Ընթացիկ զինված հակամարտությունների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Ընթացիկ հակամարտությունների քարտեզը 2016 հունվարի դրությամբ
     Հիմնական պատերազմներ, Վերջին տարիներին 10,000-ից ավելի զոհերի թվով հակամարտություններ     Վերջին տարիներին 1,000–9,999 զոհերի թվով հակամարտություններ     Փոքր հակամարտություններ, Վերջին տարիներին 100–999 զոհերի թվով փոքր հակամարտություններ     Մանր բախումներ, 100-ից քիչ զոհերի թվով բախումներ և փոխհրձգություններ

Սա ամբողջ աշխարհում ընթացիկ ռազմական հակամարտությունների ցանկն է որի մեջ ընդգրկված են դեռ չլուծված և մինչ օրս մարդկային կորուստներ պատճառող հակամարտությունները:

Ցանկի ուղեցույց[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցանկը կազմվել է ներկա դրությամբ աշխարհում գործող հակամարտությունների մասին տեղեկություններ ստանալու համար: Ցանկում ներառված են.

  • Զինված հակամարտություններ, որտեղ օգտագործվում են զինված ուժեր երկու և ավելի կազմակերպված կառավարական կամ ոչ կառավարական ռազմական խմբերի մասնակցությամբ[1]: Ներպետական, արտապետական, ոչ պետական զինված բախումները ներառված են: Գործող քաղաքացիական ընդվզումները չեն ներառված ցանկում:

Հիմնական պատերազմներ, 10,000 և ավելի զոհեր ներկա դրությամբ կամ նախորդ տարիներին[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հետևյալ աղյուսակը ընդգրկում է վերջին տարիներին 10,000-ից ավելի զոհերի թվով հակամարտություններ

Հակամարտության սկիզբ Հակամարտություն Մայրցամաք Վայր Ընդհանուր զոհեր 2016 զոհեր 2017 զոհեր
1978 Աֆղանական պատերազմ Ասիա Աֆղանստան Աֆղանստան 1,240,000–2,000,000[2] 23,539+[n 1] 6,257[9][10][11][12][13][14]
2003 Իրաքյան պատերազմ Ասիա Իրաք Իրաք 268,000[15] 23,898+[16][17] 10,604[16]
2006 Մեքսիկական նարկոպատերազմ Հյուսիսային Ամերիկա Մեքսիկա Մեքսիկա 104,000–144,000+[18][19] 12,224[20] 9,916[21][22][23]
2011 Սիրիայի քաղաքացիական պատերազմ Ասիա Սիրիա Սիրիա 312,000–470,000[24][25][26] 49,742–60,000[27] 12,778[28][29][30][31][32]

1.000-9.999 զոհեր մահեր ներկա դրությամբ կամ նախորդ տարիներին[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հետևյալ աղյուսակում ներառված են հակամարտություններ, որոնց զոհ է դարձել ամենաքիչը 1.000 և ամենաշատը 10.000 մարդ այս կամ նախորդ օրացույցային տարվա ընթացքում: Մեկ օրուցային տարվա ընթացքում նվազագույնը 1,000 զոհ պատճառած հակամարտությունները ընդգրկված են Ուփսալայի հակամարտությունների տվյալների ծրագրի մեջ (անգլ.՝ Uppsala Conflict Data Program)[33]:

Հակամարտության սկիզբ Հակամարտություն Մայրցամաք Վայր Ընդհանուր զոհեր 2016 զոհեր 2017 զոհեր
1984 Թուրք-քրդական հակամարտություն Ասիա Թուրքիա Թուրքիա
Իրաք Իրաք
Սիրիա Սիրիա
45,000+[n 2] 1,905[38][Ն 1] 354[38][Ն 2]
1991 Սոմալիի քաղաքացիական պատերազմ Աֆրիկա Սոմալի Սոմալի
Քենիա Քենիա
500,000[39] 5,701[40][Ն 3] 2,477[41][Ն 4]
1998 Հասարակական հակամարտություններ Նիգերիայում Աֆրիկա Նիգերիա Նիգերիա 17,156[n 3] 1,407[40] 464[41]
2003 Պատերազմ Դարֆուրում Աֆրիկա Սուդան Սուդան 178,363+[46] 1,936[40] 919[41]
2009 Կրոնական հակամարտություն Նիգերիայում Աֆրիկա Նիգերիա Նիգերիա
Կամերուն Կամերուն
Նիգեր Նիգեր
Չադ Չադ
47,700+[47][48] 3,523[40][Ն 5] 1,214[41][Ն 6]
2011 Լիբիական ճգնաժամ Աֆրիկա Լիբիա Լիբիա 14,382[43][49][50] 2,865[40] 1,020[41]
2011 Եմենի ճգնաժամ Ասիա Եմեն Եմեն
Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա
9,400+[51][52]–15,500[53] 1,500[Ն 7][54][55] 818[Ն 8][56][57]
2011 Սինայի թերակղզու հակամարտություն Աֆրիկա Եգիպտոս Եգիպտոս 4,544+[43] 1,578[40] 587[41]
2011 Հարավային Կորդոֆանի հակամարտություն Աֆրիկա Սուդան Սուդան 7,000+[43][58] 1,489[40] 157[41]
2011 Էթնիկ զտումներ Հարավային Սուդանում Աֆրիկա Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան
Եթովպիա Եթովպիա
50,000+[n 4] 4,037[40][Ն 9] 2,044[41][Ն 10]

Վերջին տարիներին 100–999 զոհերի թվով[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ստորև ներկայացված աղյուսակի պետությունները վերջին տարիներին 100-ից մինչև 1,000 զոհ ունեցած երկրներն են:

Հակամարտության սկիզբ Հակամարտություն Մայրցամաք Տեղագրություն Զոհերի ընդհանուր թիվ 2015 թվականի զոհեր 2016 թվականի զոհեր
1947 Kashmir conflict Ասիա Հնդկաստան Հնդկաստան
Պակիստան Պակիստան
43,851[62]–47,000[63] 172[64] 12[n 5]
1948 Balochistan conflict Ասիա Պակիստան Պակիստան
Իրան Իրան
3,700+[66][67] 198[n 6]
1948 Internal conflict in Myanmar Ասիա Մյանմա Մյանմա 130,000[94]–210,000[95] 874[96]
1964 Colombian conflict Հարավային Ամերիկա Կոլումբիա Կոլումբիա 220,000[97] 337[98]
1964 Israeli–Palestinian conflict Ասիա Իսրայել Իսրայել
Պաղեստին Պաղեստին
24,000[99] 190[n 7] 4 [103][104]
1964 Insurgency in Northeast India Ասիա Հնդկաստան Հնդկաստան 25,000+[94] 272[105] 3[106]
1967 Naxalite–Maoist insurgency Ասիա Հնդկաստան Հնդկաստան 13,832+[107][108] 249[109] 17[110]
1969 Moro Conflict Ասիա Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ
Մալայզիա Մալայզիա
120,000[111] 152[n 8]
1989 Sectarianism in Pakistan Ասիա Պակիստան Պակիստան 5,142[126] 251[126]
1989 Xinjiang conflict Ասիա Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 860+[99] 194[n 9]
1995 Ogaden insurgency Աֆրիկա Եթովպիա Եթովպիա 1,300[138] 299-499+[139][140]
1996 Allied Democratic Forces insurgency Աֆրիկա Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 3,144[43] 391[139][141][142]
1998 Communal conflicts in Nigeria Աֆրիկա Նիգեր Նիգեր 16,025[42][139][44] 846[139]
2002 Insurgency in the Maghreb Աֆրիկա Ալժիր Ալժիր
Թունիս Թունիս
2,803[43] 271[143][n 10]
2003 War in Darfur Աֆրիկա Սուդան Սուդան 178,363+[148] 981[139]
2004 Kivu conflict Աֆրիկա Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն
Բուրունդի Բուրունդի
1,600,000[149] 787[43] 6 [150]
2009 Sudanese nomadic conflicts Աֆրիկա Սուդան Սուդան 5,000+[փա՞ստ] 926[139]
2009 Insurgency in the North Caucasus Europe Ռուսաստան Ռուսաստան 3,216[151] 225[152][153][154][155][156]
2012 Central African Republic conflict Աֆրիկա Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 6,295[43][139] 475[139]
2012 Northern Mali conflict Աֆրիկա Մալի Մալի 829–2,416+[n 11] 411[n 12]
2013 Insurgency in Egypt Աֆրիկա Եգիպտոս Եգիպտոս 582 [139] 284 [139] 4[180][181]
2015 Burundian unrest Աֆրիկա Բուրունդի Բուրունդի 467 467 [n 13] 1[n 14]

Վերջին տարիներին 100-ից քիչ զոհերի թվով[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հետևյալ ցանկի հակամարտությունների արդյունքում վերջին տարիներին զոհվել է 1-ից մինչև 100 մարդ:

Հակամարտության սկիզբ Հակամարտություն Մայրցամաք Տեղագրություն Զոհերի ընդհանուր թիվ 2015 թվականի զոհեր 2016 թվականի զոհեր
1922 Արաբական անջատվողականությունը Խոզեստանում Ասիա Իրան Իրան 199-338[փա՞ստ] 6+[192][193][194]
1960 South Thailand insurgency Ասիա Թաիլանդ Թաիլանդ 6,100+[195] 67[n 15]
1963 West Papua conflict Ասիա Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 150,000[n 16] 9[207][208][209][210]
1969 CPP-NPA-NDF rebellion Ասիա Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 43,388+[211] 39[n 17]
1975 Cabinda War Աֆրիկա Անգոլա Անգոլա 30,000[222] 1[223]
1980 Internal conflict in Peru Հարավային Ամերիկա Պերու Պերու 70,000[224] 1[225]
1987 LRA insurgency Աֆրիկա Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն
Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն
Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան
100,000+[226] 55[139][227]
1988 Nagorno-Karabakh conflict Ասիա Հայաստան Հայաստան
Ադրբեջան Ադրբեջան
27,287+[n 18] 59[n 19]
1989 Internal conflict in Bangladesh Ասիա Բանգլադեշ Բանգլադեշ 1,266[242][243] 59[242][243] 5[242][243]
1992 OLF insurgency Աֆրիկա Եթովպիա Եթովպիա 1,300[138] 87[43] 2[n 20]
1995 Second Afar insurgency Աֆրիկա Էրիթրեա Էրիթրեա
Եթովպիա Եթովպիա
2,000[փա՞ստ] 91[43]
1999 Ituri conflict Աֆրիկա Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 60,000+[245] 89[n 21]
2004 Iran–PJAK conflict Ասիա Իրան Իրան 661-937 24–58+[n 22]
2004 Conflict in the Niger Delta Աֆրիկա Նիգերիա Նիգերիա 4,000+[266] 3[139]
2011 Syrian Civil War spillover in Lebanon Ասիա Լիբանան Լիբանան 766+[փա՞ստ] 91+[n 23] 4[278]
2013 RENAMO insurgency Աֆրիկա Մոզամբիկ Մոզամբիկ 232[43][279] 57[139][280][281][282]

Զոհերի թիվ ըստ երկրի[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս բաժինը արտացոլում է ռազմական հակամարտությունների զոհերի թիվը ըստ երկրի 2013, 2014 և 2015 թվականներին 2014 և 2015 թվականներին ավելի քան 1,000 զոհ ունեցած երկրները ընդգրկված են աղյուսակի մեջ և համեմատության համար ներկայացված են 2013 թվականի համանման տվյալները:

Ամենաշատ զոհ ունեցած երկրները 2013, 2014 և 2015 թվականներին
2013[283][43] 2014[283][43] 2015
Rank Երկիր Զոհերի թիվ Երկիր Զոհերի թիվ Երկիր Զոհերի թիվ
1 Սիրիա Սիրիա 73,447 Սիրիա Սիրիա negative increase76,021 Սիրիա Սիրիա positive decrease55,219
2 Մեքսիկա Մեքսիկա 11,324[284][285] Իրաք Իրաք negative increase21,073 Աֆղանստան Աֆղանստան negative increase36,345
3 Աֆղանստան Աֆղանստան 10,172 Աֆղանստան Աֆղանստան negative increase14,638 Իրաք Իրաք negative increase22,806
4 Իրաք Իրաք 9,742 Նիգերիա Նիգերիա negative increase11,360 Նիգերիա Նիգերիա positive decrease10,677
5 Սուդան Սուդան 6,816 Մեքսիկա Մեքսիկա positive decrease7,504[286] Մեքսիկա Մեքսիկա positive decrease6,028
6 Պակիստան Պակիստան 5,739 Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան negative increase6,389 Եմեն Եմեն negative increase5,844
7 Նիգերիա Նիգերիա 4,727 Պակիստան Պակիստան positive decrease5,496 Պակիստան Պակիստան positive decrease4,612[287]
8 Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան 4,168 Ուկրաինա Ուկրաինա negative increase4,771 Ուկրաինա Ուկրաինա positive decrease4,344
9 Սոմալի Սոմալի 3,153 Սոմալի Սոմալի negative increase4,447 Սոմալի Սոմալի positive decrease4,096
10 Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 2,364 Սուդան Սուդան positive decrease3,892 Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան positive decrease3,184
11 Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 1,976 Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն negative increase3,347 Սուդան Սուդան positive decrease3,182
12 Հնդկաստան Հնդկաստան 885 Լիբիա Լիբիա negative increase2,825 Եգիպտոս Եգիպտոս negative increase2,844
13 Մալի Մալի 870 Իսրայել Իսրայել/Պաղեստին Պաղեստին negative increase2,365 Լիբիա Լիբիա positive decrease2,705
14 Եգիպտոս Եգիպտոս 730 Եմեն Եմեն negative increase1,500 Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն negative increase1,692
15 Քենիա Քենիա 705 Կամերուն Կամերուն negative increase1,366 Կամերուն Կամերուն negative increase1,415
16 Լիբիա Լիբիա 643 Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն positive decrease1,235 Նիգեր Նիգեր negative increase992
17 Եմեն Եմեն 600 Եգիպտոս Եգիպտոս negative increase1,176 Մյանմա Մյանմա negative increase874

