Սլովենիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Սլովենիայի օբյեկտները թվով 3-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,3 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ Երկու օբյեկտ ընդգրկված է մշակութային չափանիշով, իսկ 1-ը՝ բնական։ Բացի դրանից 2014 թվականի դրությամբ ևս 3 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։

Սլովենիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1992 թվականի նոյեմբերի 5-ին[2]։ Առաջին օբյեկտը, որը գտնվում է Սլովենիայի տարածքում, ընդգրկվել է ցանկում 1986 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 10-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Skocjanske jame.jpg Շկոցյանսկե քարանձավներ
(սլովեն.՝ Škocjanske jame)
Շրջան՝ Օբալնո Կրաշկա - 1986 390 vii, viii
2 Ljubljana marsh - W.jpg Ալպերի շրջակայքի նախապատմական բարձրասյուն բնակավայրեր
(սլովեն.՝ Prazgodovinska kolišča okoli Alp)
(2 կետ)
Շրջան՝ Միջին Սլովենիա
(Ֆրանսիայի Flag of France.svg, Գերմանիայի Flag of Germany.svg, Շվեյցարիայի Flag of Switzerland.svg, Ավստրիայի Flag of Austria.svg, Իտալիայի Flag of Italy.svg հետ համատեղ)
մ․ թ․ 5-1 հազ․ ա․ 2011 1363 iii, v
3 AntonijevRov-Idrija.jpg Իդրիայում և Ալմադենում սնդիկի համաշխարհային ժառանգություն[3]
(սլովեն.՝ Dediščina živega srebra Almadén in Idrija)
Շրջան՝ Գորիշկա
(Իսպանիայի հետ համատեղ Flag of Spain.svg)
16-20-րդ դար 2012 1313 ii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սլովենիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Սլովենիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Karst under Skocjan.jpg Կարստ (սարավանդ)
(սլովեն.՝ Kras)
Շրջան՝ Օբալնո Կրաշկա - 1994 590 ii, v, vi
2 StaraFuzinaBohinj-1.JPG Տրիգլավ (ազգային պարկ)
(սլովեն.՝ Bohinjski griči)
Շրջան՝ Գորենսկա - 1994 592 ii, v
3 FranjaPartizanskaBolnisnica.jpg Ֆրանյա պարտիզանական հիվանդանոց
(սլովեն.՝ Slovenska vojna partizanska bolnica Franja)
Շրջան՝ Գորիշկա 1943 2000 1433 i, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Սլովենիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Սլովենիա)
Red pog.png
Տրիգլավ (ազգային պարկ)
Red pog.png
Ֆրանյա պարտիզանական հիվանդանոց]
Թեկնածու օբյեկտների տեղադրություն

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-20-ին։ Վերցված է 26 июля 2011 
  2. «The States Parties - Slovenia»։ unesco.org։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-20-ին։ Վերցված է 4 декабря 2010 
  3. Heritage of Mercury. Almadén and Idrija - UNESCO World Heritage Centre

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]