Ֆրանսիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Ֆրանսիայի օբյեկտները թվով 42-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 4,0 %-ը (2016 թվականի դրությամբ)։ 38 օբյեկտներ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, 20-ը՝ որպես մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց, 3-ը՝ բնական չափանիշներով, և 1 խառը (բնական և մշակութային)։ Բացի դրանից 2017 թվականի դրությամբ ևս 38 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։ Ֆրանսիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1975 թվականի հունիսի 27-ին[2]։ Ֆրանսիայի առաջին 5 օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1979 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 3-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Mont Saint Michel bordercropped.jpg Մոն Սեն Միշել համալիր ծովածոցի հետ
(ֆր.՝ Mont-Saint-Michel et sa baie)
Երկրամաս՝ Նորմանդիա
Դեպարտամենտ՝ Մանշ
11-16-րդ դար 1979 80 i, iii, vi
2 20050921CathChartresB.jpg Շարտրի տաճար (Գոթիկա)
(ֆր.՝ Cathédrale Notre-Dame de Chartres)
Երկրամաս՝ Կենտրոն-Լուարայի հովիտ
Դեպարտամենտ՝ Էր և Լուար
Քաղաք՝ Շարտր
12-13-րդ դար 1979 81 i, ii, iv
3 Versailles-Chateau-Jardins.jpg Վերսալի պալատ և զբոսայգի
(ֆր.՝ Palais et parc du château de Versailles)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Իվելին
Քաղաք (կոմունա)՝ Վերսալ
17-18-րդ դար 1979 83 i, ii, vi
4 Basilique à Vézelay.jpg Աստվածամոր տաճար Վեզլեում
(ֆր.՝ Basilique et colline de Vézelay)
Երկրամաս՝ Բուրգունդիա-Ֆրանշ Կոնտե
Դեպարտամենտ՝ Յոն
Կոմունա՝ Վեզլե
12-րդ դար 1979 84 i, vi
5 Lascaux2.jpg Պալեոլիթյան պատկերներով քարայրներ Վեզեր գետի հովտում[3])
(ֆր.՝ Sites préhistoriques et grottes ornées de la vallée de la Vézère)
* Լասկո քարանձավ
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Դորդոն
- 1979 85 i, iii
6 Le Grand Escalier à Fer de Cheval.jpg Ֆոնթեբլո ապարանք և զբոսայգի
(ֆր.՝ Château et parc de Fontainebleau)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սեն-է-Մարն
Քաղաք՝ Ֆոնտենբլո
12-19-րդ դար 1981 160 ii, vi
7 Cathedral of Amiens front.jpg Ամյենի Աստվածամոր տաճար (Գոթիկա)
(ֆր.՝ Cathédrale Notre-Dame d'Amiens )
Երկրամաս՝ Օ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սոմ
Քաղաք՝ Ամյեն
13-16-րդ դար 1981 162 i, ii
8 Le Théâtre Antique d'Orange, 2007.jpg Արաուզիոնի թատրոն և հաղթակամար Օրանժ քաղաքում
(ֆր.՝ Théâtre antique, ses abords et Arc de Triomphe d'Orange)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Վոքլյուզ
Քաղաք՝ Օրանժ
1-ին դար 1981 163 iii, vi
9 France Arles Arena North Night.jpg Առլ քաղաքի հռոմեական և ռոմանական հուշարձաներ
(ֆր.՝ Monuments romains et romans d'Arles)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Բուշ դյու Ռոն
Քաղաք՝ Առլ
- 1981 164 ii, iv
10 Fontenay cloitre.jpg Ֆոնտենեի աբբայություն (Ռոմանական արվեստ)
(ֆր.՝ Abbaye cistercienne de Fontenay)
Երկրամաս՝ Բուրգունդիա-Ֆրանշ Կոնտե
Դեպարտամենտ՝ Կոտ դ'Օր
Քաղաք՝ Մոնբար
12-րդ դար 1981 165 iv
11 Koenigliche Saline in Arc-et-Senans Bild1 800px.jpg Աղի մշակման արքայական գործարան Արկ-էտ-Սենանսում և Սալեն-լե-Բենում
