Իտալիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Միավորված ազգերի Կրթության, գիտության և մշակույթի կազմակերպության (ՄԱԿԳՄԿ՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ) Համաշխարհային ժառանգությունը բնական և մարդու ձեռքերով ստեղծած մշակութային արժեքներ են, որոնք պաշտպանվում և ժողովրդականացվում են իրենց յուրահատուկ պատմական կամ էկոլոգիական նշանակության համար։ 1972 թ. ՄԱԿԳՄԿ-ը ընդունել է «Համաշխարհային մշակութային և բնական ժառանգության պաշտպանման կոնվենցիան»[1]։ Իտալիան վավերացրել է այս կոնվենցիան 1978 թվականի հունիսի 23-ին՝ իրավասու դարձնելով իր պատմական տարածքները, որպեսզի դրանք ընդգրկվեն այդ ցուցակում։[2]։ 2016 թվականի դրությամբ Իտալիան ուներ 51 մակագրված տարածքներ, որոնք կազմում են ընդհանուր թվի 4,8 %-ը։

Իտալիայի վայրերը ներառվել են Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 3-րդ նստաշրջանում, որը տեղի է ունեցել 1979 թվականին Եգիպտոսի Կահիրե և Լուքսոր քաղաքներում։ Այդ նիստում ավելացվել է միայն մեկ վայր՝ Կամոնիկա հովտի ժայռապատկերները [3]։ Թվով 25 իտալական վայրեր ավելացվել են 1990-ականներին և ևս 10 վայր ընդգրկվել է հանձնաժողովի 21-րդ նիստում, որը տեղի է ունեցել 1997 թվականին Իտալիայի Նեապոլ քաղաքում։

51 վայրերից 4-ը Իտալիան կիսում է այլ երկրների հետ. «Սան Ջորջո լեռը» և «Ռետիկա երկաթուղին (RhB)» Շվեյցարիայի հետ, «Հռոմի պատմական կենտրոնը»՝ Վատիկանի, «Ալպերի շուրջ նախապատմական կացարանները» Ավստրիայի, Ֆրանսիայի, Գերմանիայի, Սլովենիայի և Շվեյցարիայի հետ։ Իտալիայի 4 վայրեր բնական տիպի են, մնացած 47-ը՝ մշակութային վայրեր են։

Օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1 Scena di duello R6 - Foppe - Nadro (Foto Luca Giarelli).jpg Կամոնիկա հովտի ժայռապատկերներ
(իտալ.՝ Incisioni rupestri della Valcamonica)
Գավառ՝ Բրեշիա
Մարզ՝ Լոմբարդիա
մ․ թ․ ա․ 6-րդ դարից սկսած 1979 94 iii, vi
2 Tavares.Forum.Romanum.redux.jpg Հռոմի պատմական կենտրոն և Վատիկանի սեփականություն՝ ներառյալ Սուրբ Պողոսի բազիլիկը
(իտալ.՝ Centro storico di Roma, le proprietà extraterritoriali della Santa Sede nella città e la Basilica di San Paolo fuori le mura)
Քաղաք՝ Հռոմ
Գավառ՝ Հռոմ
Մարզ՝ Լացիո
(Վատիկանի հետ միասին Flag of the Vatican City.svg)
մ․ թ․ ա․ 8-րդ դար 1980 91 i, ii, iii, iv, vi
3 Santa Maria delle Grazie Milano 07-08-2007.JPG Սանտա Մարիա դելլա Գրացիե եկեղեցին, որտեղ գտնվում է Լեոնարդո դա Վինչիի «Խորհրդավոր ընթրիք» որմնանկարը
(իտալ.՝ Chiesa e Convento Domenicano di Santa Maria delle Grazie con «L'Ultima Cena» di Leonardo da Vinci - Milano)
Քաղաք՝ Միլան
Գավառ՝ Միլան
Մարզ՝ Լոմբարդիա
15-րդ դար 1980 93 i, ii
4 From the campanile.jpg Ֆլորենցիայի պատմական կենտրոն
(իտալ.՝ Centro storico di Firenze)
Գավառ՝ Ֆլորենցիա
Մարզ՝ Տոսկանա
15-16-րդ դար 1982 174 i, ii, iii, iv, vi
