Աշխարհի մայրաքաղաքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Ստորև ներկայացված է աշխարհի մայրաքաղաքների ցանկը, ըստ աշխարհամասերի։

Եվրոպա[խմբագրել]

Մայրաքաղաք Պետություն
1. Ամստերդամ Flag of the Netherlands.svg Նիդերլանդներ
2. Անդորա լա Վելյա {{{2}}} Անդորրա
3. Աթենք {{{2}}} Հունաստան
4. Բելգրադ Սերբիա Սերբիա
5. Բեռլին {{{2}}} Գերմանիա
6. Բեռն {{{2}}} Շվեյցարիա
7. Բրատիսլավա Flag of Slovakia.svg Սլովակիա
8. Բրյուսել Բելգիա Բելգիա
9. Բուդապեշտ {{{2}}} Հունգարիա
10. Բուխարեստ {{{2}}} Ռումինիա
11. Վադուց {{{2}}} Լիխտենշտայն
12. Վալետա Flag of Malta.svg Մալթա
13. Վարշավա Flag of Poland.svg Լեհաստան
14. Վատիկան Flag of the Vatican City.svg Վատիկան
15. Վիեննա {{{2}}} Ավստրիա
16. Վիլնյուս {{{2}}} Լիտվա
17. Դուբլին {{{2}}} Իռլանդիա
18. Զագրեբ {{{2}}} Խորվաթիա
19. Կիև {{{2}}} Ուկրաինա
20. Քիշնև {{{2}}} Մոլդովա
21. Կոպենհագեն {{{2}}} Դանիա
22. Լիսաբոն {{{2}}} Պորտուգալիա
23. Լոնդոն {{{2}}} ՄԹ
24. Լյուբլյանա Սլովենիա Սլովենիա
25. Լյուքսեմբուրգ {{{2}}} Լյուքսեմբուրգ
26. Մադրիդ {{{2}}} Իսպանիա
27. Մինսկ {{{2}}} Բելառուս
28. Մոնակո Flag of Monaco.svg Մոնակո
29. Մոսկվա Flag of Russia.svg Ռուսաստան
30. Օսլո {{{2}}} Նորվեգիա
31. Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա
32. Պրահա Flag of the Czech Republic.svg Չեխիա
33. Ռեյկյավիկ {{{2}}} Իսլանդիա
34. Ռիգա {{{2}}} Լատվիա
35. Հռոմ {{{2}}} Իտալիա
36. Սան Մարինո Flag of San Marino.svg Սան Մարինո
37. Սարաևո {{{2}}} Բոսնիա և Հերցեգովինա
38. Սկոպյե {{{2}}} Մակեդոնիա
39. Սոֆիա Flag of Bulgaria.svg Բուլղարիա
40. Ստոկհոլմ {{{2}}} Շվեդիա
41. Տալլին {{{2}}} Էստոնիա
42. Տիրանա {{{2}}} Ալբանիա
43. Հելսինկի Flag of Finland.svg Ֆինլանդիա
44. Պոդգորիցա/Ցետինե[1] {{{2}}} Չեռնոգորիա
- 45 Պրիշտինա Կոսովո Կոսովո[2]
- 46 Տիրասպոլ Մերձդնեստր Մերձդնեստր[2]

Ասիա[խմբագրել]

Մայրաքաղաք Պետություն
1. Աբու Դաբի {{{2}}} ՄԱԷ
2. Ամման {{{2}}} Հորդանան
3. Անկարա {{{2}}} Թուրքիա
4. Աստանա {{{2}}} Ղազախստան
5. Աշխաբադ {{{2}}} Թուրքմենստան
6. Բաղդադ {{{2}}} Իրաք
7. Բաքու {{{2}}} Ադրբեջան
8. Բանգկոկ Flag of Thailand.svg Թաիլանդ
9. Բանդար Սերի Բեգավան {{{2}}} Բրունեյ
10. Բեյրութ Flag of Lebanon.svg Լիբանան
11. Բիշկեք {{{2}}} Ղրղզստան
12. Վյենտյան Flag of Laos.svg Լաոս
13. Դաքքա {{{2}}} Բանգլադեշ
14. Դամասկոս {{{2}}} Սիրիա
15. Դելի (Նյու Դելի) {{{2}}} Հնդկաստան
16. Ջակարտա Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
17. Դիլի Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր
18. Դոհա {{{2}}} Կատար
19. Դուշանբե {{{2}}} Տաջիկստան
20. Երևան {{{2}}} Հայաստան
21. Երուսաղեմ Flag of Israel.svg Իսրայել
22. Իսլամաբադ Flag of Pakistan.svg Պակիստան
23. Քաբուլ {{{2}}} Աֆղանստան
24. Կատմանդու {{{2}}} Նեպալ
25. Կուալա Լումպուր {{{2}}} Մալայզիա
26. Մալե {{{2}}} Մալդիվներ
27. Մանամա Flag of Bahrain.svg Բահրեյն
28. Մանիլա {{{2}}} Ֆիլիպիններ
29. Մասկատ {{{2}}} Օման
30. Նայպյիդաու {{{2}}} Մյանմա
31. Նիկոսիա Flag of Cyprus.svg Կիպրոս
32. Պեկին {{{2}}} Չինաստան
33. Պնոմպեն {{{2}}} Կամբոջա
34. Փխենյան {{{2}}} Հյուսիսային Կորեա
35. Սանա {{{2}}} Եմեն
36. Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա
37. Սինգապուր {{{2}}} Սինգապուր
38. Տաշքենդ {{{2}}} Ուզբեկստան
39. Թբիլիսի {{{2}}} Վրաստան
40. Թեհրան {{{2}}} Իրան
41. Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա
42. Թհիմփհու {{{2}}} Բութան
43. Ուլան Բատոր Flag of Mongolia.svg Մոնղոլիա
44. Հանոյ {{{2}}} Վիետնամ
45. Շրի Ջայավարդենեպուրա Կոտտե

