Տավուշի մարզի լքված գյուղերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացվում է Տավուշի մարզի լքված գյուղերի ցանկը[1][2][3][4][5][6][7][8]

# Պատկեր Անուն Կառուցման տարեթիվ Բնակավայր և հեռավորությունը նրանից Լրացուցիչ տվյալներ
1 Գյուղատեղի 10-13 դդ. Իջևան քաղաքից 0.5 կմ ամ, Աղստևի աջափնյա սարալանջին, ռեստորանի մոտ
2 Գյուղատեղի 10-13 դդ. Իջևան քաղաքից 13-14 կմ հվ-ամ, «Աղջկա բերդ» ամրոց տանող ճանապարհին, ամրոցից 2 կմ հվ, երկու ձորերի միջնամասի հարթ տեղանքում Ավերված:
3 Գյուղատեղի 14-17 դդ. Իջևան քաղաքից 3 կմ հվ-ամ, «Խաչի թալա» տանող ճանապարհին, «Սպիտակ ջուր» («Աղսու») ձորի ձախ ափին Ավերված:
4 Գյուղատեղի «Գյոդակներ» 12-13 դդ. Իջևան քաղաքից 5-6 կմ հս-ամ Կիսավեր:
5 Գյուղատեղի «Խաչի թալա» 13-17 դդ. Իջևան քաղաքից 6 կմ հվ-ամ, անտառի բացատում Ավերված:
6 Գյուղատեղի «Խաչի յալ» 12-14 դդ. Իջևան քաղաքից 6 կմ հս-աե Ավերված:
7 Գյուղատեղի «Խազմարագ» 12-14 դդ. Իջևան քաղաքից 7 կմ աե, համանուն գետակի ափին, անտառի մեջ
8 Գյուղատեղի «Ներքին դանաղռան» 10-13 դդ. Իջևան քաղաքից 16 կմ հվ-ամ, «Աղջկա բերդ» ամրոցի և դիտակետ-աշտարակի միջև, սարի լանջերին և ստորոտին
9 Գյուղատեղի «Չարդախլու» 10-14 դդ. Իջևան քաղաքից 4 կմ հս-աե, նույնանուն հանդամասում
10 Գյուղատեղի «Սպիտակ ջուր» 17-18 դդ. Իջևան քաղաքից 7 կմ հվ-ամ, «Սպիտակ ջուր» («Աղսու») վայրում Տարածքի մի մասը մելիորացված է, աե մասում՝ ժայռի տակից, բխում է հանքային ջրի աղբյուր:
11 Գյուղատեղի «Սպիտակաեղցի» («Ագեղցի») 16-17 դդ. Իջևան քաղաքից 8 կմ հվ-ամ, Աղստև գետի ձախ ափին, անտառի բացատում Ավերված:
12 Գյուղատեղի «Սրբանես» (Սբ. Հովհաննես) 10-13 դդ. Իջևան քաղաքից 1.5-2 կմ ամ Ավերված:
13 Գյուղատեղի «Վերին Դանաղռան» 10-13 դդ. Իջևան քաղաքից 20 կմ հվ-ամ, «Աղջկա բերդ» ամրոցից մոտ 5 կմ ամ Ավերված, տեղի թևավոր արձանագիր խաչքարը 1996 թ. տեղափոխել են Ակնաղբյուր գյուղ:
14 Գյուղատեղի «Հին Բերդ» 9-16 դդ. Բերդ քաղաքից 1.5 կմ հվ-աե, գետի աջ ափին Ավերված:
15 Գյուղատեղի «Տավուշ» 9-15 դդ. Բերդ քաղաքից հվ-աե, Տավուշ ամրոցի ստորոտին և ամրոցից հվ, գետի երկու կողմում Տարածվում է շուրջ 1 կմ:
16 Գյուղատեղի 10-15 դդ. Դիլիջան քաղաքից 6 կմ հս-աե, «Փիշիկ» գյուղատեղիից 1 կմ հս-ամ, «Գոմաձոր» տանող ճանապարհի երկու կողմում Ավերված:
17 Գյուղատեղի 10-15 դդ. Դիլիջան քաղաք, Պարզ լճից 300 մ հս, «Ղազար բեկ» վայրում
18 Գյուղատեղի 12-14 դդ. Դիլիջան քաղաքից 3 կմ հվ-աե, «Իմպուլս» գործարանի հանգստյան տնից 1 կմ հվ, անտառի բացատում, Աղստևի աջ ափին, բլրակի վրա, «Բախտիար» վայրում
