Ավստրիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Ավստրիայի օբյեկտները թվով 9-ն են (2016 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,9 % -ը (1073-ը 2017 թվականին)։ Բոլոր օբյեկտներ ցանկում ներառված են մշակութային չափանիշներով, ընդ որում դրանցից 1-ը ճանաչվում է որպես մարդկային ստեղծագործ հանճարի գլուխգործոց (չափանիշ)։ Բացի այդ, 2016 թվականի դրությամբ Ավստրիայի տարածքում տեղակայված են 13 օբյեկտներ, որոնք Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու թեկնածուներ են[1]։ Ավստրիայի Հանրապետությունը 1992 թվականի դեկտեմբերի 18–ին վավերացրել է ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան[2]։ Ավստրիայի առաջին 2 օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 1996 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 20-րդ նստաշրջանում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս աղյուսակում օբյեկտները տեղակայված են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցուցակում։

# Պատկեր Անուն Տարածաշրջան Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 SalzburgerAltstadt02.JPG Զալցբուրգի պատմական կենտրոն
(գերմ.՝ Historisches Zentrum der Stadt Salzburg)
Քաղաք՝ Զալցբուրգ
ֆեդերալական շրջան՝ Զալցբուրգ (շրջան)
Միջնադար — 19-րդ դար 1996 784 ii, iv, vi
2 Schloss Schoenbrunn August 2006 406.jpg Շյոնբրունի պալատ և այգի
(գերմ.՝ Schloss Schönbrunn und Garten)
Քաղաք՝ Վիեննա
ֆեդերալական շրջան՝ Վիեննա
18-րդ դար 1996 786 i, iv
3 Dachsteingosau.JPG Մշակութային լանդշաֆտ Հալշտատ-Դախշտայն
(գերմ.՝ Hallstatt-Dachstein Salzkammergut)
ֆեդերալական շրջան՝ Վերին Ավստրիա, Զալցբուրգ (շրջան), Շտիրիա (շրջան) մ․ թ․ ա․ 900 - մ․ թ․ ա․ 400 1997 806 iii, iv թ․
4 Semmering-09599u.jpg Զամմերգինյան երկաթուղային կայարան
(գերմ.՝ Semmeringbahn)
Մոտակա քաղաք՝ Մյուրցցուշլագ
ֆեդերալական շրջան՝ Շտիրիա (շրջան), Ստորին Ավստրիա
1848—1854 թվականներ 1998 785 ii, iv
5 Graz-hauptplatz-2007.jpg Գրաց քաղաքի պատմական կենտրոն և Էգենբերգ դղյակ
(գերմ.՝ Altstadt von Graz und Grazer Schloßberg)
Քաղաք՝ Գրաց
ֆեդերալական շրջան՝ Շտիրիա (շրջան)
13-րդ դար սկսած 1999
ընդլայնվել է 2010ին
931 ii, iv
6 Wachau east.jpg Բախաու մշակութային լանդշաֆտ
(գերմ.՝ Wachau)
Դանուբի հովիտ, Մելկ և Կրեմս քաղաքների միջև
ֆեդերալական շրջան՝ Ստորին Ավստրիա
12-րդ դար սկսած 2000 970 ii, iv
7 Neusiedler See im Winter.jpg Ֆերտյո-ի մշակութային լանդշաֆտ — Նոյզիդլեր Զե
(գերմ.՝ Kulturlandschaft Fertö-Neusiedlersee)
Մոտակա քաղաք՝ Ապետլոն
ֆեդերալական շրջան՝ Բուրգենլանդ
( Բուրգենլանդ հետ միասին Flag of Hungary.svg)
2001 772 v
8 Maria-Theresien-Platz in Wien.jpg Վիեննայի պատմական կենտրոն
(գերմ.՝ Altstadt von Wien)
Քաղաք՝ Վիեննա
ֆեդերալական շրջան՝ Վիեննա
17-րդ դարից սկսած 2001 1033 ii, iv, vi
9 Pfahlbauten Unteruhldingen 2005 05.jpg Ալպերի շրջակայքի նախապատմական բարձրասյուն բնակավայրեր
(գերմ.՝ Prähistorische Pfahlbauten um die Alpen)
(5 կետ)
ֆեդերալական շրջան՝ Կարինթիա (շրջան), Վերին Ավստրիա
Ֆրանսիա հետ միասին Flag of France.svg, Գերմանիա Flag of Germany.svg, Շվեյցարիա Flag of Switzerland.svg, Իտալիա Flag of Italy.svg, Սլովենիա Flag of Slovenia.svg)
մ․ թ․ ա․ 5-րդ հազարամյակմ․ թ․ ա․ 1 հազարամյակ 2011 1363 iii, v

Օբյեկտների աշխարհագրական տեղադրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ավստրիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս ցանկը ցույց է տալիս Ավստրիայի կառավարության կողմից առաջարկված օբյեկտները՝ Համաշխարհային ժառանգության ցուցակում ընդգրկվելու համար։

