Ռուսաստանի պատերազմների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
 Ռուսաստանի պատմություն
Coat of Arms of the Russian Federation.svg
Հին սլավոններ, ռուսեր (մինչև 9-րդ դարը)
Հին ռուսական պետություն (9-13 դդ.)
Նովգորոդյան Ռուսիա (862-882)
Կիևյան Ռուսիա (882-1240)
Կայսերապատկան Ռուսիա (12-16 դդ.)
Նովգորոդի Հանրա (1136-1478)
Վլադիմիրի իշխանություն (1157-1389)
Լիտվական և Ռուսական իշխանություն (1236-1795)
Մոսկվայի իշխանություն (1263-1547)
Ռուսիայի միավորում
Ռուսական ցարություն (1547-1721)
Ռուսական կայսրություն (1721-1917)
Ռուսաստանի հանրապետություն (1917)
Խորհրդային Ռուսաստան (1917-1922)
Այլ կազմավորումներ
Խորհրդային Միություն (1922-1991)
Ռուսաստանի Դաշնություն (1991-ից)

Ղեկավարներ | Ժամանակագրություն
Ռուսաստան Ռուսաստանի պորտալ

Սույն հոդվածում ներկայացված են բոլոր պատերազմները և ռազմաքաղաքական հակամարտությունները, որոնցում Ռուսաստանն ունեցել է որոշակի դերակատարում։ Ցանկում ներկայացված բոլոր ընդհարումները տեղի են ունեցել 1480 թվականից ի վեր (թաթարական տիրապետության ավարտ)։

Մոսկվայի մեծ իշխանություն (1480–1547)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Ուգրա գետի մեծ դիմադրություն
(հոկտեմբերի 8, 1480)
Coat of arms of Russia (XV Century).svg Մոսկվայի մեծ իշխանություն Golden Horde flag 1339.svg Ոսկե հորդա Հաղթանակ
  • Մոնղոլ-թաթարական տիրապետության ավարտ
Ռուս-լիտվական երկրորդ պատերազմ (1492-1494) Coat of arms of Russia (XV Century).svg Մոսկվայի մեծ իշխանություն Coat of arms of Lithuania.svg Լիտվական մեծ իշխանություն Հաղթանակ
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1495–1497) Coat of arms of Russia (XV Century).svg Մոսկվայի մեծ իշխանություն Flag of Sweden.svg Շվեդիա Անավարտ
Ռուս-լիտվական երկրորդ պատերազմ (1500-1503) Coat of arms of Russia (XV Century).svg Մոսկվայի մեծ իշխանություն Coat of arms of Lithuania.svg Լիտվական մեծ իշխանություն


Baltic coat of arms.svg Լիվոնյան օրդեն

Հաղթանակ
Ռուս-լիտվական երրորդ պատերազմ (1507-1508) Coat of arms of Russia (XV Century).svg Մոսկվայի մեծ իշխանություն Coat of arms of Lithuania.svg Լիտվական մեծ իշխանություն

Gerae-tamga.svg Ղրիմի խանություն

Անավարտ
Ռուս-լիտվական չորրորդ պատերազմ (1512-1522) Coat of arms of Russia (XV Century).svg Մոսկվայի մեծ իշխանություն

Baltic coat of arms.svg Լիվոնյան օրդեն

Coat of arms of Lithuania.svg Լիտվական մեծ իշխանություն

Gerae-tamga.svg Ղրիմի խանություն

Հաղթանակ
Ռուս-լիտվական հինգերորդ պատերազմ (1534-1537) Coat of arms of Russia (XV Century).svg Մոսկվայի մեծ իշխանություն Coat of arms of Lithuania.svg Լիտվական մեծ իշխանություն

Gerae-tamga.svg Ղրիմի խանություն

Անորոշ

Ռուսական թագավորություն (1547–1721)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Լիվոնյան պատերազմ
(1558-1583)
Ռուսական թագավորություն
Լիվոնիայի թագավորություն
Baltic coat of arms.svg Լիվոնյան դաշինք

Flag of Denmark.svg Դանիա-Նորվեգական ունիա
Flag of Sweden.svg Շվեդական կայսրություն
Herb Rzeczypospolitej Obojga Narodow.svg Լեհ-լիտվական դաշինք
(մինչև 1569 թվականը՝ Լեհ-լիտվական միություն)

Պարտություն
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1568-1570) Ռուսական թագավորություն Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն

Military flag of the Crimean Tatars.svg Ղրիմի խանություն

Հաղթանակ
  • Կոստանդնուպոլսի հաշտության պայմանագիր (1570)
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1590–1595) Ռուսական թագավորություն Flag of Sweden.svg Շվեդական կայսրություն Հաղթանակ
Ռուս-լեհական պատերազմ (1605–1618) Ռուսական թագավորություն
Flag of Sweden.svgՇվեդիայի թագավորություն (1609–1610)
Chorągiew królewska króla Zygmunta III Wazy.svg Լեհ-լիտվական դաշինք Պարտություն
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1610-1617) Ռուսական թագավորություն Flag of Sweden.svg Շվեդական կայսրություն Պարտություն
Սմոլենսկյան պատերազմ
(1632-1634)
Ռուսական թագավորություն Herb Rzeczypospolitej Obojga Narodow.svg Լեհ-լիտվական դաշինք Պարտություն
Ռուս-ցինական սահմանային ընդհարումներ
(1652-1689)
Ռուսական թագավորություն
Կազակներ
Ցին կայսրություն