5 CanaleGrande2008.JPG Վենետիկ քաղաք և Վենետիկի ծովածոց
(իտալ.՝ Venezia e la sua laguna)
Գավառ՝ Վենետիկ
Մարզ՝ Վենետո
5-րդ դարից սկսած 1987 394 i, ii, iii, iv, v, vi
6 Campo dei Miracoli overview2.jpg Պիացցա դեյ Միրակոլի
(իտալ.՝ Piazza del Duomo, Pisa)
Քաղաք՝ Պիզա
Գավառ՝ Պիզա
Մարզ՝ Տոսկանա
11-14-րդ դար 1987 395 i, ii, iv, vi
7 San Gimignano.JPG Սան Ջիմինյանոյի պատմական կենտրոն
(իտալ.՝ Centro storico di San Gimignano)
Գավառ՝ Սիենա
Մարզ՝ Տոսկանա
1990 550 i, iii, iv
8 Matera boenisch nov 2005.jpg Մատերա քաղաքի Sassi di Matera ժայռափոր բնակավայրեր
(իտալ.՝ Sassi di Matera)
Գավառ՝ Մատերա
Մարզ՝ Բազիլիկատա
1993 670 iii, iv, v
9 Villa Rotonda front.jpg Վիչենցա քաղաք և Անդրեա Պալլադիոյի վիլլաներ Վենետիկում
(իտալ.՝ Città di Vicenza e le Ville palladiane del Veneto)
Մարզ՝ Վենետո 1994
ընդլայնվել է 1996
712 i, ii
10 Siena14.jpg Սիենայի պատմական կենտրոն
(իտալ.՝ Centro storico di Siena)
Գավառ՝ Սիենա
Մարզ՝ Տոսկանա
12-15-րդ դար 1995 717 i, ii, iv
11 Naples-Castel Nuovo.jpg Նեապոլի պատմական կենտրոն
(իտալ.՝ Centro storico di Napoli)
Գավառ՝ Նեապոլ
Մարզ՝ Կամպանիա
1995 726 ii, iv
12 Crespi panorama.jpg Կրեսպի դ'Ադդա բանավան
(իտալ.՝ Crespi d'Adda)
Գավառ՝ Բերգամո
Մարզ՝ Լոմբարդիա
9-րդ դար-10-րդ դարի սկիզբ 1995 730 iv, v
13 Three-coloured Arrows.jpg Ֆերարա քաղաք և Պո գետի դելտա
(իտալ.՝ Ferrara, città del Rinascimento e il suo Delta del Po)
Գավառ՝ Ֆերերա
Մարզ՝ Էմիլիա Ռոմանիա
15-16-րդ դար 1995
(ընդլայնվել է 1999)
733 ii, iii, iv, v, vi
14 Castel del Monte in Apulia.JPG Կաստել դել Մոնտեի ամրոց
(իտալ.՝ Castel del Monte)
Քաղաք՝ Անդրիա
Գավառ՝ Բարլետա-Անդրիա-Տրանի
Մարզ՝ Ապուլիա
13-րդ դար 1996 398 i, ii, iii
15 Alberobello BW 2016-10-16 13-43-03.jpg Ալբերոբելո համայնքի Տրուլլի ավանդական բնակավայր
(իտալ.՝ Trulli di Alberobello)
Գավառ՝ Բարի
Մարզ՝ Ապուլիա
16-րդ դար 1996 787 iii, iv, v
16 Ravenna BW 3.JPG Ռավեննայի վաղ քրիստոնեական հուշարձաններ
(իտալ.՝ Primi monumenti cristiani di Ravenna)
Գավառ՝ Ռավեննա
Մարզ՝ Էմիլիա Ռոմանիա
5-6-րդ դար 1996 788 i, ii, iii, iv
17 Palazzo Piccolomini Pienza.JPG Պիենցա քաղաքի պատմական կենտրոն
(իտալ.՝ Centro storico di Pienza)
Գավառ՝ Սիենա
Մարզ՝ Տոսկանա
15-րդ դար 1996 789 i, ii, iv
18 Caserta-reggia-15-4-05 036.jpg Կազերտայի թագավորական պալատ և այգի, Վանվիտելլի ջրանցույց և Սան-Լեուչո բանավան
(իտալ.՝ Palazzo Reale di Caserta con il Parco, Acquedotto di Vanvitelli e complesso di San Leucio)
Մարզ՝ Կամպանիա 18-րդ դար 1997 549 i, ii, iii, iv
19 Castello di Racconigi.jpg Սավոյների արքայական պալատներ Թուրին քաղաքում և նրա արվարձաններում
(իտալ.՝ Residenze sabaude di Torino e dintorni)
Գավառ՝ Թուրին
Մարզ՝ Պիեմոնտ
16-րդ դար 1997 823 i, ii, iv, v
