Արագածոտնի մարզի մատուռների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացված է Հայաստանի Արագածոտնի մարզի մատուռների ցանկը[1][2][3][4][5][6][7][8]

# Պատկեր Անուն Կառուցման տարեթիվ Բնակավայր և հեռավորությունը նրանից Լրացուցիչ տվյալներ
1 Մատուռ Թուխ Մանուկ 12-13-րդ դարեր Ակունք գյուղի մեջ
2 Մատուռ կիրակնամուտ Մատուռ «Կիրակնամուտ» միջնադար Անտառուտ գյուղի մեջ
3 Մատուռ Թուխ Մանուկ 17-18-րդ դարեր Ապարան քաղաքի Սբ. Խաչ եկեղեցուց (Քասախի բազիլիկա) 500 մ հարավ-արևմուտք
4 Մատուռ Սբ. Վարվառա 10-11-րդ դարեր Ավան գյուղի հյուսիս-արևելյան մասում
5 Մատուռ «Լուսաղբյուր» 19-20-րդ դարեր Արագածավան գյուղից 1,2 կմ հյուսիս-արևմուտք
6 Մատուռ «Կենաց ծառ» 17-18-րդ դարեր Արագածավան գյուղի մեջ Կիսավեր։
7 Մատուռ Թուխ Մանուկ 17-18-րդ դարեր Արա գյուղից 1,3 կմ հարավ-արևմուտք «Ամբրոցի գյուղ» գյուղատեղիում։ Վերականգնված է 1960 թվականին։
8 Մատուռ Թուխ Մանուկ 17-18-րդ դարեր Արտաշավան գյուղի մեջ
9 Մատուռ 12-13-րդ դարեր Բյուրական գյուղից 10 կմ հյուսիս-արևմուտք Ամբերդ ամրոցում։
10 Մատուռ 10-15-րդ դարեր Դաշտադեմ գյուղից 2 կմ հարավ-արևմուտք «Քաղենի» գյուղատեղիի ամ կողմում, Թալին-Արմավիր ավտոճանապարհից աջ։
11 Մատուռ «Սանդուխտ կույս» Մատուռ «Սանդուխտ կույս» 19-րդ դար Թալին քաղաքի արևմտյան եզրին Վերականգնվել է 1991- 1992 թվականներին՝ Ամիրբեկ Դերզյանի կողմից։
12 Մատուռ «Կարմիր վանք» 17-18-րդ դարեր Թթուջուր գյուղից 0,5 կմ հարավ Ավերված։
13 Մատուռ «Լուսաղբյուր» 20-րդ դար Լուսաղբյուր գյուղի հյուսիս-արևմտյան մասում Ավերված։
14 Մատուռ Թուխ Մանուկ (Սբ. Ճգնավոր) 19-20-րդ դարեր Ծաղկահովիտ գյուղի հարավ-արևելյան մասում Ծաղկահովիտ (Ղալաչի) քաղաքատեղիի հարավ-արևմուտք լանջին։
15 Մատուռ Թադևոս Առաքյալ 17-18-րդ դարեր Ծաղկասար գյուղի արևելյան մասում
16 Մատուռ Մատուռ 19-րդ դար Կաթնաղբյուր գյուղի մեջ
17 Մատուռ 11-12-րդ դարեր Կարմրաշեն գյուղից 1,3 կմ հարավ-արևմուտք Ժայռափոր։
18 Մատուռ Մատուռ 14-15-րդ դարեր Կոշ գյուղի հյուսիս մասում Կուաշ բնակավայրում, Սուրբ Ստեփանոս եկեղեցուց ամ, ժայռի ծայրին, հիմնավեր։
19 Մատուռ Մատուռ «Կապույտ խաչ» 10-րդ դար Կոշ գյուղի հյուսիս մասում Կուաշ բնակավայրում, Սուրբ Ստեփանոս եկեղեցուց հս-ամ, կիսավեր։
20 Մատուռ Թուխ Մանուկ 13-րդ դար Հարթավան գյուղի արևմտյան մասում
21 Մատուռ Մատուռ 18-19-րդ դարեր Հացաշեն գյուղից 1,5 կմ հյուսիս Գյուղատեղիի հս մասում։
22 Մատուռ «Գմբեթ» 12-13-րդ դարեր Մաստարա գյուղի հարավ-արևելյան մասում Գերեզմանոցում։ Պահպանվել է միայն հվ պատը։
23 Մատուռ 17-18-րդ դարեր Մաստարա գյուղից 0,5 կմ արևելք «Պոչիկձոր» կոչվող վայրում։
24 Մատուռ 17-18-րդ դարեր Մաստարա գյուղի հյուսիս-արևելք մասում Պահպանվել են պատերը մոտ 2 մ բարձրությամբ։
25 Մատուռ Սբ. Ամենափրկիչ (Մեռել Հարույց) Մատուռ Սբ. Ամենափրկիչ (Մեռել Հարույց) 16-17-րդ դարեր Մաստարա գյուղի մեջ Ազատ Հակոբյանի տնամերձում, վերականգնվել է 1975 թվականին։
26 Մատուռ Սբ. Գրիգոր Մատուռ Սբ. Գրիգոր 17-րդ դար Մաստարա գյուղի մեջ Հենրիկ Սարգսյանի տնամերձում, վերականգնվել է 1977 թվականին։