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «How is the Term "Armed Conflict" Defined in International Humanitarian Law?»։ International Committee of the Red Cross։ March 2008։ Վերցված է 1 February 2015 
  2. «Russia at War: From the Mongol Conquest to Afghanistan, Chechnya, and Beyond ...»։ Վերցված է 19 February 2015 
  3. «Terror Attacks Down, Casualties Up in First Six Months of 2016: Report»։ Tolo News։ 18 July 2016 
  4. «Afghan Civilian Casualty Toll Up By 82% in July»։ Tolo News։ 7 August 2016 
  5. «Security Incidents Down By Fifteen Percent In September»։ Tolo News։ 8 October 2016 
  6. «October Deadliest Month In Past Two Years: Study»։ Tolo News։ 12 November 2016 
  7. «Security Incidents Drop By 20 Percent in November: Survey»։ Tolo News։ 9 December 2016 
  8. «Military Operations Decreased By 17 Percent In December»։ Tolo News։ 13 January 2017 
  9. «January toll: 1,300 people killed and wounded in 137 attacks»։ Pajhwok։ 7 February 2017 
  10. «February: 1,400 killed & wounded in 139 attacks» 
  11. «March proves brutal than February, 984 killed» 
  12. «April saw Afghan conflict killing nearly 1,500»։ www.pajhwok.com 
  13. «3,000 people suffered casualties in May attacks»։ www.pajhwok.com 
  14. «June attacks leave over 1,600 killed & wounded in Afghanistan»։ www.pajhwok.com 
  15. «Iraq Body Count» 
  16. 16,0 16,1 «Iraq Body Count»։ IBC։ Վերցված է 8 January 2017 
  17. «Casualty Figures»։ United Nations Iraq 
  18. Library C. N. N.։ «Mexico Drug War Fast Facts - CNN.com»։ CNN։ Վերցված է 27 June 2016 
  19. «Counting Mexico's drug victims is a murky business» 
  20. «50 meses del sexenio de Peña: 41 mil 677 ejecuciones»։ 22 February 2017 
  21. «Mexico’s Worsening War without a Namedate=15 June 2017» 
  22. «Mexico sees 2,020 killings in March, worst month since 2011»։ Fox 6 News։ 21 April 2017։ Վերցված է 24 April 2017 
  23. «Gewalt in Mexiko eskaliert» (գերմաներեն)։ 21 June 2017 
  24. «Report on Syria conflict finds 11.5% of population killed or injured»։ theguardian.com (The Guardian)։ 11 February 2016։ Վերցված է 13 February 2016 
  25. «Alarmed by Continuing Syria Crisis, Security Council Affirms Its Support for Special Envoy's Approach in Moving Political Solution Forward»։ United Nations։ 17 August 2015 
  26. «About 3 millions and half killed and wounded since the beginning of the Syrian Revolution»։ Syriahr։ 16 October 2015 
  27. Master։ «About 60 thousand were killed in 2016 and we still wait for an international trial for the criminals»։ Syrian Observatory For Human Rights։ Վերցված է 31 December 2016 
  28. Suleiman Ossama (2 January 2017)։ «In the lowest monthly death toll in 4 years, less than 2000 persons killed and about third of them are civilians, during the first month of 2017»։ SOHR։ SOHR։ Վերցված է 2 January 2017 
  29. «The Syrian Observatory for Human Rights documented the death of 2854 persons during the month of February of 2017.»։ SOHR։ 1 March 2017։ Վերցված է 1 March 2017 
  30. «858 children, citizen women and men are among more than 2800 persons killed in March 2017»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-04-01-ին 
  31. «About 2800 persons including 938 children, citizen women and men were killed in April 2017»։ SOHR. 
  32. «Despite the truce, the month of May takes the lives of about 980 civilians including 87 persons killed in the “de-escalation zones”»։ SOHR 
  33. «Definitions Uppsala Conflict Data Program»։ Uppsala Conflict Data Program։ Արխիվացված օրիգինալից 25 October 2010-ին։ Վերցված է 4 May 2009 
  34. «Turkish jets attack PKK militants»։ Արխիվացված է օրիգինալից 14 March 2012-ին 
  35. Los Angeles Times TURKEY: Kurdish teenager convicted as terrorist for attending demonstration
  36. «Humanitarian Law Project v. U.S. Dept. of Justice» (PDF)։ Վերցված է 21 March 2011 
  37. «Turkey, US, and the PKK»։ Kurdishaspect.com։ Վերցված է 21 March 2011 
  38. 38,0 38,1 «Turkey's PKK Conflict:The Rising Toll»։ International Crisis Group։ 22 February 2017 
  39. «Twentieth Century Atlas – Death Tolls and Casualty Statistics for Wars, Dictatorships and Genocides»։ Necrometrics։ Վերցված է 19 February 2015 
  40. 40,0 40,1 40,2 40,3 40,4 40,5 40,6 40,7 Քաղվածելու սխալ՝ Սխալ <ref> պիտակ՝ ACLED2016 անվանումով ref-երը տեքստ չեն պարունակում:
  41. 41,0 41,1 41,2 41,3 41,4 41,5 41,6 41,7 «Realtime Data (2017)»։ ACLED 
  42. 42,0 42,1 John Campbell։ «Nigeria Security Tracker»։ Council on Foreign Relations։ Վերցված է 9 January 2014 
  43. 43,00 43,01 43,02 43,03 43,04 43,05 43,06 43,07 43,08 43,09 43,10 43,11 43,12 43,13 43,14 «ACLED Version 6 (1997–2015)»։ Armed Conflict Location & Event Data Project։ Վերցված է 13 January 2015 
  44. 44,0 44,1 «Social Violence in Nigeria»։ Connect SAIS Africa։ Վերցված է 11 July 2015 
  45. «Nigeria: Police Lose 6 As Herdsmen Behead Woman, Kill 30 in 3 Years»։ allAfrica։ Վերցված է 14 May 2015 
  46. Degomme, Olivier & Guha-Sapir, Debarati (23 January 2010)։ «Patterns of mortality rates in Darfur conflict»։ The Lancet։ Վերցված է 3 July 2013 
  47. «Global Conflict Tracker»։ Վերցված է 14 February 2017 
  48. «Have over 13,000 people been killed in Nigeria's insurgency? The claim is broadly correct»։ Africa Check։ 14 October 2014  "The available data suggests that as few 9,000 and as many as 17,500 people have died in the insurgency. The latter figure includes killings by both Boko Haram and the Nigerian military."
