Լոռու մարզի լքված գյուղերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացվում է Լոռու մարզի լքված գյուղերի ցանկը[1][2][3][4][5][6][7][8]

# Պատկեր Անուն Կառուցման տարեթիվ Բնակավայր և հեռավորությունը նրանից Լրացուցիչ տվյալներ
1 Գյուղատեղի «Պապանի» 5-17 դդ. Վանաձոր քաղաք, Վանաձոր թաղամաս, քաղաքից 2.5 կմ հվ-ամ, անտառի բացատում Մետաքսաթելի գործարանի պանսիոնատից 1 կմ ամ։
2 Գյուղատեղի «Հայդարբեգ» միջնադար Վանաձոր քաղաք, Տարոն թաղամասից 1 կմ հս-աե Հայդարբեգ գետակի աջ ափին։
3 Գյուղատեղի «Փաշի գեղ» միջնադար Վանաձոր քաղաք, հեռուստաաշտարակը կրող սարի արև ստորոտում Ավերված։
4 Գյուղատեղի «Կոշաբերդ» 10-17 դդ. Ալավերդի քաղաք, Սանահին թաղամասից 5 կմ հվ, «Կոշաբերդ» ամրոցի տարածքում Տարածքում պահպանվել է եկեղեցու և մատուռի ավերակներ։
5 Գյուղատեղի 12-19 դդ. Ալավերդի քաղաք, Սանահին թաղամասից 2 կմ հվ-աե
6 Գյուղատեղի միջնադար Ալավերդի քաղաք, Դեբետ գետի աջափնյա լեռնալանջին
7 Գյուղատեղի 19-20 դդ. Ալավերդի քաղաք, Լեռնամետալուրգիական կոմբինատի շրջակայքում
8 Գյուղատեղի 10-13 դդ. Ակներ քաղաքից 2 կմ հվ-աե
9 Գյուղատեղի Ախթալա քաղաքից հս-աե, մայրուղուց աջ Տարածքում պահպանվել է կիսավերը մատուռը իր խաչքարերով հարուստ գերեզմանոցով։
10 Գյուղատեղի «Բարիտ» 9-16 դդ. Ախթալա քաղաքի հս-աե կողմում
11 Գյուղատեղի «Իգահատ» 10-16 դդ. Քոբեր կայարանից 1.6 կմ հս-ամ, Քոբերի վանքից 2 կմ հս, Դեբեդի ձորալանջի վրա Գյուղատեղիում է գտնվում Գողգոթավանքի Սուրբ Աստվածածաին եկեղեցին բազմաթիվ խաչքարերով, որից հս-ամ, բարձունքի վրա, պահպանվել է իրար կից երկու կիսավեր մատուռներ։
12 Գյուղատեղի միջնադար Շամլուղ քաղաքից 5 կմ հվ-ամ
13 Գյուղատեղի «Բարձյալ» Շամլուղ քաղաքի շրջակայքում
14 Գյուղատեղի «Բերդաձոր» Շամլուղ քաղաքի եզրին
15 Գյուղատեղի «Ղորուղ» 10-13 դդ. Շամլուղ քաղաքից 12 կմ ամ
16 Գյուղատեղի «Ուչքիլիսա» 10-15 դդ. Շամլուղ քաղաքից 5 կմ ամ
17 Գյուղատեղի «Բակեր» Ք.ա. 4-3 հզ, 15-16 դդ. Սպիտակ քաղաքի հվ մասում «Գյոռներ» կոչվող վայրում։
18 Գյուղատեղի միջնադար Ստեփանավան քաղաքի ամ կողմում, Տաշիր գետի ձորում
19 Գյուղատեղի «Աչաջուր» 5-17 դդ. Ստեփանավան քաղաքից 3 կմ հս-աե, Ձորագետի կիրճում
20 Գյուղատեղի «Օրան Լոռե» 12-17 դդ. Ստեփանավան քաղաքից ամ Հրվանդանի վրա։
21 Գյուղատեղի Տաշիր քաղաք, Տաշիր գետի ձախ ափին, խճուղու մոտ
22 Գյուղատեղի Տաշիր քաղաքից աե, ճանապարհի ձախ կողմում Ավերված։
23 Գյուղատեղի միջնադար Տաշիր քաղաքից հս-աե, Տաշիր գետակի ափին «Գալոյի» վայրում։