(ֆր.՝ De la grande saline de Salins-les-Bains à la saline royale d’Arc-et-Senans, la production du sel ignigène )
Երկրամաս՝ Բուրգունդիա-Ֆրանշ Կոնտե
Դեպարտամենտ՝ Դու, Ժուրա
Կոմունաներ՝ Արկ-էտ-Սենանս, Սալեն-լե-Բեն
- 1982, 2009 203bis i, ii, iv
12 Nancy Neptunbrunnen.jpg Պլաս Ստանիսլաս, Պլաս դե լա Կարյեր և Պլաս դ՛ Ալյանս հրապարակներ Նանսի քաղաքում
(ֆր.՝ Places Stanislas, de la Carrière, et d'Alliance à Nancy)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Մյորթ և Մոզել
Քաղաք՝ Նանսի
18-րդ դար 1983 229 i, iv
13 PixAile7.jpg Սեն-Սավեն-սյուր Գարտամպ աբբայություն
(ֆր.՝ Abbaye de Saint-Savin-sur-Gartempe)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Վյեն
Կոմունա՝ Սեն-Սավեն
11-16-րդ դար 1983 230 i, iii
14 02 Calanche Piana.jpg Սկանդոլա արգելոց Պյանա քաղաքի մոտ
(ֆր.՝ Caps de Girolata et de Porto et réserve naturelle de Scandola, calanches de Piana)
Երկրամաս՝ Կորսիկա
Դեպարտամենտ՝ Հարավային Կորսիկա
- 1983 258 vii, viii, x
15 Pont du gard.jpg Պոն դյու Գար հին հռոմեական ջրանցույց Նիմ քաղաքի մոտ
(ֆր.՝ Pont du Gard)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Գար (դեպարտամենտ)
1-ին դար 1985 344 i, iii, iv
16 Absolute cathedrale vue quais 01.JPG Ստրասբուրգի Գրանդ Իլ պատմական կենտրոն
(ֆր.՝ Grande Île)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Ստորին Հռենոս
15-18-րդ դար 1988 495 i, ii, iv
17 Big 1330-Paris.jpg Սեն գետի ափերը Փարիզում
(ֆր.՝ Paris, rives de la Seine)
* Բիր-Ակեմ կամրջից մինչև Սյուլլի կամուրջ
* Շաիո պալատ
* Էյֆելյան աշտարակ, Մարսի դաշտ, Փարիզի ռազմական դպրոց
* Տոկիի պալատ
* Մեծ և Փոքր պալատներ
* Հաշմանդամների տուն
* Բուրբոնյան պալատ
* Կոնկորդի հրապարակ, Արքայական փողոց, Մադլեն եկեղեցի
* Տյուիլրի այգի
* Լուվր
* Օրսե թանգարան
* թաղամաս՝ Գեղեցիկ արվեստների ազգային բարձրագույն դպրոց
* Սեն Ժերմեն լ'Օսերրուա
* Ֆրանսիական ակադեմիա
* Սիտե կղզի
* Շատլե հրապարակ
* Հոթել դե Վիլ հրապարակ և քաղաքապետարանի շենք
* Սեն Լուի կղզի
* Փարիզի քաղաքաշինության և ճարտարապետության թանգարան
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Փարիզ
- 1991 600 i, ii, iv
18 Reims Kathedrale.jpg Աստվածամոր տաճար՝ նախկին Ռեյմսի տաճար և Թո պալատ Ռեյմս քաղաքում
(ֆր.՝ Cathédrale Notre-Dame, ancienne abbaye Saint-Remi et Palais du Tau, Reims)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Մարն (դեպարտամենտ)
Քաղաք՝ Ռեյմս
13-17-րդ դար 1991 601 i, ii, vi
19 Bourges - 002 - Low Res.jpg Բուրժի տաճար
(ֆր.՝ Cathédrale Saint-Étienne de Bourges)
Երկրամաս՝ Կենտրոն-Լուարայի հովիտ
Դեպարտամենտ՝ Շեր
Քաղաք՝ Բուրժ
12-13-րդ դար 1992 635 i, iv
20 Avignon papstalast.JPG Ավինյոն քաղաքի պատմական կենտրոն
(ֆր.՝ Centre historique d'Avignon)
*Պապի պալատ
Ավինյոնի տաճար
*Սեն Բենեզե կամուրջ
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Վոքլյուզ
Քաղաք՝ Ավինյոն
12-15-րդ դար 1995 228rev i, ii, iv
21 Agde canal midi 01.JPG Հարավային ջրանցք
(ֆր.՝ Le Canal du Midi)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Վերին Գարոն, Թարն
17-18-րդ դար 1996 770 i, ii, iv, vi
22 Carcassonne-vignes.jpg Կարկասոն ամրոց
