Վրաստանի քաղաքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Վրաստանի քաղաքներ։

Հայկական
անվանումը
Վրացական
անվանումը
Բնակչություն
հազ. բն. (2009)
Վարչական
պատկանելիություն
Կարգավիճակ
թվականից
Նշումներ
Թբիլիսի თბილისი 1106,7 Թբիլիսի 458 Մինչ 1936թ.  - Թիֆլիս
Աբաշա აბაშა 6,3 Սամեգրելո-Զեմո Սվանեթ 1964
Ամբրոլաուր ამბროლაური 2,4 Ռաճա-Լեչխում և Քվեմո Սվանեթ 1966
Անակլիա ანაკლია 2,5 (2002) Սամեգրելո և Զեմո-Սվանեթ 2011
Ախալքալաք ახალქალაქი 9,4 Սամցխե-Ջավախք 1964 1066 - 1828թթ.  - Ախիլքելեք
Ախալցխա ახალციხე 19,2 Սամցխե-Ջավախք XII դար Մինչ 1936թ.  - Ախալցիխ
Ախմետա ახმეტა 8,4 Կախեթի մարզ 1966
Բաղդաթ ბაღდათი 4,8 Իմերեթի մարզ 1981 Մինչ 1990թ.  - Մայակովսկի
Բաթում ბათუმი 122,5 Աջարիա 1878 Մինչ 1936թ.  - Բաթում
Բոլնիս ბოლნისი 11,3 Քվեմո-Քարթլի 1967 1818  - Կատարինեֆելդ, 1921 - Լյուքսեմբուրգ, հայտնի է նաև ինչպես Չյորուկ-Գեմերլի
Բորժոմ ბორჯომი 13,6 Սամցխե-Ջավախք 1921 Մինչ 1936  - Բորժոմ
Վալե ვალე 5,0 Սամցխե-Ջավախք 1962
Վան ვანი 4,6 Իմերեթի մարզ 1981
Գարդաբան გარდაბანი 14,1 Քվեմո-Քարթլի 1969 Մինչ 1947թ.  - Գարայազներ
Գորի გორი 50,8 Շիդա Քարթլի VII դար
Գուրջաան გურჯაანი 9,5 Կախեթի մարզ 1934
Դեդոփլիս Ծղարո დედოფლისწყარო 7,3 Կախեթի մարզ 1963 Մինչ 1991թ.  - Ծիթելի-Ծղարո
Ջվար ჯვარი 4,8 Սամեգրելո-Զեմո Սվանեթ 1981
Դմանիս დმანისი 3,6 Քվեմո Քարթլի 1981 Մինչ 1981թ. - Բաշկեչիդ
Դուշեթ დუშეთი 7,1 Մցխեթա-Մթիանեթ 1213 Մինչ 1936թ.  - Դուշեթ
Զեստաֆոն ზესტაფონი 24,5 Իմերեթի մարզ 1926
Զուգդիդ ზუგდიდი 72,3 Սամեգրելո-Զեմո Սվանեթ 1918
Քարել ქარელი 7,6 Շիդա Քարթլի 1981
Կասպի კასპი 15,3 Շիդա Քարթլի 1959
Ղվարել ყვარელი 8,6 Կախեթի մարզ 1964
Քոբուլեթ ქობულეთი 18,9 Աջարիա 1944
Քութայիս ქუთაისი 188,6 Իմերեթի մարզ VIII դար Մինչ 1936թ.  - Քութայիս
Լագոդեխ ლაგოდეხი 7,5 Կախեթի մարզ 1962
Լանչխութ ლანჩხუთი 7,5 Գուրիայի մարզ 1961
Մառնեուլ მარნეული 22,0 Քվեմո Քարթլի 1964 Մինչ 1952թ.  - Սերվան
Մարտվիլ მარტვილი 5,6 Սամեգրելո-Զեմո Սվանեթ 1982 Մինչ 1990թ.  - Գեգեչկորի
Մցխեթ მცხეთა 7,8 Մցխեթա-Մթիանեթ 1956
Նինոծմինդա ნინოწმინდა 6,1 Սամցխե-Ջավախք 1983 Մինչ 1991թ.  - Բագդանովկա
Օզուրգեթ ოზურგეთი 18,3 Գուրիայի մարզ 1840 1934 - 1989թթ.  - Մախարաձե
Օն ონი 3,0 Ռաճա-Լեչխում և Քվեմո Սվանեթ 1846
Փոթի ფოთი 47,5 Սամեգրելո-Զեմո Սվանեթ 1578
Ռուսթավ რუსთავი 117,4 Քվեմո Քարթլի 1948
Սագարեջո საგარეჯო 11,5 Կախեթի մարզ 1962
Սամտրեդիա სამტრედია 29,6 Իմերեթի մարզ 1921
Սաչխերե საჩხერე 6,9 Իմերեթի մարզ 1964
Սենակ სენაკი 28,1 Սամեգրելո-Զեմո Սվանեթ 1921 1933-1976թթ.  - Միխա Ցխակայա
1976-1989  - Ցխակայա
Սիղնաղ სიღნაღი 2,3 Կախեթի մարզ 1801
Թելավ თელავი 20,1 Կախեթի մարզ 1801
Թերժոլա თერჯოლა 6,1 Իմերեթի մարզ 1983
Թեթրի Ծղարո თეთრი წყარო 3,8 Քվեմո Քարթլի 1966
Տղիբուլ ტყიბული 13,8 Իմերեթի մարզ 1939
Խաշուր ხაშური 28,3 Շիդա Քարթլի 1921 1931 - 1934թթ.  - Ստալինսկի
Խոբ ხობი 5,8 Սամեգրելո-Զեմո Սվանեթ 1981
Խոն ხონი 11,0 Իմերեթի մարզ 1921 1936 - 1989թթ.  - Ցուլուկիձե
Ցագեր ცაგერი 1,8 Ռաճա-Լեչխում և Քվեմո Սվանեթ 1968
Ծալենջիխա წალენჯიხა 9,3 Սամեգրելո-Զեմո Սվանեթ 1964
Ծալկա წალკა 2,0 Քվեմո Քարթլի 1984
Ծնոր წნორი 6,1 Կախեթի մարզ 1965
Ծղալտուբո წყალტუბო 16,8 Իմերեթի մարզ 1953
Ճիաթուրա ჭიათურა 13,8 Իմերեթի մարզ 1921 Մինչ 1936թ.  - Ճիաթուրներ

Աբխազիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աբխազիան համարվում է դե ֆակտո անկախ հանրապետություն՝ ճանաչված ընդամենը մի քանի հանրապետությունների կողմից։

Հայկական
անվանումը
Վրացական
անվանումը
Աբխազական
անվանումը
Կարգավիճակ
թվականից
Նշումներ
Գագրա გაგრა Гагра 1933 Գագրաներ
Գալի გალი Гал 1932 Գալ
Գուդաութա გუდაუთა Гәдоуҭа 1926
Նոր Աֆոն ახალი ათონი Афон Ҿыц 1987
Օչամչիրա ოჩამჩირე Очамчыра 1926 Օչամչիրա
Պիցունդա ბიჭვინთა Пиҵунда 2007
Սուխում სოხუმი Аҟәа 1848 Սուխումի
Տղվարչելի ტყვარჩელი Тҟәарчал 1942 Տղվարչելի

Հարավային Օսիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հարավային Օսիան համարվում է դե ֆակտո անկախ հանրապետություն՝ ճանաչված ընդամենը մի քանի հանրապետությունների կողմից։

Հայկական
անվանումը
Վրացական
անվանումը
Կարգավիճակ
թվականից
Նշումներ
Կվայիսի კვაისი 2007
Ցխինվալ ცხინვალი 1922 Ստալինիրի
Ցխինվալի

Վրաստան