24 Գյուղատեղի «Գոմեր» 18-19 դդ. Ագարակ գյուղից 3 կմ հս-աե, Սպիտակ ջուր գետակի ափին
25 Գյուղատեղի «Շահնարեկ» («Շահնար Բեկ») 13-14 դդ. Աթան գյուղից 13 կմ հվ-աե Պահպանվել է 13-14 դդ-երի եկեղեցին և գերեզմանոց խաչքարերով։
26 Գյուղատեղի «Ժամի գադուկ» 10-16 դդ. Ահնիձոր գյուղից 2-3 կմ հվ-աե
27 Գյուղատեղի «Ամրակից» միջնադար Ամրակից գյուղ, Ստեփանավանից աե, Ստեփանավան-Քոլագերան խճուղու մոտ, Ձորագետի աջ ափին Ավերված։
28 Գյուղատեղի միջնադար Այգեհատ գյուղ
29 Գյուղատեղի միջնադար Այգեհատ գյուղ
30 Գյուղատեղի Արզաքան միջնադար Անտառամուտ գյուղից 3 կմ ամ, Անտառամուտ գետակի աջ ափին, այգիների մեջ
31 Գյուղատեղի միջնադար Արևաշող գյուղի շրջակայքում
32 Գյուղատեղի միջնադար Արևաշող գյուղի շրջակայքում
33 Բգավոր եկեղեցին գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Բագեր» («Բգավոր») Աքորի գյուղից 3 կմ հս-ամ, Լալվար սարի փեշին Տարածքում գտնվում է 13 դարի նշանավոր եկեղեցիներից մեկը՝ Բգավոր եկեղեցին։
34 Գյուղատեղի «Դարք» 12-20 դդ. Աքորի գյուղից 4 կմ հս-աե
35 Գյուղատեղի 10-13 դդ. Գարգառ գյուղից 1 կմ ամ, Երևան-Ստեփանավան մայրուղուց աջ
36 Տորմակի եկեղեցին գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Տորմակադուռ» 6 դ. Գյուլագարակ գյուղից 2 կմ հվ, բարձրավանդակի հս մասում Տարածքում գտնվում է 6 դարի նշանավոր եկեղեցիներից մեկը՝ Տորմակ եկեղեցին, որը ներկայումս գտնվում է ավերակ վիճակում։
37 Գյուղատեղի «Բաբսխանլու» 14-18 դդ. Գոգավան գյուղից 6-7 կմ հս
38 Գյուղատեղի ուշ միջնադար Գոգարան գյուղից հս-ամ
38 Գյուղատեղի «Մեծ Բագեր» 10-17 դդ. Գուգարք գյուղից 4 կմ հս-աե Ավերված։ Տարածքում գտնվում է խաչքարերով հարուստ գերեզմանոց։
40 Գյուղատեղի «Թաքուն Բագեր» միջնադար Դեբետ գյուղի աե կողմում
41 Գյուղատեղի «Խաչի գյուղ» միջնադար Դեբետ գյուղի աե կողմում Ավերված։ Տարածքում գտնվում էեկեղեցի՝ խաչքարերով հարուստ գերեզմանոցով։
42 Գյուղատեղի միջնադար Դսեղ գյուղ, «Ծովեր» լճակից հվ-աե, «Կովատեղ» վայրում
43 Գյուղատեղի միջնադար Դսեղ գյուղ, «Ծովեր» լճակի մոտ, «Չխալի թալա» վայրում
44 Գյուղատեղի միջնադար Դսեղ գյուղ, «Ծովեր» լճակի մոտ, «Խնձրոխտի» վայրում
45 Գյուղատեղի միջնադար Եղեգնուտ գյուղի հվ կողմում, «Մասրեք» վայրում, Բերդաղից 500 մ հս
46 Գյուղատեղի միջնադար Եղեգնուտ գյուղ, Վահագնաձոր տանող ճանապարհի ձախ կողմում, «Խաս Բախչա» վայրում
47 Գյուղատեղի միջնադար Եղեգնուտ գյուղի հվ կողմում, «Դրնդատափ» վայրում
48 Գյուղատեղի միջնադար Եղեգնուտ գյուղի հվ կողմում, «Բկատեղեր» վայրում