Չոսոն դինաստիա

Պարտություն
Ռուս-լեհական պատերազմ (1654–1667) Ռուսական թագավորություն
Herb Viyska Zaporozkogo (Alex K).svg Ուկրաինայի կազակներ
Herb Rzeczypospolitej Obojga Narodow.svg Լեհ-լիտվական դաշինք

Gerae-tamga.svg Ղրիմի խանություն

Հաղթանակ
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1656–1658) Ռուսական թագավորություն Flag of Sweden.svg Շվեդական կայսրություն Անավարտ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1676–1681) Ռուսական թագավորություն Ottoman flag.svg Օսմանյան կայսրություն

Gerae-tamga.svg Ղրիմի խանություն

Հաղթանակ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1686–1700) Ռուսական թագավորություն
Banner of the Holy Roman Emperor (after 1400).svg Համբսբուրգյան կայսրություն

Լեհ-լիտվական դաշինք
Flag of the Cossack Hetmanat.svg Ուկրաինայի կազակներ

Ottoman flag.svg Օսմանյան կայսրություն

Gerae-tamga.svg Ղրիմի խանություն

Հաղթանակ
Հյուսիսային պատերազմ
(1700-1721)
Ռուսական թագավորություն

{{{2}}} Դանիա-Նորվեգական ունիա
(1700, 1709–)
Flag of Electoral Saxony.svg Սաքսոնիայի էլէկտորատ
(1700–6, 1709–)
Լեհ-լիտվական դաշինք
(1700–4, 1709–)
Flag of the Cossack Hetmanat.svg Ուկրաինայի կազակներ (1700–8)
Flag of Prussia (1892-1918).svg Պրուսիայի թագավորություն (1715–)
Flag of Hanover (1692).svg Հանովերի էլեկտորատ (1715–)
Flag of Great Britain (1707-1800).svg Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն (1717–19)

Շվեդիա Շվեդական կայսրություն

Wappen Herzogtum Holstein 1703.gif Հոլշտեյն-Գոտտորպ
Լեհ-լիտվական դաշինք (1704–9)
Ottoman flag.svg Օսմանյան կայսրություն (1710–4)
Flag of the Cossack Hetmanat.svg Ուկրաինայի կազակներ (1708–9)
Flag of Great Britain (1707-1800).svg Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն (1700, 1719–21)

Հաղթանակ

Հաղթանակ ընդդեմ Շվեդիայի

Պարտություն ընդդեմ Օսմանյան կայսրության

Ռուս-ղազախական հակամարտություններ
(1717-1847)
Ռուսաստան Ռուսական կայսրություն

Բաշկիրներ
Կազակ խռովարարներ

Ղազախական խանություն
Ղրղզական ցեղեր
Խիվայի խանություն
Հաղթանակ

Ռուսական կայսրություն (1721–1917)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Ռուս-պարսկական պատերազմ (1722–1723) Ռուսաստան Ռուսաստան
Flag of the Cossack Hetmanat.svgՈւկրաինայի կազակներ

Վրաստան
Հայաստան

Flag of Shah Tahmasp I.svg Սեֆյան Պարսկաստան
Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն
Հաղթանակ
Լեհաստանի ժառանգության պատերազմ
(1733-1738)
Herb Rzeczypospolitej Obojga Narodow.svg Լեհաստան  

  Օգոստոս III-ի օրոք
Ռուսաստան Ռուսաստան
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Համբսբուրգյան կայսրություն
Flag of Electoral Saxony.svg Սաքսոնիայի էլէկտորատ
Flag of Prussia (1892-1918).svg Պրուսիայի թագավորություն

Herb Rzeczypospolitej Obojga Narodow.svg Լեհաստան

  Ստանիսլավ I Լեշինսկու օրոք
Royal Standard of the King of France.svg Ֆրանսիայի թագավորություն (Բուրբոններ)
Bandera de España 1701-1760.svg Իսպանիա (Բուրբոններ)
Flag of Kingdom of Sardinia (1848).svg Սարդինիայի թագավորություն

Անորոշ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1735–1739) Ռուսաստան Ռուսաստան
Flag of the Cossack Hetmanat.svg Ուկրաինայի կազակներ (Ռուսական կայսրության պրոտեկտորատ)

Flag of the Habsburg Monarchy.svg Հաբսբուրգյան կայսրություն

Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Բաշկիրյան խռովություն
(1735-1740)
Ռուսաստան Ռուսաստան Բաշկիրներ Հաղթանակ
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1741–1743)

Ավստրիական ժառանգության պատերազմների մաս

Ռուսաստան Ռուսաստան Շվեդիա Շվեդիա Հաղթանակ
Ավստրիական ժառանգության պատերազմներ
(1740-1748)
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Համբսբուրգյան կայսրություն

