Իսպանիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Իսպանիայի օբյեկտները թվով 45-ն են (2016 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 4,3 %-ը։ 40 օբյեկտ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, 17-ը՝ որպես մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց, 3-ը՝ բնական չափանիշներով, և 2-ը՝ խառը (բնական և մշակութային)։ Բացի դրանից 2016 թվականի դրությամբ ևս 32 օբյեկտ ներկայացված են թեկնածու ցանկում[1]։ Իսպանիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1982 թվականի մայիսի 4-ին[2]։ Իսպանիայի առաջին 5 օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1984 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 8-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Alhambra view.jpg Ալ-Համբրան, Խեներալիֆեն և Ալբայսինը Գրանադայում
(արաբ․՝ الحمراء‎‎)
(իսպ.՝ La Alhambra, Generalife, Albayzín)
Քաղաք՝ Գրանադա
Պրովինցիա՝ Գրանադա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
14-րդ դար 1984
(ընդլայնվել է 1994)
314 i, iii, iv
2 Catedral de Burgos 19ago2006.jpg Բուրգոսի տաճար
(իսպ.՝ Catedral de Burgos)
Քաղաք՝ Բուրգոս
Պրովինցիա՝ Բուրգոս
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
1221—1567 թ․ 1984 316 ii, iv, vi
3 Mezquita Orange Tree Courtyard.jpg Կորդովա (Իսպանիա) քաղաքի պատմական կենտրոն
(իսպ.՝ Córdoba)
Պրովինցիա՝ Կորդովա (նահանգ)
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
8-14-րդ դար 1984
(ընդլայնվել է 1994)
313 i, ii, iii, iv
4 Ventana2.jpg Վանական համալիր Էլ Էսկորիալում
(իսպ.՝ San Lorenzo de El Escorial)
Ինքնավար մարզ՝ Մադրիդ 1563—1584 թթ․ 1984 318 i, ii, vi
5 Palacio Episcopal de Astorga de noche.jpg Անտոնիո Գաուդիի աշխատանքներ
(իսպ.՝ Antonio Plácido Guillermo Gaudí y Cornet)
(կատ.՝ Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet)
Քաղաք՝ Բարսելոնա
Պրովինցիա՝ Բարսելոնա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
1883—1910 թթ․ 1984
(ընդլայնվել է 2005)
320 i, ii, iv
6 Altamira 4.jpg Ալտամիրայի քարանձավ և Պալեոլիթյան ժայռապատկերներ Հյուսիսային Իսպանիայում
(իսպ.՝ Cueva de Altamira)
Ինքնավար համայնք՝ Աստուրիա, Կանտաբրիա, Բասկերի երկիր Վերին Պալեոլիթ 1985
(ընդլայնվել է 2008)
310 i, iii
7 Santa maria del naranco-001.jpg Օվիեդո քաղաքի հուշարձաններ և Աստուրիայի իշխանություն
(իսպ.՝ Oviedo)
(աստուրերեն՝ Uviéu)
Ինքնավար համայնք՝ Աստուրիա 9-16-րդ դար 1985
(ընդլայնվել է 1998)
312 i, ii, iv
8 Ávila 24-8-2002.jpg Ավիլա հնագույն քաղաք
(իսպ.՝ Ávila)
Պրովինցիա՝ Ավիլա
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
11-14-րդ դար 1985
(ընդլայնվել է 2007)
348 iii, iv
9 Acueducto1 Lou.jpg Սեգովիա հնագույն քաղաք և Սեգովիայի ջրանցույց
