Մինչև 1000 թվականը տեղի ունեցած պատերազմների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Մինչև 1000 թվականը տեղի ունեցած պատերազմների ցանկ:

Ք.ա. 3100-1000 թվականներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սկիզբ Ավարտ Կոնֆլիկտի անուն Պատերազմող կողմեր
Հաղթող կողմ(եր) Պարտվող կողմ(եր)
մոտ Ք.ա. 3100 թվական մոտ Ք.ա. 3100 թվական Վերին և Ներքին Եգիպտոսների միավորում Վերին Եգիպտոսը Նարմերի իշխանության ներքո Ներքին Եգիպտոս
մոտ Ք.ա. 3100 թվական մոտ Ք.ա. 3100 թվական Հոր-Ահայի արշավանքը դեպի Նուբիա Եգիպտոս Նուբիա
մոտ Ք.ա. 2650 թվական մոտ Ք.ա. 2650 թվական Քիշ-էլամական պատերազմ Քիշ Էլամ
մոտ Ք.ա. 2600 թվական մոտ Ք.ա. 2600 թվական Արատտայի պաշարումը Էնմերկայի կողմից Ուրուկ (Շումեր) Արատտա
մոտ Ք.ա. 2600 թվական մոտ Ք.ա. 2600 թվական Սնոֆրույի արշավանք Եգիպտոս Նուբիա
Անտիկ Լիբիա
Լևանտ
մոտ Ք.ա. 2600 թվական մոտ Ք.ա. 2600 թվական Էնշակուշանայի արշավանք Ուրուկ Համազի
Աքքադ (քաղաք)
Քիշ
Նիպպուր
մոտ Ք.ա. 2500 թվական մոտ Ք.ա. 2500 թվական Էանատումի արշավանք Լագաշ Ուր
Ուրուկ
Լարսա
Նիպպուր
Ակշակ
Ումմա և այլն
մոտ Ք.ա. 2500 թվական մոտ Ք.ա. 2500 թվական Լուգալ-Աննե Մունդույի արշավանքը դեպի Ուր Ադաբ Ուր
մոտ Ք.ա. 2450 թվական մոտ Ք.ա. 2450 թվական Ումմայի առաջին ազատագրական պատերազմ Լագաշ Ումմա
մոտ Ք.ա. 2400 թվական մոտ Ք.ա. 2400 թվական Ումմայի երկրորդ ազատագրական պատերազմ Լագաշ
Ուրուկ
Ումմա
մոտ Ք.ա. 2294 կամ 2230 թվական մոտ Ք.ա. 2270 կամ 2206 թվական Լուգալ-Զագե-Սիի արշավանք Ումմա Քիշ
Լագաշ
Ուր
Նիպպուր
Լարսա
Ուրուկ
մոտ Ք.ա. 2334 թվական մոտ Ք.ա. 2279 թվական Աքքադի կայսրության կազմավորումը Աքքադ
Քիշ (գրավվելուց հետո)
Քիշ (գրավվելուց առաջ)
Լագաշ
Ուրուկ
Ումմա
Ուր
Կազալլու
մոտ Ք.ա. 2270 թվական մոտ Ք.ա. 2270 թվական Սարգոն Աքքադացու արշավանքը դեպի կայսրության հյուսիս-արևելք Աքքադ Մարի
Յարմուտի
Էլբա
մոտ Ք.ա. 2270 թվական մոտ Ք.ա. 2270 թվական Էլամի գրավումը Աքքադ Էլամ
Սուսա
Մարհասի
մոտ Ք.ա. 2230 թվական մոտ Ք.ա. 2230 թվական Նարամսինի արշավանքը դեպի Լուլլուբի Աքքադ Լուլլուբի
մոտ Ք.ա. 2220 թվական մոտ Ք.ա. 2150 թվական Կուտիան արշավանքները և Աքքադական կայսրության նվաճումը Կուտիական ցեղեր Աքքադ
մոտ Ք.ա. 2050 թվական մոտ Ք.ա. 2050 թվական Կուտիական դինաստիայի անկումը Ուրուկ Կուտիական ցեղեր
մոտ Ք.ա. 2040 թվական մոտ Ք.ա. 2040 թվական Ուր-Նամույի արշավանքը դեպի Լագաշ Նեո-Շումերական կայսրություն Լագաշ
մոտ Ք.ա. 2000 թվական մոտ Ք.ա. 2000 թվական Նեո-Շումերական կայսրության անկումը Էլամ
Սուսա
Նեո-Շումերական կայսրությու
մոտ Ք.ա. 1822 կամ 1758 թվական մոտ Ք.ա. 1763 կամ 1699 թվական Ռիմ-Սին I-ի արշավանքները Լարսա Ուրուկ
Իսին
Դեր
Բաբելոն
Սուտում
Ռապիքում
մոտ Ք.ա. 1801 թվական մոտ Ք.ա. 1770 թվական Էլամի ներխուժումը Միջագետք Էլամ Էշնուննա
այլ փոքր քաղաք-պետություններ
մոտ Ք.ա. 1770 թվական մոտ Ք.ա. 1760 թվական Համմուրաբի նվաճումները Բաբելոն
Լարսա (միչև մոտ Ք.ա. 1763 թվական)
Յամհադ
Մարի (միչև մոտ Ք.ա. 1763 թվական)
այլ փոքր քաղաք-պետություններ
Էլամ
Լարսա (մոտ Ք.ա. 1763 թվականից հետո)
Մարի (մոտ Ք.ա. 1763 թվականից հետո)
Ասորեստան
այլ փոքր քաղաք-պետություններ
մոտ Ք.ա. 1770 թվական մոտ Ք.ա. 1763 թվական Էլամցիների հարձակումը Բաբելոնի վրա
Համմուրաբի նվաճումների մաս
Բաբելոն
Լարսա
Էլամ
մոտ Ք.ա. 1763 թվական մոտ Ք.ա. 1763 թվական Համմուրաբիի կողմից Լարսայի գրավումը
Համմուրաբի նվաճումների մաս
Բաբելոն
Յամհադ
Մարի
Լարսա
մոտ Ք.ա. 1760 թվական մոտ Ք.ա. 1760 թվական Համմուրաբիի կողմից հյուսիսի գրավումը
Համմուրաբի նվաճումների մաս
Բաբելոն Մարի
այլ փոքր քաղաք-պետություններ
մոտ Ք.ա. 1760 թվական մոտ Ք.ա. 1760 թվական Հմմուրաբիի պատերազմը ընդեմ Ասորեստանի
Համմուրաբի նվաճումների մաս
Բաբելոն
այլ փոքր քաղաք-պետություններ
Ասորեստան
այլ փոքր քաղաք-պետություններ
մոտ Ք.ա. 1740 թվական մոտ Ք.ա. 1595 թվական Բաբելոնի թուլացումը և անկումը Խեթական պետություն
Քասիթներ
Փուզուր-Սինի զորքրեը
Ասորեստան
Բաբելոնի Սեալանդյան արքայատոհմ
Բաբելոն
Ամովրհացիներ
մոտ Ք.ա. 1740 թվական մոտ Ք.ա. 1570 թվական Քասիթների արշավանքները դեպի Բաբելոն
Բաբելոնի թուլացումը և անկման մաս
Քասիթներ Բաբելոն
Բաբելոնյան կայսրության մնացորդներ (Ք․ա․ 1595 թվականից հետո)
մոտ Ք.ա. 1732 թվական մոտ Ք.ա. 1732 թվական Փուզուր-Սինի ապստամբություն
Բաբելոնի թուլացումը և անկման մաս
Փուզուր-Սինի զորքեր
Ասորեստան
Ամովրհացիներ
Բաբելոն
մոտ Ք.ա. 1732 թվական մոտ Ք.ա. 1726 կամ 1720 թվական Ասորեստանի քաղաքացիական պատերազմ
Բաբելոնի թուլացումը և անկման մաս
Ադասի զորքեր Փուզուր-Սինի զորքեր
Աշուր-ալֆա-իդի զորքեր
Նասիր-Սինի զորքեր
Սին-նամիրի զորքեր
Իփքի-Իշտարի զորքեր
Ադադ-սալուլուի զորքեր
Ամովրհացիներ
Բաբելոն
մոտ Ք.ա. 1732 թվական մոտ Ք.ա. 1732 թվական Բաբելոնի Սեալանդյան արքայատոհմի հիմնադրում
Բաբելոնի թուլացումը և անկման մաս
Իլում-մա-իլիի զորքերը Բաբելոն
մոտ Ք.ա. 1700 թվական մոտ Ք.ա. 1700 թվական Բաբելոնի հարձակումը Սեալանդյան արքայատոհմի վրա
Բաբելոնի թուլացումը և անկման մաս
Սեալանդյան արքայատոհմ Բաբելոն
մոտ Ք.ա. 1675 թվական մոտ Ք.ա. 1675 թվական Խիա–շանգական պատերազմ Շանգի ապստամբ ուժեր Խիա արքայատոհմ
մոտ Ք.ա. 1595 թվական մոտ Ք.ա. 1595 թվական Բաբելոնի անկումը
Բաբելոնի թուլացումը և անկման մաս
Մուրսիլի I-ի արշավանքները
Խեթական պետություն Բաբելոն
մոտ Ք.ա. 1650 թվական մոտ Ք.ա. 1620 թվական Խաթուսիլիս I-ի արշավանքները Խեթական պետություն Ալալախ
Արզավա
Խուռիներ
փոքրիկ Սիրիական քաղաք-պետություններ
մոտ Ք.ա. 1650 թվական մոտ Ք.ա. 1580 թվական Հիքսոսների ներխուժումները Հիքսոսներ Հին Եգիպտոս
մոտ Ք.ա. 1600 թվական մոտ Ք.ա. 1595 թվական Մուրսիլի I-ի արշավանքները Խեթական պետություն Յամհադ
Բաբելոն
փոքրիկ Սիրիական քաղաք-պետություններ
մոտ Ք․ա․ 1523 թվական մոտ Ք․ա․ 1517 թվական Հիքսոսների գրավումը Եգիպտական կայսրություն Հիքսոսներ
մոտ Ք․ա․ 1506 թվական մոտ Ք․ա․ 1502 թվական Թութմուս I-ի արշավանքներ Եգիպտական կայսրություն Նուբիա
մոտ Ք․ա․ 1493 թվական մինչև մոտ Ք․ա․ 1479 թվական Թութմուս III-ի արշավանքները Եգիպտական կայսրություն Նուբիա
Շասու
մոտ Ք․ա․ 1457 թվական մոտ Ք․ա․ 1428 թվական Թութմուս III-ի արշավանքները Եգիպտական կայսրություն
մոտ Ք․ա․ 1457 թվական մոտ Ք․ա․ 1456 թվական Առաջին սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Քանան
Կադեշ
Թել Մեգիդդո
Միտաննի
մոտ Ք․ա․ 1456 թվական մոտ Ք․ա․ 1455 թվական Երկրորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Քանան
Ռետջենու
մոտ Ք․ա․ 1455 թվական մոտ Ք․ա․ 1454 թվական Երրորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Քանան
Ռետջենու
մոտ Ք․ա․ 1454 թվական մոտ Ք․ա․ 1453 թվական Չորրորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Քանան
Ռետջենու
մոտ Ք․ա․ 1450 թվական մոտ Ք․ա․ 1449 թվական Հինգերորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Քանան
Ռետջենու
Կադեշ
Թուինփ
Փյունիկիա
մոտ Ք․ա․ 1449 թվական մոտ Ք․ա․ 1448 թվական Վեցերորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Քանան
Ռետջենու
Կադեշ
մոտ Ք․ա․ 1448 թվական մոտ Ք․ա․ 1447 թվական Յոթերորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Ռետջենու
Փյունիկիա
մոտ Ք․ա․ 1447 թվական մոտ Ք․ա․ 1446 թվական Հարձակում Միտաննիի վրա (Ութերորդ սիրիական արշավանք)
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Միտաննի
մոտ Ք․ա․ 1445 թվական մոտ Ք․ա․ 1444 թվական Իններորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Մուկիշ
մոտ Ք․ա․ 1444 թվական մոտ Ք․ա․ 1443 թվական Տասերորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Միտաննի
մոտ Ք․ա․ 1443 թվական մոտ Ք․ա․ 1442 թվական Տասնմեկերերդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն անհայտ
մոտ Ք․ա․ 1442 թվական մոտ Ք․ա․ 1441 թվական Տասներկուերորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն անհայտ
մոտ Ք․ա․ 1441 թվական մոտ Ք․ա․ 1440 թվական Տասներեքերորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Մուկիշ
մոտ Ք․ա․ 1440 թվական մոտ Ք․ա․ 1439 թվական Տասնչորսերորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Շաշու
մոտ Ք․ա․ 1439 թվական մոտ Ք․ա․ 1438 թվական Տասնհինգերորդ սիրիական
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն անհայտ
մոտ Ք.ա. 1438 թվական մոտ Ք.ա. 1437 թվական Տասնվեցերորդ սիրիական արշավանք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն անհայտ
մոտ Ք․ա․ 1437 թվական մոտ Ք․ա․ 1436 թվական Տասնյոթերորդ սիրիական արշավաք
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Միտաննի
Թունիփ
Կադեշ
մոտ Ք․ա․ 1429 թվական մոտ Ք․ա․ 1428 թվական Արշավանք դեպի Նուբիա
Թութմուս III-ի արշավանքները
Եգիպտական կայսրություն Նուբիա
մոտ Ք․ա․ 1430 թվական մոտ Ք․ա․ 1200 թվական Կասկերի ներխուժումը դեպի Խեթական պետություն Խեթական պետություն Կասկեր
Հայասա
Մուշքեր
մոտ Ք․ա․ 1400 թվական մոտ Ք․ա․ 1400 թվական Տաս արքաների ճակատամարտ Տրիտսու-Բհարատա Ալինա
Անու
Բհրիգու
Բհալանաս
Դասա
Դրուհյուս
Մատսյայի թագավորություն
Պարսիկներ
Փուրու
Փանիս
մոտ Ք․ա․ 1315 թվական մոտ Ք․ա․ 1315 թվական Արզավայի ապստամբությունը Արզավա
Ահհիյավա
Խեթական պետություն
մոտ Ք․ա․ 1279 թվական մոտ Ք․ա․ 1213 թվական Ռամզես II-ի պատերազմները Եգիպտական կայսրություն
մոտ Ք․ա․ 1278 թվական մոտ Ք․ա․ 1278 թվական Պայքար Շերդանի ծովահենների դեմ
Ռամզես II-ի պատերազմները
Եգիպտական կայսրություն Շերդան
Լուկկացիներ
Շեկելեշներ
մոտ Ք․ա․ 1276 թվական մոտ Ք․ա․ 1275 թվական Առաջին սիրիական արշավանք
Ռամզես II-ի պատերազմները
Եգիպտական կայսրություն Քանան
Ամուրրու
մոտ Ք․ա․ 1274 թվական մոտ Ք․ա․ 1274 թվական Երկրորդ սիրիական արշավանք
Ռամզես II-ի պատերազմները
մոտ Ք․ա․ 1270 թվական մոտ Ք․ա․ 1270 թվական Երրորդ սիրիական արշավանք
Ռամզես II-ի պատերազմները
Եգիպտական կայսրություն Խեթական պետություն
մոտ Ք․ա․ 1270 թվական մոտ Ք․ա․ 1269 թվական Հետագա սիրիական արշավանքներ
Ռամզես II-ի պատերազմները
մոտ Ք․ա․ 1260 թվական մոտ Ք․ա․ 1260 թվական Արշավանքներ դեպի Նուբիա
Ռամզես II-ի պատերազմները
Եգիպտական կայսրություն Նուբիա
մոտ Ք․ա․ 1260 թվական մոտ Ք․ա․ 1255 թվական Պիյամա-ռադուական ապստամբություն Պիյամա-Ռադու
Ահհիյավա
Խեթական պետություն
մոտ Ք․ա․ 1260 թվական մոտ Ք․ա․ 1180 թվական Տրոյական պատերազմ Աքքայացիներ (հիմնականում միկեններ և սպարտացիներ) Տրոյա
մոտ Ք․ա․ 1250 թվական մոտ Ք․ա․ 1250 թվական Արշավանքներ դեպի Լիբիա
Ռամզես II-ի պատերազմները
Եգիպտական կայսրություն Լիբիա
մոտ Ք․ա․ 1237 թվական մոտ Ք․ա․ 1237 թվական Նիհրիյայի ճակատամարտ Ասորեստան Խեթական պետություն
մոտ Ք․ա․ 1206 թվական մոտ Ք․ա․ 1150 թվական Ուշ բրոնզի դարի անկում
մոտ Ք․ա․ 1190 թվական մոտ Ք․ա․ 1190 թվական Ուգարիտի անկում
Ուշ բրոնզի դարի անկման մաս
անհայտ (հավանաբար Ծովային ժողովուրդներ) Ուգարիտ
մոտ Ք․ա․ 1175 թվական մոտ Ք․ա․ 1175 թվական Դելտայի ճակատամարտ
Ուշ բրոնզի դարի անկման մաս
Եգիպտական կայսրություն Ծովային ժողովուրդներ
մոտ Ք․ա․ 1118 թվական մոտ Ք․ա․ 1118 թվական Ասորեստան-դիաոխական պատերազմ Ասորեստան Դիաոխա
մոտ Ք․ա․ 1110 թվական մոտ Ք․ա․ 1110 թվական Բոբելոնացիների պատերազմը ընդեմ Էլամի Բաբելոն Էլամ
մոտ Ք․ա․ 1046 թվական մոտ Ք․ա․ 1046 թվական Շան–չժոուական պատերազմ Չժոուի աբստամբ զորքեր Շան արքայատոհմ
մոտ Ք․ա․ 1042 թվական մոտ Ք․ա․ 1039 թվական Երեք զորքերի ապստամբություն արքա Չեն Վան Ցաի Շու Դու