(ֆր.՝ Ville fortifiée historique de Carcassonne)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Օդ
Քաղաք՝ Կարկասոն
3-13-րդ դար 1997 345rev ii, iv
23 MONTE PERDIDO.JPG Մոնտե Պերդիդո լեռան շրջանը Պիրենեյներում
(ֆր.՝ Le Mont-Perdu dans les Pyrénées)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Վերին Պիրենեյներ
( Իսպանիայի հետ համատեղ Flag of Spain.svg )
- 1997, 1999 773bis iii, iv, v, vii, viii
24 Perigueux Cathedrale Saint Front.jpg Հակոբոս առաքյալի ուղի Սանտյագո դե Կոմպոստելայում (Իսպանիա) Ֆրանսիայի տարածքում (69 հուշարձան[4])
(ֆր.՝ Chemins de Saint-Jacques-de-Compostelle en France)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա, Օվերն Ռոնա Ալպեր, Նորմանդիա, Բուրգունդիա-Ֆրանշ Կոնտե, Կենտրոն-Լուարայի հովիտ, Գրանդ Էստ, Իլ դը Ֆրանս, Օքսիտանիա, Օ դը Ֆրանս, Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ - 1998 868 ii, iv, vi
25 Roman theatre in Lyon.jpg Լիոնի պատմական հատված
(ֆր.՝ Site historique de Lyon)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Ռոն
մ․ թ․ ա․ 1-ին դարից սկսած 1998 872 ii, iv
26 Saint-Emilion Eglise monolithe.jpg Սենտ Էմիլիոն շրջան
(ֆր.՝ Juridiction de Saint-Émilion)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Ժիրոնդ
- 1999 932 iii, iv
27 Beffroi de Loos (3).JPG Ֆրանսիայի և Բելգիայի քաղաքների Բեֆֆրուա զանգակատներ (ընդհանուր՝ 56, որից 26-ը՝ Ֆրանսիայում[5])
(ֆր.՝ Beffrois de Belgique et de France)
Երկրամաս՝ Օ դը Ֆրանս
( Բելգիայի Flag of Belgium.svgհետ համատեղ )
11-17-րդ դար 1999, 2005 943 ii, iv
28 P1030706WK Chateau Azay le Rideau.JPG Լուարայի հովիտ[6] (Լուարայի դղյակներ)
(ֆր.՝ Le Val de Loire entre Sully-sur-Loire et Chalonnes-sur-Loire)
Երկրամասեր՝ Կենտրոն-Լուարայի հովիտ, Լուարայի երկիր
Դեպարտամենտներ՝ Լուարե, Լուար և Շեր, Էնդր և Լուար, Մեն և Լուար
- 2000 933 i, ii, iv
29 Provins Tour Cesar.jpg Պրովեն՝ միջնադարյան արևտրի քաղաք
(ֆր.՝ Provins, ville de foire médiévale)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սեն-է-Մարն
- 2001 873rev ii, iv
30 LeHavre.jpg Հավր քաղաքի կենտրոն, որը վերականգնել է Օգյուստ Պեռեն
(ֆր.՝ Centre-ville du Havre reconstruit par l'architecte Auguste Perret)
Երկրամաս՝ Նորմանդիա
Դեպարտամենտ՝ Ծովամերձ Սեն
20-րդ դար 2005 1181 ii, iv
31 Bordeaux quais 04.jpg Պորտ դե լա Լունա պատմական կենտրոն Բորդո քաղաքում
(ֆր.՝  Bordeaux, Port de la Lune)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Ժիրոնդ
- 2007 1256 ii, iv
32 201 au 28 -07-2004 553.jpg Նոր Կալեդոնիայի կորալային խութեր
(ֆր.՝ Lagons de Nouvelle-Calédonie : diversité récifale et écosystèmes associés)
Երկրամաս՝ Նոր Կալեդոնիա - 2008 1115 vii, ix, x
33 Citadelle Besançon.jpg Սեբաստիան Լը Պրետր դը Վոբանի ամրաշինություններ
(ֆր.՝ Fortifications de Vauban)
Երկրամաս՝ Օ դը Ֆրանս, Բուրգունդիա-Ֆրանշ Կոնտե, Աքվիտանիա, Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ, Բրետան, Նորմանդիա, Գրանդ Էստ, Օքսիտանիա 17-18-րդ դար 2008 1283 i, ii, iv
34 Albi2007a.jpg Ալբի եպիսկոպոսական քաղաք
(ֆր.՝ Cité épiscopale d'Albi)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Թարն
Քաղաք՝ Ալբի
