Երկրների և տարածքների այբբենական ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Ստորև ներկայացված է աշխարհի երկրների այբբենական ցանկը, որը ներառում է 252 երկիր, այդ թվում՝

Այդ ցանկը չի ներառում

Երկրների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Աբխազիա Աբխազիա − Աբխազիայի Հանրապետություն, ճանաչված է ՄԱԿ-անդամ 5 երկրների կողմից (Ռուսաստանի Դաշնության, Նիկարագուայի, Վենեսուելայի, Նաուրուի և Վանուատուի), մասամբ ճանաչված Հարավային Օսիայի և չճանաչված 3 պետությունների՝ ԼՂՀ-ի, Մերձդնեստրի Մոլդովական Հանրապետության և Դոնեցկի Ժողովրդական Հանրապետության կողմից, համաձայն Վրաստանի սահմանադրության՝ մտնում է Վրաստանի կազմի մեջ։
  2. Ադրբեջան Ադրբեջան − Ադրբեջանական Հանրապետություն
  3. Ազադ Քաշմիր Ազադ Քաշմիր − Ազադ Ջամու և Քաշմիր − մասամբ ճանաչված պետություն (ճանաչված է միայն Պակիստանի կողմից), ձևականորեն Ազադ Քաշմիրը բաժանված չէ Հնդկաստանի Ջամմու և Քաշմիր նահանգից, համաձայն Հնդկաստանի սահմանադրության՝ մտնում է Հնդկաստանի կազմի մեջ։
  4. Ալանդյան կղզիներ Ալանդյան կղզիներ − ինքնավար տարածք Ֆինլանդիայում
  5. Ալբանիա Ալբանիա − Ալբանիայի Հանրապետություն
  6. Ալժիր Ալժիր − Ալժիրի Ժողովրդական Ժողովրդավարական Հանրապետություն
  7. Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
  8. Ամերիկյան Սամոա Ամերիկյան ՍամոաԱՄՆ-ի անդրծովյան տիրապետություն (չմիացված տարածք), այլ անվանումը՝ Արևմտյան Սամոա
  9. Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ − ԱՄՆ-ի անդրծովյան տիրույթներ (չմիացված տարածքներ)։ Այլ անվանումն է՝ Վիրջիններ։
  10. Անգիլիա ԱնգիլիաՄեծ Բրիտանիայի անդրծովյան տարածք
  11. Անգոլա Անգոլա − Անգոլայի Հնարապետություն
  12. Անդորա Անդորա − Անդորրայի Իշխանություն
  13. Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա
  14. Ավստրալիա Ավստրալիա − Ավստրալական Միություն
  15. Ավստրիա Ավստրիա − Ավստրիական Հանրապետություն
  16. ԱՄԷ Արաբական Միացյալ Էմիրություններ
  17. Արգենտինա Արգենտինա − Արգենտինայի Հանրապետություն
  18. Արուբա Արուբա − Նիդեռլանդների կազմի մեջ մտնող ինքնավար հանրապետություն, ունի զգալի ինքնուրույնություն։ Մինչև 1986 թվականը եղել է Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիների մասը։
  19. Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր − Արևելյան Թիմորի Դեմոկրատական Հանրապետությունը
  20. Աֆղանստան Աֆղանստան −Աֆղանստանի Իսլամական Հանրապետություն
  21. Բահամյան Կղզիներ Բահամյան Կղզիներ − Բահամյան Կղզիների Ընկերակցություն, այլ անվանումը՝ Բահամներ
  22. Բահրեյն Բահրեյն − Բահրեյնի Թագավորություն
  23. Բանգլադեշ Բանգլադեշ − Բանգլադեշի Ժողովրդական Հանրապետություն
  24. Բարբադոս Բարբադոս
  25. Բելառուս Բելառուս − Բելառուսի Հանրապետություն
  26. Բելգիա Բելգիա − Բելգիայի Թագավորություն
  27. Բելիզ Բելիզ
  28. Բենին Բենին − Բենինի Հանրապետություն
  29. Բերմուդյան կղզիներ ԲերմուդներՄեծ Բրիտանիայի անդրծովյան տարածքներ, այլ անվանումը՝ Բերմուդներ
  30. Բոլիվիա Բոլիվիա − Բոլիվիայի Բազմազգ Հանրապետություն