Ք.ա. 999–1 թվական[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սկիզբ Ավարտ Կոնֆլիկտի անունը Պատերազմող կողմեր
Հաղթող կողմ(եր) Պարտվող կողմ(եր)
Ք.ա. 854 թվական Ք.ա. 846 թվական Արամի գրավումը Ասորեստանի կողմից Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն Արամ
Ք.ա. 757 թվական Ք.ա. 723 թվական Դիաոխա գրավումը Կողքիսի կողմից Կողքիս Դիաոխա
Ք.ա. 740 թվական Ք.ա. 720 թվական Առաջին մեսիինիական պատերազմ Սպարտա Մեսիինիա
Ք.ա. 736 թվական Ք.ա. 732 թվական Սիրյո-եֆրաիմական պատերազմ Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն
Հուդայի թագավորություն
Արամ
Հյուսիսիսրայելական թագավորություն
Ք.ա. 732 թվական միչև 721 թվական Նուբիայի նվաճումը Եգիպտոսի կողմից Նուբիա
Վերին Եգիպտոս
Հերմոպոլիս
Միջին Եգիպտոս
Ներքին Եգիպտոս
Ք.ա. 725 թվական Ք.ա. 725 թվական Կողքիս-սկյութական պատերազմ Կողքիս Սկյութներ
Կիմերներ
Ք.ա. 722 թվական Ք.ա. 481 թվական Չինական գարնան և աշնան ժամանակաշրջանի պատերազմներ Հան
Ուեի
Չժոու
Քին
Չու
Օի
Յան
Ավելի փոքր նահանգներ
Ք.ա. 714 թվական Ք.ա. 706 թվականից հետո Ասորեստան–ուրարտուական պատերազմ Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն Ուրարտու
Ք.ա. 710 թվական Ք.ա. 650 թվական Լելանտյան պատերազմ Էրեթրիյա և կողմնակիցներ Խալկիդա և կողմնակիցներ
Ք.ա. 703 թվական Ք.ա. 689 թվական Սինաքերիբի պատերազմը ընդեմ Բաբելոնի Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն Բաբելոն
Քաղդեացիներ
Արամեացիներ
Էլամ
Ք.ա. 701 թվական Ք.ա. 701 թվական Սինաքերիբի արշավանքը ընդեմ Հուդա Հուդայի թագավորություն
Քուշիական Եգիպտոս
Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն
Ք.ա. 685 թվական Ք.ա. 668 թվական Երկրորդ մեսիինիական պատերազմ Սպարտա
Կորինթոս
Լեպրեո
Կրետեի վարձկանները
Մեսիինիա
Արկադիա
Սիկիոն
Էլիզ
Արգոս
Ք.ա. 671 թվական Ք.ա. 664 թվականից հետո Ասարհադդոնի արշավանքը Եգիպտոս Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն Եգիպտոս
Քուշիական Եգիպտոս
Ք.ա. 655 թվական Ք.ա. 639 թվական Էլամի գրավումը Ասորեստանի կողմից Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն Էլամ
Ք.ա. 652 թվական Ք.ա. 648 կամ 646 թվական Շամամ-շում-ուկինի քաղաքացիական պատերազմ Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն Ասորեստանյան Բաբելոն
Միջագետքյան Սեադալ
Էլամ
Քաղդեացիներ
Կուտիներ
Ամուրրու
Մելուհհա
Արաբական ցեղեր
Ք.ա. 643 թվական Ք.ա. 642 թվական Քիի ժառանգականության համար մղվող պատերազմ արքայազն Չժոուի կողմնակիցներ Արքայազն Վուկուի կողմնակիցներ
Աարքայազն Պանի կողմնակիցներ Արքայազն Շանհենի կողմնակիցներ
Արքայազն Յուանի կողմնակիցներ
Արքայազն Յոնգի կողմնակիցներ
Ք.ա. 642 թվական Ք.ա. 338 թվական Հռոմեալատինական պատերազմներ Հռոմեական կայսրություն
Հռոմեական հանրապետություն
Լատիններ
Ք.ա. 632 թվական Ք.ա. 632 թվական Կիլոնյան ընդհարում Աթենք Կիլոն
Մեգարա
Ք.ա. 626 թվական Ք.ա. 626 թվական Բաբելոնի ապստամբություն (Ք.ա. 626 թվական) Բաբելոն Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն
Ք.ա. 614 թվական Ք.ա. 614 թվական Աշուրայի անկում Neo-Babylonian Empire.png Նոր-Բաբելոնյան կայսրություն
Մարաստան
Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն
մոտ Ք.ա. 612 թվական մոտ Ք.ա. 612 թվական Նինվեի ճակատամարտ (Ք.ա. 612 թվական) Մարաստան (ներառյալ: պարսիկներ և էլամցիներ)
Սկյութներ
Neo-Babylonian Empire.png Նոր-Բաբելոնյան կայսրություն
Քաղդեացիներ
Կիմերներ
Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն
Ք.ա. 608 թվական Ք.ա. 608 թվական Հառանի անկում Neo-Babylonian Empire.png Նոր-Բաբելոնյան կայսրություն
Մարաստան
Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն
մոտ Ք.ա. 605 թվական մոտ Ք.ա. 605 թվական Կարգեմիշի ճակատամարտը Neo-Babylonian Empire.png Նոր-Բաբելոնյան կայսրություն Եգիպտոս
Նոր-Ասորեստանյան կայսրություն մնացորդները
Ք.ա. 601 թվական Ք.ա. 586 թվական Հրեա-բաբելոնական պատերազմ Neo-Babylonian Empire.png Նոր-Բաբելոնյան կայսրություն
Մոավ
Ամմոն
Քաղդեացիներ
Menora Titus.jpg Հուդայի թագավորություն
Ք.ա. 560 և 540 թվականների միջև Ք.ա. 560 և 540 թվականների միջև Կողքիս-աքեմենական պատերազմ Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան Կողքիս
Ք.ա. 552 թվական Ք.ա. 539 թվական Կյուրոս Մեծի պատերազմներ Standard of Cyrus the Great (White).svg Պարսուա/Աքեմենյան Պարսկաստան Մարսատանյան կայսրություն
Նոր-Բաբելոնյան կայսրություն
Լիդիա
Ղանդահարայի կայսրություն
Սողդիանա
Ք.ա. 552 թվական Ք.ա. 550 թվական Պարսկական ապստամբություն
Կյուրոս Մեծի պատերազմների մաս
Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան Մարաստան
Ք.ա. 547 թվական Ք.ա. 547 թվական Լիդիիայի գրավումը Կյուրոս Մեծի կողմից
Կյուրոս Մեծի պատերազմների մաս
Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան Լիդիա
Ք.ա. 540 թվական Ք.ա. 539 թվական Էլամի գրավումը Կյուրոս Մեծի կողմից
Կյուրոս Մեծի պատերազմների մաս
Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան Էլամ
Ք.ա. 539 թվական Ք.ա. 539 թվական Բաբելոնի գրավումը Կյուրոս Մեծի կողմից
Կյուրոս Մեծի պատերազմների մաս
Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան Նոր-Բաբելոնյան Կայսրություն
Ք.ա. 540 և 535 թվականների միջև Ք.ա. 540 և 535 թվականների միջև Ալալիայի ճակատամարտ Կարթագեն
Էտրուսկներ
Հունական Ֆոկեյա
Ալալիայի գաղութներ
Ք.ա. 518 թվական Ք.ա. 518 թվական Ինդոսի հովտի գրավումը Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան Հարյանկա արքայատոհմ
Ք.ա. 499 թվական Ք.ա. 494 թվական Իոնային ապստամբություն
Պարսկական պատերազմների մաս
Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան Իոնիա
Աեոլիս
Դորիս
Կարիա
Աթենք
Էրիտրիյա
Կիպրոս
Ք.ա. 499 թվական Ք.ա. 448 թվական Հունա-պարսկական պատերազմ Հունական քաղաքներ:

Կիպրոս
Աթենական ծովային միություն
Այլ հունական զորքեր

Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան
Այլ պարսկական զորքեր
Ք.ա. 498 թվական Ք.ա. 493 թվական Լատինական պատերազմ (Քա․ 498–493 թվականներ) Vexilloid of the Roman Empire.svg Հռոմեական կայսրություն Լատինական միություն
Ք.ա. 492 թվական Ք.ա. 490 թվական Առաջին պարսկական ներխուժումը Հունաստան
Պարսկական պատերազմների մաս
Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան Իոնիա
Աեոլիս
Դորիս
Կարիա
Աթենք
Էրիտրիյա
Կիպրոս
Ք.ա. 480 թվական Ք.ա. 479 թվական Երկրորդ պարսկական ներխուժումը Հունաստան
Պարսկական պատերազմների մաս
Հունական քաղաքները առաջնորդվում էին Աթենքի և Սպարտայի կողմից Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան
Ք.ա. 487 թվական Ք.ա. 448 թվական Հունական հակահարձակում
Պարսկական պատերազմների մաս
Ք.ա. 480 թվական Ք.ա. 480 թվական Առաջին սիցիլիական արշավանք (Հիմերայի ճակատամարտ)
Սիցիլիական պատերազմների մաս
Սիրակուզա
Ագրիջենտո
Կարթագեն
Ք.ա. 477 թվական Ք.ա. 477 թվական Կրեմերայի ճակատամարտ Վեիի Vexilloid of the Roman Empire.svg Հռոմեական կայսրություն
Ք.ա. 475 թվական Ք.ա. 221 թվական Պատերազմող պետությունների ժամանակաշրջանը Չինաստանում
Ք.ա. 474 թվական Ք.ա. 474 թվական Կումաեի ճակատամարտ Սիրակուզա
Կումաե
Էտրուսկներ
Ք.ա. 464 թվական Ք.ա. 464 թվական Հելոտների ապստամբությունը 464 թվականին Սպարտայում տեղի ունեցած երկրաշարժի ժամանակ Սպարտա

Պելեպոնեսյան միություն

Հելոտներ
Պերիեկի
Ք.ա. 460 թվական Ք.ա. 445 թվական Առաջին պելեպոսնեսյան պատերազմ
Ք.ա. 440 թվական Ք.ա. 440 թվական Սամոսյան պատերազմ Աթենք Սամոս
Ք.ա. 431 թվական Ք.ա. 404 թվական Պելեպոնեսյան պատերազմ Պելեպոնեսյան մություն Աթենական ծովային միություն
Ք.ա. 411 թվական Ք.ա. 411 թվական Աթենական հեղաշրջումը 411 թվականին Չորս հարյուրը Աթենք
Ք.ա. 410 թվական Ք.ա. 340 թվական Երկրորդ սիցիլիական պատերազմ
Սիցիլիական պատերազմների մաս
Սիրակուզա
Կորինթոս
Սպարտա
Աթենք
Աթենական ծովային միություն
Սեգեստա
Ք.ա. 480 թվական Ք.ա. 480 թվական Թերմոպիլյան ճակատաարտ Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան Հունական քաղաք պետություններ
Ք.ա. 395 թվական Ք.ա. 387 թվական Կորինթոսյան պատերազմ Աթենք
Արգոս
Կորինթոս
Թեբե
Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան
Այլ դաշնակիցներ
Սպարտա
Պելեպոնեսյան միություն
Ք.ա. 390 թվական (ավանդական)
Ք.ա. 387 թվական (հնարավոր)
Ք.ա. 390 թվական (ավանդական)
Ք.ա. 387 թվական (հնարավոր)
Ալլիայի ճակատամարտ Գալեր Հռոմեական հանրապետություն
Ք.ա. 385 թվական Ք.ա. 385 թվական Արտաքսերքսես II-ի արշավանք Կադուսի Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան
Ք.ա. 378 թվական Ք.ա. 372 թվական Բեոտիայի պատերազմ Թեբե
Աթենաս
Սպարտա
Ք.ա. 372 թվական Ք.ա. 362 թվական Սատրապների մեծ ապստամբություն Standard of Cyrus the Great (White).svg Աքեմենյան Պարսկաստան Ապստամբ սատրապներ
Ք.ա. 371 թվական Ք.ա. 371 թվական Առաջին սպարտական ապստամբությունը ընդեմ Բեոտիայի միության Բեոտիայի միության Սպարտա
Ք.ա. 362 թվական Ք.ա. 362 թվական Երկրորդ սպարտական ապստամբությունը ընդեմ Բեոտիայի միության Բեոտիայի միության Սպարտա
Ք.ա. 358 թվական Ք.ա. 336 թվական Մակեդոնական վերելքի պատերազմներ
Ք.ա. 357 թվական Ք.ա. 355 թվական Դաշնակցային պատերազմ Հիոս
Հռոդոս
Կոս
Բյուզանդիոն
Երկրորդ աթենական միություն
Ք.ա. 356 թվական Ք.ա. 346 թվական Երրորդ սրբազան պատերազմ Ամֆիկտիոնիական միություն Ֆոկիդա
Ֆերի
Աթենք
Սպարտա
Ք.ա. 343 թվական Ք.ա. 341 թվական Առաջին սամնիտական պատերազմ
Սամնիտական պատերազմների մաս
Vexilloid of the Roman Empire.svg Հռոմեական Հանարապետություն
Սիդիսինի

Կամպանիացիներ

Սամնիտներ
Ք.ա. 340 թվական Ք.ա. 338 թվական Լատինական պատերազմ Vexilloid of the Roman Empire.svg Հռոմեական Հանարապետություն

Սամնիտներ

Լատինական միություն
Կամպանիացիներ
Վոլսկեր
Սիդիսինի
Ավրունկի
Ք.ա. 339 թվական Ք.ա. 338 թվական Փիլիպ II-ի արշավանքը դեպի Հունաստան (Չորրորդ սրբազան պատերազմ) Մակեդոնիա Աթենք
Թեբե
Կորինթոս
Մեգարա
Աչաի
Խալկիդա
Էպիդավրոս
Տրիզին
Ք.ա. 327 թվական Ք.ա. 304 թվական Երկրորդ սամնիտական պատերազմ
Սամնիտական պատերազմների մաս
Vexilloid of the Roman Empire.svg Հռոմեական Հանարապետություն