Flag of Great Britain (1707-1800).svg Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն
Flag of Hanover (1692).svg Հանովերի էլեկտորատ
Statenvlag.svg Նիդեռլանդների Թագավորություն
Flag of Electoral Saxony.svg Սաքսոնիայի էլեկտորատ (1743–45)
Flag of Kingdom of Sardinia (1848).svg Սարդինիայի թագավորություն

Flag of Prussia (1892-1918).svg Պրուսիայի թագավորություն

(1740–42) (1744–45)
Bandera de España 1701-1760.svg Իսպանիայի թագավորություն (1740–1746)
Ռուսաստան Ռուսաստան
Royal Standard of the King of France.svg Ֆրանսիայի թագավորություն
Flag of Bavaria (striped).svg Բավարիա (1741–45)
Flag of Electoral Saxony.svg (1741–42)
Bandiera del Regno di Sicilia 4.svg Սիցիլիայի թագավորություն Նեպալ և Սիցիլիա
Flag of Genoa.svg Ճենովայի Հանրապետություն
Շվեդիա Շվեդիա (1741–43)

Պարտություն
Յոթամյա պատերազմ
(1756-1763)
  • Ռուսաստանի մասնակցությունը մինչև 1762 թ.
Royal Standard of the King of France.svg Ֆրանսիայի թագավորություն

Flag of the Habsburg Monarchy.svg Համբսբուրգյան կայսրություն
Bandera de España 1701-1760.svg Իսպանիա
Շվեդիա Շվեդիա
Ռուսաստան Ռուսաստան
Flag of Electoral Saxony.svg Սաքսոնիա

Flag of Prussia (1892-1918).svg Պրուսիայի թագավորություն

Flag of Great Britain (1707-1800).svg Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն
Flag of Hanover (1692).svg Հանովերի էլեկտորատ
Flagge Herzogtum Braunschweig.svg Բրաունշվայգ-Վոլֆենբութելի իշխանություն
Պորտուգալիա
{{{2}}} Հեսսե-Կասսել
Շաումբուրգ-Լիպպե
Flag of the Iroquois Confederacy.svg Իրոկեզյան կոնֆեդերացիա

Ճերմակ խաղաղություն

Ռուսաստանի նախկին դաշնակիցների պարտություն

Բարի կոնֆեդերացիայի պատերազմ
(1768-1772)
Ռուսաստան Ռուսաստան Royal Standard of the King of France.svg Ֆրանսիայի թագավորություն

{{{2}}} Բարի կոնֆեդերացիա

Հաղթանակ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1768–1774) Ռուսաստան Ռուսաստան Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Եմելյան Պուգաչովի ապստամբություն
(1773-1775)
Ռուսաստան Ռուսաստան Ուրալյան կազակներ
Գյուղացի ապստամբներ
Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն
Հաղթանակ
  • Ապստամբության ճնշում
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1787–1792) Ռուսաստան Ռուսաստան Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1788–1790) Ռուսաստան Ռուսաստան Շվեդիա Շվեդիա Անավարտ
Ռուս-լեհական պատերազմ
(1792)
Ռուսաստան Ռուսաստան
Տարգովիցյան կոնֆեդերացիա
Herb Rzeczypospolitej Obojga Narodow.svg Լեհ-լիտվական դաշինք Հաղթանակ
Պարսկական արշավանք
(1796)
Ռուսաստան Ռուսաստան Flag of Agha Mohammad Khan.svg Պարսկական կայսրություն Հաղթանակ
Երկրորդ կոալիցիայի պատերազմ
(1799-1802)
  • Ռուսաստանը լքում է կոալիցիան 1799-ին
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Համբսբուրգյան կայսրություն

Banner of the Holy Roman Emperor (after 1400).svg Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
Flag of Great Britain (1707-1800).svg Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն
Ռուսաստան Ռուսաստան
Royal Standard of the King of France.svg Ֆրանսիայի ռոյալիստներ
Պորտուգալիա
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg Երկու Սիցիլիաների թագավորություն
Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն

Ֆրանսիա Ֆրանսիայի Հանրապետություն

Իսպանիա Իսպանիա
Դանիա Դանիա-Նորվեգական ունիա
Լեհական լեգեոններ
Քույր հանրապետություններ

Կոալիցիայի պարտություն
Երրորդ կոալիցիայի պատերազմ
(1803-1806)
Ավստրիական կայսրություն

Flag of the United Kingdom.svg ՄԲԻՄԹ
Ռուսաստան Ռուսաստան
Bandiera del Regno di Sicilia 4.svg Սիցիլիայի թագավորություն
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg Նեապոլի թագավորություն
Պորտուգալիա
Շվեդիա Շվեդիա

Ֆրանսիա Առաջին ֆրանսիական կայսրություն

Քույր պետություններ

Պարտություն
Ռուս-պարսկական պատերազմ (1804–1813) Ռուսաստան Ռուսաստան Flag of Agha Mohammad Khan.svg Պարսկական կայսրություն Հաղթանակ
Չորրորդ կոալիցիայի պատերազմ
(1806-1807)
Flag of Prussia (1892-1918).svg Պրուսիայի թագավորություն

Flag of the United Kingdom.svg ՄԲԻՄԹ
Flag of Electoral Saxony.svg
Շվեդիա Շվեդիա
Ռուսաստան Ռուսաստան
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg Սիցիլիա