  31. Բոնեյրե Բոնեյրե − հատուկ համայնք Կարիբյան Նիդերլանդների կազմում։ Մինչև 2010 թվականը՝ Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիներ
  32. Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա − կազմված է 2 ինքնակառավարվող կազմավորումներից՝ Սերբական Հանրապետությունից և Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնությունից
  33. Բոտսվանա Բոտսվանա − Բոտսվանայի Հանրապետություն
  34. Բրազիլիա Բրազիլիա − Բրազիլիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն
  35. Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներ Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներԲրիտանական անդրծովյան տարածքներ, այլ անվանումն է՝ Վիրջիններ։
  36. Բրունեյ Բրունեյ − Բրունեյ-Դարուսալամի պետություն
  37. Բութան Բութան − Բութանի Թագավորություն
  38. Բուլղարիա Բուլղարիա − Բուլղարիայի Հանրապետություն
  39. Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո − Մինչև 1984 թվականը՝ Վերին Վոլտայի Հանրապետություն
  40. Բուրունդի Բուրունդի − Բուրունդիի Հանրապետություն
  41. Գաբոն Գաբոն − Գաբոնի Հանրապետություն
  42. Գամբիա Գամբիա − Գամբիայի Իսլամական Հանրապետություն
  43. Գայանա Գայանա − Գայանայի Կոոպերատիվ Հանրապետություն
  44. Գանա Գանա − Գանայի Հանրապետություն
  45. Գերմանիա Գերմանիա − Գերմանիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն
  46. Գերնսի ԳերնսիՄեծ Բրիտանիայի թագապատկան հող
  47. Գվադելուպա ԳվադելուպաՖրանսիայի անդրծովյան շրջան
  48. Գվատեմալա Գվատեմալա − Գվատեմալայի Հանրապետություն
  49. Գվինեա Գվինեա − Գվինեայի Հանրապետություն
  50. Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու − Գվինեա Բիսաուի Հանրապետություն
  51. Գրենադա Գրենադա
  52. Գրենլադիա (վարչական միավոր) ԳրենլանդիաԴանիայից կախյալ տարածք (ինքնավար շրջան)
  53. Գուամ ԳուամԱՄՆ-ի անդրծովյան տարածք (չմիացված տարածք)
  54. Դանիա Դանիա − Դանիայի Թագավորություն
  55. Դոմինիկա Դոմինիկա − Դոմինիկայի Միություն
  56. Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն
  57. ԴԺՀ ԴԺՀ − ճանաչված է մասամբ ճանաչված Հարավային Օսիայի և չճանաչված Լուգանսկի Ժողովրդական Հանրապետության կողմից, ըստ Ուկրաինայի սահմանադրության՝ մտնում է Ուկրաինայի կազմի մեջ որպես Դոնեցկի մարզ
  58. Եգիպտոս Եգիպտոս − Եգիպտոսի Արաբական Հանրապետություն
  59. Եթովպիա Եթովպիա − Եթովպիայի Դաշնային Ժողովրդավարական Հանրապետություն
  60. Եմեն Եմեն − Եմենի Հանրապետություն
  61. Զամբիա Զամբիա − Զամբիայի հանրապետություն
  62. Զիմբաբվե Զիմբաբվե − Զիմբաբվեի Հանրապետություն
  63. Էկվադոր Էկվադոր − Էկվադորի Հանրապետություն
  64. Էստոնիա Էստոնիա − Էստոնիայի Հանրապետություն
  65. Էրիթրեա Էրիթրեա − Էրիթրեա Պետություն
  66. Թաիլանդ Թաիլանդ − Թաիլանդի Թագավորություն
  67. Թյորքս և Կայկոս կղզիներ Թյորքս և Կայկոս կղզիներ − Թյորքս և Կայկոս կղզիներ՝ բրիտանական անդրծովյան տարածք
  68. Թունիս Թունիս − Թունիսի Հանրապետություն
  69. Թուվալու Թուվալու
  70. Թուրքիա Թուրքիա − Թուրքիայի Հանրապետություն
  71. Թուրքմենստան Թուրքմենստան
  72. Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա − Ինդոնեզիայի Հանրապետություն