  49. «Libyan revolution casualties lower than expected, says new government»։ The Guardian։ 8 January 2013  "4,700 rebel supporters died and 2,100 are missing, with unconfirmed similar casualty figures on the opposing side"
  50. Kuperman Alan։ «Obama's Libya Debacle»։ Foreign Affairs։ March/April 2015  "the conflict killed at least 500 people a year in 2012 and 2013"
  51. «Yemen says 1,480 killed since beginning of unrest»։ Stars and Stripes։ 2 October 2011 
  52. «Yemen in 2014: 1500 Killed as Extremist Shiites took over Gov't, battled al-Qaeda: What Next?»։ Informed Comment։ 31 December 2014 
  53. Anadolu Ajansı (c) 2011։ «7,700 Yemenis killed in 2014»։ Վերցված է 10 January 2015 
  54. «Humanitarian Bulletin Yemen»։ OCHA։ 31 December 2016 
  55. «Yemen Houthi Rocket Attack Kills Two Girls in Saudi Arabia»։ 28 August 2016 
  56. «Humanitarian Bulletin Yemen»։ OCHA։ 7 June 2017 
  57. «Report: Yemenis’ retaliatory attacks leave 119 Saudi soldiers dead in 2017»։ PressTV։ 5 April 2017 
  58. «Database – Uppsala Conflict Data Program (UCDP)»։ Վերցված է 26 February 2015 
  59. «New Estimate Sharply Raises Death Toll in South Sudan»։ New York Times։ 9 January 2014 
  60. «50,000 and not counting: South Sudan's war dead»։ MSN։ 16 November 2014։ Արխիվացված է օրիգինալից 14 December 2014-ին  "The International Crisis Group (ICG), a conflict think-tank, estimates at least 50,000 people have already died but it admits the true figure could even be double that."
  61. Reuters Editorial (3 March 2016)։ «U.N. official says at least 50,000 dead in South Sudan war»։ Reuters։ Վերցված է 24 March 2016 
  62. «Annual Fatalities in violence by terrorist»։ Վերցված է 26 December 2014 
  63. «India revises Kashmir death toll to 47,000»։ Hindustan Times։ Վերցված է 5 December 2014 
  64. «Annual Fatalities in violence by terrorist»։ Վերցված է 16 December 2015 
  65. http://www.huffingtonpost.in/2016/01/04/pathankot-attack-casualti_n_8908770.html Pathankot Attack: Government Says High Casualties Despite Advance Intelligence Is 'Not A Lapse' (Huffington Post India, Jan 4, 2016]
  66. «Balochistan Assessment – 2015»։ Վերցված է 26 February 2015 
  67. FULCHER Ray։ «[Europe Solidaire Sans Frontières] Balochistan: Pakistan's internal war»։ Վերցված է 26 February 2015 
  68. Syed Ali Shah։ «FC captain killed in Balochistan explosion»։ Վերցված է 26 February 2015 
  69. «PressTV-Terrorists kill 8 Iranian border guards»։ Վերցված է 9 April 2015 
  70. «Pakistan forces kill four Baloch insurgents in Karachi raid»։ Zee News։ Վերցված է 12 June 2015 
  71. «Balochistan insurgency: Seven insurgents killed in Dera Bugti clash»։ The Express Tribune։ Վերցված է 12 June 2015 
  72. «Tackling insurgency: 15 militants killed in Balochistan raids»։ The Express Tribune։ Վերցված է 12 June 2015 
  73. «29 militants killed in Baluchistan operation»։ The Nation։ 22 May 2015։ Վերցված է 12 June 2015 
  74. «After Pakistan bus attack, fears of worsening insurgency»։ The Hindu։ Associated Press։ Վերցված է 12 June 2015 
  75. «Up to 20 killed in clashes between separatist groups in Dera Bugti»։ The Express Tribune 
  76. «Four Policemen Killed In Southwest Pakistan»։ RadioFreeEurope/RadioLiberty 
  77. «Five Baloch militants killed in gunfights»։ The Express Tribune 
  78. Mohsin Ali, Correspondent։ «Soldiers kill three militants in Quetta»։ gulfnews.com 
  79. «Pakistan: At least 1 killed, 16 injured in Balochistan blast»։ http://www.hindustantimes.com/ 
  80. «Radio Pakistan»։ radio.gov.pk։ Վերցված է 6 August 2015 
  81. «Two suspected militants killed during search op in Balochistan's Noshki district»։ aninews.in։ Վերցված է 6 August 2015 
  82. «Nine alleged militants killed, five held in Balochistan search operation»։ The Express Tribune։ Վերցված է 6 August 2015 
  83. «Balochistan: Five killed in Pasni military operation, dozens abducted» 
  84. «Two killed as militants attack Jiwani airport in Balochistan» 
  85. «Two bullet-ridden bodies found in Kych Balochistan»։ Վերցված է 24 October 2015 
  86. «Balochistan: Tortured dead body of abducted Baloch activist found in Turbat»։ Վերցված է 24 October 2015 
  87. «Balochistan insurgency: Militants attack Bizenjo’s village in Awaran»։ The Express Tribune։ 13 September 2015։ Վերցված է 24 October 2015 
  88. «Balochistan: 10 Baloch killed and several abducted during Kalat operation»։ Balochwarna։ 1 November 2015 
  89. «Balochistan: 8 Pakistan security forces personnel killed in Nushki»։ Balochwarna։ 15 November 2015 
  90. «Balochistan: Bodies of four previously missing Baloch thrown form a helicopter in Mashky»։ Balochwarna։ 20 November 2015 
  91. «Pakistan army kills 13 militants in restive Balochistan»։ The Indian Express։ 15 December 2015։ Վերցված է 16 December 2015 
  92. «One killed in attack on Balochistan Levies check post»։ The Express Tribune։ 15 December 2015։ Վերցված է 16 December 2015 
  93. «Two National Party leaders among seven killed in Balochistan»։ Վերցված է 16 December 2015 
  94. 94,0 94,1 «Modern conflicts database: alternative estimates for death tolls» (PDF)։ University of Massachusetts Amherst, Political Economy Research Institute։ April 2007։ Վերցված է 21 March 2011 
  95. «De re militari: muertos en Guerras, Dictaduras y Genocidios»։ Վերցված է 22 October 2014 
  96. 96,0 96,1 «ACLED Asia Data Release»։ ACLED։ 30 November 2015 
