Երկրների ցանկ ըստ գրագիտության մակարդակի

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Աշխարհի քաղաքական քարտեզն ըստ գրագիտության մակարդակի։

Սա երկրների ցանկն է՝ ըստ գրագիտության մակարդակի։ Տվյալները հիմնականում վերցված են Միավորված ազգերի Կրթության, գիտության և մշակույթի կազմակերպության Վիճակագրության ինստիտուտի 2015 թվականի գնահատականներից, որը հիմնված է 15 տարեկանից բարձր այն անձանց վրա, որոնք կարողանում են գրել և կարդալ։ Այլ աղբյուրների դեպքում կան համապատասխան նշումներ։ Տվյալները հիմնականում ստացվել են վերջին տասը տարվա ընթացքում արված հարցումների հիման վրա։[1]

15 տարեկանից բարձ գրագիտության համաշխարհային մակարդակը 86.3% է։ Գրագետ է տղամարդկանց 90.0%, իսկ կանանց՝ 82.7%-ը։ Զարգացած երկրներում գրագիտության միջին մակարդակը 99.2% (2013) է, Օվկիանիայում՝ 71.3%, Հարավային և Արևմտյան Ասիայում՝ 70.2% (2015) իսկ Ենթասահարայում՝ 64.0% (2015)։[2] Գրագետ բնակչության երկու երրորդը կանայք են։[3]