  73. Իռլանդիա Իռլանդիա
  74. Իսլանդիա Իսլանդիա
  75. Իսպանիա Իսպանիա − Իսպանիայի Թագավորություն
  76. Իսրայել Իսրայել − Իսրայել Պետություն
  77. Իտալիա Իտալիա − Իտալական Հանրապետություն
  78. Իրան Իրան − Իրանի Իսլամական Հանրապետություն
  79. Իրաք Իրաք − Իրաքի Հանրապետություն
  80. Լաոս Լաոս − Լաոսի Ժողովրդադեմոկրատական Հանրապետություն
  81. Լատվիա Լատվիա − Լատվիայի Հանրապետություն
  82. Լեհաստան Լեհաստան − Լեհաստանի Հանրապետություն
  83. Արցախ Արցախ − ճանաչված է մասամբ ճանաչված Աբխազիայի, Հարավային Օսիայի և չճանաչված Մերձդնեստրի Մոլդովական Հանրապետության կողմից։
  84. Լեսոթո Լեսոթո − Լեսոթոյի Թագավորություն
  85. Լիբանան Լիբանան − Լիբանանի Հանրապետություն
  86. Լիբերիա Լիբերիա − Լիբերիայի Հանրապետություն
  87. Լիբիա Լիբիա − Լիբիական Արաբական Հանրապետություն
  88. Լիխտենշտայն Լիխտենշտայն − Լիխտենշտայնի Իշխանություն
  89. Լիտվա Լիտվա − Լիտվայի Հանրապետություն
  90. Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ − Լյուքսեմբուրգի Դքսություն
  91. ԼԺՀ ԼԺՀ − Լուգանսկի Ժողովրդական Հանրապետություն, պետությունը ճանաչված է մասամբ ճանաչված Հարավային Օսիայի և չճանաչված Դոնեցկի Ժողովրդական Հանրապետության կողմից, համաձայն Ուկրաինայի սահմանադրության՝ մտնում է Ուկրաինայի կազմի մեջ որպես Լուգանսկի մարզ
  92. Խորվաթիա Խորվաթիա − Խորվաթիայի Հանրապետություն
  93. Ծննդյան կղզի (Ավստրալիա) Ծննդյան կղզիԱվստրալիայի արտաքին տարածք
  94. Կանաչ Հրվանդան Կանաչ Հրվանդան − Կաբո Վերդեի Հանրապետություն, մինչև 1986 թվականը՝ Կանաչ Հրվանդանի Կղզիների Հանրապետություն
  95. Կամբոջա Կամբոջա − Կամբոջայի Թագավորություն, մինչև 1989 թվականը՝ Կամպուչիա
  96. Կամերուն Կամերուն − Կամերունի Հանրապետություն
  97. Կայմանյան կղզիներ Կայմանյան կղզիներ − Մեծ Բրիտանիայի անդրծովյան տարածք, այլ անվանումը՝ Կայմաններ
  98. Կանադա Կանադա
  99. Կատար Կատար − Կատարի Պետություն
  100. Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն − Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն
  101. Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս − Կիպրոսի Հանրապետություն
  102. Կիրիբատի Կիրիբատի − Կիրիբատիի Հանրապետություն
  103. Կյուրասաո Կյուրասաո − զգալի ինքնուրույնություն ունեցող պետություն Նիդերլանդների կազմում, մինչև 2010 թվականը՝ Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիներ
  104. Կոլումբիա Կոլումբիա − Կոլումբիայի Հանրապետություն
  105. Կոկոսյան կղզիներ Կոկոսյան կղզիներ − Կոկոսյան (Քիլինգ) կղզիների տարածք, Ավստրալիայի արտաքին տարածք
  106. Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ − Կոմորյան Կղզիների Միություն, այլ անվանումը՝ Կոմորներ
  107. Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն − մինչև 1997 թվականը՝ Զաիր, այլ անվանումը՝ Կոնգո (Կինշասա)
  108. Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն − այլ անվանումը՝ Կոնգո (Բրազզավիլ)
  109. Կոսովո Կոսովո − մասամբ ճանաչված պետություն, համաձայն Սերբիայի սահմանադրության՝ մտնում է Սերբիայի կազմի մեջ որպես Կոսովոյի և Մետոխիայի ինքնավար երկրամաս