(իսպ.՝ Acueducto de Segovia)
Պրովինցիա՝ Սեգովիա
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
1-2-րդ դար 1985 311 i, ii, iv
10 Vista de la Catedral de Santiago de Compostela.JPG Սանտյագո դե Կոմպոստելա քաղաքի հնագույն մաս
(իսպ.՝ Santiago de Compostela)
Պրովինցիա՝ Լա-Կորունյա
Ինքնավար համայնք՝ Գալիսիա
11-րդ դար 1985 347 i, ii, vi
11 GarajonayNationalpark Lorbeerwald.jpg Գարախոնայ ազգային պարկ Հոմերա կղզում
(իսպ.՝ Parque nacional de Garajonay)
Պրովինցիա՝ Սանտա Կրուս դե Տեներիֆե
Ինքնավար համայնք՝ Կանարյան կղզիներ
1986 380 vii, ix
12 Toledo Skyline Panorama, Spain - Dec 2006.jpg Տոլեդո պատմական քաղաք
(իսպ.՝ Toledo)
Պրովինցիա՝ Տոլեդո
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա-Լա Մանչա
մ․ թ․ ա․ 192 թ 1986 379 i, ii, iii, iv
13 Teruel - Cimborrio de la catedral.JPG Արագոնի Մուդեխար ճարտարապետություն
(իսպ.՝ Arquitectura mudéjar de Aragón)
Պրովինցիա՝ Սարագոսա, Տերուել
Ինքնավար համայնք՝ Արագոն
12-րդ դար 1986
(ընդլայնվել է 2001)
378 iv
14 Caceres Puerta de la Estrella.jpg Կասերես քաղաքի հնագույն հատվածը
(իսպ.՝ Cáceres)
Պրովինցիա՝ Կասերես
Ինքնավար համայնք՝ Էստրեմադուրա
մ․ թ․ ա․ 25 թ․ 1986 384 iii, iv
15 Cathedral and Archivo de Indias - Seville.jpg Սևիլյայի տաճար, Սևիլյայի Ալկասար և Ինդիաների գլխավոր արխիվ
(իսպ.՝ Catedral de Sevilla)
(Reales Alcázares de Sevilla)
(Archivo General de Indias)
Քաղաք՝ Սևիլյա
Պրովինցիա՝ Սևիլյա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
14-16-րդ դար 1987 383 i, ii, iii, vi
16 Catedralnuevaslc.jpg Սալամանկա
(իսպ.՝ Salamanca)
Պրովինցիա՝ Սալամանկա
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
մ․ թ․ ա․ 3-րդ դար 1988 381 i, ii, iv
17 Monestir de Poblet - Vinyes Grans Muralles.JPG Պոբլետի վանք
(կատ.՝ Reial Monestir de Santa Maria de Poblet)
Պրովինցիա՝ Տառագոնա
Ինքնավար մարզ՝ Կատալոնիա
12-րդ դար 1991 518 i, iv
18 Merida Roman Theatre1.jpg Մերիդա քաղաքի հնագիտական համալիր
(իսպ.՝ Mérida)
(էստր.՝ Méria)
Պրովինցիա՝ Բադախոս
Ինքնավար համայնք՝ Էստրեմադուրա
մ․ թ․ ա․ 25 թվական 1993 664 iii, iv
19 Spain Santiago de Compostela - Cathedral.jpg Հակոբոս առաքյալի ճանապարհ կամ Սանտյագո դե Կոմպոստելայի ճանապարհ
(իսպ.՝ El Camino de Santiago)
Ինքնավար համայնքներ՝ Արագոն, Նավառա, Լա Ռիոխա, Կաստիլիա և Լեոն, Գալիսիա 1993 (ընդլայնվել է 2015) 669 ii, iv, vi
20 Monasterio de Guadalupe.jpg Սանտա Մարիա դե Դուադելուպե
(իսպ.՝ Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe)
Պրովինցիա՝ Կասերես
Ինքնավար համայնք՝ Էստրեմադուրա
13-րդ դար 1993 665 iv, vi
21 Wetlands in Donana.jpg Դոնյանա ազգային պարկ
(իսպ.՝ Espacio Natural de Doñana)
Պրովինցիա՝ Հուելվա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