ՄԱԿ-ի անդամ երկրների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Երկիր ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի տվյալներ[2] Այլ տվյալներ
Գրագիտության մակարդակ Տղամարդիկ Կանայք Սեռերի տարբերություն
ՄԱԿ ՄԱԿ 86.3% 90.0% 82.7% 7.3%
Աֆղանստան Աֆղանստան 38.2% 52.0% 24.2% 27.8%
Ալբանիա Ալբանիա 97.6% 98.4% 96.8% 1.6%
Ալժիր Ալժիր 80.2% 87.2% 73.1% 14.0%
Անդորա Անդորա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Անգոլա Անգոլա 71.1% 82.0% 60.7% 21.3%
Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա 99.0%(2013)[2][Ն 1]
Արգենտինա Արգենտինա 98.1% 98.0% 98.1% -0.1%
Հայաստան Հայաստան 99.8% 99.8% 99.7% 0.1%
Ավստրալիա Ավստրալիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Ավստրիա Ավստրիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Ադրբեջան Ադրբեջան 99.8% 99.9% 99.7% 0.1%
Բահամներ Բահամներ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Բահրեյն Բահրեյն 95.7% 96.9% 93.5% 3.5%
Բանգլադեշ Բանգլադեշ 61.5% 64.6% 58.5% 6.1% 71% (2014)[4][Ն 2]
Բարբադոս Բարբադոս ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Բելառուս Բելառուս 99.7% 99.8% 99.7% 0.1%
Բելգիա Բելգիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Բելիզ Բելիզ 82.7% 82.3% 83.0% -0.7%
Բենին Բենին 38.4% 49.9% 27.3% 22.6%
Բութան Բութան 64.9% 73.1% 55.0% 18.1%
Բոլիվիա Բոլիվիա 95.7% 97.8% 93.6% 4.2%
Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա 98.5% 99.5% 97.5% 2.1% 97.2% (2013)[5][Ն 3]
Բոտսվանա Բոտսվանա 88.5% 88.0% 88.9% -0.9%
Բրազիլիա Բրազիլիա 92.6% 92.2% 92.9% -0.7%
Բրունեյ Բրունեյ 96.4% 97.7% 95.1% 2.6%
Բուլղարիա Բուլղարիա 98.4% 98.7% 98.1% 0.7%
Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո 36% 43.0% 29.3% 13.7%
Բուրունդի Բուրունդի 85.6% 88.2% 83.1% 5.1%
Կանաչ Հրվանդան Կանաչ Հրվանդան 87.6% 92.1% 83.1% 9.0%
Կամբոջա Կամբոջա 77.2% 84.5% 70.5% 13.9%
Կամերուն Կամերուն 75% 81.2% 68.9% 12.3%
Կանադա Կանադա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 36.8% 50.7% 24.4% 26.4%
Չադ Չադ 40.2% 48.5% 31.9% 16.6%
Չիլի Չիլի 97.3% 97.4% 97.2% 0.2%
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 96.4% 98.2% 94.5% 3.7%
Կոլումբիա Կոլումբիա 94.7% 94.6% 94.8% -0.2%
Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ 77.8% 81.8% 73.7% 8.1%
Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն 79.3% 86.4% 72.9% 13.6%
Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 77.3% 88.9% 66.0% 22.8%
Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա 97.8% 97.7% 97.8% -0.1%
Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար 43.1% 53.1% 32.5% 20.6%
Խորվաթիա Խորվաթիա 99.3% 99.7% 98.9% 0.7%
Կուբա Կուբա 99.7% 99.7% 99.8% -0.1%
Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս 99.1% 99.5% 98.7% 0.8%
Չեխիա Չեխիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Դանիա Դանիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Ջիբութի Ջիբութի ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Դոմինիկա Դոմինիկա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն 91.8% 91.2% 92.3% -1.1%
Էկվադոր Էկվադոր 94.5% 95.4% 93.5% 1.8%
Եգիպտոս Եգիպտոս 75.2% 83.2% 67.3% 16.0%
Սալվադոր Սալվադոր 88.4% 90.7% 86.4% 4.3%
Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա 95.3% 97.4% 93.0% 4.4%
Էրիթրեա Էրիթրեա 73.8% 82.4% 65.5% 16.9%
Էստոնիա Էստոնիա 99.8% 99.8% 99.8% 0.0%
Եթովպիա Եթովպիա 49.1% 57.2% 41.1% 16.1%
Ֆիջի Ֆիջի ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Ֆրանսիա Ֆրանսիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Գաբոն Գաբոն 83.2% 85.3% 81.0% 4.3%
Գամբիա Գամբիա 55.5% 63.9% 47.6% 16.3%
Վրաստան Վրաստան 99.8% 99.8% 99.7% 0.1%
Գերմանիա Գերմանիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Գանա Գանա 76.6% 82.0% 71.4% 10.7%
Հունաստան Հունաստան 97.7% 98.5% 96.9% 1.6%
Գրենադա Գրենադա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Գվատեմալա Գվատեմալա 79.3% 84.7% 74.4% 10.4%
Գվինեա Գվինեա 30.4% 38.1% 22.8% 15.3%
Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու 59.9% 71.8% 48.3% 23.5%
Գայանա Գայանա 88.5% 87.2% 89.8% -2.6%
Հայիթի Հայիթի 60.7% 64.3% 57.3% 7.0%
Հոնդուրաս Հոնդուրաս 88.5% 88.4% 88.6% -0.1%
Հունգարիա Հունգարիա 99.1% 99.1% 99.0% 0.2%
Իսլանդիա Իսլանդիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Հնդկաստան Հնդկաստան 72.1% 80.9% 62.8% 18.1% 74.0% (2011)[6][Ն 4]
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 93.9% 96.3% 91.5% 4.7%
Իրան Իրան 86.8% 91.2% 82.5% 8.7%
Իրաք Իրաք 79.7% 85.7% 73.7% 11.9%
Իռլանդիա Իռլանդիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Իսրայել Իսրայել ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա 97.8% (2011)[3][Ն 5]
Իտալիա Իտալիա 99.2% 99.4% 99.0% 0.4%
Ճամայկա Ճամայկա 88.7% 84.0% 93.1% -9.1%
Ճապոնիա Ճապոնիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Հորդանան Հորդանան 96.7% 98.1% 95.2% 3.0%
Ղազախստան Ղազախստան 99.8% 99.8% 99.8% 0.0%
Քենիա Քենիա 78% 81.1% 74.9% 6.2%
Կիրիբատի Կիրիբատի ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա 100.0% 100.0% 100.0% 0.0%
Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Քուվեյթ Քուվեյթ 96.2% 96.9% 95.0% 1.9%
Ղրղզստան Ղրղզստան 99.5% 99.6% 99.4% 0.2%
Լաոս Լաոս 79.9% 87.1% 72.8% 14.3%
Լատվիա Լատվիա 99.9% 99.9% 99.9% 0.0%
Լիբանան Լիբանան 93.9% 96.0% 91.8% 4.1%
Լեսոթո Լեսոթո 79.4% 70.1% 88.3% -18.2%
Լիբերիա Լիբերիա 47.6% 62.4% 32.8% 29.6%
Լիբիա Լիբիա 91% 96.7% 85.6% 11.1%
Լիխտենշտայն Լիխտենշտայն ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Լիտվա Լիտվա 99.8% 99.8% 99.8% 0.0%
Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Մակեդոնիայի Հանրապետություն Մակեդոնիա 97.8% 98.8% 96.8% 2.0%
Մադագասկար Մադագասկար 64.7% 66.7% 62.6% 4.1%
Մալավի Մալավի 65.8% 73.0% 58.6% 14.4%
Մալայզիա Մալայզիա 94.6% 96.2% 93.2% 3.0%
Մալդիվներ Մալդիվներ 99.3% 99.8% 98.8% 0.9%
Մալի Մալի 38.7% 48.2% 29.2% 19.0%
Մալթա Մալթա 94.1% 92.5% 95.7% -3.2%
Մարշալյան կղզիներ Մարշալյան կղզիներ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Մավրիտանիա Մավրիտանիա 52.1% 62.6% 41.6% 21.0%
Մավրիկիոս Մավրիկիոս 90.6% 92.9% 88.5% 4.4%
Մեքսիկա Մեքսիկա 94.4% 95.6% 93.3% 2.2%
Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Մոլդովա Մոլդովա 99.4% 99.7% 99.1% 0.7%
Մոնակո Մոնակո ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Մոնղոլիա Մոնղոլիա 98.4% 98.2% 98.6% -0.4%
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա 98.7% 99.5% 98.0% 1.4%
Մարոկկո Մարոկկո 72.4% 82.7% 62.5% 20.2%
Մոզամբիկ Մոզամբիկ 58.8% 73.3% 45.4% 27.9%
Մյանմա Մյանմա 93.1% 95.2% 91.2% 4.0%
Նամիբիա Նամիբիա 81.9% 79.2% 84.5% -5.3%
Նաուրու Նաուրու ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Նեպալ Նեպալ 64.7% 75.6% 55.1% 20.5%
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Նիկարագուա Նիկարագուա 82.8% 82.4% 83.2% -0.9%
Նիգեր Նիգեր 19.1% 27.3% 11.0% 16.3%
Նիգերիա Նիգերիա 59.6% 69.2% 49.7% 19.5% 71.6% (2010)[7][Ն 6]
Նորվեգիա Նորվեգիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Օման Օման 94.8% 96.9% 90.0% 6.9%
Պակիստան Պակիստան 56.4% 69.6% 42.7% 26.9%
Պալաու Պալաու 99.5% 99.5% 99.6% -0.1%
Պանամա Պանամա 95% 95.7% 94.4% 1.2%
Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 64.2% 65.6% 62.8% 2.8%
Պարագվայ Պարագվայ 95.6% 96.1% 95.0% 1.1%
Պերու Պերու 94.5% 97.3% 91.7% 5.6%
Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 96.3% 95.8% 96.8% -1.0%
Լեհաստան Լեհաստան 99.8% 99.9% 99.7% 0.2%
Պորտուգալիա Պորտուգալիա 95.4% 96.9% 94.1% 2.8%
Կատար Կատար 97.8% 97.9% 97.3% 0.6%
Ռումինիա Ռումինիա 98.8% 99.1% 98.5% 0.6%
Ռուսաստան Ռուսաստան 99.7% 99.7% 99.7% 0.0%
Ռուանդա Ռուանդա 70.5% 73.2% 68.0% 5.2%
Սենթ Քիթս և Նևիս Սենթ Քիթս և Նևիս ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Սենտ Լյուսիա Սենտ Լյուսիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Սամոա Սամոա 99% 98.9% 99.1% -0.2%
Սան Մարինո Սան Մարինո ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե և Պրինսիպի 74.9% 81.8% 68.4% 13.4%
Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 94.7% 97.0% 91.1% 5.9%
Սենեգալ Սենեգալ 55.7% 68.5% 43.8% 24.6%
Սերբիա Սերբիա 98.1% 99.1% 97.2% 1.9%
Սեյշելներ Սեյշելներ 95.2% 94.7% 95.7% -1.0%
Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 48.1% 58.7% 37.7% 21.1%
Սինգապուր Սինգապուր 96.8% 98.7% 95.1% 3.6%
Սլովակիա Սլովակիա 99.6% 99.6% 99.6% 0.0%
Սլովենիա Սլովենիա 99.7% 99.7% 99.7% 0.0%
Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա 84.1% (2015)[3][Ն 7]
Սոմալի Սոմալի ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն 94.3% 95.5% 93.1% 2.4%
Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան 31.9% 38.6% 25.3% 13.3%
Իսպանիա Իսպանիա 98.1% 98.7% 97.5% 1.3%
Շրի Լանկա Շրի Լանկա 92.6% 93.6% 91.7% 1.9%
Սուդան Սուդան 75.9% 83.3% 68.6% 14.6%
Սուրինամ Սուրինամ 95.6% 96.1% 95.0% 1.1%
Սվազիլենդ Սվազիլենդ 87.5% 87.4% 87.5% -0.1%
Շվեդիա Շվեդիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Շվեյցարիա Շվեյցարիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Սիրիա Սիրիա 86.4% 91.7% 81.0% 10.7%
Տաջիկստան Տաջիկստան 99.8% 99.8% 99.7% 0.1%
Տանզանիա Տանզանիա 80.3% 84.8% 75.9% 9.0%
Թաիլանդ Թաիլանդ 96.7% 96.6% 96.7% -0.1%
Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր 67.5% 71.5% 63.4% 8.1%
Տոգո Տոգո 66.5% 78.3% 55.3% 23.0%
Տոնգա Տոնգա 99.4% 99.3% 99.4% -0.1%
Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 99% 99.2% 98.7% 0.5%
Թունիս Թունիս 81.8% 89.6% 74.2% 15.4%
Թուրքիա Թուրքիա 95% 98.4% 91.8% 6.6%
Թուրքմենստան Թուրքմենստան 99.7% 99.8% 99.6% 0.1%
Թուվալու Թուվալու ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Ուգանդա Ուգանդա 73.9% 80.8% 66.9% 14.0%
Ուկրաինա Ուկրաինա 99.8% 99.8% 99.7% 0.1%
ԱՄԷ ԱՄԷ 93.8% 93.1% 95.8% -2.6%
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի 2015 թվականի տվյալներում չկա
Ուրուգվայ Ուրուգվայ 98.4% 98.1% 98.7% -0.6%
Ուզբեկստան Ուզբեկստան 99.6% 99.7% 99.5% 0.3%
Վանուատու Վանուատու 85.2% 86.6% 83.8% 2.8%
Վենեսուելա Վենեսուելա 95.4% 95.0% 95.7% -0.7%
Վիետնամ Վիետնամ 94.5% 96.3% 92.8% 3.4%
Եմեն Եմեն 70.1% 85.1% 55.0% 30.1%
Զամբիա Զամբիա 63.4% 70.9% 56.0% 14.9%
Զիմբաբվե Զիմբաբվե 86.5% 88.5% 84.6% 4.0%

