Չճանաչված կամ մասամբ ճանաչված պետությունների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
     ՄԱԿ-ի անդամ չհանդիսացող պետություններ      ՄԱԿ-ի ոչ անդամ պետությունները, որոնք ճանաչվում են միայն ՄԱԿ-ի ոչ անդամ պետությունների կողմից      ՄԱԿ-ի ոչ անդամ պետությունները, որոնք ճանաչում ունեն ՄԱԿ-ի առնվազն մեկ անդամ պետության կողմից      ՄԱԿ-ի անդամ պետությունները, որոնք ճանաչված չեն ՄԱԿ-ի առնվազն մեկ անդամ պետության կողմից

Տարածքներ, որոնք ինքնահռչակվել են, որպես անկախ պետություններ, վերահսկում են իրենց տարածքը և միևնույն ժամանակ չունեն դիվանագիտական հարաբերություններ ՄԱԿ-ի անդամ երկրների կամ նրանց մի մասի հետ։

Մասամբ ճանաչված պետություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Չճանաչված պետություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

ՄԱԿ-ի անդամ երկրներ, որոնք չեն ճանաչվում որոշ պետությունների կողմից[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Regions and territories: Abkhazia»։ BBC news։ 8 February 2011։ Վերցված է 31 March 2011 
  2. Government of Vanuatu (17 June 2011)։ «Vanuatu's recognition to the Republic of Abkhazia»։ Արխիվացված է օրիգինալից 24 June 2011-ին։ Վերցված է 24 September 2011 
  3. Vanuatu's initial recognition was invalidated after the Kilman government was annulled by the Supreme Court. Kilman was subsequently re-elected and its recognition was re-confirmed by its Foreign Minister in July 2011: Natapei withdraws recognition of Abkhazia, Vanuatu Daily Post, 19 June 2011
  4. «Vanuatu official denies Abkhazia recognition»։ Solomon Star։ 6 June 2011։ Արխիվացված է օրիգինալից 11 June 2011-ին 
  5. «Transparency International Vanuatu press release on recognition of Abkhazia»։ TI Georgia 
  6. «Vanuatu annuls recognition of Abkhazia – report»։ Radio New Zealand International։ 19 June 2011։ Վերցված է 15 October 2011 
  7. «Georgia Says Vanuatu Has Withdrawn Recognition of Abkhazia»։ Bloomberg L.P.։ 20 May 2013։ Վերցված է 30 September 2014 
  8. «South Ossetia opens embassy in Abkhazia»։ The Tiraspol Times։ Արխիվացված է օրիգինալից 22 April 2008-ին 
  9. Government of Tuvalu (20 September 2011)։ «On the establishment of diplomatic relations between Republic of Abkhazia and Tuvalu»։ Ministry of Foreign Affairs։ Արխիվացված է օրիգինալից 11 November 2011-ին։ Վերցված է 24 September 2011 
  10. «Luhansk Recognizes Abkhazia»։ Civil Georgia։ 10 March 2022։ Վերցված է 10 March 2022 
  11. «Tuvalu takes back recognition of independence of Abkhazia and so-called South Ossetia»։ 31 March 2014։ Արխիվացված է օրիգինալից 31 March 2014-ին։ Վերցված է 31 March 2014 
  12. «Ministry of Foreign Affairs of Georgia – Ministry's Statements»։ Արխիվացված է օրիգինալից 6 October 2014-ին։ Վերցված է 30 September 2014 
  13. 13,0 13,1 «Russia recognises Georgian rebels»։ 26 August 2008 – via news.bbc.co.uk 
  14. 14,0 14,1 «Venezuela's Chavez draws closer to Moscow»։ Reuters։ 10 September 2009։ Վերցված է 20 October 2009 
  15. 15,0 15,1 «Syria formally recognizes Abkhazia and South Ossetia»։ Eurasianet։ 29 May 2018։ Արխիվացված է օրիգինալից 29 May 2018-ին։ Վերցված է 30 May 2018 
  16. Clogg, Rachel (2001)։ «Abkhazia: Ten Years On»։ Conciliation Resources։ Արխիվացված է օրիգինալից 16 February 2016-ին։ Վերցված է 26 February 2008 
  17. John Pike։ «Georgia mocks Nauru's recognition of Abkhazia»։ Globalsecurity.org։ Վերցված է 25 June 2010 
  18. European Parliament Directorate-General External Policies Policy Department "Turkey and the problem of the recognition of Cyprus" 20 January 2005 Retrieved 3 February 2011
  19. CIA World Factbook (28 February 2008)։ «Cyprus»։ Central Intelligence Agency։ Վերցված է 28 February 2008 
  20. «Cyprus exists without Turkey's recognition: president»։ Xinhua Online։ XINHUA։ 1 October 2005։ Արխիվացված է օրիգինալից 2006-03-13-ին։ Վերցված է 7 March 2008 
  21. European Parliament's Committee on Foreign Affairs "The influence of Turkish military forces on political agenda-setting in Turkey, analysed on the basis of the Cyprus question" 18 February 2008 Retrieved 3 February 2011