Ֆրանսիա Ֆրանսիական կայսրություն

Ռեյնի դաշինք

Լեհական լեգեոններ
Քույր պետություններ Իսպանիա Իսպանիա

Պարտություն
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1806-1812) Ռուսաստան Ռուսաստան Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1808—1809)
(Ֆիննական պատերազմ)
Ռուսաստան Ռուսաստան Շվեդիա Շվեդիա Հաղթանակ
Հինգերորդ կոալիցիայի պատերազմ
(1809)
  • Գալիսյան արշավանք, Ռուսաստանի նվազագույն մասնակցություն
ՖրանսիաՖրանսիական կայսրություն
Վարշավայի դքսություն
Ռուսաստան Ռուսաստան
Ավստրիական կայսրություն Հաղթանակ
Ֆրանսիայի ներխուժումը Ռուսաստան
(1812)
Ռուսաստան Ռուսաստան Ֆրանսիա Ֆրանսիական կայսրություն

Քույր պետություններ
Ավստրիական կայսրություն
Flag of Prussia (1892-1918).svg Պրուսիայի թագավորություն
Bandera de España 1808-1813.svg Իսպանիա

Հաղթանակ
Վեցերորդ կոալիցիայի պատերազմ
(1813-1814)
Ավստրիական կայսրություն

Flag of Prussia (1892-1918).svg Պրուսիայի թագավորություն
Flag of the United Kingdom.svg ՄԲԻՄԹ
Շվեդիա Շվեդիա
Ռուսաստան Ռուսաստան
Flag of Spain (1785-1873 and 1875-1931).svg Իսպանիա
Պորտուգալիա
Bandiera del Regno di Sicilia 4.svg Սիցիլիա
Flag of Kingdom of Sardinia (1848).svg Սարդինիայի թագավորություն

Ֆրանսիա Առաջին ֆրանսիական կայսրություն

Քույր պետություններ

Հաղթանակ
Յոթերորդ կոալիցիայի պայմանագիր
(1815)
Ավստրիական կայսրություն
Flag of Prussia (1892-1918).svg Պրուսիայի թագավորություն
Flag of the United Kingdom.svg ՄԲԻՄԹ
Ռուսաստան Ռուսաստան
Flag of Hanover (1692).svg Հանովերի էլեկտորատ

Նասսաու
Բրաունշվայգ
Շվեդիա Շվեդիա
Նիդերլանդներ Նիդեռլանդների Միացյալ Թագավորություն
Իսպանիա Իսպանիա
Պորտուգալիա
Flag of Kingdom of Sardinia (1848).svg Սարդինիայի թագավորություն
Bandiera del Regno di Sicilia 4.svg Սիցիլիա
Flag of the Grand Duchy of Tuscany (1840).svg Տոսկանա
Շվեյցարիա Շվեյցարիա
Royal Standard of the King of France.svg Ֆրանսիայի ռոյալիստներ

Ֆրանսիա Առաջին ֆրանսիական կայսրություն
Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svg Նեապոլ
Հաղթանակ
Կովկասյան պատերազմ
(1817-1864)
Ռուսաստան Ռուսական կայսրություն
Մեգրելիայի իշխանություն
Banner of Guria.svg Գուրիայի իշխանություն
Thirdimamateflag.svg Կովկասյան իմամություն
Flag of Adygea.svg Չերքեզիա
Աբխազ լեռնականներ
Քաբարդա (մ. 1825)
Սվանեթիի իշխանություն
Flag of the Lak People v2.svg Գազիկումուխի խանություն
Դաղստանի լեռնականներ
Ավարական խանություն (1829–1859)
Հաղթանակ
Ռուս-պարսկական պատերազմ (1826-1828) Ռուսաստան Ռուսաստան Flag of Agha Mohammad Khan.svg Պարսկական կայսրություն Հաղթանակ
Նավարինոյի ճակատամարտ
(1827)
Flag of the United Kingdom.svg ՄԲԻՄԹ
Ֆրանսիա Առաջին ֆրանսիական կայսրություն
Ռուսաստան Ռուսաստան
Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն
Օսմանյան կայսրություն Եգիպտոսի վիլայեթ
Օսմանյան կայսրություն Թունիսի վիլայեթ
Հաղթանակ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1828-1829) Ռուսաստան Ռուսաստան Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Նոյեմբերյան ապստամբություն
(1830-1831)
Ռուսաստան Ռուսաստան Լեհաստան Լեհական թագավորություն Հաղթանակ
Թուրք-եգիպտական երկրորդ պատերազմ
(1839–1841)
Մեծ Բրիտանիա Բրիտանական կայսրություն
Ավստրիական կայսրություն
Ռուսաստան Ռուսական կայսրություն
Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն
Flag of Egypt (1844-1867).svg Եգիպտոս
Ֆրանսիա Հուլիսյան միապետություն
Իսպանիա Իսպանիա
Հաղթանակ
  • Եգիպտոսը հրաժարվում է Սիրիային ներկայացրած տարածքային պահանջներից
Հյուսիսային Ղրղզստանի ներխուժում
(1847)
Օրմոն Խանի ղրղզական ցեղեր
Ռուսաստան Ռուսական կայսրություն
Ղազախական խանություն Հաղթանակ
  • Քենեսարի խանի մահ
Ղրիմի պատերազմ
(1853-1856)
Ռուսաստան Ռուսաստան Ֆրանսիա Ֆրանսիական կայսրություն
Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն
Flag of the United Kingdom.svg ՄԲԻՄԹ
Flag of Kingdom of Sardinia (1848).svg Սարդինիայի թագավորություն
Պարտություն
Հունվարյան ապստամբություն
(1863-1864)
Ռուսական կայսրություն Coat of arms of the January Uprising.svg լեհ, լիտվացի և ուկրաինացի ապստամբներ Հաղթանակ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1877-1878) Ռուսական կայսրություն
Samara flag.png Բուլղարացի կամավորներ
Ռումինիա Ռումինիա
Սերբիա Սերբիա
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա
Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Իխետուան ապստամբություն
(1899-1901)
Ութ տերությունների դաշինք՝