վոլսկեր

Սամնիտներ
Սիդիսինի
Ավրունկի
Ավզոններ
Վեստիններ
Ք.ա. 334 թվական Ք.ա. 323 թվական Ալեքսանդր Մակեդոնացու պատերազմները Մակեդոնիա Պարսկաստան
Պաուրավներ
Հունական քաղաք-պետություններ
Թրակիա
Գետներ
Սողդիանա
Ք.ա. 332 թվական Ք.ա. 331 թվական Մակեդոնացու իշխանության դեմ մղվող պայքար Մակեդոնիա Սպարտա
թրակիական ցեղեր
Ք.ա. 323 թվական Ք.ա. 322 թվական Լամիայի պատերազմը Մակեդոնիա Աթենք
Աթոլյան միություն
Ախեյան միություն
Արկադիա
Կորինթոս
Ք.ա. 321 թվական Ք.ա. 320 թվական Նանդայի թագավորության նվաճում Մաուրյաների պետություն Նանդայի թագավորություն
Ք.ա. 315 թվական Ք.ա. 307 թվական Երրորդ սիցիլիական պատերազմ
Սիցիլիական պատերազմների մաս
Ք.ա. 312 թվական Ք.ա. 312 թվական Անտիգոնիդ–նաբաթեական պատերազմ
Դիադոքոսների պատերազմի մաս
Նաբաթեա Անտիգոնիդ արքայատոհմ
Ք.ա. 311 թվական Ք.ա. 309 թվական Բաբելոնական պատերազմ
Դիադոքոսների պատերազմի մաս
Սելևկյանների կայսրություն Անտիգոնիդ արքայատոհմ
Ք.ա. 305 թվական Ք.ա. 304 թվական Հռոդոսի պաշարում (Ք.ա. 305–304 թվականներ)
Դիադոքոսների պատերազմի մաս
Հռոդոս
Պտղոմեոսյան Եգիպտոս
Սելևկյանների կայսրություն
Անտիգոնիդ արքայատոհմ
Ք.ա. 305 թվական Ք.ա. 303 թվական Սելևկյան-մաուրյական պատերազմ Մաուրյաների պետություն Սելևկյանների կայսրություն
մոտ Ք.ա. 300 թվական մոտ Ք.ա. 300 թվական Յան–կոչոսոնական պատերազմ Յան Կոչոսոն
Ք.ա. 298 թվական Ք.ա. 290 թվական Երրորդ սամնիտական պատերազմ
Սամնիտական պատերազմների մաս
Ք.ա. 281 թվական Ք.ա. 279 թվական Գալերի ներխուժումը Բալկանյան թերակղզի Աթոլյան միություն
Իլլիրիա
Մակեդոնիա
Թրակիա
Պեոնիանացիներ
Գալլեր
Ք.ա. 280 թվական Ք.ա. 275 թվական Պյուռոսյան պատերազմ Հռոմեական հանրապետություն
Կարթագեն
Էպիոս
Մեծ Հունաստան
Սամնիում
Ք.ա. 274 թվական Ք.ա. 200 թվական Սիրիական պատերազմներ
Ք.ա. 274 թվական Ք.ա. 271 թվական Առաջին սիրիական պատերազմ
Սիրիական պատերազմների մաս
Պտղոմեոսյան Եգիպտոս Սելևկյանների կայսրություն
Ք.ա. 260 թվական Ք.ա. 255 թվական Երկրորդ սիրիական պատերազմ
Սիրիական պատերազմների մաս
Ք.ա. 245 թվական Ք.ա. 241 թվական Երրորդ սիրիական պատերազմ
Սիրիական պատերազմների մաս
Պտղոմեոսյան Եգիպտոս Սելևկյանների կայսրություն
Ք.ա. 219 թվական Ք.ա. 217 թվական Չորրորդ սիրիական պատերազմ
Սիրիական պատերազմների մաս
Պտղոմեոսյան Եգիպտոս Սելևկյանների կայսրություն
Ք.ա. 202 թվական Ք.ա. 200 թվական Հինգերորդ սիրիական պատերազմ
Սիրիական պատերազմների մաս
Ք.ա. 267 թվական Ք.ա. 261 թվական Չրեմոնիդեսյան պատերազմ Մակեդոնիա Հունական մարզեր, հատկապես Աթենք և Սպարտա
Պտղոմեոսյան Եգիպտոս
Ք.ա. 265 թվական Ք.ա. 263 թվական Կալինգական պատերազմ Մաուրյաների պետություն Կալինգա
Ք.ա. 264 թվական Ք.ա. 146 թվական Պունիկյան պատերազմներ
Ք.ա. 264 թվական Ք.ա. 241 թվական Առաջին պունիկյան պատերազմ
Պունիկյան պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն Անտիկ Կարթագեն
Ք.ա. 218 թվական Ք.ա. 202 թվական Երկրորդ պունիկյան պատերազմ
Պունիկյան պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն Կարթագեն
Ք.ա. 240 թվական Ք.ա. 238 թվական Վարձկանների պատերազմ Անտիկ Կարթագեն Առաջին պունիկյան պատերազմի Կարթագենի վարձկան զինվորները
Լիբյացիներ
Նումիդիանցիներ
Ք.ա. 238 թվական Ք.ա. 238 թվական Պարնիի կողմից Պարֆիայի գրավումը Պարնի Պարֆիա
Ք.ա. 237 թվական Ք.ա. 219 թվական Բարկիդների կողմից Հռոմեական Իսպանիայի գրավումը Կարթագեն Տուրդետաններ
Բաստուլներ
Հունական գաղություներ
Գերմաններ
Տարտեսոսական ցեղեր
Կելտիբերական ցեղեր
մոտ Ք.ա. 230 թվական մոտ Ք.ա. 220 թվական Դիոդոտոս II արքայի գահընկեցություն Եվտիդեմոս I-ի զորքեր Հունա-բակտրիական թագավորություն
Ք.ա. 230 թվական Ք.ա. 221 թվական Ցինի միավորիչ պատերազմներ Ցին Հան
Չժաո
Դաի
Յան
Վեի
Չու
Ցի
Ք.ա. 230 թվական Ք.ա. 230 թվական Հանի գրավում
Ցինի միավորիչ պատերազմների մաս
Ցին Հան
Ք.ա. 229 թվական Ք.ա. 222 թվական Կլեոմենոյան պատերազմ Ախեյան միութոյւն
Մակեդոնիա
Սպարտա
Էլիս
Ք.ա. 228 թվական Ք.ա. 228 թվական Չժաո գրավում
Ցինի միավորիչ պատերազմների մաս
Ցին Չժաո
Ք.ա. 226 թվական Ք.ա. 226 թվական Յանի առաջին գրավում
Ցինի միավորիչ պատերազմների մաս
Ցին Յան
Ք.ա. 225 թվական Ք.ա. 225 թվական Վեիի գրավում
Ցինի միավորիչ պատերազմների մաս
Ցին Վեի
Ք.ա. 225 թվական Ք.ա. 223 թվական Չուի գրավում
Ցինի միավորիչ պատերազմների մաս
Ցին Չու
Ք.ա. 222 թվական Ք.ա. 222 թվական Յանի երկրորդ գրավում
Ցինի միավորիչ պատերազմների մաս
Ցին Յան
Ք.ա. 222 թվական Ք.ա. 222 թվական Դաիի գրավում
Ցինի միավորիչ պատերազմների մաս
Ցին Դաի
Ք.ա. 222 թվական Ք.ա. 222 թվական Վուի գրավում
Ցինի միավորիչ պատերազմների մաս
Ցին Վու
Ք.ա. 221 թվական Ք.ա. 221 թվական Ցիի գրավում
Ցինի միավորիչ պատերազմների մաս
Ցին Ցի
Ք.ա. 220 թվական Ք.ա. 220 թվական Լիտտիական պատերազմ Պոլիրինա
Լիկտուս
Լապպա
Մակեդոնիա
Ախեյան միություն
Կնոսոս
Գորտինա
Կիդոնիա
Հռոդոս
Աթոլյան միություն
Ք.ա. 215 թվական Ք.ա. 215 թվական Ցինի արշավանք ընդեմ Խիոնգնուի Ցին դինաստիա Խիոնգնու
Ք.ա. 215 թվական Ք.ա. 168 թվական Մակեդոնական պատերազմներ Հռոմեական հանրապետություն Մակեդոնական կայսրություն
Ք.ա. 215 թվական Ք.ա. 205 թվական Առաջին մակեդոնական պատերազմ
Մակեդոնական պատերազմներ
Հռոմեական հանրապետություն
Աթոլյան միություն
Պերգամոն
Սպարտա
Էլիս
Մեսինիա
Մակեդոնիա
Ախեյան միություն
Ք.ա. 214 թվական Ք.ա. 214 թվական Ցինի արշավանք ընդեմ Յուե ցեղերի Ցին դինաստիա Բաիուե
մոտ Ք.ա. 210 թվական մոտ Ք.ա. 206 թվական Սելևկյանների ներխուժումը Բակտրիա Հունա-բակտրիական թագավորություն Սելևկյանների կայսրություն
Ք.ա. 209 թվական Ք.ա. 206 թվական Ցին դինաստիայի անկում Վեց նահանգների ապստամբ զորքեր Ցին դինաստիա
Ք.ա. 209 թվական Ք.ա. 209 թվական Դացզու վերազծնունդ
Ցին դինաստիայի անկման մաս
Ցին դինաստիա Չեն Շեի և Վու Գուանի զորքեր

վերածնված Չուի թագավորություն

գյուղացիներ

Ք.ա. 209 թվական Ք.ա. 208 թվական Սյան Լյանի ապստամբություն
Ցին դինաստիայի անկման մաս
Ցին դինաստիա Սյան Լյանի զորքեր
Կուաիջի
վերածնված Չուի թագավորություն
Ք.ա. 209 թվական Ք.ա. 206 թվական Լյու Բանի խռովությունը ընդեմ Ցին դինաստիայի
Ցին դինաստիայի անկման մաս
Լյու Բանի զորքեր
Յան
Չժաո
Չի
Վեի
Ցին դինաստիա
Ք.ա. 209 թվական Ք.ա. 88 թվական Սելևկյան-պարթևական պատերազմ Պարթևստան Սելևկյանների կայսրություն
Ք.ա. 208 թվական մոտ Ք.ա. 206 թվական Բակտրիայի պաշարում
Մաս է կազմում Բակտրիայի ներխուժմանը Սելևկյանների կողմից
Հունա-բակտրիական թագավորություն Սելևկյանների կայսրություն
Ք.ա. 206 թվական Ք.ա. 202 թվական Չու-hանական վիճաբանություն Հան Արևմտյան Չու
Ք.ա. 205 թվական Ք.ա. 200 թվական Կրետեյի պատերազմ Հռոդոս
Պերգամոն
Բյուզանդիոն
Կիզիկ
Աթենք
Կնոսոս
Մակեդոնիա
Հիերապուտնա
Օլուս
Աթոլիա
Սպարտայի ծովահեններ
Ակարնանիա
Ք.ա. 200 թվական Ք.ա. 196 թվական Երկրորդ մակեդոնական պատերազմ
Մակեդոնական պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն
Հռոդոս
Պերգամոն
Մակեդեոնիա
Ք.ա. 200 թվական Ք.ա. 198 թվական Հանի ներխուժումը դեպի Խիոնգնու Խիոնգնու Հան դինաստիա
Ք.ա. 195 թվական Ք.ա. 195 թվական Հռոմեասպարտական պատերազմ Հռոմեական հանրապետություն
Ախեյան միություն
Մակեդոնիա
Պերգամոն
Հռոդոս
Սպարտա
Ք.ա. 191 թվական Ք.ա. 188 թվական Հռոմեասիրիական պատերազմ Հռոմեական հանրապետություն
Ախեյան միություն
Մակեդոնիա
Պերգամոն
Հռոդոս
Սելևկյանների կայսրություն
Աթոլյան միություն
Աֆամանիա
Ք.ա. 189 թվական Ք.ա. 189 թվական Գալատիական պատերազմ Հռոմեական հանրապետություն
Պերգամոն
Գալատիա
Ք.ա. 180 թվական Ք.ա. 175 թվական Բակտրիական ներխուժումները դեպի Հնդկաստան Հունա-բակտրիական թագավորություն Շունգա թագավորություն
Մաուրյաների պետության մնացորդներ
Ք.ա. 171 թվական Ք.ա. 168 թվական Երրորդ մակեդոնական պատերազմ
Մակեդոնական պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն
Պերգամոն
Մակեդոնիա
Ք.ա. 170 թվական Ք.ա. 170 թվական Էվրատիդ I-ի բռնազավթումներ Էվրատիդ I-ի զորքեր Հունա-բակտրիական թագավորություն
մոտ Ք.ա. 167 թվական մոտ Ք.ա. 167 թվական Պարթևների ներխուժումը Բակտրիա Պարթևստան
Եվտիդեմիդ դինաստիայի հավատարիմներ
Հունա-բակտրիական թագավորություն
Ք.ա. 167 թվական Ք.ա. 160 թվական Մակկավեական հեղափոխություն Հուդայի թագավորություն Սելևկյանների կայսրություն
Ք.ա. 162 թվական մոտ Ք.ա. 70 թվական Նոմադական ներխուժումը Բակտրիա Չուեչժի
Սկյութներ, հիմնականում սակեր
ուսուններ
Հունա-բակտրիական թագավորություն
Ք.ա. 155 թվական Ք.ա. 139 թվական Լուզիտանական պատերազմ Հռոմեական հանրապետություն Լուզիտանական ցեղեր
Ք.ա. 154 թվական Ք.ա. 154 թվական Յոթ նահանգների ապստամբություն Հան իշխանություն Վու իշխանություն
Չու իշխանություն
Չժաո իշխանություն
Ցզյաոսի իշխանություն
Ցզյաոդոնգ իշխանություն
Սիչուան իշխանություն
Ցզինան իշխանություն
Ք.ա. 149 թվական Ք.ա. 146 թվական Երրորդ պունիկյան պատերազմ [1]
Պունիկյան պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն Կարթագեն
Ք.ա. 138 թվական Ք.ա. 111 թվական Հանի իշխանության արշավանքը դեպի Մինյու
Հան իշխանության Բայուեի դեմ պատերզմների մաս
Հան իշխանություն Մինյուե
Ք.ա. 135 թվական Ք.ա. 71 թվական Հռոմեական ստրկական ապստամբություն Հռոմեական հանրապետություն Հեղափոխական ստրուկներ
Ք.ա. 135 թվական Ք.ա. 132 թվական Առաջին ստրկական ապստամբություն