1994 685 vii, ix, x
22 Cuenca-panoramica4.JPG Կուենկա պատմական քաղաք
(իսպ.՝ Cuenca)
Պրովինցիա՝ Կուենկա
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա-Լա Մանչա
12-17-րդ դար 1996 781 ii, v
23 Lonja de Valencia1.jpg Լոնխա դե լա Սեդա
(իսպ.՝ La Lonja de la Seda)
Քաղաք՝ Վալենսիա
Պրովինցիա՝ Վալենսիա
Ինքնավար համայնք՝ Վալենսիա
1482—1548 թթ․ 1996 782 i, iv
24 Panorámica de Las Médulas.jpg Հին հռոմեական Լաս Մեդուլաս ոսկու հանքարան
(իսպ.՝ Las Médulas)
Պրովինցիա՝ Լեոն
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
1-ին դար 1997 803 i, ii, iii, iv
25 MONTE PERDIDO.JPG Մոնտե Պերդիդո լեռնային շրջան (Պիրենեյներ)ում
(իսպ.՝ Monte Perdido)
Պրովինցիա՝ Հուեսկա
Ինքնավար համայնք՝ Արագոն
(Ֆրանսիայի հետ համատեղ Flag of France.svg)
1997
(ընդլայնվել է 1999)
773 iii, iv, v, vii, viii
26 Valle-de-San-Millán.jpg Յուսո և Սուսո վանքեր Սան Միլիան դե լա Կոգոլիայում
(իսպ.՝ San Millán de la Cogolla)
Ինքնավար համայնք՝ Լա Ռիոխա 6-րդ դարի կես 1997 805 ii, iv, vi
27 Domènech.i.Montaner.Palau.Musica.Catalana.8.Barcelona.JPG Կատալոնյան երաժշտության պալատ և Սան Պո հիվանդանոց Բարսելոնայում
(կատ.՝ Palau de la Música Catalana, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau)
Քաղաք՝ Բարսելոնա
Պրովինցիա՝ Բարսելոնա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
20-րդ դարի սկիզբ 1997 804 i, ii, iv
28 Cogul HBreuil.jpg Իսպանիայի միջերկրածովյան ափերի ժայռապատկերներ
(իսպ.՝ Arte rupestre del arco mediterráneo de la Península Ibérica)
Ինքնավար համայնքներ՝ Արագոն, Վալենսիա, Կաստիլիա-Լա Մանչա, Մուրսիա մոտավորապես մ․ թ․ ա․ 5500 թ․ 1998 /list/874 874 iii
29 Alcala de henares plaza cervantes.JPG Ալկալա դե Հենարես՝ առաջին համալսարանական քաղաքն աշխարհում
(իսպ.՝ Alcalá de Henares)
Ինքնավար համայնք՝ Մադրիդ 9-16-րդ դար 1998 876 ii, iv, vi
30 EIVISSA Sant Miquel (1296775245).jpg Իվիսա կղզի և Իվիսա քաղաք
(իսպ.՝ Ibiza)
կատ.՝ Eivissa
Պրովինցիա՝ Իվիսա
Ինքնավար համայնք՝ Բալեարյան կղզիներ
1999 417 ii, iii, iv, ix, x
31 Tenerife2005 008.jpg Քաղաք՝ Սան Կրիստոբալ դե լա Լագունա
(իսպ.՝ San Cristóbal de La Laguna)
Պրովինցիա՝ Սանտա Կրուս դե Տեներիֆե
Ինքնավար համայնք՝ Կանարյան կղզիներ
16-18-րդ դար 1999 929 ii, iv
32 TarragonaTorreScipioni.jpg Տառակո հնագիտական համալիր Տառագոնա քաղաքում
իսպ.՝ Tarragona
(լատ.՝ Tarraco, Tarrago)
(կատ.՝ Tarragona)
Պրովինցիա՝ Տառագոնա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
մ․ թ․ ա․ 1-ին դար 2000 875 ii, iii
33 CuevasAtapuerca.jpg Քարանձավներ Ատապուերկա լեռներում (Բուրգոս քաղաքի շրջանում)
(իսպ.՝ Sierra de Atapuerca)
Պրովինցիա՝ Բուրգոս
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
1 մլն․ տարի առաջ 2000 989 iii, v