10-11-րդ դար 2010 1337 iv, v
35 ForêtBélouveRéunion 01.JPG Ռեյունյոն կղզու լեռնագագաթներ, խառնարաններ
(ֆր.՝ Pitons, cirques et remparts de l’ile de la Réunion)
Երկրամաս՝ Ռեյունյոն - 2010 1317 vii, x
36 Roc Blanc 08-02-2009.jpeg Սևեններ լեռնաշղթա
(ֆր.՝ Les Causses et les Cévennes, paysage culturel de l’agro-pastoralisme méditerranéen)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա - 2011 1153 iii, v
37 Lac Aiguebelette panoramique.JPG Ալպերի շրջակայքի նախապատմական բարձրասյուն բնակավայրեր
(ֆր.՝ Sites palafittiques préhistoriques autour des Alpes)
(11 կետ)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր, Բուրգունդիա - Ֆրանշ Կոնտե
Դեպարտամենտներ՝ Իզեր, Սավոյա, Ժուրա
( Գերմանիայի Flag of Germany.svg, Շվեյցարիայի Flag of Switzerland.svg, Ավստրիայի Flag of Austria.svg, Իտալիայի Flag of Italy.svg, Սլովենիայի Flag of Slovenia.svg)
մ․ թ․ ա․ 5-րդ հազարամյակ-մ․ թ․ ա․ 1-ին հազարամյակ 2011 1363 iii, v
38 Loos-en-Gohelle - Fosse n° 11 - 19 des mines de Lens (061).JPG Նոր-Պա-դը-Կալե շրջանի քարակերտ ավազաններ
(ֆր.՝ Bassin minier du Nord-Pas-de-Calais)
Երկրամաս՝ Օ դը Ֆրանս - 2012 1360 ii, iv, vi
39 20,000 Year Old Cave Paintings Hyena.png Պալեոլիթյան ժամանակաշրջանի ժայռապատկերներ Շովե քարանձավում
(ֆր.՝ Grotte ornée du Pont d’Arc, dite grotte Chauvet-Pont d’Arc, Ardèche)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Արդեշ
30 - 32 հազ․ տարի մ․ թ․ ա․ 2014 1426 i, iii
40 Vigne3.jpg Բուրգունդիայի խաղողագործություն
(ֆր.՝ Les Climats du vignoble de Bourgogne)
Երկրամաս՝ Բուրգունդիա Ֆրանշ Կոնտե
Դեպարտամենտներ՝ Կոտ դ'Օր, Սոն է Լուար
- 2015 1425 iii, v
41 Avenue de Champagne, Épernay (8132669246).jpg Շամպայնի գինիների շրջանի խաղողագործության տներ և մառաններ
(ֆր.՝ Coteaux, Maisons et Caves de Champagne)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Մարն
18-19-րդ դար 2015 1465 iii, iv, vi
42 Immeuble molitor 00.JPG Շառլ Էդուար լը Կորբյուզիեի մոդեռնիստական ճարտարապետական ներդրումներ
(ֆր.՝ L’Œuvre architecturale de Le Corbusier, une contribution exceptionnelle au Mouvement Moderne)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս, Աքվիտանիա, Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ, Գրանդ Էստ, Բուրգունդիա-Ֆրանշ-Կոնտե, Օվերն Ռոնա Ալպեր ( Արգենտինա Արգենտինայի, Բելգիա Բելգիայի, Գերմանիա Գերմանիայի, Հնդկաստան Հնդկաստանի, Շվեյցարիա Շվեյցարիայի, Ճապոնիա Ճապոնիայի հետ համատեղ ) 20-րդ դար 2016 1321 i, ii, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Ֆրանսիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Ֆրանսիա)
Red pog.png
33
Red pog.png
40
Red pog.png
41
Ֆրանսիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ
##Ֆրանսիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Աշխարհ)
Red pog.png
32
Red pog.png
35
ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ այլ տարածքներում

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Ֆրանսիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Carnac megalith alignment 1.jpg Կարնակյան քարեր
(ֆր.՝ Sites mégalithiques de Carnac)
Երկրամաս՝ Բրետան
