ՀԽՍՀ ժողովրդական արտիստների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

ՀԽՍՀ ժողովրդական արտիստ պատվավոր կոչումը սահմանվել է 1931 թվականի հոկտեմբերի 23-ին։[1] Ստորև ներկայացվում է ՀԽՍՀ ժողովրդական արտիստների ցանկը` ըստ այն շնորհվելու տարեթվերի.

Թվականը Արտիստը Մասնագիտությունը
1923  Իսահակ Ալիխանյան դերասան
1925  Գևորգ Տեր-Դավթյան դերասան
1926  Ալեքսանդր Սպենդիարյան կոմպոզիտոր
1932  Հովհաննես Աբելյան դերասան
1933  Վահրամ Փափազյան դերասան[2]
1933  Ամո Խարազյան դերասան և ռեժիսոր
1933  Նիկողայոս Տիգրանյան կոմպոզիտոր
1934  Արկադի Հարությունյան դերասան
1935  Գրիգոր Ավետյան դերասան
1935  Հասմիկ դերասանուհի
1935  Համո Բեկնազարյան կինոռեժիսոր
1935  Արուս Ոսկանյան դերասանուհի
1935  Միքայել Մանվելյան դերասան
1935  Օլգա Գուլազյան դերասանուհի
1935  Արմեն Արմենյան դերասան և ռեժիսոր
1938  Ավետ Ավետիսյան դերասան
1938  Վաղարշ Վաղարշյան դերասան և դրամատուրգ[3]
1938  Գուրգեն Ջանիբեկյան դերասան[4]
1939  Հրաչյա Ներսիսյան դերասան
1939  Շարա Տալյան երգիչ
1940  Արմեն Գուլակյան դերասան, ռեժիսոր և դրամատուրգ
1943  Դավիթ Մալյան դերասան
1944  Ռուզաննա Վարդանյան դերասանուհի
1945  Վարդան Աճեմյան ռեժիսոր, թատերական գործիչ[5]
1945  Թաթուլ Ալթունյան խմբավար
1945  Արուս Ասրյան դերասանուհի[6]
1945  Սուրեն Քոչարյան ասմունքող[7]
1945  Կոնստանտին Սարաջև դիրիժոր
1945  Սերգեյ Ասլամազյան թավջութակահար
1945  Ավետ Գաբրիելյան ջութակահար
1945  Վաղարշակ Սահակյան երգիչ
1947  Ցոլակ Ամերիկյան դերասան
1947  Լևոն Զոհրաբյան դերասան[8]
1947  Դավիթ Պողոսյան երգիչ
1947  Տաթևիկ Սազանդարյան երգչուհի
1947  Եկատերինա Դուրյան-Արմենյան դերասանուհի
1949  Նինա Մանուչարյան դերասանուհի
1949  Վարդան Միրզոյան դերասան
1949  Տիգրան Շամիրխանյան ռեժիսոր և դերասան
1950  Հովհաննես Ավագյան դերասան
1950  Օրի Բունիաթյան դերասան
1950  Մարիաննա Սեդմար երգչուհի
1950  Վավիկ Վարդանյան դերասան և ռեժիսոր
1950  Գուրգեն Գաբրիելյան դերասան[9]
1950  Իզաբելլա Դանզաս դերասանուհի
1950  Հայկ Դանզաս դերասան
1950  Անահիտ Մասչյան դերասանուհի
1953  Գոհար Գասպարյան երգչուհի[10]
1953  Անուշավան Տեր-Ղևոնդյան կոմպոզիտոր
1954  Գուրգեն Գեն դերասան
1954  Գևորգ Բուդաղյան դիրիժոր
1954  Շողիկ Մկրտչյան երգչուհի
1954  Արուս Խուդանյան դերասանուհի
1954  Սուրայա Կաջար-Սերգեևա ադրբեջանական երգչուհի
1954  Նար Հովհաննիսյան երգիչ
1954  Լևոն Քալանթար թատերական ռեժիսոր
1954  Թադևոս Սարյան դերասան և ռեժիսոր
1954  Արմենակ Տեր-Աբրահամյան երգիչ
1955  Զարուհի Դոլուխանյան երգչուհի[11]