  110. Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա − Կոստա Ռիկայի Հանրապետություն
  111. Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար − Կոտ դ'Իվուարի Հանրապետություն
  112. Հյուսիսային Կորեա Կորեայի Ժողովրդավարական Ժողովրդական Հանրապետություն− այլ անվանումը՝ Հյուսիսային Կորեա
  113. Կուբա Կուբա − Կուբայի Հանրապետություն
  114. Կուկի կղզիներ Կուկի կղզիներ − ինքնավար, Նոր Զելանդիայի հետ ասոցացված պետություն
  115. Հայաստան Հայաստան − Հայաստանի Հանրապետություն
  116. Հայիթի Հայիթի − Հայիթիի Հանրապետություն
  117. Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա − Հասարակածային Գվինեայի Հանրապետություն
  118. Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա − այլ անվանումը՝ Հարավային Կորեա
  119. Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան − Հարավային Սուդանի Հանրապետություն
  120. Հարավային Օսիա Հարավային Օսիա − Աբխազիայի Հանրապետություն, ճանաչված է ՄԱԿ-անդամ 4 երկրների կողմից (Ռուսաստանի Դաշնության, Նիկարագուայի, Վենեսուելայի և Նաուրուի), մասամբ ճանաչված 2 պետությունների՝ Աբխազիայի, Սահարայի Արաբական Դեմոկրատական Հանրապետության, ինչպես նաև չճանաչված 3 պետությունների՝ ԼՂՀ-ի, Մերձդնեստրի Մոլդովական Հանրապետության և Դոնեցկի Ժողովրդական Հանրապետության կողմից, համաձայն Վրաստանի սահմանադրության՝ մտնում է Վրաստանի կազմի մեջ։
  121. Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն
  122. Հյուսիսային Կիպրոս Հյուսիսային Կիպրոս − մասամբ ճանաչված պետություն (ճանաչված է միայն Թուրքիայի կողմից), ըստ Եգիպտոսի սահմանադրության՝ մտնում է Եգիպտոսի Հանրապետության կազմի մեջ
  123. Հյուսիսային Մարիանյան կղզիներ Հյուսիսային Մարիանյան կղզիներ − Հյուսիսային Մարիանյան կղզիների համագործակցություն (ԱՄՆ)՝ անդրծովյան տիրապետություն (չմիացված տարածք) ԱՄՆ
  124. Հնդկաստան Հնդկաստան − Հնդկաստանի Հանրապետություն
  125. Հոնդուրաս Հոնդուրաս − Հոնդուրասի Հանրապետություն
  126. Հոնկոնգ Հոնկոնգ (Սյանգան) − Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետության Հոնկոնգ հատուկ վարչական շրջան․ Չինաստանի կողմից միջազգային հատուկ համաձայնագրի հիման վրա կառավարվող տարածք
  127. Հորդանան Հորդանան − Հորդանաnի Հաշիմյան Թագավորություն
  128. Հունաստան Հունաստան − Հունաստանի Հանրապետություն
  129. Հունգարիա Հունգարիա
  130. Ղազախստան Ղազախստան − Ղազախստանի Հանրապետություն
  131. Ղրղզստան Ղրղզստան − Ղրղզական Հանրապետություն կամ Կիրգիզիա − Կիրգիզական Հանրապետություն[25]
  132. Ճամայկա Ճամայկա
  133. Ճապոնիա Ճապոնիա
  134. Մադագասկար Մադագասկար − Մադագասկարի Հանրապետություն
  135. Մալայզիա Մալայզիա
  136. Մալավի Մալավի − Մալավիի Հանրապետություն
  137. Մալդիվներ Մալդիվներ − Մալդիվների Հանրապետություն
  138. Մալթա Մալթա − Մալթայի Հանրապետություն
  139. Մալի Մալի − Մալիի Հանրապետություն
  140. Մակաո Մակաո (Աոմին) − Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետության Հատուկ վարչական շրջան Աոմին, տարածքը կառավարվում է Չինաստանի կողմից՝ ըստ միջազգային հատուկ համաձայնագրի։
