Շվեյցարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Շվեյցարիայի օբյեկտները թվով 12-ն են (2016 թվականին), որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,1 %-ը (1073՝ 2017 թվականին)։ 9 օբյեկտ ընդգրկված է մշակութային չափանիշներով, իսկ մյուս 3-ը՝ բնական չափանիշներով։

Բացի դրանից 2017 թվականի դրությամբ ևս 2 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։ Շվեյցարիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1975 թվականի սեպտեմբերի 17-ին[2]։ Շվեյցարիայի առաջին 3 օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1983 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 7-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Kloster Muestair.jpg Սուրբ Հովհաննեսի բենեդիկտյան վանք
(ֆր.՝ Couvent bénédictin de Saint-Jean-des-Sœurs)
(գերմ.՝ Benediktinerinnenkloster St. Johann in Müstair)
(իտալ.՝ Monastero benedettino di San Giovanni a Müstair)
(ռոմանշ.՝ Claustra benedictina da Son Jon a Müstair)
Գյուղ՝ Մյուստաիր
Կանտոն՝ Գրաուբյունդե
8-րդ դարի վերջ 1983 269 iii
2 Convent of St Gall.jpg Սուրբ Գալլի աբբայություն
(ֆր.՝ Couvent de Saint-Gall)
(գերմ.՝ Fürstabtei und Stiftsbibliothek St. Gallen)
(իտալ.՝ Abbazia di San Gallo)
(ռոմանշ.՝ Claustra benedictina da Son Gag)
Քաղաք՝ Սեն Գալեն
Կանտոն՝ Սեն Գալեն
8-րդ դարի սկիզբ 1983 268 ii, iv
3 Bern luftaufnahme.png Հին քաղաք Բեռն
(ֆր.՝ Vieille ville de Berne)
(գերմ.՝ Altstadt von Bern)
(իտալ.՝ Centro storico di Berna)
(ռոմանշ.՝ Citad vegla da Berna)
Քաղաք՝ Բեռն
Կանտոն՝ Բեռն
12-րդ դար - 15-րդ դարեր 1983 267 iii
4 ChateauMontebelloBellinzona.jpg Բելլինցոնայի ամրոցներ
(ֆր.՝ Trois châteaux, muraille et remparts du bourg de Bellinzone)
(գերմ.՝ Burgen von Bellinzona)
(իտալ.՝ I tre castelli e la cinta muraria di Bellinzona)
(ռոմանշ.՝ Trais Chastès e fortificaziuns da Bellinzona)
Քաղաք՝ Բելինցոնա
Կանտոն՝ Տիչինո
4-րդ - 15-րդ դարեր 2000 884 iv
5 Switzerland - Aletsch Glacier 1.jpg «Յունգֆրաու լեռ-Ալեչ սառցադաշտ-Բիչհորն լեռ» շրջան
(ֆր.՝ Alpes suisses Jungfrau-Aletsch)
(գերմ.՝ Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch)
(իտալ.՝ Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn)
(ռոմանշ.՝ Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn)
Բեռնյան Ալպեր
Կանտոններ՝ Բեռն, Վալե
- 2001 1037 vii, viii, ix
6 Lake Lugano.jpg Սան Ջորջիո լեռ
(ֆր.՝ Monte San Giorgio)
(գերմ.՝ Monte San Giorgio)
(իտալ.՝ Monte San Giorgio)
(ռոմանշ.՝ Monte San Giorgio)
Կանտոն՝ Տիչինո
(Իտալիայի Flag of Italy.svg հետ համատեղ)
- 2003 1090 viii
7 Lavaux Alpes et Lac léman.jpg Խաղողագործական սանդղավանդներ
(ֆր.՝ Lavaux, vignoble en terrasses)
(գերմ.՝ Weinterrassen von Lavaux)
(իտալ.՝ Lavaux, terrazze vinicole)
(ռոմանշ.՝ Terrassas da Lavaux)
Կանտոն՝ Ո 11-րդ դար 2007 1243 iii, iv, v
8 Martinsloch.jpg Սարդոնա տեկտոնիկ խումբ
(ֆր.՝ Haut lieu tectonique suisse Sardona)
(գերմ.՝ Tektonikarena Sardona)
(իտալ.՝ Arena tettonica svizzera di Sardona)
(ռոմանշ.՝ Aut lieu tectonic da Sardona)
Կանտոններ՝ Գլարուս, Գրաուբյունդե, Սեն Գալլեն - 2008 1179 viii
9 Landwasserviadukt.jpg Ռետիկա երկաթուղային ճանապարհ
(ֆր.՝ Chemin de fer rhétique dans le paysage de l'Albula et de la Bernina)
(գերմ.՝ Albula- und Berninalinie der Rhätischen Bahn)
(իտալ.՝ Ferrovia retica nel paesaggio dell'Albula e del Bernina)