Հռոմեական ստրկական ապստամբությունների մաս

Հռոմեական հանրապետություն Սիցիլիայի ստրուկները
Ք.ա. 133 թվական Ք.ա. 89 թվական Հան-խիոնգնուական պատերազմ Հան կայսրություն Խիոնգնու
Ք.ա. 123 թվական Ք.ա. 121 թվական Բալեարյան կղզիների գրավումը Հռոմի կողմից Հռոմեական հանրապետություն Բալեարյան կղզիների ծովահեններ
Ք.ա. 122 թվական Ք.ա. 105 թվական Յուգուրթայի պատերազմ Հռոմեական հանրապետություն Նումիդիա
Ք.ա. 113 թվական Ք.ա. 101 թվական Կիմբրյան պատերազմներ Հռոմեական հանրապետություն Կիմբրի, Տևտոններ
Ք.ա. 111 թվական Ք.ա. 111 թվական Հան-նամվետական պատերազմ
Հան իշխանության Բայուեի դեմ պատերզմների մաս
Հան իշխանություն Նամվետ
Ք.ա. 109 թվական Ք.ա. 109 թվական Հան իշխանության արշավանքը դեպի Դյան
Հան իշխանության Բայուեի դեմ պատերզմների մաս
Հան իշխանություն Դյան թագավորություն
Ք.ա. 109 թվական Ք.ա. 108 թվական Կոչոսոն–հանական պատերազմ Հան իշխանություն Չոսոն Վիմանա
Ք.ա. 104 թվական Ք.ա. 101 թվական Երկնային ձիերի պատերազմ Հան իշխանություն Տայյուան
Ք.ա. 104 թվական Ք.ա. 100 թվական Երկրորդ ստրկական ապստամբություն
Հռոմեական ստրկական ապստամբությունների մաս
Հռոմեական հանրապետություն Սիցիլիայի ստրուկները
Ք.ա. 93 թվական Ք.ա. 93 թվական Գադարայի ճակատամարտ Նաբաթեա Հասմոնեյան դինաստիա
Ք.ա. 91 թվական Ք.ա. 88 թվական Դաշնակցային պատերազմ Հռոմեական հանրապետություն Մարսիի և Սամնիումի ենթակայության տակ Իտալիայի քաղաքները
Ք.ա. 89 թվական Ք.ա. 63 թվական Միհրդատի պատերազմներ Հռոմեական հանրապետություն Պոնտոս
Ք.ա. 89 թվական Ք.ա. 85 թվական Միհրդատի առաջին պատերազմ
Միհրդատի պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն
Բյութանիայի թագավորություն
Պոնտոսի թագավորություն
հույն ապստամբներ
Ք.ա. 88 թվական Ք.ա. 87 թվական Սուլլայի առաջին քաղաքացիական պատերազմ
Ք.ա. 87 թվական Ք.ա. 85 թվական Հայ-պարթևական պատերազմ Standard of the Artaxiad dynasty.svg Մեծ Հայք Պարթևստան
Ք.ա. 84 թվական Ք.ա. 84 թվական Քանայի ճակատամարտ Նաբաթեա Սելևկյանների կայսրություն
Ք.ա. 83 թվական Ք.ա. 82 թվական Միհրդատի երկրորդ պատերազմ
Միհրդատի պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն Պոնտոսի թագավորություն
Ք.ա. 82 թվական Ք.ա. 81 թվական Սուլլայի երկրորդ քաղաքացիական պատերազմ Օպտիմատներ Պոպյուլարներ
Ք.ա. 73 թվական Ք.ա. 71 թվական Երրորդ ստրկական ապստամբություն կամ Սպարտակուսի ապստամբություն

Հռոմեական ստրկական ապստամբությունների մաս

Հռոմեական հանրապետություն Փախուստ կատարած ստրուկների զորքը Սպարտակուսի ղեկավարությամ
Ք.ա. 74 թվական Ք.ա. 63 թվական Միհրդատի երրորդ պատերազմ
Միհրդատի պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն
Բյութանիա
Պոնտոսի թագավորություն
Standard of the Artaxiad dynasty.svg Մեծ Հայք
Ք.ա. 65 թվական Ք.ա. 65 թվական Պոմպեոսի արշավանքը դեպի Վիրք և աղվանք Հռոմեական հանրապետություն Վիրք
Աղվանք
Ք.ա. 66 թվական 217 թվական Հռոմեա-պարթևական պատերազմ Հռոմեական հանրապետություն Պարթևստան
Ք.ա. 58 թվական Ք.ա. 50 թվական Գալլական պատերազմներ Հռոմեական հանրապետություն Գալլական ցեղեր
Բելգիական ցեղեր
Բրիտանական ցեղեր
Աքվիտանիական ցեղեր
Գերմանական ցեղեր
Իբերական ցեղեր
Ք.ա. 55 թվական Ք.ա. 54 թվական Կեսարի ներխուժումը Բրիտանա Հռոմեական հանրապետություն
տրինովանտներ
Բրիտներ
Ք.ա. 53 թվական Ք.ա. 51 թվական Մարկոս Կրասսոսի պարթևական պատերազմ Պարթևստան Հռոմեական հանրապետություն
Ք.ա. 49 թվական Ք.ա. 45 թվական Կեսարի քաղաքացիական պատերազմ Կեսարի աջակիցները
Պոպյուլարներ
Հռոմի սենատ
Օպտիմատներ
Ք.ա. 44 թվական Ք.ա. 30 թվական Հռոմի քաղաքացիական պատերազմներ
Ք.ա. 44 թվական Ք.ա. 44 թվական Կեսարից հետո տեղի ունեցած քաղաքացիական պատերազմ
Հռոմի քաղաքացիական պատերազմների մաս
Ք.ա. 44 թվական Ք.ա. 42 թվական Լիբետորների քաղաքացիական պատերազմ
Հռոմի քաղաքացիական պատերազմների մաս
Երկրորդ եռապետություն Լիբերատորներ
Ք.ա. 44 թվական Ք.ա. 36 թվական Սիցիլիական հեղաշրջում
Հռոմի քաղաքացիական պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն Սեքստոս Պոմպեոս և իր զորքեր
Ք.ա. 41 թվական Ք.ա. 40 թվական Ֆուլվիայի քաղաքացիական պատերազմ
Հռոմի քաղաքացիական պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն Ֆուլվիայի և Լուցիուս Անտոնիոսի զորքեր
Ք.ա. 32 թվական Ք.ա. 30 թվական Հռոմեական հանրապետության վերջին պատերազմ
Հռոմի քաղաքացիական պատերազմների մաս
Հռոմեական հանրապետություն (Օկտավիանոս Օգոստոսի աջակիցներ) Պտղոմեոսյան Եգիպտոս և Մարկոս Անտոնիոսի աջակիցներ
Ք.ա. 40 թվական Ք.ա. 33 թվական Անտոնիոսի պարթևական պատերազմ Պարթևստան Հռոմեական երկրորդ եռապետություն
Ք.ա. 29 թվական Ք.ա. 19 թվական Կանտաբրիաական պատերազմ Հռոմեական կայսրություն Կանտաբրի
Աստուրներ
Ք.ա. 19 թվական Ք.ա. 19 թվական Գարամանտների հետ պատերազմ Հռոմեական կայսրություն Գարամանտներ

Ք.հ. 1-999 թվականներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սկիզբ Ավարտ Կոնֆլիկտի անունը Պատերազմող կողմեր
Հաղթող կողմ(եր) Պարտվող կողմ(եր)
6 թվական 9 թվական Իլլիրիաական մեծ ապստամբություն Հռոմեական կայսրություն
Օդրիսկական թագավորություն
Դաեսիտիատներ
Բրուքի
Դալտամատներ
Անդիսետեսներ
Պաննոններ
Պիրուստիներ
Լիբուրներ
Յապոդներ
9 թվական 9 թվական Տևտոբուրգյան անտառի ճակատամարտ Քերուսկի Հռոմեական կայսրություն
6 թվական 21 թվական Գոգուրեո-դոնգբույեոական պատերազմներ Գոգուրեո Դոնգբույեո
17 թվական 18 թվական Մարոբոդուսի պատերազմը Արմինիոսի հետ Արմինիոսի զորքեր Մարկոմաններ
մոտ 17 թվական 23 թվական Լյուիլինական ապստամբություն Լյուիլին Սին դինաստիա
17 թվական 24 թվական Տակֆարինատների ապստամբություն Հռոմեական կայսրություն Մուսուլամիներ
Նումիդիա
մոտ 17 թվական 26 թվական Կարմիր հոնքերիի ապստամբություն Կարմիր հոնքերիի շարժում Սին դինաստիա
Գենշի կայսր
42 թվական 43 թվական Տրուն քույրերի ապստամբություն Հան դինաստիա Յուե
43 թվական 96 թվական Հռոմեական նվաճումները Մեծ Բրիտանիայում Հռոմեական կայսրություն բրիտանական ցեղեր
50 թվական 53 թվական Պատերազմ Հայաստանի և Վիրքի միջև Վիրք Հայաստան
մոտ 58 թվական մոտ 58 թվական Հերմունդուր-խատտիական պատերազմ Հերմունդուր Խատտի
58 թվական 63 թվական Հռոմեապարթևական պատերազմ (58–63 թթ.)
60 կամ 61 թվական 60 կամ 61 թվական Անգլսիի գրավումը հռոմեացիների կողմից Հռոմեական կայսրություն Բրիտներ
60 կամ 61 թվական 60 կամ 61 թվական Բոուդիկայի վերածնունդ Հռոմեական կայսրություն Իցեններ, տրինովանտներ և այլ բրիտանական ցեղեր
66 թվական 73 թվական Հռոմեահրեական առաջին պատերազմ (66-73) Հռոմեական կայսրություն Հրեա ապստամբներ՝ սադդուկեիներ և կամավորներ Ադիաբենեից
69 թվական 69 թվական Չորս կայսրերի տարի
69 թվական 70 թվական Բատավական ապստամբություն Հռոմեական կայսրություն Բատավի
Քանանեֆատներ
Ֆրիսի
Լինգոններ
Տրևերներ
73 թվական 73 թվական Յիվուլույի ճակատամարտ Հան դինաստիա Հյուսիսային Խիոնգնու
89 թվական 93 թվական Խիոնգնուական նահանգների ոչնչացում Հան դինաստիա
Հարավային Խիոնգնու
Հյուսիսային Խիոնգնու
101 թվական 102 թվական Դակական առաջին պատերազմ
105 թվական 106 թվական Դակական երկրորդ պատերազմ Հռոմեական կայսրություն Դակիա
115 թվական 117 թվական Հռոմեահրեական առաջին պատերազմ Հռոմեական կայսրություն Կիպրոսի, Կիրենաիկայի, Եգիպտոսի, Միջնագետքի և Հուդայի թագավորության հրեաները
132 թվական 136 թվական Բար Կողբայի հեղափոխություն Հռոմեական կայսրություն Հուդայի թագավորության հրեաները Սիմոն Բար Կողբայի հրամանատարությամբ
161 թվական 166 թվական Հռոմեապարթևական պատերազմ (161–166 թթ.)
166 թվական 180 թվական Մարկոմանական պատերազմներ Հռոմեական կայսրություն Մարկոմաններ
Քվադներ
Յազիգներ
184 թվական 205 թվական Դեղին գլխափաթթոցի ապստամբություն Հան դինաստիա Դեղին գլխափաթթոցի ապստամբներ
190 թվական 191 թվական Ապստամբություն ընդեմ Դուն Չժոյի
193 թվական 193 թվական Հինգ կայսրերի տարի Սևերոսների դինաստիա
194 թվական 199 թվական Սուն Ցեի նվաճումները Ցզյաննանում Սուն Ցե Շանյուե
Տարբեր հրամանատարներ
196 թվական 197 թվական Կլաուդիոս Ալբինուսի չհաջողված բռնազավթում Հռոմեական կայսրություն Կլաուդիոս Ալբինուսի լեգիոններ
202 թվական 203 թվական Գարամայի նվաճում Հռոմեական կայսրություն Գարամանտներ
208 թվական 211 թվական Հռոմի ներխուժումները դեպի Կալեդոնիա (208–210 թթ․) Հռոմեական կայսրություն Կալեդոնիանցիներ
216 թվական 216 թվական Կարակալայի պարթևական պատերազմ
225 թվական 225 թվական Չժուգե Լյանի հարավային արշավանք Շու Հան Շու ապստամբներ
Նանման
228 թվական 234 թվական Չժուգե Լյանի հյուսիսային արշավանք
232 թվական մոտ 268 թվական Երրորդ դարի ճգնաժամի ժամանակ տեղի ունեցած քաղաքացիական պատերազմ Իլլիրիական կայսրեր Տարբեր զինվորական կայսրեր
Տարբեր ուզուրպատորներ, համագահակալ, բարձր պաշտոյաներ և գահի հավակնորդներ

