Նավթ արդյունահանող երկրների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Սա նավթ արդյունահանող երկրների ցանկն է[1]:

Արդյունահանում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Միջազգային էներգիայի գործալաության(ՄԷԳ) տվյալներով գլխավոր 10 նավթ արդյունահանող երկրները արդյունահանել են ընդհանուր 2011 թվականին արդյունահանված նավթի 63%-ը[2]: 2012 թվականի նոյեմբերին Ռուսաստանը ռեկերորդային 10,9 միլիոն բարել նավթ է արդյունահանել[3]:

Գլխավոր նավթաարդյունահանողները[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

ՄԷԳ-ի տեղեկություններով գլխավոր 10 արդյունահանողները 2012 թվականին արդյունահանել են ընդհանուրի 64%-ը։ Գլխավոր արդյունահանողներն են՝ Ռուսաստանը, Սաուդյան Արաբիան, ԱՄՆ-ը, Չինաստանը, Կանադան, Իրաքը, Իրանը, ՄԱԷ-ը, Վենեսուելան և Մեքսիկան: 2012 թվականին ընդհանուր արդյունահանումը եղել է 4,142 Մտոննա[4]: 2011 թվականին այն եղել է 4,011 Մտոննա[5]:

Երկրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Chart-of-Oil-Trading-Nation.png
Chart-of-Oil-Trading-Nation inverse.png
H
Նավթ արդյունահանող երկրներ
բրլ/օր, տվյալները 2010 թվականի են
Երկիր արդյունահանում (բրլ/օր) քանակը ընդհանուրում (%) ինֆորմացիայի
տարեթիվ
1 Ռուսաստան Ռուսաստան 10,590,000 14.05% 2014
2 Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 9,693,200 13.09% 2013
3 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ 9,020,000 12.23% 2015[6]
4 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 4,372,000 5.15% 2014
5 Կանադա Կանադա 3,856,000 4.54% 2014
6 Իրաք Իրաք 3,800,000 4.45% 2014
7 Իրան Իրան 3,518,000 4.14% 2014
8 ԱՄԷ ԱՄԷ 3,087,000 3.32% 2013
9 Վենեսուելա Վենեսուելա 3,023,000 3.56% 2013
10 Մեքսիկա Մեքսիկա 2,934,000 3.56% 2013
11 Քուվեյթ Քուվեյթ 2,682,000 2.96% 2013
12 Բրազիլիա Բրազիլիա 2,633,000 3.05% 2013
13 Նիգերիա Նիգերիա 2,525,000 2.62% 2013
Եվրամիություն Եվրամիություն 2,107,001
14 Նորվեգիա Նորվեգիա 1,998,000 2.79% 2013
15 Ալժիր Ալժիր 1,885,000 2.52% 2013
16 Անգոլա Անգոլա 1,840,000 2.31% 2013
17 Ղազախստան Ղազախստան 1,635,000 1.83% 2013
18 Կատար Կատար 1,631,000 1.44% 2013
19 Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1,099,000 1.78% 2011
20 Կոլումբիա Կոլումբիա 1,011,992 1.19% 2013
21 Ադրբեջան Ադրբեջան 987,000 1.20% 2011
22 Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 982,900 1.66%
23 Հնդկաստան Հնդկաստան 897,300 1.04% 2013
25 Օման Օման 890,500 0.95% 2013
26 Արգենտինա Արգենտինա 796,300 0.93% 2013
27 Լիբիա Լիբիա 700,000 0.85% 2013[7]
28 Եգիպտոս Եգիպտոս 680,500 0.80% 2013
29 Մալայզիա Մալայզիա 693,700 0.82% 2013
30 Ավստրալիա Ավստրալիա 589,200 0.70% 2013
31 Էկվադոր Էկվադոր 485,700 0.58% 2013
32 Սիրիա Սիրիա 400,400 0.48% 2013
33 Թաիլանդ Թաիլանդ 380,000 0.45% 2013
35 Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա 346,000 0.41% 2013
36 Վիետնամ Վիետնամ 300,600 0.36% 2013
37 Եմեն Եմեն 288,400 0.34% 2013
38 Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն 276,800 0.33% 2009
39 Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն 274,400 0.33% 2009
40 Դանիա Դանիա 262,100 0.31% 2009
41 Գաբոն Գաբոն 241,700 0.29% 2009
42 Թուրքմենստան Թուրքմենստան 197,700 0.22% 2009
43 Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն 191,000 0.22% 2009
44 Գերմանիա Գերմանիա 156,800 0.19% 2009
45 Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 151,600 0.18% 2009
