Աշխարհի մայրաքաղաքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Ստորև ներկայացված է աշխարհի մայրաքաղաքների ցանկը, ըստ աշխարհամասերի։

Եվրոպա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պետություն Մայրաքաղաք
1. Flag of the Netherlands.svg Նիդերլանդներ Ամստերդամ
2. {{{2}}} Անդորրա Անդորա լա Վելյա
3. {{{2}}} Հունաստան Աթենք
4. Սերբիա Սերբիա Բելգրադ
5. {{{2}}} Գերմանիա Բեռլին
6. {{{2}}} Շվեյցարիա Բեռն
7. Flag of Slovakia.svg Սլովակիա Բրատիսլավա
8. Բելգիա Բելգիա Բրյուսել
9. {{{2}}} Հունգարիա Բուդապեշտ
10. {{{2}}} Ռումինիա Բուխարեստ
11. {{{2}}} Լիխտենշտայն Վադուց
12. Flag of Malta.svg Մալթա Վալետա
13. Flag of Poland.svg Լեհաստան Վարշավա
14. Flag of the Vatican City.svg Վատիկան Վատիկան
15. {{{2}}} Ավստրիա Վիեննա
16. {{{2}}} Լիտվա Վիլնյուս
17. {{{2}}} Իռլանդիա Դուբլին
18. {{{2}}} Խորվաթիա Զագրեբ
19. {{{2}}} Ուկրաինա Կիև
20. {{{2}}} Մոլդովա Քիշնև
21. {{{2}}} Դանիա Կոպենհագեն
22. {{{2}}} Պորտուգալիա Լիսաբոն
23. {{{2}}} ՄԹ Լոնդոն
24. Սլովենիա Սլովենիա Լյուբլյանա
25. {{{2}}} Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ
26. {{{2}}} Իսպանիա Մադրիդ
27. {{{2}}} Բելառուս Մինսկ
28. Flag of Monaco.svg Մոնակո Մոնակո
29. Flag of Russia.svg Ռուսաստան Մոսկվա
30. {{{2}}} Նորվեգիա Օսլո
31. {{{2}}} Ֆրանսիա Փարիզ
32. Flag of the Czech Republic.svg Չեխիա Պրահա
33. {{{2}}} Իսլանդիա Ռեյկյավիկ
34. {{{2}}} Լատվիա Ռիգա
35. {{{2}}} Իտալիա Հռոմ
36. Flag of San Marino.svg Սան Մարինո Սան Մարինո
37. {{{2}}} Բոսնիա և Հերցեգովինա Սարաևո
38. {{{2}}} Մակեդոնիա Սկոպյե
39. Flag of Bulgaria.svg Բուլղարիա Սոֆիա
40. {{{2}}} Շվեդիա Ստոկհոլմ
41. {{{2}}} Էստոնիա Տալլին
42. {{{2}}} Ալբանիա Տիրանա
43. Flag of Finland.svg Ֆինլանդիա Հելսինկի
44. {{{2}}} Չեռնոգորիա Պոդգորիցա/Ցետինե[1]
45. Կոսովո Կոսովո[2] Պրիշտինա
46. Մերձդնեստր Մերձդնեստր[2] Տիրասպոլ

Ասիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պետություն Մայրաքաղաք
1. {{{2}}} ՄԱԷ Աբու Դաբի
2. {{{2}}} Հորդանան Ամման
3. {{{2}}} Թուրքիա Անկարա
4. {{{2}}} Ղազախստան Աստանա
5. {{{2}}} Թուրքմենստան Աշխաբադ
6. {{{2}}} Իրաք Բաղդադ
7. {{{2}}} Ադրբեջան Բաքու
8. Flag of Thailand.svg Թաիլանդ Բանգկոկ
9. {{{2}}} Բրունեյ Բանդար Սերի Բեգավան
10. Flag of Lebanon.svg Լիբանան Բեյրութ
11. {{{2}}} Ղրղզստան Բիշկեք
12. Flag of Laos.svg Լաոս Վիենտյան
13. {{{2}}} Բանգլադեշ Դաքքա
14. {{{2}}} Սիրիա Դամասկոս
15. {{{2}}} Հնդկաստան Դելի (Նյու Դելի)
16. Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա Ջակարտա
17. Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր Դիլի
18. {{{2}}} Կատար Դոհա
19. {{{2}}} Տաջիկստան Դուշանբե
20. {{{2}}} Հայաստան Երևան
21. Flag of Israel.svg Իսրայել Երուսաղեմ
22. Flag of Pakistan.svg Պակիստան Իսլամաբադ
23. {{{2}}} Աֆղանստան Քաբուլ
24. {{{2}}} Նեպալ Կատմանդու
25. {{{2}}} Մալայզիա Կուալա Լումպուր
26. {{{2}}} Մալդիվներ Մալե
27. Flag of Bahrain.svg Բահրեյն Մանամա
28. {{{2}}} Ֆիլիպիններ Մանիլա
29. {{{2}}} Օման Մասկատ
30. {{{2}}} Մյանմա Նայպյիդաու
31. Flag of Cyprus.svg Կիպրոս Նիկոսիա
32. {{{2}}} Չինաստան Պեկին
33. {{{2}}} Կամբոջա Պնոմպեն
34. {{{2}}} Հյուսիսային Կորեա Փխենյան
35. {{{2}}} Եմեն Սանաա
36. Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա Սեուլ
37. {{{2}}} Սինգապուր Սինգապուր
38. {{{2}}} Ուզբեկստան Տաշքենդ
39. {{{2}}} Վրաստան Թբիլիսի
40. {{{2}}} Իրան Թեհրան
41. Flag of Japan.svg Ճապոնիա Տոկիո
42. {{{2}}} Բութան Թհիմփհու
43. Flag of Mongolia.svg Մոնղոլիա Ուլան Բատոր
44. {{{2}}} Վիետնամ Հանոյ
45.