1955  Արշավիր Ղազարյան դերասան
1955  Արամ Խաչատրյան կոմպոզիտոր[12]
1956  Գեղամ Հարությունյան դերասան
1956  Արամ Տեր-Հովհաննիսյան դիրիժոր
1956  Միքայել Մալունցյան դիրիժոր
1956  Մուրադ Կոստանյան դերասան
1956  Արտավազդ Փաշայան դերասան
1956  Թուշիկ Խաչատրյան երգչուհի
1956  Գալուստ Գաբրիելյան երգիչ
1956  Ավագ Պետրոսյան երգիչ
1956  Բենիկ Բժիկյան ռեժիսոր և դերասան
1956  Սուրեն Չարեքյան դիրիժոր
1956  Պարույր Սանթրոսյան դերասան
1957  Կարպ Խաչվանքյան դերասան
1959  Օֆելյա Համբարձումյան երգչուհի
1959  Արամ Մերանգուլյան կոմպոզիտոր և դիրիժոր
1960  Կարո Զաքարյան կոմպոզիտոր, խմբավար
1960  Արթուր Այդինյան երգիչ
1960  Սարգիս Բարխուդարյան կոմպոզիտոր
1960  Հարո Ստեփանյան կոմպոզիտոր
1960  Արաքսյա Գյուլզադյան երգչուհի
1961  Հարություն Հակոբյան աճպարար[13]
1961  Արև Բաղդասարյան երգչուհի
1961  Գրիգոր Եղիազարյան կոմպոզիտոր
1961  Միհրան Երկաթ երգիչ[14]
1961  Բաբկեն Ներսիսյան դերասան[15]
1961  Վրույր Փանոյան դերասան
1961  Լուսիկ Քոշյան երգչուհի
1961  Ալեքսանդր Ալեքսանդրյան երաժիշտ
1961  Լևոն Մադոյան դուդուկահար
1961  Հովհաննես Բադալյան երգիչ
1961  Գարուշ Խաժակյան դերասան
1962  Ամալյա Արազյան դերասանուհի
1962  Վարդուշ Ստեփանյան դերասանուհի
1962  Ալեքսանդր Հարությունյան կոմպոզիտոր[16]
1962  Առնո Բաբաջանյան կոմպոզիտոր[17]
1962  Նիյազի ադրբեջանական կոմպոզիտոր[18]
1963  Ստեփան Կևորկով կինոռեժիսոր
1963  Վանուշ Խանամիրյան բալետի արտիստ
1963  Էդվարդ Միրզոյան կոմպոզիտոր
1964  Արտեմի Այվազյան կոմպոզիտոր և խմբավար[13][19]
1964  Երվանդ Սահառունի կոմպոզիտոր
1964  Արամ Ամիրբեկյան դերասան
1964  Ֆերդինանդ Բժիկյան դերասան և ռեժիսոր
1965  Վարդուհի Վարդերեսյան դերասանուհի
1965  Մարտին Մազմանյան կոմպոզիտոր
1965  Թաթուլ Դիլաքյան դերասան
1965  Վաղինակ Մարգունի դերասան
1965  Ժան Էլոյան դերասան
1965  Էդվարդ Մանուկյան բալետմայստեր
1965  Մետաքսյա Սիմոնյան դերասանուհի
1965  Կարապետ Արծրունյան դերասան
1966  Հրաչյա Ղափլանյան ռեժիսոր և դերասան
1966  Էրազմ Քարամյան կինոռեժիսոր
1966  Վաղարշակ Արզումանյան կրկեսի արտիստ[20]
1966  Արտաշես Հայ-Արտյան ռեժիսոր և դերասան
1967  Հավասի գուսան
1967  Գուրգեն Հակոբյան դերասան
1967  Գուրգեն Միրզոյան քամանչահար
1967  Արուս Ազնավուրյան դերասանուհի
1967  Գոհար Գալաչյան երգչուհի
1967  Աշոտ գուսան
1967  Գևորգ Աշուղյան դերասան
1967  Վիլեն Գալստյան բալետի արտիստ
1967  Ամասի Մարտիրոսյան ռեժիսոր և դերասան
1967  Գուրգեն Թոնունց դերասան
1967  Արման Կոթիկյան դերասան և բանաստեղծ