Դեպարտամենտ՝ Մորբիան
5000-2000 տարի մ․ թ․ ա․ 1996 224 նշված չէ
2 St Denis Choir Glass.jpg Սեն Դենի աբբայություն
(ֆր.՝ Cathédrale de Saint-Denis)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սեն-Սեն-Դենի
Քաղաք՝ Սեն-Դենի
12-13-րդ դար 1996 230 i, ii, iv
3 Rouen 2008 PD 100.JPG Ռուան քաղաքի պատմական կենտրոն, Ռուանի տաճար
(ֆր.՝ Rouen : ensemble urbain à pans de bois, cathédrale, église Saint-Ouen, église Saint Maclou)
Երկրամաս՝ Նորմանդիա
Դեպարտամենտ՝ Ծովամերձ Սեն
Քաղաք՝ Ռուան
- 1996 231 նշված չէ
4 Vaux-le-Vicomte 03.jpg Վո լը Վիկոնտ պալատ
(ֆր.՝ Château de Vaux-le-Vicomte)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սեն-է-Մարն
Կոմունա՝ Մենսի
17-րդ դար 1996 233 i, ii, iv
5 Sedan - Château - Tours jumelles, échauguette et Grosse tour.JPG Եվրոպայի հյուսիս-արևմուտքում Պատմական Նիդերլանդների (Ստորին երկրներ) բերդաքաղաքներ (Բելգիա Բելգիայի, Նիդերլանդներ Նիդերլանդների հետ համատեղ )
(ֆր.՝ Les villes bastionnées des Pays-Bas du nord-ouest de l'Europe)
Երկրամասեր՝ Օ դը Ֆրանս, Գրանդ Էստ - 1996 234 նշված չէ
6 Fontainebleau 025.jpg Ֆոնտենբլո անտառ
(ֆր.՝ Le massif forestier de Fontainebleau)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս - 1996 239 ii, iv, v
7 Sainte-Victoire vue de Pourrières.JPG Սենտ Վիկտուար լեռնազանգված և Սեզանյան վայրեր
(ֆր.՝ Montagne Sainte-Victoire et sites cézaniens)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ - 1996 242 նշված չէ
8 MG 2834.jpg Քարանձավային համալիրներ Ֆրանսիայի հարավում
(ֆր.՝ Ensemble de grottes à concrétions du Sud de la France)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Օդ, Էրո
- 2000 1429 vii, viii, ix
9 Le-Monal-Vanoise-Savoie.JPG Վանուազ ազգային պարկ
(ֆր.՝ Parc national de la Vanoise)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Վերին Սավոյ
- 2000 1430 նշված չէ
10 Mont blanc sommer09.jpg Մոնբլան լեռնազանգված
(ֆր.՝ Massif du Mont Blanc)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Վերին Սավոյ
- 2000 1431

նշված չէ

11 Camargueflamingos.jpg Կամարգ ճահճային տարածք
(ֆր.՝ La Camargue)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Բուշ դյու Ռոն
- 2002 1432 vii, x
12 Bonifacio Grain de sable 2.jpg Բոնիֆաչոյի նեղուց
(ֆր.՝ Bouches de Bonifacio)
Երկրամաս՝ Կորսիկա
Դեպարտամենտ՝ Հարավային Կորսիկա
- 2002 1649 vii, viii, ix, x
13 Olan Ecrins National Park.jpg Էկրեն ազգային պարկ
(ֆր.՝ Parc national des Écrins)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ, Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտներ՝ Վերին Ալպեր, Իզեր
- 2002 1651 նշված չէ
14 Rocher du Rascas.jpg Պոր-Կրո ազգային պարկ
(ֆր.՝ Parc national de Port-Cros)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Վար
- 2002 1652 vii, x
15 Marais salants de Guérande 3 Loire-Atlantique, France.JPG Գերանդայի ավազանային աղի հանքեր
(ֆր.՝ Marais salants de Guérande)
Երկրամաս՝ Լուարայի երկիր
Դեպարտամենտ՝ Ատլանտյան Լուար
- 2002 1653 նշված չէ
16 Banyuls coast 1 Luc Viatour.jpg Պիրենեյների Միջերկրական ծովափեր
(ֆր.՝ Le rivage méditerranéen des Pyrénées)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Արևելյան Պիրենեյներ
