Հայոց ցեղասպանության հուշարձանների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Աշխարհի տարբեր անկյուններում ստեղծվել են Հայոց ցեղասպանությունն ու նրա զոհերի հիշատակին նվիրված բազմաթիվ հուշարձաններ, թանգարաններ ու տարբեր կազմակերպություններ։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցանկում ներկայացված են Հայոց ցեղասպանության զոհերի հիշատակին նվիրված ամենահայտնի հուշարձանները։

Պատկեր Հուշարձան Տեղադրություն Թվական
ErmeniSoykirimAniti.jpg Հուշարձան (թուրք.` Taksim Ermeni Soykırımı Anıtı) Տակսիմ հրապարակ, Կ. Պոլիս (ներկայում` Ստամբուլ, Թուրքիա) 1919–1922[1][2][3]
Armenian Catholicossate of Cilicia - Genocide Memorial chapel.jpg Հուշարձան-մատուռ Կիլիկիայի հայկական կաթողիկոսություն, Անթիլիաս, Լիբանան 1938
Հայոց ցեղասպանության հուշասյուն Բեյրութում Զմմառ, Լիբանան 1939
Memorial khatchkar to the Armenian Genocide at the Armenian Catholic Patriarchate in Bzoummar, Lebanon.JPG Խաչքար Հայ Կաթողիկե Պատրիարքարանում Զմմառ, Լիբանան 1960
Armenian Genocide Memorial, Armenian Church, Kolkata.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Կալկաթա, արևմտյան Բենգալ, Հնդկաստան 1965
Մայր աթոռ136.JPG Խաչքար-հուշարձան Էջմիածին, Վաղարշապատ, Հայաստան 1965
Armenian Genocide Memorial, Watertown, Massachusetts.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Վոթերթաուն, Մասաչուսեթս, ԱՄՆ 1965
The Armenian Genocide memorial in Bikfaya (closer angle).JPG Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Բիքֆայա, Լիբանան 1965
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Սան Պաուլոում Սան Պաուլո, Բրազիլիա 1966
Armenian Genocide Memorial - Yerevan (2903020364).jpg Ծիծեռնակաբերդ (Հայոց ցեղասպանության թանգարան) Երևան, Հայաստան 1967
Armenian Genocide Memorial, Montebello, California.jpg Հայոց ցեղասպանության զոհերի հուշահամալիր Մոնտեբելլոյում Մոնտեբելլո, Կալիֆոռնիա, ԱՄՆ 1968
Decinesdarnas.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Դեսին Շարպում Դեսին Շարպ, Լիոն, Ֆրանսիա 1972
Monumentgenocideprado.jpg Ցեղասպանության հուշարձան Մարսելում Մարսել, Ֆրանսիա 1973[4]
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Նոր Երզնկայում Նոր Երզնկա, Կոտայքի մարզ, ՀՀ 1973
Nor Hachen memorial.JPG Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Նոր Հաճընում Նոր Հաճըն, Կոտայքի մարզ, ՀՀ 1974
Հայոց ցեղասպանության խաչքար Առնուվիլ լե Գոնես, Ֆրանսիա ապրիլ, 1975
Armenian Genocide Memorial at the Vank Cathedral in Isfahan.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Սուրբ Ամենափրկիչ վանք, Սպահանի Նոր Ջուղա թաղամաս, Իրան 1975
Plaza conmemorativa del genocidio,martires armenios.JPG Հայ նահատակների հուշարձան Սուրբ Ներսես Շնորհալի եկեղեցի, Մոնտեվիդեո, Ուրուգվայ 1975[5]
Musaler.jpg Հուշարձան Մուսա լեռան հերոսամարտի Մուսալեռ, Արմավիրի մարզ, ՀՀ 1977
Philadelphia Museum of Art - Armenian Genocide memorial.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Ֆիլադելֆիա, Փենսիլվանիա, ԱՄՆ 1980-ականներ[6]
Armeniastatue, detroit.jpg Կոմիտասի հուշարձանը Դեթրոյթում Դեթրոյթ, Միչիգան, ԱՄՆ 1980
Armenier-Denkmal-Aix.jpg Եղեռնի զոհերի հուշարձան Էքս ան Պրովանս, Ֆրանսիա 1983
Եղեռնի զոհերի հուշարձան Բուենոս Այրեսում[7] Բուենոս Այրես, Արգենտինա 1985
Mahnmal Genozid Armenier Stuttgart 1.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Շտուտգարտում Շտուտգարտ, Գերմանիա 26 ապրիլի, 1987
Avignon-Jean-Althen-statue-plaque-on-the-back-of-pedestal-5609.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշատախտակ Ավինյոն, Ֆրանսիա 8 հուլիսի, 1988
Մեծ Եղեռնի զոհերի հիշատակի հուշակոթող.JPG Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Կապանում Կապան, Սյունիքի մարզ, ՀՀ 1990
Armenian Genocide Memorial in Der Zor, Syria.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշահամալիր Դեր Զոր, Սիրիա 1990
Armenian Genocide Monument in Nicosia.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Նիկոսիայում Նիկոսիա, Կիպրոս 1990
Brussels monument to the Armenian victims 1915 B.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Բրյուսելում Բրյուսել, Բելգիա 1990
Armenian Genocide memorial in Aleppo Syria at the Armenian church 40 martyrs.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Սրբոց Քառասնից Մանկանց Մայր Եկեղեցի, Հալեպ, Սիրիա 28 մայիսի, 1991