Flag of Japan (1870-1999).svg Ճապոնական կայսրություն
Flag of the United Kingdom.svg ՄԲԻՄԹ
Ռուսաստան Ռուսաստան
Ֆրանսիա Ֆրանսիա
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Flag of the German Empire.svg Գերմանական կայսրություն
Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Ավստրո-Հունգարական կայսրություն
Flag of Italy (1861-1946).svg Իտալիայի թագավորություն

«Արդար ներդաշնակության հասարակություն»

Flag of the Qing Dynasty (1889-1912).svg Ցին կայսրություն

Հաղթանակ

Ռուս-ճապոնական պատերազմ
(1904-1905)

Ռուսաստան Ռուսաստան
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիայի իշխանություն
Flag of Japan (1870-1999).svg Ճապոնական կայսրություն Պարտություն
Առաջին համաշխարհային պատերազմ
(1914-1918)
Դաշնակիցներ՝

Ֆրանսիա Ֆրանսիա
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա
Ռուսաստան Ռուսաստան
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Flag of the Republic of China (1912-1928).svg Չինաստան
Flag of Italy (1861-1946).svg Իտալիայի թագավորություն
Flag of Japan (1870-1999).svg Ճապոնական կայսրություն
Canadian Red Ensign (1921-1957).svg Կանադա
Ավստրալիա Ավստրալիա
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա
British Raj Red Ensign.svg Հնդկաստան
Red Ensign of South Africa (1912-1951).svg Հարավային Աֆրիկա
State Flag of Serbia (1882-1918).svg Սերբիայի թագավորություն
Flag of Romania.svg Ռումինիայի թագավորություն
Բելգիա Բելգիա
State Flag of Greece (1863-1924 and 1935-1970).svg Հունաստանի թագավորություն
Պորտուգալիա Պորտուգալիա
Բրազիլիա Բրազիլիա

Կենտրոնական ուժեր`

Flag of the German Empire.svg Գերմանական կայսրություն
Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Ավստրո-Հունգարական կայսրություն
Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն
Բուլղարիա Բուլղարիայի ցարություն

Պարտություն
Բասմաչների ապստամբություն
(1916-1934)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Խորհրդային Ռուսաստան

Թուրքեստանի ԻԽՍՀ
Կիրգիզիայի ԽԽՍՀ

Բասմաչներ

Bandera de Khiva 1917-1920.svg Խիվայի խանություն
Flag of the Emirate of Bukhara.svg Բուխարա
Flag of Afghanistan (1931–1973).svg Աֆղանստան

Հաղթանակ

Ռուսաստանի Խորհրդային Ֆեդերատիվ Սոցիալիստական Հանրապետություն (1917–1922)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Ռուսաստանի քաղաքացիական պատերազմ
(1917–1922)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
Flag of the Far Eastern Republic.svg Հեռավոր Արևելյան Հանրապետություն
Մոնղոլիայի կոմունիստներ

Մախնովշչինա
Ձախակողմյան ՍՀ
Կանաչ բանակ

Ռուսաստան Սպիտակ շարժում
Հյուսիսային Կովկասի լեռնային հանրապետություն
Սև բանակ
Ձախակողմյան ՍՀ
Կանաչ բանակ

Մեծ Բրիտանիա Միացյալ Թագավորություն
Flag of Japan (1870-1999).svg Ճապոնական կայսրություն
Չեխիա Չեխոսլովակիա
State Flag of Greece (1863-1924 and 1935-1970).svg Հունաստանի թագավորություն
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Ֆրանսիա Ֆրանսիա
State Flag of Serbia (1882-1918).svg Սերբիայի թագավորություն
Flag of Romania.svg Ռումինիայի թագավորություն
Flag of Italy (1861-1946).svg Իտալիայի թագավորություն
Flag of the Republic of China (1912-1928).svg Չինաստանի հանրապետություն


Flag of Mongolia (1911-1921).svg Մոնղոլիա

Հաղթանակ
Ուկրաինայի ազգային-ազատագրական շարժում
(1917-1921)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
Ուկրիաինայի ԽՍՀ
RPAU flag.svg Մախնովշչինա
Ուկրաինայի Ժողովրդական Հանրապետություն