20 OrtoBotPadova Incrocio viali.jpg Պադովայի բուսաբանական այգի Պադովա քաղաքում
(իտալ.՝ Orto Botanico di Padova)
Գավառ՝ Պադովա
Մարզ՝ Վենետո
1545 թ․ 1997 824 ii, iii
21 Chiesa di San Pietro di Porto Venere - vista dal mare.jpg Քաղաք Պորտովեներե, Չինկվե-Տերրե ազգային պարկ, Պալմարիա կղզի, Տինո և Տինետտո կղզիներ
(իտալ.՝ Porto Venere, le Cinque Terre e le isole di Palmaria, Tino e Tinetto)
Մարզ՝ Լիգուրիա 1997 826 ii, iv, v
22 Duomo di Modena - interno.jpg Մոդենայի Մայր տաճար, Տորե Չիվիկա աշտարակ և Պիացա Գրանդե հրապարակը Մոդենայում
(իտալ.՝ Duomo, Torre Civica e Piazza Grande di Modena)
Գավառ՝ Մոդենա
Մարզ՝ Էմիլիա Ռոմանա
12-րդ դար 1997 827 i, ii, iii, iv
23 Alexandermosaic.jpg Պոմպեյի հնագիտական գոտի, Հերկուլանում և Տորե Աննունցիատա
(իտալ.՝ Aree archeologiche di Pompei, Ercolano e Torre Annunziata)
Մարզ՝ Կամպանիա 1-ին դար 1997 829 iii, iv, v
24 It amalfistw2.jpg Կոստիերա Ամալֆիտանա (Ամալֆի ծովափ)
(իտալ.՝ Costiera amalfitana)
Գավառ՝ Սալեռնո
Մարզ՝ Կամպանիա
11-րդ դարից սկսած 1997 830 ii, iv, v
25 Agrigent BW 2012-10-07 13-09-13.jpg Ագրիջենտոյի հնագիտական հուշարձաններ
(իտալ.՝ Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi di Agrigento)
Գավառ՝ Ագրիջենտո
Մարզ՝ Սիցիլիա
մ․ թ․ ա․ 6-րդ դար 1997 831 i, ii, iii, iv
26 Su Nuraxi 2.jpg Նախապատմական աշտարակներ Սու Նուրակսի
(իտալ.՝ Su Nuraxi)
Մոտակա քաղաք՝ Բարումինի
Գավառ՝ Մեդիո Կամպիդանո
Մարզ՝ Սարդինիա
մ․ թ․ 2000 տարի ա․ 1997 833 i, iii, iv
27 Thermes Casale.jpg Վիլլա Ռոմանա դել Կազալե
(իտալ.՝ Villa Romana del Casale)
Մոտակա քաղաք՝ Պիացա Արմերինա
Գավառ՝ Էննա
Մարզ՝ Սիցիլիա
4-րդ դար 1998 832 i, ii, iii
28 Aquileia, Basilica. Interno - Foto Giovanni Dall'Orto.jpg Պատրիարքական բազիլիկ և հնագիտական արգելոց Ակվիլեիայում
(իտալ.՝ Zona archeologica e Basilica Patriarcale di Aquileia)
Գավառ՝ Գորիցիա
Մարզ՝ Ֆրիուլի Վենետիկ Ջուլիա
5-րդ դար 1998 825 iii, iv, vi
29 PanoramaUrbino.JPG Ուրբինո քաղաքի պատմական կենտրոն
(իտալ.՝ Centro storico di Urbino)
Գավառ՝ Պեզարո է Ուրբինո
Մարզ՝ Մարկե
15-րդ դար 1998 828 ii, iv
30 Paestum BW 2013-05-17 15-08-53.jpg Չիլենտոյի մշակութային լանդշաֆտ, Ազգային պարկ Վալլո-դի Դիանոյում, Պեստումի և Էլեայի հնագիտական հուշարձաններ, Չերտոզա դի Պադուլայի վանք
(իտալ.՝ Parco nazionale del Cilento, Vallo di Diano con i siti archeologici di Paestum Velia, e la Certosa di Padula)
Մարզ՝ Կամպանիա 1998 842 iii, iv
31 Maritime theatre Villa Adriana n2.jpg Ադրիանոսի վիլլա Տիվոլի քաղաքում
(իտալ.՝ Villa Adriana)
Գավառ՝ Հռոմ
Մարզ՝ Լացիո
2-րդ դար 1999 907 i, ii, iii
32 Verona - ponte pietra at sunset.jpg Վերոնա քաղաք
(իտալ.՝ Città di Verona)
Գավառ՝ Վերոնա
Մարզ՝ Վենետո
մ․ թ․ ա․ 1 դար-14-րդ դար 2000 797 ii, iv
33 Assisi San Francesco BW 1.JPG Ֆրանցիսկյան միաբանության Սան Ֆրանցիսկո եկեղեցի և այլ սրբավայրեր Ասսիզի քաղաքում
