Լեհաստանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Լեհաստանի օբյեկտները թվով 14-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,3 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ 13 օբյեկտներ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով (որից 2-ը՝ որպես մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց) և 1-ը՝ բնական չափանիշներով։ Բացի դրանից 2014 թվականի դրությամբ ևս 4 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]: Լեհաստանը վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1976 թվականի հունիսի 29-ին[2]: Լեհաստանի տարածքում գտնվող առաջին 2 օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1978 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 2-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Krakau Wawel Wisla.jpg Կրակովի պատմական կենտրոն
(լեհ.՝ Stare Miasto w Krakowie)
Քաղաք՝ Կրակով
Վոևոդություն՝ Փոքր Լեհական
14-րդ դար 1978 № 29 iv
2 Wieliczka.jpg Արքայական Աղի հանքեր Վելիչկայում և Բոխնյայում
(լեհ.՝ Królewskie Kopalnie Soli w Wieliczce i Bochni)
Քաղաք՝ Վելիչկա, Բոխնյա
Վոևոդություն՝ Փոքր Լեհական
10-րդ դար 1978, 2008, 2013 № 32 iv
3 Arbeit macht frei sign, main gate of the Auschwitz I concentration camp, Poland - 20051127.jpg Օսվենցիմ (Աուշվից-Բիրկենաու) համակենտրոնացման ճամբար
(լեհ.՝ Obóz Koncentracyjny Auschwitz-Birkenau)
Քաղաք՝ Օսվենցիմ
Վոևոդություն՝ Փոքր Լեհական
1940 1979 № 31 vi
4 Wisent.jpg Բելովեժյան թավուտ
(լեհ.՝ Białowieski Park Narodowy)
Վոևոդություն՝ Պոդլյասյան
( Բելառուսի Flag of Belarus.svg հետ համատեղ )
1932 1979, 1992, 2014 № 33 vii
5 Warszawa-Zamek Królewski.jpg Վարշավայի պատմական կենտրոն (Արքայական դղյակ)
(լեհ.՝ Stare Miasto w Warszawie)
Քաղաք՝ Վարշավա
Վոևոդություն՝ Մազովեցյան
1300 1980 № 30 ii, vi
6 Zamosc 12.jpg Զամոշչ քաղաքի պատմական վայր
(լեհ.՝ Osiedle Stare Miasto w Zamościu)
Քաղաք՝ Զամոշչ
Վոևոդություն՝ Լյուբլինի
1578 1992 № 564 iv
7 Panorama of Malbork Castle, part 4.jpg Տևտոնական օրդենի Մարիենբուրգ դղյակ
(լեհ.՝ Zamek w Malborku)
Քաղաք՝ Մալբորք
Վոևոդություն՝ Պոմերանյան
1308 1992 № 847 ii, iii, iv
8 Torun01CenterWithWall level corr.jpg Թորունի միջնադարյան հատված
(լեհ.՝ Toruń)
Քաղաք՝ Թորուն
Վոևոդություն՝ Կույավա-Պոմերանյան
12-րդ դար 1997 № 835 ii, iv
9 POL Kalwaria Zebrzydowska.jpg Կալվարիա Զեբրժիդովսկա վանական համալիր
(լեհ.՝ Kalwaria Zebrzydowska)
Քաղաք՝ Կալվարիա Զեբրժիդովսկա
Վոևոդություն՝ Փոքր Լեհական
1558 1999 № 905 ii, iv
10 Kosciol pokoju w swidnicy wisnia6522.jpg Խաղաղության եկեղեցիներ Յավոր և Սվիդնիցա քաղաքներում
(լեհ.՝ Kościół Pokoju)
Քաղաքներ՝ Յավոր, Սվիդնիցա
Վոևոդություն՝ Ներքինսիլեզյան
17-րդ դար 2001 № 1054 iii, iv, vi