Շրի Լանկա Շրի Լանկա

Շրի Ջայավարդենեպուրա Կոտտե
46. {{{2}}} Քուվեյթ Էլ Քուվեյթ
47. {{{2}}} Սաուդյան Արաբիա Էր Ռիադ
48. Հյուսիսային Կիպրոս Հյուսիսային Կիպրոսի Թուրքական Հանրապետություն[2] Նիկոսիա
49. Պաղեստին Պաղեստին[3] Ռամալլահ, Երուսաղեմ
50. ԼՂՀ Արցախ[2] Ստեփանակերտ
51. Աբխազիա Աբխազիա[2] Սուխումի
52. {{{2}}} Թայվան[2] Թայբեյ
53. Հարավային Օսիա Հարավային Օսիա[2] Ցխինվալ

Աֆրիկա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պետություն Մայրաքաղաք
1. {{{2}}} Նիգերիա Աբուջա
2. {{{2}}} Եթովպիա Ադիս Աբեբա
3. Գանա Գանա Ակրա
4. {{{2}}} Ալժիր Ալժիր
5. {{{2}}} Մադագասկար Անտանանարիվու
6. Flag of Eritrea.svg Էրիտրեա Ասմարա
7. {{{2}}} Մալի Բամակո
8. {{{2}}} Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Բանգի
9. {{{2}}} Գամբիա Բանջուլ
10. {{{2}}} Գվինեա-Բիսաու Բիսաու
11. {{{2}}} Կոնգոյի Հանրապետություն Բրազավիլ
12. {{{2}}} Բուրունդի Բուժումբուրա
13. {{{2}}} Սեյշելներ Վիկտորիա
14. Flag of Namibia.svg Նամիբիա Վինդհուկ
15. {{{2}}} Բոտսվանա Գաբորոնե
16. {{{2}}} Սենեգալ Դակար
17. {{{2}}} Ջիբութի Ջիբութի
18. Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան Ջուբա
19. {{{2}}} Տանզանիա Դոդոմա
20. {{{2}}} Եգիպտոս Կահիրե
21. {{{2}}} Ուգանդա Կամպալա
22. Flag of Rwanda.svg Ռուանդա Կիգալի
23. {{{2}}} Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կինշասա
24. {{{2}}} Գվինեա Կոնակրի
25. {{{2}}} Գաբոն Լիբրևիլ
26. {{{2}}} Մալավի Լիլոնգվե
27. {{{2}}} Տոգո Լոմե
28. {{{2}}} Անգոլա Լուանդա
29. {{{2}}} Զամբիա Լուսակա
30. {{{2}}} Հասարակածային Գվինեա Մալաբո
31. Flag of Mozambique.svg Մոզամբիկ Մապուտու
32. {{{2}}} Լեսոթո Մասերու
33. {{{2}}} Սվազիլենդ Մբաբանե
34. Flag of Somalia.svg Սոմալի Մոգադիշո
35. {{{2}}} Լիբերիա Մոնրովիա
36. {{{2}}} Կոմորներ Մորոնի
37. {{{2}}} Քենիա Նայրոբի
38. {{{2}}} Չադ Նջամենա
39. {{{2}}} Նիգեր Նիամեյ
40. {{{2}}} Մավրիտանիա Նուակշոտ
41. {{{2}}} Մավրիկիոս Պորտ Լուի
42. {{{2}}} Բենին Պորտո Նովո
43. {{{2}}} Կաբո Վերդե Պրայա
44. Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն ՀԱՀ Պրետորիա
45. {{{2}}} Մարոկկո Ռաբաթ
46. {{{2}}} Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե
47. Լիբիա Լիբիա Տրիպոլի
48. {{{2}}} Թունիս Թունիս
49. {{{2}}} Բուրկինա Ֆասո Ուագադուգու
50. {{{2}}} Սիեռա Լեոնե Ֆրիթաուն
51. {{{2}}} Զիմբաբվե Հարարե
52. {{{2}}} Սուդան Խարթում
53. {{{2}}} Կոտ դ'Իվուար Յամուսուկրո
54. {{{2}}} Կամերուն Յաունդե
55. Սոմալիլենդ Սոմալիլենդ[2] Հարգեյսա
56. Արևմտյան Սահարա Արևմտյան Սահարա[2] Էլ Այուն