34 Meister aus Tahull 001.jpg Վալ դե Բոյի ռոմանական եկեղեցիներ
(իսպ.՝ Iglesias románicas del Valle de Bohí)
Պրովինցիա՝ Լյեիդա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
11-12-րդ դար 2000 988 ii, iv
35 Elche el palmeral.JPG Արմավենու անտառ Էլչե քաղաքում
(իսպ.՝ Palmeral de Elche)
(կատ.՝ Palmerar d'Elx)
Պրովինցիա՝ Ալիկանտե
Ինքնավար համայնք՝ Վալենսիա
10-րդ դարի վերջ 2000 930 ii, v
36 Muralla.Lugo.Galicia.jpg Հռոմեական պարիսպ Լուգո քաղաքում
(իսպ.՝ Lugo)
Պրովինցիա՝ Լուգո
Ինքնավար համայնք՝ Գալիսիա
3-րդ դար 2000 987 iv
37 Aranjuez PalacioReal cadena.jpg Առանխուեսի թագավորական պալատ
(իսպ.՝ Palacio Real de Aranjuez)
Ինքնավար համայնք՝ Մադրիդ 17-րդ դար 2001 1044 ii, iv
38 Ubeda.jpg Վերածննդի ժամանակաշրջանի հուշարձաններ Ուբեդա և Բաեսա քաղաքներում
(իսպ.՝ Úbeda)
(Baeza)
Պրովինցիա՝ Խաեն
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
16-րդ դար 2003 522 ii, iv
39 Zubia jun.jpg Բիսկայան կամուրջ
բասկ.՝ Bizkaiko Zubia
(իսպ.՝ Puente de Vizcaya)
Քաղաք՝ Պորտուգալետե
Ինքնավար համայնք՝ Բասկերի Երկիր
1893 2006 1217 i, ii
40 Pico el Teide.jpg Տեյդե ազգային պարկ
(իսպ.՝ Parque Nacional del Teide)
Պրովինցիա՝ Սանտա Կրուս դե Տեներիֆե
Ինքնավար համայնք՝ Կանարյան կղզիներ
2006 1258 vii, viii
41 Spain LaCoruna tower.jpg Հերակլեսի աշտարակ
(իսպ.՝ Torre de Hércules)
Քաղաք՝ Լա Կորունյա
Պրովինցիա՝ Լա Կորունյա
Ինքնավար համայնք՝ Գալիսիա
2-րդ դար, 18-րդ դար 2009 1312 iii
42 Rock Art Foz Coa 01.jpg Պալեոլիթի դարաշրջանի ժայռապատկերներ Սիեգա Վերդեում
(իսպ.՝ Sitios de arte rupestre prehistórico del valle del Côa y de Siega Verde)
Մունիցիպալետ՝ Վիլլար դե լա Յեգուա
Պրովինցիա՝ Սալամանկա
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
(Պորտուգալիայի հետ համատեղ Flag of Portugal.svg)
մ․ թ․ ա․ 12-րդ հազարամյակ 1998
(ընդլայնվել է 2010 թ)
866 i, iii
43 Sóller 02.jpg Սիերրա դե Տրամոնտանայի մշակութային լանդշաֆտ
(իսպ.՝ Paraje natural de la Serra de Tramuntana)
Պրովինցիա՝ Մալյորկա
Ինքնավար համայնք՝ Բալեարյան կղզիներ
2011 1371 ii, iv, v
44 Cinnabar-169558.jpg Իդրիա և Ալմադեն քաղաքներում սնդիկի Համաշխարհային ժառանգություն
(իսպ.՝ Patrimonio de Mercurio. Almadén y Idrija)
Պրովինցիա՝ Սյուդադ Ռեալ
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա-Լա Մանչա
(Սլովենիայի հետ համատեղ Flag of Slovenia.svg)
17—19-րդ դար 2012 1313 ii, iv
45 Dolmen de Menga 01.jpg Դոլմենի Անտեկերա
(իսպ.՝ Dólmenes de Antequera)
Քաղաք՝ Անտեկերա
Պրովինցիա՝ Մալագա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
մ․ թ․ ա․ 3-րդ հազարամյակ 2016 1501 i, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նախնական ցուցակում ընդգրկված թեկնածուներ