(իտալ.՝ Assisi, Basilica di San Francesco e altri luoghi francescani)
Գավառ՝ Պերուջա
Մարզ՝ Ումբրիա
Միջնադար 2000 990 i, ii, iii, iv, vi
34 Eolie.jpg Լիպարյան կղզիներ
(իտալ.՝ Isole Eolie)
Գավառ՝ Մեսսինա
Մարզ՝ Սիցիլիա
Պլեյստոցենգոլոցեն 2000 908 viii
35 Villa d'Este 01.jpg Վիլլա դ՛ Էստե վիլլա Տիվոլիում
(իտալ.՝ Villa d'Este)
Գավառ՝ Հռոմ
Մարզ՝ Լացիո
16-րդ դար 2001 1025 i, ii, iii, iv, vi
36 Ragusa-Chiesa-Anime-Purgatorio.JPG Ուշ Բարոկկո ժամանակաշրջանի քաղաք Վալ դի Նոտոյում
(իտալ.՝ Città tardo barocche del Val di Noto (Sicilia sud orientale))
Գավառ՝ Ռագուզա, Սիրակուզա
Մարզ՝ Սիցիլիա
1693 թվականից սկսած 2002 1024 i, ii, iv, v
37 Santuario Oropa 03.JPG Պիեմոնտի և Լոմբարդիայի Սակրի Մոնտի համալիր
(իտալ.՝ Sacri Monti del Piemonte e della Lombardia)
Մարզեր՝ Պիեմոնտ, Լոմբարդիա 16-17-րդ դար 2003 1068 ii, iv
38 Casa colonica grande Val d'Orcia Cassia.jpg Վալ դ'Օրչայի մշակութային լանդշաֆտ
(իտալ.՝ Val d'Orcia)
Մոտակա քաղաք՝ Սիենա
Գավառ՝ Սիենա
Մարզ՝ Տոսկանա
14-15-րդ դար 2004 1026 iv, vi
39 Louvre, sarcofago degli sposi 00.JPG Էտրուսկների դամբարաններ Չերվետերեում և Տարկվինիայում
(իտալ.՝ Necropoli etrusche di Cerveteri e Tarquinia)
Գավառ՝ Հռոմ, Վիտերբո
Մարզ՝ Լացիո
մ․ թ․ ա․ 9-1-ին դար 2004 1158 i, iii, iv
40 Theatre at Syracuse, Sicily.jpg Սիրակուզայի անտիկ բնակավայրեր և Պանտալիկի ժայռափոր դամբարան
(իտալ.՝ Siracusa e la Necropoli Rupestre di Pantalica)
Գավառ՝ Սիրակուզա
Մարզ՝ Սիցիլիա
մ․ թ․ ա․ 13-7-րդ դար 2005 1200 ii, iii, iv, vi
41 Palazzo Reale - Genova.jpg Վիա Գարիբալդի փողոց և Պալացցի դեյ Ռոլլի պալատների համալիր Ջենովայում
(իտալ.՝ Genova: Le Strade Nuove ed il complesso dei Palazzi dei Rolli)
Գավառ՝ Ջենովա
Մարզ՝ Լիգուրիա
16-րդ դարի վերջին և 17-րդ դարի սկզբին 2006 1211 ii, iv
42 Landwasserviadukt.jpg Ռետիկա երկաթուղային ճանապարհ
(իտալ.՝ Ferrovia retica nel paesaggio dell'Albula e del Bernina)
Մոտակա քաղաք՝ Տիրանո
Մարզ՝ Սոնդրիո
Մարզ՝ Լոմբարդիա
(Շվեյցարիայի հետ համատեղ Flag of Switzerland.svg)
1904 2008 1276 ii, iv
43 Mantova from Mincio.jpg Մանտովա և Սաբոնետա քաղաքներ
(իտալ.՝ Mantova e Sabbioneta)
Գավառ՝ Մանտուա
Մարզ՝ Լոմբարդիա
11-16-րդ դար 2008 1287 ii, iii
44 SassolungoHDR.jpg Դոլոմիտյան Ալպեր
(իտալ.՝ Dolomiti)
Մարզեր՝ Վենետո, Տրենտինո Ալտո Ադիջե 2009 1237 vii, viii
45 Lake Lugano.jpg Սան Ջորջիո լեռ
(իտալ.՝ Monte San Giorgio)
Գավառ՝ Վարեզե
Մարզ՝ Լոմբարդիա
(Շվեյցարիայի հետ համատեղ Flag of Switzerland.svg)
2003
(ընդլայնվել է 2010)
1090 viii
46 Trevi.Clitumno001.jpg Լանգոբարդները Իտալիայում
(իտալ.՝ Longobardi in Italia: i luoghi del potere (568-774))
Գավառներ՝ Ուդինե, Բրեշիա, Վարեզե, Պերուջիա, Բենևենտո, Ֆոջա
Մարզեր՝ Ֆրիուլի Վենետիկ Ջուլիա, Լոմբարդիա, Ումբրիա, Կամպանիա, Ապուլիա
