Ազգային անկախության օրերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
     Անկախությանն առնչվող ազգային օր      Այլ ազգային օր      Պաշտոնական ազգային օր չկա

Անկախության օրը ամենամյա իրադարձություն է՝ հիշատակելու ազգի անկախությունը կամ ինքնիշխանությունը, հաճախ այլ երկրի կամ ազգի մաս կամ խումբ լինելուց ազատվելուց հետո, հազվադեպ՝ ռազմական օկուպացիայի ավարտից հետո։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ներքոնշյալ ցուցակն ընդգրկում է ներկայիս ՄԱԿ-ի անդամ և դիտորդ երկրները, որոնք ունեն ազգի՝ այլ ուժից անկախության կամ ինքնիշխանության հաստատմանը նվիրված հասարակական տոն։ Ցուցակը չի ընդգրկում ռեժիմի փոփոխություն հիշատակող օրեր (օրինակ՝ տարբեր հեղափոխության օրեր կամ հանրապետության օրեր), օկուպացված ռազմական տերությունից ազատագրման օրեր (ազատագրման օրեր կամ հաղթանակի օրեր) կամ անկախության հռչակման հետ կապ չունեցող այլ ազգային օրեր։

Պետություն Տոնի անվանում Տոնելու օր Իրադարձության տարի Անկախացում -ից Նշումներ
Աֆղանստան Աֆղանստան Անկախության օր Օգոստոսի 19 1919[1] Միացյալ Թագավորություն 1919թ. Անգլո-Աֆղանական պայմանագիր կամ Ռավալփինդիի պայմանագիր, Միացյալ Թագավորության և Աֆղանստանի միջև զինադադար Երրորդ Անգլո-Աֆղանական պատերազմի ընթացքում[2]
Ալբանիա Ալբանիա Դրոշի օր Նոյեմբերի 28 1912[1] Օսմանյան կայսրություն Ալբանիայի անկախության հռչակագիր։ Հաջորդ օրը՝ նոյեմբերի 29-ին, նշվում է ազատագրման օրը, և հիշատակվում է 1944թ.-ի գերմանական օկուպացիայի ավարտը[3]։
Ալժիր Ալժիր Անկախության օր Հուլիսի 5 1962[1] Ֆրանսիա Ալժիրը անկախություն ձեռք բերեց Ալժիրյան պատերազմից և Ալժիրի անկախության հանրաքվեից հետո։ Ֆրանսիան պաշտոնապես ճանաչեց Ալժիրի անկախությունը հուլիսի 3-ին, բայց անկախության օրը նշվում է հուլիսի 5-ին՝ 1830թ.-ին Ալժիրի անկման և Ֆրանսիական Ալժիրի սկզբի օրը[4][5]։
Անդորա Անդորա Չկա
Անգոլա Անգոլա Անկախության օր Նոյեմբերի 11 1975[1] Պորտուգալիա Ալվորի համաձայնագիրը, որը ստորագրվել է 1975թ. հունվարի 15-ին, Անգոլային շնորհեց անկախություն Պորտուգալիայից նոյեմբերի 11-ին՝ ավարտելով Անգոլական անկախության պատերազմը[6]։
Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա Անկախության օր Նոյեմբերի 1 1981[1] Միացյալ Թագավորություն Նշվում է հուլիսին Միացյալ Թագավորության խորհրդարանի կողմից առաջադրված Անտիգուայի Ասոցիացիայի կարգը դադարեցնելու գործողության օրը[7][8]
Արգենտինա Արգենտինա Անկախության օր Հուլիսի 9 1816[9] Իսպանական կայսրություն Արգենտինայի անկախության հռչակագիր
Հայաստան Հայաստան Հանրապետության օր Մայիսի 28 1918[10] Ռուսական կայսրություն Հայաստանի անկախության հռչակագիր (1918)
Անկախության օր Սեպտեմբերի 21 1991[1] Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն 1991թ. Հայաստանի անկախության հանրաքվե
Ավստրալիա Ավստրալիա Ավստրալիայի օր
Ավստրիա Ավստրիա Ազգային օր Հոկտեմբերի 26 1955[1] Դաշնակից օկուպացիոն տերություններ (Ֆրանսիա, Միացյալ Թագավորություն, Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ, և Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն) Չեզոքության հռչակագիր
Ադրբեջան Ադրբեջան Հանրապետության օր Մայիսի 28 1918[1] Ռուսական կայսրություն Ադրբեջանի անկախության հռչակագիր
Ադրբեջանի անկախության օր Հոկտեմբերի 18 1991[11] Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն «Ադրբեջանի Հանրապետության պետական անկախության մասին» սահմանադրական ակտի ընդունումը[11]
Բահամյան Կղզիներ Բահամյան Կղզիներ Անկախության օր Հուլիսի 10 1973[1] Միացյալ Թագավորություն 1973թ.-ին Բահամյան Կղզիների անկախության հրամանի ուժի մեջ մտնելու օրը[12]
Բահրեյն Բահրեյն Ազգային օր Դեկտեմբերի 16 1971[1] Միացյալ Թագավորություն Իսա բին Սալման Ալ Խալիֆայի գահին նստելը[13]
Բանգլադեշ Բանգլադեշ Անկախության օր Մարտի 26 1971[1] Պակիստան Բանգլադեշի անկախության հաստատում
Բարբադոս Բարբադոս Անկախության օր Նոյեմբերի 30 1966[1] Միացյալ Թագավորություն 1966թ. Բարբադոսի անկախության ակտի ուժի մեջ մտնելու օրը
Բելառուս Բելառուս Անկախության օր Հուլիսի 3 1944[1] Նացիստական Գերմանիա 1944թ․-ին գերմանական օկուպացիայից հետո Մինսկի ազատագրումը։ Երկու այլ անկախության օրեր՝ մարտի 25 (Բելառուսի Ժողովրդական Հանրապետության հաստատումը 1918թ.-ին) և հուլիսի 27 (ԽՍՀՄ-ից անկախացում 1990թ.-ին), հիշատակվում են ոչ պաշտոնապես[14]։
Բելգիա Բելգիա Ազգային օր Հուլիսի 21 1831[1] Նիդեռլանդների Միացյալ Թագավորություն Սաքս-Կոբուրգ-Սալֆելդի Լեոպոլդի՝ գահին նստելը[15]
Բելիզ Բելիզ Անկախության օր Սեպտեմբերի 21 1981[1] Միացյալ Թագավորություն 1981թ. Բելիզյան ակտի ուժի մեջ մտնելու օրը[16]
Բենին Բենին Անկախության օր Օգոստոսի 1 1960[1] Ֆրանսիա Հուլիսի 11-ին Ֆրանսիայի հետ՝ Դահոմեյի անկախ հանրապետության ստեղծման համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օրը[17]
Բութան Բութան Չկա
Բոլիվիա Բոլիվիա Անկախության օր Օգոստոսի 6 1825[1] Իսպանիա Բոլիվիայի անկախության հռչակագիր
Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա Անկախության օր Մարտի 1 1992[1] Հարավսլավիայի Սոցիալիստական Ֆեդերատիվ Հանրապետություն 1992թ. Բոսնիայի անկախության հանրաքվե
Բոտսվանա Բոտսվանա Անկախության օր Սեպտեմբերի 30 1966[1] Միացյալ Թագավորություն 1966թ. Բոտսվանայի անկախության ակտի ուժի մեջ մտնելու օրը[18]
Բրազիլիա Բրազիլիա Անկախության օր Սեպտեմբերի 7 1822[1] Պորտուգալիայի, Բրազիլիայի և Ալգարվների Միացյալ Թագավորություն Պեդրո Առաջինի կողմից ընդունված Բրազիլիայի անկախության հռչակագիր[19]