19 Գյուղատեղի 12-14 դդ. Դիլիջան քաղաքից 8 կմ հվ-աե, անտառի բացատում, աե-ից ձորակով եզերված «Սմրղանի յալ» տեղանքում Ավերված:
20 Գյուղատեղի 12-17 դդ. Դիլիջան քաղաքից 5 կմ ամ, «Ռուսկի բալկա» ձորակում, «Ցերկով թալայից» 1 կմ հս Ավերված:
21 Գյուղատեղի 12-17 դդ. Դիլիջան քաղաքից 0.5 կմ ամ, Գոլովինո թաղամասում, «Ցերկով թալա» վայրում, երգահանների հանգստյան տուն տանող ճանապարհին Ավերված:
22 Գյուղատեղի 13-15 դդ. Դիլիջան քաղաքից 6 կմ աե, կինոգործիչների հանգստյան տուն և Պարզ լիճ տանող ճանապարհին, «Մոլոկանի տանձուտ» («Տանձուտի թալա») բացատում
23 Գյուղատեղի 13-17 դդ. Դիլիջան քաղաքից 8 կմ աե, Կինոգործիչների հանգստյան տնից 1 կմ աե, Պարզ լիճ տանող ճանապարհին, «Մորմոջի յալ» վայրում Ավերված:
24 Գյուղատեղի 14-18 դդ. Դիլիջան քաղաքից 1 կմ հվ, «Խզակի թալա» («Խաչի փոս») վայրում Ավերված:
25 Գյուղատեղի 15-19 դդ. Դիլիջան քաղաքից 3.5 կմ աե, «Շլորկուտի» անտառում, «Ղափարա» հանդամասում Ավերված:
26 Գյուղատեղի 17-18 դդ. Դիլիջան քաղաք, քաղաքային շուկայից 500 մ հվ-աե, «Ալոյի թալայում»՝ եղևնիների բացատում Ավերված:
27 Գյուղատեղի 17-18 դդ. Դիլիջան քաղաքից 6 կմ հս-ամ, Աղստև գետի ձախ ափին, Դիլիջան-Վանաձոր խճուղուց 1 կմ ձախ, «Գերեզմանուտի յալ» բացատում Ավերված:
28 Գյուղատեղի 17-18 դդ. Դիլիջան քազաքից 8 կմ հվ-աե, «Ժանգոտ գյոլ» լճակի մոտ, «Օրդաքլվի» բացատում Ավերված:
29 Գյուղատեղի 17-18 դդ. Դիլիջան քաղաքից 10 կմ հս-ամ, «Շլորկուտի ձոր» վայրում, Դիլիջան-Վանաձոր ճանապարհից 5-6 կմ աջ, անտառի մեջ, «Նովով» աղբյուրի մոտ
30 Գյուղատեղի «Աչաջրի թալա» 10-13 դդ. Դիլիջան քաղաքից 4 կմ հվ-աե
31 Գյուղատեղի «Արաղանց տեղեր» 7-13 դդ. Դիլիջան քաղաքի աե եզրին, Աղստևի աջ ափի և Մյասնիկյան փողոցի միջև ընկած տարածքում, Պարզ լիճ տանող ճանապարհի վրա Ավերվել է 1950-ական թթ. քաղաքի ընդարձակման հետևանքով:
32 Գյուղատեղի «Գեղատեղ» 7-13 դդ. Դիլիջան քաղաքից 7 կմ ամ, Ղազախ-Երևան գազատարի անտառամիջյան ճանապարհի երկու կողմում Ավերված:
33 Գյուղատեղի «Գեղատեղ» 7-13 դդ. Դիլիջան քաղաքից 10 կմ հվ-աե, Աղստևի աջ ափին, Պարզ լիճ տանող ճանապարհից 2 կմ ձախ, կինոգործիչների հանգստյան տնից 3 կմ հվ-աե, «Ղազախ բեկ» վայրում Ավերված:
34 Գյուղատեղի «Գոմաձոր» Գյուղատեղի «Գոմաձոր» 5-13 դդ. Դիլիջան քաղաքի Թեղուտ թաղամասից 5 կմ հս-աե, Աղստևի աջ ափին, «Փիշիկ» գյուղատեղիից 2-3 կմ հս-ամ, անտառում Ավերված: Տարածքում շատ են 12-րդ դարի խաչքարեր:
35 Գյուղատեղի «Խաչբողազ» 14-17 դդ. Դիլիջան քաղաք, Թեղուտ թաղամասից 1.5 կմ հվ-աե, Աղստևի աջ ափին, անտառում Ավերված:
36 Գյուղատեղի «Խաչի հողեր» 12-15 դդ. Դիլիջան քաղաք, Շամախյան թաղամասի «Խաչի հողեր» վայրում Ավերված:
37 Գյուղատեղի «Խաչուտ թալա» 12-13 դդ. Դիլիջան քաղաքից 10-11 կմ ամ, Բլդան գետի վերին հոսանքի շրջանում
38 Գյուղատեղի «Կակոսի» ուշ միջնադար Դիլիջան քաղաքից 5-6 կմ ամ, Վանաձոր տանող խճուղուց 500 մ ձախ, Աղստևի աջ ափին, երկու ձորակների միջակայքում Ավերված:
39 Գյուղատեղի «Մեծ թալա» («Ուռուտի թալա») 17-18 դդ. Դիլիջան քաղաքից 3 կմ հվ, նույնանուն բացատում Ավերված:
40 Գյուղատեղի «Պակատեղեր» 13-17 դդ. Դիլիջան քաղաքից 4 կմ ամ, անտառի բացատում Ավերված:
41 Գյուղատեղի «Փիշիկ» 12-14 դդ. Դիլիջան քաղաքից 5 կմ հս-աե, Աղստև գետի ձախ ափին, Տուբերկուլյոզային դիսպանսերի տարածքում, անտառի մեջ Ավերվել է դիսպանսերի կառուցման ժամանակ:
42 Գյուղատեղի «Փոքր Դիլի» («Պուճուր Դիլի») Գյուղատեղի «Փոքր Դիլի» («Պուճուր Դիլի») 13-17 դդ. Դիլիջան քաղաքից («Իմպուլս» գործարանից) 2 կմ հվ-աե, Աղստև գետի աջ ափին, անտառի բացատում Ավերված:
43 Աղավնավանքի Սուրբ Աստվածածին եկեղեցին Գյուղատեղիում Գյուղատեղի 10-14 դդ. Աղավնավանք գյուղից 2.5 կմ հս-աե, ձորի մեջ, գետակի աջ ափին, «Աղնաբադ» անտառամասում Ավերված: Տարածքում խարխլված վիճակում պահպանվել է 12-րդ դարի Աղավնավանք վանական համալիրի Սուրբ Աստվածածաին եկեղեցին:
44 Գյուղատեղի 10-14 դդ. Աճարկուտ գյուղից 15 կմ ամ, անտառում
45 Գյուղատեղի 10-17 դդ. Աճարկուտ գյուղից 5 կմ ամ, գետակի երկու կողմում, «Չայ-Ղոշան» կամրջի մոտ
46 Գյուղատեղի ուշ միջնադար Աճարկուտ գյուղից 3 կմ ամ, Կունեն գետի 2 կողմում
47 Աճարկուտի Առաքելոց վանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Առաքելոց» 10-14 դդ. Աճարկուտ գյուղից 2 կմ ամ, Կիրանց գետակի ափին Հարուստ է պատմաճարտարապետական հուշարձաններով: Գյուղատեղիում է գտնվում Սուրբ Առաքելոց վանքը, 7 հատ կիսավեր եկեղեցիներ, բաղնիքի, ձիթհանիքարավանատնի, օժանդակ շինությունների ավերակներ, «Սրանոցի» կամուրջը:
48 Աճարկուտի Դեղձնուտի վանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Առաքելոց» 10-17 դդ. Աճարկուտ գյուղից 9 կմ հվ-ամ, անտառում Գյուղատեղիում է գտնվում Դեղձնուտի վանքը:
49 Գյուղատեղի «Խնձորուտ» 12-13 դդ. Աճարկուտ գյուղից մոտ 2 կմ հս-ամ, Առաքելոց վանքից 2 կմ հս-աե, անտառում
50 Գյուղատեղի «Թթու ջուր» 14-17 դդ. Աճարկուտ գյուղից 8 կմ հվ-ամ, Կիրանց ջուր վտակի աջ կողմում
51 Գյուղատեղի «Տամարք» 12-13 դդ. Աճարկուտ գյուղից 5 կմ հվ-աե
