Գեղարքունիքի մարզի ամրոցների և բերդերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացվում է Գեղարքունիքի մարզի բերդերի և ամրոցների ցանկը[1][2][3][4][5][6][7][8]

# Պատկեր Անուն Կառուցման տարեթիվ Բնակավայր և հեռավորությունը նրանից Լրացուցիչ տվյալներ
1 Ամրոց «Աղի գյոլ» մ.թ.ա. 2-1 հզ, 10-17 դդ. Գավառ քաղաքից 5 կմ ամ Գեղամա լեռների հս ստորոտին։
2 Ամրոց «Դարի գլուխ» («Բերդի գլուխ») մ.թ.ա. 2-1 հզ Գավառ քաղաքի հս-աե մասում Ամրոցի տարածքում է գտնվում Սուրբ Ստեփանոս մատուռը, որի գերեզմանոցում շատ են գեղաքանդակ խաչքարերը, այդ թվում նաև Ամենափրկիչ խաչքարերից մեկը։
3 Ամրոց «Ժամի դար» մ.թ.ա. 2-1 հզ, 16-20 դդ. Գավառ քաղաքի ամ մասում Արծվաքար թաղամասի հվ եզրին, Գավառագետի աջափնյա բարձր սարահարթի աե եզրին։
4 Ամրոց «Ժանգոյի աղըլ» մ.թ.ա. 2-1 հզ Գավառ քաղաքից 5 կմ հս-ամ «Մեծ քռաներ» վայրում։
5 Ամրոց «Խաչեր» մ.թ.ա. 2-1 հզ Գավառ քաղաքի ամ մասում
6 Ամրոց Հացառատ («Առնեղ», «Բերդի գլուխ») մ.թ.ա. 2-1 հզ Գավառ քաղաքի ամ մասում Հացառատ թաղամասի հվ-ամ մասում։
7 Ամրոց «Ղամլուխ» մ.թ.ա. 2-1 հզ Գավառ քաղաքից 7 կմ հվ-աե Արծվաքար թաղամասից 7 կմ հվ, Սևանա լճի ափին տարածվող 2 ավերակ միջնադարյան գյուղերն իրարից բաժանող բարձունքին։
8 Ամրոց «Մշկոյի բերդ» մ.թ.ա. 2-1 հզ Գավառ քաղաքից 4,5 կմ հս-ամ «Մշկոյի քռաներ» վայրում, Սբ. Խաչ մատուռի ճանապարհին։
9 Ամրոց «Մռթըբի ձոր» մ.թ.ա. 3-1 հզ Գավառ քաղաքից 2 կմ հվ Արծվաքար թաղամաս, Մարտունի տանող ճանապարհի ձախ կողմում, Կարմիր գյուղից 50 մ հս։
10 Ամրոց «Յոնջալուխ» մ.թ.ա. 2-1 հզ, 9-17 դդ. Գավառ քաղաքից 5-6 կմ ամ «Գյոզեի կուչ» քարքարոտ բարձունքին։ Տարածքում է գտնվում «Յոնջալուխ» գյուղատեղին
11 Ամրոց «Ջաղացի դար» մ.թ.ա. 2-1 հզ Գավառ քաղաքի հս մասում Արծվաքար թաղամաս, ամ եզրին։
12 Ամրոց «Գալուստքար» մ.թ.ա. 2-1 հզ Ճամբարակ քաղաքի հս մասում Գետիկի աջ ափին, «Գետիկ» հյուրանոցից 600 մ հս։
13 Ամրոց «Աղըլներ» («Շեն» ) մ.թ.ա. 1 հզ Մարտունի քաղաքի հվ եզրին
14 Ամրոց «Դաշտաձոր» մ.թ.ա. 2-1 հզ Մարտունի քաղաքից 4 կմ հվ-աե Համանուն գետի ձախ ափին։
15 Ամրոց «Հերի բերդ» մ.թ.ա. 2-1 հզ Մարտունի քաղաքից 8 կմ հվ
16 Ամրոց «Հըսոյ քըռա» մ.թ.ա. 2-1 հզ Մարտունի քաղաքից 15 կմ հվ
17 Ամրոց Մեծեփ մ.թ.ա. 3-1 հզ Սևան քաղաքից 0,6 կմ հս-ամ Գոմաձոր թաղամաս, Մեծեփի գագաթին, քաղաքի հեռուստաաշտարակի մոտ։
18 Ամրոց մ.թ.ա. 2 հզ կես Այրք գյուղի մեջ Սբ. Աստվածածին և Սբ. Գևորգ Եկեղեցիների միջև ընկած տարածքում։
19 Ամրոց «Վանքի բերդ» մ.թ.ա. 2-1 հզ Աստղաձոր գյուղից 3 կմ հվ Տարածքում է գտնվում «Վանքի բերդ» գյուղատեղին իր 2 կիսավեր եկեղեցիներով։
20 Ամրոց «Բրուտի բերդ» մ.թ.ա. 2-1 հզ Արծվանիստ գյուղից 4 կմ աե
21 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ Արծվաշեն գյուղի հվ-ամ մասում «Մեծ սար»-ի գագաթին։