6-8-րդ դար 2011 1318 ii, iii, vi
47 Palafitte-Lago di Ledro.jpg Ալպերի շրջակայքի նախապատմական բարձրասյուն բնակավայրեր
(իտալ.՝ Antichi insediamenti sulle Alpi)
Մարզեր՝ Ֆրիուլի Վենետիկ Ջուլիա, Լոմբարդիա, Պիեմոնտ, Տրենտինո Ալտո Ադիջե
(Ֆրանսիայի Flag of France.svg, Գերմանիայի Flag of Germany.svg, Շվեյցարիայի Flag of Switzerland.svg, Ավստրիայի Flag of Austria.svg, Սլովենիայի Flag of Slovenia.svg հետ համատեղ)
մ․ թ․ ա․ 5-1 հազարամյակ 2011 1363 iii, iv
48 EtnaAvió.JPG Էտնա հրաբուխ
(իտալ.՝ Etna)
Մոտակա քաղաք՝ Կատանիա
Մարզ՝ Կատանիա
Մարզ՝ Սիցիլիա
2013 1427 viii
49 Cafaggiolo-Villa front large.jpg Մեդիչիների այգիներ ու վիլլաներ Տոսկանայում
(լիտ.՝ Ville e Giardini medicei in Toscana)
Գավառ՝ Պրատո, Ֆլորենցիա
Մարզ՝ Տոսկանա
15-րդ դարից սկսած 2013 175 ii, iv, vi
50 Langhe.jpg Խաղողագործների բնական լանդշաֆտ Լանգե Ռոեռոյում և Մոնֆերատում
(իտալ.՝ Paesaggio vitivinicolo del Piemonte: Langhe, Roero e Monferrato)
Մարզեր՝ Պիեմոնտ, Լոմբարդիա 2014 1390 iii, v
51 Cefalu Cathedral exterior BW 2012-10-11 12-13-18.jpgMonreale Cathedral exterior BW 2012-10-09 10-23-10.jpg Պալերմոյի արաբա-նորմանական ժառանգություն և Չեֆալու ու Մոնրեալեի տաճարներ
(իտալ.՝ Palermo arabo-normanna e le cattedrali di Cefalù e Monreale)
Գավառ՝ Պալերմո
Մարզ՝ Սիցիլիա
11-13-րդ դար 2015 1487 ii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Իտալիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Իտալիա)
Red pog.png
37
Red pog.png
46
Red pog.png
47
Red pog.png
49
Red pog.png
50
Իտալիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Իտալիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1 LagoMaggiore.jpgOrta veduta.jpg Լագո Մաջորե և Օրտա լճեր
(իտալ.՝ Lago Maggiore e Lago d'Orta)
Գավառներ՝ Նովարա, Վերբանիո-Կուզիո-Օսոլա, Վարեզե
Մարզեր՝ Պիեմոնտ, Լոմբարդիա
2006 325 ii, vi
2 Piazza della Vittoria, Pavia.jpgCertosa di Pavia - facciata -.jpg Պավիայի պատմական կենտրոն и Չերտոզա դի Պավիա վանք
(իտալ.՝ Centro storico di Pavia e Certosa di Pavia)
Գավառ՝ Պավիա
Մարզ՝ Լոմբարդիա
14-րդ դար 2006 327 ii, iv, v
3 Bergamo città alta.jpg Բերգամո քաղաք
(իտալ.՝ Bergamo)
Գավառ՝ Բերգամո
Մարզ՝ Լոմբարդիա
1-ին դարից սկսած 2006 331 iv
4 Giardini Botanici Hanbury - pavilion.JPG Հենբրի բուսաբանական այգի
(իտալ.՝ Giardini Botanici Hanbury)
Մոտակա քաղաք՝ Վենտիմիլիա
Գավառ՝ Իմպերիա
Մարզ՝ Լիգուրիա
19-րդ դար 2006 336 ii, iv
5 Veduta di lucca dal monte san quirico 02.JPG Լուկա քաղաքի պատմական կենտրոն
(իտալ.՝ Centro storico di Lucca)
Գավառ՝ Լուկա
Մարզ՝ Տոսկանա
12-րդ դարից սկսած 2006 340 ii, iv
6 Orvieto 3.JPG Օրվիետո քաղաք
(իտալ.՝ Orvieto)
Գավառ՝ Տեռնի
Մարզ՝ Ումբրիա
12-րդ դարից սկսած 2006 344 i, iv, v
