Իտալիայի ազգային պարկերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Իտալիայի ազգային պարկերը ընդգրկում են երկրի տարածքի մոտ հինգ տոկոսը: Պարկերը կառավարվում են Հռոմի շրջակա միջավայրի նախարարության կողմից (իտալ.՝ Ministero dell'Ambiente).[1]

Իտալիայի ազգային պարկերի ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անուն Շրջան Տարածք Բարձր կետ Բարձրությունը Հաստատվել է Քարտեզ Պատկեր
Աբրուցցո, Լացիո և Մոլիզե[2] Աբրուցո, Լացիո, Մոլիզե 506.83 կմ2 (195.69 sq mi) Մոնտի դելլա Մետա 2,249 m (7,379 ft) 1923
Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise.jpg
Ալթա Մուրգիա[3] Ապուլիա 677.39 կմ2 (261.54 sq mi) Torre Disperata 686 m (2,251 ft) 2004
Trullomurgia.jpg
Ապպեննինո լուկանո - Վալ դե Ագրի - Լագոնեգրեսե[4] Բազիլիկատա 689.96 կմ2 (266.40 sq mi) Monte del Papa 2,005 m (6,578 ft) 2007
Monte Volturino.JPG
Ապպեննինո Տոսկո-Էմիլիանո[5] Էմիլիա Ռոմանիա, Տոսկանա 227.92 կմ2 (88.00 sq mi) Monte Cusna 2,121 m (6,959 ft) 1997
Castello carpineti monte cusna.JPG
Լա Մադդալենայի կղզեխումբ[6] Սարդինիա 201.46 կմ2 (77.78 sq mi) Punta Tejalone, Կապրերա[7] 212 m (696 ft) 1994
Arcipelago della Maddalena, Caprera Cala Napoletana 01.JPG
Տոսկանյան կղզեխումբ[8] Տոսկանա 746.53 կմ2 (288.24 sq mi) Լեռ Կապպանե Էլբայի վրա Տիրենյան ծովում 1,018 m (3,340 ft) 1989 Tuscan archipelago.png
Aerial view of Elba 1.jpg
Ասինարա[9] Սարդինիա 269.60 կմ2 (104.09 sq mi) Punta Scomunica 408 m (1,339 ft) 1997 Asinara map.png
Asinello bianco sardegna asinara 3593693026 750d1054eb o.jpg
Ասպրոմոնտե[10] Կալաբրիա 760.53 կմ2 (293.64 sq mi) Montalto 1,955 m (6,414 ft) 1989 Reggiocalabria mappa.png
Cippo di garibaldi in aspromonte.JPG
Կիլենտո, Վալլո դի Դիանո[11] Կամպանիա 1,810.48 կմ2 (699.03 sq mi) Monte Cervati 1,898 m (6,227 ft) 1991 Salerno mappa.png
Capo palinuro.jpg
Չինկվե-Տերրե[12] Լիգուրիա 38.60 կմ2 (14.90 sq mi) Monte (Mai-)Pertuso[13] 820 m (2,690 ft) 1999 Parco-Cinque Terre-Posizione.png
Cinque Terre .jpg
Չիրչեո[14] Լացիո 84.40 կմ2 (32.59 sq mi) Չիրչեո լեռ 541 m (1,775 ft) 1934
Circeo.JPG
Դոլոմիթի Բելլունեսի[15] Վենետո 31.51 կմ2 (12.17 sq mi) Monte Pavione 2,335 m (7,661 ft) 1988 Parco-Dolomiti Bellunesi-Posizione.png
Dolomiti Bellunesi.JPG
Կասենտինո անտառ, Մոնտե Ֆալտերոնա, Կամպինա[16] Էմիլիա Ռոմանիա, Տոսկանա 364.00 կմ2 (140.54 sq mi) Monte Falterona 1,645 m (5,397 ft) 1989 Parco-Foreste Casentinesi-Posizione.png
Parco nazionale delle Foreste Casentinesi (17).jpg
Գարգանո[17] Ապուլիա 1,211.18 կմ2 (467.64 sq mi) Monte Calvo[18] 1,065 m (3,494 ft) 1991
Gargan0003.jpg
Գեննարգենտու[19] Սարդինիա 730.00 կմ2 (281.85 sq mi) Punta La Marmora 1,834 m (6,017 ft) 1998
Cala Goloritze o.jpg
Գրան Պարադիզո[20] Վալլե Դ'Աոստա, Պիեմոնտ 700.00 կմ2 (270.27 sq mi) Gran Paradiso 4,061 m (13,323 ft) 1922 Parco-Gran Paradiso-Posizione.png
Bergtocht van Gimillan (1805m.) naar Colle Tsa Sètse in Cogne Valley (Italië). Zicht op de omringende alpentoppen van Gran Paradiso 07.jpg
Գրան Սասսո ե Մոնտի դելլա Լագա[21] Մարկե, Աբրուցո, Լացիո 1,413.31 կմ2 (545.68 sq mi) Corno Grande 2,912 m (9,554 ft) 1991 Parco-Gran Sasso-Posizione.png
Campo Imperatore, Abruzzo.jpg
Կղզի Պանտելլերիա Սիցիլիա Montagna Grande 836 m (2,743 ft) 2016
Specchio di Venere.jpg
Մաելլա[22] Աբրուցո 704.00 կմ2 (271.82 sq mi) Մաելլա լեռ 2,793 meters (9,163 ft) 1991
Prateria sul Passo San Leonardo - panoramio.jpg
Մոնտի Սիբիլլինի[24] Մարկե, Ումբրիա 697.22 կմ2 (269.20 sq mi) Monte Vettore 2,476 m (8,123 ft) 1988
Lago di Pilato e Pizzo del Diavolo.jpg
Պոլլինո[25] Բազիլիկատա, Կալաբրիա 1,925.65 կմ2 (743.50 sq mi) Sierra Dolcedorme 2,267 m (7,438 ft) 1988
Monte Pollino (2.248 m) e serra Dolcedorme (2.267 m). Salendo su serra del Prete (2.181 m).JPG
Սիլա[26] Կալաբրիա 736.95 կմ2 (284.54 sq mi) Monte Botte Donato 1,928 m (6,325 ft) 1997
Lago Arvo Ghiacciato.jpg
Ստելվիո[27] Լոմբարդիա, Տրենտինո Ալտո Ադիջե 1,307.00 կմ2 (504.64 sq mi) Cima Ortles 3,905 m (12,812 ft) 1935 Parco-Stelvio-Posizione.png
Ortler Nordgrat.jpg
Վալ Գրանդե[28] Պիեմոնտ 145.98 կմ2 (56.36 sq mi) Monte Togano 2,295 m (7,530 ft) 1991 Parco-Val Grande-Posizione.png
View into valgrande.JPG
Վեզուվ[29] Կամպանիա 72.59 կմ2 (28.03 sq mi) Great Cone 1,281 m (4,203 ft) 1991 Parco-Vesuvio-Posizione.png
Vesuvius from plane.jpg

