1000-1499 թվականներին տեղի ունեցած պատերազմների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

1000-1499 թվականներին տեղի ունեցած պատերազմների ցանկ:

1000-1499 թվականներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սկիզբ Ավարտ Կոնֆլիկտի անուն Պատերազմող կողմեր
Հաղթող կողմ(եր) Պարտվող կողմ(եր)
1000 թվական 1139 թվական Հարավային Իտալիայի գրավումը նորմանների կողմից Ապուլիայի կոմսություն
Ավերսայի կոմսություն
Սիցիլիական թագավորություն (1130-1139 թթ.)
Սալերնոյի իշխանություն
Բենևենտոյի իշխանություն
Կապույայի իշխանություն
Ամալֆի հանրապետություն
Նեապոլի դքսություն
1008 թվական 1008 թվական Հունգարիա-օխտումական պատերազմ Հունգարական թագավորություն Օխտում նահանգ
1010 թվական 1011 թվական Երկրորդ Գորեյո-կիդանական ընդհարում Լյաո դինաստիա Գորյո
1014 թվական 1014 թվական Կլոնտարֆի պատերազմ Իռլանդիայի բարձրագույն արքա Լենստեր
Դուբլին

Օրկնեյան և Մեն կղզիների վիկինգներ

1015 թվական 1016 թվական Կնուդ I Մեծի կողմից Անգլիայի նվաճումը Դանիա

Լեհաստան

Անգլիա
1015 թվական 1022 թվական Բյուզանդա-վրացական պատերազմ Բյուզանդական կայսրություն Վրաց թագավորություն
1018 թվական 1018 թվական Բոլեսլավ I-ի միջամտությունը Կիևյան Ռուսիա ժառանգության ճգնաժամին Կիևյան Ռուսիա և դաշնակիցներ Լեհաստան ու Հունգարիա Կիևյան Ռուսիա և դաշնակից Յարոսլավ I
1018 թվական 1019 թվական Երրորդ Գորեյո-կիդանական ընդհարում Գորյո Լիաո դինաստիա
1019 թվական 1019 թվական Թոի ներխուժում Գորյո
Դաջաիֆու
Չժուրչժենի ծոհավեններ
1019 թվական 1024 թվական Չոլայի արշավանքը հյուսիասյին Հնդկաստան Չոլայի կայսրություն Արևելյան Չալուկյաս
Պալա կայսրություն
Օդդա
Կալինգա
1025 թվական 1025 թվական Չոլայի ներխուժումը դեպի Շրիվիջայա Չոլայի կայսրություն Շրիվիջայա
1030 թվական 1030 թվական Ստիկլաստադիրեյի ճակատամարտ Գյուղացիական բանակ Նորվեգական թագավորություն
1033 թվական 1058 թվական Քաղաքացիական պատերազմ Վրաստանում Վրաց թագավորություն Բյուզանդական կայսրություն
Անակոփիայի դքսություն
Կլդեկարի դքսություն
Կղարջքի դքսություն
1035 թվական 1042 թվական Ստեֆան Վոիսլավի ապստամբություն Դուկլյա Բյուզանդական կայսրություն
1040 թվական 1041 թվական Պետեր Դելյանի ապստամբություն Բյուզանդական կայսրություն Բուլղարացի ապստամբներ
1040 թվական 1185 թվական Բյուզանդա-նորմանական պատերազմ Բյուզանդական կայսրություն
Վենետիկի հանրապետություն
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
Սիցիլիայի թագավորություն
Ֆրանսիայի թագավորություն
Լանգոբարդիայի դքսություն
Պապական մարզ
Սերբեր (Դուկլյա և Ռաշկա)
1043 թվական 1043 թվական Ռուս-բյուզանդական պատերազմ (1043 թվական) Բյուզանդական կայսրություն Կիևյան Ռուսիա
1046 թվական 1046 թվական Վատա հեթանոսական ապստամբություն Հունարական հեթանոսներ Պյոտր Օրսեոլո
1048 թվական 1308 թվական Բյուզանդա-սելջուկական պատերազմ Մեծ սելջուկական կայսրություն (1048–1092 թվականներ)
Իկոնիայի սուլթանություն (1077–1308 թվականներ)
Բյուզանդական կայսրություն,
Նիկիայի կայսրություն (1204–1261 թվականներ)
Տրապիզոնի կայսրություն (1204–1308 թվականներ)
Խաչակրաց պետություններ
1051 թվական 1063 թվական Նախկին 9 տարիների պատերզմ Ճապոնիա Աբե տոհմ
1061 թվական 1091 թվական Սիցիլիայի նվաճումը Նորմանների կողմից Ապուլիայի կոմսություն
Սիցիլիայի կոմսություն (1071-1091 թվականներ)
Սիցիլիայի էմիրություն
Զիրիդներ (1063-1068 թվականներ)
1064 թվական 1064 թվական Բարբաստրոյի խաչակրաց արշավանք Արագոնի թագավորություն
Ուրխելլի կոմսություն
Ակվիտանիայի դքսություն
Պապական մարզ
Լերիդայի Տայֆա
1064 թվական 1066 թվական Բրետոն–նորմանական պատերազմ Անգլիայի թագավորություն
Նորմանդիայի դքսութոյւն
Բրիտանիայի դքսություն
1065 թվական 1067 թվական Երեք Սանչոների պատերազմ Կաստիլիայի թագավորություն Նավառայի թագավորություն
Արագոնի թագավորություն
1066 թվական 1066 թվական Սթեմֆորդ Բրիջի ճակատամարտ Անգլիայի թագավորություն Նորվեգիա

Օրքնիի կոմսություն

Անգլիացի ապստամբներ

1066 թվական 1088 թվական Անգլիայի նվաճումը Նորմանների կողմից Նորմանդիա Անգլիայի թագավորություն
1066 թվական 1165 թվական Նորմանների ներխուժումը Ուելս Ուելսի թագավորություն Նորմանդիա
1066 թվական 1067 թվական Նեմիգա գետի ճակատամարտ Կիևի իշխանություն
Չերնիգորսկյան իշխանություն
Պերեյասլավյան իշխանություն
Պոլոցկյան իշխանություն
1068 թվական 1069 թվական 1068 թվականի Կիևյան ապստամբություն Կիևյան Ռուսիա Կիևի Վեչե
1071 թվական 1071 թվական Պեդրոսույի ճակատամարտ Գալիսիայի թագավորություն Պորտուգալիայի կոմսություն
1072 թվական 1072 թվական Գոլպեջերայի ճակատամարտ Կաստիլիայի թագավորություն Լեոնի թագավորություն
1072 թվական 1073 թվական Գեորգի Վոիտեխի ճակատամարտ Բյուզանդական կայսրություն Բուլղարացի ապստամբներ
1073 թվական 1075 թվական Սաքսոնական ապստամբություն Սրբազան Հռոմեական կայսրություն Սաքսոնիայի դքսություն
1074 թվական 1203 թվական Վրաց-սելջուկական պատերազմ Վրաց թագավորություն (1089–1125 թվականներ),
Վրացական կայսրություն (1184–1213 թվականներ)
Մեծ սելջուկական կայսրություն
Ելտկուզյաններ
Իկոնիայի սուլթանություն
1075 թվական 1075 թվական Կոմսերի ապստամբություն Նորմանդիա Անգլիացի ապստամբներ
1075 թվական 1082 թվական Վարենդրայի ապստամբություն Վարենդրա Պալա կայսրություն
1077 թվական 1088 թվական Մեծ սաքսոնական ապստամբություն Սրբազան Հռոմեական կայսրություն Սաքսոնական ազնվականություն
1083 թվական (կասկածելի) 1089 թվական (կասկածելի) Գոսաննենյան պատերազմ Կիյոհարա տոհմ Մուցու պրովինցիա
1088 թվական 1088 թվական 1088 թվականի ապստամբություն
1096 թվական 1099 թվական Խաչակրաց առաջին արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Խաչակիրներ

Ֆրանսիայի թագավորություն

  • Օվերնի կոմսություն
  • Բլոիսի կոմսություն
  • Տուլուզայի կոմսություն
  • Բուլոնի կոմսություն
  • Բուրգունդիայի դքսություն
  • Ֆլանդիրիայի կոմսություն
  • Նորմանդիայի դքսություն
  • Լե-Պյուի-ան-Վելե թեմ
  • Բրիտանիայի դքսություն
  • Վերմանդուա