Արևմտյան Ուկրաինայի ժողովրդական հանրապետություն
Flag of the German Empire.svg Գերմանական կայսրություն (1918)
Flag of Poland (1928-1980).svg Լեհաստան (1920-1921)


Ուկրաինայի իշխանություն

Սպիտակ շարժում
Flag of the German Empire.svg Գերմանական կայսրություն (1917–1918)

Ռումինիա (1918)

Լեհաստան (1918–1919)

Ֆրանսիա (1919)
State Flag of Greece (1863-1924 and 1935-1970).svg Հունաստանի թագավորություն (1919)

Հաղթանակ
Ղազախական արշավանք
(1917–1920)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ Ալաշական իքնավարություն Հաղթանակ
Ֆինլանդիայի քաղաքացիական պատերազմ
(1918)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
Red flag.svg Կարմիր գվարդիա
Flag of Finland 1918 (state).svg Սպիտակ գվարդիա
Flag of the German Empire.svg Գերմանական կայսրություն
Պարտություն
Լատվիայի անկախության պատերազմ
(1918-1920)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
Flag of the German Empire.svg Լատվիայի ՍՍՀ
Լատվիա Լատվիական բանակ
Էստոնիա Էստոնիա
Ռուսաստան Լիվեն
Լեհաստան Լեհաստան
Լիտվա Լիտվա

Միավորված ուժերի օժանդակություն


Stab eines Generalkommandos.svg VI պահեստային գունդ՝

1919 թ. սեպտեմբերի միավորման արդյունքում՝
Արևմտյան կամավորական բանակ

Պարտություն
  • Լատվիայի Հանրապետության անկախացում
Էստոնիայի անկախության պատերազմ
(1918–1920)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
Էստոնիայի աշխատավորական կոմունա
Էստոնիա Էստոնիա
Լատվիա Լատվիա
Flag of the United Kingdom.svg ՄԲԻՄԹ
Ռուսաստան Սպիտակ շարժում
ֆին, դանիացի և շվեդ կամավորականներ

Մերձբալթյան լանդեսվեր

Պարտություն
  • Էստոնիայի Հանրապետության անկախացում
Խորհրդա-լիտվական պատերազմ
(1918–1919)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
ԼԲՍՍՀ
Լիտվա Լիտվայի Հանրապետություն
Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Սաքսոնցի կամավորականներ
Պարտություն
  • Բուլշևիկյան ուժերի վռնդում
Վրաց-օսեթական կոնֆլիկտ
(1918–1920)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
Red flag.svg Օսիացի ապստամբներ
Անդրկովկասի Ֆեդերացիա
Flag of Georgia (1990-2004).svg Վրաստան
Պարտություն
  • Օսեթյան ապսատմբության ճնշում
Խորհրդա-լեհական պատերազմ
(1919–1921)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
Ուկրիաինայի ԽՍՀ
Լեհաստան Լեհաստան
Ուկրաինա Ուկրաինա
Պարտություն
Ադրբեջանի խորհրդայնացում
(1920)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
Flag of Azerbaijan SSR (1920-1921).svg Ադրբեջանական ԽՍՀ
Ադրբեջան Ադրբեջան Հաղթանակ
  • Ադրբեջանի Դեմոկրատական Հանրապետության կառավարության տապալում
Վրաստանի խորհրդայնացում
(1921)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
Flag of SSRA.svg Հայկական ԽՍՀ
Flag of Azerbaijan SSR (1920-1921).svg Ադրբեջանական ԽՍՀ
Թուրքիա Թուրքիա
Flag of Georgia (1918-1921).svg Վրաստան Հաղթանակ
Փետրվարյան ապստամբություն
(1921)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ Flag of the First Republic of Armenia.svg ՀՅԴ Հաղթանակ
  • Շարժումը ճնշվում է, բոլշևիկները վերագրավում են Երևանը
Կարելյան ապստամբություն
(1921–1922)
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918-1920).svg Ռուսաստանի ԽՖՍՀ KarelianNationalFlag.svg Անտառային պարտիզաններ
Ֆինլանդիա Ֆինն կամավորականներ
Հաղթանակ
  • Ապստամբությունը ճնշվում է

