Ճապոնիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում 2017 թվականին Ճապոնիայի օբյեկտները թվով 21-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 2,0 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ 17 օբյեկտ ընդգրկված է մշակութային չափանիշներով, 4-ը՝ բնական։ Բուդդայական արձան Հորյուջի վայրում, Հիմեձի ամրոցը, Իցուկուսիմա կոթողը, Արևմտյան արվեստի ազգային թանգարանը համարվում են մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոցներ։ Յակուշիմա կղզին ճանաչվել է բնական բացառիկություն կամ բացառապես բնության գեղեցկություն և գեղագիտական կարևորություն։

Բացի դրանից 2017 թվականի դրությամբ, 9 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1], բոլորը մշակութային չափանիշներով։ Ճապոնիայում Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան վավերացվել է 1992 թվականի հուլիսի 30-ին[2]։ Ճապոնիայի առաջին օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1993 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 17-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անուն Տարածաշրջան Ստեղծման ժամանակ Ցանկում ընդգրկվելու տարի Չափանիշներ
1 Horyu-ji11s3200.jpg Բուդդայական արձան Հորյուջի վայրում
(ճապ.՝ 法隆寺 — Храм процветающей дхармы)
Իկարուգա,
Նարա պրեֆեկտուրա
607 1993 660 i, ii, iv, vi
2 Himeji Castle The Keep Towers.jpg Հիմեձի ամրոց
(ճապ.՝ 姫路城 — Замок белой цапли)
Հիմեջի,
Հյոգո պրեֆեկտուրա
1333—1346 1993 661 i, iv
3 Cryptomeria japonica Tsuga sieboldii Yakushima.jpg Յակուշիմա կղզի
(ճապ.՝ 屋久島)
Կոգոշիմա պրեֆեկտուրա 1993 662 vii, ix
4 Sirakami santi.JPG Սիրակամի լեռներ
(ճապ.՝ 白神山地, букв. «горные земли белого бога»)
Հյուսիսային կղզի Հոնսյու 1993 663 ix
5 Byodo-in Uji03bs2640.jpg Հին Կիոտոյի մշակույթի հուշարձաններ (Կիոտո, Ուջի և Օցու քաղաքներում) Կիոտո պրեֆեկտուրա,
Սիգա պրեֆեկտուրա
806 1994 688 ii, iv
6 Ogi Shirakawa-gō, Gifu, Japan.jpg Պատմական գյուղ Շիրակավա-գո և Գոկայամա Տոյամա պրեֆեկտուրա,
Գուֆու պրեֆեկտուրա
1995 734 iv, v
7 HiroshimaGembakuDome6747.jpg Հիրոսիմայի խաղաղության հուշարձան
(ճապ.՝ 原爆ドーム)
Հիրոսիմա,
Հիրոսիմա պրեֆեկտուրա
10–րդ դար 1996 775 vi
8 Itsukushima torii distance.jpg Իցուկուսիմա կոթող
(ճապ.՝ 厳島神社)
Իցուկուսիմա,
Հիրոսիմա պրեֆեկտուրա
6–րդ դար 1996 776 i, ii, iv, vi
9 Kofukuji0411.jpg Նարա քաղաքի պատմական հուշարձանների մաս
Տոդայ-ջի, Կոֆուկու-ջի, Կասուգա-տայսյա, Գանգո-ջի, Յակուսի-ջի, Տոշոդայ-ջի
Նարա պրեֆեկտուրա 8–րդ դար 1998 870 ii, iii, iv, vi
10 Taiyuin nitenmon gate.jpg Նիկկոյի սրբավայրեր և տաճարներ
(ճապ.՝ 日光市, букв. «солнечный свет»)
Տոտիգի պրեֆեկտուրա 4—8–րդ դարեր 1999 913 i, iv, vi
11 Naha Shuri Castle16s5s3200.jpg «Գուսուկ» ամրոց և նրան միացված Ռյուկյու կղզու տերության հին արձաններ
(ճապ.՝ 御城)
Կղզի՝ Օկինավա 12—17-րդ դարեր  2000 972 ii, iii, vi
12 Kongobuji Koyasan07n3200.jpg Սրբազան վայր և ճանապարհ Կի ուխտագնաց լեռներում
(ճապ.՝ 熊野古道)
Վակայամա (պրեֆեկտուրա) 10—11-րդ դարեր 2004 1142 ii, iii, iv, vi
13 Goko Reflection.jpg Թերակղզի՝ Սիրետոկո
(ճապ.՝ 知床国立公園)
Կղզի՝ Հոկկայդո 2005 1193 ix, x
14 Iwami Ginzan Silver Mine, Shimizudani Refinery Ruins 001.JPG Իվանի Գինզանի արծաթե տեգ
(ճապ.՝ 石見銀山)
Սիմանե (պրեֆեկտուրա),
Կղզի Հոնսյու
1526 2007 1246 ii, iii, v
15 Mōtsū-ji.JPG Հիրաիզւմի — Տաճար, այգի և հնագիտական արձան,
(ճապ.՝ 平泉町)
Իվատե (պրեֆեկտուրա) 2011 1277 ii, vi
16 Minamijima, Ogasawara, Tokyo.jpg Օգասավարա կղզի
(ճապ.՝ 小笠原群島 Огасавара сёто:)
Տոկիո պրեֆեկտուրա 2011 1362 ix
17 Ֆուձիյամա, սրբավայր և գեղարվեստորեն ոգեշնչված աղբյուր
(ճապ.՝ 富士山 Фудзисан)
Շիզուոկա և Յամանասի պրեֆեկտուրաների սահմաններ 2013 1418 iii, vi
18 富岡製糸場・繰糸場.jpg Տոմիոկա քաղաքում մետաքսի արտադրություն և զուգակցվող օբյեկտներ
(ճապ.՝ 富岡製糸場と絹産業遺産群)
Գումմա (պրեֆեկտուրա) 1872 2014 1449 ii, iv
19 Kagoshima Syuseikan.jpg Մեյջիի արդյունաբերական դարաշրջանի հուշարձանները[en]: գործանար, նավաշինարան և ածխի հանքահոր
(ճապ.՝ 明治日本の産業革命遺産 製鉄・製鋼、造船、石炭産業)
պրեֆեկտուրա՝ Յամագուտի, Կագոսիմա, Սագա, Իվատե, Նագասակի, Ֆուկուոկա, Շիզուոկա 19—20-րդ դար 2015 1449 ii, iv
20 National museum of western art01 1920.jpg Ճարտարապետական ժառանգություն[The Architectural Work of Le Corbusier] Շառլ Էդուար լը Կորբյուզիե՝ Մոդեռնիզմի երևելի ավանդ
(ճապ.՝ ル・コルビュジエの建築作品-近代建築運動への顕著な貢献-):
ա) Արևմտյան արվեստի ազգային թանգարան
պրեֆեկտուրա Տոկիո (համատեղ Արգենտինա, Բելգիա, Գերմանիա, Հնդկաստան, Ֆրանսիա, Շվեյցարիա) 20-րդ դար 2016 1321 i, ii, vi
21 Munakata taisya honden.JPG Սրբազան կղզի Օկինոշիմա և Մունակատա տարածաշրջանի օբյեկտները միասին
(ճապ.՝ 「神宿る島」宗像・沖ノ島と関連遺産群)
Ֆուկուոկա (պրեֆեկտուրա) 4—9-րդ դար 2017 1535 ii, iii