Սրբազան Հռոմեական կայսրություն

Սիցիլիայի կոմսություն

  • Տարանտոյի իշխանություն

Ապուլիյայի և Կալաբրիյայի կոմսություն

Արևելյան քրիստոնյա դաշնակիցներ

Բյուզանդական կայսրություն

Կիլիկիայի հայկական իշխանություն

Մուսուլմանական ուժեր

Ֆաթիմյան խալիֆայություն

Սելջուկյան սուլթանություն

1097 թվական 1097 թվական Չոլայի ներխուժումը Կալինգա (1097 թվական) Չոլայի կայսրություն Կալինգա

1100–1199 թվականներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սկիզբ Ավարտ Կոնֆլիկտի անուն Պատերազմող կողմեր
Հաղթող կողմ(եր) Պարտվող կողմ(եր)
1101 թվականի ամառ 1101 թվականի ամառ 1101 թվականի խաչակրաց արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Իկոնիայի սուլթանություն

Դանեշմանդի ամիրայություն

Հալեպի սելջուկյան սուլթանություն


Խաչակիրներ

Ֆրանսիայի թագավորություն

  • Բուրգունդիայի դքսություն
  • Բլոիսի կոմսություն
  • Նևերի կոմսություն
  • Վերմանդուայի կոմսություն

Ակվիտանիայի դքսություն

Սրբազան Հռոմեական կայսրություն

Բյուզանդական կայսրություն

Պապական մարզ

1101 թվական 1101 թվական Ռամլայի ճակատամարտ (1101)
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Երուսաղեմի թագավորություն Եգիպտոսի Ֆաթիմյաններ
1102 թվական 1102 թվական Ռամլայի ճակատամարտ (1102)
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Եգիպտոսի Ֆաթիմյաններ Երուսաղեմի թագավորություն
1110 թվական 1110 թվական Չոլայի ներխուժումը Կալինգա (1110 թվական) Չոլայի կայսրություն Կալինգա
1113 թվական 1115 թվական Բալեարյան կղզիների արշավանքը 1113–1115 թվականներին
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Պիզայի հանրապետություն
Կատալոնական երկրներ
Պրովանսայի կոմսություն

Տորրեսի Յուկատա
Պապական մարզ

Մալորկայի տայֆա
Ալ-Մորավիների
1122 թվական 1124 թվական Վենեցիան խաչակրաց արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Վենեցիայի հանրապետություն
Երուսաղեմի թագավորություն
Տրիպոլի կոմսություն
Ֆաթիմյան խալիֆայություն
Սելջուկներ
1107 թվական 1119 թվական Մուհամմադ Տապարի հակա-Նիզարի արշավանք Սելջուկյան սուլթանություն Նազարի իսմայիլական նահանգներ
1125 թվական 1208 թվական Չշուրչժենի արշավանքները ընդեմ Սուն դինաստիայի Ցզին դինաստիա Սուն դինաստիա
1127 թվական 1129 թվական Բյուզանդա-հունգարական պատերազմ (1127–1129 թվականներ) Բյուզանդական կայսրություն Հունգարիայի թագավորություն
Ռաշկա
1130 թվական 1240 թվական Քաղաքացիական պատերազմի ժամանակաշրջան Նորվեգիայում Գահի հավակնորդներ Արիստոկրատիա
1135 թվական 1154 թվական Անարխիա (Քաղաքացիական պատերազմ Անգլիայում 1135—1154 թվականներին) Ստեֆան Բլոիսցի Մաթիլդա թագուհի
Հենրի II Պլանտագենետ
1144 թվական 1162 թվական Բաուսենքվե պատերազմներ Բարսելոնայի տուն Բաուքսի տուն
1145 թվական 1149 թվական Խաչակրաց երկրորդ արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Իկոնիայի սուլթանություն
Ալ-Մորավիների պետություն
Զանգիների ամիրայություն
Աբբասյան խալիֆայություն
Ֆաթիմյան խալիֆայություն
Երուսաղեմի թագավորություն
Ֆրանսիայի թագավորություն
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
Պորտուգալիայի թագավորություն
Կաստիլիայի թագավորություն

Բարսելոնայի դքսություն
Լեոնի թագավորություն
Բյուզանդական կայսրություն
Սիցիլիայի թագավորություն
Անգլիայի թագավորություն

1147 թվական 1242 թվական Խաչակրաց հյուսիսային արշավանքներ
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Դանիա
Շվեդիա
Օրդենի միաբանություն
Տևտոնական օրդեն
Էստոնացիներ
Օեսելյաններ
Զեմգալներ

Կուրոններ
Լատգալներ
Սելոնիաններ
Լիվոնիաններ
Պրուսիացիներ
Պոլբասկյան Սլավներ

1156 թվական 1156 թվական Հոգեն ապստամբություն Գո-Սիրակավա կայսեր Սուտոկու կայսր
1160 թվական 1160 թվական Հեիձիի ապստամբություն Թաիրա տոհմ Մինոմատո տոհմ
1169 թվական 1175 թվական Նորմանների ներխուժումը Իռլանդիա Նորմանդիա Ուլստեր

Միդե
Լեինստեր
Մունստեր
Կոննախտ

1169 թվական 1177 թվական Պանդյայի զինված ուժեր (1169-1177 թվականներ) Պարակրամա Պանդյան II-ի ֆրակցիա
Պոլոննարուվայի թագավորություն
Կուլասեխարայի թագավորություն
Չոլա դիանստիա
1171 թվական 1172 թվական Բյուզանդա–վենետիկական պատերզմ (1171 թվական) Բյուզանդական կայսրություն Վենետիկի հանրապետություն
1173 թվական 1174 թվական 1173–74 թվականների ապստամբություն Անգլիացիա ռոյալիստներ Անգլիացի ապստամբներ
Ֆրանսիայի թագավորություն
Շոտլանդական թագավորություն
Ֆլանդրիայի կոմսություն
Բուլոնի կոմսություն
Բրիտանիայի դքսություն
1177 թվական 1177 թվական Մոնժիզարի ճակատամարտ
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Երուսաղեմի թագավորություն Այյուբյան սուլթանություն
1179 թվական 1179 թվական Մարջ Ույունեի ճակատամարտ
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Այյուբյան սուլթանություն Երուսաղեմի թագավորություն
Տաճարականների միաբանություն
1179 թվական 1179 թվական Հակոբի կամրջի ճակատամարտ
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Այյուբյան սուլթանություն Երուսաղեմի թագավորություն
1180 թվական 1185 թվական Գեմպեի ճակատամարտ Մինամոտո տոհմ Թաիրա տոհմ
1182 թվական 1182 թվական Բոլվուար ամրոցի ճակատամարտ
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Երուսաղեմի թագավորություն Այյուբյան սուլթանություն
1183 թվական 1183 թվական Ալ-Փուլի ճակատամարտ
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Երուսաղեմի թագավորություն Այյուբյան սուլթանություն
1185 թվական 1204 թվական Ասենի ու Պետերի ապստամբություն Բուլղարական կայսրություն Բյուզանդական կայսրություն
1187 թվական 1187 թվական Կրեսսոնի ճակատամարտ
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Այյուբյան սուլթանություն Երուսաղեմի թագավորություն
1187 թվական 1187 թվական Հաթթինի ճակատամարտ
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Այյուբյան սուլթանություն Երուսաղեմի թագավորություն

Տրիպոլիի կոմսություն
Անտիոքի իշխանություն

1189 թվական 1192 թվական Խաչակրաց երրորդ արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Երուսաղեմի թագավորություն

Անգլիայի թագավորություն
Ֆրանսիայի թագավորություն
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
Տաճարականների միաբանություն
Սիցիլիայի թագավորություն

Այյուբյան սուլթանություն

Զանգիների ամիրայություն
Բյուզանդական կայսրություն

1191 թվական 1191 թվական Կիպրոսի գրավում Անգլիայի թագավորություն Իսահակ Կոմնին Կիպրոսցի
1197 թվական 1198 թվական 1197 թվականի խաչակրաց արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն Այյուբյան սուլթանություն
1198 թվական 1290 թվական Լիվոյնան խաչակրաց արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Օրդենյան միաբանություն