Նախնական ցուցակում ընդգրկված թեկնածուներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Իսպանիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1 Mirador de Cabezoas Cañon del Sil.jpg Ribeira Sacra (DO), Լուգո և Օրենսե
(իսպ.՝ Riqueza monumental de la Ribeira Sacra)
Պրովինցիաներ՝ Օրենսե, Լուգո
Ինքնավար համայնք՝ Գալիսիա
12-րդ դարից սկսած 1996 1228 ii, iii, iv, v
2 Vista de la Capilla de Cerralbo desde la Plaza de San Salvador.jpg Հռոմեական մշակութային սահման հարավային Կանտաբրիայի և հյուսիսային Կաստիլիա-Լեոնի միջև
(իսպ.՝ Arte románico en las Provincias de Palencia y Cantabria)
Պրովինցիաներ՝ Սալամանկա, Կանտաբրիա 16—17-րդ դար 1998 1017 ii, iii, iv
3 Castell Ferran Figueres 1.JPG Պաշտպանական ամրակուռ բերդեր
(իսպ.՝ Fortalezas abaluartadas de las fronteras)
Պրովինցիաներ՝ Ջիրոնա, Նավառա, Հուեսկա, Սալամանկա, Կասերես 16—18-րդ դար 1998 1021 ii, iii, iv
4 Viaplatasvg.svg Վիա դե լա Պլատա (Արծաթե ճանապարհ)
(իսպ.՝ Vía de la Plata)
Պրովինցիաներ՝ Լեոն, Սամորա, Սալամանկա, Բադախոս 1-ին դար 1998 1024 ii, iii, iv
5 San Lorenzo Plaza.jpg Էլ Էսկորիալ համալիրի ընդլայնում
(իսպ.՝ Extensión del sitio del Escorial)
Մոտակա քաղաք՝ Մադրիդ
Պրովինցիա՝ Մադրիդ
16—18-րդ դար 1998 1026 iii, iv
6 Campo de Criptana Molinos de Viento 1.jpg Միջերկրծովյան Հողմաղացներ
(իսպ.՝ Molinos de viento Mediterráneo)
Պրովինցիաներ՝ Մուրսիա, Ալիկանտե, Ալբասետե, Սյուդադ-Ռեալ 12—13-րդ դար 1998 1030 ii, iii, iv, v
7 0139 Puntal dels Llops 22 6 2000.jpg «Չոր քարից» կառուցված շինություններ
(իսպ.՝ Arquitectura de piedra seca)
Պրովինցիա՝ Վալենսիա, Կաստելյոն 3000-2000 տարի մ․ թ․ ա․ 1998 1038 iii, iv, v
8 La Geria vines.jpg Խաղողագործություն Իսպանիայում և գինու արտադրություն
(իսպ.՝ Viñedos y vinos españoles)
Ինքնավար համայնքներ և պրովինցիաներ՝ Գալիսիա, Կաստիլիա և Լեոն, Լա Ռիոխա, Նավառա, Արագոն, Կատալոնիա, Բալեարյան կղզիներ, Վալենսիա, Մուրսիա, Կաստիլիա-Լա Մանչա, Էստրեմադուրա 1998 1060 ii, iii, iv, v
9 Castillo javier.jpg Ֆրանցիսկո Խավիերի հիշատակության վայրեր
(իսպ.՝ Ruta cultural de san Francisco Javier)
Ինքնավար համայնք՝ Նավառա 16-րդ դար 2001 1534 i, ii, vi
10 Paleochristian Basilica - Empúries - 2005-03-27.JPG Էմպորիոն հունական գաղութ
(իսպ.՝ Sitio arqueológico del puerto grecorromano de Ampurias)
Մոտակա քաղաք՝ Ֆիգերաս
Պրովինցիա՝ Ջիրոնա
մ․ թ․ ա․ 6-րդ դար 2002 1051 iii, iv
11 Enciso-dinosaur-footprint-detail.jpg Դինոզավրերի հետքեր Պիրենեյան թերակղզում
(իսպ.՝ Yacimientos de dinosaurios en el norte de España)
Պրովինցիաներ՝ Աստուրիա, Կանտաբրիա, Լա Ռիոխա, Սորիա 2002 1059 vii, viii, ix
12 Cadaqués.jpg Ալտ-Էմպորդա՝ Պիրենեյների Միջերկրյածովյան ափ
(իսպ.՝ Alto Ampurdán: Faceta mediterránea de los Pirineos)