  22. «International Recognition of the State of Palestine»։ Official website of the Palestinian National Authority։ November 1988։ Արխիվացված է օրիգինալից 10 October 2003-ին  . The PNA has publicly acknowledged recognition from 94 states, including the former Yugoslavia.
  23. "Costa Rica Recognizes 'Palestine'" Archived 15 February 2016 at the Wayback Machine., The Journal of Turkish Weekly 26 February 2008 Retrieved 7 February 2011
  24. «South African Representative Office to the Palestinian National Authority»։ Sarep.org։ Վերցված է 25 June 2010 
  25. «Embassies of Palestine»։ Webgaza.net։ Վերցված է 25 June 2010 
  26. «Embassy of the State of Palestine in Bratislava»։ Palestine.sk։ Արխիվացված է օրիգինալից 9 August 2009-ին։ Վերցված է 25 June 2010 
  27. 27,0 27,1 Ker-Lindsay James (2012)։ The Foreign Policy of Counter Secession: Preventing the Recognition of Contested States։ Oxford University Press։ էջ 53։ ISBN 9780199698394։ «...there are three other territories that have unilaterally declared independence and are generally regarded as having met the Montevideo criteria for statehood but have not been recognized by any states: Transnistria, Nagorny Karabakh, and Somaliland.» 
  28. BBC Country Profiles: Regions and territories: Nagorno-Karabakh. Retrieved 14 September 2009.
  29. BBC Country Profiles: Regions and territories: Somaliland. Retrieved 14 September 2009.
  30. «Ukraine: Putin to recognise Donetsk and Luhansk as independent states»։ the Guardian (անգլերեն)։ 2022-02-21։ Վերցված է 2022-02-21 
  31. Pakistan Worldview – Report 21 – Visit to Azerbaijan Senate of Pakistan — Senate foreign relations committee, 2008
  32. Nilufer Bakhtiyar: "For Azerbaijan Pakistan does not recognise Armenia as a country" 13 September 2006 [14:03] – Today.Az
  33. Government of Israel (14 May 1948)։ «Declaration of Israel's Independence 1948»։ Yale University։ Վերցված է 28 February 2008 
  34. United States Congress (5 June 2008)։ «H. RES. 1249» 
  35. «'Reply' Online Book Chapter 1»։ Mythsandfacts.org։ Վերցված է 25 June 2010 
  36. «Khartoum Resolution»։ Council on Foreign Relations։ Արխիվացված է օրիգինալից 5 March 2016-ին 
  37. Government of Israel։ «Israel's Diplomatic Missions Abroad: Status of relations»։ Ministry of Foreign Affairs։ Վերցված է 4 April 2011 
  38. Seung-Ho Joo, Tae-Hwan Kwak – Korea in the 21st Century
  39. 39,0 39,1 «Treaty on Basic Relations between Japan and the Republic of Korea»։ Վերցված է 27 October 2008 
  40. 40,0 40,1 Commission de la défense nationale et des forces armées (30 March 2010)։ «Audition de M. Jack Lang, envoyé spécial du Président de la République pour la Corée du Nord.» (ֆրանսերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 5 June 2011-ին։ Վերցված է 2 May 2010 
  41. 41,0 41,1 Goodman, David (2015)։ Handbook of the Politics of China։ ISBN 9781782544371։ Վերցված է 29 September 2017  "Seoul recognized Taiwan as the sole legitimate government of China"
  42. 42,0 42,1 Wertz, Oh, էջեր 1–2
  43. Declaration of Independence։ TIME։ 19 August 1966։ Արխիվացված է օրիգինալից 6 November 2010-ին։ Վերցված է 29 February 2008 
  44. Scofield, David (4 January 2005)։ «Seoul's double-talk on reunification»։ Asia Times։ Արխիվացված է օրիգինալից 4 January 2005-ին։ Վերցված է 29 February 2008 
  45. US Library of Congress (7 October 2000)։ «World War II and Korea»։ Country Studies։ Վերցված է 28 February 2008 
  46. Sterngold, James (3 September 1994)։ «China, Backing North Korea, Quits Armistice Commission»։ The New York Times։ Վերցված է 29 February 2008 
  47. «Constitution of the People's Republic of China»։ International Human Rights Treaties and Documents Database։ Արխիվացված է օրիգինալից 16 January 2000-ին։ Վերցված է 28 February 2008 


Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]