Լիվոնյան օրդեն
Դանիայի թագավորություն
Շվեդիայի թագավորություն

Ֆիննո-ուգացիներ

Բալթիկ ազգեր

  • Լատգալներ
  • Սելոնիաններ
  • Կուրոններ
  • Զեմգալներ

1200–1299 թվականներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սկիզբ Ավարտ Կոնֆլիկտի անուն Պատերազմող կողմեր
Հաղթող կողմ(եր) Պարտվող կողմ(եր)
1201 թվական 1219 թվական Անտիոքի ժառանգության համար պատերազմ Coat of Arms of Prince Bohémond VI of Antioch.png Բոհեմունդ IV-ի զորքեր
Cross of the Knights Templar.svg Տաճարականների միաբանություն
Հալեպի Այյուբյան սուլթանություն
Armoiries de Jérusalem.svg Երուսաղեմի թագավորություն
Իկոնիայի սուլթանություն
Coat of Arms of Prince Bohémond VI of Antioch.png Ռուբեն-Ռայմոնդի ուժեր
Armoiries Héthoumides.svg Կիլիկիայի հայոց թագավորություն

Cross of the Knights Hospitaller.svg Հիվանդախնամ միաբանություն

1202 թվական 1204 թվական Խաչակրաց չորրորդ արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն Սրբազան Հռոմեական կայսրություն

Վենետիկի հանրապետությունՎենետիկի հանրապետություն
Մոնֆերրատ

Բյուզանդական կայսրություն Բյուզանդական կայսրություն
1204 թվական 1206 թվական Ներխուժություն Խաղտիք Վրաց թագավորություն Բյուզանդական կայսրություն Բյուզանդական կայսրություն
1202 թվական 1204 թվական Անգլո-նորմանական պատերազմ (1202–1204 թվականներ) Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg Ֆրանսիայի թագավորություն
Armoiries Bretagne - Arms of Brittany.svg Բրիտանիայի դքսություն
Blason ville fr Lusignan (Vienne).svg Լուսինյաններ
Royal Arms of England.svg Անգլիայի թագավորություն
1202 թվական 1214 թվական Անգլո-ֆրանսիական պատերազմ (1202–1214 թվականներ) Arms of the Kings of France (France Ancien).svg Ֆրանսիայի թագավորություն Անգլիա Անգլիա
1203 թվական 1206 թվական Լոոն պատերազմ Counts of Holland Arms.svg Հոլլանդիա
Royal Arms of England.svg Անգլիա
Emperor Otto IV Arms.svg Վելֆերի տուն
Armoiries Comtes de Looz.png Լոոն
Arms of the Kings of France (France Ancien).svg Ֆրանսիա
Arms of Swabia.svg Շտաուդեններ
Blason Nord-Pas-De-Calais.svg Ֆլանդրիա
Limburg Old Arms.svg Լիմբուրգ
Armoiries Brabant.svg Բրաբանտ
Coat of Arms of the Bishopric of Utrecht.svg Ուտրեխտ
Armoiries Principauté de Liège.svg Լեժ
1204 թվական 1261 թվական Բուլղարա-լատինական պատերազմներ Coat of arms of the Second Bulgarian Empire.svg Բուլղարական կայսրություն Blason Empire Latin de Constantinople.svg Լատինական կայսրություն
1206 թվական 1337 թվական Մոնղոլների ներխուժումները և նվաճումները Մոնղոլական կայսրություն Արևմտյան Սյա

Ցզին դինաստիա
Manju.svg Մանջուրիա
大理國 Դալիի թագավորություն
Խորեզմշահերի պետություն
Կարա-Կիդան խանություն
Սուն դինաստիա
Yarthewise.png Կիևյան Ռուսիա
Կամա-վոլգյան Բուլղարիա
Բյուզանդական կայսրություն Բյուզանդական կայսրություն
Kingdom of Poland-flag.svg Լեհաստանի թագավորություն
Coat of arms of Hungary.svg Հունգարիայի թագավորություն
CoA of the Kingdom of Croatia.svg Խորվաթիայի թագավորություն

Սերբիայի թագավորություն
Coat of arms of the Second Bulgarian Empire.svg Բուլղարական կայսրություն
Իկոնիայի սուլթանություն
Տրապիզոնի կայսրություն
Խաչակրաց երկրներ
Դայի Վիետ
Սուկխոտայի թագավորություն
Մամլուքների սուլթանություն
Աբբասյան խալիֆայություն

Գորյեո
ՃապոնիաՃապոնիա
Պագան թագավորություն
Չամպա
Սինգասարի

1209 թվական 1229 թվական Ալբիգոյան խաչակրաց արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Arms of the Kings of France (France Ancien).svg Ֆրանսիայի թագավորություն Blason Languedoc.svg Տուլուզի կոմսություն

Արագոնի թագավորություն

1211 թվական 1211 թվական Ուելսի ապստամբություն (1211 թվական) Royal Arms of England.svg Անգլիա Arms of Llywelyn.svg Լլիվելին Մեծ
1213 թվական 1221 թվական Խաչակրաց հինգերորդ արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Այյուբյան սուլթանություն Blason Empire Latin de Constantinople.svg Կոնստանդնուպոլսի Լատինական կայսրություն

Armoiries Chypre.svg Կիպրոսի թագավորություն
Իկոնիայի սուլթանություն
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
{{{2}}} Ավստրիայի էրցհերցոգություն
Տաճարականների միաբանություն
Insignia Germany Order Teutonic.svg Տևտոնական օրդեն
Հիվանդախնամների միաբանություն
Coat of arms of Hungary.svg Հունգարիայի թագավորություն
Counts of Holland Arms.svg Հոլլանդիայի կոմսություն
Arms of the Kings of France (France Ancien).svg Ֆրանսիայի թագավորություն
Flag of the Papal States (pre 1808).svg Պապական մարզ

1214 թվական 1214 թվական Բուվինեի ճակատամարտ Arms of the Kings of France (France Ancien).svg Ֆրանսիայի թագավորություն Վելֆերի տուն

Ֆլանդրիա Ֆլանդրիա
Անգլիա Անգլիա
Բուլոն

1215 թվական 1217 թվական Բարոնների առաջին պատերազմ Royal Arms of England.svg Անգլիայի թագավորություն Բարոն ապստամբներ

Arms of the Kings of France (France Ancien).svg Ֆրանսիայի թագավորություն

1216 թվական 1218 թվական Կարա-Կիդաիի գրավումը Մոնղոլների կողմից Մոնղոլական կայսրություն Կարա-Կիդաի
1216 թվական 1222 թվական Շամպանի ժառանգության համար մղվող պատերազմ Շամպանի կոմսություն
Ֆրանսիայի թագավորություն
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
Բուրգունդիայի դքսություն
Բարի կոմսություն
Պապական մարզ
Շամպանին արևելքից և հարավից սահմանակից բազմաթիվ տեղական բարոններից շատերը, ովքեր միավորվել էին Էրար II դե Բրիեննի շուրջ՝ պահանջում էին, որ Բլանկա Նավարեն ամուսնանա Տիբո IV-ի զարմիկի՝ Ֆիլլիպպի հետ, և այդպիսով դառնա գահի օրինական ժառանգ:
Լոթարական դքսություն
1228 թվական 1229 թվական Խաչակրաց վեցերորդ արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
Տևտոնական օրդեն
Կիպրոսի թագավորություն
Իբելինյան տուն