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «National Parks in Italy»։ Parks.it։ 1995–2010։ Վերցված է 15 March 2010 .
  2. «Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise» 
  3. «Parco Nazionale dell'Alta Murgia» 
  4. «Parco Nazionale dell'Appennino Lucano - Val d'Agri - Lagonegrese» 
  5. «Parco Nazionale Appennino Tosco-Emiliano» 
  6. «Parco Nazionale dell'Arcipelago di La Maddalena» 
  7. Admiralty 1913, էջ. 651
  8. «Parco Nazionale Arcipelago Toscano» 
  9. «Parco Nazionale dell'Asinara» 
  10. «Parco Nazionale dell'Aspromonte» 
  11. «Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano» 
  12. «Parco Nazionale delle Cinque Terre» 
  13. Black 1898, էջ. 141 .
  14. «Parco Nazionale del Circeo» 
  15. «Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi» 
  16. «Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna» 
  17. «Parco Nazionale del Gargano» 
  18. McEwen Ian & Marghaux։ «The Gargano»։ Villa Oleandro։ Վերցված է 26 March 2010 
  19. «Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu» (Italian)։ parks.it 
  20. «Parco Nazionale Gran Paradiso» 
  21. «Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga» 
  22. Majella Parco Nazionale della։ «Home page | Parco Nazionale della Majella»։ www.parcomajella.it։ Վերցված է 2017-02-24 
  23. «Parco Nazionale della Majella» 
  24. «Parco Nazionale dei Monti Sibillini» 
  25. «Parco Nazionale del Pollino» 
  26. «Parco Nazionale della Sila» 
  27. «Parco Nazionale dello Stelvio» 
  28. «Parco Nazionale della Val Grande» 
  29. «Parco Nazionale del Vesuvio» 

Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Black Charles Bertram (1898)։ The Riviera, Or The Coast from Marseilles to Leghorn: Including the Interior towns of Carrara, Lucca, Pisa, and Pistoia։ London: Adam & Charles Black 
  • Hydrographic Office, Admiralty (1913)։ The Mediterranean Pilot։ Volume I (5th ed.)։ London: Taylor, Garnett, Evans & Co 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]