46 Պերու Պերու 148,000 0.17% 2009
47 Իտալիա Իտալիա 146,500 0.17% 2009
48 Բրունեյ Բրունեյ 146,000 0.17% 2009
49 Ճապոնիա Ճապոնիա 132,700 0.16% 2009
50 Ռումինիա Ռումինիա 117,000 0.14% 2009
51 Չադ Չադ 115,000 0.13% 2009
52 Սուդան Սուդան 111,700 0.13% 2009
53 Ուկրաինա Ուկրաինա 99,930 0.12% 2009
54 Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր 96,270 0.11% 2009
55 Թունիս Թունիս 91,380 0.11% 2009
56 Կամերուն Կամերուն 77,310 0.09% 2009
55 Ուզբեկստան Ուզբեկստան 70,910 0.08% 2013
56 Ֆրանսիա Ֆրանսիա 70,820 0.08% 2013
57 Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 61,150 0.07% 2013
58 Սուրինամ Սուրինամ 59,190 0.07% 2013
59 Պակիստան Պակիստան 59,140 0.07% 2013
60 Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար 58,950 0.07% 2013
61 Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ 57,190 0.07% 2013
62 Թուրքիա Թուրքիա 52,980 0.06% 2013
63 Բահրեյն Բահրեյն 48,560 0.06% 2013
64 Կուբա Կուբա 48,340 0.06% 2013
65 Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 48,180 0.06% 2010
66 Բոլիվիա Բոլիվիա 47,050 0.06% 2010
67 Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 35,090 0.04% 2009
68 Լեհաստան Լեհաստան 34,140 0.04% 2009
69 Բելառուս Բելառուս 31,400 0.04% 2009
70 Իսպանիա Իսպանիա 27,230 0.03% 2009
71 Խորվաթիա Խորվաթիա 23,960 0.03% 2009
72 Ավստրիա Ավստրիա 21,880 0.03% 2009
73 Հունգարիա Հունգարիա 21,430 0.03% 2010
74 Մյանմա Մյանմա 18,880 0.02% 2009
75 Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ 16,870 0.02% 2009
76 Մավրիտանիա Մավրիտանիա 16,510 0.02% 2009
77 Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 16,360 0.02% 2009
78 Գվատեմալա Գվատեմալա 13,530 0.02% 2009
79 Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 12,000 0.02% 2013[8]
80 Սերբիա Սերբիա 11,400 0.01% 2010
81 Բելգիա Բելգիա 11,220 0.01% 2009
82 Չեխիա Չեխիա 10,970 0.01% 2009
83 Սինգապուր Սինգապուր 10,910 0.01% 2009
84 Չիլի Չիլի 10,850 0.01% 2009
85 Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 8,718 0.01% 2009
86 Էստոնիա Էստոնիա 7,600 0.01% 2009
87 Գանա Գանա 7,081 0.01% 2009
88 Հունաստան Հունաստան 6,779 0.01% 2009
89 Լիտվա Լիտվա 6,333 0.01% 2009
90 Բանգլադեշ Բանգլադեշ 5,733 0.01% 2009
91 Ալբանիա Ալբանիա 5,400 0.01% 2009
92 Մոնղոլիա Մոնղոլիա 5,100 0.01% 2009
93 Շվեդիա Շվեդիա 4,833 0.01% 2009
94 Պորտուգալիա Պորտուգալիա 4,721 0.01% 2009
95 Սլովակիա Սլովակիա 4,114 0.00% 2013
96 Մարոկկո Մարոկկո 4,053 0.00% 2013
97 Բելիզ Բելիզ 3,990 0.00% 2013
98 Իսրայել Իսրայել 3,806 0.00% 2013
99 Շվեյցարիա Շվեյցարիա 3,488 0.00% 2013
100 Բուլղարիա Բուլղարիա 3,227 0.00% 2013
101 Արուբա Արուբա 2,235 0.00% 2013
102 Պուերտո Ռիկո Պուերտո Ռիկո 1,783 0.00% 2013
103 Ուրուգվայ Ուրուգվայ 997 0.00% 2010
104 Վրաստան Վրաստան 995 0.00% 2013
105 Ղրղզստան Ղրղզստան 979 0.00% 2013
106 Բարբադոս Բարբադոս 765 0.00% 2013
107 Իռլանդիա Իռլանդիա 431 0.00% 2010
108 Տաջիկստան Տաջիկստան 221 0.00% 2013
109 Զամբիա Զամբիա 160 0.00% 2013
110 Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա 118 0.00% 2013
111 Սոմալի Սոմալի 108 0.00% 2013
112 Պարագվայ Պարագվայ 31 0.00% 2013
113 Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 29 0.00% 2013
114 Սլովենիա Սլովենիա 5 0.00% 2013
115 Պանամա Պանամա 2 0.00% 2013

See also[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]