Պրովինցիա՝ Ջիրոնա (Ֆրանսիայի հետ համատեղ Ֆրանսիա Ֆրանսիա) 2004 1986 ii, iv, v, vii, ix, x
13 Principales vias pecuarias.png Մեստա «անասնապահական շուկա»
(իսպ.՝ Cañadas reales (vías pecuarias de la Meseta))
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն 13-րդ դարից սկսած 2007 5128 v, vi
14 Iberian Peninsula in 125-en.svg «Հռոմեական ճանապարհներ» Իսպանիայում
(իսպ.՝ Vías romanas en Europa)
Պրովինցիաներ՝ Կաստիլիա-Լա Մանչա, Անդալուզիա, Կատալոնիա, Վալենսիա 2007 5130 i, ii, iv, v, vi
15 Ancares 059.jpg Լոս Անկարես—Սոմիեդո
(իսպ.՝ Ancares – Somiedo)
Պրովինցիաներ՝ Աստուրիա, Լեոն 2007 5132 v, vii, ix, x
16 Las Palmas panorama.jpg Լաս Պալմաս դե Գրան Կանարիա քաղաքի պատմական կենտրոն
(իսպ.՝ Casco histórico de Las Palmas de Gran Canaria)
Պրովինցիա՝ Լաս Պալմաս 15-րդ դարից սկսած 2007 5134 ii, iv
17 Castillo de Loarre 2006.jpg Լոառեի ամրոց
(իսպ.՝ Castillo de Loarre)
Քաղաք՝ Լոառե
Պրովինցիա՝ Հուեսկա
11-րդ դար 2007 5135 iv
18 1556-La Palma.JPG Լուսավորության դարաշրջանի պատմական ժառանգություն Ֆեռոլ քաղաքում
(իսպ.՝ Ferrol de la Ilustración)
Պրովինցիա՝ Լա Կորունյա 17-րդ դար 2007 5138 i, ii, iii, iv
19 RTCL 008.jpg Իսպանիայի լեռնային հանքարդյունաբերության պատմական ժառանգություն
(իսպ.՝ Patrimonio minero español)
Ինքնավար համայնքներ և պրովինցիաներ՝ Արագոն, Բալեարյան կղզիներ, Կաստիլիա և Լեոն, Կաստիլիա-Լա Մանչա, Կատալոնիա, Մուրսիա, Բասկերի Երկիր, Աստուրիա, Անդալուզիա 17—20-րդ դար 2007 5139 i, ii, iv
20 Monfrague desde el castillo.jpgTrujillo.jpg Պլասենսիա-Մոնֆրագուե-Տրուխիլյո
(իսպ.՝ Plasencia - Monfragüe - Trujillo: paisaje mediterráneo)
Պրովինցիա՝ Կասերես 2009 5417 ii, iv, v, x
21 Catedral de Jaén - afloresm.jpg Վերածննդի դարաշրջանի հուշարձանների ընդլայնում Ուբեդա և Բաեսա քաղաքներում
Խաենի մայր տաճար
(իսպ.՝ Catedral de la Asunción de Jaén)
Քաղաք՝ Խաեն
Պրովինցիա՝ Խաեն
13-րդ դարից սկսած 2012 5667 i, ii, iv
22 Aniana salinas abajo.jpg Անյանայի «Աղի հովիտ» մշակութային լանդշաֆտ
(իսպ.՝ Valle Salado de Añana)
Պրովինցիա՝ Ալավա
Ինքնավար համայնք՝ Բասկերի Երկիր
19-րդ դար 2012 5693 iii, iv, v
23 Talaiot Torralba 01.jpg Մենորկա կղզու մեգալիթներ՝ «տալաիոթներ»
(իսպ.՝ Talaiots de Menorca)
Ինքնավար համայնք՝ Բալեարյան կղզիներ մ․ թ․ ա 1-ին հազարամյակից սկսած 2013 3433 i, iii, iv
24 Rioja vineyards.JPG Խաղողագործություն և գինու արտադրություն Ռիոխայում
(իսպ.՝ Paisaje Cultural de la Rioja y Rioja Alavesa viñedos)
Պրովինցիա՝ Լա Ռիոխա, Բասկերի Երկիր 2013 5793 ii, iii, iv, vi
25 Ciurana.jpg Պրիորատ-Սերրա դե Մոնսան-Սյուռանա
(իսպ.՝ Priorat-Montsant-Siurana)
Պրովինցիա՝ Տառագոնա 2014 5854 v, vi
26 Museo del Prado 2016 (25185969599).jpg Մադրիդի Ռետիրո և Պասեո դել Պրադո թաղամասեր