49 Գյուղատեղի «Դամբլուր» միջնադար Եղեգնուտ գյուղ, Դեբետ տանող ճանապարհին, «Փիջվուտ հողեր» վայրում
50 Գյուղատեղի «Պետոյի բացատ» 12-16 դդ. Եղեգնուտ գյուղից 1 կմ հվ, Սև ջուր գետակի ձախ ափին Անտառապատ լանջին։
51 Գյուղատեղի «Ղափուր» միջնադար Թեղուտ գյուղից 4 կմ աե Տարածքում գտնվում է 12-17 դդ-երի «Ղարաքոթուկ» եկեղեցին։
52 Գյուղատեղի միջնադար Լեռնահովիտ գյուղից 3 կմ հվ-ամ Ավերված։
53 Գյուղատեղի «Բագեր» 16-18 դդ. Լեռնապատ գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ Ավերված։
54 Գյուղատեղի «Ուռուտ» 5-15 դդ. Լեռնապատ գյուղից 1 կմ հվ, ճանապարհի աջ կողմում
55 Գյուղատեղի «Քիլիսա» միջնադար Լեռնապատ գյուղից 8 կմ հց
56 Գյուղատեղի միջնադար Լեռնավան գյուղից 2 կմ ամ, «Խարաբեք» վայրում
57 Գյուղատեղի «Կծվուտ» 13-14 դդ. Լորուտ գյուղից 10 կմ հվ
58 Գյուղատեղի «Մոտքոր» 11-17 դդ. Լորուտ գյուղից 7 կմ հվ-ամ
59 Գյուղատեղի «Վարդապետի այր (Էր)» 12-17 դդ. Լորուտ գյուղից 18 կմ հվ, Սարի բուլաղ գետակի աջ ափին
60 Գյուղատեղի «Քուրթիկ» միջնադար Լորուտ գյուղի շրջակայքում
61 Գյուղատեղի «Ագոյի Քարերի խարաբա» 15-18 դդ. Ծաղկաբեր գյուղից 1,5 կմ հվ
62 Գյուղատեղի «Շարան Քարերի խարաբա» 15-18 դդ. Ծաղկաբեր գյուղից 1,2 կմ հվ
63 Գյուղատեղի «Պեռնուցի խարաբա» 15-18 դդ. Ծաղկաբեր գյուղից 0,6 կմ հվ
64 Գյուղատեղի «Փարչախլուի խարաբա» 15-18 դդ. Ծաղկաբեր գյուղից 0,8 կմ հվ
65 Գյուղատեղի միջնադար Ծաղկաշատ գյուղից 2 կմ հս-աե
66 Գյուղատեղի «Ղոթուր» միջնադար Կաթնաջուր գյուղից 4-5 կմ հվ
67 Սեդվու վանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի Սեդվի 10-13 դդ. Կաճաճկուտ գյուղից 3 կմ հվ ձորում Տարածքում գտնվում է 13-14 դարերի նշանավոր վանական համալիրներից մեկը՝ Սեդվու Սուրբ Նշան, որը ներկայումս գտնվում է խարխլված վիճակում։
68 Գյուղատեղի «Աղեգի» 10 դ. Կարմիր Աղեկ գյուղի ամ եզրին
69 Գյուղատեղի «Տուտկադուռ» միջնադար Կողես գյուղից ամ
70 Գյուղատեղի «Կարմրական» միջնադար Կրուգլայա Շիշկա գյուղի ամ եզրին Ավերված։
71 Գյուղատեղի 10-13 դդ. Հաղպատ գյուղ, Ալավերդու ջրամաքրման կայանից մոտ 1 կմ հս «Աթոռիկ» ամրոցի տարածքում։
72 Գյուղատեղի Սբ. Տերունական 10-13 դդ. Հաղպատ գյուղ, գլխավոր մայրուղուց Հաղպատ տանող ճանապարհի ձախ կողմում, Սրբատեղ վայրում Լեռնալանջին։
73 Գյուղատեղի Սուրբ Լույս, Սբ. Լիս Ք.ա. 2-1 հզ, 13-17 դդ. Հաղպատ գյուղից 6 կմ հս-աե, Սրբատեղ վայրում Անտառապատ ձորալանջին։
74 Գյուղատեղի միջնադար Հաղպատ գյուղից 4 կմ հս
75 Գյուղատեղի «Բերդիկ» Հաղպատ գյուղից 7 կմ աե Տարածում գտնվում են խարխլված վիճակում իրար կից երկու մատուռ։