Սասանյան կայսրություն

244 թվական 245 թվական Գոգուրեո-վեիական պատերազն Վեի Գոգուրեո
Օկչո
Յե
247 թվական 262 թվական Ցզյան Վեի հյուսիսային արշավանքներ
259 թվական 260 թվական Ջուտունգի ցեղի ներխուժումը դեպի Ռեցիա
Երրորդ դարի ճգնաժամի մաս
Հռոմեական կայսրություն Ջուտունգի
263 թվական 263 թվական Շուի նվաճումը Վեի կողմից Վեի Շու Հան
268 կամ 269 թվական 268 կամ 269 թվական Նաիշուսի ճակատամարտ
Երրորդ դարի ճգնաժամի մաս
Հռոմեական կայսրություն Գոթեր
270 թվական 271 թվական Պալմիրյան կայսրության ստեղծում
Երրորդ դարի ճգնաժամի մաս
Պալմիրյան կայսրություն Հռոմեական կայսրություն
Թանուխիդներ
270 թվական 274 թվական Ավրելիանոս կայսրի պատերազմներ Հռոմեական կայսրություն Վանդալներ
Ջոիտունգի
Սարմատներ
Ալեմաններ
Գոթեր

Անանուխի արտադրությամբ զբաղվող ապստամբներ
Պալմիրյան կայսրություն
Ֆիրմոսի զորքեր
Եգիպտոս պրովինցյա
Սասանյան կայսրություն
Գալլական կայսրություն

270 թվական 271 թվական Արշավանաք ընդեմ գերմանական ցեղերի
Ավրելիանոս կայսրի պատերազմների մաս
Հռոմեական կայսրություն Վանդալներ
Ջուտունգներ
Սարմատներ
Ալեմաններ
Գոթեր
271 թվական 271 թվական Ֆելիցիսսումի ապստամբություն
Ավրելիանոս կայսրի պատերազմների մաս
Հռոմեական կայսրություն Անանուխի արտադրությամբ զբաղվող ապստամբներ
272 թվական 273 թվական Պալմիրյան կայսրության նվաճում
Ավրելիանոս կայսրի պատերազմների մաս
Հռոմեական կայսրություն Պալմիրյան կայսրություն
Ֆիրմոսի զորքեր
Եգիպտոս պրովինցյա
Սասանյան կայսրություն
274 թվական 274 թվական Գալլական կայսրության նվաճում
Ավրելիանոս կայսրի պատերազմների մաս
Հռոմեական կայսրություն Գալլական կայսրություն
279 թվական 280 թվական Վուի գրավումը Ցզյան դինաստիայի կողմից Ցզյան դինաստիա Արևելյան Վու
286 թվական 296 թվական Կարաուսյան հեղաշրջում Հռոմեական կայսրություն Կարաուսիուս
291 թվական 306 թվական Ութ արքայազների պատերազմ
306 թվական 324 թվական Տետրարխիան քաղաքացիական պատերազմ Կոստանդիանոս I-ի լեգիոններ
306 թվական 312 թվական Կոստանդիանոս I-ի և Մակսենտիոսի միջև ընթացող պատերազմ
Տետրարխիան քաղաքացիական պատերազմի մաս
Կոստանդիանոս I-ի լեգիոններ Մակսենտիոսի լեգիոններ
313 թվական 313 թվական Լիկիանոսի և Մակսիմուս Դայայի միջև ընթացող պատերազմ
Տետրարխիան քաղաքացիական պատերազմի մաս
Լիկիանոսի լեգիոններ Մակսիմուս Դայայի լեգիոններ
314 կամ 316 թվական 324 թվական Կոստանդիանոս I-ի և Լիկիանոսի միջև ընթացող պատերազմ
Տետրարխիան քաղաքացիական պատերազմի մաս
Կոստանդիանոս I-ի լեգիոններ Լիկիանոսի լեգիոններ
Մարտինիանուսի լեգիոններ
351 թվական 352 թվական Չորրորդ հռոմեահրեական պատերազմ Արևելյան Հռոմեական կայսրություն Հրեա ապստամբներ
367 թվական 367 թվական Մեծ դավադրություն Հռոմեական կայսրություն Պիկտեր
Սկոտտներ
Ատտակոտտներ
Սաքսոններ
Ֆրանկներ
Հռոմեական դասալիքներ
376 թվական 382 թվական Գոթական պատերազմ (376–382 թթ․) Արևելյան Հռոմեական կայսրություն Օստգոթեր
Ֆրանկներ
378 թվական 378 թվական Թանուխյան հեղաշրջում ընդեմ Հռոմի Թանուխիդներ Արևելյան Հռոմեական կայսրություն
378 թվական 379 թվական Սիյաջ Կ'ակի նվաճումները Տեոտիուական Վակա
Տիկալ
Ուաշակտուն
Բեխուքալ
Էլ Սոց
383 թվական 383 թվական Ֆեի գետի ճակատամարտ Արևելյան Ցզյան դինաստիա Նախկին Ցին
395 թվական 410 թվական Ալարիկ I-ի նվաճումները
395 թվական 397 թվական Վեստգոթերի ներխուժումը Հունաստան
Ալարիկ I-ի նվաճումների մաս
մոտ 398 թվական մոտ 398 թվական Փլավիոս Ստիլիքոնի պիկտյան պատերազմ Արևմտյան Հռոմեական կայսրություն Պիկտեր
Սաքսոններ
Գաելներ
398 թվական 398 թվական Գիլդոնյան հեղաշրջում Արևմտյան Հռոմեական կայսրություն Գիլդոնի զորքեր
մոտ 401 թվական մոտ 403 թվական Վեստգոթերի առաջին ներխուժումը Իտալիա
Ալարիկ I-ի նվաճումների մաս
Արևմտյան Հռոմեական կայսրություն Վեստգոթեր
406 թվական 406 թվական Մայնցի ճակատամարտ Վանդալներ
Սվևներ
Ալաններ
Ֆրանկներ
408 թվական 410 թվական Վեստգոթերի երկրորդ ներխուժումը Իտալիա
Ալարիկ I-ի նվաճումների մաս
Վեստգոթեր Արևմտյան Հռոմեական կայսրություն
410 թվական 410 թվական Հռոմի թալան (410 թ․)
Ալարիկ I-ի նվաճումների մաս
Վեստգոթեր Արևմտյան Հռոմեական կայսրություն
421 թվական 422 թվական Հռոմեա-սասանյանական պատերազմ (421–422 թթ․)
426 թվական 426 թվական Կիրիգուայի և Կոպանի նվաճում Տեոտիուական Կոպան
Կիրիգուա
432 թվական 432 թվական Ռավեննայի ճակատամարտ (432 թ․) Բոնիֆացիոս Ֆլավիոս Աետիոս
434 թվական 453 թվական Հոների ներխուժոիւմը Եվրոպա Հոնական կայսրություն Արևելյան Հռոմեական կայսրություն
Արևմտյան Հռոմեական կայսրություն
Ֆրանկներ
Գոթեր
Բուրգունդիացիներ
Սաքսոններ
Ալաններ
Այլ փոքր գերմանական և գալլական ցեղեր
451 թվական 451 թվական Ավարայրի ճակատամարտ Սասանյան Պարսկաստան Հայ քրիստոնեա ապստամբներ
453 թվականից առաջ 454 թվական Գերմանա-հոնական պատերազմ Գեպիդներ
Օստգոթեր
Հերուլմներ
Ռուգեր
Սկիրներ
Սվևներ
Հոներ
Ալաններ
455 թվական 455 թվական Հռոմի թալան (455 թ․) Վանդալներ Արևմտյան Հռոմեական կայսրություն
468 թվական 468 թվական Քեփ Բոնի ճակատամարտ (458 թ․) Վանդալներ Արևմտյան Հռոմեական կայսրություն
Արևելյան Հռոմեական կայսրություն
479 թվական 479 թվական Արքայազն Հոշիկավայի ապստամբություն
484 թվական 484 թվական Հերաթի ճակատամարտ (484 թ․) Հեփթաղներ Սասանյան Պարսկաստան
484 թվական 484 թվական Շուկայի հեփթաղների դեմ արշավանք Սասանյան Պարսկաստան Հեփթաղներ
488 թվական 493 թվական Թեոդորիկ Մեծի կողմից Իտալիայի գրավումը Օստգոթեր
Ռուգեր
Իտալիայի թագավորություն
Սկիրներ
Հերուլներ
492 թվական 508 թվական Ֆրանկա-վեստգոթական պատերազմներ Ֆրանկներ Վեստգոթեր
494 թվական 534 թվական Բասուս պատերազմ Թալիբ ցեղ Բանու Բակր ցեղ
502 թվական 506 թվական Անաստասյան պատերազմ
511 թվական 515 թվական Վիտալյանի հեղաշրջում Բյուզանդական կայսրություն Վիտալյանի հավատարիմներ