1967  Արմինե Թութունջյան երգչուհի
1967  Հովհաննես Չեքիջյան դիրիժոր[21]
1967  Իլյա Արբատով բալետի արտիստ
1967  Արշավիր Կարապետյան երգիչ
1967  Սիրան Ալավերդյան դերասանուհի
1967  Շահեն գուսան
1969  Խորեն Աբրահամյան դերասան
1969  Ֆրունզե Դովլաթյան կինոռեժիսոր և դերասան[22]
1971  Լեոնիդ Ենգիբարյան ծաղրածու և դերասան
1971  Մհեր Մկրտչյան դերասան
1971  Ստեփան Իսահակյան կրկեսի արտիստ
1971  Ժան Տեր-Մերկերյան ջութակահար
1971  Արտաշես Արզումանյան դերասան
1972  Էդգար Հովհաննիսյան կոմպոզիտոր
1972  Լուսինե Զաքարյան երգչուհի
1972  Սոս Սարգսյան դերասան
1972  Ղազարոս Սարյան կոմպոզիտոր
1974  Կոնստանտին Օրբելյան կոմպոզիտոր
1974  Նինա Բոխյան դերասանուհի
1974  Գրիգոր Մելիք-Ավագյան կինոռեժիսոր
1975  Էմմա Վարդանյան դերասանուհի
1976  Յուրի Հայրապետյան դաշնակահար
1976  Բելա Հովնանյան բալետի պարուհի
1976  Լաերտ Վաղարշյան կինոռեժիսոր
1976  Արամ Քաթանյան դիրիժոր
1977  Արմեն Ջիգարխանյան դերասան[23]
1977  Հենրիկ Մալյան կինոռեժիսոր
1977  Անժելիկա Հարությունյան երգչուհի
1977  Վաչե Հովսեփյան դուդուկահար
1977  Հակոբ Ոսկանյան դիրիժոր
1978  Լևոն Աբրահամյան դերասան
1978  Զեյնաբ Խանլարովա ադրբեջանական երգչուհի
1978  Էդգար Էլբակյան դերասան
1978  Էլվիրա Ուզունյան երգչուհի
1978  Էլվիրա Մնացականյան բալետի պարուհի
1978  Ռուբեն Մաթևոսյան երգիչ
1978  Ջիվան Գասպարյան դուդուկահար
1979  Կոտե Դաուշվիլի վրաց դերասան
1979  Էդիշեր Մաղալաշվիլի վրաց դերասան
1979  Սոֆիկո Ճիաուրելի վրաց դերասանուհի
1979  Ռաֆայել Մանգասարյան դիրիժոր
1979  Զավեն Տատինցյան ռեժիսոր
1980  Ռուբեն Ահարոնյան ջութակահար
1980  Գուժ Մանուկյան դերասան
1980  Մեդեա Աբրահամյան թավջութակահարուհի
1980  Լևոն Թուխիկյան դերասան
1980  Իշխան Ղարիբյան դերասան
1981  Ազատ Ղարիբյան բալետի արտիստ
1984  Վլադիմիր Աբաջյան դերասան և ասմունքող
1984  Խաչատուր Ավետիսյան կոմպոզիտոր
1984  Հենրիկ Ալավերդյան դերասան և երգիչ
1984  Մելինե Համամջյան դերասանուհի
1984  Գևորգ Ասլանյան դերասան
1984  Վերջալույս Միրիջանյան դերասանուհի
1984  Ավետ Տերտերյան կոմպոզիտոր
1984  Արմեն Խոստիկյան դերասան
1984  Սվետլանա Նավասարդյան դաշնակահարուհի
1984  Հեղինե Հովհաննիսյան դերասանուհի
1984  Ալեքսանդր Աճեմյան կոմպոզիտոր
1985  Գեղամ Գրիգորյան երգիչ
1985  Գևորգ Արմենյան կոմպոզիտոր
1985  Արամ Սաթունց կոմպոզիտոր
1986  Ռոբերտ Ամիրխանյան կոմպոզիտոր
1987  Սերգեյ Իսրայելյան օպերատոր, ռեժիսոր
1987  Կարինե Լիսիցյան երգչուհի
1987  Ռուզաննա Լիսիցյան երգչուհի
1987  Վլադիմիր Մսրյան դերասան