22 Ամրոց մ.թ.ա. 1 հզ - 18 դ. Արտանիշ գյուղից 5 կմ հվ-ամ Արտանիշ թերակղզում, բարձունքին։
23 Ամրոց «Արտանիշ» մ.թ.ա. 2-1 հզ - 16-18 դդ. Արտանիշ գյուղի ամ եզրին Բլրի հվ ստորոտին։ Տարածքում շատ են 16-18 դդ-երի խաչքարեր։
24 Ամրոց «Դաշտ-Լեռ» մ.թ.ա. 1 հզ Արտանիշ գյուղից 5 կմ հվ
25 Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ Արտանիշ գյուղի ամ մասում
26 Ամրոց «Սպիտակ բերդ» («Բերդկունք», «Աղկալա», «Իշխանաց բերդ») Ամրոց «Սպիտակ բերդ» («Բերդկունք», «Աղկալա», «Իշխանաց բերդ») մ.թ.ա. 2-1 հզ, 10 դ. Բերդկունք գյուղի հս-աե մասում
27 Ամրոց մ.թ.ա. 1 հզ - վաղ մջնդ, 15-16 դդ. Գեղամասար գյուղի հս մասում Բլրի գագաթին։
28 Ամրոց «Ալբերդ» մ.թ.ա. 1 հզ - մ.թ. 9 դ. Գեղամասար գյուղի ամ մասում Գետի ձախ ափին։
29 Ամրոց «Ջոջ կող» մ.թ.ա. 2-1 հզ Գեղհովիտ գյուղի հվ-աե մասում Գետի աջ ափին։
30 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ Գետիկ գյուղից 750 մ հս Ջրհան կայանի հանդիպակաց բարձունքին, «Մոխրահողեր» տեղանքում։
31 Ամրոց «Մուղնա խաչ» մ.թ.ա. 1 հզ, 7-10 դդ. Գետիկ գյուղի աե եզրին Ջրհան կայանի հանդիպակաց բարձունքին, Թթուջուր-Գետիկ ճանապարհից աջ։
32 Ամրոց «Բերդի դոշ» մ.թ.ա. 2-1 հզ Դդմաշեն գյուղից 1,5 կմ հս-աե
33 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ Դդմաշեն գյուղից 1,5 կմ աե, «Խարաբեք» բնակատեղիի ամ մասում
34 «Նեղ բողազ» Ամրոց «Նեղ բողազ» մ.թ.ա. 3 հզ Երանոս գյուղից 1,5 կմ հս-աե
35 Ամրոց «Շեն» («Դվոռ») մ.թ.ա. 2-1 հզ Երանոս գյուղի հս մասում Երևան-Մարտունի ճանապարհի ձախ կողմում։
36 Ամրոց «Նաղարախան» մ.թ.ա. 1 հզ - մջնդ Զոլաքար գյուղից 30 կմ ամ «Մեծ Ագրիճա» հովտում։
37 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ Թթուջուր գյուղից 1 կմ հս
38 Ամրոցի համալիր «Իլիկավանք» («Պառավի վանք») Ամրոցի համալիր «Իլիկավանք» («Պառավի վանք») մ.թ.ա. 2-1 հզ, 9 դ. Լանջաղբյուր գյուղի աե մասում
39 Ամրոցների համալիր մ.թ.ա. 2-1 հզ - վաղ մջնդ Լճափ գյուղից 1 կմ հվ-աե Սևան-Գավառ խճուղուց աջ, տեղադրված 3 բլուրների վրա։
40 Ամրոց «Մուրադ Խաչ» մ.թ.ա. 4 - մ.թ. 5 դդ. Խաչաղբյուր գյուղից 0,5 կմ հվ-աե
41 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ, 12-20 դդ. Ծովագյուղ գյուղի հս մասում Գործող գերեզմանոցի հս-աե մասում, բարձունքին։
42 Ամրոց մ.թ.ա. 1 հզ սկզբ, 11-19 դդ. Ծովագյուղ գյուղի հվ և ամ մասերում Հվ և ամ սարահարթի եզրը`, Ծովակ-Լճավան ճանապարհով ամրոցի տարածքը կիսվում է 2 մասի։
43 Ամրոց Թեյշեբաինի (Օձաբերդ) Ամրոց Թեյշեբաինի (Օձաբերդ) մ.թ.ա. 1 հզ, մ.թ.ա. 8-6 դդ. Ծովինար գյուղի հս-աե մասում
44 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ Կալավան գյուղի հվ եզրին Բարեպատ գետի և նրա ձախակողմյան վտակի միախառնման հետևանքով առաջացած հրվանդանին։