Այյուբյան սուլթանություն

1228 թվական 1243 թվական Լոմբարդիացիների պատերազմ Armoiries Chypre.svg Կիպրոսի թագավորություն
Armoiries de Jérusalem.svg Երուսաղեմի թագավորության հակաիմպերիալիստական կուսակցություն
Armoiries Gênes.png Ջենովայի հանրապետություն
Cross of the Knights Templar.svg Տաճարականների միաբանություն
C o a Innocenzo III.svg Papacy
Blason DE saint empire (une tête).svg Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
Armoiries de Jérusalem.svg Երուսաղեմի թագավորության իմպերիալիստական կուսակցություն
Armoiries Bohémond VI d'Antioche.svg Անտիոքի իշխանություն և Տրիպոլիի կոմսություն
Shield of the Republic of Pisa.svg Պիզայի հանրապետություն
Insignia Germany Order Teutonic.svg Տևտոնական օրդեն
Հիվանդախնամների միաբանություն
1230 թվական 1233 թվական Ֆրիզա-դրենթեական պատերազմ Flag of the prince-bishopric of Utrecht.svg Ուտրեխտիայի թեմ
Ֆրիզներ
Գրոնինգեն քաղաք
Դրենթե
Գրոնինգեն պրովինցիա
1230 թվական 1333 թվական Դերնբաչերի թշնամանք Հեսսենի լանդգրաֆություն Նասսաունյան տուն
1235 թվական 1242 թվական Բոսնիական խաչակրաց արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Հունգարիայի թագավորություն Բոսնիայի բանատ
1239 թվական 1245 թվական Տելթովյան պատերազմ
1242 թվական 1242 թվական Սենտոնժյան պատերազմ Ֆրանսիայի թագավորություն Royal Arms of England.svg Անգլիայի թագավորություն
1240 թվական 1242 թվական Լիվոնյան արշավանք ընդեմ Ռուսների
Հյուսիսային խաչակրաց արշավանքների մաս
Նովգորոդի հանրապետություն
Վլադիմիր-Սուզդալ
Լիվոնյան օրդեն
1242 թվական 1249 թվական Առաջին պրուսիական ապստամբություն
1244 թվական 1254 թվական Ֆլանդրիական ժառանգության համար պատերազմ
1247 թվական 1264 թվական Տյուրինգյան ժառանգության համար պատերազմ Սոֆիա Տյուրգինգիա Հենրիխ III
1248 թվական 1250 թվական Հռոդոսի բռնազավթումը Ջենովայի կողմից Նիկիայի կայսրություն Armoiries Gênes.png Ջենովայի հանրապետություն
Armoiries Achaïe.svg Ախեյան իշխանություն
1248 թվական 1254 թվական Խաչակրաց յոթերորդ արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Այյուբյան սուլթանություն
Բահրիտներ
Ֆրանսիայի թագավորություն
Տաճարականների միաբանություն
1251 թվական 1251 թվական Հովվական խաչակրաց արշավանք (1251) Ֆրանսիայի թագավորություն Գյուղացիներ
1256 թվական 1258 թվական Էուբոեոտյան ժառանգության համար պատերազմ Ախեյան իշխանություն
Ջենովայի հանրապետություն Ջենովայի հանրապետություն
Վենետիկի հանրապետությունՎենետիկի հանրապետություն
Թեբեի և Աթենքի դքսություն
Նեգրոպոնտոսի իշխանություն
Սալոնայի տիրապետություն
Բոդոնիցայի մարքիզություն
1256 թվական 1270 թվական Սուրբ Սավվայի պատերազմ Վենետիկի հանրապետությունՎենետիկի հանրապետություն
Յաֆֆայի և Ասկալոնի կոմսություն
Տաճարականների միաբանություն
Ջենովայի հանրապետություն
Ֆիլիպ I դե Մոնֆոր
Հովհաննես Արսուֆ
Հիվանդախնամների միաբանություն
1257 թվական 1259 թվական Արբանոնի ապստամբություն Նիկիայի կայսրություն Արբանոնի իշխանություն
1260 թվական 1264 թվական Տոլուիդ քաղաքացիական պատերազմ Խուբիլայ խան Արիք-Բուքա
1260 թվական 1274 թվական Մեծ պրուսիական ապստամբություն
1260 թվական 1323 թվական Մունղոլական ներխուժումները Լևանտ Flag of Ilkhanate.gif Իլխանություն
Rubenid Flag.svg Կիլիկիայի հայկական թագավորություն

Flag of Kingdom of Georgia.svg Վրաց թագավորություն
Անտիոքի իշխանություն
Armoiries Tripoli.svg Տրիպոլիի կոմսություն
Golden Horde flag 1339.svg Մոնղոլական կայսրության Ոսկե հորդա (1259-1264 թվականներ)
Flag of England.svg Անգլիայի թագավորություն
Cross of the Knights Templar.svg Տաճարականների միաբանություն

Մամլուքների սուլթանություն
Flag of Ayyubid Dynasty.svg Այյուբյան սուլթանություն
Golden Horde flag 1339.svg Մոնղոլական կայսրության Ոսկե հորդա (1264 թվականից հետո)
Karamanid Dynasty flag.svg Կարամանիդ ապստամբներ
Black flag.svg Աբբասյան խալիֆայություն
1262 թվական 1262 թվական Բերկե–հուլագուական պատերազմ Ոսկե հորդա Իլխանություն
1262 թվական 1266 թվական Շոտլանդա–նորվեգական պատերազմ Շոտլանդական թագավորություն Նորվեգիա
1264 թվական 1267 թվական Երկրորդ բարոնական պատերազմ Flag of England.svg Թագավորական ուժեր Flag of England.svg Բարոնական ուժեր
1266 թվական 1266 թվական Բենեվենտոյի ճակատանմարտ
Գվելֆեր և գիբելինների մաս
Գվելդեր Գիբելիններ
1268 թվական 1268 թվական Մաչվայի պատերազմ Flag of Hungary (13th century).svg Հունգարիայի թագավորություն Սերբիայի թագավորություն
1268 թվական 1301 թվական Կաիդու-Կուբլայի պատերազմ Flag of Chagatai khanate.svg Չաղաթայի ուլուս
Golden Horde flag 1339.svg Ոսկե Հորդա
Belt plaque with dragon design.jpg Յուան դինաստիա
Il-Khanate Flag.svg Իլխանություն
1270 թվական 1270 թվական Խաչակրաց ութերորդ արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Հաֆսիդներ Ֆրանսիայի թագավորություն
1270 թվական 1273 թվական Սամբյեոլչոյի ապստամբություն Գորյո
Belt plaque with dragon design.jpg Յուան դինաստիա
Սամբյեոլչոյի զորք
1271 թվական 1272 թվական Խաչակրաց իններորդ արշավանք
Խաչակրաց արշավանքների մաս
Բահրիս Անժու

Կիպրոսի թագավորություն
Անտիոքի դքսություն
Flag of England.svg Անգլիայի թագավորություն
Իլխանություն

1272 թվական 1278 թվական Կովի պատերազմ
1274 թվական 1281 թվական Մոնղոլական ներխուժումները Ճապոնիա ՃապոնիաՃապոնիա Մոնղոլական կայսրություն
1275 թվական 1275 թվական Մենցյան ապստամբություն Շոտլանդիայի թագավորություն Մաննյան կայսրություն
1276 թվական 1278 թվական 6000 մարկի պատերազմ Դանիա Շվեդիա
1277 թվական 1280 թվական Իվայիլոյի ապստամբություն Բուլղարական ազնվականություն
Բյուզանդական կայսրություն
Ոսկե Հորդա
Գյուղացիները Իվայիլո Բուլղարացու հրամանատարության ներքո
1277 թվական 1283 թվական ՈՒելսի գրավումը Էդվարդ I Անգլիացու կողմից Flag of England.svg Անգլիայի թագավորություն ՈՒելսի իշխանություն
1277 թվական 1288 թվական Մոնղոլական առաջին ներխուժումը Բուրմա Belt plaque with dragon design.jpg Յուան դինաստիա Պագան թագավորություն
1282 թվական 1302 թվական Սիցիլիական վեսպերսների պատերազմ Արագոնի թագավորություն
Սիցիլիայի թագավորություն
Նեապոլի թագավորություն

Ֆրանսիայի թագավորություն
Մալորկայի թագավորություն

1283 թվական 1289 թվական Լիմբուրգի ժառանգության համար մղվող պայքար Royal Arms of Belgium.svg Բրաբանտի կոմսություն
Bergischer Löwe.svg Բերգի կոմսություն
Counts of Mark Arms.svg Մարկի կոմսություն
Loon Arms.svg Լոոնյան կոմսություն
Blason Nord-Pas-De-Calais.svg Յուլիխի կոսմություն
DE Tecklenburg COA.svg Տեկլենբուրգի կոմսություն
DEU Waldeck (am Edersee) COA.svg Վալդեկի կոմսություն
Քյոլնի կուրֆյուրստ
Geldern wapen.svg Գելդորնյան կոմսություն
Լյուքսեմբուրգի կոմսություն
Armoiries Luxembourg-Ligny.png Լինի թագավորություն
Arms of Nassau.svg Նասսաուի կոմսությկուն
1289 թվական 1296 թվական Հանցագործների պատերազմ Նորվեգիա
{{{2}}} Դանիացի հանցագործներ
{{{2}}} Դանիա
1294 թվական 1294 թվական Կարմիր գետանցի ճակատամարտ ՄաքԴուոգալի ֆրակցիա Քեմպբելլի ֆրակցիա
1294 թվական 1303 թվական Անգլո-ֆրանսիական պատերազմ (1294-1303 թվականներ) Ֆրանսիայի թագավորություն Flag of England.svg Անգլիայի թագավորություն
1295 թվական 1299 թվական Կուրչուլայի պատերազմ Վենետիկի հանրապետություն Ջենովայի հանրապետություն
Բյուզանդական կայսրություն (1295 թվական)
1296 թվական 1302 թվական Բյուզանդա-վենետիկյան պատերազմ (1296–1302) Վենետիկի հանրապետություն Բյուզանդական կայսրություն
1296 թվական 1328 թվական Շոտլանդիայի անկախության առաջին պատերազմ Շոտլանդիայի թագավորություն Flag of England.svg Անգլիայի թագավորություն
1297 թվական 1305 թվական Ֆրանսիա-ֆլանդրիական պատերազմ Ֆրանսիայի թագավորություն Ֆլանդրիայի կոմսություն