Բրունեյ Բրունեյ Ազգային օր Փետրվարի 23 1984[1] Միացյալ Թագավորություն Բրունեյը ամբողջական անկախություն է ձեռք բերել 1984թ. հունվարի 1-ին՝ համաձայն 1979թ. հունվարի 7-ի Միացյալ Թագավորության և Բրունեյի միջև կնքված Ընկերության և Համագործակցության պայմանագրի[20]։ Այնուամենայնիվ ազգային օրվա տոնակատարությունները հետաձգվել էին մինչև փետրվարի 23-ը և այդ ժամանակից սկսած այդ օրը շարունակում է նշվել[21]։
Բուլղարիա Բուլղարիա Ազատագրման օր Մարտի 3 1878[1] Օսմանյան կայսրություն Սան Ստեֆանոյի պայմանագիր, որը ստեղծել է Բուլղարիայի ինքնավար իշխանությունը[22]
Անկախության օր Սեպտեմբերի 22 1908[23] Օսմանյան կայսրություն Բուլղարիայի անկախության հռչակագիր[23]
Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո Անկախության օրվա հռչակում Դեկտեմբերի 11 1958[1] Ֆրանսիա Օր, երբ Ֆրանսիական Վերին Վոլտան դարձավ ինքնիշխան պետություն ֆրանսիական համայնքում[1]
Անկախության օր Օգոստոսի 5 1960[24] Ֆրանսիա Ֆրանսիայի հետ հուլիսի 11-ին կնքված համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու և Վերին Վոլտայի անկախ հանրապետության ստեղծման օր[17]
Բուրունդի Բուրունդի Անկախության օր Հուլիսի 1 1962[1] Բելգիա ՄԱԿ-ի Գլխավոր ասամբլեայի 1746 բանաձևի ուժի մեջ մտնելու օրը, որը դադարեցնում էր Ռուանդա-Ուրունդի հոգաբարձությունը[25][26]
Կամբոջա Կամբոջա Անկախության օր Նոյեմբերի 9 1953[1] Ֆրանսիա Ֆրանսիացիներից Կամբոջայի պաշտոնյաներին զինվորականների փոխանցման արարողությունը 1957թ․-ի հոկտեմբերի 17-ին ձեռք բերված ռազմական հանձնման համաձայնագրի հիման վրա[27][28]
Կամերուն Կամերուն Չկա Կամերունը անկախություն է ձեռք բերել 1960թ. հունվարի 1-ին, բայց այդ օրը չի նշում։ Այն նշում է ազգային օրը մայիսի 20-ին՝ հիշատակելով 1972թ. Կամերունյան սահմանադրության հանրաքվեն[29]։
Կանադա Կանադա Չկա Կանադայի օրը՝ հուլիսի 1-ին, հիշատակվում է 1867թ. Կանադայի գերիշխանության հաստատումը[1][30]
Կաբո Վերդե Կաբո Վերդե Անկախության օր Հուլիսի 5 1975[1] Պորտուգալիա 1974թ. դեկտեմբերի 18-ին Պորտուգալիայի և Գվինեայի ու Կաբո Վերդեի անկախության Աֆրիկյան կուսակցության միջև համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օրը[31]
Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Ազգային օր Դեկտեմբերի 1 1958[1] Ֆրանսիա Օր, երբ Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետությունը դարձավ ինքնիշխան պետություն ֆրանսիական համայնքում[32]
Անկախության օր Օգոստոսի 13 1960[33] Ֆրանսիա ֆրանսիայի հետ հուլիսի 12-ին կնքված համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օրը[17]
Չադ Չադ Հանրապետության օր Նոյեմբերի 28 1958[34] Ֆրանսիա Օր, երբ Չադը դարձավ ինքնիշխան պետություն ֆրանսիական համայնքում[35]
Անկախության օր Օգոստոսի 11 1960[1] Ֆրանսիա Հուլիսի 12-ին ֆրանսիայի հետ կնքված համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օրը[17]
Չիլի Չիլի Անկախության օր Սեպտեմբերի 18 1810[1] Իսպանական կայսրություն Չիլիի կառավարության ստեղծումը[36]։ Հաջորդ օրը՝ սեպտեմբերի 19-ին, նշվում է Բանակի օրը[37]։ Երկու տոները միասին հայտնի են որպես Ազգային տոներ[38]
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Չկա Ազգային օրը հիշատակում է Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետության ստեղծումը 1949թ. հոկտեմբերի 1-ին[1]։
Կոլումբիա Կոլումբիա Անկախության օր Հուլիսի 20 1810[1] Իսպանական կայսրություն Կոլումբիայի անկախության հռչակագիր
Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ Անկախության օր Հուլիսի 6 1975[1] Ֆրանսիա 1974թ․-ին Կոմորական անկախության հանրաքվեից հետո Կոմորների Պատգամավորների պալատի կողմից անկախության միակողմանի հռչակումը[39]
Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Անկախության օր Հունիսի 30 1960[1] Բելգիա Բելգիայի և Կոնգոյի միջև 1960թ. հունիսի 29-ին կնքված Ընկերության, Օգնության և Համագործակցության պայմանագրի ուժի մեջ մտնելու օր[40]
Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն Հանրապետության օր Նոյեմբերի 28 1958[41] Ֆրանսիա Օր, երբ Կոնգոն դարձավ ինքնիշխան պետություն ֆրանսիական համայնքում[41]
Անկախության օր Օգոստոսի 15 1960[1] Ֆրանսիա Ֆրանսիայի հետ հուլիսի 12-ին կնքված համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օրը[17]
Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա

Անկախության օր

Սեպտեմբերի 15 1821[1] Իսպանական կայսրություն Կենտրոնական Ամերիկայի անկախության ակտ[42]
Խորվաթիա Խորվաթիա Պետականության օր Մայիսի 30[43] 1990[44] Հարավսլավիայի Սոցիալիստական Ֆեդերատիվ Հանրապետություն 1990թ․-ին Խորվաթիայի պառլամենտական ընտրություններին հաջորդած Խորվաթիայի խորհրդարանի առաջին նստաշրջանը[44]։ Հոկտեմբերի 8-ին (երբ 1991թ․-ին խորհրդարանը որոշում կայացրեց խզել Հարավսլավիայի հետ սահմանադրական հարաբերությունները) և հունիսի 25-ին (երբ 1991թ․-ին պառլամենտը քվեարկեց անկախության համար) նույնպես նշվում էր անկախության օրը[1]։ 2019թ․-ին պետական տոների մասին օրենքի փոփոխություններից հետո հոկտեմբերի 8-ը Պառլամենտի օրն է և հունիսի 25-ը անկախության օրն է, բայց նրանք հիշատակի օրեր են և պետական տոներ չեն[43]։
Կուբա Կուբա Անկախության պատերազմների մեկնարկը[45] Հոկտեմբերի 10 1868[46] Իսպանական կայսրություն Շաքարավազ տնկող Կառլոս Մանուել դե Կեսպեդեսի կողմից ապստամբության կոչը (հայտնի Գրիտո դե Յարա անունով), որը հանգեցրեց անկախության տասնամյա պատերազմի[47]
Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս Ազգային օր Ապրիլի 1 1955[48] Միացյալ Թագավորություն Ապրիլի 1-ի հարձակումները, ինչով սկսվեց Կիպրոսյան արտակարգ իրավիճակը[48]
Անկախության օր Հոկտեմբերի 1 1960[1] Միացյալ Թագավորություն 1960թ. օգոստոսի 16-ին Լոնդոն-Ցյուրիխյան համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օրը, բայց պետական տոնը տեղափոխվել է օգոստոսի 1-ին՝ ամառային տապից և տուրիստական սեզոնից խուսափելու համար[49]։