(ռոմանշ.՝ Viafier retica en il paesagi da l'Albula e da la Bernina)
Կանտոն՝ Գրաուբյունդե
(Իտալիայի Flag of Italy.svg հետ համատեղ)
20-րդ դարի սկիզբ 2008 1276 ii, iv
10 La chaux de fond1-ag.jpg Լա Շո-դե-Ֆոն և Լե Լոկլ քաղաքներ
(ֆր.՝ La Chaux-de-Fonds / Le Locle)
(գերմ.՝ La Chaux-de-Fonds und Le Locle)
(իտալ.՝ Pianificazione urbana di La Chaux-de-Fonds/Le Locle)
(ռոմանշ.՝ La Chaux-de-Fonds / Le Locle)
Կանտոն՝ Նյովշատել 20-րդ դար 2009 1302 iv
11 Picswiss FR-16-10.jpg Ալպերի շրջակայքի բարձրասյուն բնակավայրեր
(ֆր.՝ Sites palafittiques préhistoriques autour des Alpes)
(գերմ.՝ Prähistorische Pfahlbauten um die Alpen)
(իտալ.՝ Antichi insediamenti sulle Alpi)
(56 կետ)
Կանտոններ՝ Ժնև, Ո, Սեն Գալեն
(Ֆրանսիայի Flag of France.svg, Գերմանիայի Flag of Germany.svg, Ավստրիայի Flag of Austria.svg, Իտալիայի Flag of Italy.svg, Սլովենիայի Flag of Slovenia.svg հետ համատեղ)
Մ․թ․ա․ 5-1-ին հազարամյակներ 2011 1363 iii, v
12 Cors04.jpgGeneve immeuble Clarte 2011-08-02 13 55 36 PICT3664.JPG Շառլ Էդուար լը Կորբյուզիեի ճարտարապետական ժառանգություն
(ֆր.՝ L’Œuvre architecturale de Le Corbusier, une contribution exceptionnelle au Mouvement Moderne)
(գերմ.՝ Das architektonische Werk von Le Corbusier, ein aussergewöhnlicher Beitrag zur Bewegung der Moderne)
(իտալ.՝ L'opera architettonica di Le Corbusier, un contributo eccezionale al Movimento Moderno)
Քաղաքներ՝ Կորսո, Ժնև
Կանտոններ՝ Ո, Ժնև
(Flag of Argentina.svg Արգենտինայի, Flag of Belgium.svg Բելգիայի, Flag of Germany.svg Գերմանիայի, Flag of India.svg Հնդկաստանի, Flag of France.svg Ֆրանսիայի, Flag of Japan.svg Ճապոնիայի հետ համատեղ)
ա) 1923
բ) 1931-1932
2016 1321 i, ii, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Շվեյցարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Շվեյցարիա)
Red pog.png
Սուրբ Հովհաննեսի բենեդիկտյան վանք
Red pog.png
Սուրբ Գալլի աբբայություն
Red pog.png
Հին քաղաք Բեռն
Red pog.png
Բելլինցոնայի ամրոցներ
Red pog.png
«Յունգֆրաու լեռ-Ալեչ սառցադաշտ-Բիչհորն լեռ» շրջան
Red pog.png
Խաղողագործական սանդղավանդներ
Red pog.png
Սարդոնա տեկտոնիկ խումբ
Red pog.png
Ռետիկա երկաթուղային ճանապարհ
Red pog.png
Լա Շո-դե-Ֆոն
Red pog.png
Լե Լոկլ
Red pog.png
Ալպերի շրջակայքի բարձրասյուն բնակավայրեր
Red pog.png
Վիլլա Լե Լակ
Red pog.png
Կլարտե տուն
Շվեյցարիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Ֆրանսիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Salginatobel Bridge mg 4080.jpg Սալգինաթոբլ կամուրջ Կանտոն՝ Գրաուբյունդե 1929-1930 2017 6191 i, iv
2 Lodano Mai 2015.JPG Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտի ընդլայնում «Հաճարենու կուսական անտառներ Կարպատներում և Շորֆհայդեում»
ա)Բետլախշտոկ անտառ
բ)Լոդանո հովտի անտառ
Կանտոններ՝ Զոլոթուրն, Տիչինո - 2017 6203 ix

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Շվեյցարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Շվեյցարիա)
Red pog.png
Սալգինաթոբլ կամուրջ
Red pog.png
Բետլախշտոկ անտառ
Red pog.png
Լոդանո հովտի անտառներ
Շվեյցարիայում թեկնածու օբյեկտների տեղադրություն

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-04-20-ին։ Վերցված է 6 декабря 2010 
  2. «The States Parties - Switzerland»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-04-20-ին։ Վերցված է 6 декабря 2010 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]