ԽՍՀՄ (1922–1991)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Օգոստոսյան ապստամբություն
(1924)
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ Դամկոմ Հաղթանակ
  • Ապստամբության ճնշում, Վրաստանում խորհրդային կարգերի վերահաստատում
Խորհրդա
(1929)
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ Չինաստան Հաղթանակ
  • 1924 թվականի համաձայնագրի դրույթների բավարարում
Խորհրդա-ճապոնական սահմանային կոնֆլիկտներ
(1932–1941)
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Flag of the People's Republic of Mongolia (1924-1930).svg Մոնղոլիա
Flag of Japan (1870-1999).svg Ճապոնական կայսրություն
Flag of Manchukuo.svg Մանչժոու-գո
Հաղթանակ
Սինցզյանի իսլամական ապստամբություն
(1937)
Սինցզյան
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Ռուսաստան Սպիտակ շարժում
Չինաստան Հաղթանակ
  • Սինցզյանի երկրամասում հաստատվում է Շեն Շիցայի ռեժիմը
Լեհաստանի ներխուժում
(1939)
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Նացիստական Գերմանիա
Flag of First Slovak Republic 1939-1945.svg Սլովակիա
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Լեհաստան Լեհաստան Հաղթանակ
  • Լեհաստանի տարածքը բաժանվում է Գերմանիայի, ԽՍՀՄ-ի, Լիտվայի և Սլովակիայի միջև
Խորհրդա-ֆիննական պատերազմ
(1939-1940)
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա Հաղթանակ
Մերձբալթյան երկրների օկուպացում
(1940)
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ Լատվիա Լատվիա
Լիտվա Լիտվա
Էստոնիա Էստոնիա
Հաղթանակ
Երկրորդ համաշխարհային պատերազմ
(1941-1945)
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա
Flag of the Republic of China (1912-1928).svg Չինաստանի հանրապետություն
Ֆրանսիա Ֆրանսիա
Լեհաստան Լեհաստան
Canadian Red Ensign (1921-1957).svg Կանադա
Ավստրալիա Ավստրալիա
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա
British Raj Red Ensign.svg Հնդկաստան
Flag of South Africa (1928-1994).svg Հարավային Աֆրիկա
Հարավսլավիա Հարավսլավիա
State Flag of Greece (1863-1924 and 1935-1970).svg Հունաստանի թագավորություն
Դանիա Դանիա
Նորվեգիա Նորվեգիա
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ
Բելգիա Բելգիա
Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ
Չեխիա Չեխոսլովակիա
Բրազիլիա Բրազիլիա
Մեքսիկա Մեքսիկա
Flag of Ethiopia (1897-1936; 1941-1974).svg Եթովպական կայսրություն
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Նացիստական Գերմանիա
Flag of Japan (1870-1999).svg Ճապոնական կայսրություն
Flag of Italy (1861-1946).svg Իտալիայի թագավորություն
Flag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Հունգարիա
Ռումինիա Ռումինիա
Բուլղարիա Բուլղարիա
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա
Թաիլանդ Թաիլանդ
Flag of Manchukuo.svg Մանչժոու-գո
Flag of Independent State of Croatia.svg Խորվաթիա
Flag of Independent State of Croatia.svg Սլովակիա
Հաղթանակ
Մերձբալթյան երկրների պարտիզանական ապստամություն
(1944–1956)
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ Լատվիա Լատվիա
Լիտվա Լիտվա
Էստոնիա Էստոնիա
Հաղթանակ
  • Ազգային-պարտիզանական շարժման պարտություն
Կորեական պատերազմ
(1950–1953)
Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
ՄԱԿ ՄԱԿ
Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա
Հրադադար
Հունգարական հեղափոխություն
(1956)
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Flag of Hungary (1949-1956).svg ՊՊՄ
Flag of the Hungarian Revolution (1956).svg Հակակոմունիստական շարժում Հաղթանակ
  • Հեղափոխության պարտություն
Չեխոսլովակիայի ներխուժում
(1968)
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Բուլղարիա
Flag of East Germany.svg Արևելյան Գերմանիա
Հունգարիա
Լեհաստան
Չեխոսլովակիա Հաղթանակ
Ուժասպառության պատերազմ
(1969–1970)
Եգիպտոս Եգիպտոս
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Իսրայել Իսրայել Երկու կողմերի հաթանակ
Էրիթրեայի անկախության պատերազմ
(1974–1990)
Flag of Ethiopia (1987–1991).svg Եթովպիա
Կուբա Կուբա
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Flag of South Yemen.svg Հարավային Եմեն
ԷԱՖ
ԷԱԺՖ
Պարտություն (սահմանափակ մասնակցություն)
  • Կոմունիստական ուժերի հեռացումից հետո Էրիթրեան ձեռք է բերում անկախություն
Անգոլայի քաղաքացիական պատերազմ
(1975–1991)
ԱԱԺՇ
Կուբա Կուբա
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Flag of South West Africa People's Organisation.svg ՍՎԱՊՈ
African National Congress Flag.svg ԱԱԿ
Flag of South Africa (1928-1994).svg Հարավային Աֆրիկա
ՈՒՆԻՏԱ
ԱԱԱՖ
ԿԷԱՖ
Փակուղային իրավիճակ (սահմանափակ մասնակցություն)
  • Քաղաքացիական պատերազմի ավարտ
  • Անգոլայից բոլոր արտաքին ռազմական ուժերի դուրսբերում
  • Նամիբիայի անկախացում
Եթովպա-սոմալիական պատերազմ
(1977–1978)
Եթովպիա
Կուբա Կուբա
Flag of South Yemen.svg Հարավային Եմեն
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Flag of Somalia.svg Սոմալի
Flag of the Western Somali Liberation Front.svg ԱՍԱՖ
Հաղթանակ
  • Սոմալին, բացի Չինաստանից, ղզում է բոլոր հարաբերությունները սոցիալիստական ճամբարի երկրների հետ
Խորհրդա-աֆղանական պատերազմ
(1979–1989)
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ
Flag of Afghanistan (1987–1992).svg Աֆղանստան
Փեշավարյան յոթնյակ
Թեհրանյան ութնյակ
Զորքերի հետկանչում