1300–1399 թվականներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սկիզբ Ավարտ Կոնֆլիկտի անուն Պատերազմող կողմեր
Հաղթող կողմ(եր) Պարտվող կողմ(եր)
1300 թվական 1301 թվական Մոմնղոլների երկրորդ ներխուժումը Բուրմա Մինսայն թագավորություն Belt plaque with dragon design.jpg Յուան դինաստիա
1303 թվական 1303 թվական Սիլխետի գրավում Անկախ Բենգալ Սիրհատայի Գահուր թագավորություն
1308 թվական 1308 թվական Գդանսկի գրավումը Տևտոնյան օրդենի կողմից Տևտոնական օրդեն Բրանդերբուրգի մակգրաֆ
1309 թվական 1309 թվական Աղքատների խաչակրաց արշավանք Բարաբանտի դքսություն Խաչակիրներ
1311 թվական 1312 թվական Ալբերտի ապսամբություն Վլադիսլավ I Կրակով
1311 թվական 1318 թվական Դելլի-սեունաական պատերազմ Դելլի սուլթանություն Սեունա (Յադավա) դինաստիա
1314 թվական 1318 թվական Էսեն Բուքա-Այուրբարվա պատերազմ Belt plaque with dragon design.jpg Յաունա դինաստիա
Il-Khanate Flag.svg Իլխանություն
Flag of Chagatai khanate.svg Չաղաթայի ուլուս
1315 թվական 1315 թվական Մորգարտենեյի ճակատամարտ Շվեյցարական ֆրակցիա

Ուրի
Շվից
Ունտերվալդեն

Ավստրիա
1315 թվական 1318 թվական Բրյուսի արշավանքը Իռլանդիա Իռլանդիայի լորդություն

Flag of England.svg Անգլիայի թագավորություն

Շոտլանդիա
1320 թվական 1320 թվական Հովիվների խաչակրաց արշավանք (1320 թվական) Ֆրասնիայի թագավորություն Peasants
1321 թվական 1322 թվական Շվեդա-նովգորոդական պատերազմ Շվեդիայի թագավորություն Նովգորոդի հանրապետություն
1321 թվական 1322 թվական Դիսպենսերների պատերազմ
1323 թվական 1328 թվական Գյուղացիական ապստամբություն Ֆլանդրիայում (1323–1328 թվականներ) Ֆլանդրիա
Ֆրասնիայի թագավորություն
Գյուղական զորքեր
1324 թվական 1326 թվական Մեցի պատերազմ Մեցի հանրապետություն Թրիեր

Լոթարինգիայի դքսություն
Բարի դքսություն

1326 թվական 1328 թվական Ռյուգենի ժառանգության համար մղվող առաջին պայքար Ջերարդ Հոլշտեին Հենրիխ II Մակլենբուրգցի
1326 թվական 1329 թվական Հում պատերազմ Բոսնիայի թագավորություն Սերբիայի թագավորություն
1326 թվական 1332 թվական Լեհա–տևտոնական պատերազմ (1326–1332 թվական) Տևտոնական օրդեն Լեհաստանի թագավորություն
1327 թվական 1327 թվական Տվերի ապստամբություն 1327 թվական Ոսկե հորդա
Մոսկվայի մեծ իշխանություն
Տվեր
1328 թվական 1332 թվական Երկու մայրաքաղաքների պատերազմ Հաբալիկի ֆրանկցիա Շանդուի ֆրակցիա
1331 թվական 1331 թվական Սերբիայի քաղաքացիական պատերազմ (1331 թվական) Ստեֆան Դուշանի ֆրակցիա Ստեֆան Ուրոշ III
1331 թվական 1333 թվական Գենկոյի պատերազմ Իմպերիալ լոյալիստներ Կամակուրա Սյոգոնատ
1331 թվական 1337 թվական Էլցկյան թշնամություն Թրիեր Էրենբուրգ
Էլց
Սչոնեք
Ուալդեք
1332 թվական 1357 թվական Շոտլանդիայի անկախության երկրորդ պատերազմ Շոտլանդիայի թագավորություն
Ֆրանսիայի թագավորություն
Անգլիայի թագավորություն
1337 թվական 1453 թվական Հարյուրամյա պատերազմ Ֆրանսիայի թագավորություն

Կաստիլիայի թագավորություն
Շոտլանդիայի թագավորություն
Ջենովայի հանրապետություն
Մալորկայի թագավորություն
Բոհեմիայի թագավորություն
Արագոնյան թագ
Բրիտանյայի դքսություն

Անգլիայի թագավորություն

Բուրգունդիայի դքսություն
Աքվիտանիա
Պորտուգալիայի թագավորություն
Նավառայի թագավորություն
Ֆլանդրիա
Գեննեհաուի դքսություն
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն Սրբազան Հռոմեական կայսրություն

1340 թվական 1349 թվական Տրապիզոնի քաղաքական պատերազմ Միխայել Կոմնին
Հովհաննես III
Սչոլարիո
Մանուել II Տրապիզոնցի
Աննա Կոմնինա
Լազիայի ազնվականություն
Վրացի վարձկաններ
1340 թվական 1392 թվական Գալիցիա-Վոլինիայի պատերազմներ Լեհաստանի թագավորություն
տեղական ֆրակցիաներ
Հունգարիայի թագավորություն
Մազովիայի դքսություն
Լիտվական մեծ իշխանություն
Ոսկե հորդա
տեղական ֆրակցիաներ
Լոդոմերիայի դքսություն
1340 թվական 1396 թվական Բուլղարա-օսմանյան պատերազմներ Օսմանյան կայսրություն Բուլղարական կայսրություն
1341 թվական 1364 թվական Բրետոնի իրավահաջորդության պատերազմ
Հարուրամյա պատերազմների մաս
Անգլիայի թագավորություն Ֆրանսիայի թագավորություն
1341 թվական 1347 թվական Բյուզանդիայի քաղաքացիական պատերազմ (1341–1347 թվականներ) Հովհաննես VI Կանտակուզին Հովհաննես V Պալեոլոգոս
1342 թվական 1342 թվական Զավայի ճակատամարտ Կարտիդներ Սերբեդարներ
1342 թվական 1346 թվական Տյուրինգյան կոմսությունների պատերազմ Վետիննյան տոհմ Շվարցբուրգյան տոհմ
1342 թվական 1354 թվական Ռյուգենի ժառանգության համար մղվող առաջին պայքար Պոմերանիա-Վոլգաստյան դքսություն Մեկլենբուրգյան տուն
1343 թվական 1346 թվական Էստոնիայի գյուղացիական պատերազմ (1343–1345) Տևտոնական օրդեն
{{{2}}} Դանիա
Վիրոնիաններ
Օեսելիաններ
1347 թվական 1352 թվական Լյուդովիկոս I-ի Նեապոլյան արշավանք Coa Hungary Country History (19th Century).svg Հունգարիայի թագավորություն Flag of the Kingdom of Naples.svg Նեապոլի թագավորություն
1348 թվական 1349 թվական Բյուզանդա-ջենովական պատերազմ (1348–1349 թվականներ) Բյուզանդական կայսրություն Ջենովայի հանրապետություն
1350 թվական 1490 թվական Կարթի և ձողաձկան պատերազմ Կարթի միություն Ձողաձկան միություն
1351 թվական 1368 թվական Կարմրահոների ապստամբություն Մին դինաստիա
Դահան
Դաչժոուի թագավորություն
Թիանվանի կայսրություն
Դաքսիայի կայսրություն
Յուան դինաստիա
1352 թվական 1357 թվական Բյուզանդիայի քաղաքացիական պատերազմ (1352–1357 թվականներ) Հովհաննես V Պալեոլոգոս Հովհաննես VI Կանտակուզին
1353 թվական 1354 թվական Դելլիի սուլթանության ներխուժումը Բենգալ (1353–1354 թվականներ) Բենգալյան սուլթանություն Դելիի սուլթանություն
1356 թվական 1375 թվական Երկու Պեդրոների պատերազմ Արագոնի թագավորություն
Օգնական ուժեր՝
Հենրի II Տրաստամարա
Ֆրանսիայի թագավորություն
Կալստիլյայի թագավորություն
Օգնական ուժեր՝
Անգլիայի թագավորություն
Ջենովայի հանրապետություն
Պորտուգալիայի թագավորություն
Նավառայի թագավորություն
Գրանադայի թագավորություն
1357 թվական 1366 թվական Իսպահի ապստամբություն Յուան դինաստիա Սեմու մուսուլման ապստամբներ
1358 թվական 1358 թվական Ժակերիա Ֆրանսիայի թագավորություն Ֆրանսիացի գոյւղացիներ
1358 թվական 1360 թվական Դելիի սուլթանության ներխուժումը Բենգալ (1358–1360 թվականներ) Բենգալյան սուլթանություն Դելիի սուլթանություն
1362 թվական 1457 թվական Բանդաների պատերազմ Գամբոինո ընտանիքներ Օնաչիո ընտանիքներ
1363 թվական 1368 թվական Սուրբ Տիտուսի ապստամբություն Վենետիկի հանրապետություն Կրետեյի ֆեդերացիաներ
1366 թվական 1369 թվական Կաստիլիայի քաղաքացիական պատերազմ Պեդրո Կաստիլյացի
Անգլիայի թագավորություն
Հենրի II Տրաստամարա
Ֆրասնիայի թագավորություն
Արագոն
1370 թվական 1388 թվական Լյունեբուրգյան ժառանգության համար մղվող պայքար Մագնուս II Վենցել I
1371 թվական 1379 թվական Գելդերնյան ժառանգության համար մղվող պայքար Blason Nord-Pas-De-Calais.svg Յուլիխ-Բերգի դքսություն
Bronckhorst klein wapen.svg Բրոնխորստ ֆրակցիա
Counts of Holland Arms.svg Բլոիս
Van Rechteren wapen 1814.svg Հիքերեն ֆրակցիա
1373 թվական 1379 թվական Բյուզանդական քաղաքացիական պատերազմ (1373–1379 թվականներ) Հովհաննես Ե Պալեոլոգոս