7 Appia antica 2-7-05 062.jpg Ապիյան ճանապարհ
(լիտ.՝ Via Appia)
Մարզեր՝ Լացիո, Ապուլիա, Կամպանիա, Մոլիզե մ․ թ․ ա․ 4-րդ դար 2006 349 i, iii iv, v, vi
8 Villa rufinella.jpg Պապական ազնվական ընտանիքների վիլլաներ
(լիտ.՝ Ville della nobiltà papale)
Գավառ՝ Հռոմ, Վիտերբո
Մարզ՝ Լացիո
16-րդ դարից սկսած 2006 351 i, ii, iii, iv
9 Duomo e Battistero di Parma.jpg Պարմայի պատմական կենտրոն
(իտալ.՝ Centro storico di Parma)
Գավառ՝ Պարմա
Մարզ՝ Էմիլիա Ռոմանիա
11-րդ դարից սկսած 2006 1148 i, ii, iv
10 Lecce Santa Croce.jpg Սալենտոյի և Բարոկկո Լեչչեզեի պատմական հուշարձաններ
(իտալ.՝ Salento e Barocco leccese)
Մարզ՝ Ապուլիա 16-18-րդ դարեր 2006 1149 i, iii, iv
11 Stilocattolica.jpg Կատոլիկա դի Ստիլո և այլ բյուզանդական համալիրներ
(իտալ.՝ Cattolica di Stilo e altri siti basiliano-bizantino calabresi)
Քաղաք՝ Ստիլո
Գավառ՝ Ռեջիո Կալաբրիա
Մարզ՝ Կալաբրիա
11-րդ դար 2006 1150 ii, iii, iv
12 Capo-San-marco-ovest-IMG 0485.jpgMal di ventre.jpg Օրիստանոյի խոնավ հողեր, Սինիս թերակղզին և Մալ-դի Վենտրե կղզի
(իտալ.՝ Stagni di golfo di Oristano / Penisola del Sinis / Isola Mal di Ventre)
Գավառ՝ Օրիստանո
Մարզ՝ Սարդինիա
2006 1152 ix, x
13 Palmanova-IMG 3159.JPG Պալմանովա քաղաք-ամրոց
(իտալ.՝ Palmanova)
Գավառ՝ Ուդինե
Մարզ՝ Ֆրիուլի Վենետիկ Ջուլիա
16-17-րդ դարեր 2006 1154 i, iii, iv
14 Duomo di Molfetta 1.jpg Ռոմանական ճարտարապետության եկեղեցիներ Ապուլիայում
(իտալ.՝ Cattedrali romaniche di Puglia)
Մարզ՝ Ապուլիա 11-13-րդ դարեր 2006 1160 ii, iii, iv
15 Aerial view of Taormina.jpgSicilia Isola Bella-Beach View.jpg Տաորմինա և Իզոլա-Բելլա
(իտալ.՝ Taormina e Isola Bella)
Գավառ՝ Մեսսինա
Մարզ՝ Սիցիլիա
14-րդ դարից սկսած 2006 1164 iii, iv, vi
16 La Maddalena Archipel Aerial view.jpg Լա Մադդալենա կղզեխումբ և Բոնիֆաչոյի նեղուցի կղզիներ
(իտալ.՝ Arcipelago della Maddalena e gruppo di isole di bocche di Bonifacio)
Գավառ՝ Օլբիա Տեմպիո
Մարզ՝ Սարդինիա
2006 2028 vii, ix, x
17 Mozia Kothon.jpg Մոցիա կղզի և Լիլիբեո անտիկ քաղաք, Իտալիայում Փյունիկական քաղաքակրթության հուշարձաններ
(իտալ.՝ Mozia e Lilibeo)
Գավառ՝ Տրապանի
Մարզ՝ Սիցիլիա
մ․ թ․ ա․12-րդ դարից սկսած 2006 2029 iii, iv, vi
18 Serapeum (Pozzuoli) -2.jpg Ֆլեգրեյան դաշտ
(իտալ.՝ Il bradisismo nei Campi Flegrei)
Մոտակա քաղաք՝ Նեապոլ
Գավառ՝ Նեապոլ
Մարզ՝ Կամպանիա
2006 2030 vii, viii, x
19 Cascatemarmore.jpgValnerina.jpg Մարմորե ջրվեժ և Վալներինա հովիտ
(իտալ.՝ Cascata delle Marmore e Valnerina)
Մոտակա քաղաք՝ Տեռնի
Գավառ՝ Տեռնի
Մարզ՝ Ումբրիա
2006 2031 i, iv, v, vi
20 Santuario dei cetacei.png Կետերի միջազգային արգելոց Լիգուրյան ծովում
(իտալ.՝ Santuario per i mammiferi marini)
Մարզեր՝ Լիգուրիա, Տոսկանա, Սարդինիա 2006 2032 vii, ix, x
21 Cala Reale - Asinara, Sardinia.jpg Ազինարա կղզի
(իտալ.՝ Asinara)
Գավառ՝ Սասսարի
