Ռումինիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Ավստրիայի օբյեկտները թվով 7-ն են (2016 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,7 % -ը (1073-ը 2017 թվականին)։ 6 օբյեկտներ ցանկում ներառված են մշակութային չափանիշներով, ընդ որում դրանցից 1-ը ճանաչվում է որպես մարդկային ստեղծագործ հանճարի գլուխգործոց (չափանիշ)։ Բացի այդ, 2014 թվականի դրությամբ Ռումինիայի տարածքում տեղակայված են 14 օբյեկտներ, որոնք Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու թեկնածուներ են[1]։ Ռումինիայի Հանրապետությունը 1990 թվականի դեկտեմբերի 18–ին վավերացրել է ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան[2]։ Ռումինիայի առաջին օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 1991 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 15-րդ նստաշրջանում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս աղյուսակում օբյեկտները տեղակայված են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցուցակում։

# Պատկեր Անուն Տարածաշրջան Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթի Չափանիշներ
1 Delta Dunarii 500.jpg Դանուբի հովիտ
(ռում.՝ Delta Dunării)
Կոմսություն՝ Տուլչա 1991 № 588 vii, x
2 Biertan IMG 5606.jpg Տրանսիլվանիայի գյուղերում ամրացած եկեղեցիներ
(ռում.՝ Aşezări cu biserici fortificate din Transilvania)
Կոմսություն՝ Ալբա
Բրաշով
Մուրեշ
Սիբիու
Խարգիտա
13–րդ դար — 16–րդ դար 1991 № 596 iv
3 Horezu church.jpg Խորեզի վանք
(ռում.՝ Mănăstirea Horezu)
Քաղաք՝ Խորեզ
Կոմսություն՝ Վիլչա
1690 — 16–րդ դար 1993 № 597 ii
4 Moldovita Church.jpg Մոլդովայի պատմական շրջանի եկեղեցիներ
(ռում.՝ Bisericile din nordul Moldovei)
Կոմսություն՝ Սուչավա 15–րդ դար — 16–րդ դար 1993 № 598 i, iv
5 Sighisoara 200609.jpg Սիգիշոարա քաղաքի պատմական կենտրոն
(ռում.՝ Centrul oraşului medieval Sighişoara)
Քաղաք՝ Սիգիշոարա
Կոմսություն՝ Մուրեշ
13–րդ դար — 16–րդ դար 1999 № 902 iii, v
6 Sârbi Josani.jpg Մարամուրեշի պատմական շրջանի փայտե եկեղեցիներ
(ռում.՝ Biserici de lemn din Maramureş)
Կոմսություն՝ Մարամուրեշ 17–րդ դար — 18–րդ 1999 № 904 iv
7 Sanctuarele de andezit.JPG Ամրոցներ՝ Օրեշտիե լեռներում
(ռում.՝ Fortăreţe dacice din Munţii Orăştiei)
Քաղաք՝ Օրեշտիե
Կոմսություն՝ Խունեդոարա
մ․ թ․ ա 1-ին դար — 1–ին դար 1999 № 906 ii, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական տեղադրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թեկնածու ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս ցանկը ցույց է տալիս Ռումինիայի կառավարության կողմից առաջարկված օբյեկտները՝ Համաշխարհային ժառանգության ցուցակում ընդգրկվելու համար։