  141. Մակեդոնիայի Հանրապետություն Մակեդոնիա − Մակեդոնիայի Հանրապետություն, այլ անվանումը՝ Մակեդոնիայի նախկին Հարավսլավական Հանրապետություն
  142. Մայոտ Մայոտ − Ֆրանսիայի անդրծովյան շրջան
  143. Մավրիկիոս Մավրիկիոս − Մավրիկիոսի Հանրապետություն
  144. Մավրիտանիա Մավրիտանիա − Մավրիտանիայի Իսլամական Հանրապետություն
  145. Մարշալյան կղզիներ Մարշալյան կղզիներ − Մարշալյան Կղզիների Հանրապետություն
  146. Մարոկկո Մարոկկո − Մարոկկոյի Թագավորություն
  147. Մարտինիկա Մարտինիկա − Ֆրանսիայի անդրծովյան շրջան
  148. Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա − Մեծ Բրիտանիայի և Հյուսիսային Իռլանդիայի Միացյալ Թագավորություն
  149. Մեն կղզի Մեն կղզիՄեծ Բրիտանիայի թագավորական հող
  150. Մերձդնեստր Մերձդնեստր − Մերձդնեստրի Մոլդովական Հանրապետությունը ճանաչված է մասամբ ճանաչված Աբխազիայի, Հարավային Օսիայի և չճանաչված ԼՂՀ-ի կողմից, ըստ Մոլդովայի սահմանադրության՝ մտնում է Մոլդովայի կազմի մեջ։ Այլ անվանումը՝ Մերձդնեստր։
  151. Մեքսիկա Մեքսիկա − Մեքսիկայի Միացյալ Նահանգներ
  152. Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա − Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ
  153. Մյանմա Մյանմա − Մյանմայի Միություն, մինչև 1989 թվականը՝ Բիրմա
  154. Մոզամբիկ Մոզամբիկ − Մոզամբիկի Հանրապետություն
  155. Մոլդովա Մոլդովա − Մոլդովայի Հանրապետություն
  156. Մոնակո Մոնակո − Մոնակոյի Իշխանություն
  157. Մոնղոլիա Մոնղոլիա
  158. Մոնտսերատ Մոնտսերատ − Միացյալ Թագավորության անդրծովյան տարածք
  159. Նամիբիա Նամիբիա − Նամիբիայի Հանրապետություն
  160. Նաուրու Նաուրու − Նաուրուի Հանրապետություն
  161. Նեպալ Նեպալ − Նեպալի Դաշնային Ժողովրդավարական Հանրապետություն
  162. Նիգեր Նիգեր − Նիգերի Հանրապետություն
  163. Նիգերիա Նիգերիա − Նիգերիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն
  164. Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ − Նիդերլանդների Թագավորություն
  165. Նիկարագուա Նիկարագուա − Նիկարագուայի Հանրապետություն
  166. Նիուե Նիուե − ինքնավար, Նոր Զելանդիայի հետ ասոցացված պետական միավոր
  167. Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա
  168. Նոր Կալեդոնիա Նոր Կալեդոնիա − Ֆրանսիայի հատուկ կարգավիճակով անդրծովյան վարչա-տարածքային միություն
  169. Նորվեգիա Նորվեգիա − Նորվեգիայի Թագավորություն
  170. Նորֆոլք կղզի ՆորֆոլքԱվստրալիայի արտաքին տարածք
  171. Շվեդիա Շվեդիա − Շվեդիայի Թագավորություն
  172. Շվեյցարիա Շվեյցարիա − Շվեյցարիայի Համադաշնություն
  173. Շրի Լանկա Շրի Լանկա − Շրի Լանկայի Դեմոկրատական Սոցիալիստական Հանրապետություն
  174. Չադ Չադ − Չադի Հանրապետություն
  175. Չեխիա Չեխիա − Չեխական Հանրապետություն
  176. Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա
  177. Չիլի Չիլի − Չիլիի Հանրապետություն
  178. Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան − ճանաչված չէ ՄԱԿ-ի անդամ 23 պետությունների կողմից[26]
  179. Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն − համաձայն ՉԺՀ-ի սահմանադրության՝ Չինաստանի Հանրապետությունը ՉԺՀ-ի պրովինցիան է, ճանաչված է 23[26] պետությունների կողմից՝ որպես ամբողջ Չինաստանի օրինական կառավարություն և մինչև 1971 թվականի հոկտեմբերի 25-ը ՄԱԿ-ում ներկայացնում էր Չինաստանը, ներառում է Թայվան