  97. «Report says 220,000 died in Colombia conflict»։ Al Jazeera։ 25 July 2013 
  98. «Logros de la Política Integral de Seguridad y Defensa para la Prosperidad» (Spanish)։ mindefensa.gov.co 
  99. 99,0 99,1 Marshall Monty G. (16 April 2015)։ «Major Episodes of Political Violence 1946–2014»։ Center for Systemic Peace։ Վերցված է 26 April 2015 
  100. «Fatalities after operation Cast Lead»։ B'Tselem - The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories։ Վերցված է 18 September 2015 
  101. «Victims of Palestinian Violence and Terrorism since September 2000»։ Ministry of Foreign Affairs (Israel)։ Վերցված է 8 December 2015 
  102. «Palestine: Israeli army kills young Palestinian in Jerusalem»։ The Muslim News։ 27 December 2015։ Վերցված է 31 December 2015 
  103. http://www.reuters.com/article/us-israel-palestinians-idUSKBN0UJ0JX20160105
  104. «Three Palestinians who tried to stab Israeli soldiers shot dead: army»։ Reuters։ 7 January 2016։ Վերցված է 7 January 2016 
  105. «Fatalities in Terrorist Violence in India's Northeast ::South Asia Terrorism portal»։ Վերցված է 16 December 2015 
  106. http://www.satp.org/satporgtp/countries/india/database/fatalitiesnorteast2006.htm
  107. Al Jazeera Correspondent։ «India's Silent War»։ Վերցված է 26 February 2015 
  108. cover(չաշխատող հղում)
  109. «Fatalities in Left-wing Extremism : 2005–2015»։ Վերցված է 21 November 2015 
  110. http://www.satp.org/satporgtp/countries/india/maoist/data_sheets/fatalitiesnaxal05-11.htm
  111. «The Mindanao Conflict in the Philippines: Roots, Costs, and Potential Peace Dividend» (PDF)։ Վերցված է 21 March 2011 
  112. «Iqbal justifies attack; toll soars to 49»։ Philstar։ 27 January 2015։ Վերցված է 27 January 2015 
  113. «Two dead in Philippines blast»։ The New Zealand Herald։ Վերցված է 30 January 2015 
  114. «1 soldier killed, 8 wounded in S. Philippine bomb explosion»։ xinhuanet.com։ Վերցված է 9 July 2015 
  115. «2 soldiers killed in BIFF attack»։ philstar.com։ Վերցված է 9 July 2015 
  116. «2 civilians dead in latest BIFF attack»։ philstar.com։ Վերցված է 9 July 2015 
  117. «Crisiswatch»։ 1 September 2015 
  118. «Abu Sayyaf blamed for Zamboanga bus blast that killed 1, hurt 31»։ 19 September 2015 
  119. «Abu Sayyaf leader killed, 3 soldiers hurt in Basilan clash»։ philstar.com։ Վերցված է 22 November 2015 
  120. «2 killed in Cotabato dawn attack blamed on rido»։ MindaNews։ Վերցված է 22 November 2015 
  121. «Malaysian man held by militants in Philippines killed»։ BBC World։ Վերցված է 6 December 2015 
  122. «Eight Islamic State supporters killed in clash with military in southern Philippines, officials say»։ ABC Australia։ Վերցված է 6 December 2015 
  123. «Philippine military says 26 militants killed in offensive»։ Yahoo։ Վերցված է 29 December 2015 
  124. «14 dead as Islamic rebels attack in Philippines»։ USA Today 
  125. «Philippines: Abu Sayyaf attack outpost, kill 2 marines»։ newsfultoncounty.com 
  126. 126,0 126,1 «Sectarian Violence in Pakistan»։ Վերցված է 4 August 2015 
  127. «Police in China shoot dead six in restive Xinjiang»։ Reuters։ Վերցված է 20 January 2015 
  128. «Hacking, Shooting Incident Leaves 17 Dead in Xinjiang's Aksu Prefecture»։ RFA։ Վերցված է 2 May 2015 
  129. «Chinese Police Shoot Seven Uyghurs Dead Following Fatal Xinjiang Knife Attack»։ RFA։ Վերցված է 2 May 2015 
  130. «Chinese Authorities Kill Three, Jail Two Members of Uyghur Family in ‘Anti-Terror’ Raids»։ RFA։ Վերցված է 4 June 2015 
  131. «Six Uyghurs Die in Village Police Operation in Xinjiang»։ RFA։ Վերցված է 4 June 2015 
  132. «Six Dead, Four Injured in Two Successive Suicide Attacks in China’s Xinjiang»։ RFA։ Վերցված է 4 June 2015 
  133. «Chinese Police Shoot Two Uyghurs Dead in Xinjiang Bomb Attack»։ RFA։ Վերցված է 4 June 2015 
  134. «At Least Eight Uyghurs Shot Dead by Chinese Authorities in Xinjiang»։ RFA։ Վերցված է 9 July 2015 
  135. «At Least 18 Dead in Ramadan Attack on Police Checkpoint in Xinjiang»։ RFA։ Վերցված է 9 July 2015 
  136. «Three 'Xinjiang terrorists' shot dead by police in China»։ BBC News։ Վերցված է 6 August 2015 
  137. «China Says Kills 28 Suspects in Xinjiang Coal Mine Attack After 56-day Manhunt»։ RFA։ 20 November 2015 
  138. 138,0 138,1 «UCDP Conflict Encyclopedia: Ethiopia»։ Uppsala Conflict Data Program։ Վերցված է 2 February 2015 
  139. 139,00 139,01 139,02 139,03 139,04 139,05 139,06 139,07 139,08 139,09 139,10 139,11 139,12 139,13 139,14 Քաղվածելու սխալ՝ Սխալ <ref> պիտակ՝ ACLED2015 անվանումով ref-երը տեքստ չեն պարունակում:
  140. UNPO. "In the few days between 26 May 2015 and today, hundreds of people were killed and whole villages were burned near the Shilaabo district in Ogaden, alongside the border with Somalia. The heinous acts were perpetrated by the Liyu police," [1]
  141. «Machete attack kills 23 in DR Congo»։ Business Recorder։ Վերցված է 19 February 2015 
  142. «Eight killed in attack by Ugandan rebels in Democratic Republic of Congo - UPI.com»։ UPI։ Վերցված է 24 October 2015 
  143. «ACLED Realtime Data (2015)»։ Armed Conflict Location & Event Data Project։ Վերցված է 7 January 2016 162 killed in Tunisia, 109 in Algeria
  144. «Tunisian army kills two Islamist militants near Algerian border»։ Reuters։ Վերցված է 11 March 2015 
  145. «Thousands of Tunisians, leaders march after Bardo attack»։ Reuters։ 29 March 2015 