76 Գյուղատեղի «Գադուկ» 10-17 դդ. Հաղպատ գյուղից 4 կմ հվ
77 Գյուղատեղի «Ժիվանք» 10-19 դդ. Հաղպատ գյուղից 3 կմ հվ
78 Գյուղատեղի «Ջրաղացաձոր» 10-19 դդ. Հաղպատ գյուղի շրջակայքում
79 Գյուղատեղի «Բոյաղջի խարաբա» 15-18 դդ. Հարթագյուղ գյուղից 5 կմ հվ
80 Գյուղատեղի 10-15 դդ. Հովնանաձոր գյուղի հս-աե մասում, դարավանդի վրա
81 Գյուղատեղի «Բախատմատ» միջնադար Ձորագյուղ գյուղի աե կողմում Ավերված։
82 Գյուղատեղի «Կատար» միջնադար Ձորագյուղ գյուղի հվ կողմում
83 Գյուղատեղի «Ներքին Շբոչ» միջնադար Ձորագյուղ գյուղ, Վահագնի տանող ճանապարհի աջ կողմում, Վ. Շբոչից քիչ հեռու
84 Գյուղատեղի «Վերին Շբոչ» միջնադար Ձորագյուղ գյուղ, Վահագնի տանող ճանապարհի աջ կողմում
85 Գյուղատեղի միջնադար Ճոճկան գյուղ, Դեբեդ գետի ձախ ափին, «Խարաբա ճալա» ձորաբերանին Ավերված։
86 Գյուղատեղի «Աղաքար դաշ» 11-14 դդ. Մարց գյուղից 4 կմ հվ-աե, Թարղուտ վայրում
87 Գյուղատեղի «Արփա թալա» 13-14 դդ. Մարց գյուղից 7 կմ հս-ամ
88 Գյուղատեղի «Բարդուտ» 10-13 դդ. Մարց գյուղից 3 կմ աե, նույնանուն հանդամասում
89 Գյուղատեղի «Զաղի տներ» 12-19 դդ. Մարց գյուղից 10 կմ հս-աե, Չատինդաղ լեռան ստորոտում
90 Գյուղատեղի «Իգատակ» 9-15 դդ. Մարց գյուղից 4 կմ հվ-ամ Ավերված։ Տարածքում պահպանվել է 1255 թվականին կառուցված «Իգատակի վանք» միանավ եկեղեցին։ Շատ են խաչքարերը։
91 Գյուղատեղի «Իրիցանց հողեր» 12-16 դդ. Մարց գյուղից 4 կմ հս-աե, նույնանուն հանդամասում
92 Գյուղատեղի «Ղզաղաձոր» 13-14 դդ. Մարց գյուղից 4 կմ աե, «Ղզագոմեր» վայրում, անտառի մեջ
93 Գյուղատեղի «Մոտկոր» 13-17 դդ. Մարց գյուղից 10 կմ հս-աե Անտառում, կիսավեր։
94 Ամենափրկիչ խաչքարը «Ճգնավորի խաչ» գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Ճգնավորի խաչ» («Ճգնավորի թալա») 10-13 դդ. Մարց գյուղից 4-5 կմ աե, նույնանուն հանդամասում Այստեղ է գտնվում 1285 թվականին Վահրամ Մամիկոնյանի կողմից կերտված Ամենափրկիչ խաչքարը։
95 Գյուղատեղի միջնադար Մեդովկա գյուղի մոտ Բլրի մոտ, ավերված։
96 Գյուղատեղի «Խարաբեք» միջնադար Մեծավան գյուղից 5 կմ հս Ավերված։
97 Գյուղատեղի «Հողոցիմ» 7-13 դդ. Մղարթ գյուղից աե
98 Գյուղատեղի «Լաստու» 13-17 դդ. Շամուտ գյուղի ամ եզրին
99 Գյուղատեղի «Չիչխանի խարաբա» 10-15 դդ. Շիրակամուտ գյուղից 0,6 կմ հս
100 Գյուղատեղի «Բովերի խեչ» 12-13 դդ. Շնող գյուղից 7 կմ հվ Եղել է մետաղաձուլման կենտրոն։
101 Գյուղատեղի 13-14 դդ. Չկալով գյուղից 10 կմ աե
102 Գյուղատեղի «Ներքին Հացուտ» 10-13 դդ. Չկալով գյուղից 4,5 կմ հս-աե
103 Գյուղատեղի «Վերին Հացուտ» 15-17 դդ. Չկալով գյուղից 4 կմ հս-աե