Օսմանյան կայսրություն
Վենետիկի հանրապետություն

Անդրոնիկոս IV Պալեոլոգ
Սավցի Բեյ
Ջենովայի հանրապետություն
1375 թվական 1378 թվական Ութ սրբերի պատերազմ Պապական մարզ Ֆլորենցիա
Միլան
Սիենա
1378 թվական 1381 թվական Չիոգգիայի պատերազմ Վենետիկի հանրապետություն Ջենովայի հանրապետություն
1378 թվական 1384 թվական Տուշենների ապստամբություն
Հարյուրամյա պատերազմի մաս
Ֆրանսիայի թագավորություն Աշխատողներ
1380 թվական 1380 թվական Կուլիկովոյի ճակատամարտ {{{2}}} Մոսկվայի մեծ իշխանություն

Բելեզերյան իշխանություն
Ռոստովի իշխանություն
Յարոսլավի իշխանություն
Նիժնի Նովգորոդ Սուզդալի իշանություն
Մուրոմի իշխանություն

Ոսկե հորդա
1381 թվական 1381 թվական Գյուղացիների ապստոմբություն Անգլիայի թագավորություն Անգլիացի գյուղացիներ
1381 թվական 1384 թվական Լիտվական ապստամբություն (1381–1384 թվականներ) Լիտվական մեծ իշխանություն Տևտոնական օրդեն
Սամոգիտյա
1381 թվական 1382 թվական Յունանի նվաճումը Մինի կողմից Մին դինաստիա Յուան դինաստիա
1382 թվական 1382 թվական Հարել Ֆրանսիայի թագավորություն Ֆրանսիացի գյուղացիներ
1382 թվական 1383 թվական Դիսպենսերի խաչակրաց արշավանք Ֆրանսիայի թագավորություն
Ֆլանդրիայի կոմսություն
Ավինյոնյան պապեր
Անգլիայի թագավորություն
Գենտ
Պապական մարզ
1382 թվական 1385 թվական Մեծ Լեհաստանի քաղաքացիական պատերազմ Գրժիմալա Նալենչ
1383 թվական 1385 թվական 1383–1385 թվականների ճգնաժամ Պորտուգալիայի թագավորություն
Անգլիայի թագավորություն
Կաստիլյայի թագավորություն

Ֆրանսիայի թագավորություն

1380-ական թվականներ 1390-ական թվականներից վաղ Տոխտամիշ-Թիմուրի պատերազմ Թիմուրյան դինաստիա Ոսկե հորդա
1385 թվական 1402 թվական Դոհնայի թշնամանք Մեյսենյան մարկա Դոհնայի բուրգգրաֆ
1385 թվական 1424 թվական Քառասնամյա պատերազմ Խաղաղության կողմեր՝
Ավայի թագավորություն
և
Հանտավադյան թագավորություն
1386 թվական 1404 թվական Թիմուրի ներխուժումը Վրաստան Թիմուրյան դինաստիա Վրաց թագավորություն
1387 թվական 1389 թվական Քաղաքների պատերազմ (1387–1389 թվականներ) Բավարիայի դքսություն Շվաբյան քաղաքների միություն
1399 թվական 1400 թվական Էպիֆանի ապստամբություն Անգլիայի թագավորություն Անգլիացի ապստամբներ
1399 թվական 1402 թվական Ջինգնան արշավանք Յանի արքայազն Մին դինաստիան Ցզյանվենի թագավորության ներքո

1400–1499 թվականներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սկիզբ Ավարտ Կոնֆլիկտի անուն Պատերազմող կողմեր
Հաղթող կողմ(եր) Պարտվող կողմ(եր)
1400 թվական 1400 թվական Անգլաիական ներխուժումը Շոտլանդիա Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg Շոտլանդիայի թագավորություն Անգլիայի թագավորություն
1400 թվական 1420 թվական Գլինդուրայի ապստամբություն Անգլիայի թագավորություն Ուելսցի ապստամբներ
Ֆրանսիայի թագավորություն
1402 թվական 1402 թվական Անկարայի ճակատամարտ Թիմուրիդյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն
Սատի և Դագնումի լորդություն
Դուկագջինի իշխանություն
Սերբիայի դեսպոտատ
{{{2}}} Վալախիա
1402 թվական 1413 թվական Օսմանյան միջթագավորություն Մեհմեդ I-ի ֆրակցիա Իսա Ցելեբիի ֆրակցիա
Մուսա Չելեբ ֆրակցիա
Սուլեյման Չելեբի ֆրակցիա
Մուստաֆա Չելեբի ֆրակցիա
1402 թվական 1496 թվական Կանարյան կղզիների նվաճում Արագոնի և Կաստիլիայի միություն Գուանչեր
1403 թվական 1403 թվական Փերսիի ապստամբություն Անգլիայի թագավորություն English rebels
1404 թվական 1406 թվական Պարեգրեգյան պատերազմ Արևմտյան արքունիք Արևելյան արքունիք
1405 թվական 1405 թվական Սկրոպի ապստամբություն Անգլիայի թագավորություն Անգլիացի ապստամբներ
1406 թվական 1407 թվական Մին-հոական պատերազմ Մին դինաստիա Հո դինաստիա
1407 թվական 1435 թվական Արմանյակա–բուրգունդիական քաղաքացիակամ պատերազմ