Մարզ՝ Սարդինիա
2006 5002 vii, ix, x
22 SAR-Subregioni-Sulcis-Iglesiente.jpg Սուլչիս-Իգլեսիենտե պատմական շրջան
(իտալ.՝ Sulcis-Iglesiente)
Մարզ՝ Սարդինիա 2006 5003 ix, x
23 Carrara01.jpg Մարմարի քարհանքեր Կարարայում
(իտալ.՝ Carrara)
Գավառ՝ Մասսա-Կարարա
Մարզ՝ Տոսկանա
2006 5004 ii, vi, vii, viii, ix, x
24 Peltuinum-TratturoMagno.JPG Աբրուցոյի արոտավայրեր (Transumanza)
(իտալ.՝ La transumanza: i Regi Tratturi)
Մարզեր՝ Աբրուցո, Մոլիզե, Կամպանիա, Ապուլիա 2006 5005 ii, iii, x
25 Volterra101.jpg Վոլտերրայի պատմական կենտրոն և մշակութային լանդշաֆտ
(իտալ.՝ Centro storico di Volterra)
Գավառ՝ Պիզա
Մարզ՝ Տոսկանա
մ․ թ․ ա․ 4-րդ դարից սկսած 2006 5006 iv, v
26 Aniene da Ponte Nomentano 2.JPGTivoliVillaGregoriana-Cittadella.JPG Անյենե գետի հովիտ և Գրիգոր XVI պապի վիլլա
(իտալ.՝ Valle dell'Aniene e Villa Gregoriana)
Քաղաք՝ Տիվոլի
Գավառ՝ Հռոմ
Մարզ՝ Լացիո
19-րդ դար 2006 5008 i, ii, iii, iv
27 Murge Castel del Monte.jpg Կարստ սարվանդ (Մուրջիա)
(իտալ.՝ Murgia)
Գավառ՝ Բարի
Մարզ՝ Ապուլիա
2006 5009 iii, vii, viii
28 Bologna sanluca 02.jpg Բոլոնյայի սյունաշար
(իտալ.՝ Portici a Bologna)
Գավառ՝ Բոլոնյա
Մարզ՝ Էմիլիա Ռոմանիա
11-20-րդ դարեր 2006 5010 iii, iv, v
29 Grotte Castellana 03apr06 04.jpg Ապուլիայի քարանձավներ
(իտալ.՝ Grotte della Puglia)
Գավառ՝ Լեչե
Մարզ՝ Ապուլիա
2006 5011 i, ii, iii
30 Flag of Alessandria.svg Ալեսանդրիա քաղաքի միջնաբերդ
(իտալ.՝ Cittadella di Alessandria)
Գավառ՝ Ալեսանդրիա
Մարզ՝ Պիեմոնտ
18-րդ դար 2006 5013 ii, iii, iv
31 Venosa Notarchirico2.jpg Վաղ պալեոլիթ ժամանակաշրջանի Իզերնիա-լա-Պինետա և Նոտարչիրիկո հնագիտական պեղումներ
(իտալ.՝ Sito archeologico del Paleolitico di Isernia La Pineta e di Notarchirico)
Քաղաք՝ Վենոզա
Գավառ՝ Պոտենցա
Մարզ՝ Բազիլիկատա
2006 5020 iii, iv, vi
32 Mont Blanc from Aosta Valley.JPG Մոնբլան լեռնազանգված
(իտալ.՝ Massiccio del Monte Bianco)
Գավառ՝ Վալլե Դ'Աոստա
Մարզ՝ Վալլե Դ'Աոստա
2008 5265 vii, viii, ix, x
33 Hillside View of Valdobbiadene.jpg Կոնելիանոյում և Վալդոբիադենեում լեռնային խաղողի այգիներ և Պրոսեկկո գինու արտադրման վայրեր
(իտալ.՝ Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene)
Գավառ՝ Տրևիզո
Մարզ՝ Վենետո
2010 5566 iii, v, vi
34 Lago Ariamacina.jpg Սիլա ազգային պարկ
(իտալ.՝ Parco nazionale della Sila)
Մոտակա քաղաք՝ Կռոտոնե
Գավառներ՝ Կատանձարո, Կրոտոնե, Կոզենցա
Մարզ՝ Կալաբրիա
2012 5669 viii, ix, x
35 Ivrea Montenavale EXMensa 01.JPG 20-րդ դարի արդյունաբերական քաղաք՝ Իվրեա
(իտալ.՝ Ivrea)
Գավառ՝ Թուրին
Մարզ՝ Պիեմոնտ
20-րդ դար 2012 5736 ii, iv, vi
36 Ottagono Ca' Roman.JPG 15-17-րդ դարերի Վենետիկյան պաշտպանական կառույց
(իտալ.՝ Fortificazioni veneziane degli XV–XVII secoli)
Մարզեր՝ Լոմբարդիա, Վենետո, Ֆրիուլի Վենետիկ Ջուլիա 15-17-րդ դարեր 2013 5844 ii, iii, iv