- 2002 1655 նշված չէ
17 Vieux-Port de Marseille.jpg Մարսելի նավահանգիստ
(ֆր.՝ Rade de Marseille)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Բուշ դյու Ռոն
Քաղաք՝ Մարսել
- 2002 1657 ii, iv, v, vi
18 Saint Remy Les Antiques R01.jpg Նարբոնյան Գալլիայի անտիկ քաղաքներ և նրանց շրջակայքը ( Նիմ, Առլ, Սան-Ռեմի-դը-Պրովանս, ուցանցույցներ և Վիա Դոմիտիա ճանապարհ )
(ֆր.՝ Les villes antiques de la Narbonnaise et leur territoire : Nîmes, Arles, Glanum, aqueducs, via Domitia))
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ, Օքսիտանիա
Դեպարտամենտներ՝ Բուշ դյու Ռոն, Գար
- 2002 1658 ii, iii, iv, v
19 Trainjaune 03.jpg Սերդանի երկաթուղի
(ֆր.՝ Le chemin de fer de Cerdagne)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Արևելյան Պիրենեյներ
1903- 1927 2002 1661 iv
20 Meudon-Observatoire.jpg Օդատիեզերական հետազոտությունների ազգային բյուրո Մյոդոնում
(ֆր.՝ Office National d'Etudes et de Recherches Aérospatiales, Meudon)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Օ-դը-Սեն
Քաղաք՝ Մյոդոն
19-20-րդ դար 2002 1662 նշված չէ
21 Hangar Y intérieur 01.jpg Y օդանավարան
(ֆր.՝ Hangar Y)
Регион: Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Օ-դը-Սեն
Քաղաք՝ Մյոդոն
19-րդ դար 2002 1663 նշված չէ
22 Moulin Saulnier.jpg Մենյեի շոկոլադային գործարան Նուազելեում
(ֆր.՝ Ancienne chocolaterie Menier à Noisiel)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սեն-է-Մարն
1869-1872 2002 1664 նշված չէ
23 Cordouan2.jpg Կորդուան փարոս
(ֆր.՝ Phare de Cordouan)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Ժիրոնդ
16-րդ դար 2002 1665 նշված չէ
24 Sarlat 2008 03.jpg Սարլա լա Կանեդա
(ֆր.՝ Centre ancien de Sarlat)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Դորդոն
- 2002 1667 v, vi
25 La Tour des Baleines (1).JPG Ռոշֆորի զինանոց և Շարանտի գետաբերան
(ֆր.՝ Arsenal de Rochefort et fortifications de l'estuaire de la Charente)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Ծովափնյա Շարանտ
17-րդ դար 2002 1668
26 HivaOa BaieDesTraitres 20061110.jpg Մարկիզյան կղզիներ
(ֆր.՝ Les Iles Marquises)
Երկրամաս՝ Ֆրանսիական Պոլինեզիա - 2010 5564 iii, v, vii, ix, x
27 Marae, Raiatea 2.jpg Տապուտապուատեա սրբավայր
(ֆր.՝ Le site sacré de Tapu-tapu-ātea /Te Pō, vallée de Ō-po-ä)
Երկրամաս՝ Ֆրանսիական Պոլինեզիա 11-րդ դար 2010 5568 iii, iv, v, vi
28 Come pariou.jpg Շեն դե Պյու լեռնաշղթա և Լիման խզում
(ֆր.՝ Chaîne des Puys et faille de Limagne)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Պյուի դը Դոմ
- 2011 5643 vii, viii
29 Nîmes, Centre ville.jpg Նիմ (հին ժամանակներից ցայսօր)
(ֆր.՝ Nîmes, l'Antiquité au présent)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Գար
1-ին դարից սկսած 2011 5723 ii, iv
30 Geschielte Bierg.JPG Մարտինիկա կղզու հրաբխային և լեռնային զանգվածներ
(ֆր.՝ Aires volcaniques et forestières de la Martinique)
Երկրամաս՝ Մարտինիկա - 2014 5881 vii, viii, ix, x
31 Metz R03.jpg Թագավորական և կայսերական Մեց
