Կոլումբիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Կոլումբիայի օբյեկտները թվով 8-ն են (2014 թվականի տվյալներով), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,8 % (1073-ը 2017 թվականի դրությամբ)։ 6 օբյեկտ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով։

Բացի դրանից 2016 թվականի դրությամբ ևս 18 օբյեկտ ներկայացված են թեկնածուների ցանկում [1]։ Կոլումբիան վավերացել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1984 թվականին։

Օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 64 - Carthagène - Décembre 2008.jpg Նավահանգիստ, ամրոցներ և հուշարձաններ Կարթագեններ [2]
Puerto, fortalezas y conjunto monumental de Cartagena
Բոլիվար XVI դար 1984 285 iv, vi
2 Rio Atrato.JPG Լոս-Կիտոսի ազգային պարկ[3]
Parque Nacional de Los Katíos
Անտոկիա 1973 1994 711 ix, x
3 San Agustin parque arqueologic.jpg Սան-Ագուսին[4]
Parque Arqueológico de San Agustín
Ուիլիա 1914 1995 744 iii
4 Tombs in Tierra Dentro.jpg Տիեռադենտո հնագիտական պարկ[5]

Tierradentro
Կաուկա I հազարամյակ 1995 743 iii
5 Mompox - Case coloniali.jpg Սանդա Կրուս դե Մոմպոս [6]
Santa Cruz de Mompox
Բոլիվար 1540 1995 742 iv, v
6 Malpelo island NOAA.jpg Մալպելո կղզի[7]
Isla de Malpelo
Վալյե դել Կաուկա 2006 1216 vii, ix
7 Cafetales, en Colombia.jpg Կոլումբիայի Սուրճի մշակութային լանդշաֆտ [8]
Paisaje cultural de los cafetales
Անտոկիա 2011 1121 v, vi
8 Incatrail in Peru.jpg Կխապակ-Նյան՝ Անդախի ճանապարհային համակարգ[9]
իսպ.՝ Sistema Vial Andino / Qhapaq Ñan
Նարինյո 2014 1459 ii, iii, iv, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Իսպանիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1 Lost City Ruins.jpg Բուրիտակա 200 — Սյուդատ-Պերդիտա — Սիերա Նեվադա դե Սանտա Մարտա
Buritaca 200 — Ciudad Perdida — Sierra Nevada de Santa Marta
Սիերա Նեվադա դե Սանտա Մարտա դեպարտամենտ 1993 800 147 ?
2 Anocheser san jorge.jpg Ռիո Սան Խորկեի նախաիսպանական ժամանակաշրջանի ջրաբաշխական համակարգ
Sistema Hidráulico Prehispánico del Río San Jorge
Կորդոբաա դեպարտամենտ 1993 149 ii, iii
3 Chiribiquete view.jpg Չիրիբիկետե ազգային բնության պարկ
Parque Nacional Natural Chiribiquete
Ամասոնաս դեպարտամենտ 1993 152 vii, viii, ix, x
4 Isla Providencia Colombia by Luis Barreto.png Սիֆլաուերի ծովային բնապահպանական գոտի
Seaflower Marine Protected Area (MPA)
Սան Անդրես ի Պրովիդենսիա դեպարտամենտ 2007 5166 ix, x
5 Canal del Dique Inundaciones 2.jpg Կանալ Դիկիե
Canal del Dique
2012 5756 i, iv
6 Pescadero Cañon Chicamocha.JPG Չիկամոչա հյուսիսային գետի ավազանի մշակութային լանդշաֆտ
Paisaje Cultural de la Cuenca Baja del Río Chicamocha
2012 5757 ii, iv, vii, viii
7 Chiribiquete view.jpg Չիրիբիկետե ազգային բնության պարկ
Parque Nacional Natural Chiribiquete
Ամասոնաս դեպարտամենտ 2012 5758 iii, vii, viii, x
8 EconómicasUnal.jpg Բոգոտայի համալսարանական քաղաք
Ciudad Universitaria de Bogotá
Բոգոտա քաղաք 2012 5759 i, iv
9 Iglesia de Zipaquira-Cundinamarca.jpg Աղի հանքարդյունաբերական քաղաքների մշակութային լանդշաֆտ Սիկապիրա, Տաուսա և Նեմոկոն քաղաքներում 2012 5761 i, iii, v
10 Anocheser san jorge.jpg Նախաիսպանական ժամանակաշրջանի ջրաբաշխական համակարգ Ռիո Սան Խորկե
Sistema Hidráulico Prehispánico del Río San Jorge
Կորդոբա 1993 5764 iii, iv, v
11 Playa Brava o Siete Olas.JPG Տաիրոնա ազգային պարկ և Սիերա Նեվադա դե Սանտա Մարտայի հնագիտական վայրեր
Parques Nacionales Sierra Nevada de Santa Marta y Tayrona con sus Sitios Arqueológicos
2012 5765 iii, iv, v,viii
12 Desierto De La Tatacoa.jpg Տատակովայի անապատ
Desierto de la Tatacoa
Ոիլա 2012 5766 iv, vii, viii
13 Inca trail, Peru.jpg Կաթոլիկ հավատքի տաճարներ
Templos de la Doctrina Católica
դեպարտամենտ Կաուկա, մունիցիպալիտետ Պաեկ и Ինսա 2012 5767 ii, iv
14 Lateral Virgilio Barco día.jpg Բիրգիլո Բարգո գրադարան
Biblioteca Virgilio Barco
город Богота 2012 5768 i
15 Banana plantation.jpg United Fruit Company ենթակառուցվածք
Infraestructura de la United Fruit Company
2012 5770 iv, vi
16 Villa de Leyva el infiernito.jpg Ռիկաուրտե հարավային մարզ
Sur de la Provincia de Ricaurte
Բոյակա դեպարտամենտ 2012 5771 ii, iii, viii, x
17 Puente de Occidente-top.jpg Պուենտե դե Օկսիդանտե (արևմտյան կամուրջ)
Puente de Occidente
Սանտա Ֆե դե Անտոկիա քաղաք 2012 5772 i, iv
18 Puente en zona de palafitos en Nueva Venecia-Sitionuevo-Magdalena-Colombia.jpg Սենագա Գրանդե դե Սանտա Մարտայի և Մեդիո Ատրադոյի մշակութային լանդշաֆտի նախապատմական բարձրասյուն բնակավայրեր 2013 5842 iv, v

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կոլումբիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-08-ին 
  2. «Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena»։ UNESCO։ Վերցված է 8 August 2016 
  3. «Los Katíos National Park»։ UNESCO։ Վերցված է 8 August 2016 
  4. «San Agustín Archaeological Park»։ UNESCO։ Վերցված է 8 August 2016 
  5. «National Archeological Park of Tierradentro»։ UNESCO։ Վերցված է 8 August 2016 
  6. «Historic Centre of Santa Cruz de Mompox»։ UNESCO։ Վերցված է 8 August 2016 
  7. «Malpelo Fauna and Flora Sanctuary»։ UNESCO։ Վերցված է 8 August 2016 
  8. «Coffee Cultural Landscape of Colombia»։ UNESCO։ Վերցված է 8 August 2016 
  9. «Qhapaq Ñan, Andean Road System»։ UNESCO։ Վերցված է 8 August 2016 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]