37 Montecatini Terme Stabilimento Tettuccio.jpg Եվրոպայի հանրահայտ վերականգնողական կենտրոններ Մոնտեկատինի Տերմե
(իտալ.՝ Montecatini Terme)
Գավառ՝ Պիստոյա
Մարզ՝ Տոսկանա
(Ավստրիայի Flag of Austria.svg, Ալբանիայի Flag of Albania.svg, Բելգիայի Flag of Belgium.svg, Մեծ Բրիտանիայի Flag of the United Kingdom.svg, Գերմանիայի Flag of Germany.svg, Ֆրանսիայի Flag of France.svg, Չեխիայի Flag of the Czech Republic.svg հետ համատեղ)
20-րդ դարից սկսած 2014 5928 ii, iii, iv, vi
38 Boschi di faggio. Massiccio del pollino.JPG Հաճարենու կուսական անտառները Կարպատներում և Գերմանիայում
(իտալ.՝ Foreste primordiali dei faggi dei Carpazi e Germania)
Մարզեր՝ Էմիլիա Ռոմանիա, Տոսկանա, Աբրուցո, Լացիո, Բազիլիկատա, Ապուլիա
(Ավստրիայի Flag of Austria.svg, Ալբանիայի Flag of Albania.svg, Բելգիայի Flag of Belgium.svg, Բուլղարիայի Flag of Bulgaria.svg, Իսպանիայի Flag of Spain.svg, Լեհաստանի Flag of Poland.svg, Ռումինիայի Flag of Romania.svg, Սլովենիայի Flag of Slovenia.svg, Ուկրաինայի Flag of Ukraine.svg, Խորվաթիայի հետ համատեղ Flag of Croatia.svg)
2015 6045 ix
39 Padova, cappella degli scrovegni, esterno.JPG Urbs Picta Պադովայում, Ջոտտո դի Բոնդոնե, Սկռովենյի կապելլա և 14-րդ դարի ձեռագրեր
(իտալ.՝ Padova Urbs Picta, Giotto, Cappella degli Scrovegni)
Քաղաք՝ Պադովա
Գավառ՝ Պադովա
Մարզ՝ Վենետո
14-րդ դար 2016 6076 i, ii, iii
40 Monte Cassino Opactwo 1.JPG Բենեդիկտյան միաբանության (Միջնադարյան Իտալիա) մշակութային լանդշաֆտ
(իտալ.՝ Il paesaggio culturale degli insediamenti benedettini dell'Italia Medievale)
Մարզեր՝ Լացիո, Լոմբարդիա, Կամպանիա, Մարկե, Պիեմոնտ, Մոլիզե 14-րդ դար 2016 6107 ii, v, vi
41 MassiccioArgentera.jpg Միջերկրական Ալպեր
(իտալ.՝ Le Alpi Mediterraneo)
Գավառներ՝ Կունեո, Իմպերիա
Մարզեր՝ Պիեմոնտ, Լիգուրիա
2017 6181 viii
42 Bagnoregio civita panorama cropped.jpg Չիվիտա դի Բանյորեջիո
(իտալ.՝ Paesaggio culturale di Civita di Bagnoregio)
Գավառ՝ Վիտերբո
Մարզ՝ Լացիո
մ․ թ․ ա․ 7-րդ դարից սկսած 2017 6182 iii, v

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Իտալիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Իտալիա)
Red pog.png
8
Red pog.png
14
Red pog.png
20
Red pog.png
24
Red pog.png
29
Red pog.png
31
Red pog.png
38
Red pog.png
42
Թեկնածու ցանկում ընդգրկված օբյեկտներ

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. "The World Heritage Convention". UNESCO. Retrieved September 17, 2010.
  2. http://whc.unesco.org/en/statesparties/it/ "Italy – Properties inscribed on the World Heritage List". UNESCO. Retrieved July 16, 2016.
  3. "Report of the Rapporteur" UNESCO. November 30, 1979. Retrieved July 12, 2014.

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]