  146. «Algerian army kills four militants east of Algiers: ministry»։ Վերցված է 19 April 2015 
  147. «Militants ambush Algerian army, kill 11 soldiers»։ Վերցված է 18 July 2015 
  148. Degomme, Olivier & Guha-Sapir, Debarati (23 January 2010)։ «Patterns of mortality rates in Darfur conflict»։ The Lancet։ Վերցված է 3 July 2013 
  149. «Twentieth Century Atlas – Death Tolls»։ Վերցված է 19 February 2015 
  150. «Six killed in unrest in Sudan's Darfur, says local official»։ Ynet։ 11 January 2016։ Վերցված է 12 January 2016 
  151. «Infographics. Total number of victims in Northern Caucasus in 2010–2014 under the data of the Caucasian Knot»։ Caucasian Knot։ 19 February 2015 
  152. «Caucasian Knot – Infographics. Statistics of victims in Northern Caucasus in Quarter 1 of 2015 under the data of the Caucasian Knot»։ Caucasian Knot։ Վերցված է 22 May 2015 
  153. «Caucasian Knot – Infographics. Statistics of victims in Northern Caucasus in Quarter 2 of 2015 under the data of the Caucasian Knot»։ Caucasian Knot։ Վերցված է 24 July 2015 
  154. «Caucasian Knot – Infographics. Statistics of victims in Northern Caucasus in Quarter 3 of 2015 under the data of the Caucasian Knot»։ Caucasian Knot։ Վերցված է 29 October 2015 
  155. «Caucasian Knot – Infographics. Statistics of victims in Northern Caucasus in October of 2015 under the data of the Caucasian Knot»։ Caucasian Knot։ Վերցված է 18 November 2015 
  156. «Infographics. Statistics of victims in Northern Caucasus in November 2015 under the data of the Caucasian Knot»։ Caucasian Knot։ Վերցված է 30 December 2015 
  157. «Fierce clashes between Malian army and Tuareg rebels kill 47»։ The Daily Telegraph (London)։ 19 January 2012 
  158. «Making sense of Mali»։ Haaretz.com։ 12 April 2012։ Վերցված է 26 February 2015 
  159. 159,0 159,1 «Heavy fighting in north Mali, casualties reported»։ Reuters։ 17 February 2012 
  160. Jeremy Keenan։ «Mali's Tuareg rebellion: What next?»։ Վերցված է 26 February 2015 
  161. «France bombs Mali rebels, African states ready troops»։ Reuters։ 12 January 2013 
  162. «Over 100 dead in French strikes and fighting in Mali»։ Reuters։ 12 January 2013 
  163. «Ten Chadian soldiers killed fighting Islamists in Mali»։ Reuters։ 24 February 2013 
  164. «French soldier killed in Mali, 20 rebels dead»։ Reuters։ 19 February 2013 
  165. «Malijet Guerre au Mali : Au moins 1 mort dans les rangs des Togolais Mali Bamako»։ Վերցված է 26 February 2015 
  166. «UPDATE 2-Mali says 20 rebels killed, thousands flee»։ Reuters։ 5 February 2012 
  167. AFP: Mali: au moins 35 morts dans les affrontements islamistes/Touareg à Gao (չաշխատող հղում)
  168. AFP: Islamists seize north Mali town, at least 21 dead in clashes (չաշխատող հղում)
  169. «Africa – New fighting breaks out in northern Mali»։ France 24։ Վերցված է 26 February 2015 
  170. AFP: North Mali clashes kill dozens, some unarmed: source (չաշխատող հղում)
  171. «Mayor of Mali town killed as clashes and abuses spike in north»։ Վերցված է 10 January 2015 
  172. «Mali jihadists attack town, army soldiers flee after 2 dead»։ Վերցված է 10 January 2015 
  173. «BBC News – Malian town of Nampala attacked by Islamist militants»։ BBC News։ Վերցված է 10 January 2015 
  174. «Chadian peacekeeper killed in attack on U.N. base in northern Mali»։ Reuters։ Վերցված է 20 January 2015 
  175. «Dutch UN troops carry out air strike on Mali rebels: sources»։ The Daily Star Lebanon։ 20 January 2015։ Վերցված է 20 January 2015 
  176. «Nine soldiers killed in rebel attack in Mali: defense ministry»։ Reuters։ Վերցված է 22 May 2015 
  177. «11 dead after Mali separatists launch central region attack – US News»։ US News & World Report։ Վերցված է 22 May 2015 
  178. «Gunmen kill 10 in attack on village in Mali – army spokesman»։ Yahoo News via Reuters։ Վերցված է 9 August 2015 
  179. Kaplan Sarah, Murphy Brian (20 November 2015)։ «Gunmen attack luxury hotel in Mali capital, take 170 hostages»։ The Washington Post։ Վերցված է 20 November 2015 
  180. «Egypt attack: Three tourists stabbed at Hurghada hotel»։ BBC News։ 9 January 2016։ Վերցված է 13 January 2016 
  181. «Gunmen kill Egyptian police colonel, conscript»։ The Times of Israel։ 9 January 2016։ Վերցված է 13 January 2016 
  182. «77 civilians killed in Burundi unrest, says rights activist – US News»։ US News & World Report։ Վերցված է 11 September 2015 
  183. 183,0 183,1 «Three killed in Burundi’s presidential election»։ thestar.com։ 21 July 2015։ Վերցված է 11 September 2015 
  184. «Six killed in gun battles as Burundi awaits controversial vote results»։ Telegraph.co.uk։ 1 July 2015։ Վերցված է 11 September 2015 
  185. «Burundi president's ally killed in drive-by shooting»։ Վերցված է 24 October 2015 
  186. Desire Nimubona։ «Five government officials in Burundi killed»։ The M&G Online։ Վերցված է 11 September 2015 
  187. «Former army chief Bikomagu shot dead in Burundi capital»։ Վերցված է 11 September 2015 
  188. «4 killed in apparent revenge attack in Burundi capital»։ Yahoo News։ 19 August 2015։ Վերցված է 11 September 2015 
  189. «UPDATE 1-Burundi violence leaves more than a dozen dead, U.N. worried»։ Reuters։ 28 October 2015։ Վերցված է 28 October 2015 
  190. Jessica Elgot։ «Burundi: 87 killed in worst violence since April coup attempt»։ the Guardian։ Վերցված է 16 December 2015 
  191. One dead, dozen hurt in Burundi grenade attacks: police (AFP, Jan 1, 2016)