27 Մատուռ Թուխ Մանուկ 13-րդ դար Մաստարա գյուղի մեջ Գրիշա Թադևոսյանի տնամերձում, վերականգնվել է 1901 թվականին։
28 Մատուռ Սբ. Հակոբ 19-րդ դար Մաստարա գյուղի մեջ Վերականգնվել է 1972 թվականին։
29 Մատուռ Սբ. Հովհաննես 19-րդ դար Մաստարա գյուղի մեջ Վերականգնվել է 1966 թվականին։
30 Մատուռ Սբ. Մինաս 19-րդ դար Մաստարա գյուղի հարավ-արևելյան մասում Վերականգնվել է 1975 թվականին։
31 Մատուռ Թուխ Մանուկ 17-18-րդ դարեր Նիգավան գյուղից 2 կմ հարավ Վերականգնվել է 1970 թվականին։
32 Մատուռ «Թևաթորոս» 18-19-րդ դարեր Նիգավան գյուղից 2,5 կմ հյուսիս-արևմուտք
33 Մատուռ 14-20-րդ դարեր Նորաշեն գյուղից 4 կմ հյուսիս-արևելք Ժայռափոր։
34 Մատուռ Մատուռ 10-19-րդ դարեր Ուջան գյուղի մեջ «Վերին թաղ»-ում։
35 Մատուռ Մատուռ 16-17-րդ դարեր Ուջան գյուղից 0,5 կմ արևմուտք Գործող գերեզմանոցի հարավ-արևմուտք բարձունքին։
36 Մատուռ Թուխ Մանուկ Մատուռ Թուխ Մանուկ 4-րդ դար Ջրամբար գյուղից 3-4 կմ հս Զովունի գյուղատեղիում։
37 Մատուռ Թուխ Մանուկ 19-րդ դար Սարալանջ գյուղի հյոիսիս-արևելյան մասում Վերականգնվել է 1935 և 1958 թվականներին, ներկայումս՝ կիսավեր։
38 Մատուռ «Յոթ վերք» 12-13-րդ դար Վարդենիս գյուղի հարավ-արևմուտք մասում Բարձունքի վրա, վերականգնվել է 1974 թվականին՝ գյուղաբնակ Ռուբեն Քուչակի կողմից։
39 Մատուռ Թուխ Մանուկ 13-րդ դար Վարդենուտ գյուղի մեջ Վերականգնվել է 20-րդ դարի վերջում։
40 Մատուռ Սբ. Ամենափրկիչ Մատուռ Սբ. Ամենափրկիչ 12-17-րդ դարեր Վերին Բազմաբերդ գյուղի հարավ մասում Ժայռափոր։
41 Մատուռ Սբ. Հովհաննես Մատուռ Սբ. Ամենափրկիչ 13-17-րդ դարեր Վերին Բազմաբերդ գյուղի հարավ-արևմտյան մասում Վերականգնվում է 17 դարում, կիսավեր։
42 Մատուռ Սբ. Արդար Դավիթ ուշ միջնադար Փարպի գյուղից 1,5 կմ հարավ Վերականգնվել է 1990-ական թվականներին։
43 Մատուռ Թուխ Մանուկ 10-13-րդ դարեր Փարպի գյուղից 1 կմ հարավ-արևելք Սբ. Արդար Դավիթ մատուռից 500 մ ամ, դամբարանադաշտի եզրին։
44 Մատուռ Թուխ Մանուկ 19-րդ դար Փարպի գյուղի մեջ Ստեփան Բաբայանի տնամերձում, վերականգնվել է 1980-ական թվականներին։
45 Մատուռ Թուխ Մանուկ 12-13-րդ դարեր Քուչակ գյուղից 2 կմ հյուսիս-արևելք Ապարանի ջրամբարից ամ, ժայռոտ բլրի գագաթին։
46 Մատուռ Թադևոս Առաքյալ 12-13-րդ դարեր Քուչակ գյուղի հյուսիսային մասում Ավերակ։
47 Մատուռ «Լուսաղբյուր» 17-18-րդ դարեր Քուչակ գյուղի հյուսիսային մասում
48 Մատուռ Թուխ Մանուկ (Սբ. Գրիգոր) Մատուռ Թուխ Մանուկ (Սբ. Գրիգոր) 12-13-րդ դարեր Օշական գյուղի հարավ-արևելյան մասում Դիդի կոնդի աե բլրալանջին։
49 Մատուռ Սբ. Աստվածածին Մատուռ Սբ. Աստվածածին 14-րդ դար Օշական գյուղի հարավ-արևելյան մասում Քասախի աջ ափին, Օշականի կամրջի պահպանական գոտու տարածքում։
50 Մատուռ Թադևոս Առաքյալ Մատուռ Թադևոս Առաքյալ 13-րդ դար Օշական գյուղի մեջ «Մատռաթաղ»-ում։
51 Մատուռ Սբ. Սարգիս Մատուռ Սբ. Սարգիս 1225 թվական Օշական գյուղի հարավ-արևմտյան մասում Քասախի ձախ ափին, կիսաժայռափոր, Օշականի կամրջի պահպանական գոտու տարածքում։

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]