Հարուրամյա պատերազմների մաս

Արմանյակների կուսակցություն Բուրգունդիանների կուսակցություն
Անգլիա
1407 թվական 1427 թվական Չորրորդ չինական տիրապետությունը Վիետնամի վրա Մին դինաստիա Հո դինաստիա
1409 թվական 1411 թվական Լեհալիտվա–տեվտոնական պատերազմ Լեհաստանի թագավորություն
Լիտվայի մեծ դքսություն
Տևտոնական օրդեն
1410 կամ 1411 թվական 1410 կամ 1411 թվական Մին–կոտտեական պատերազմ Մին դինաստիա Կոտտեի թագավորություն
1413 թվական 1413 թվական Կաբոշենների հեղաշրջում
Հարուրամյա պատերազմների մաս
Արմանյակների կուսակցություն Կաբոշեններ
1413 թվական 1415 թվական Մեծ ֆրիսիական պատերազմ Սկիերինգերներ
Հիքերներ
հակա-Օնստասականներ
Աբդենաններ
Ֆետքիփերներ
վան Բրոնխորստներ
Օնստաս
Թոմ Բրոք
1413 թվական 1418 թվական Կորբախի թշնամություն Հենրի VII Պատբերգի լորդեր
1414 թվական 1414 թվական Սովի պատերազմ Լեհաստանի թագավորություն
Լիտվայի մեծ դքսություն
Տևտոնական օրդեն և վարձկաններ
1414 թվական 1414 թվական Օլդքասթլյան հեղաշրջում Անգլիայի թագավորություն Լոլլարդներ
1418 թվական 1427 թվական Լամ Սոնի ապստամբություն Լամ Սոն Մին դինաստիա
1419 թվական 1419 թվական Օեյի ներխուժում Սոյի տոհմ Չոսոն դինաստիա[1]
1419 թվական 1434 թվական Հուսիտյան պատերազմներ Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
Միապետականներ
Հունգարիա
Հռոմի Պապ
Վերահսկող Հուսիտներ (Ուտրակվիստներ)
Սերբիացի վարձկաններ[2]
Հուսիտներ (1419–1423 թվականներին)
Ռադիկալ Հուսիտներ (Տաբորիտներ և Օրեբիտներ) (1423–1434 թվականներին)
1420 թվական 1422 թվական Բավարիական պատերազմ Բավարիա-Լանսխուտ
Բավարյա-Մյունխեն
Բավարիա-Ինգոլշտադտ
1421 թվական 1422 թվական Օքսենի պատերազմ
Բավարիական պատերազմների մաս
Բավարիա-Լանսխուտ Հաագայի կոմսություն
1422 թվական 1422 թվական Կոնստանդնուպոլսի պաշարում (1422 թվական) Բյուզանդական կայսրություն Օսմանյան կայսրություն
1422 թվական 1430 թվական Ֆեսալոնիկի պաշարում (1422-1430 թվականներ) Օսմանյան կայսրություն Բյուզանդական կայսրություն
Վենետիկի հանրապետություն
1422 թվական 1422 թվական Գալուբյան պատերազմ Լեհաստանի թագավորություն
Լիտվայի մեծ դքսություն
{{{2}}} Մոլդովիայի իշխանություն
Տևտոնյան օրդեն և վարձկաններ և ասպետներ Եվրոպայի տարբեր մասերից
1423 թվական 1424 թվական Լ'Աքվիլայի պատերազմ Լ'Աքվիլա
Միլանի դքսություն
Նեապոլի թագավորություն
Պապական մարզեր
Բրանչո դա Մոնտոնե
1425 թվական 1453 թվական Մոսկվացիների քաղաքացիական պատերազմ Վասիլ Կույրի կուսակցություն Վասիլ Կոսոյի կուսակցություն
Դմիտրի Շեմյակայի կուսակցություն
1425 թվական 1454 թվական Լոմբարդիայի պատերազմներ Միլանի դքսություն Վենետիկի հանրապետություն
1426 թվական 1435 թվական Դանո-հանզաական պատերազմ (1426–35) Հանզա
Հոլշտայն-Ռենդսբուրգ
Կալմարյան միություն
Պոմերանիա-Բարթ
1428 թվական 1428 թվական Սյոտյոյի ապստամբություն Գյուղացիներ Սյոգունատ Մուրամատի
1428 թվական 1443 թվական Նևիլների ընտանիքի թշնամություն Ռալֆ Նևիլ Ռիչարդ Նևիլ
1431 թվական 1435 թվական Լեհա-ևտոնական պատերազմ (1431–35) Լեհաստանի թագավորություն Տևտոնական օրդե
1431 թվական 1435 թվական Առաջին Իրմանդինո Գալիցիայի պատերազմ Գյուղացիներ
1431 թվական 1435 թվական Լիտվական քաղաքացիական պատերազմ (1431–1435 թվականներ) Արևմտյան Լիտվայի մեծ դքսություն (Սամոգիտիայի ավագանի, Տրոկյան Վոյևոդեություն, Վիլնիուսի Վոյևոդեություն, Պոդլյաշե)

Լեհաստանի թագավորություն
Հուսիտներ

Արևելյան Լիտվայի մեծ դքսություն (Պոլոցկ, Վիցեբսկ, Սմոլենսկ, Կիև, Վոլինիա)

Տևտոնական օրդեն
Լիվոնյան օրդեն
Ոսկե հորդա

1432 թվական 1436 թվական Ալբանական հեղաշրջում Fictitious Ottoman flag 1.svg Օսմանյան կայսրություն Ալբանացի ապստամբներ
1434 թվական 1436 թվական Էնգելբրեկտի հեղափոխություն Շվեդացի ապստամբներ Կալմարյան միություն
1436 թվական 1437 թվական Պուկեֆեջեն Կառլ VIII Կնութսոնի կուսակցություն Էրիկ Պուկեյի կուսակցություն
1436 թվական 1449 թվական Լուչուան-Պինմյանի արշավանք Քոն-թայ Մին դինաստիա
1437 թվական 1438 թվական Տրանսիլվանիայի գյուղացիական ապստամբություն Տրանսիլվանիայի ազնվականություն Տրանսիլվանիայի գյուղացիություն
1440 թվական 1440 թվական Պրագերիա Ֆրանսիայի թագավորություն Ֆրանսիական ազնվականություն
1440 թվական 1446 թվական Հին Ցյուրիխի պատերազմ Շվեյցարիա Zurich-coat of arms.svg Ցյուրիխի իմպերիալ քաղաք
Gules a fess argent.svg Հաբսբուրգներ

Առաջնային Ավստրիա
Blason France moderne.svg Ֆրանսիա

1444 թվական 1444 թվական Տորվիոլի ճակատամարտ Լեժյան միություն Օսմանյան կայսրություն
1444 թվական 1449 թվական Զոստի թշնամանք Զոստ Դիտրիխ II Մորս
1446 թվական 1451 թվական Սաքսոնական եղբայրական պատերազմ Ֆրեդրիխ II Սաքսոնացի Ուիլյամ III Տյուրինգիացի
1446 թվական վաղ 1500-ական թվականներ Ծաղկի պատերազմ Ացտեկյան կայսրություն Տլասկալա
Չոլուլա
1449 թվական 1449 թվական Տումույան ճգնաժամ Օիրատներ Մին դինաստիա
1449 թվական 1450 թվական Առաջին մակգրաֆյան պատերազմ Wappen von Nürnberg.svg Նյուրնբերգի իմպերիալ քաղաք Wappen Brandenburg-Ansbach.svg Անսբախի իշխանություն
1449 թվական 1453 թվական Գենտի հեղաշրջում (1449–1453 թվականներ) Բուրգունդիայի դքսություն Գենտ
1449 թվական 1454 թվական Ջաֆնայի թագավորության նվաճումը Կոտտեի կողմից Կոտտեյի թագավորություն Ջաֆնայի թագավորություն
1450 թվական 1450 թվական Ջեք Կեդի ապստամբություն Անգլիայի թագավորություն Անգլիացի գյուղացիներ
1451 թվական 1455 թվական Նավառայի քաղաքացիական պատերազմ Արագոնի և Նավառայի արքա Ջոն II Կառլ, Վիաննայի արքայազն
1453 թվական 1453 թվական Կոնստանդնուպոլսի անկումը Օսմանյան կայսրություն Բյուզանդական կայսրություն
Ջենովայի հանրապետություն
1453 թվական 1454 թվական Մորեայի հեղաշրջում (1453–1454 թվականներ) Մորեայի բռնապետություն Գյուղացիներ
1453 թվական 1454 թվական Փերսի–Նևիլ թշնամանք Նևիլների տոհմ Փերսիների տոհմ
1454 թվական 1466 թվական Տասներեքամյա պատերազմ (1454–1466 թվականներ) Պրուսյան մություն