52 Սրվեղի վանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի 12-19 դդ. Այգեհովիտ գյուղից 3 կմ հվ-ամ, անտառում Գյուղատեղիում է գտնվում Սրվեղի վանքը:
53 Գյուղատեղի «Մահմուդ եղցի» 17-18 դդ. Այգեհովիտ գյուղից 3 կմ հվ-աե, «Մահմուդ յալ» հանդամասում, անտառի բացատում
54 Գյուղատեղի «Դիեր» ուշ միջնադար Այգեհովիտ գյուղից 4 կմ հվ-ամ
55 Գյուղատեղի «Դիեր Մեծ» 17-18 դդ․ Այգեհովիտ գյուղից 4.5 կմ հվ, անտառում, բարձունքի վրա
56 Գյուղատեղի «Խաշթառակ» 17-18 դդ․ Այգեհովիտ գյուղից 2.5 կմ ամ, դաշտում, Դիտավան տանող ճանապարհի եզրին
57 Գյուղատեղի «Վարդխմհատ» 12-17 դդ․ Այգեհովիտ գյուղից 1.5 կմ հվ-աե, ձորակի երկու կողմում Գյուղատեղիում է գտնվում 12-րդ դարի «Վարդխմհատի խաչ» («Կոտրած եղցի») կիսավեր եկեղեցին։
58 Գյուղատեղի «Քոլի գեղ» 14-17 դդ․ Այգեհովիտ գյուղից 5 կմ հվ-աե, անտառում, ջրամբարի մոտ
59 Գյուղատեղի 10-16 դդ․ Այգեձոր գյուղից 3.5 կմ հվ-ամ, «Աղջկաբերդ» ամրոցի մոտ, անտառում Ավերված։
60 Գյուղատեղի 10-18 դդ․ Այգեձոր գյուղից 3 կմ հվ-ամ, Խնձորուտ գետի հետ Ախնջի վտակի միախառնման վայրում, «Հացուտ թավ» տեղանքում, ֆերմաների մոտ
61 Գյուղատեղի «Գոմատեղ» 11-17 դդ․ Այգեձոր գյուղից 500 մ ամ, լեռան լանջին Տարածքի մեծ մասը վերածվել է վարելահողերի։
62 Գյուղատեղի «Էրի ձոր» 10-17 դդ․ Այգեձոր գյուղից 1.5 կմ ամ, Երգեվանք ամրոցի ստորոտին Ավերված։
63 Գյուղատեղի «Մինասի թալա» 12-17 դդ․ Այգեձոր գյուղից 1 կմ հվ-ամ, նույնանուն վայրում, բլրի վրա և լանջերին Տարածքի մեծ մասը վերածվել է վարելահողերի։
64 Գյուղատեղի «Ներքին Եղցաձոր» 13-16 դդ․ Այգեձոր գյուղից 4 կմ հվ-ամ
65 Գյուղատեղի «Վերին Եղցաձոր» 13-15 դդ․ Այգեձոր գյուղից 15 կմ հվ
66 Մակարավանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Աչաջուր» միջնադար Աչաջուր գյուղից 7.5 կմ հվ-ամ, Պայտաթափ լեռան լանջին, Մակարավանքից հվ և աե Գյուղատեղիում է գտնվում Մակարավանքը:
67 Գյուղատեղի «Նովեր» 13-14 դդ․ Աչաջուր գյուղից 2 կմ ամ Տարածքի մեծ մասը մելիորացված է:
68 Գյուղատեղի «Պիպիս» 13-18 դդ․ Աչաջուր գյուղից 4 կմ հվ, անտառի բացատում
69 Գյուղատեղի «Քոլամեջ» 13-18 դդ․ Աչաջուր գյուղից 2 կմ հվ, Մակարավանք տանող ճանապարհին Գյուղատեղիում է գտնվում 12-րդ դարի Սբ. Աստվածածին («Սբ. Կիրակի, «Քոլամեջի խաչ») կիսավեր եկեղեցին։
70 Գյուղատեղի «Եղցաձոր» 10-13 դդ․ Արծվաբերդ գյուղից 1.5 կմ հվ-աե, Խնձորուտ գետի ձախ վտակի ձախ ափին Ավերված։Գյուղատեղիում է գտնվում 10-րդ դարի «Զորավոր» եկեղեցին։