  192. Hurriyet Daily News. Football riots reflect discontent in Iran's predominantly Arab Khuzestan. [2]
  193. PressTV. 3 Iranian police killed in terrorist attack attack. attack
  194. PressTV. Iran arrests perpetrators behind terrorist attack in Khuzestan. [3]
  195. «Seven injured in explosion near hospital in southern Thailand»։ Patanipost.net։ Վերցված է 14 October 2014 
  196. «A look at southern Thailand′s smoldering insurgency – Asia – DW.COM – 20.07.2015»։ DW.COM։ Վերցված է 6 August 2015 
  197. «Thailand: Muslim insurgents leader killed in clash» 
  198. «Thailand: Muslim leader shot dead in Pattani» 
  199. «Thailand: 3 shot dead in Muslim majority south» 
  200. «Guard killed by suspected insurgents in southern Thailand» 
  201. «Four die in southern Thailand bombing» 
  202. http://www.presstv.ir/Detail/2015/11/13/437440/Thailand-Pattani-Khok-Pho-Yala-Narathiwat-Songkhla
  203. «Thailand: Muslim Thai officer killed in blast at cemetery - The Muslim News»։ The Muslim News։ Վերցված է 16 December 2015 
  204. Free West Papua(չաշխատող հղում)
  205. Welcome to West Papua's War with Indonesia – Newsweek and The Daily Beast (չաշխատող հղում)
  206. «Autonomy isn't independence»։ Վերցված է 26 February 2015 
  207. «Another military shooting at Papua rally»։ Radio New Zealand։ 22 March 2015։ Վերցված է 11 September 2015 
  208. «Pacific News Minute: Unrest in West Papua After Police Shooting»։ 1 October 2015 
  209. «Casualties in West Papua on Flag Day»։ Radio New Zealand։ 3 December 2015։ Վերցված է 16 December 2015 
  210. Attackers kill 3 policemen in Indonesia's Papua province (AP)
  211. «BBC NEWS – Asia-Pacific – Guide to the Philippines conflict»։ Վերցված է 8 February 2015 
  212. «The Peninsula Qatar – 5 NPA rebels killed in Surigao»։ Վերցված է 30 January 2015 
  213. «Paquibato NPA ambush kills army soldier»։ Davao Today։ 28 January 2015։ Վերցված է 1 February 2015 (չաշխատող հղում)
  214. «Two jail guards killed, two NPA rebels rescued in Surigao Del Sur ambush»։ GMA News Online։ Վերցված է 22 May 2015 
  215. «Maoist rebels kill three Mindanao militiamen»։ Gulf Today։ 22 July 2015։ Վերցված է 8 August 2015 
  216. «3 soldiers dead, 13 others injured in NPA ambush in Kalinga»։ cnn։ Վերցված է 6 August 2015 
  217. «Philippine rebel ambush leaves five dead»։ arabnews.com։ Վերցված է 8 August 2015 
  218. «5 NPA rebels die, 2 soldiers hurt in Bukidnon clash» 
  219. Edwin Fernandez։ «Reds, Moro rebs find common enemy: Drugs»։ inquirer.net։ Վերցված է 22 November 2015 
  220. «11 soldiers killed, 9 wounded in Bicol clashes; NDF reports 18 encounters in 5 provinces»։ InterAksyon.com։ Վերցված է 22 November 2015 
  221. http://gulftoday.ae/portal/3fcbb808-ad46-4ab3-960d-f34f37452cc8.aspx
  222. «Angola-Cabinda(1994–2006)»։ Project Ploughshares։ Վերցված է 26 February 2015 
  223. «Nzita Tiago, presidente da FLEC quer negociar com José Eduardo dos Santos»։ RFI։ Վերցված է 24 October 2015 
  224. «Peru Shining Path Arrests: 24 Seized»։ BBC։ Վերցված է 9 December 2014 
  225. «Guerrilla ambush kills soldier in central Peru»։ Peru Reports։ Վերցված է 11 September 2015 
  226. «Uganda (1987– 2010)»։ Վերցված է 26 February 2015 
  227. «LRA Crisis Tracker» 
  228. de Waal, 2003, էջ 285
  229. Winds of Change in Nagorno Karabakh. Euronews. 28 November 2009.
  230. «SOFA not sitting well in Iraq»։ Asia Times։ 2 December 2008։ Վերցված է 23 October 2010 
  231. Uppsala Conflict Data Program, Republic of Nagorno-Karabakh – civilians, viewed 3 May 2013
  232. «Azerbaijani Soldier Shot Dead by Armenian Forces»։ Naharnet։ Վերցված է 22 October 2014 
  233. «Border Tensions: Karabakh says Azerbaijan suffered heavy casualties in fighting»։ Armenia Now։ 26 January 2015։ Վերցված է 29 January 2015 
  234. «PressTV-Six soldiers killed in Karabakh clashes»։ presstv.ir։ Վերցված է 6 August 2015 
  235. «Five Armenian soldiers killed by Azerbaijani gunfire»։ Anadolu Agency։ Վերցված է 24 August 2015 
  236. «Affrontements près du Haut-Karabakh, plusieurs morts» (ֆրանսերեն) 
  237. «Azerbaijan kills 3 women in shelling of Armenia: Yerevan»։ France24։ 24 September 2015 
  238. «4 Armenian soldiers die, several wounded in Karabakh as a result of Azerbaijani shelling»։ Armenia News։ 25 September 2015 
  239. «Azerbaijan MD announced about three casualties»։ Արմենպրես։ 28 September 2015։ Վերցված է 28 September 2015 
  240. «Two killed in clashes between Armenian-backed Karabakh troops and Azeri army»։ 13 November 2015 
  241. Sara Khojoyan (12 December 2015)։ «Armenian Soldier Dies as Clashes Escalate Along Azeri Border»։ Bloomberg.com։ Վերցված է 16 December 2015 
  242. 242,0 242,1 242,2 «Fatalities -Islamist Terrorism, 2005–2015 – South Asia Terrorism Portal»։ Վերցված է 16 December 2015 
  243. 243,0 243,1 243,2 «Fatalities – Left-Wing Extremism, 2005–2015 – South Asia Terrorism Portal»։ Վերցված է 16 December 2015 
  244. Hand grenade attack kills two at Ethiopian university: police (Reuters, Jan 1, 2016)
  245. "Eastern DR Congo rebels to disarm", BBC, Published: 2006/11/30 01:39:24 GMT, By Karen Allen, BBC News, Bunia
  246. «Ituri : 29 morts enregistrés dans les affrontements entre FARDC et FRPI»։ Radio Okapi։ 22 January 2015։ Վերցված է 28 January 2015 
  247. «RDC: retour des miliciens de la FRPI dans leurs maquis à Walendu Bindi»։ Radio Okapi։ 18 January 2015։ Վերցված է 28 January 2015 