104 Գյուղատեղի «Մոշուտ» 13-17 դդ. Չկալով գյուղից 2 կմ աե, անտառի մեջ
105 Գյուղատեղի միջնադար Պրիվոլնոյե գյուղ, Կամրջաձոր տանող ճանապարհի վրա, ձորի մեջ
106 Խուճապի վանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի միջնադար Պրիվոլնոյե գյուղից 19 կմ աե, Լալվարի հս փեշին, Խուճապի վանքի վանքի շրջակայքում
107 Գյուղատեղի միջնադար Պուշկինո գյուղից հվ-ամ, գետակի ափին
108 Գյուղատեղի 16-18 դդ. Ջիլիզա գյուղից 3-4 կմ հվ-աե Ավերված։
109 Խորակերտի վանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի Խորակերտ (Խոռակերտ) միջնադար Ջիլիզա գյուղից 4.5 կմ հս-ամ Ավերված, տարածքում ֆերմաներ են։ Այստեղ է գտնվում միջնադարյան հայտնի վանական համալիրներից մեկը՝ Խորակերտի վանքը։
110 Գյուղատեղի միջնադար Ջրաշեն գյուղից ամ, «Արփադարասի» վայրում
111 Գյուղատեղի Սարահարթ գյուղից 6 կմ հս
112 Դորբանտավանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Դորբանդ» 6-19 դդ. Սվերդլով գյուղից մոտ 3 կմ հս-աե Ավերված։
113 Գյուղատեղի միջնադար Վահագնի գյուղ, Զամառլուի ձորում Ավերված։
114 Գյուղատեղի 13-19 դդ. Վահագնի գյուղից 4 կմ հս-ամ, «Կալատեղեր» վայրում Ավերված։
115 Գյուղատեղի «Կատատ» 12-19 դդ. Վահագնի գյուղ, Ձորագյուղ տանող ճանապարհին Ավերված։
116 Գյուղատեղի «Հագնի» Վահագնի գյուղից Կուրթան տանող ճանապարհի եզրին Ավերված։
117 Գյուղատեղի «Վիրու Հագնի» միջնադար Վահագնի գյուղից ամ Ավերված։
118 Գյուղատեղի «Ապայլու» 10-14 դդ. Ուռուտ գյուղից 3 կմ ամ, «Խաչի ուս» հանդամասում Ավերված։
119 Գյուղատեղի «Բնձո» Ք.ա. 2-1 հզ Փամբակ գյուղից 3 կմ հվ-աե, Բնձոր վտակի աջ և ձախ ափին, Փամբակ կայարանի դիմաց Անտառում, գտածոները պահվում են Լոռու երկրագիտական թանգարանում։
120 Գյուղատեղի «Խաչի թումբ» («Խաչի թալա») Փամբակ գյուղից 0.5 կմ հվ-աե, Փամբակ գետի աջ ափին, ճանապարհի մոտ
121 Գյուղատեղի «Ջրամիջի խարաբա» 15-18 դդ. Քարաձոր գյուղից 7 կմ հս
122 Գյուղատեղի «Սզի ծառի խարաբա» 15-18 դդ. Քարաձոր գյուղից 1.5 կմ հս
123 Գյուղատեղի «Սուսամբարի խարաբա» 10-15 դդ. Քարաձոր գյուղից 4 կմ հս
124 Գյուղատեղի 10-19 դդ. Քարինջ գյուղից 2 կմ աե, Մարց գետի ձախ ափին Ավերված։
125 Գյուղատեղի «Քիլիսա» միջնադար Քիլիսա գյուղի հս-աե եզրին
126 Գյուղատեղի միջնադար Օձուն գյուղի շրջակայքում
127 Գյուղատեղի միջնադար Օձուն գյուղի շրջակայքում
128 Գյուղատեղի «Շավրուղ» 4-19 դդ. Ֆիոլետովո գյուղից 1 կմ աե, Դիլիջան տանող ճանապարհից 300 մ ձախ Ավերված է, զառիթափ լանջին։

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]