  180. Պալաու Պալաու − Պալաուի Հանրապետություն, այլ անվանումը՝ Բելաու
  181. Պակիստան Պակիստան − Պակիստանի Իսլամական Հանրապետություն
  182. Պաղեստին Պաղեստին − Պաղեստինյան Պետություն, Իսրայելի կողմից մասամբ գրավված տարածք, ներառում է Գազայի հատվածը և Հորդանան գետի արևմտյան ափը
  183. Պանամա Պանամա − Պանամայի Հանրապետություն
  184. Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա − Պապուա Նոր Գվինեայի Անկախ Հանրապետություն
  185. Պարագվայ Պարագվայ − Պարագվայի հանրապետություն
  186. Պերու Պերու − Պերուի Հանրապետություն
  187. Պորտուգալիա Պորտուգալիա − Պորտուգալիայի Հանրապետություն
  188. Պուերտո Ռիկո Պուերտո Ռիկո − Պուերտո Ռիկոյի Համագործակցություն՝ ԱՄՆ-ի անդրծովյան տիրապետություն (չմիացված տարածք)
  189. Ջերսի Ջերսի − Մեծ Բրիտանիայի թագապատկան հող
  190. Ջիբրալթար Ջիբրալթար − Մեծ Բրիտանիայի անդրծովյան տարածք
  191. Ջիբութի Ջիբութի − Ջիբութիի Հանրապետություն
  192. Ռեյունյոն ՌեյունյոնՖրանսիայի անդրծովյան շրջան
  193. Ռուանդա Ռուանդա − Ռուանդայի Հանրապետություն
  194. Ռումինիա Ռումինիա
  195. Ռուսաստան Ռուսաստան − Ռուսաստանի Դաշնություն
  196. Սաբա Սաբա − հատուկ համայնք Կարիբյան Նիդերլանդների կազմում, մինչև 2010 թվականը՝ Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիներ
  197. Սալվադոր Սալվադոր − Էլ-Սալվադորի Հանրապետություն
  198. Սահարայի Արաբական Դեմոկրատական Հանրապետություն Սահարայի Արաբական Դեմոկրատական Հանրապետություն − տարածքի մեծ մասը գրավված է և միացված Մարոկոյին։ Այլ անվանումը՝ Արևմտյան Սահարա
  199. Սամոա Սամոա − Սամոայի Անկախ Պետություն, մինչև 1997 թվականը՝ Արևմտյան Սամոա
  200. Սան Մարինո Սան Մարինո − Սան Մարինոյի Հանրապետություն
  201. Կաղապար:Դրոշավորում/Սան Տոմեի և Պրինսիպի − Սան Տոմեի և Պրինսիպիի Դեմոկրատական Հանրապետություն
  202. Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա − Սաուդյան Արաբիայի Թագավորություն
  203. Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ − Սեյշելյան Կղզիների Հանրապետություն, այլ անվանումը՝ Սեյշելներ
  204. Սենեգալ Սենեգալ − Սենեգալի Հանրապետություն
  205. Կաղապար:Դրոշավորում/Սեն ԲարթելմինՖրանսիայի անդրծովյան միություն
  206. Սեն Մարտեն (Ֆրանսիա) Սեն ՄարտենՖրանսիայի անդրծովյան միություն
  207. Սեն Պիեռ և Միքելոն Սեն Պիեռ և ՄիքելոնՖրանսիայի անդրծովյան միություն
  208. Սենտ Լյուսիա Սենտ Լյուսիա
  209. Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ
  210. Սենտ Քիթս և Նևիս Սենտ Քիթս և Նևիս − Սենտ Քիթս և Նևիս Դաշնություն
  211. Սերբիա Սերբիա − Սերբիայի Հանրապետություն
  212. Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե − Սիերա Լեոնեի Հանրապետություն
  213. Սինգապուր Սինգապուր − Սինգապուրի Հանրապետություն
  214. Սինտ Էվստատիուս Սինտ Էվստատիուս − հատուկ համայնք Կարիբյան Նիդերլանդների կազմում։ Մինչև 2000 թվականը՝ Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիներ։