# Պատկեր Անուն Տարածաշրշան Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշ
1 Innsbruck Flusspromenade.jpg Ինսբրուքի պատմամշակութային լանդշաֆտ՝ Կարվենդել
(գերմ.՝ Innsbruck-Nordkette/Karwendel)
Քաղաք Ինսբրուք
ֆեդերալական շրջան՝ Տիրոլ
16–րդ դար սկսած 2002 19 i, ii, iii, iv
2 Erzberg3.jpg Երկաթի հանք Էրցբերգ և հին քաղաք Շտայր
(գերմ.՝ Erzberg/Eisenstraße und Altstadt von Steyr)
ֆեդերալական շրջան՝ Վերին Ավստրիա, Շտիրիա 14–րդ դարից սկսած 2002 20 i, ii, iii, iv
3 Schwarzenberg Vlbg3.JPG Շվարցենբերգ
(գերմ.՝ Bregenzerwald)
Մոտակա քաղաք՝ Բրեգենց
ֆեդերալական շրջան՝ Ֆորարլբերգ
17–րդ դար — 19–րդ դար 1994 27 iv, v
4 Kremsmuenster Abbey South.jpg Կրեմսմունստերի աբբայություն
(գերմ.՝ Stift Kremsmünster)
Քաղաք՝ Կրեմսմունստեր
ֆեդերալական շրջան՝ Վերին Ավստրիա
777 թվականից սկսած 1994 28 i, ii, iii, iv, vi
5 Luftaufnahme 2007 - 10.jpg Խայլիգենկրոյցի աբբայություն
(գերմ.՝ Stift Heiligenkreuz)
բնակավայր՝ Խայլիգենկրոյց
ֆեդերալական շրջան՝
Ստորին Ավստրիա
1133 1994 30 i, ii, iii, iv
6 Sankt Georgen am Längsee Burg Hochosterwitz 01052004 2804.jpg Խոխոստերվից ամրոց
(գերմ.՝ Burg Hochosterwitz)
Մոտակա քաղաք
Սանկտ-Ֆայտ
ֆեդերալական շրջան՝ Կարինթիա
860 1994 31 i, iii, iv
7 Gurk.jpg Գուրկի Մայր տաճար
(գերմ.՝ Dom zu Gurk)
ֆեդերալական շրջան՝ Կարինթիա 1140 1994 32 i, iii, iv
8 Jungfernsprung im Nationalpark Hohe Tauern.JPG Բարձր Տաուրեն (ազգային պարկ)
(գերմ.՝ Nationalpark Hohe Tauern)
Մոտակա քաղաք` Շպիտտալ
ֆեդերալական շրջան՝ Կարինթիա, Տիրոլ, Զալցբուրգ
2003 1645 vii, viii, ix, x
9 Tirol Hall 01.jpg Խալլ՝ դրամային բակ
(գերմ.՝ Hall in Tirol - Münze)
ֆեդերալական շրջան՝ Տիրոլ 15–րդ դարից սկսած 2013 5801 i, ii, iv
10 Josefsbad (53256) IMG 3891.jpgBrunnen Kurpark Ischl.JPG Եվրոպայում նշանավոր հանքաջրաբուժական առողջարան
(գերմ.՝ Baden bei Wien/Bad Ischl)
* Բադեն
* Բադ-Իշլ
ֆեդերալական շրջան՝ Ստորին Ավստրիա, Վերին Ավստրիա 19–րդ դարից սկսած 2014 5930 ii, iii, iv, vi
11 Carnuntum Heidentor.jpg Հռոմեական Կայսրության սահմաններ
(գերմ.՝ Grenzanlagen des Römischen Reichs)
ֆեդերալական շրջան՝ Ստորին Ավստրիա, Վերին Ավստրիա, Վիեննա
(Գերմանիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ|Գերմանիա]] Flag of Germany.svg)
1 դար — 5 դար 2015 6004 ii, iii, iv
12 Unterwegs im Nationalpark Kalkalpen 2.JPG Միասնաբար ընդլայնված օբյեկտներ Հաճարենու կուսական անտառներ Կարպատներում (Սլովակիա և Ուկրաինա) և Գերմանիայի հաճարենու վերապրուկային անտառներ (Գերմանիա)
(գերմ.՝ Buchenurwälder in den Karpaten und alte Buchenwälder in Deutschland)
* Կալկապեն
* Կաղապար:Թարգմանված չէ
ֆեդերալական շրջան՝ Ստորին Ավստրիա, Վերին Ավստրիա
Ալբանիա Flag of Albania.svg, Բելգիա Flag of Belgium.svg, Բուլղարիա Flag of Bulgaria.svg, Խորվաթիա Flag of Croatia.svg, Իտալիա Flag of Italy.svg, Լեհաստան Flag of Poland.svg, Ռումինիա Flag of Romania.svg, Սլովենիա Flag of Slovenia.svg, Իսպանիա Flag of Spain.svg, Ուկրաինա Flag of Ukraine.svg)
2015 6024 ix
13 GroßglStr.jpg Գրոսգլոկկների լեռնաբերձ ճանապարհ
(գերմ.՝ Großglockner Hochalpenstraße)
ֆեդերալական շրջան՝ Կարինթիա, Զալցբուրգ 1935 2016 6074 i, ii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական տեղադրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Список кандидатов в объекты всемирного наследия ЮНЕСКО в Австрии» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Վերցված է 20 февраля 2016 
  2. «The States Parties - Austria»։ unesco.org։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-08-27-ին։ Վերցված է 4 декабря 2010 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]