# Պատկեր Անուն Տարածաշրջան Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշ
1 Neamt monastery 1.cristibur.jpg Նյամցի վանք
(ռում.՝ Mănăstirea Neamţ)
Մոտակա քաղաք՝ Տիրգու-Նյամց
ЖԿոմսություն՝ Նյամց
14–րդ դար 1991 544 i, ii, iv
2 Curtea de Arges.SV.jpg Քաղաքի եկեղեցի՝ Կուրտեա դե Արճեշ
(ռում.՝ Curtea de Argeş)
Կոմսություն՝ Արջես 14–րդ դար — 16–րդ դար 1991 545 i, ii, iv
3 RO GJ Tg Jiu Endless Column park.jpg վիթխարակերտ համալիր քաղաքում՝ Տիրգու-Ժիու
(ռում.՝ Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu)
Կոմսություն՝ Գորժ 1937 1991 548 i, ii
4 BasarabiComplex5.JPG Բասարաբի քարանձավաբնակ համալիր
(ռում.՝ Complexul rupestru Basarabi)
Քաղաք՝ Մուրֆատլար
Կոմսություն՝ Կոնստանցա
9–րդ դար — 11–րդ դար 1991 549 նշված չէ
5 RO IS Trei Ierarhi 2008.jpeg Երեք Լուսավորյալների վանք Յասսիում
(ռում.՝ Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași)
Город: Яссы
Կոմսություն՝ Յասսի
17–րդ դար 1991 551 i, iv
6 Stema jud Gorj.jpg Ամրացված տուն՝ Կուլի Պատմական շրջան Օլթենիա
(ռում.՝ Culele din Oltenia)
Կոմսություն՝ Գորժ , Դոլժ, Մեհեդինցի, Վիլչա, Արջեշ , Թելեորման 18–րդ դար — 19–րդ դար 1991 552 iv, v
7 Biserica din Densus - Pasztor.jpg Սուրբ Նիկոլայի եկեղեցի Դենսուշ գյուղում
(ռում.՝ Biserica Sfântul Nicolae din Densuș)
Կոմսություն՝ Խունեդոարա 7–րդ դար 1991 553 i, iv
8 Poarta 3.jpg Ալբա-Յուլիյա քաղաքի պատմական կենտրոն
(ռում.՝ Alba Iulia)
Կոմսություն՝ Ալբա 9-րդ դար — 18–րդ դար 1991 555 iv, v, vi
9 Retezat near camp Bucura.JPG Ռետեզատ (ազգային պարկ)
(ռում.՝ Parcul Național Retezat)
Կոմսություն՝ Խունեդոարա, Կարաշ-Սեվերին 1991 557 նշված չէ
10 Roudna Mountains, main edge, Romania.jpg Ռոդնա (ազգային պարկ)
(ռում.՝ Parcul Național Munții Rodnei)
Կոմսություն՝ Սուչավա , Բիստրիցա–Նեսեուդ, Մարամուրեշ 1991 558 նշված չէ
11 Actual Hunedoara county CoA.png Ֆորմացիյա Սանպետրու
(ռում.՝ Locul fosilifer cu dinozauri Sânpetru)
Ближайшее поселение: Санпетру
Կոմսություն՝ Խունեդոարա
1991 559 նշված չէ
12 Peisaj din Slătioara.jpg Դարավոր անտառ Սլետիոարա
(ռում.՝ Slătioara)
Կոմսություն՝ Սուչավա 1991 560 նշված չէ
13 Sibiu.jpg Սիբիու քաղաքի պատմական կենտրոն
(ռում.՝ Sibiu)
Կոմսություն՝ Սիբիու 12–րդ դարից սկսած 2004 1929 ii, iii, iv, v
14 Torocko a világörökség része.JPG Ընդլայնված օբյեկտներ՝ գյուղ Հոլլոկյո
գյուղ Ռիմետյա մերձակայքը
(ռում.՝ Rimetea)
Կոմսություն՝ Ալբա 17–րդ դարից սկսած 2012 5683 v

Օբյեկտների աշխարհագրական տեղադրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Ռումինիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Ռումինիա)
Red pog.png
Նյամցի վանք
Red pog.png
Բասարաբի քարանձավաբնակ համալիր
Red pog.png
Կուլի Օլթենիա
Red pog.png
Դենսուշ
Red pog.png
Ռետեզատ (ազգային պարկ)
Red pog.png
Ռոդնա (ազգային պարկ)
Red pog.png
Ֆորմացիյա Սանպետրու
Red pog.png
Սլետիոարա անտառ
Red pog.png
Ռիմետյա
Թեկնածուներ՝ Համաշխարհային ժառանգության ցուցակում ընդգրկվելու համար։

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-20-ին։ Վերցված է 12 ноября 2010 
  2. «The States Parties - Romania»։ unesco.org։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-20-ին։ Վերցված է 1 ноября 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]