11 Sekowa drewniany kosciol.jpg Փայտաշեն եկեղեցիներ Հարավային Փոքր Լեհաստան վոևոդությունում
(լեհ.՝ Drewniane kościoły południowej Małopolski)
Վոևոդություն՝ Փոքր Լեհական Վաղ Միջնադար 2003 № 1053 iii, iv
12 Bad-Muskau-Schloss-05.IV.07-022.jpg Մուսկաու պարկ Լենկնիցա քաղաքում
(լեհ.՝ Park Mużakowski)
Վոևոդություն՝ Լյուբուշյան
( Գերմանիայի Flag of Germany.svg հետ համատեղ)
1815 2004 № 1127 i, iv
13 Jahrhunderthalle in Bresslau.jpg Հարյուրամյակի դահլիճ Վրոցլավում
(լեհ.՝ Hala Stulecia)
Քաղաք՝ Վրոցլավ
Վոևոդություն՝ Ներքինսիլեզյան
1911-1913 2006 № 1165 i, ii, iv
14 Chotyniec2.jpg Լեհաստանի և Ուկրաինայի Կարպատյան շրջանի փայտաշեն եկեղեցիներ
(լեհ.՝ Drewniane kościoły w polskich i ukraińskich Karpatach)
Վոևոդություններ՝ Փոքր Լեհական, Անդրկարպատյան
( Ուկրաինայի Flag of Ukraine.svg հետ համատեղ )
16 - 19-րդ դար 2013 № 1424 iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Լեհաստանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Լեհաստան)
Լեհաստանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Լեհաստանի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1 Gdansk 2004.jpg Գդանսկ հին քաղաք
(լեհ.՝ Gdańsk)
Քաղաք՝ Գդանսկ
Վոևոդություն՝ Պոմերանյան
997 2005 530 ii, iv, vi
2 Śluza Paniewo, dolna komora.jpg Ավգուստովյան ջրանցք
(լեհ.՝ Kanał Augustowski)
Մոտակա քաղաք՝ Ավգուստով
Վոևոդություն՝ Պոդլյասյան
19-րդ դար 2006 2101 i, iii
3 Przełom Dunajca a1.jpg Դունաեց գետի կիրճ
(լեհ.՝ Przełom Dunajca)
Մոտակա քաղաք՝ Նիեդզիցա
Վոևոդություն՝ Փոքր Լեհաստանի
- 2006 2102 не указаны
4 Zabytkowa Kopalnia Rud Srebronosnych Tarnowskie Gory 1 20070627.jpg Կապարի և արծաթի հանքավայրեր Տարնովսկիե Գորի
(լեհ.՝ Zabytkowa Kopalnia Rud Srebronośnych)
Վոևոդություն՝ Սիլեզյան 16-րդ դարից սկսած 2013 5794 i, ii, iii, iv
5 Bieszczadzki Park Narodowy 01.JPG «Հաճարենու կուսական անտառներ Կարպատներում և Գերմանիայի Շորֆհաիդե անտառային զանգված» Համաշխարհային ժառանգության համատեղ օբյեկտների ընդլայնում Վոևոդություն՝ Անդրկարպատյան (Ավստրիա Ավստրիայի, Ալբանիա Ալբանիայի, Բելգիա Բելգիայի, Բուլղարիա Բուլղարիայի, Իսպանիա Իսպանիայի, Իտալիա Իտալիայի, Ռումինիա Ռումինիայի, Սլովենիա Սլովենիայի, Ուկրաինա Ուկրաինայի, Խորվաթիա Խորվաթիա հետ համատեղ ) - 2015 6018 ix
6 Krzemionki2.JPG Կայծքարի Կշեմյոնկի նախապատմական հանքեր
(լեհ.՝ Krzemionki)
Վոևոդություն՝ Սվենտոկշիսյան - 2016 6075 i, iii, iv, v

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2011-08-27-ին։ Վերցված է դեկտեմբերի 4 2010 
  2. «The States Parties - Poland»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2011-08-27-ին։ Վերցված է դեկտեմբերի 4 2010 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]