Ամերիկա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պետություն Մայրաքաղաք
1. {{{2}}} Պարագվայ Ասունսյոն
2. Սենտ Քիթս և Նևիս Սենտ Քիթս և Նևիս Բաստեր
3. {{{2}}} Բելիզ Բելմոպան
4. {{{2}}} Կոլումբիա Բոգոտա
5. {{{2}}} Բրազիլիա Բրազիլիա
6. {{{2}}} Բարբադոս Բրիջթաուն
7. {{{2}}} Արգենտինա Բուենոս Այրես
8. ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Վաշինգտոն
9. {{{2}}} Կուբա Հավանա
10. {{{2}}} Գվատեմալա Գվատեմալա
11. {{{2}}} Գայանա Ջորջթաուն
12. {{{2}}} Վենեսուելա Կարակաս
13. {{{2}}} Սենթ Լյուսիա Կաստրի
14. {{{2}}} Սենտ Վինսենտ և Գրենադիներ Քինգսթաուն
15. {{{2}}} Ճամայկա Քինգստոն
16. {{{2}}} Էկվադոր Կիտո
17. Flag of Peru.svg Պերու Լիմա
18. Flag of Nicaragua.svg Նիկարագուա Մանագուա
19. {{{2}}} Մեքսիկա Մեխիկո
20. Flag of Uruguay.svg Ուրուգվայ Մոնտեվիդեո
21. {{{2}}} Բահամներ Նասաու
22. Flag of Canada.svg Կանադա Օտտավա
23. {{{2}}} Պանամա Պանամա
24. {{{2}}} Սուրինամ Պարամարիբո
25. {{{2}}} Հայիթի Պորտ օ Պրենս
26. {{{2}}} Տրինիդադ և Տոբագո Պորտ օֆ Սփեյն
27. {{{2}}} Դոմինիկա Ռոզո
28. {{{2}}} Սալվադոր Սան Սալվադոր
29. {{{2}}} Կոստա Ռիկա Սան Խոսե
30. {{{2}}} Դոմինիկյան Հանրապետություն Սանտո Դոմինգո
31. Flag of Chile.svg Չիլի Սանտյագո
32. {{{2}}} Անտիգուա և Բարբուդա Սենթ Ջոնս
33. {{{2}}} Գրենադա Սենտ Ջորջես
34. {{{2}}} Բոլիվիա Սուկրե
35. {{{2}}} Հոնդուրաս Տեգուսիգալպա
36. Ֆրանսիական Գվիանա Ֆրանսիական Գվիանա Կայենա

Ավստրալիա և Օվկիանիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պետություն Մայրաքաղաք
1. Սամոա Սամոա Ապիա
2. Flag of New Zealand.svg Նոր Զելանդիա Վելինգտոն
3. {{{2}}} Ավստրալիա Կանբերա
4. {{{2}}} Մարշալյան կղզիներ Մաջուրո
5. {{{2}}} Պալաու Նգերուլմուդ
6. {{{2}}} Տոնգա Նուկուալոֆա
7. Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա Պալիկիր
8. {{{2}}} Վանուատու Պորտ Վիլա
9. {{{2}}} Պապուա Նոր Գվինեա Պորտ Մորսբի
10. {{{2}}} Ֆիջի Սուվա
11. {{{2}}} Տուվալու Ֆունաֆուտի
12. {{{2}}} Սողոմոնյան Կղզիներ Հոնիարա
13. {{{2}}} Կիրիբատի Տարավա (Հարավային Տարավա)
14. Flag of Nauru.svg Նաուրու[4] / մայրաքաղաք չկա(Յարեն)

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Մոնտենեգրոյի սահմանադրության համաձայն
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 Երկրների մեծ մասի կողմից չճանաչված
  3. Պաղեստինի տարածքը վերջնական տեսք չունի
  4. Յարեն — ամենամեծ քաղաքը, մայրաքաղաք չկա

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]