  248. «RDC: une attaque d'hommes armés dans une boîte de nuit fait 14 morts à Aru»։ Radio Okapi։ 31 January 2015։ Վերցված է 1 February 2015 
  249. «Ituri: une attaque des Maï-Maï fait 4 morts à Ezekere»։ Radio Okapi։ 20 February 2015։ Վերցված է 25 February 2015 
  250. «Province Orientale : l'Unadi invite le Gouvernement à négocier avec et la FRPI»։ Radio Okapi։ 20 February 2015։ Վերցված է 25 February 2015 
  251. «Ituri: 10 commerçants tués à Irumu»։ Radio Okapi։ 12 May 2015։ Վերցված է 22 May 2015 
  252. «Les FARDC lancent une offensive contre plusieurs positions de la FRPI en Ituri»։ Radio Okapi։ 13 May 2015։ Վերցված է 22 May 2015 
  253. «Ituri: 4 miliciens FRPI tués lors d'un accrochage avec des militaires»։ Radio Okapi։ 6 April 2015։ Վերցված է 22 May 2015 
  254. «Ituri: les FARDC tuent 3 miliciens de la FRPI à Walendu Bindi»։ Radio Okapi։ 19 April 2015։ Վերցված է 22 May 2015 
  255. «Ituri: des humanitaires sous menaces de la FRPI à Walendu Bindi»։ Radio Okapi։ 17 April 2015։ Վերցված է 22 May 2015 
  256. «Ituri: 4 morts après une attaque armée dans une carrière minière»։ Radio Okapi։ 26 May 2015։ Վերցված է 31 May 2015 
  257. «Ituri: les combats entre FARDC et FRPI ont fait 38 morts»։ Radio Okapi։ 14 June 2015։ Վերցված է 14 June 2015 
  258. «Asia-pacific – Iran executes young Iranian Kurd despite global outcry»։ France 24։ Վերցված է 26 February 2015 
  259. «PJAK-Einheiten töten einen iranischen Soldaten»։ Kurdische Nachrichten։ 23 May 2015։ Վերցված է 29 May 2015 
  260. «8 Iranian Sepah soliders killed in a clash with YRK in Serdeşt»։ Վերցված է 11 September 2015 
  261. «PDKI's Kurdish forces kill six Iranian Revolutionary Guards – ARA News»։ ARA News։ Վերցված է 12 June 2015 
  262. «Wounded Mahabad protester dies in hospital»։ Rudaw։ Վերցված է 3 July 2015 
  263. «PJAK strikes Iranian military guard post, kills 20»։ DailySabah։ 7 August 2015։ Վերցված է 11 September 2015 
  264. "Iranian Kurdish Party says killed 12 Revolutionary Guards in attack. Iranian media claims only five Guards were killed in the attack." [4]
  265. «Iran Executes Second Kurdish Activist this Month Despite International Outcry» 
  266. «Armed Conflicts Report – Nigeria»։ Ploughshares.ca։ Արխիվացված է օրիգինալից 10 October 2006-ին։ Վերցված է 21 March 2011 
  267. «Four Hezbollah killed in fierce Qalamoun clashes»։ The Daily Star Newspaper – Lebanon։ Վերցված է 10 January 2015 
  268. «Suicide attack at Lebanese cafe kills at least seven»։ Վերցված է 20 January 2015 
  269. «Lebanese army says three more soldiers killed in Friday's attack»։ Reuters։ Վերցված է 30 January 2015 
  270. «Lebanese Army: 3 jihadis killed in border raid»։ The Daily Star Newspaper – Lebanon։ Վերցված է 9 April 2015 
  271. «Fattah colonel killed in Lebanon’s largest refugee camp»։ Վերցված է 11 September 2015 
  272. «Two killed in clashes in south Lebanon refugee camp»։ Yahoo News։ 28 July 2015։ Վերցված է 11 September 2015 
  273. «Lebanese army kills two gunmen at Syria border: statement»։ Reuters։ Վերցված է 11 September 2015 
  274. «8 dead, 11 wounded east Lebanon blast: security source»։ 19 October 2015 
  275. «Lebanon: Arsal border town rocked by bomb»։ BBC News։ 5 November 2015։ Վերցված է 5 November 2015 
  276. «Lebanon mourns 44 killed in Beirut bombings»։ Agence France-Presse։ 13 November 2015 
  277. «Soldier killed, 4 wounded in Army clashes with fugitives»։ Daily Star 
  278. http://dailystar.com.lb/News/Lebanon-News/2016/Jan-06/330551-lebanese-army-kills-4-militants-on-northeast-border.ashx
  279. «Cahen on Stephen A. Emerson, 'The Battle for Mozambique: The Frelimo-Renamo Struggle (1977–1992)»։ H-Net: Humanities & Social Sciences Online։ Վերցված է 15 January 2015 "...a fully developed "new" civil war did not materialize in Mozambique during these two years, but local violent skirmishes probably led to several hundred deaths."
  280. «Killing of Mozambican lawyer raises risks of government instability and popular protests in major cities»։ Վերցված է 23 March 2015 
  281. «allAfrica.com: Mozambique: Dhlakama Admits Ordering Ambush "said Dhlakama. He claimed that "more than 35" members of the riot police died in the ambush, and a further ten died in hospital. But according to the spokesperson for the General Command of the Mozambican police, Pedro Cossa, two policemen were wounded in the ambush, one of whom died on the way to hospital."»։ allAfrica.com։ Վերցված է 3 July 2015 
  282. «Renamo breaks ceasefire, 100s flee to Malawi»։ Վերցված է 11 September 2015 
  283. 283,0 283,1 «Death Toll in 2014's Bloodiest Wars Sharply Up on Previous Year»։ Project for the Study of the 21st Century։ 17 March 2015 
  284. «Leo Zuckermann – Trece meses del sexenio de Peña: 12,440 ejecuciones»։ Excélsior։ Վերցված է 12 June 2015 
  285. «La violencia continúa, pero mejora la percepción de seguridad»։ Excélsior։ Վերցված է 12 June 2015 
  286. «Leo Zuckermann – 25 meses del sexenio de Peña: 19,944 ejecuciones»։ Excélsior։ Վերցված է 26 February 2015 
  287. Think Tank Reports: 2015 Witnessed Significant Decline In Violence (The Express Tribune, Jan 1, 2016)


Քաղվածելու սխալ՝ <ref> tags exist for a group named "n", but no corresponding <references group="n"/> tag was found, or a closing </ref> is missing
Քաղվածելու սխալ՝ <ref> tags exist for a group named "Ն", but no corresponding <references group="Ն"/> tag was found, or a closing </ref> is missing