Չեխիա Չեխիա Հիմնադրման օր Հոկտեմբերի 28 1918[1] Ավստրո-Հունգարական կայսրություն Անկախության հռչակագիր՝ Չեխոսլովակիայի ազգային խորհրդի կողմից[50]
Անկախության օրվա վերականգնում Հունվարի 1 1993[51] Չեխոսլովակիա Չեխոսլովակիայի բաժանման օրը Չեխիայի և Սլովակիայի միջև[52]
Դանիա Դանիա Չկա
Ջիբութի Ջիբութի Անկախության օր Հունիսի 27 1977[1] Ֆրանսիա
Դոմինիկա Դոմինիկա Անկախության օր Նոյեմբերի 3 1978[1] Միացյալ Թագավորություն
Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն Փետրվարի 27 1821 և 1844 1821-ի դեկտեմբերին Իսպանիայից անկախացումը Հայիթիից[53]
։

Անկախությունը վերահռչակվեց 1844թ., 22-ամյա օկուպացիայից հետո։

Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր Մայիսի 20 2002 Պորտուգալիա Արևելյան Թիմորը գրավվել էր Ինդոնեզիայի կողմից 1975-1999թթ., պաշտոնապես այն երբեք չի դադարում համարվել որպես Պորտուգալիայի կողմից ղեկավարվող
Էկվադոր Էկվադոր Անկախության օր Օգոստոսի 10 1809[1] Իսպանական կայսրություն 1809թ․-ի օգոստոսի 10-ին հռչակեց անկախություն, բայց ձախողվեց 1810թ․ օգոստոսի 2-ին շարժման բոլոր դավադիրների գործադրմամբ։
Մայիսի 24 1822 Իսպանական կայսրություն Պիչինչայի ճակատամարտ
Եգիպտոս Եգիպտոս Չկա Եգիպտոսի անկախության միակողմանի հռչակագիրը տրվեց 1922թ․-ի պետրվարի 28-ին, բայց Եգիպտոսը չի նշում այս օրը։
Սալվադոր Սալվադոր Անկախության օր Սեպտեմբերի 15 1821[1] Իսպանական կայսրություն Կենտրոնական Ամերիկայի անկախության ակտ[42]
Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա Հոկտեմբերի 12 1968 Իսպանիա
Էրիթրեա Էրիթրեա Անկախության օր Մայիսի 24 1991[1] Եթովպիա
Էստոնիա Էստոնիա Անկախության օր Փետրվարի 24 1918[1] Ռուսական կայսրություն Էստոնիայի անկախության հռչակագիր
Անկախության վերականգնման օր[54] Օգոստոսի 20 1991[1] Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն[54] Էստոնիայի անկախության վերականգնում
Էսվատինի Էսվատինի Սոմհոլոյի օր Սեպտեմբերի 6 1968[1] Միացյալ Թագավորություն
Եթովպիա Եթովպիա Չկա
Ֆիջի Ֆիջի Ֆիջիի օր Հոկտեմբերի 10 1970[1] Միացյալ Թագավորություն Ֆիջիի անկախության գործիքներ, որով հայտարարվեց Ֆիջիի անկախությունը Միացյալ Թագավորությունից
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա Անկախության օր Դեկտեմբերի 6 1917[1] Ռուսական կայսրություն Ֆիննական անկախության հռչակագիր
Ֆրանսիա Ֆրանսիա Չկա
Գաբոն Գաբոն Օգոստոսի 17 1960 Ֆրանսիա Ֆրանսիայի հետ հուլիսի 15-ին կնքված համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օր[17]
Գամբիա Գամբիա Փետրվարի 18 1965 Միացյալ Թագավորություն 1964թ․-ի Գամբիայի անկախության ակտի ուժի մեջ մտնելու օր
Վրաստան Վրաստան Անկախության օր Մայիսի 26 1918 Ռուսական կայսրություն 1918թ․-ի Վրաստանի Դեմոկրատական Հանրապետության հռչակման օր
Ազգային միասնության օր Ապրիլի 9 1991 Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն
Գերմանիա Գերմանիա Չկա
Գանա Գանա Անկախության օր Մարտի 6 1957 Միացյալ Թագավորություն
Հունաստան Հունաստան Մարտի 25 1821 Օսմանյան կայսրություն 1821թ․-ի անկախության հռչակագիր։ Հունաստանի անկախության պատերազմի սկիզբ։
Գրենադա Գրենադա Անկախության օր Փետրվարի 7 1974 Միացյալ Թագավորություն
Գվատեմալա Գվատեմալա Անկախության օր Սեպտեմբերի 15 1821[1] Իսպանական կայսրություն Կենտրոնական Ամերիկայի անկախության ակտ[42]
Գվինեա Գվինեա Հոկտեմբերի 2 1958 Ֆրանսիա
Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու Անկախության օր Սեպտեմբերի 24 1973[1] Պորտուգալիա Գվինեա Բիսաուի անկախության պատերազմի ընթացքում անկախության հռչակագիր[55]
Գայանա Գայանա Մայիսի 26 1966 Միացյալ Թագավորություն
Հայիթի Հայիթի Անկախության օր Հունվարի 1 1804[1] Ֆրանսիա Հայիթիի անկախության հռչակագիր
Հոնդուրաս Հոնդուրաս Անկախության օր Սեպտեմբերի 15 1821[1] Իսպանական կայսրություն Կենտրոնական Ամերիկայի անկախության ակտ[42]
Հունգարիա Հունգարիա Հոկտեմբերի 23 1989 1989թ․-ին Ավստրիայի հետ նախկինում փակ սահմանի բացումը և հաստատումը որպես դեմոկրատական պառլամենտական հանրապետություն
Իսլանդիա Իսլանդիա Անկախության օր Հունիսի 17 1944[1] Դանիա 1944թ․-ին Իսլանդական սահմանադրական հանրաքվեին հաջորդող Դանիական-Իսլանդական միության ակտի լուծարման ուժի մեջ մտնելու օր[56]
Հնդկաստան Հնդկաստան Անկախության օր Օգոստոսի 15 1947 Միացյալ Թագավորություն 1947թ․-ի Հնդկաստանի անկախության ակտի ուժի մեջ մտնելու օր[57]
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա Անկախության օր Օգոստոսի 17 1945[1] Նիդեռլանդներ Ինդոնեզիայի անկախության հայտարարում
Իրան Իրան Ապրիլի 1 1979 Հանրաքվեի անցկացումից հետո Իրանը 1979թ․-ի ապրիլին պաշտոնապես դարձավ Իսլամական Հանրապետություն
Իրաք Իրաք Հոկտեմբերի 3 1932 Միացյալ Թագավորություն
Իռլանդիա Իռլանդիա Ապրիլի 24 1916 Մեծ Բրիտանիայի և Նիդեռլանդների Միացյալ Թագավորություն Իռլանդական Հանրապետության հայտարարումը Իռլանդական ապստամբությունը սկսելով։ Սովորաբար նշվում է Զատկի Երկուշաբթի օրը։
Իսրայել Իսրայել Յոմ հա-Ացմաութ (Ապրիլի 15–ին և մայիսի 15–ին կամ դրանց միջև ընկած ժամանակահատվածում՝ կախված Հրեական օրացույցից) 1948 Միացյալ Թագավորություն և Բրիտանիայի Պաղեստինյան մանդատ 1948թ․-ի մայիսի 14-ին (Հրեական օրացույցով 5708-ի Իյարի 5) Իսրայելի անկախության հռչակագիր։ Յոմ հա-Ացմաութը տոնվում է իյարի 5-ին ամենամոտ երեքշաբթի, չորեքշաբթի կամ հինգշաբթի օրը, այդպիսով այն լինում է իյարի 3-ի և 6-ի միջև ամեն տարի, սա նշանակում է, որ տոնը կարող է լինել ապրիլի 15-ի և մայիսի 15-ի միջև ցանկացած օր՝ համաձայն Գրիգորյան օրացույցի։
Իտալիա Իտալիա Չկա
Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար Օգոստոսի 7 1960 Ֆրանսիա Հուլիսի 11-ին Ֆրանսիայի հետ ստորագրված համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օր[17]