Շրի Լանկա Շրի Լանկա

46. Էլ Քուվեյթ {{{2}}} Քուվեյթ
47. Էր Ռիադ {{{2}}} Սաուդյան Արաբիա
48. Նիկոսիա Հյուսիսային Կիպրոս Հյուսիսային Կիպրոսի Թուրքական Հանրապետություն[2]
49. Ռամալա Պաղեստին Պաղեստին[3]
50. Ստեփանակերտ ԼՂՀ ԼՂՀ[2]
51. Սուխումի Աբխազիա Աբխազիա[2]
52. Թայբեյ {{{2}}} Թայվան[2]
53. Ցխինվալ Հարավային Օսիայի Հանրապետություն Հարավային Օսիա[2]

Աֆրիկա[խմբագրել]

Մայրաքաղաք Պետություն
1. Աբուջա {{{2}}} Նիգերիա
2. Ադիս Աբեբա {{{2}}} Եթովպիա
3. Ակրա Գանա Գանա
4. Ալժիր {{{2}}} Ալժիր
5. Անտանանարիվու {{{2}}} Մադագասկար
6. Ասմարա Flag of Eritrea.svg Էրիտրեա
7. Բամակո {{{2}}} Մալի
8. Բանգի {{{2}}} Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն
9. Բանջուլ {{{2}}} Գամբիա
10. Բիսաու {{{2}}} Գվինեա-Բիսաու
11. Բրազավիլ {{{2}}} Կոնգոյի Հանրապետություն
12. Բուժումբուրա {{{2}}} Բուրունդի
13. Վիկտորիա {{{2}}} Սեյշելներ
14. Վինդհուկ Flag of Namibia.svg Նամիբիա
15. Գաբորոնե {{{2}}} Բոտսվանա
16. Դակար {{{2}}} Սենեգալ
17. Ջիբութի {{{2}}} Ջիբութի
18. Ջուբա Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան
19. Դոդոմա {{{2}}} Տանզանիա
20. Կահիրե {{{2}}} Եգիպտոս
21. Կամպալա {{{2}}} Ուգանդա
22. Կիգալի Flag of Rwanda.svg Ռուանդա
23. Կինշասա {{{2}}} Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն
24. Կոնակրի {{{2}}} Գվինեա
25. Լիբրևիլ {{{2}}} Գաբոն
26. Լիլոնգվե {{{2}}} Մալավի
27. Լոմե {{{2}}} Տոգո
28. Լուանդա {{{2}}} Անգոլա
29. Լուսակա {{{2}}} Զամբիա
30. Մալաբո {{{2}}} Հասարակածային Գվինեա
31. Մապուտու Flag of Mozambique.svg Մոզամբիկ
32. Մասերու {{{2}}} Լեսոթո
33. Մբաբանե {{{2}}} Սվազիլենդ
34. Մոգադիշո Flag of Somalia.svg Սոմալի
35. Մոնրովիա {{{2}}} Լիբերիա
36. Մորոնի {{{2}}} Կոմորներ
37. Նայրոբի {{{2}}} Քենիա
38. Նջամենա {{{2}}} Չադ
39. Նիամեյ {{{2}}} Նիգեր
40. Նուակշոտ {{{2}}} Մավրիտանիա
41. Պորտ Լուի {{{2}}} Մավրիկիոս
42. Պորտո Նովո {{{2}}} Բենին
43. Պրայա {{{2}}} Կաբո Վերդե
44. Պրետորիա Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն ՀԱՀ
45. Ռաբաթ {{{2}}} Մարոկկո
46. Սան Տոմե {{{2}}} Սան Տոմե և Պրինսիպի
47. Տրիպոլի Լիբիա Լիբիա
48. Թունիս {{{2}}} Թունիս
49. Ուագադուգու {{{2}}} Բուրկինա Ֆասո
50. Ֆրիթաուն {{{2}}} Սիեռա Լեոնե
51. Հարարե {{{2}}} Զիմբաբվե
52. Խարթում {{{2}}} Սուդան
53. Յամուսուկրո {{{2}}} Կոտ դ'Իվուար
54. Յաունդե {{{2}}} Կամերուն
- Հարգեյսա Սոմալիլենդ Սոմալիլենդ[2]
- Էլ Այուն, Բիր Լելու Արևմտյան Սահարա Արևմտյան Սահարա[2]