  215. Սինտ Մաարտեն (Նիդերլանդներ) Սինտ Մաարտեն − ինքնիշխան պետություն Նիդերլանդների կազմում, ունի զգալի ինքնուրույնություն։ Մինչև 2010 թվականը՝ Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիներ։
  216. Սիրիա Սիրիա − Սիրիայի Արաբական Հանրապետություն
  217. Սլովակիա Սլովակիա − Սլովակիայի Հանրապետություն
  218. Սլովենիա Սլովենիա − Սլովենիայի Հանրապետություն
  219. Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ − այլ անվանումը՝ Սողոմոններ
  220. Սոմալի Սոմալի − Սոմալիի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն, նախկինում՝ Սոմալիի Ժողովրդավարական Հանրապետություն, բաժանված է մի քանի թշնամական խմբավորումների, իսկ հյուսիսում դե-ֆակտո անկախ Սոմալիլենդն է։
  221. Սվազիլենդ Սվազիլենդ − Սվազիլենդի Թագավորություն
  222. Սուդան Սուդան − Սուդանի Հանրապետություն
  223. Կաղապար:Դրոշավորում/Սուրբ Հեղինեի, Համբարձման և Տրիստան դա Կունյայի կղզիներբրիտանական անդրծովյան տարածքներ
  224. Սուրինամ Սուրինամ − Սուրինամի Հանրապետություն
  225. Վանուատու Վանուատու − Վանուատուի Հանրապետություն
  226. Վատիկան Վատիկան − Վատիկան քաղաք-պետություն
  227. Վենեսուելա Վենեսուելա − Վենեսուելայի Բոլիվարական Հանրապետություն
  228. Վիետնամ Վիետնամ − Վիետնամի Սոցիալիստական Հանրապետություն
  229. Վրաստան Վրաստան
  230. Տանզանիա Տանզանիա − Տանզանիայի Միացյալ Հանրապետություն
  231. Տաջիկստան Տաջիկստան − Տաջիկստանի Հանրապետություն
  232. Տոգո Տոգո − Տոգոյի Հանրապետություն
  233. Տոկելաու ՏոկելաուՆոր Զելանդիայից կախյալ տարածք
  234. Տոնգա Տոնգա − Տոնգայի Թագավորություն
  235. Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո − Տրինիդադի և Տոբագոյի Հանրապետություն
  236. Ուգանդա Ուգանդա − Ուգանդայի Հանրապետություն
  237. Ուզբեկստան Ուզբեկստան − Ուզբեկստանի Հանրապետություն
  238. Ուկրաինա Ուկրաինա
  239. Ուոլիս և Ֆուտունա Ուոլիս և Ֆուտունա − Ուոլիս և Ֆուտունա կղզիների տարածք՝ ֆրանսիական անդրծովյան միություն
  240. Ուրուգվայ Ուրուգվայ − Ուրուգվայի Արևելյան Հանրապետություն
  241. Փիթքերն կղզիներ Փիթքերն կղզիներ − Մեծ Բրիտանիայի անդրծոովյան տարածք
  242. Քենիա Քենիա − Քենիայի Հանրապետություն
  243. Քուվեյթ Քուվեյթ − Քուվեյթի Պետություն
  244. Օման Օման − Օմանի Սուլթանություն
  245. Ֆարերյան կղզիներ Ֆարերյան կղզիներ − Դանիայի կախյալ տարածք (ինքնավար շրջան), այլ անվանումը՝ Ֆարերներ
  246. Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ − Ֆիլիպինների Հանրապետություն
  247. Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա − Ֆինլանդիայի Հանրապետություն
  248. Ֆիջի Ֆիջի − Ֆիջիի Կղզիների Հանրապետություն
  249. Ֆոլկլենդյան կղզիներ Ֆոլկլենդյան կղզիներբրիտանական անդրծովյան տարածքներ, վիճարկվում է Արգենտինայի հետ, այլ անվանումը՝ Ֆոլկլենդներ
  250. Ֆրանսիա Ֆրանսիա − Ֆրանսիական Հանրապետություն
  251. Ֆրանսիական Գվիանա Ֆրանսիական Գվիանա − Ֆրանսիայի անդրծովյան շրջան
  252. Ֆրանսիական Պոլինեզիա Ֆրանսիական Պոլինեզիա − Ֆրանսիայի անդրծովյան տարածք

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Regions and territories: Abkhazia (անգլ.)