Ճամայկա Ճամայկա Օգոստոսի 6 1962 Միացյալ Թագավորություն Ճամայկայի անկախություն
Ճապոնիա Ճապոնիա Չկա
Հորդանան Հորդանան Անկախության օր Մայիսի 25 1946[1] Միացյալ Թագավորություն Աբդուլլա Առաջինի բազմումը Հորդանանի գահին[56]
Ղազախստան Ղազախստան Անկախության օր Դեկտեմբերի 16 1991 Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն
Քենիա Քենիա Հանրապետության օր Դեկտեմբերի 12 1963 Միացյալ Թագավորություն
Կիրիբատի Կիրիբատի Հուլիսի 12 1979 Միացյալ Թագավորություն
Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա Կորեայի ազատագրման օր Օգոստոսի 15 1945 1948թ․-ի Կորեայի Ժողովրդա-Դեմոկրատական Հանրապետության ստեղծումը։ 1950-1953թթ. Կորեական պատերազմ։
Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա Մարտի մեկյան շարժում Մարտի 1 1919 Ճապոնական կայսրություն 1919թ․-ին Կորեական անկախության հռչակագիրը։ Այդ օրը տոնվում է Սամիլյեոլ կամ անկախության հայտարարման օր։
Կորեայի ազատագրման օր Օգոստոսի 15 1945 Ճապոնական կայսրություն 1945թ․-ին Ճապոնական Կայսրությունից անկախացումը։ Կորեայի հանրապետության Ժամանակավոր կառավարությունը ստեղծվել է 1919թ․-ին։ 1950-1953թթ. Կորեական պատերազմը։
Քուվեյթ Քուվեյթ Փետրվարի 25 1961 Միացյալ Թագավորություն
Ղրղզստան Ղրղզստան Անկախության օր Օգոստոսի 31 1991 Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն
Լաոս Լաոս Չկա Լաոսը Ֆրանսիայից ինքնավարություն է ձեռք բերել 1949թ․-ի հուլիսի 19-ին և ամբողջական անկախություն՝ 1953թ․-ի հոկտեմբերի 22-ին[58], բայց այդ օրերը չեն նշվում որպես պետական տոներ Լաոսում[59]։ Դեկտեմբերի 2-ին Ազգային օրը հիշատակում է Լաոսցիների դեմոկրատական Հանրապետության ստեղծումը 1975թ․-ին[60]։
Լատվիա Լատվիա Լատվիայի Հանրապետության հռչակման օր Նոյեմբերի 18 1918 Ռուսական կայսրություն և Գերմանական կայսրություն 1918թ․-ի նոյեմբերի 18-ին անկախության հայտարարում։ Լատվիան Ռուսական կայսրության մասն էր Առաջին աշխարհամարտից առաջ, բայց նրա տարածքը 1918թ․-ի մարտին հանձնվել էր Գերմանական կայսրությանը։
Մայիսի 4 1990 Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն Լատվիայի Հանրապետության անկախության վերականգնման մասին դեկլարացիա
Լիբանան Լիբանան Անկախության օր Նոյեմբերի 22 1943 Ֆրանսիա
Լեսոթո Լեսոթո Հոկտեմբերի 4 1966 Միացյալ Թագավորություն
Լիբերիա Լիբերիա Անկախության օր Հուլիսի 26 1847[1] Ամերիկյան գաղութացման հասարակություն Լիբերիայի անկախության հռչակագիր
Լիբիա Լիբիա Դեկտեմբերի 24 1951 Իտալիա Անկախություն Իտալիայից 1947թ․ փետրվարի 10-ին, բրիտանացիներից և ֆրանսիացիներից ազատվեց 1951թ․ դեկտեմբերի 24-ին
Լիխտենշտայն Լիխտենշտայն Չկա
Լիտվա Լիտվա Պետականության վերականգնման օր Փետրվարի 16 1918[1] Ռուսական կայսրություն և Գերմանական կայսրություն Լիտվայի անկախության ակտ[1]։
Անկապության վերականգնման օր Մարտի 11 1990[1] Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն Լիտվայի պետության վերահաստատման ակտ[1]
Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ Չկա
Մադագասկար Մադագասկար Հունիսի 26 1960 Ֆրանսիա
Մալավի Մալավի Հուլիսի 6 1964 Միացյալ Թագավորություն
Մալայզիա Մալայզիա Անկախության օր Օգոստոսի 31 1957[1] Միացյալ Թագավորություն Մալայզիայի անկախության հռչակագիր
Մալդիվներ Մալդիվներ Հուլիսի 26 1965 Միացյալ Թագավորություն
Մալի Մալի Սեպտեմբերի 22 1960 Ֆրանսիա
Մալթա Մալթա Անկախության օր Սեպտեմբերի 21 1964 Միացյալ Թագավորություն
Մարշալյան կղզիներ Մարշալյան կղզիներ Չկա
Մավրիտանիա Մավրիտանիա Նոյեմբերի 28 1960 Ֆրանսիա Ֆրանսիայի հետ հոկտեմբերի 19-ին ստորագրված համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օր[17]
Մավրիկիոս Մավրիկիոս Մարտի 12 1968 Միացյալ Թագավորություն
Մեքսիկա Մեքսիկա Դոլորեսի կանչը Սեպտեմբերի 16 1810[1] Իսպանական կայսրություն Մեքսիկայի անկախության պատերազմի սկիզբ
Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա Անկախության օր նոյեմբերի 3 1986 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Ազատ ասոցիացիայի Համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օրը
Մոլդովա Մոլդովա Անկախության օր Օգոստոսի 27 1991[1] Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն Մոլդովայի անկախության հռչակագիր
Մոնակո Մոնակո Չկա
Մոնղոլիա Մոնղոլիա Անկախության օր Դեկտեմբեր 29[61] 1911 Ցին կայսրություն[62][63] Անկախությունը հռչակվել է 1911թ․-ին։ Այնուամենայնիվ, նորաստեղծ մոնղոլյան կառավարությունը չափազանց թույլ էր դիմակայելու 1919թ․-ին Չինաստանի Հանրապետությանը և 1921թ․-ի սկզբին Սպիտակ Ռուսաստանին։ Ռոման ֆոն Ունգեր-Շտերնբերգի ուժերը դուրս մղելուց հետո նոր կոմունիստական ​​կառավարությունը պաշտոնապես ստեղծվեց 1921թ․ հունիսի 11-ին[64]։
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա Մայիսի 21 2006 Սերբիա և Չեռնոգորիա 2006թ․-ին Չեռնոգորիայի անկախության հանրաքվե
Մարոկկո Մարոկկո Անկախության օրվա հռչակում Հունվարի 11 1944 Ֆրանսիա և Իսպանիա
Անկախության օր Նոյեմբերի 18 1955 Ֆրանսիա և Իսպանիա Մոհամմեդ 5-րդի վերադարձը Մարոկկո աքսորից հետո
Մոզամբիկ Մոզամբիկ Հունիսի 25 1975 Պորտուգալիա
Մյանմա Մյանմա Անկախության օր Հունվարի 4 1948[1] Միացյալ Թագավորություն Բուրմեսյան անկախության հռչակագիր
Նամիբիա Նամիբիա Մարտի 21 1990 Հարավային Աֆրիկա
Նաուրու Նաուրու Հունվարի 31 1968 Ավստրալիա, Նոր Զելանդիա և Միացյալ Թագավորություն
Նեպալ Նեպալ Չկա
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ Հուլիսի 26 1581 Իսպանական կայսրություն Անկախության հռչակագիր 1581թ․–ին՝ որպես Հոլանդիայի Հանրապետություն
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա Չկա
Նիկարագուա Նիկարագուա Անկախության օր Սեպտեմբերի 15 1821[1] Իսպանական կայսրություն Կենտրոնական Ամերիկայի անկախության ակտ[42]