Այլ երկրների և տարածքներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Երկիր/տարածք Գրագիտության մակարդակ Տղամարդիկ Կանայք Սեռերի տարբերություն Տարի
Արուբա Արուբա 97.5% 97.5% 97.5% 0.0% 2015[2]
Կայմանյան կղզիներ Կայմանյան կղզիներ 98.9% 98.7% 99.0% -0.3% 2007[2]
Գվադելուպա Գվադելուպա 96.5% 96.4% 96.6% -0.2% 2015[2]
Գուամ Գուամ 99.8% 99.8% 99.8% 0.0% 2015[2]
Կոսովո Կոսովո 91.9% 96.6% 87.5% 9.1% 2003[3]
Մակաո Մակաո 96.2% 98.0% 94.6% 3.4% 2015[2]
Մարտինիկա Մարտինիկա 97.0% 97.6% 96.4% 1.2% 2015[2]
Նոր Կալեդոնիա Նոր Կալեդոնիա 96.9% 97.3% 96.5% 0.8% 2015[2]
Պաղեստին Պաղեստին 96.7% 98.5% 94.8% 3.7% 2015[2]
Պուերտո Ռիկո Պուերտո Ռիկո 93.3% 92.8% 93.8% -1.0% 2015[2]
Ռեյունյոն Ռեյունյոն 93.9% 93.2% 94.5% -1.3% 2015[2]
Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն 98.70% 99.73% 97.69% 2.05% 2017[8]

Նշումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. The breakdown by gender is 98.4% male, 99.4% female (difference of -1.0%)
  2. CRI do not give a breakdown by gender or state the age bracket for the data
  3. Gender breakdown is 99.2% male and 95.2 for females. "Data on literacy were collected for persons aged 10 or more years who did not receive any kind of formal education or with incomplete primary education. A person capable of reading with understanding and writing a statement on his/her daily routine shall be considered to be a literate person."
  4. The breakdown by gender is 82.1% male, 65.5% female (difference of 16.6%)
  5. The breakdown by gender is 98.7% male, 95.8% female (difference of 2.9%)
  6. The breakdown by gender is 79.3% male, 63.7% female (difference is 15.6%)
  7. The breakdown by gender is 88.9% male, 79.2% female (difference is 9.7%)

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Literacy Statistics Metadata Information Table»։ UNESCO Institute for Statistics։ September 2015։ Վերցված է 19 November 2015 
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 «Adult literacy rate, population 15+ years (both sexes, female, male)»։ UIS Data Centre։ UNESCO։ August 2015։ Վերցված է 19 November 2015 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Country Comparison to the World of Literacy Rate»։ The World Factbook։ Central Intelligence Agency։ Վերցված է 1 November 2015 
  4. CRI=Center Research and Information (2014). Bangladesh Education for All. CRI Publication. էջ 138. ISBN 0756698596. http://cri.org.bd/publication/2015/Bangladesh%20Education%20for%20All/#/1/. 
  5. «BiH Census 2013»։ BHAS։ 2016։ էջ 138 
  6. «State of Literacy»։ Census India։ 2011։ Վերցված է 24 December 2016 
  7. «National Literacy Survey»։ National Bureau of Statistics։ June 2010։ Վերցված է 5 September 2015 
  8. «China's population over the age of 15 education statistics» (չինարեն)։ Ministry of the Interior։ 25 February 2017։ Վերցված է 23 April 2017 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]