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ճապոնիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Ճապոնիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տարածաշրջան Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարի Չափանիշներ
1 KamakuraDaibutsu3947.jpg Տաճար, սրբավայր և Կամակուրա քաղաքում հին շինություն
(ճապ.՝ 鎌倉市)
Կանագավա (պրեֆեկտուրա) 1192—1868 1992 370 i, ii, iii, iv, vi
2 Hikone castle18s3200.jpg Հիկունե ամրոց
(ճապ.՝ 彦根城)
Հիկոնե ,
Սիգա (պրեֆեկտուրա)
1603—1622 1992 374 i, ii, iii, iv
3 Kuroshima church.jpg Եկեղեցի և քրիստոնեական կառույց Նագասակի քաղաքում Նագասակի (պրեֆեկտուրա) 2007 5096 ii, iii, iv, v, vi
4 Takamatsuzuka mural 2006-03-31.jpg Ասուկա-Ֆուձիբարա՝ Ճապոնիայի հին մայրաքաղաքի հնագիտական հուշարձաններ Նարա(պրեֆեկտուրա) 2007 5097 ii, iii, iv, v, vi
5 Oyu-kanjyouretuseki.JPG Հոկկայդո կղզում Ձեմոն դարաշրջանի հնագիտական պեղումներ, Տոհոկուի և այլ տարածաշրջանի հյուսիսում Հոկկայդո պրեֆեկտուրա,
Տոհոկու տարածաշրջան
2009 5398 iii, iv
6 NintokuTomb.jpg Մոձու-Ֆուրուիտի Կոֆունգուն, կուտակված հին գերեզմանաբլուր Օսակա(պրեֆեկտուրա) 3—4-րդ դարեր 2010 5570 ii, iii, iv
7 Sado gold mountain.jpg Սադո մշակութա-պատմական հանքահոր Նիիգաթա (պրեֆեկտուրա) 17-րդ դար 2010 5572 ii, iii, iv
8 Mōtsū-ji.JPG Հիրաիզումի՝ տաճար, այգի և հնագիտական հուշարձան, որը պատկերում է անաղարտ երկիր պրեֆեկտուրա Իվատե 12-րդ դար 2012 5760 ii, iii, vi
9 犬の門蓋 - panoramio.jpg Կղզի Ամամի-Օսիմա (ա), կզղի Տոկունոսիմա[en] (բ), Օկինավա կղզու հյուսիսային մաս (բ) և կղզի остров Իրիոմոտե (գ) պրեֆեկտուրա Կոգոշիմա (ա, բ), Օկինավա (բ, գ) 2016 5760 ix, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Ճապոնիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Ճապոնիա)
Red pog.png
2
Red pog.png
3
Red pog.png
4
Red pog.png
5
Red pog.png
6
Red pog.png
7
Թեկնածու ցանկում ընդգրկված օբյեկտներ

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre 
  2. «The States Parties — Japan»։ UNESCO 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]