Նիգեր Նիգեր Անկախության օր Օգոստոսի 3 1960 Ֆրանսիա ֆրանսիայի հետ հուլիսի 11-ին ստորագրված համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օր[17]։
Նիգերիա Նիգերիա Անկախության օր Հոկտեմբերի 1 1960 Միացյալ Թագավորություն
Հյուսիսային Մակեդոնիա Հյուսիսային Մակեդոնիա Անկախության օր Սեպտեմբերի 8 1991 Հարավսլավիայի Սոցիալիստական Ֆեդերատիվ Հանրապետություն
Նորվեգիա Նորվեգիա Սահմանադրության օր Մայիսի 17 1814[1] Դանիա Նորվեգիայի անկախություն և Սահմանադրություն (1814թ․ մայիսի 17)
Օման Օման Անկախության օր Նոյեմբերի 18 1650 Պորտուգալիա
Պակիստան Պակիստան Անկախության օր Օգոստոսի 14 1947 Միացյալ Թագավորություն 1947թ․-ին Հնդկաստանի անկախության ակտի ուժի մեջ մտնելու օր[65]
Պալաու Պալաու Չկա
Պաղեստին Պաղեստին Ազգային օր Նոյեմբերի 15 1988 Իսրայել Պաղեստինի անկախության հռչակագիր
Պանամա Պանամա Նոյեմբերի 28 1821 Իսպանիա Պանամայի անկախության ակտ
Նոյեմբեր 3 1903 Կոլումբիա Պանաման մինչև 1903թ. «Մեծ կոլումբիայի» անդամ էր։ Կոլումբիայից 1903թ.-ին առանձնացումը նշվում է որպես պաշտոնական տոն նոյեմբերի 3-ին։
Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա Սեպտեմբերի 16 1975[1] Ավստրալիա Պապուայի և Նոր Գվինեայի նախկին երկրամասում
Պարագվայ Պարագվայ Անկախության օր Մայիսի 15 1811 Իսպանական կայսրություն[66]
Պերու Պերու Անկախության օր Հուլիսի 28 1821 Իսպանական կայսրություն
Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ Անկախության օր Հունիսի 12 1898[1] Իսպանական կայսրություն Ֆիլիպինների անկախության հռչակագիր Էմիլիո Ագուինալդոյի կողմից Իսպանիայի դեմ Ֆիլիպինյան հեղափոխության ժամանակ։ Ֆիլիպինները 1946թ․-ի հուլիսի 4-ին հասել է ԱՄՆ-ից ինքնավարության և Նշում էր հուլիսի 4-ը որպես անկախության օր մինչև 1964թ.[69]։
Լեհաստան Լեհաստան Անկախության օր Նոյեմբերի 11 1918 Ռուսական կայսրություն և Գերմանական կայսրություն 1918թ․-ին Լեհաստանի անկախության վերականգնումը Ռուսաստանի, Պրուսիայի և Ավստրիայի կողմից 123 տարվա միջնապատումից հետո։
Պորտուգալիա Պորտուգալիա Անկախության օրվա վերականգնում Դեկտեմբերի 1 1640 Իսպանական կայսրություն Պորտուգալիան պաշտոնապես ինքնավար պետություն էր, բայց երկիրը գտնվում էր իսպանական թագի հետ անձնական միության մեջ 1580թ․-ից մինչև 1640թ․՝ Իսպանիայի հետ Իբերիայի միությունից Պորտուգալիայի լիակատար ինքնավարության վերականգնման օրվանից[70]
Կատար Կատար Ազգային օր Դեկտեմբերի 18 1971 Միացյալ Թագավորություն Նախնական անկախությունը սեպտեմբերի 7-ին
Ռումինիա Ռումինիա Մայիսի 9 1877 Օսմանյան կայսրություն Ռումինիայի կողմից իր անկախության հռչակումը, մինչդեռ 1877-1878թթ․ Ռուսաստանի հետ մեկտեղ Օսմանյան Կայսրության դեմ Ռումինիայի անկախության պատերազմի միայն սկիզբն էր[71]։
Ռուսաստան Ռուսաստան Չկա
Ռուանդա Ռուանդա Անկախության օր Հուլիսի 1 1962[1] Բելգիա 1746թ․-ի ՄԱԿ-ի Գլխավոր Ասամբլեայի բանաձևի՝ Ռուանդա-Ուրունդի հոգաբարձության դադարեցման ուժի մեջ մտնելու օր[25][26]
Սենթ Քիթս և Նևիս Սենթ Քիթս և Նևիս Անկախության օր Սեպտեմբերի 19 1983[1] Միացյալ Թագավորություն
Սենտ Լյուսիա Սենտ Լյուսիա Անկախության օր Փետրվարի 22 1979[1] Միացյալ Թագավորություն
Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Անկախության օր Հոկտեմբերի 27 1979[1] Միացյալ Թագավորություն
Սամոա Սամոա Հունիսի 1 1962[1] Նոր Զելանդիա
Սան Մարինո Սան Մարինո Չկա
Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե և Պրինսիպի Անկախության օր Հուլիսի 12 1975[1] Պորտուգալիա Պորտուգալիայի հետ 1974թ․-ի նոյեմբերի 26-ին կնքված համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օրը[72][73]
Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա Չկա
Սենեգալ Սենեգալ Անկախության օր Ապրիլի 4 1960[1] Ֆրանսիա
Սերբիա Սերբիա Պետականության օր Փետրվարի 15 1804 Օսմանյան կայսրություն 1804թ․-ին Սերբական առաջին ապստամբության սկիզբը․ այն ներառվեց Սերբական Հեղափոխության մեջ։ Օսմանյան Կայսրությունից անկախության պատերազմ, և 1835թ․-ին Առաջին Սահմանադրության ընդունումը։
Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ Հունիսի 29 1976[1] Միացյալ Թագավորություն
Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե Անկախության օր Ապրիլի 27 1961[1] Միացյալ Թագավորություն
Սինգապուր Սինգապուր Ազգային օր Օգոստոսի 9 1965 Մալայզիա Սինգապուրի հռչակումը
Սլովակիա Սլովակիա Հուլիսի 17 1992 1992թ․-ին անկախության հռչակագիր (միայն հիշատակման օր), դե յուրե անկախությունը եղավ հունվարի 1-ին, 1993թ․-ին Չեխոսլովակիայի բաժանումից հետո (ազգային տոն)
Սլովենիա Սլովենիա Անկախության և միասնության օր Դեկտեմբերի 26 և Հունիսի 25 1991 Հարավսլավիայի Սոցիալիստական Ֆեդերատիվ Հանրապետություն 1990թ․-ի անկախության հանրաքվեի պաշտոնական արդյունքների հռչակման օր՝ հաստատելով Հարավսլավիայից սեցեսիան (Պետականության օր)։ Հարավսլավիայի անկախությունը հռչակվեց 1991թ․-ին։
Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ Անկախության օր Հուլիսի 7 1978[1] Միացյալ Թագավորություն
Սոմալի Սոմալի Անկախության օր Հուլիսի 1 1960[1] Իտալիա և Միացյալ Թագավորություն Սոմալիում (նախկինում Իտալական Սոմալի) Վստահության տարածքների և Բրիտանական Սոմալիի միություն՝ ստեղծելով Սոմալիի Հանրապետություն։ Իրադարձությունը նշվում է ամեն տարի։
Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Տոն չէ Դեկտեմբերի 11 1931 Միացյալ Թագավորություն Անկախություն 1931թ․-ին 1926թ․-ի Բալֆորյան հռչակագրի պայմաններով, որը պետական տոն չէ։ Հարավաֆրիկյան Միությունը ձևավորվել է 1910թ․ մայիսի 31–ին և Հարավաֆրիկյան Հանրապետությունը հռչակվել է 1961թ․-ի մայիսի 31-ին ապարտհեյդի ընթացքում փոքրամասնության օրենքի տակ։ Մեծամասնության կանոնակարգը, որը ձեռք է բերվել 1994թ․-ի ապրիլի 27-ին, նշվում է ամեն տարի որպես Ազատության օր։
Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան Անկախության օր Հուլիսի 9 2011[1] Սուդան
Իսպանիա Իսպանիա Չկա
Շրի Լանկա Շրի Լանկա Անկախության օր Փետրվարի 4 1948[1] Միացյալ Թագավորություն
Սուդան Սուդան Անկախության Հունվարի 1 1956[1] Եգիպտոս և Միացյալ Թագավորություն
Սուրինամ Սուրինամ Անկախության օր Նոյեմբերի 25 1975[1] Նիդեռլանդներ
Շվեդիա Շվեդիա Ազգային օր Հունիսի 6 1523 Նշվում է 1523թ․-ին Գուստավ Վազայի թագավորի ընտրությունը և նոր սահմանադրությունները 1809 և 1974 թվականներին։ Թագավոր Գուստավ Վազայի ընտրությունը Կալմար միության դե ֆակտո ավարտն էր և դիտվում էր որպես անկախության պաշտոնական հայտարարություն։
Շվեյցարիա Շվեյցարիա Շվեյցարիայի ազգային օր Օգոստոսի 1 1291 Սրբազան Հռոմեական կայսրության դեմ դաշինք 1291թ․-ին։
Սիրիա Սիրիա Էվակուացիայի օր Ապրիլի 17 1946[1] Ֆրանսիա Սիրիայի ֆրանսիական մանդատի վերջը 1946թ․
Տաջիկստան Տաջիկստան Անկախության օր Սեպտեմբերի 9 1991[1] Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն
Տանզանիա Տանզանիա Դեկտեմբերի 9 1961 Միացյալ Թագավորություն Տանգանիկայի անկախություն
Տոգո Տոգո Ապրիլի 27 1960[1] Ֆրանսիա
Տոնգա Տոնգա Հունիսի 4 1970 Միացյալ Թագավորություն Պաշտպանության կարգավիճակի դադարեցումը 1970թ․
Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո Անկախության օր Օգոստոսի 31 1962[1] Միացյալ Թագավորություն 1962թ. Տրինիդադ և Տոբագոյի անկախության ակտի ուժի մեջ մտնելու օր
Թունիս Թունիս Անկախության օր Մարտի 20 1956[1] Ֆրանսիա
Թուրքիա Թուրքիա Չկա
Թուրքմենստան Թուրքմենստան Անկախության օր Սեպտեմբերի 27 1991 Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն[74]
Տուվալու Տուվալու Անկախության օր Հոկտեմբերի 1 1978[1] Միացյալ Թագավորություն
Ուգանդա Ուգանդա Անկախության օր Հոկտեմբերի 9 1962[1] Միացյալ Թագավորություն
Ուկրաինա Ուկրաինա Անկախության օր Օգոստոսի 24 1991 Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն Ուկրաինայի անկախության հռչակագիր
Միասնության օր Հունվարի 22 1919 1919թ. հունվարի 22-ին Ուկրաինայի միավորումը[75]
ԱՄԷ ԱՄԷ Ազգային օր Դեկտեմբերի 2 1971 Միացյալ Թագավորություն
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա Չկա
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Անկախության օր կամ Հուլիսի 4 Հուլիսի 4 1776[1] Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն ԱՄՆ-ի անկախության հռչակագիր
Ուրուգվայ Ուրուգվայ Անկախության օր Օգոստոսի 25 1825[1] Բրազիլական կայսրություն Անկախության հռչակագիր և Ռիո դե լա Պլատայի միացյալ մարզերի հետ միավորում
Ուզբեկստան Ուզբեկստան Անկախության օր Սեպտեմբերի 1 1991[1] Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն
Վանուատու Վանուատու Անկախության օր Հուլիսի 30 1980[1] Միացյալ Թագավորություն և Ֆրանսիա
Վատիկան Վատիկան Չկա
Վենեսուելա Վենեսուելա Անկախության օր Հուլիսի 5 1811[1] Իսպանական կայսրություն Վենեսուելայի անկախության հռչակագիր
Վիետնամ Վիետնամ Անկախության օր Սեպտեմբերի 2 1945[1] Ճապոնիա և Ֆրանսիա
Եմեն Եմեն Նոյեմբերի 30 1967 Միացյալ Թագավորություն Հարավային Եմենի անկախության հռչակագիր
Զամբիա Զամբիա Անկախության օր Հոկտեմբերի 24 1964[1] Միացյալ Թագավորություն 1964թ․-ին Զամբիայի անկախության ակտի ուժի մեջ մտնելու օր
Զիմբաբվե Զիմբաբվե Անկախության օր Ապրիլի 18 1980[1] Միացյալ Թագավորություն Լանկաստերի պալատի համաձայնագրի ուժի մեջ մտնելու օր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 1,35 1,36 1,37 1,38 1,39 1,40 1,41 1,42 1,43 1,44 1,45 1,46 1,47 1,48 1,49 1,50 1,51 1,52 1,53 1,54 1,55 1,56 1,57 1,58 1,59 1,60 1,61 1,62 1,63 1,64 1,65 1,66 1,67 1,68 1,69 1,70 1,71 1,72 1,73 1,74 1,75 1,76 1,77 1,78 1,79 1,80 1,81 1,82 1,83 1,84 1,85 1,86 1,87 1,88 1,89 1,90 1,91 1,92 1,93 1,94 1,95 1,96 1,97 1,98 1,99 «Field Listing :: National holiday»։ The World Factbook։ Central Intelligence Agency։ Արխիվացված է օրիգինալից March 29, 2020-ին։ Վերցված է March 9, 2020 
  2. Ahmed Faiz (November 13, 2019)։ «Learning from Afghanistan's Independence»։ Perspectives on History։ American Historical Association։ Վերցված է March 9, 2020 
  3. «Liberation Day in Albania in 2020»։ Office Holidays Ltd.։ Վերցված է March 10, 2020 
  4. Bellisari Andrew H. (March 2017)։ «The Evian Accords: An Uncertain Peace»։ Origins: Current Events in Historical Perspective։ History Departments at The Ohio State University and Miami University։ Վերցված է March 9, 2020 
  5. Haouchine Asiya (March 19, 2015)։ «Today in History: Algeria and the Évian Accords»։ Warscapes Magazine։ Վերցված է March 9, 2020 
  6. Kennes Erik, Larmer Miles (2016)։ The Katangese Gendarmes and War in Central Africa: Fighting Their Way Home։ Indiana University Press։ էջ 102։ ISBN 9780253021304 
  7. «Antigua Termination of Association Order»։ Commons and Lords Hansard։ UK Parliament։ July 14, 1981։ Վերցված է March 9, 2020 
  8. «Antigua (Termination of Association)»։ Commons and Lords Hansard։ UK Parliament։ July 8, 1981։ Վերցված է March 9, 2020 
  9. «Argentina Public & Private Holidays (2020)»։ Edarabia։ Վերցված է March 9, 2020 
  10. Ghazaryan Gevorg (May 28, 2019)։ «3 republics in a century – Armenia celebrates Republic Day»։ JAM News։ Վերցված է March 9, 2020 
  11. 11,0 11,1 Rehimov Ruslan (October 18, 2019)։ «Azerbaijan marks 28th anniversary of independence»։ Anadolu Agency։ Վերցված է March 9, 2020 
  12. «The Bahamas Independence Order 1973»։ Political Database of the Americas։ Center for Latin American Studies at Georgetown University։ Վերցված է March 9, 2020 