45 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ Կալավան գյուղից 4 կմ հվ-աե Կալավան-Դրախտիկ դաշտամիջյան ճանապարհի 2 եզրերին։
46 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ Կալավան գյուղից 1 կմ հս-աե Բարեպատ գետի աջ ափին տեղադրությունը տրված է գյուղի դպրոցի նկատմամբ։
47 Ամրոց «Քարե դուռ» մ.թ.ա. 2 հզ վրջ - 3 դ., 9-17 դդ. Կարճաղբյուր գյուղի հվ-աե մասում
48 Ամրոց «Ծաղկավան» մ.թ.ա. 2-1 հզ Կարմիրգյուղ գյուղից 3 կմ հվ-աե
49 Ամրոց «Քանագեղ» մ.թ.ա. 2 հզ - 17 դ. Կարմիրգյուղ գյուղից 8 կմ հս-աե
50 Ամրոց «Սանգար» մ.թ.ա. 2-1 հզ Ձորագյուղ գյուղից 1,7 կմ ամ
51 Ամրոց «Մադինա» - 1 մ.թ.ա. 2-1 հզ Մադինա գյուղի աե եզրին
52 Ամրոց «Մադինա» - 2 մ.թ.ա. 2-1 հզ, 9-17 դդ. Մադինա գյուղից 16 կմ հվ-ամ
53 Ամրոց «Քարե ձի» մ.թ.ա. 2-1 հզ, 19 դ. Մադինա գյուղից 6 կմ հվ-ամ
54 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ Մարտունի գյուղից 2 կմ հս-ամ Գետիկի աջ ափին, «Աղջաղալա» Ամրոց տանող ճանապարհին։
55 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ Մարտունի գյուղի հս-աե մասում Մարտունի-Այգուտ ճանապարհից աջ, անասնագոմերի մոտ։
56 Ամրոց «Աղջաղալա» 10-13 դդ. Մարտունի գյուղից 4 կմ հս-ամ
57 Ամրոց «Բերդի դոշ» մ.թ.ա. 2-1 հզ Մարտունի գյուղից 3 կմ հվ-ամ Գետիկի ձախ ափին։
58 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ Նորաշեն գյուղի աե եզրին Նորաշեն-Ծովազարդ գյուղամիջյան հին ճանապարհից աջ։
59 Ամրոց «Գյունե» մ.թ.ա. 2-1 հզ Նորաշեն գյուղի աե եզրին Քարքարոտ բլրին։
60 Ամրոց «Խաչեր» մ.թ.ա. 2-1 հզ, 13-14 դդ. Նորաշեն գյուղից 1,5 կմ հս-ամ
61 Ամրոց «Վիգոն» մ.թ.ա. 2-1 հզ Նորաշեն գյուղից 7 կմ հվ-աե Գյուղի անասնապահական ամառանոցի տարածքում։
62 Ամրոց «Հերի դար» մ.թ.ա. 2-1 հզ Նորատուս գյուղից 2 կմ աե
63 Ամրոց «Յոթ աղբյուր» («Աբլլու խարաբա», «Ասլան Ղափլան») մ.թ.ա. 1 հզ - վաղ մջնդ, 9-17 դդ. Նորատուս գյուղի մեջ
64 Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ - ուշ մջնդ Սոթք գյուղի հվ մասում Գետի աջ ափին։
65 Ամրոց «Հինգ քար» մ.թ.ա. 1 հզ Սոթք գյուղից 1,5 կմ աե Ոսկու հանքեր տանող ճանապարհից ձախ։
66 Ամրոց մ.թ.ա. 1 հզ սկզբ - մ.թ.ա. 3 դ., 10-13 դդ. Վահան գյուղի աե մասում
67 Ամրոց «Ալոյի կող» մ.թ.ա. 2-1 հզ Վաղաշեն գյուղից 3 կմ հվ-աե
68 Ամրոց «Քրդի կող» մ.թ.ա. 1 հզ Վաղաշեն գյուղից 3 կմ հվ
69 Ամրոց Ծովաբերդ («Բերդի դոշ») մ.թ.ա. 2-1 հզ Վարդաձոր գյուղից 3 կմ ամ
70 Ամրոց «Քռայի» (Տուլիխու քաղաք) մ.թ.ա. 2-1 հզ, մ.թ.ա. 8-6 դդ., մ.թ.ա. 5-1 դդ. Վարդաձոր գյուղից 1 կմ աե
71 Ամրոց «Բերդի խարաբա» («Քյաֆթառլի») մ.թ.ա. 2 հզ, 9-16 դդ. Վարդենիկ գյուղից 3 կմ հվ
72 Ամրոց «Սպիտակ բանալի» մ.թ.ա. 1 հզ, Վերին Գետաշեն գյուղից 15 կմ հվ-ամ
73 Ամրոց «Տաթև» մ.թ.ա. 2-1 հզ, Վերին Գետաշեն գյուղից 17 կմ հվ-ամ Ագրիճա գետի ձախ ափին։

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]