71 Գյուղատեղի «Հին Չորաթան» 9-18 դդ․ Արծվաբերդ գյուղից 1.5 կմ աե
72 Գյուղատեղի «Ներքին Շեն» 14-19 դդ․ Արծվաբերդ գյուղից 5-6 կմ հս-աե, Չինարի գյուղ տանող ճանապարհի ձախ կողմում Տարածքի մեծ մասը հերկված։
73 Գյուղատեղի «Քոլագիր» 13-18 դդ․ Արծվաբերդ գյուղից 10 կմ հվ-ամ
74 Ղալինջաքար բերդը գյուղատեղիում Գյուղատեղի 12-19 դդ․ Բերդավան գյուղից 1 կմ աե, «Ղալինջաքար» ամրոցի և բրոնզեդարյան բնակատեղիի միջակայքում Հիմնավեր, լքվել է 19 դ. վերջին:
75 Գյուղատեղի 13-19 դդ․ Բերքաբեր գյուղի հս-ամ մասում, ջրամբար տանող ճանապարհին` «Մուղնի դուզ» և «Գիլասքու հողեր» վայրերում
76 Գյուղատեղի 12-18 դդ․ Գանձաքար գյուղից 3 կմ հվ-աե, Սղնախի ջուր վտակի աջափնյա հարթության վրա, «Ներքին Լաչինղայա» վայրում Գյուղատեղիում է գտնվում Սուրբ Աստվածածին և Սբ. Նշան («Եղցաձորի Սբ. Նշան») զույգ եկեղեցիները։
77 Գյուղատեղի 12-18 դդ․ Գանձաքար գյուղից 5 կմ հվ-աե, «Վերին Լաչինղայա» վայրում Գյուղատեղիում է գտնվում 12-րդ դարի կիսավեր եկեղեցին, որը ունեցել է որմնանկարներ։
78 Գյուղատեղի 14-17 դդ․ Գանձաքար գյուղից 3 կմ հվ, «Լճեր» («Գյոլեր») դաշտամասում
79 Գյուղատեղի միջնադար Գանձաքար գյուղից 2 կմ հվ-աե, «Խոջաբազար» վայրում Գյուղատեղիում է գտնվում 1286 թվականի Սբ. Կիրակի («Խոջաբազարի խաչ») գմբեթավոր մատուռը։
80 Գյուղատեղի «Միջնաշեն» 12-13 դդ․ Գետահովիտ գյուղից 1.5 կմ հս-աե
81 Գյուղատեղի «Գեղատեղ» 10-17 դդ․ Գոշ գյուղից 2 կմ հվ-ամ, անտառի բացատում
82 Գյուղատեղի «Թալու դար» 14-17 դդ․ Գոշ գյուղից 1 կմ հվ-աե, անտառի բացատում
83 Գյուղատեղի «Կարճ հողեր» («Գյոդակ ֆողեր») 12-14 դդ․ Գոշ գյուղից 2 կմ հս, խոզաբուծարանի մոտ
84 Գյուղատեղի «Տզրկածով» 10-17 դդ․ Գոշ գյուղից 2 կմ հվ-աե, «Գյոլի թալա» վայրում, անտառի մեջ
85 Գյուղատեղի «Սռի գեղ» 16-17 դդ․ Դովեղ գյուղից 6 կմ հվ-աե, ձորի ձախափնյա լանջին Տարածքի մեծ մասը վերածվել է վարելահողերի։
86 Գյուղատեղի «Բաղի ձոր» 12-13 դդ․ Ենոքավան գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ Գյուղատեղիում է գտնվում 12-րդ դարի «Բաղի ձորի խաչ» կիսավեր եկեղեցին։
87 Գյուղատեղի «Իշարած» 13-17 դդ․ Ենոքավան գյուղից 4 կմ ամ, ճանապարհից ձախ, անտառի բացատում Գյուղատեղիում է գտնվում միջնադարյան եկեղեցին։
88 Գյուղատեղի «Կռանատախտ» 10-13 դդ․ Ենոքավան գյուղից 4-5 կմ ամ, Գետահովիտ գետի ձախ ափին, անտառում Գյուղատեղիում է գտնվում 12-րդ դարի «Կռանատախտ» եկեղեցին։
89 Օկոնախաչ եկեղեցին գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Սև քար» («Օկոն») միջնադար - 20 դ․ Ենոքավան գյուղից 17 կմ հվ-ամ, «Օկոն» հանդամասում Գյուղատեղիում է գտնվում 1863 թվականի «Օկոնախաչ» եռանավ եկեղեցին։