1990  Տիգրան Մանսուրյան կոմպոզիտոր
1990  Գրիգոր Հախինյան կոմպոզիտոր
1990  Սերգեյ Փարաջանով կինոռեժիսոր

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Читать "Большая Советская Энциклопедия (ЗВ)" - Большая Советская Энциклопедия "БСЭ" - Страница 7 - ЛитЛайф»։ litlife.club։ Վերցված է 2016-7-15 
  2. Театральная Энциклопедия. драма опера балет оперетта цирк эстрада драматург режиссёр
  3. Театр средневековой Армении — Примечания и источники
  4. Театральная Энциклопедия. драма опера балет оперетта цирк эстрада драматург режиссёр
  5. Театральная Энциклопедия. драма опера балет оперетта цирк эстрада драматург режиссёр
  6. Театральная Энциклопедия. драма опера балет оперетта цирк эстрада драматург режиссёр
  7. Театральная энциклопедия. Гл. ред. П. А. Марков. Т. 3 — М.: Советская энциклопедия, Кетчер — Нежданова, 1964, 1086 стб. с илл., 7 л. илл.
  8. Театральная энциклопедия. Гл. ред. П. А. Марков. Т. 2 — М.: Советская энциклопедия, Гловацкий — Кетуракис, 1963, 1216 стб. с илл., 14 л. илл.
  9. Театральная энциклопедия. Гл. ред. С. С. Мокульский. Т. 1 — М.: Советская энциклопедия, А — «Глобус», 1961, 1214 стб. с илл., 12 л. илл.
  10. armeniaculture.am
  11. KM.RU Реферат: Долуханова Зара Александровна
  12. Герой Соц. Труда Хачатурян Арам Ильич :: Герои страны
  13. 13,0 13,1 Большая Российская энциклопедия: В 30 т. / Председатель науч.-ред. совета Ю. С. Осипов. Отв. ред С. Л. Кравец. Т. 1. А — Анкетирование. — М.: Большая Российская энциклопедия, 2005. — 766 с.: ил.: карт.
  14. Театральная Энциклопедия. драма опера балет оперетта цирк эстрада драматург режиссёр
  15. Театральная энциклопедия. Гл. ред. П. А. Марков. Т. 4 — М.: Советская энциклопедия, Нежин — Сярев, 1965, 1152 стб. с илл., 6 л. илл.
  16. Биография.ру | Biografija.ru | А | Арутюнян Александр Григорьевич
  17. Կաղապար:Из
  18. Ниязи
  19. Музыкальная энциклопедия. Гл. ред. Ю. В. Келдыш. Т 1. А — Гонг. 1072 стб. с илл. М.: Советская энциклопедия, 1973
  20. Цирк. Маленькая энциклопедия. — 2-е изд., перераб. и доп. Сост А. Я. Шнеер, Р. Е. Славский, Гл. ред. Ю. А. Дмитриев — М.: «Советская энциклопедия», 1979. — 448 с, ил., 20 л. ил.
  21. Дирижеры
  22. Фрунзе Довлатян // Имена // Энциклопедия отечественного кино
  23. Джигарханян Армен Борисович — Киносозвездие — авторский проект Сергея Николаева