Հուշարձան Մեծ Եղեռնի զոհերի հիշատակին 01.jpg Հուշարձան Մեծ Եղեռնի զոհերին Սիսիան, Սյունիքի մարզ, ՀՀ 1993
Արարատ Էսքեջյան թանգարան (2).jpg «Մոխիրներից հառնող Մայր Հայաստան» բրոնզաձույլ արձան Լոս Անջելես, ԱՄՆ 1993
Mount Davidson cross.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Դավիդսոն լեռան վրա Սան Ֆրանցիսկո, Կալիֆորնիա, ԱՄՆ 1997
Armenian Genocide Memorial Montreal.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Կանադա Կանադա Մարսելին-Վիլսոն այգի, Մոնրեալ, Քվեբեկ, Կանադա 1998
Armenian Martyrs Memorial Providence RI.jpg Հայ նահատակների հուշարձան Փրովիդենս, Ռոդ Այլենդ, ԱՄՆ 1999
Memorial Chapel to the Armenian Genocide in Margadeh Syrian desert.jpg Սուրբ Հարություն եկեղեցի
(եղբայրական գերեզման է հայտնաբերվել 1990-ականների սկզբին)[8]
Մարգադեհ գյուղ, Սիրիա 1999
Armenian Genocide memorial at St Marys Armenian Apostolic Church in Glendale.jpg Հայոց ցեղասպանության խաչքար Գլենդելում Գլենդել, ԱՄՆ 23 հուլիսի, 2000
Assen - Armeens monument 01.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Ասսենում Ասսեն համայնք, Նիդերլանդներ 2001
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Բինգեմթոնում Բինգեմթոն քաղաք, Նյու Յորք, ԱՄՆ 2001
Մոխիրներից հառնած մայրը3.jpg Մոխիրներից հառնած մայրը Աջափնյակ, Երևան, ՀՀ 2002
Cours Albert 1er Paris.jpg Կոմիտաս վարդապետի ու Հայոց ցեղասպանության զոհերի հուշարձան Երևան այգի, Փարիզ, Ֆրանսիա 2003
Arnouville-lès-Gonesse (95), monument au génocide arménien, rue Jean-Jaurès.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Առնուվիլ լե Գոնես, Ֆրանսիա 27 ապրիլի, 2004
Khatchkar in Krakow, 9 Kopernika street,Poland.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Կրակովում Կրակով, Լեհաստան 17 ապրիլի, 2004
Հայոց ցեղասպանության հուշատախտակ Պադովայում Պադովա, Իտալիա 2005
Xmas etc. 2013 174.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Բրեմենում Բրեմեն, Գերմանիա 24 ապրիլի, 2005
Khatchkar in Braunschweig.JPG Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Բրաունշվայգում Բրաունշվայգ, Գերմանիա 2005
Ցեղասպանության հուշարձան Մարսելում (1915 թ. ապրիլի 24 պողոտա) Մարսել, Ֆրանսիա 2006[9][10]
Lyon Armenian Genocide Memorial2.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Լիոնում Լիոն, Ֆրանսիա 2006
Armenian Genocide Memorial in Varna, Bulgaria.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշաքար Վառնայում Վառնա, Բուլղարիա 24 ապրիլի, 2006
Monument to Genocide, Shnogh VIllage.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Շնողում Շնող, Լոռու մարզ, ՀՀ 2007
Armenian Genocide in Wales desecrated January 27 2008.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Քարդիֆում Քարդիֆ, Ուելս 2007
Larnaca 01-2017 img12 Armenian Genocide Memorial.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Լարնակա, Կիպրոս 2008
Եղեռնի զոհերի հուշակոթող.jpg Հայոց ցեղասպանության զոհերի հուշարձան Վանաձոր, Լոռու մարզ, ՀՀ 2007
Monumento en memoria del genocidio Armenios 2.JPG Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Միսլատա, Վալենսիա, Իսպանիա 2010
Plaza Armenia.JPG Հայոց ցեղասպանության խաչքար Մոնտեվիդեոյում Մոնտեվիդեո, Ուրուգվայ ապրիլի 24, 2010
«Տագնապ».JPG Տագնապ Էջմիածին, Արմավիրի մարզ, ՀՀ 2011
Armenian Heritage Park.jpg Հայկական ժառանգության այգի Բոստոն, Մասաչուսեթս, ԱՄՆ 2012
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Ալմելոյում Ալմելո, Նիդեռլանդներ 2014
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Պիտեշտում Պիտեշտ, Ռումինիա 2014
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Հաապսալուում Հաապսալու, Էստոնիա 2014
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան ԱՄՆ Բըրբանք քաղաքում Բըրբանք, ԱՄՆ 2015
Armenian Genocide Memorial, Fresno.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան (Ֆրեզնո), սան Խոակին հարթավայր Ֆրեզնո, Կալիֆորնիա, ԱՄՆ 2015
Armenian Genocide memorial, St Sarkis Armenian Church, London 06.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Լոնդոնում[11], Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Burgas Mahnmal an den Voelkermord an den Armeniern 2.jpg Հայոց ցեղասպանության հուշաքար Բուրգասում Բուրգաս, Բուլղարիա
Wien-Zentralfriedhof - Denkmal für die Opfer des armenischen Volkes 1915.jpg Հայոց ցեղասպանության խաչքար Վիեննայում Վիեննա

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]