Կալեդոնիայի ապստամբ քրիսոնիաներ

526 թվական 532 թվական Իբերիաական պատերազմ
527 թվական 527 թվական Իվայի ապստամբություն
մոտ 531 թվական մոտ 531 թվական Ունստրուտի ճակատամարտ Ֆրանկներ Թյուրինգիայի թագավորություն
533 թվական 534 թվական Վանդալական պատերազմ Բյուզանդական կայսրություն Վանդալական թագավորություն
534 թվական 537 թվական Մավրերի դեմ մղվող պատերազմներ
535 թվական 554 թվական Գոթական պատերազմներ (535–554 թթ.) Բյուզանդական կայսրություն Օստգոթերի թագավորություն
Ֆրանկական թագավորություն
537 թվական 572 թվական Առաջին Տիկալ-կալակմուլական պատերազմ Կալակմուլ Տիկալ
541 թվական 562 թվական Լազիկեի պատերազմ
550 թվականից հետո 590 թվականից առաջ Բհավավարման I-ի ներխուժումը Ֆունան Չենլա Ֆունան
551 թվական 555 թվական Իսպանիայի նվաճում Բյուզանդական կայսրություն
Վեստգոթերը Աթանագիլդի ներքո
Վեստգոթական թագավորություն
մոտ 555 թվական 624 թվական Իսպանիայի թուլացումը և նվաճումը Վեստգոթական թագավորության կողմից Վեստգոթական թագավորություն Բյուզանդական կայսրություն
556 թվական 556 թվական Առաջին Տիկալ-կարակոլական պատերազմ
Տիկալ-Կարակոլ պատերազմների մաս
Տիկալ Կարակոլ
557 թվական 557 թվական Բուխարայի ճակատամարտ Սասանյան Պարսկաստան
Արևմտյան թուրքական խանություն
Հեփթաղներ
562 թվական 562 թվական Առաջին «Աստղային պատերազմ» (Երկրորդ Տիկալ-կարակոլական պատերազմ)
Տիկալ-կարակոլական պատերազմների մաս
«Աստղային պատերազմների» մաս
Կարակոլ
Կալակմուլ
Տիկալ
567 թվական 567 թվական Լանգոբարդ-գեպիդկական պատերազմ (567 թ․) Լանգոբարդներ
Ավարներ
Գեպիդներ
Բյուզանդական կայսրություն
570 թվական 570 թվական Սանաայի պաշարում (570 թ․) Սասանյան Պարսկաստան Ակսումի թագավորություն
572 թվական 591 թվական Բյուզանդա-սասանյանական պատերազմ (572–591 թթ․) Բյուզանդական կայսրություն
Գասսանիդներ
Հայեր
Սասանյան Պարսկաստան
Լախմիդներ
Հայեր
575 թվական 575 թվական Յեմենի նվաճումը Սասանյանների կողմից Սասանյան Պարսկաստան Ակսումի թագավորություն
580 թվական 584 թվական Հերմենեգիլդյան հեղաշրջում Վեստգոթական թագավորություն Հերմենեգիլդի հավատարիմներ
Կալդեոնիայի ապստամբ քրիստոնյաններ
581 թվական 603 թվական Հին թուրքերի քաղաքացիական պատերազմ
582 թվական 602 թվական Մորիկ Բալկանյան արշավանք Բյուզանդական կայսրություն Ավարների խանություն
Անտեր
588 թվական 588 թվական Առաջին Պարսկա-թուրքական պատերազմ Սասանյան Պարսկաստան Հեփթաղների իշխանություն
Արևմտյան թուրքական խանություն
598 թվական 614 թվական Գոգուրեո-սուիական պատերազմներ Գոգուրեո Սուի դինաստիա
600 թվական 793 թվական Ֆրիսիա–ֆրանկական պատերամներ Ֆրանկական թագավորություն Ֆրիսիական թագավորություն
602 թվական 602 թվական Սուի-նախկին լիական պատերազմ Սուի դինաստիա Նախկին Լի դինաստիա
602 թվական 628 թվական Բյուզանիդա-սասանյանական պատերազմ (602–628 թթ․)
613 թվական 628 թվական Իշխանության փոխանցումը Սուիից Տանը
614 թվական 628 թվական Հրեական ապստամբություն ընդեմ Հերակլիոս Ա-ի Բյուզանդական կայսրություն Սասանյան Պարսկաստան
Հրեա ապստամբներ
619 թվական 619 թվական Երկրորդ Պարսկա-թուրքական պատերազմ
622 թվական 630 թվական Մուսուլման-կուրայշ պատերազմ Մուսուլմաններ Քուրայշիտներ
627 թվական 629 թվական Երրորդ Պարսկա-թուրքական պատերազմ
627 թվական 627 թվական Առաջին Կարակոլ-նարանխանական պատերազմ
Կարակոլ-նարանխանական պատերազմների մաս
Կարակոլ Նարանխո
628 թվական 628 թվական Երկրորդ Կարակոլ-նարանխանական պատերազմ
Կարակոլ-նարանխանական պատերազմների մաս
Կարակոլ Նարանխո
628 թվական 632 թվական Սասանյան քաղաքացիական պատերազմ (628–632 թթ․)
629 թվական 630 թվական Տան դինաստիայի արշավանքը ընդեմ Արևելյան թուրքական խանության Տան դինաստիա Արևելյան թուրքական խանություն
630 թվական 630 թվական Հունեինի ճակատամարտ Մուսուլմաններ
Քուրայշական ցեղեր
Հավազին
Թաքիֆ
631 թվական 631 թվական Վոգաստիսբուրգյան պատերազմ Սամոյի պետություն Ֆրանսիա
631 թվական 631 թվական Երկրորդ «Աստղային պատերազմ» (Երրորդ Կարակոլ-նարանխանական պատերազմ)
Կարակոլ-նարանխանական պատերազմների մաս
«Աստղային պատերազմների» մաս
Կարակոլ Նարանխո
632 թվական 633 թվական Ռիդդական պատերազմ
633 թվական 644 թվական Պարսկաստանի գրավումը արաբների կողմից
Արաբական նվաճումների մաս
Ռաշիդուն արաբական խալիֆայություն Սասանյան Պարսկաստան
Քրիստոնիա արաբներ
634 թվական 638 թվական Լևանտի գրավումը արաբների կողմաից
Բյուզանդա-արաբական պատերազմների մաս
Ռաշիդուն արաբական խալիֆայություն Բյուզանդական կայսրություն
Գասինադներ
636 թվական 636 թվական Երրորդ «Աստղային պատերազմ» (Չորրորդ Կարակոլ-նարանխանական պատերազմ)
Կարակոլ-նարանխանական պատերազմների մաս
«Աստղային պատերազմների» մաս
Կարակոլ Նարանխո
634 թվական 635 թվական Թաիզոն կայսրի արշավանքը դեպի Տոհոն Տան դինաստիա Տոհոն
638 թվական 638 թվական Տեբեթանի հարձակումը Սիչունաի վրա Տան դինաստիա Տիբեթան կայսրություն
639 թվական 642 թվական Եգիպտոսի գրավումը արաբների կողմից Ռաշիդուն արաբական խալիֆայություն Բյուզանդական կայսրություն
640 թվական 657 թվական Տան դինաստիայի արշավանքը ընդեմ Արևմտյան թուրքական խանություան Տան դինաստիա Արևմտյան թուրքական խանություն
640 թվական 648 թվական Տան դինաստիայի արշավանքները դեպի արևմտյան շրջաններ
Տան դինաստիայի արևմտյան թուրքերի դեմ պատերազմների մաս
Տան դինաստիա Կաշգարյան հարթավայր
640 թվական 640 թվական Տան դինաստիայի արշավանքները դեպի Կարախոջա
Տան դինաստիայի արևմտյան թուրքերի դեմ պատերազմների մաս
Տան դինաստիա Գոաչան
644 թվական 644 թվական Չորրորդ «Աստղային պատերազմ»
«Աստղային պատերազմների» մաս
Տորտուգերո անհայտ
644 թվական 644 թվական Ռասիլի ճակատամարտ Ռաշիդուն արաբական խալիֆայություն Ռաի դինաստիա
644 թվական 648 թվական Տան դինաստիայի արշավանքները ընդեմ Կարաշարի
Տան դինաստիայի արևմտյան թուրքերի դեմ պատերազմների մաս
Տան դինաստիա Կարաշար
644 թվական 668 թվական Գոգուրեո-Տան պատերազմ Տան դինաստիա
Սիլլա
Գոգուրեո
Պեկչե
Մոհե
647 թվական 709 թվական Արաբների կողմից Մաղրիբի գրավում
Բյուզանդա-արաբական պատերևազմների մաս
Ռաշիդուն արաբական խալիֆայություն
Օմայյան արաբական խալիֆայություն
Բյուզանդական կայսրություն
Բերբերներ
648 թվական 648 թվական Տան դինաստիայի արշավանքը դեպի Կուչա
Տան դինաստիայի արևմտյան թուրքերի դեմ պատերազմների մաս
Տան դինաստիա Կուչա
645 թվական 646 թվական Թաիզոն կայսրի արշավանքը դեպի Սյուեյանտո Տան դինաստիա Սյուեյանտո
650 թվական 695 թվական Երկրորդ Տիկալ-կալակմուլական պատերազմ Տիկալ Կալակմուլ
656 թվական 661 թվական Առաջին ֆիտնա Աիշայի զորքեր
Մուավիայի զորքրե
Խարիջիտներ
Ռաշիդուն արաբական խալիֆայություն
657 թվական 657 թվական Արևմտյան թուրքական խանության գրավում
Տան դինաստիայի արևմտյան թուրքերի դեմ պատերազմների մաս
Տան դինաստիա Արևմտյան թուրքական խանություն
657 թվական 672 թվական Հինգերորդ և յոթերորդ «Աստղային պատերազմներ» (Տիկալ-Դոս Պիլաս պատերազմ)
«Աստղային պատերազմների» մաս
Տիկալ Դոս Պիլաս
660 թվական 663 թվական Պեկչե–տանական պատերազմ Տան դինաստիա
Սիլլա
Պեկչե
Յամատո
Գոգուրեո
670 թվական 676 թվական Սիլլա-տանական պատերազմներ Սիլլա
Նախկին Գոգուրեոյի զորքեր
Նախկին Պեկչեի զորքեր
Տան դինաստիա
672 թվական 672 թվական Ձինսին պատերազմ
672 թվական 672 թվական Վեցերորդ «Աստղային պատերազմ»
«Աստղային պատերազմների» մաս
Պալենկե անհայտ
672 թվական 672 թվական Նուն Հոլ Չակի կողմից Դոս Պիլասի գրավումը Տիկալ Դոս Պիլաս
673 թվական 751 թվական Տրանսոկսանիայի գրավումը արաբների կողմից Ռաշիդուն արաբական խալիֆայություն (միչև 748 թվական)
Աբբասյան արաբական խալիֆայություն (748 թվականից հետո)
Բակտրիայի իշխանություն
Սողդիանայի իշխանություն
Խորեզմ
Ֆերգանայի հովիտ
Տյուրգեշսկի խանություն
Տան դիսնաստիա
677 թվական 677 թվական Ութերորդ «Աստղային պատերազմ»
«Աստղային պատերազմների» մաս
Լա Կորոնա Տիկալ
677 թվական 679 թվական Նուն Հոլ Չակի դեմ պատերազմ Կալակմուլ
Դոս Պիլաս
Տիկալ
680 թվական 680 թվական Իններորդ «Աստղային պատերազմ» (Հինգերորդ Կարակոլ-նարանխոական պատերազմ)
Կարակոլ-նարանխոական պատերազմների մաս