  13. Yarbakhsh Elisabeth (2019)։ The Middle East and South Asia 2019-2020 (53rd ed.)։ Rowman & Littlefield։ էջ 42։ ISBN 9781475852172 
  14. Borowska Paula (July 28, 2014)։ «Belarus’ Three Independence Days»։ Belarus Digest։ Վերցված է March 10, 2020 
  15. «Why does Belgium celebrate its National Day on 21 July?»։ VRT NWS։ July 21, 2019։ Վերցված է March 9, 2020 
  16. Romero M.A. (2011)։ «Belize The Struggle For Independence»։ ITM Ltd (Belize.com)։ Վերցված է March 9, 2020 
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 17,6 17,7 17,8 Whiteman Marjorie Millace, ed. (June 1963)։ Digest of International Law 1։ U.S. Department of State։ էջեր 575–579 
  18. «Botswana Independence Act 1966»։ legislation.gov.uk։ The National Archives։ Վերցված է March 10, 2020 
  19. Manchester Alan K. (1951)։ «The Recognition of Brazilian Independence»։ The Hispanic American Historical Review 31 (1): 80։ doi:10.2307/2509132 
  20. United Nations Department of Political Affairs, Trusteeship and Decolonization (December 1983)։ «Brunei»։ Decolonization 20: 3 
  21. Mulliner K (1985)։ «Brunei in 1984: Business as Usual after the Gala»։ Asian Survey 25 (2): 214։ doi:10.2307/2644305 
  22. «On March 3 Bulgaria celebrates National Liberation Day»։ Bulgarian National Radio։ March 3, 2017։ Վերցված է March 10, 2020 
  23. 23,0 23,1 «Country Profile: Bulgaria»։ Library of Congress – Federal Research Division։ October 2006։ էջ 1։ Վերցված է March 10, 2020 
  24. «Independence Day in Burkina Faso in 2020»։ Office Holidays Ltd.։ Վերցված է March 9, 2020 
  25. 25,0 25,1 «Resolutions Adopted by the General Assembly from 7 to 28 June 1962»։ United Nations։ էջ 1։ Վերցված է March 10, 2020 
  26. 26,0 26,1 Hamann Hartmut, Berger Antje C.։ «Burundi»։ in Minnerop Petra, Wolfrum Rüdiger, Lachenmann Frauke։ International Development Law: The Max Planck Encyclopedia of Public International Law։ Oxford University Press։ էջ 126։ ISBN 978-0-19-883509-7 
  27. Sok Sorin (November 2011)։ «Cambodia's Border with Engagement from Power Countries» 42։ Cambodian Institute for Cooperation and Peace։ էջ 4։ Արխիվացված է օրիգինալից February 25, 2021-ին։ Վերցված է March 10, 2020 
  28. Rust William J. (2016)։ «A Shrewd Move (1953–1954)»։ Eisenhower and Cambodia: Diplomacy, Covert Action, and the Origins of the Second Indochina War Studies in Conflict, Diplomacy, and Peace։ University Press of Kentucky։ ISBN 9780813167459 
  29. Anyangwe Carlson (2008)։ Imperialistic Politics in Cameroun: Resistance and the Inception of the Restoration of the Statehood of Southern Cameroons։ Langaa Research & Publishing Common Initiative Group։ էջեր 82–83։ ISBN 9956-558-50-8 
  30. «Dominion of Canada»։ thecanadianencyclopedia.ca։ Վերցված է March 24, 2020 
  31. United Nations Department of Political Affairs, Trusteeship and Decolonization (March 1975)։ «Developments in Cape Verde»։ Decolonization 2 (4): 32։ Վերցված է March 10, 2020 
  32. «Independence Day in Burkina Faso in 2020»։ Office Holidays Ltd.։ Վերցված է March 9, 2020 
  33. «Independence Day in Central African Republic in 2020»։ Office Holidays Ltd.։ Վերցված է March 9, 2020 
  34. «Republic Day in Chad in 2020»։ Office Holidays Ltd.։ Վերցված է March 13, 2020 
  35. Bureau of Intelligence and Research, United States Department of State (May 1965)։ Profiles of Newly Independent States։ Geographic Bulletin 1։ Office of Media Services, Bureau of Public Affairs։ էջ 17 
  36. Bizzarro Salvatore (2005)։ Historical Dictionary of Chile (3rd ed.)։ Scarecrow Press։ էջ 398։ ISBN 9780810865426 
  37. «2020 Holiday Calendar»։ U.S. Embassy in Chile։ Վերցված է March 13, 2020 
  38. «Fiestas Patrias in Chile – What is going on?»։ The Santiago Times։ September 5, 2017։ Վերցված է March 13, 2020 
  39. Lansford Tom, ed. (2017)։ «Comoros»։ Political Handbook of the World 2016-2017 1։ CQ Press։ էջ 319։ ISBN 978-1-5063-2718-1 
  40. Baetens Freya։ «Decolonization: Belgian Territories»։ in Minnerop Petra, Wolfrum Rüdiger, Lachenmann Frauke։ International Development Law: The Max Planck Encyclopedia of Public International Law։ Oxford University Press։ էջ 126։ ISBN 978-0-19-883509-7 
  41. 41,0 41,1 Mehler Andreas, Melber Henning, Walraven Klaas, eds. (2011)։ «Congo»։ Africa Yearbook: Politics, Economy and Society South of the Sahara in 2010 7։ BRILL։ էջ 239։ ISBN 9789004205567 
  42. 42,0 42,1 42,2 42,3 42,4 «Mexican and Central American Independence: A Historic Backdrop for Present Challenges»։ La nueva Televisión del Sur C.A.։ September 14, 2017։ Վերցված է March 13, 2020 
  43. 43,0 43,1 Romić Tea (November 14, 2019)։ «Dan državnosti ponovno će se slaviti 30. svibnja, a uvodi se novi blagdan i neradni dan 18. studenog»։ Večernji list (խորվաթերեն)։ Վերցված է March 13, 2020 
  44. 44,0 44,1 Šarić Ljiljana (2012)։ «Croatia in search of a national day: Front-page presentations of national-day celebrations, 1988–2005»։ in Šarić Ljiljana, Gammelgaard Karen, Hauge Kjetil Rå։ Transforming National Holidays: Identity discourse in the West and South Slavic countries, 1985-2010։ Discourse Approaches to Politics, Society and Culture 47։ John Benjamins Publishing։ էջ 127։ ISBN 9789027272973 
