Սյունիքի մարզի մատուռների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացվում է Հայաստանի Հանրապետության Սյունիքի մարզի մատուռների ցանկը[1][2][3][4][5][6][7][8]

# Պատկեր Անուն Կառուցման տարեթիվ Բնակավայր և հեռավորությունը նրանից Լրացուցիչ տվյալներ
1 Մատուռ 10-11 դդ. Կապան քաղաքից հս-ամ, Խուս­տուփ լեռան լանջին, «Բեխ» բնակելի թաղամասից 1 կմ ամ, Վահանավանքից մոտ 2 կմ հվ
2 Մատուռ 17-18 դդ. Կապան քաղաքից 17-18 կմ հս-ամ, Աչաղու «Համլետավան» բնակելի թաղամասում, Դ. Հարությունյանի տնամերձ հողամասում Կիսավեր։
3 Մատուռ վերակառ. 19 դ. Գորիս քաղաքից աե, Վարարակն գե­տի ձախ ափին, Հին Գորիս «Կյորես» գյուղատեղիի աե եզրին, գերեզմա­նո­ցում Թաղակապ
4 Մատուռ «Խաչին աղբյուր» միջնադար Գորիս քաղաքից աե, Վարարակն գե­տի ձախ ափին, Հին Գորիս «Կյորես» գյուղատեղիում, Ըմբովի ձորի աե մասում վերակառ. 19 դ.
5 Մատուռ Սբ. Մարտիրոս 9-10 դդ. Գորիս քաղաքից աե, Վարարակն գե­տի ձախ ափին, Հին Գորիս «Կյորես» գյուղատեղիի հս-աե եզրին, բարձունքի վրա կիսաժայռա­փոր է` վերա­կառ. 1703 թ.
6 Մատուռ «Խաչեր», ««Սին­դա­րայի խաչ»» 17-18 դդ. Գորիս քաղաքից 1.5 կմ հս-ամ, «Սինդարա» վայրում, գյուղատեղիի հս կողմում ավերված
7 Մատուռ - սրբատեղի Ջուխտակ մանդուռ Ագարակ գյուղից 3 կմ հվ, բարձր Մատուռում առկա է արձանագիր 2 պարզունակ խաչքարեր։
8 Մատուռ Մատուռ 19 դ. Առաջաձոր գյուղի հս եզրին, գերեզմանոցում Կառ.՝ Սմբատ Մելիք-Ստեփանյան։
9 Մատուռ «Ծաղկի սուրբ» միջնա­դար Անգեղակոթ գյուղի հվ-աե եզրին, Որոտանի կիրճի ձախ ափին, հրվանդանի վրա և լանջերին ավերակ
10 Մատուռ միջնա­դար Անգեղակոթ գյուղի հս եզրին, բարձունքի վրա, գերեզմանոցի հին թաղումների հատվածի հվ մասում պահպանվել են հիմքերը
11 Մատուռ միջնա­դար Անգեղակոթ գյուղի հս եզրին, բարձունքի վրա, գերեզմանոցի հին թաղումների հատվածի հվ մասում պահպանվել են հիմքերը
12 Մատուռ «Սառենց սուրբ» միջնա­դար Անգեղակոթ գյուղի հվ-աե եզրին, գերեզմանոցում ավերակ
13 Մատուռ ուշ միջնա­դար Անգեղակոթ գյուղի մեջ, Սբ. Աստվա­ծածին եկեղեցուց մոտ 150 մ աե, Սեյրան Մկրտչյանի տան մոտ ավերված
14 Մատուռ 11 դ. Արծվանիկ գյուղից 3 կմ հվ-աե Ժայռափոր։
15 Մատուռ «Ճգնավորի» 11-13 դդ. Արծվանիկ գյուղից 3 կմ հվ-ամ
16 Մատուռ «Նահատակի» 19 դ. Բնունիս գյուղի մեջ, Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց հվ կիսագետնափոր
17 Մատուռ միջնադար Բռնակոթ գյուղից մոտ 2 կմ աե, «Խաչեր» վայրում ընդգծվում են աե, հվ և մա­սամբ` հս պա­տե­րի հիմքերը
18 Մատուռ 16-17 դդ. Գետաթաղ գյուղից մոտ 1.5 կմ ամ, Տանձատափ գյուղատեղիում պատերը պահպանվել են 0.8-1 մ բարձ­­րու­թյամբ
19 Մատուռ Անապատ 1347 թ. Լծեն գյուղից 1.5 կմ ամ, ան­տա­ռապատ լեռնալանջին
20 Մատուռ Սբ. Աստվածածին («Սարգսի խաչեր») Holy Mother of God chapel in Lor Մատուռ Սբ. Աստվածածին («Սարգսի խաչեր») 1345 թ. Լոր գյուղից 300-500 մ հս-ամ կիսա­­գետ­նափոր
21 Մատուռ «Դռնապան» 12-13 դդ. Լոր գյուղից մոտ 1 կմ աե, գետակի աջ ափին կիսավեր
22 Մատուռ 17 դ. Խնածախ գյուղից 3 կմ հվ-աե, «Վանքի ձոր» վայրի գերեզմանոցի ամ մասում ժայռափոր
23 Մատուռ 17 դ. Խնածախ գյուղի մեջ, Սբ. Հռիփ­սի­մե եկեղեցուց 20 մ հվ-աե, Վ. Հունանյանի տնամերձ հողամասում
24 Մատուռ «Բհավերի» 13-14 դդ. Խնածախ գյուղից 2 կմ հվ-աե, սարի գագաթին կիսավեր
25 Մատուռ 11-12 դդ. Խոտ գյուղի հվ եզրին, «Խաչեր» հանդամասում պահպանվել է խորանը
26 Մատուռ Սբ. Խաչ 17-18 դդ. Կարճևան գյուղից 4 կմ հս-ամ ժայռափոր
27 Մատուռ 16-17 դդ. Կուրիս գյուղի հս-ամ եզրին, գերեզմանոցի ամ եզրին ավերված է, հիմ­քերի վրա 1989 թ. կա­ռուց­վել է նոր մա­տուռ
28 Մատուռ 17-18 դդ. Հարժիս գյուղից մոտ 500 մ հվ, Որոտանի ձախ ափին, Հին Հարժիս գյուղատեղիի կենտրոնում, Սբ. Մինաս եկեղեցուց 25 մ աե
29 Մատուռ 10 դ. Հացավան գյուղի հս կողմում, սարի գագաթին, Վասակաբերդ ամրոցի տարածքում ավերակ
30 Մատուռ 9-10 դդ. Ձորաստան գյուղից 3.5 կմ հվ-ամ
31 Մատուռ 14 դ. Շաքի գյուղից մոտ 1 կմ ամ, բլրի գագաթին ավերակ
32 Մատուռ 17 դ. Շինուհայր գյուղից 1.2 կմ հվ-ամ, հին Շինուհայր տանող ճանապարհից աջ, «Մեծ նովեր» վայրում

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]