Լեհաստանի թագավորություն

Տևտոնական միաբանություն
1454 թվական 1519 թվական Ծաղկի պատերազմ Մեքսիկական կայսրություն
Տլասկալա
Չոլուլա
Հուեխեզինգո
Ատլիսկո
1455 թվական 1455 թվական Բոնվիլ–Կուրտենե թշնամանք Թոմաս դե Կուրտենեցի Ուիլյան Բոնվիլ
1455 թվական 1487 թվական Վարդերի պատերազմներ Լանկաստերների տոհմ Յորքի տոհմ
1456 թվական 1456 թվական Բելգրադի պաշարում (1456 թվական) Հունգարիայի թագավորություն
Սերբեր
Եվրոպացի խաչակիրներ
Օսմանյան կայսրություն
1456 թվական 1474 թվական Այուտյա-Լան նա պատերազմ Այուտյայի պատերազմ Լաննայի թագավորություն
1459 թվական 1463 թվական Բավարիայի պատերազմ (1459–1463 թվականներ) Բրանդենբուրգի մարկգրաֆություն Բավարիա-Լանսխուտ
1461 թվական 1461 թվական Ցաո Ցինի ապստամբություն Մին դինաստիա Ցաո Ցին
1462 թվական 1462 թվական Գիշերային հարձակում {{{2}}} Վալախիա Օսմանյան կայսրություն
1462 թվական 1472 թվական Կաստիլիայի քաղաքացիական պատերազմ {{{2}}} Արագոն Կատալանցի ապստամբներ
1464 թվական 1472 թվական Շտետինի ժառանգության համար մղվող պայքար Բրանդենբուրգի մարկգրաֆություն Պոմերանիայի դքսություն
1465 թվական 1465 թվական 1465 թվականի Մարոկոյական ապստամբություն Ֆեզի շերիֆներ Մերինիդներ
1465 թվական 1465 թվական 1465 թվականի Բալաբանի արշավանք Լեժյան միություն Օսմանյան կայսրություն
1465 թվական 1465 թվական Հանրային բարիքի պատերազմ Բուրգունդիայի դքսություն Ֆրանսիայի թագավորություն
1465 թվական 1468 թվական Լեժի պատերազմներ Բուրգունդիայի դքսություն Լեժի եպիսկոպոսություն
1467 թվական 1469 թվական Առաջին Իրմանդինո Գալիցիայի թագավորություն Գյուղացիներ
1467 թվական 1477 թվական Օնինի պատերազմ Հոսոկավա տոհմ
Հատակեյամա տոհմ
Սիբա տոհմ
Յամանա տոհմ
Օուտի տոհմ
Հատակեյամա տոհմ
1467 թվական 1479 թվական Քահանաների պատերազմ Լեհաստանի թագավորություն Վարմիայի եպիսկոպոսություն
1468 թվական 1478 թվական Բոհեմյան պատերազմ (1468–1478 թվական) Հունգարիայի թագավորություն Բոհեմիայի թագավորություն
1467 թվական 1480 թվական Դայի Վիետ - Լան Սանգ պատերազմ Դայի Վիետի դինաստիա Լան Սանգ
1470 թվական 1471 թվական Դանիա-շվեդական պատերազմ (1470–1471 թվականեր) {{{2}}} Շվեդիա {{{2}}} Դանիա
Գերամնացի ասպետներ
1470 թվական 1474 թվական Առաջին ուտրեխտյան քաղաքացիական պատերազմ Ուտրեխտյան «կեռիկներ» Ուտրեխտյան «ձողաձկներ»
1471 թվական 1471 թվական Տյամպա–վիետնամական պատերազմ (1471 թվականներ) Դայի Վիետի դինաստիա Տյամպա
1474 թվական 1477 թվական Բուրգունդիական պատերազմներ {{{2}}} Շվեցարական մություն {{{2}}} Բուրգունդիայի դքսություն
1475 թվական 1479 թվական Կատալոնիան ժառանգության համար մղվող պայքար Իզաբելայի աջակիցներ
Արագոնյան թագ
Խուաննայի աջակիցներ
Պորտուգալիայի թագավորություն
Ֆրանսիայի թագավորություն
1476 թվական 1746 թվական Մոլդովա-օսմանյան պատերազմ
1477 թվական 1488 թվական Ավստրո–հունգարական պատերազմ (1477–1488 թվականներ) Հունհգարիայի թագավորություն Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
1480 թվական 1480 թվական Հռոդոսի պաշարումը (1480 թվական) Հիվանդախնամների միաբանություն Օսմանյան կայսրություն
1480 թվական 1510 թվական Սալտպետերյան պատերազմ (Մեքսիկա) Տրասկյան մարզեր Պուրեպեչա
1481 թվական 1483 թվական Երկրորդ ուտրեխտյան քաղաքացիական պատերազմ Ուտրեխտյան «կեռիկներ» Ուտրեխտյան «ձողաձկներ»
1482 թվական 1484 թվական Ֆերարյան պատերազմ Վենետիկի հանրապետություն
Պապական մարզեր
Ֆերարյան դքսություն
Նեապոլի թագավորություն
1482 թվական 1492 թվական Գրանադայի պատերազմ Կաստիլյան թագի և Արագոնյան թագի միություն Գրանադայի էմիրություն
1483 թվական 1483 թվական Բուկինգհեմի ապստամբություն Անգլիայի թագավորություն Անգլիացի ապստամբներ
1483 թվական 1485 թվական 1483 թվականի Ֆլանդերյան ապստոմբություն Հաբսբուրգ Նիդերլանդներ Ֆլանդերցի անջատողականներ
1484 թվական 1484 թվական Միերեսյան ապստամբություն Կաստիլյան թագի և Արագոնյան թագի միություն Կատալոնացի գյուղացիներ
1485 թվական 1488 թվական Խելագար պատերազմ Ֆրանսիայի թագավորություն Բարոն ապստամբներ
1486 թվական 1486 թվական Ստաֆորդի և Լովելի ապստամբություն Անգլիայի թագավորություն Ֆրենսիս Լովել
1486 թվական 1487 թվական Սիմնելի ապստամբություն Անգլիայի թագավորություն Անգլիացի ապստամբներ
1487 թվական 1488 թվական Կագա ապստամբություն Իկկո-Իկկի
Մոտորի տոհմ
Յամագավա տոհմ
Տոգոսի տոհմ
1487 թվական 1492 թվական 1487 թվականի Ֆլանդերյան ապստոմբություն Սրբազան Հռոմեական կայսրություն Ֆլանդերցի անջատողականներ
1487 թվական 1487 թվական Ռովերետոյի պատերազմ
1489 թվական 1489 թվական 1489 թվականի Յորքշիրի ապստամբություն Անգլիայի թագավորություն Հարկային մարմիններ
1492 թվական 1494 թվական Առաջին ռուս–լիտվական պատերազմ Մոսկվայի մեծ դքսություն
Ղրիմի խանություն
Լիտվայի մեծ դքսութոյւն
Վյազմա
1493 թվական 1517 թվական Բունդուշ շարժում
1494 թվական 1498 թվական 1494–1498 թվականների իտալական պատերազմ Պապակն մարզեր
Վենետիկի հանրապետություն
Նեապոլի թագավորություն
Իսպանիա
Միլանի դքսություն
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
Ֆրանսիայի թագավորություն
1495 թվական 1497 թվական Ռուս-շվեական պատերզմ (1495–1497 թվականներ) Մոսկվայի մեծ դքսություն Դանիայի թգավարություն
Շվեդիայի թագավորություն
1497 թվական 1497 թվական Կոռնական ապստամբություն (1497 թվական) Անգլիայի թագավորություն Կոռնեցի ապստամբներ
1497 թվական 1497 թվական Երկրորդ կոռնական ապստամբություն (1497 թվական) Անգլիայի թագավորություն Կոռնեցի ապստամբներ
1497 թվական 1497 թվական Ուորբեքի ապստամբություն Անգլիայի թագավորություն Անգլիացի ապստամբներ
1499 թվական 1499 թվական Շվաբյան պատերազմ Շվեյցարական մոիթւոյւն
Գրիզոնի երեք միություններ
Շվաբիան միություն
Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
1497 թվական 1497 թվական Մելիլյայի գրավում Կաստիլյան թագի և Արագոնյան թագի միություն Մարոկկո
1499 թվական 1501 թվական Ալպուհարրիի ապստամբություն (1499–1501 թվականներ) Կաստիլյան թագի և Արագոնյան թագի միություն Գրանադայի մահմեդականներ
1499 թվական 1503 թվական Օսմանա–վենետիկյան պատերազմ (1499–1503 թվական) Օսմանյան կայսրություն Վենետիկի հանրապետություն
1506 Իսպանիա
1499 թվական 1504 թվական 1499–1504 թվականների իտալական պատերազմներ Միլանի դքսություն
Նեապոլի թագավորություն
Իսպանիա (1501 թվականից հետո)
Ֆրանսիայի թագավորություն
Վենետիկի հանրապետություն
Իսպանիա (միչև 1501 թվականը)

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Annals of King Sejong August 16, 1419 [1] "Made to take the responsibility of this defeat, 박실(朴實) was dismissed."
  2. A nagyszombati csata (Magyar Katolikus Lexikon) and Battle of Trnava (1430)