(ֆր.՝ Metz Royale et Impériale, enjeux de pouvoir, confrontations stylistiques et identité urbaine)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Մոզել
3-րդ դարից սկսած 2014 5882 i, ii, iv
32 Omaha Beach Nowadays.jpg 1944 թ․-ի «Վայրէջք Նոմանդիայում» գործողության ծովափեր
(ֆր.՝ Les Plages du Débarquement, Normandie, 1944)
Երկրամաս՝ Նորմանդիա
Դեպարտամենտներ՝ Կալվադոս, Մանշ
- 2014 5883 iv, vi
33 Wider view of Fromelles (Pheasant Wood) Military Cemetery.JPG Առաջին համաշխարհային պատերազմի արևմտյան ճակատի մարտական վայրեր և զոհվածների հուշարձաններ
(ֆր.՝ Sites funéraires et mémoriels de la Première Guerre mondiale (Front Ouest))
Երկրամաս՝ Օ դը Ֆրանս, Գրանդ Էստ, Բուրգունդիա - 2014 5884 iii, iv, vi
34 FR-03-Vichy04.JPG Եվրոպայի հայտնի առողջապահական կենտրոններ
(ֆր.՝ Les grandes villes d’eaux d’Europe)
ա) Քաղաք՝ Վիշի
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Ալյե (ԱվստրիայիFlag of Austria.svg, ԲելգիայիFlag of Belgium.svg, Միացյալ ԹագավորությանFlag of the United Kingdom.svg, ԳերմանիայիFlag of Germany.svg, ԻտալիայիFlag of Italy.svg, ՉեխիայիFlag of the Czech Republic.svg հետ համատեղ )
19-րդ դարից սկսած 2014 5931 ii, iii, iv, vi
35 Absolute cathedrale vue quais 01.JPG Գրանդ Իլը Նոյշտադտում
(ֆր.՝ De la Grande-Île à la Neustadt, une scène urbaine européenne)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Ստորին Հռենոս
Քաղաք՝ Ստրասբուրգ
15-րդ դարից սկսած 2015 5966 i, ii, iv
36 Presqu'île de la Société de Géographie.jpg Ազգային արգելոց Ֆրանսիական հարավային տարածքներում
(ֆր.՝ La Réserve naturelle nationale des Terres Australes Françaises)
Անդրծովյան տարածքներ՝ Ֆրանսիական հարավային և անտարկտիկ տարածքներ - 2016 6163 vii, viii, ix, x
37 Les Longs.jpg Ծովափնյա Ալպեր
(ֆր.՝ Les Alpes de la Méditerranée)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտներ՝ Ծովափնյա Ալպեր, Վերին Ալպերի Պրովանս
( Իտալիայի և Մոնակոյի հետ համատեղ)
- 2017 6178 viii
38 Baie des Anges Nice plage.jpg Նիս՝ նոր զբոսաշրջային քաղաք, կամ Ռիվիերայի ձեռքբերում
(ֆր.՝ Nice, la ville neuve née du tourisme, ou l’invention de la Riviera)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ 18-20-րդ դար 2017 6179 ii, iv, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Ֆրանսիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Ֆրանսիա)
Red pog.png
7
Red pog.png
8
Red pog.png
15
Red pog.png
16
Red pog.png
19
Red pog.png
32
Red pog.png
33
Red pog.png
35
Թեկնածու ցանկում ընդգրկված օբյեկտներ
##Ֆրանսիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Աշխարհ)
Red pog.png
26
Red pog.png
27
Red pog.png
30
Red pog.png
36
Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ սահմաններից դուրս

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2011-08-27-ին։ Վերցված է 25 июля 2011 
  2. «The States Parties - France»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2011-08-27-ին։ Վերցված է 6 декабря 2010 
  3. Список пещер с наскальными рисунками(անգլ.),(ֆր.)
  4. Հուշարձանների ցանկ(անգլ.),(ֆր.)
  5. Список колоколен
  6. Կոմունաների ցանկ

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]