Բուլղարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
##Բուլղարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Բուլղարիա)
Red pog.png
[Բոյանա եկեղեցի
Red pog.png
Իվանովո եկեղեցու քարանձավ
Red pog.png
Թրաքյան շիրիմ Կազանլակում
Red pog.png
Նեսեբար
Red pog.png
Ռիլա եկեղեցական համալիր
Red pog.png
Սվեշտարի թրաքյան շիրիմ
Պիրին ազգային զբոսայգի
Բուլղարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառաննգության օբյեկտների ցանկ
Red pog.png
Սրեբարնա ազգային արգելոց

}}

Բուլղարիան ունի ՅՈՒՆԵՍԿՕհամաշխարհային ժառանգության ինը օբյեկտ։ Առաջին չորս կառույցները Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվել են 1979 թվականին, մնացածը՝ 1985 թվականին։

Նախնական ցուցակներում այժմ Բուլղարիան ունի 14 կառույց[1]

Մշակութային[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ընդգրկման տարեթիվ Ժառանգություն Տեղայնք Նկարագրություն Հուշարձանի համարը Լուսանկար
1979 Բոյանա եկեղեցի (բուլղար․՝ Боянска църква) Սոֆիայի Բոյանա շրջան
42°39′0″ հս․ լ. 23°16′0″ ավ. ե. / 42.65000° հս․. լ. 23.26667° ավ. ե. / 42.65000; 23.26667 (Boyana Church)
Միջնադարյան բուլղարական ուղղափառ եկեղեցի 42 Boyana Church 8 TB.JPG
1979 Մադարացի ձիավոր (բուլղար․՝ Мадарски конник) Հյուսիս-արևելյան Բուլղարիա, Շումենի արևելք, Մադարա գյուղի մոտ
43°18′0″ հս․ լ. 27°9′0″ ավ. ե. / 43.30000° հս․. լ. 27.15000° ավ. ե. / 43.30000; 27.15000 (Madara Rider)
Բարձրաքանակ վաղ միջնադարյան ժայռի վրա 43 Madara Bulgaria.jpg
1979 Իվանովո եկեղեցու քարանձավ (բուլղար․՝ Ивановски скални църкви) Իվանովո գյուղ, Ռուսից հարավ, Դանուբի վրա
43°43′0″ հս․ լ. 25°58′0″ ավ. ե. / 43.71667° հս․. լ. 25.96667° ավ. ե. / 43.71667; 25.96667 (Rock-Hewn Churches of Ivanovo)
Ամուր ժայռերի վրա կերտված միաձույլ եկեղեցիներ, մատուռներ, վանքեր 45 Churches of Ivanovo S.jpg
1979 Թրաքյան շիրիմ Կազանլակում (բուլղար․՝ Тракийска гробница в Казанлък) Կազանլակ քաղաքի մոտ, կենտրոնական Բուլղարիա
42°37′0″ հս․ լ. 25°24′0″ ավ. ե. / 42.61667° հս․. լ. 25.40000° ավ. ե. / 42.61667; 25.40000 (Thracian Tomb of Kazanlak)
Հին գերեզման 44 Reproduction of Thracian tomb 1.jpg
1983 Նեսեբարի հին քաղաք (բուլղար․՝ Стар град в Несебър) Նեսեբարի հին մասը, Սև ծովում, Բուրգասից հյուսիս
42°39′22″ հս․ լ. 27°43′48″ ավ. ե. / 42.65611° հս․. լ. 27.73000° ավ. ե. / 42.65611; 27.73000 (Ancient City of Nessebar)
Քաղաքի հին մասը, գտնվում է թերակղզում 217 Nessebar, Bulgaria (9330464322).jpg
1983 Ռիլա եկեղեցական համալիր (բուլղար․՝  Национален парк „Пирин“) Ռիլա լեռների հյուսիս-արևմուտք, Սոֆիայից հարավ
42°7′0″ հս․ լ. 23°24′0″ ավ. ե. / 42.11667° հս․. լ. 23.40000° ավ. ե. / 42.11667; 23.40000 (Rila Monastery)
Միջնադարյան եկեղեցական համալիր, տարածաշրջանի ամենակարևոր մշակութային, պատմական, ճարտարապետական հուշարձաններից մեկը 216 Rila Monastery interior view.jpg
1985 Սվեշտարի թրաքյան շիրիմ (բուլղար․՝ Тракийска гробница в Свещари) Գյուղ Սվեշտարի, հյուսիսարևելյան Բուլղարիայի մոտ
43°40′0.01″ հս․ լ. 26°40′0.01″ ավ. ե. / 43.6666694° հս․. լ. 26.6666694° ավ. ե. / 43.6666694; 26.6666694 (Thracian Tomb of Sveshtari)
359 Sveshtari Thracian tomb Bulgaria IFB.JPG

Բնության հուշարձաններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տարթիվ Ժառանգություն Տեղայնք Նկարագրություն Հուշարձանի համարը Լուսանկար
1983 Պիրին ազգային զբոսայգի Բուլղարիայի հարավ-արևմուտքում գտնվող Պիրինյան լեռներ
41°40′0″ հս․ լ. 23°30′0″ ավ. ե. / 41.66667° հս․. լ. 23.50000° ավ. ե. / 41.66667; 23.50000 (Pirin National Park)
Բնական արգելավայր 225 Todorka peak red.jpg
1983 Սրեբարնա բնական արգելավայր Դանուբ գետից հարավ, Բուլղարիայի հյուսիս-արևելք
44°6′51.98″ հս․ լ. 27°4′41.02″ ավ. ե. / 44.1144389° հս․. լ. 27.0780611° ավ. ե. / 44.1144389; 27.0780611 (Srebarna Nature Reserve)
Բնական արգելավայր և լիճ Պոնտիկա վիլայում 219 Srebarna-Lake.jpg

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Կենտրոնական Բալկանի ազգային զբոսայգի- 1984
  • Nicopolis ad Istrum անտիկ քաղաք- 1984
  • Բաքկովո եկեղեցական համալիր - 1984
  • Սիլիստրայի հին գերեզման - 1984
  • Մագուրա քարանձավը բրոնզեդարյան նկարազարդումներով- 1984
  • Pobiti Kamani բնական հուշարձան - 1984
  • Բոլոգրադչիկ ժայռեր - 1984
  • Rusenski Lom ազգային զբոսայգի - 1984
  • Մելնիկ քաղաքը և Ռոժեն եկեղեցական համալիր - 1984
  • Վրացա Կարստ - 1984
  • Ստարա Զագորայում գտնվող երկու նեոլիթյան բնակատեղիներ - 1984
  • Հին Պլովդիվը - 2004
  • Ալեքսանդրովոյի շիրիմը - 2004
  • Պիրին ազգային զբոսայգին համաշխարհային ժառանգության օբյեկ - 2006

Պատկերասրահ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «UNESCO World Heritage Centre - Tentative List: Bulgaria»։ UNESCO World Heritage Centre։ Վերցված է 2009 թ․ մարտի 27 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կաղապար:Համաշխարհային ժառանգությունը Բուլղարիայում