Արգենտինայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Արգենտինայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցանկում 2017 թվականին ընդգրկված էր 11 անվանում, որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,0%-ը, (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։

1000 օբյեկտները ընդգրկված են ցանկում մշակութային չափանիշներով, 9964-ը՝ բնական։ Կուրուչեի տունը համարվում է մարդկային ստեղծագործական հանճարի գլուխգործոց (չափանիշ i), Լոս Գլասյարես, Իգուասուն և Լոս Ալերսեսը ճանաչվել են բնության ֆենոմեն կամ բնության բացառիկ գեղեցկություն և գեղագիտական կարևորություն ունեցող տարածքներ (չափանիշ vii)։


Բացի այդ, 2016 թվականի դրությամբ, օբյեկտներից 6-ը, որոնք գտնվում են պետության տարածքում, համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու թեկնածուներ են, այդ թվում են մշակութային 3 օբյեկտ, բնական 2 օբյեկտ, խառը չափանիշներով 1 օբյեկտ[1]։ Արգենտինան 1978 թվականի օգոստոսի 23-ին վավերացրել է համաշխարհային ժառանգության պահպանման կոնվենցիան[2]։ Արգենտինայի տարածքում գտնվող առաջին օբյեկտը գրանցվել է ցուցակում 1981 թվականին ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության 5-րդ նստաշրջանում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Օբյեկտները ներկայացված են ըստ համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու ժամանակի։ Եթե օբյեկտներն ավելացվել են միաժամանակ, այսինքն ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության կոմիտեի մեկ նիստում, ապա ներկայացված են ըստ համարների։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման ժամանակը Ցանկում հայտնվելու տարեթիվը Չափանիշ
1 SantaCruz-Upsala-P2140135b.jpg Ազգային Պարկ Լոս Գլասյարես
(իսպ.՝ Los Glaciares)
Պրովինցիա՝ Սանտա Կրուս 1981 145 vii, viii
2 Ruinas-san-ignacio.jpgSanta Ana Jesuit-Guarani mission 1.jpg Հիսուսի միաբանությունները գուրարանի հնդկացիների երկրում՝ Սան Իգնասիյո Մինի, Սանտա Անա, Նուեստրա Սենորա դե Լորետո և Սանտա Մարիա Լա Մայոր (Արգենտինա), Սան Միգել դաս Միսոյինս ավերակներ (Բրազիլիա)
(իսպ.՝ Misiones jesuíticas de los guaraníes: San Ignacio Miní, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto y Santa María la Mayor (Argentina), ruinas de Sao Miguel das Missoes (Brasil))
Պրովինցիա Միսոնես, Արգենտինա
(ԲրազիլիաԲրազիլիայի հետ միասին)
XVII դար — XVIII դարեր 1983, 1984 275 iv
3 Cataratas027.jpg Իգուասու ազգային պարկ
(իսպ.՝ Parque nacional del Iguazú)
Պրովինցիա Միսոնես 1984 303 vii, x
4 SantaCruz-CuevaManos-P2210651b.jpg Քարայր Կուեվա դե Լաս Մանոս
(շրջան՝ Ռիոս Պինտուրաս, պրովինցիա՝ Սանտա Կրուս)
(իսպ.՝ Cueva de las Manos del Río Pinturas)
Պրովինցիա Սանտա Կրուս XI — VIII 1999 936 iii
5 Robben-001.jpg Վալդես թերակղզի
(իսպ.՝ Península Valdés)
Պրովինցիա Չուբուտ 1999 937 x
6 Ischigualasto national park.jpgTalampaya NP.jpg Բնկական պարկեր Իսչիգուալաստո և Տալամպայա
(իսպ.՝ Parques naturales de Ischigualasto / Talampaya)
Պրովինցիա Սան Խուան և Լա Պիոխա) 2000 966 viii
7 AltaGracia.jpg Ճիզվիտական թաղամասն ու Կորդովայի առաքելությունը
(իսպ.՝ Manzana y estancias jesuíticas de Córdoba)
Պրովինցիա Կորդովա XVII — XVIII դարեր 2000 995 ii, iv
8 Jujuy-Purmamarca-P3120033.JPG Հնագույն ուղի Կեբրադա դե Ումաուկա
(իսպ.՝ Quebrada de Humahuaca)
Պրովինցիա Ժուժույ 2003 1116 ii, iv, v
9 Incatrail in Peru.jpg Կղապակ-Նյան – ճանապարհային համակարգ Անդերում
(իսպ.՝ Sistema Vial Andino / Qhapaq Ñan)
Պրովինցիա Ժուժույ, Սալթա, Տուկուման, Կատամարկա, Լա Պիոխա, Սան Խուան, Մեդոսա
(Բոլիվիա Բոլիվիա, ԿոլումբիաԿոլումբիա, Պերու Պերու, Չիլի Չիլի, Էկվադոր Էկվադոր)
2014 1459 ii, iii, iv, vi
10 Curutchet.jpg Ճարտարապետական ժառանգություն Լե Կորբյուզե – նշանակալի ավանդ մոդեռնիզմում
(իսպ.՝ Obra arquitectónica de Le Corbusier – Contribución excepcional al Movimiento Moderno)
* Կուրուչետի տունը
Լա Պլատա, պրովինցիա Բուենոս Այրես
( Բելգիա Բելգիայի հետ միասին, ԳերմանիաԳերմանիա, ՀնդկաստանՀնդկաստան, ՖրանսիաՖրանսիա, ՇվեյցարիաՇվեյցարիա, ՃապոնիաՃապոնիա)
1949-1953 2016 1321 i, ii, vi
11 Lago verde (Los Alerces National Park) 01.JPG Լոս Ալերսես ազգային պարկ
(իսպ.՝ Parque Nacional Los Alerces)
Պրովինցիա Չուբուտ 2017 1526 vii, x

Օբյեկտների աշխարհագրական տեղաբաշխում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցանկը

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-07-07-ին 
  2. «The States Parties — Argentina»։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-07-07-ին