«Աստղային պատերազմների» մաս

Նարանխո Կարակոլ
680 թվական 1355 թվական Բյուզանդա-բուլղարական պատերազմներ
680 թվական 692 թվական Երկրորդ Ֆինտա Օմայյան արաբական խալիֆայություն Զուբաիրներ
Ալիդներ
687 թվական 711 թվական Պալենկե-Տոնինա պատերազմներ Տոնինա Պալենկե
695 թվական 695 թվական Հասավ Չան Կավիլ I-ի արշավանքը դեպի Կալակմուլ Տիկալ Կալակմուլ
702 թվական 702 թվական Վարդանակերտի ճակատամարտ Bagratuni flag.svg Հայաստանի թագավորություն Օմայյան արաբական խալիֆայություն
705 թվական 705 թվական Տասերորդ «Աստղային պատերազմ»
«Աստղային պատերազմների» մաս
Դոս Պիլաս Կարակոլ
711 թվական 711 թվական Տասնմեկերորդ «Աստղային պատերազմ»
«Աստղային պատերազմների» մաս
Տոնինա Պալենկե
711 թվական 718 թվական Օմայյանների հարձակումը Հռոմեական Իսպանիայի վրա Օմայյան արաբական խալիֆայություն Վեստգոթական թագավորություն
715 թվական 718 թվական Ֆրանկական քաղաքացիական պատերազմ Կառլոս Մարտել Նեիստրիան ազնվականություն
717 թվական 718 թվական Կոստանդնուպոլսի պաշարում (717–718 թթ.)
Բյուզանդա-արաբական պատերազմների մաս
Բյուզանդական կայսրություն
Բուլղարական խանություն
Օմայյան արաբական խալիֆայություն
719 թվական 759 թվական Իսլամական ներխուժում դեպի Գալլիա Մերովինգյան Ֆրանկներ Օմայյան արաբական խալիֆայություն
720 թվական 721 թվական Հայատներիոի ապստամբություն Ճապոնիա Հայատոներ
720 թվական 744 թվական Երրորդ Տիկալ-կալակմուլական պատերազմ Տիկալ Կալակմուլ
735 թվական 735 թվական Տասներկուերորդ «Աստղային պատերազմ»
«Աստղային պատերազմների» մաս
Դոս Պիլաս Սեիբալ
735 թվական 737 թվական Մարվան իբն Մուհամադի ներխուժումը Վրաստան Բյուզանդական կայսրություն
Բուլղարական խանություն
Օմայյան արաբական խալիֆայություն
736 թվական 736 թվական Յիկին Չան Կավիլի կողմից Կալակմուլի նվաճում
Յիկին Չան Կավիլի նվաճումներից մեկը
Տիկալ Կալակմուլ
738 թվական 738 թվական Կակ Տիլիվ Չան Յոպատի պատերազմ ընդեմ Կոպանի Կիրիգուա Կոպան
739 թվական 743 թվական Բերբերական հեղաշրջում Բերբերներ Օմայյան արաբական խալիֆայություն
740 թվական 740 թվական Զեիդյան հեղաշրւում Օմայյան արաբական խալիֆայություն Զեիդ իբն Ալի
740 թվական 740 թվական Ֆուջիվարա նո Հիրոտսուգույի ապստամբություն Ճապոնիա Ֆուջիվարա նո Հիրոտսուգու
743 թվական 743 թվական Յիկին Չան Կավիլի կողմից Վակայի գրավում
Յիկին Չան Կավիլի նվաճումներից մեկը
Տիկալ Վակա
744 թվական 744 թվական Յիկին Չան Կավիլի կողմից Նարանխոյի գրավում
Յիկին Չան Կավիլի նվաճումներից մեկը
Տիկալ Նարանխո
746 թվական 750 թվական Աբբասյան հեղաշրջում Աբբասյան արաբական խալիֆայություն Օմայյան արաբական խալիֆայություն
751 թվական 751 թվական Թալասի ճակատամարտ Աբբասյան արաբական խալիֆայություն Տան դինաստիա
Կարլուկ վարձկաններ
755 թվական 763 թվական Ան Լուշանի ապստամբություն Տան կայսրություն Յան
762 թվական 763 թվական Ջինշինյան պատերազմ
762 թվական 763 թվական Ալիդների ապստամբություն Աբբասյան արաբական խալիֆայություն Ալիդներ
764 թվական 764 թվական Ֆուջիվարա նո Նակամարոյի ապստամբություն Կոկեն կայսրուհի Ֆուջիվարա նո Նակամարո
772 թվական 804 թվական Սաքսոնական պատերազմներ Ֆրանկական կայսրություն Սաքսոններ
775 թվական 775 թվական Բագրևանդի ճակատամարտ Աբբասյան արաբական խալիֆայություն Հայկական ազնվականություն
778 թվական 778 թվական Տան Տյո Կյոնիչի պատերազմ Ագվատեկա անհայտ
781 թվական 781 թվական Տասներեքերորդ «Աստղային պատերազմ»

«Աստղային պատերազմների» մաս

Պեդրաս Նեգրաս անհայտ
781 կամ 782 թվական 781 կամ 782 թվական Էլպիդիուսի ապստամբություն Բյուզանդական կայսրություն Էլպիդիուսի հավատարիմներ

Սիցիլիա

786 թվական 786 թվական Ֆախխի ճակատամարտ Աբբասյան արաբական խալիֆայություն Ալիդներ
793 թվական 796 թվական Քասյի-յամանական պատերազմ (793–96) Յամանի ցեղային ֆեդերացիա
Աբբասյան արաբական խալիֆայություն
Քայսիի ցեղային ֆեդերացիա
793 թվական 850 թվական Վիկինգների արշավանքները դեպի Բրիտանական կղզիներ Վիկինգներ Անգլո-սաքսոններ
795 թվական 902 թվական Վիկինգների ներխուժումը Իռլանդիա Վիկինգներ Իռլանդական թագավորություններ
մոտ 795 թվական 940 թվական Վիկինգների ներխուժումը Ֆրանսիա Վիկինգներ Ֆրանկական թագավորություն
807 թվական 814 թվական Խան Կրումի պատերազմներ Բուլղարական կայսրություն Բյուզանդական կայսրություն
մոտ 830 թվական մոտ 830 թվական Ռուսների Պափլոգոնիական արշավանք Ռուսական խանություն Պափլոգոնիա
835 թվական 835 թվական Քաղցր Ցողի պատահարը Ներքինիներ Տան դինաստիայի Վենցզուն կայսր
839 թվական 844 թվականից հետո Վիկինգների արշավանքները դեպի Իսպանիա Աստուրիայի թագավորություն
Կորդովայի ամիրայություն
Վիկինգներ
842 թվական 1247 թվական Ֆրագմենտացիայի դարաշրջան Յուտմեն Օսունգ
844 թվական 844 թվական Վիկինգների արշավանքները դեպի Պորտուգալիա Վիկինգներ Կորդովայի ամիրայություն
860 թվական 860 թվական Ռուս-բյուզանդական պատերազմ (860 թվական) Ռուսական խանություն Բյուզանդական կայսրություն
862 թվական 973 թվական Հունգարների ներխուժումը Եվրոպա Հունգարական ցեղեր Իտալիայի թագավորություն
Արևելյան Ֆրանսիա
Միջին Ֆրանսիա
Մեծ Մուավիա
Բյուզանդական կայսրություն
Կատալոնական երկրներ
Ալ-Անդալուս
Առաջին բուլղարական կայսրություն
Խազարներ
Արևմտյան Ֆրանսիա
Պաննոնյան Խորվաթիայի իշխանություն
Ծովափնյա Խորվաթիայի իշխանություն
Խորվաթիայի թագավորություն
Սերբիայի իշխանություն
865 թվական 954 թվական Բրիտանական կղզիներ ներխուժումը և նվաճումը Վիկինգների կողմից Վիկինգներ Անգլո-սաքսոններ
869 թվական 883 թվական Զանջական ապստամբություն Աբբասյան արաբական խալիֆայություն Զանջ
872 կամ 878 թվական 872 կամ 878 թվական Բատիս Ռյաքսի ճակատամարտ Բյուզանդական կայսրություն Պավլիկյան շարժում
882 թվական 884 թվական Ֆրանկ-մուավիական պատերազմ Մեծ Մուավիա Արևելյան Ֆրանսիա
894 թվական 896 թվական Բյուզանդա-բուլղարական պատերազմ (894–896 թթ.) Բուլղարական կայսրություն
Պեչենեգներ
Բյուզանդական կայսրություն
Հունգարներ
907 թվական 907 թվական Ռուս-բյուզանդական պատերազմ (907 թվական) Կիևյան Ռուսիա Բյուզանդական կայսրություն
913 թվական 927 թվական Բյուզանդա-բուլղարական պատերազմ (913–927 թթ.) Բուլղարական կայսրություն Բյուզանդական կայսրություն
Սերբիայի իշխանություն
913 թվական 913 թվական Ռուսների «Կասպիական արշավանք» (913 թվական) Թաբարիստան
Խազարներ
Աղվաններ
Շիրվան
Վոլգայի բուլղարացիներ
Բուրտասներ
Ռուսական խանություն
914 թվական 915 թվական Ֆաթիմյանների ներխուժումը Եգիպտոս (914–915) Աբբասյան արաբական խալիֆայություն Ֆաթիմյան արաբական խալիֆայություն
914 թվական 980 թվական Վիկինգների երկրորդ ներխուժումը Իռլանդիա Իռլանդական թագավորություններ Վիկինգներ

Դուբլինի թագավորություն

921 թվական 921 թվական Սևանի ճակատամարտ Bagratuni flag.svg Հայաստանի թագավորություն Սաջյան ամիրայություն
926 թվական 926 թվական Խորվաթա-բուլղարական պատերազմ (926 թվական) Խորվաթիայի թագավորություն Բուլղարական կայսրություն
929 թվական 929 թվական Լենցենի ճակատամարտ Արևելյան Ֆրանսիա Վելետներ
938 թվական 938 թվական Բաչ Դանգ գետի ճակատամարտ (938 թվական) Տին Հաի քուանի ապստամբներ Հարավային Հան
940 թվական 940 թվական Տենգյո նո Ռան Ճապոնիա Տաիրա նո Մասակադո
941 թվական 941 թվական Ռուս-բյուզանդական պատերազմ (941 թվական) Բյուզանդական կայսրություն Կիևյան Ռուսիա
943 թվական 943 թվական Ռուսների «Կասպիական արշավանք» (943 թվական) Աղվաններ Ռուսական խանություն
955 թվական 955 թվական Լեխի ճակատամարտ
Գունգարենրի Երոպա ներխուժման մաս
Գերամանիայի թագավորություն
Բոհեմիա
Հունգարներ
965 թվական 968 կամ 969 թվական Խազարների ոչնչացում Ռուսական խանություն Խազարներ
966 թվական 966 թվական Վիկինգների երկրորդ արշավանքը դեպի Պորտուգալիա Կորդովայի ամիրայություն Վիկինգներ
967 կամ 968 թվական 971 թվական Սվյատոսլավ Իգորևիչի ներխուժումը Բուլղարիա Բյուզանդական կայսրություն Կիևյան Ռուսիա
Պեչենեգներ
Հունգարներ
Առաջին բուլղարական թագավորություն
968 թվական 1018 թվական Բուլղարիայի նվաճումը Բյուզանդիայի կողմից Բյուզանդական կայսրություն
Կիևյան Ռուսիա (968–969 թթ.)
Հունգարիայի թագավորություն
Դուկլյայի իշխանություն
Խորվաթիայի թագավորություն
Բուլղարական կայսրություն
Կիևյան Ռուսիա (970–971)
Պեչենեգներ
977 թվական 978 թվական Երեք Հենրիխների պատերազմ (977–978 թթ.) Սրբազան հռոմեական կայսրություն Հենրիխ II
980 թվական 1012 թվական Վիկինգների երկրորդ ներխուժումը Բրիտանական կղզիներ Վիկինգներ Անգլո-սաքսոններ
981 թվական 981 թվական Բաչ Դանգ գետի ճակատամարտ (981 թվական) Լե վաղ դինաստիա Սուն դինաստիա
987 թվական 989 թվական Վարդաս Փոկասի ապստամբություն Բյուզանդական կայսրություն
Կիևյան Ռուսիա
Ֆոկաս
Տայքի կյուրոպաղատություն
Բուիդի դինաստիա
Վարդաս Սկլերոսի կողմնակիցներ
993 թվական 993 թվական Առաջին Գորեյո-կիդանական ընդհարում Լյաո դինաստիա Գորյո
996 թվական 996 թվական Գյուղացական ապստամբությունը նորմանդիայում (996 թվական) Նորմանդիայի դքսություն Գյուղացիություն
996 թվական 996 թվական Կոպպանի հեղաշրջում Հունգարիայի թագավորություն Շոմոդ
999 թվական 999 թվական Սվոլդերի ճակատամարտ Դանիա
Շվեդիա
Լադե
Նորվեգիա
999 թվական 1000 թվական Լեինստերի ապստամբությունը ընդեմ Բևւան Բորուի Միդեի թագավորություն
Մյունստերի թագավորություն
Լենստերի թագավորություն
Դուբլինի թագավորություն

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Third Punic War | Carthage and Rome [149 bce– 146 bce]»։ Encyclopedia Britannica (անգլերեն)։ Վերցված է 2019-03-23