Ալբանիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Ալբանիայի օբյեկտները թվով 3-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,3 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ 2 օբյեկտներ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, 1-ը՝ բնական չափանիշներով։ Բացի դրանից 2017 թվականի դրությամբ ևս 5 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։ Ալբանիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1989 թվականի հուլիսի 10-ին[2]։ Ալբանիայի առաջին օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 1992 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 16-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Butrint, Albania.jpg Բուտրինտ հնագիտական արգելոց-թանգարան
(ալբ․՝ Butrinti)
Հարակից քաղաք՝ Սարանդա
Շրջան՝ Վլյորայի գավառ
Մ․ թ․ ա․ VI դար 1992 թ․ № 570 iii
2 Citadel of Berat.jpg Բերատի և Գիրոկաստրայի պատմական կենտրոն
(ալբ․՝ Berati/Gjirokastër)
Շրջան՝ Բերատի գավառ Մ․ թ․ ա IV դար 2005 թ․ № 569 iii, iv
3 Balçine - lugina e Gashit -Sylbicë.JPG Կարպատների և Եվրոպայի այլ շրջանների կուսական անտառներ Շրջաններ՝ Կուկասի գավառ, Էլբասանի գավառ (Ավստրիա Ավստրիայի, Բելգիա Բելգիայի, Բուլղարիա Բուլղարիայի, Գերմանիա Գերմանիայի Իսպանիա Իսպանիայի, Իտալիա Իտալիայի, Ռումինիա Ռումինիայի, Սլովակիա Սլովակիայի, Սլովենիա Սլովենիայի, Ուկրաինա Ուկրաինայի, Խորվաթիա Խորվաթիայի հետ համատեղ) - 2017 1133 ix

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ալբանիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգական ցանց

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են նախնական ցանկում դրանք ավելացնելու հերթականությամբ։ Ցանկում նշված են այն օբյեկտները, որոնք Ալբանիայի կառավարության կողմից առաջարկվել են որպես թեկնածուներ համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու համար:

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման ժամանակ Ցանկում ընդգրկվելու տարին Չափանիշներ
1 Flag of Albania.svg Բասսե Սելցայի գերեզմաններ
(ալբ․՝ Basse Selca)
Մոտակա քաղաք՝ Պոգրադեց
Շրջան՝ Կորչայի գավառ
Մ․ թ․ ա VI դար 1996 թ․ 909 iii
2 Amfiteatr rzymski w Durrës 1.jpg Ամֆիթատրոն Դուրրասում
(ալբ․՝ Amfiteatri i Durrësit)
Շրջան՝ Դուրրասի գավառ I դար 1996 թ․ 910 iv
3 Pogradec, Lake Ohrid - Albania.jpg Օրխիդյան շրջանի բնական և մշակութային ժառանգություն
(ալբ․՝ Trashëgimisë natyrore dhe kulturore të rajonit i Ohrit)
Մոտակա քաղաք՝ Պոգրադեց
Շրջան՝ Կորչայի գավառ
2011 թ․ 5626 iii, iv, vii, ix
4 Apollonia odeon.jpg Ապոլլոնիա պատմական քաղաք
(ալբ․՝ Apolonia)
Մոտակա քաղաք՝ Ֆիերի
Շրջան՝ Ֆիերիի գավառ
Մ․ թ․ ա VI դար 2014 թ․ 5885 ii, iii, x
5 Castle of Bashtovë.jpg Բաշտովի ամրոց
(ալբ․՝ Kalaja e Bashtovës)
Շրջան՝ Տիրանայի գավառ XV դար 2017 թ․ 6259 iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Ալբանիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ (Ալբանիա)
Red pog.png
Բասսե Սելցա
Red pog.png
Դուրրես
Red pog.png
Պոգրադեց
Red pog.png
Ապոլլոնիա
Թեկնածու օբյեկտների տեղակայում

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-18-ին։ Վերցված է դեկտեմբերի 4-ին 2010 
  2. «The States Parties - Albania»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-18-ին։ Վերցված է դեկտեմբերի 4-ին 2010 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]