  45. «Holiday Calendar 2020»։ U.S. Embassy in Cuba։ Արխիվացված է օրիգինալից April 6, 2020-ին։ Վերցված է March 13, 2020 
  46. «Cubans commemorate the 150th anniversary of the commencement of wars for independence»։ Asberth News Network։ October 24, 2018։ Վերցված է March 13, 2020 
  47. «This Day In Cuban History – October 10, 1868. Grito De Yara»։ The Cuban Studies Institute։ October 10, 2018։ Վերցված է March 13, 2020 
  48. 48,0 48,1 Hajiloizis Mario (April 1, 2016)։ «Cyprus National Day celebrated today»։ SigmaLive։ Արխիվացված է օրիգինալից April 6, 2020-ին։ Վերցված է March 13, 2020 
  49. Faustmann Hubert (2001)։ «Independence Postponed: Cyprus 1959-1960»։ The Cyprus Review։ 13–14: 99 
  50. Mutschlechner Martin։ «The Day of the Coup: 28 October 1918»։ The First World War and the End of the Habsburg Monarchy։ Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.։ Վերցված է March 13, 2020 
  51. «Basic information on the Czech Republic»։ Embassy of the Czech Republic in London։ Վերցված է March 13, 2020 
  52. «Czech Republic Slovakia: Velvet Revolution at 25»։ BBC։ November 17, 2014։ Վերցված է March 13, 2020 
  53. «Embassy of the Dominican Republic, in the United States»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2015-06-26-ին։ Վերցված է February 27, 2009 
  54. 54,0 54,1 «Estonia celebrates the Day of Restoration of Independence»։ Estonian World (en-GB)։ 2017-08-20։ Արխիվացված է օրիգինալից 2019-07-14-ին։ Վերցված է 2019-08-18 
  55. Lobban Richard (1974)։ «Guinea-Bissau: 24 September 1973 and Beyond»։ Africa Today 21 (1): 15 
  56. 56,0 56,1 Bureau of Intelligence and Research, United States Department of State (May 1965)։ Profiles of Newly Independent States։ Geographic Bulletin 1։ Office of Media Services, Bureau of Public Affairs։ էջ 6 
  57. Bureau of Intelligence and Research, United States Department of State (May 1965)։ Profiles of Newly Independent States։ Geographic Bulletin 1։ Office of Media Services, Bureau of Public Affairs։ էջ 8 
  58. Stuart-Fox Martin (2008)։ Historical Dictionary of Laos։ Scarecrow Press։ էջեր 111–112։ ISBN 978-0-8108-5624-0 
  59. «Holiday Calendar 2019»։ U.S. Embassy in Laos։ Վերցված է March 10, 2020 
  60. Evans Grant (1998)։ The Politics of Ritual and Remembrance: Laos Since 1975։ University of Hawaii Press։ էջեր 15–16։ ISBN 0-8248-2054-1 
  61. Xiaoyuan Liu – Reins of Liberation, p.6
  62. Stephen Kotkin, Bruce A. Elleman – Mongolia in the twentieth century: landlocked cosmopolitan, p.74
  63. David Sneath – The Headless State: Aristocratic Orders, Kinship Society, and Misrepresentations of Nomadic Inner Asia, p.36
  64. Duke University. School of Law – Unification of law, 1965, Volume 30, p.282
  65. Bureau of Intelligence and Research, United States Department of State (May 1965)։ Profiles of Newly Independent States։ Geographic Bulletin 1։ Office of Media Services, Bureau of Public Affairs։ էջ 7 
  66. «Paraguay Independence Day»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2015-11-29-ին 
  67. Diosdado Macapagal, Proclamation No. 28 Declaring June 12 as Philippine Independence Day, Philippine History Group of Los Angeles, արխիվացված օրիգինալից May 12, 2009-ին, https://web.archive.org/web/20090512212522/http://www.bibingka.com/phg/documents/jun12.htm, վերցված է November 11, 2009 
  68. «Republic Act No. 4166»։ August 4, 1964։ Վերցված է August 5, 2009 
  69. In 1962, President Diosdado Macapagal signed a proclamation which declared Tuesday, June 12, 1962 as a special public holiday in commemoration of the declaration of independence from Spain on that date in 1898. That proclamation did not move the date of the Independence Day holiday in the Philippines.[67]։ Պետական 4166 ակտով տոնի օրը տեղափոխվել է 1964թ․–ին [68]
  70. The country's original independence (from the Kingdom of León) occurred in June 24, 1128 (Battle of São Mamede) and was recognized on October 5, 1143. That day is a holiday in Portugal, but for a different reason. (Implantation of the Republic, or Republic Day. Event of 1910.) Note that none of these events are similar to today's declarations or recognition of independence as these are in fact the recognition of the rule of a king to the land. Portugal existed as a separate entity before 1143 and during the union with Spain between 1580 and 1640.
  71. Cristea Irina Andreea (May 9, 2018)։ «9 Mai - Ziua Independenţei de Stat a României»։ www.agerpres.ro (ռումիներեն)։ Agerpres։ Վերցված է May 10, 2018 
  72. «Acordo Portugal – MLSTP»։ Centro de Documentação 25 de Abril (պորտուգալերեն)։ University of Coimbra։ Վերցված է March 10, 2020 
  73. Samest Blaustein Albert P., Sigler Jay Adrian, Beede Benjamin R., eds. (1977)։ Independence Documents of the World 2։ Oceana Publications Inc։ էջ 597։ ISBN 0379007959 
  74. Edgar Adrienne Lynn (2004)։ Tribal Nation: The Making of Soviet Turkmenistan։ Princeton: Princeton University Press։ էջ 1։ ISBN 0-691-11775-6։ «On October 27, 1991, the Turkmen Soviet Socialist Republic declared its independence from the Soviet Union.» 
  75. «Holidays»։ Ministry of Foreign Affairs of Ukraine։ Արխիվացված է օրիգինալից 2006-04-20-ին։ Վերցված է 2008-08-24