(իսպ.՝ Sitio del Retiro y Prado de Madrid)
Քաղաք՝ Մադրիդ
Ինքնավար համայնք՝ Մադրիդ
17—20-րդ դար 2015 5977 ii, iv, vi
27 Salon Rico 1.jpg Մեդինա Ասաարա
(իսպ.՝ Medina Azahara)
Մոտակա քաղաք՝ Կորդովա
Պրովինցիա՝ Կորդովա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
10-րդ դար 2015 5978 i, iii, v, vi
28 Ripoll05.jpg Սանտա Մարիա դե Ռիպոլ
(իսպ.՝ El portal del Monasterio de Ripoll)
Քաղաք՝ Ռիպոլ
Պրովինցիա՝ Ջիրոնա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
12-րդ դար 2015 5979 ii, iii, vi
29 Fagus sylvatica Artzaparreta.jpg «Հաճարենու կուսական անտառներ Կարպատներում և Գերմանիայի Շորֆհաիդե անտառային զանգված» Համաշխարհային ժառանգության համատեղ օբյեկտների ընդլայնում Ինքնավար համայնքներ՝ Կաստիլիա և Լեոն, Նավառա, Մադրիդ, Կաստիլիա-Լա Մանչա (Ավստրիա Ավստրիայի, Ալբանիա Ալբանիայի, Բելգիա Բելգիայի, Բուլղարիա Բուլղարիայի, Իտալիա Իտալիայի, Լեհաստան Լեհաստանի, Ռումինիա Ռումինիայի, Սլովենիա Սլովենիայի, Ուկրաինա Ուկրաինայի, Խորվաթիա Խորվաթիայի հետ համատեղ) 2015 6014 ix
30 Lleida - La Seu Vella (des de Cappont).jpg Լլեյդայի Սեի Վելյա բլուր
(իսպ.՝ Turó de la Seu Vella de Lleida)
Քաղաք՝ Լլեյդա
Պրովինցիա՝ Լլեյդա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
12-րդ դարից սկսած 2016 6079 ii, iv, vi
31 Rabida1.jpg Սանտա Մարիա դե լա Ռաբիդա վանք և Կոլումբոսի հիշատակության վայրեր Հուելվայում
(իսպ.՝ Monasterio de Santa María de la Rábida y los lugares colombinos de Huelva)
Պրովինցիա՝ Հուելվա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
13-րդ դարից սկսած 2016 6080 ii, iii, vi
32 Arteara IMG 7755 Morro Garito gran canaria.JPG Գրան Կանարիայի Ռիսկո Կաիդո մշակութային լանդշաֆտ և Սուրբ լեռներ
(իսպ.՝ Risco Caído y los espacios sagrados de montaña de Gran Canaria)
Պրովինցիա՝ Լաս Պալմաս
Ինքնավար համայնք՝ Կանարյան կղզիներ
2016 6081 i, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Իսպանիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Իսպանիա)
Red pog.png
2
Red pog.png
3
Red pog.png
6
Red pog.png
7
Red pog.png
11
Red pog.png
24
Red pog.png
25
Red pog.png
26
Red pog.png
28
Red pog.png
30
Red pog.png
31
Թեկնածու ցուցակում ընդգրկված օբյեկտների տեղադրություն
##Իսպանիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Կանարյան կղզիներ)
Red pog.png
32
Թեկնածու օբյեկտներ

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Tentative (англ.). UNESCO World Heritage Centre. — Список кандидатов в объекты всемирного наследия ЮНЕСКО в Испании. Проверено 24 августа 2011.
  2. The States Parties - Spain. unesco.org. Проверено 24 августа 2011.

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]