90 Սուրբ Հովհաննես եկեղեցին գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Սրբանես» 7-13 դդ․ Ենոքավան գյուղից 1.5-2 կմ ամ Գյուղատեղիում է գտնվում 7-րդ դարի «Սուրբ Հովհաննես» ավերված եկեղեցին։
91 Գյուղատեղի «Հնդզան» 10-14 դդ․ Թեղուտ գյուղից 3 կմ հս-աե, համանուն հանդամասում
92 Գյուղատեղի «Խաչի աղբյուր» միջնադար Թովուզ գյուղից 0.7 կմ հս Ավերված:
93 Գյուղատեղի «Խավարձոր» («Խաչի տախտ») զարգ. միջնադար - ուշ միջնադար Լուսաձոր գյուղից 2 կմ հվ-ամ, անտառում, «Խաչի տախտ» վայրում, գետակի ափին
94 Գյուղատեղի 10-14 դդ. Խաչարձան գյուղից 4 կմ ամ, «Աղքիլիսա» տանող ճանապարհին, անտառում
95 Գյուղատեղի 12-15 դդ. Խաչարձան գյուղից 2 կմ ամ, «Աղքիլիսա» գյուղատեղի տանող ճանապարհից աջ, անտառում
96 «Սպիտակ եղցի» եկեղեցին գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Սպիտակ եղցի» 10-14 դդ․ Ճերմակավան գյուղի տարածքում Գյուղատեղիում է գտնվում 10-րդ դարի «Սպիտակ եղցի» ավերված եկեղեցին։
97 Գյուղատեղի «Բախրիխաչ» («Բխըրխաչ») 13-17 դդ․ Վերին Ծաղկավան գյուղի տարածքում
98 Գյուղատեղի «Հին Կունեն» 13-19 դդ․ Կիրանց գյուղի աե եզրին, Կիրանց գետի երկու ափին
99 Գյուղատեղի «Գեղատեղ» 9-18 դդ․ Կոթի գյուղից 4 կմ հվ-աե, սարալանջին Ավերված:
100 Գյուղատեղի «Հին Կոթի» 9-18 դդ․ Կոթի գյուղից 2 կմ հվ
101 Գյուղատեղի 9-18 դդ․ Կողբ գյուղից 8 կմ հվ-ամ, «Տվարաեղցի» գյուղատեղիից 2 կմ հվ-ամ, «Բերդատեղ» վայրում, ամրոցի տարածքում Ավերված:
102 Գյուղատեղի «Ագեղցի» 17-18 դդ․ Կողբ գյուղից 1 կմ հվ-ամ Խիստ ավերված:
103 Գյուղատեղի «Կոզման» Կողբ գյուղից 6 կմ հվ-ամ, «Կոզման» հանդամասում
104 Գյուղատեղի «Տվարաեղցի» («Տվարագեղցի») միջնադար Կողբ գյուղից 2.5-3 կմ հվ-ամ Գյուղատեղիում պահպանվել է 6-րդ դարի եռանավ բազիլիկ, կիսավեր եկեղեցին:
105 Գյուղատեղի 10-14 դդ. Հաղարծին գյուղից 6 կմ հվ, Գոշ տանող անտառամեջ ճանապարհին, «Տերտերի հանդեր» վայրի «Քոչ յոլ» բացատում
106 Գյուղատեղի 13-15 դդ. Հաղարծին գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ, «Խաչի յալ» վայրում, անտառի եզրին
107 Գյուղատեղի 13-17 դդ. Հաղարծին գյուղ, Հաղարծնի վանքից 1.5 կմ ամ, Շամախյանի անասնապահական գոմերի մոտ
108 Գյուղատեղի 13-17 դդ. Հաղարծին գյուղից 7 կմ հս-ամ, Հաղարծնի վանքից 3 կմ աե, վանք տանող ճանապարհից ձախ, անտառում
109 Գյուղատեղի «Աշղի» միջնադար Հաղարծին գյուղից 2.5 կմ հվ-աե, ձորի երկու կողմում