  2. Regions and territories: Kosovo (անգլ.)
  3. Regions and territories: Western Sahara (անգլ.)
  4. Regions and territories: South Ossetia (անգլ.)
  5. Cyprus (անգլ.)
  6. Regions and territories: Nagorno-Karabakh (անգլ.)
  7. Regions and territories: Trans-Dniester (անգլ.)
  8. Regions and territories: Somaliland (անգլ.)
  9. «РИА Новости: Южная Осетия признала независимость самопровозглашенной ДНР»։ 27.06.2014 
  10. «Южная Осетия признала независимость Донецкой народной республики»։ 27.06.2014 
  11. «Вице-спикер парламента Абхазии: Выборы в НКР соответствуют всем международным стандартам»։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-05-ին 

    Աբխազիան, Հարավային Օսիան, ԼՂՀ-ն և Մերձդնեստրն արդեն վաղուց ճանաչել են միմյանց անկախությունը և սերտորեն համագործակցում են միմյանց հետ․․․ Սակայն դա ոչ մի նշանակություն չունի, քանի որ Աբխազիան ճանաչել է Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետությունը և երկու երկրների միջև համագործակցությունը գտնվում է բարձր մակարդակի վրա։

  12. Приднестровье хочет войти в состав России

    «Մերձդնեստրը ճանաչել է և ճանաչում է Աբխազիայի Հանրապետությունը և Հարավային Օսիայի Հանրապետությունը, ինչպես նաև Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետությունը՝ համաձայն այդ պետություների ժողովուրդների կամքի»,- ընդգծվում է քննարկման մեջ։

  13. «Южная Осетия готова признать независимость Луганской народной республики» 
  14. «Южная Осетия признала независимость Луганской народной республики»։ 17.06.2014 
  15. «Южная Осетия признала независимость Луганской народной республики»։ 17.06.2014 
  16. «Южная Осетия признала независимость Луганской народной республики»։ 17.06.2014 
  17. «Южная Осетия признала независимость ЛНР»։ 17.06.2014 
  18. «Южная Осетия признала независимость Луганской народной республики»։ 17.06.2014 
  19. «Абхазия, Южная Осетия и Приднестровье признали независимость друг друга и призвали всех к этому же»։ 17 ноября 2006 г. 
  20. Сам себе король, сам себе страна
  21. Непризнанные государства европейской периферии и пограничья
  22. По соседству с Англией продается государство
  23. Сколько стран в Европе?
  24. Морская земля
  25. 1995 թվականի օգոստոսի 17-ին ՌԴ նախագահի աշխատակազմի № 1495 հրամանով հաստատվեց նախկին խորհրդային հանրապետությունների անունները։ Որոշման մեջ տվյալ հանրապետությունը նշվեց «Ղրղզական Հանրապետություն» (լրիվ անվանումը), «Ղրղզստան» (կարճ ձևը) անուններով։ Այդ անվանումն օգտագործվում է ՌԴ ԱԳՆ պաշտոնական փաստաթղթերում։ Ղրղզստանում, որտեղ ռուսերենը պաշտոնական կարգավիճակ ունի, փաստաթղթերում օգտագործվում է «Կիրգիզիա» կամ «Կիրգիզիա Հանրապետություն» անվանումները
  26. 26,0 26,1 Малави перестала признавать суверенитет Тайваня

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]