Ամերիկա[խմբագրել]

Մայրաքաղաք Պետություն
1. Ասունսյոն {{{2}}} Պարագվայ
2. Բաստեր Սենտ Քիթս և Նևիս Սենտ Քիթս և Նևիս
3. Բելմոպան {{{2}}} Բելիզ
4. Բոգոտա {{{2}}} Կոլումբիա
5. Բրազիլիա {{{2}}} Բրազիլիա
6. Բրիջթաուն {{{2}}} Բարբադոս
7. Բուենոս Այրես {{{2}}} Արգենտինա
8. Վաշինգտոն ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ
9. Հավանա {{{2}}} Կուբա
10. Գվատեմալա {{{2}}} Գվատեմալա
11. Ջորջթաուն {{{2}}} Գայանա
12. Կարակաս {{{2}}} Վենեսուելա
13. Քասթրի {{{2}}} Սենթ Լյուսիա
14. Քինգսթաուն {{{2}}} Սենտ Վինսենտ և Գրենադիներ
15. Քինգստոն {{{2}}} Ճամայկա
16. Կիտո {{{2}}} Էկվադոր
17. Լիմա Flag of Peru.svg Պերու
18. Մանագուա Flag of Nicaragua.svg Նիկարագուա
19. Մեխիկո {{{2}}} Մեքսիկա
20. Մոնտեվիդեո Flag of Uruguay.svg Ուրուգվայ
21. Նասաու {{{2}}} Բահամներ
22. Օտտավա Flag of Canada.svg Կանադա
23. Պանամա {{{2}}} Պանամա
24. Պարամարիբո {{{2}}} Սուրինամ
25. Պորտ օ Պրենս {{{2}}} Հայիթի
26. Պորտ օֆ Սփեյն {{{2}}} Տրինիդադ և Տոբագո
27. Ռոզո {{{2}}} Դոմինիկա
28. Սան Սալվադոր {{{2}}} Սալվադոր
29. Սան Խոսե {{{2}}} Կոստա Ռիկա
30. Սանտո Դոմինգո {{{2}}} Դոմինիկյան Հանրապետություն
31. Սանտյագո Flag of Chile.svg Չիլի
32. Սենթ Ջոնս {{{2}}} Անտիգուա և Բարբուդա
33. Սենտ Ջորջես {{{2}}} Գրենադա
34. Սուկրե {{{2}}} Բոլիվիա
35. Տեգուսիգալպա {{{2}}} Հոնդուրաս
36. Կայենա Ֆրանսիական Գվիանա Ֆրանսիական Գվիանա

Ավստրալիա և Օվկիանա[խմբագրել]

Մայրաքաղաք Պետություն
1. Ապիա Սամոա Սամոա
2. Վելինգտոն Flag of New Zealand.svg Նոր Զելանդիա
3. Կանբերա {{{2}}} Ավստրալիա
4. Մաջուրո {{{2}}} Մարշալյան կղզիներ
5. Նգերուլմուդ {{{2}}} Պալաու
6. Նուկուալոֆա {{{2}}} Տոնգա
7. Պալիկիր Միկրոնեզիա Միկրոնեզիա
8. Պորտ Վիլա {{{2}}} Վանուատու
9. Պորտ Մորսբի {{{2}}} Պապուա Նոր Գվինեա
10. Սուվա {{{2}}} Ֆիջի
11. Ֆունաֆուտի {{{2}}} Տուվալու
12. Խոնիարա {{{2}}} Սողոմոնյան Կղզիներ
13. Հարավային Տավարա {{{2}}} Կիրիբատի
14. Flag of Nauru.svg Նաուրու[4]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել]

  1. Մոնտենեգրոյի սահմանադրության համաձայն
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 Երկրների մեծ մասի կողմից չճանաչված
  3. Պաղեստինի տարածքը վերջնական տեսք չունի
  4. Յարեն — ամենամեծ քաղաքը, մայրաքաղաք չկա

Տես նաև[խմբագրել]