Ռուսաստանի Դաշնություն (1991–այժմ)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Հարավօսիական պատերազմ

(1991-1992)

Flag of Russia (1991-1993).svg Ռուսաստան

Flag of South Ossetia.svg Հարավային Օսիա

Flag of Georgia (1990-2004).svg Վրաստան Հաղթանակ
  • Հարավային Օսիան ձեռք է բերում դե ֆակտո անկախություն
Վրաց-աբխազական պատերազմ (1991-1993) Flag of Russia (1991-1993).svg Ռուսաստան

Աբխազիա
Բաղրամյանի անվան գումարտակ

Flag of Georgia (1990-2004).svg Վրաստան

ՈՒՆԱ-ՈՒՆՍՕ «Արգո»

Հաղթանակ
  • Աբխազիան ձեռք է բերում դե ֆակտո անկախություն
Մերձդնեստրի կոնֆլիկտ
(1992)
Flag of Transnistria (state).svg Մերձդնեստր
Flag of Russia (1991-1993).svg Ռուսաստան
Մոլդովա Մոլդովա

Սատարող՝
Ռումինիա Ռումինիա

Հաղթանակ
Օս-ինգուշական հակամարտություն
(1992)
Flag of Russia (1991-1993).svg Ռուսաստան

Flag of South Ossetia.svg Հարավային Օսիա

Flag of Ingushetia.svg Ինգուշ աշխարհազորայիններ Հաղթանակ
Տաջիկստանի քաղաքացիական պատերազմ
(1992–1997)
Տաջիկստան Տաջիկստան
Flag of Russia (1991-1993).svg Ռուսաստան
Ուզբեկստան Ուզբեկստան
Տաջիկստանի միացյալ ընդդիմություն

Flag of Afghanistan (1992-2001).svg Աֆղանստանի Իսլամական Հանրապետություն
Flag of Taliban.svg Թալիբանյան ստորաբաժանումներ Սատարող՝
Flag of Jihad.svg Ալ-Քաիդա

Փակուղային իրավիճակ
Վրաստանի քաղաքացիական պատերազմ
(1991–1993)
Flag of Georgia (1990-2004).svg Վրաստան
Flag of Russia (1991-1993).svg Ռուսաստան
Flag of Georgia (1990-2004).svg Զվիադականներ Հաղթանակ
  • Զվիադական շարժման ճնշում
Առաջին չեչենական պատերազմ
(1994–1996)
Ռուսաստան Ռուսաստան Flag of Chechen Republic of Ichkeria.svg Իչկերիա
Մոջահեդ
Պարտություն
Դաղստանի պատերազմ
(1999)
Ռուսաստան Ռուսաստան Flag of the Majlis of Muslims of Ichkeria and Dagestan.png ՄԻԽԲ Հաղթանակ
Երկրորդ չեչենական պատերազմ
(1999–2009)
Ռուսաստան Ռուսաստան Flag of Chechen Republic of Ichkeria.svg Իչկերիա
Կովկասյան ֆրոնտ
Մոջահեդ
Հաղթանակ
  • Իչկերիայի միավորումը Ռուսաստանի Դաշնությանը
Ռուս-վրացական պատերազմ
(2008)
Ռուսաստան Ռուսաստան

Flag of South Ossetia.svg Հարավային Օսիա
Աբխազիա
Flag of Transnistria (state).svg Մերձդնեստր

Վրաստան Վրաստան Հաղթանակ
  • Աբխազիայի և Հարավային Օսիայի ընդարձակում
Հյուսիսային Կովկասի ահաբեկչական գործողություններ
(2009-այժմ)
Ռուսաստան Ռուսաստան Կովկասյան էմիրատ
AQMI Flag.svg ԻԼԻՊ (2015-ից)
Ընթացիկ
Ղրիմի ճգնաժամ
(2014)
Ռուսաստան Ռուսաստան Ուկրաինա Ուկրաինա Հաղթանակ
  • Ղրիմը միացվում է Ռուսաստանի դաշնությանը
Դոնբասի պատերազմ
(2014–այժմ)
Ռուսաստան Ռուսաստան
Դոնեցկի Ժողովրդական Հանրապետություն
Լուգանսկի Ժողովրդական Հանրապետություն
Ուկրաինա Ուկրաինա Ընթացիկ
Սիրիայի ռազմական միջամտում
(2015-այժմ)
Ռուսաստան Ռուսաստան
Սիրիա Սիրիայի կառավարություն
InfoboxHez.PNG Հեզբոլլահ
Սիրիա Սիրիա

Սատարող՝
Իրաք Իրաք

Սիրիայի ազատ բանակ

Սատարող՝
Ֆրանսիա Ֆրանսիա
Կատար Կատար
Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Թուրքիա Թուրքիա


AQMI Flag.svg Իրաքի և Լևանտի իսլամական պետություն


Նվաճման բանակ

Սատարող՝
Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա
Թուրքիա Թուրքիա
Կատար Կատար

Ընթացիկ
  • Ռուսաստանի ռազմական միջամտում՝ ի սատարումն Բաշար ալ-Ասադի կառավարության

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]