110 Գյուղատեղի «ԵՂՑԻ» 5-17 դդ. Հաղարծին գյուղից 2.5 կմ հվ, Փոխլու և Թարխանա գետերի միջև Գյուղատեղիում պահպանվել է 6-րդ դարի եռանավ բազիլիկ, «ԵՂՑԻ» կիսավեր եկեղեցին:
111 Գյուղատեղի «Հաղարծին» 10-15 դդ. Հաղարծին գյուղից 4 կմ հս-ամ, Հաղարծնի վանքից 4 կմ հվ-աե, վանք տանող ճանապարհից աջ, անտառում
112 Գյուղատեղի «Շլորկուտ» 10-14 դդ. Հաղարծին գյուղից 3 կմ հվ, «Կեղտոտ ջրի» («Փոխլու») ձախ ափին
113 Գյուղատեղի «Սուլթան» 15-17 դդ. Հաղարծին գյուղից 3 կմ հս-ամ, Ղալաքարից հվ, բլրակի վրա
114 Գյուղատեղի «Քսնաջուր» 10-15 դդ. Հաղարծին գյուղից 3 կմ հս-աե
115 Գյուղատեղի «Հին Մովսես» 14-17 դդ. Մովսեսգյուղ գյուղից 1.5-2 կմ հվ Ավերված:
116 Գյուղատեղի «Տանձուտ» միջնադար Նավուր գյուղից 3.5 կմ հվ, Տավուշ գետի ձախակողմյան վտակի ձորեզրին, անտառում Ավերված:
117 Գյուղատեղի «Շենատեղեր» 10-15 դդ. Ներքին Կարմիրաղբյուր գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ, բլրի վրա Ավերված:
118 Գյուղատեղի 15-19 դդ. Նորաշեն գյուղից 11-11.5 կմ հվ
119 Գյուղատեղի 10-16 դդ. Չինչին գյուղի հվ-ամ եզրի սարալանջին
120 Կապտավանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի 12-17 դդ. Չինչին գյուղից 4-5 կմ հվ-ամ Գյուղատեղիում պահպանվել է 12-րդ դարի Կապտավանք կիսավեր եկեղեցին:
121 Գյուղատեղի «Բրտանոց» («Պրտանոց») 12-15 դդ. Չինչին գյուղից 3 կմ ամ Ավերված:
122 Գյուղատեղի 10-17 դդ. Պառավաքար գյուղից 2 - 2.5 կմ հվ-աե, Հախում գետի աջափնյակում, անտառոտ ձորալանջին, «Բեխուտ» («Ղոնաղ գյորմազ») վայրում
123 Գյուղատեղի «Հայի թալա» («Հայի թաթլու») 13-20 դդ. Պառավաքար գյուղից 3 կմ աե
124 Գյուղատեղի 13-18 դդ. Սևքար գյուղից 1 կմ հվ, «Խաչի յալ» հանդամասում, բլրի վրա
125 Գյուղատեղի 13-17 դդ. Սևքար գյուղից 1 կմ ամ, «Քոչարանց յալ» հանդամասում, սարալանջին
126 Գյուղատեղի 13-17 դդ. Սևքար գյուղից 3 կմ հվ, անտառի բացատում
127 Գյուղատեղի «Դարպաս» 14-18 դդ. Սևքար գյուղից 3 կմ ամ, անտառում
128 Գյուղատեղի «Փիրին» 12-13 դդ. Վազաշեն գյուղից 2-3 կմ հվ, անտառում
129 Գյուղատեղի «Երկար մատներ» միջնադար Վարագավան գյուղից 2 կմ հս-ամ, նույնանուն վայրում
130 Գյուղատեղի «Հին Հախում» 10-19 դդ. Վարագավան գյուղից 2 կմ հս-ամ, նույնանուն վայրում Ավերված:
131 Գյուղատեղի ուշ միջնադար - 20 դ. Վերին Կարմիրաղբյուր գյուղից 3 կմ հս, Տավուշ գետի աջ վտակի աջ ափնյա թեք բլրալանջին, անասնապահական ֆերմաների տարածքում, «Մաֆլար» («Նափլար») վայրում Ավերված:

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]