Կղզիների ցանկն ըստ տարածքի

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Մայրցամաքներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ներկայացված թվերը շատ մոտավոր են:

Տեղադիրքը Մայրցամաք Մակերես (կմ²) Մակերես (քառ. մղոն) Երկիր/Երկրներ
1 Աֆրոեվրասիա 84 400 000 32 500 000 Տարբեր
2 Ամերիկա 42 300 000 16 400 000 Տարբեր
3 Անտարկտիդա 13 000 000 5 000 000 Ոչ ( {{{2}}} Արգենտինա, {{{2}}} Ավստրալիա, Flag of Chile.svg Չիլի, {{{2}}} Ֆրանսիա, Նոր Զելանդիա, {{{2}}} Նորվեգիա և {{{2}}} ՄԹ Տարածքային հավակնության )
4 Ավստրալիա 7 600 000 2 900 000 {{{2}}} Ավստրալիա

Ծանոթություն: Ավստրալիա 7 600 000 կմ² մակերեսով դիտվում է որպես մայրցամաք, այլ ոչ թե կղզի: Ավստրալիան ավելի քան երեք անգամ գերազանցում է աշխարհի ամենախոշոր կղզի Գրենլանդիային: Երբեմն Ավստրալիային անվանում են «կղզի պետութուն»: [1].

250 000 կմ² ուց ավելի մակերես ունեցող կղզիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տեղադիրք Կղզի Մակերես
(կմ²)
Երկիր/Երկրներ
1 Գրենլանդիա 2 130 800[2] {{{2}}} Գրենլանդիա, Դանիայի ինքնավար պրովինցիա
2 Նոր Գվինեա 785 753 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա և {{{2}}} Պապուա Նոր Գվինեա
3 Կալիմանտան 748 168 {{{2}}} Բրունեյ, Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա և {{{2}}} Մալայզիա
4 Մադագասկար 587 713 Մադագասկար
5 Բաֆինի երկիր 507 451[3] Flag of Canada.svg Կանադա (Նունավուտ)
6 Սումատրա 443 066 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա

25 000 կմ² — 250 000 կմ² ունեցող կղզիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տեղադիրքը Կղզի Մակերես
(կմ²)
Մակերես
(քառ. մղոն)
Երկիր/Երկրներ
7 Մեծ Բրիտանիա 229 848 88 745 {{{2}}} ՄԹ (Անգլիա, Շոտլանդիա и Ուելս)
8 Հոնսյու 227 970 88 020 Flag of Japan.svg Ճապոնիա
9 Վիկտորիա 217 291[3] 83 897 Flag of Canada.svg Կանադա
10 Էլսմիր 196 236[3] 75 767 Flag of Canada.svg Կանադա
11 Սուլավեսի 180 681 69 761 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
12 Հարավային կղզի 145 836 56 308 Նոր Զելանդիա
13 Ճավա 138 794 53 589 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
14 Հյուսիսային կղզի 111 583 43 082 Նոր Զելանդիա
15 Լուսոն 109 965 42 458 Flag of the Philippines.svg Ֆիլիպիններ
16 Նյուֆաունդլենդ 108 860[3] 42 031 Flag of Canada.svg Կանադա
17 Կուբա 105 806 40 852 {{{2}}} Կուբա
18 Իսլանդիա 103 000 39 315 {{{2}}} Իսլանդիա
19 Մինդանաո 97 530 36 657 Flag of the Philippines.svg Ֆիլիպիններ
20 Իռլանդիա 81 638 31 521 {{{2}}} Իռլանդիա և {{{2}}} ՄԹ (Հյուսիսային Իռլանդիա)
21 Հոկայդո 78 719 30 394 Flag of Japan.svg Ճապոնիա
22 Հայիթի 73 929 28 544 {{{2}}} Դոմինիկյան Հանրապետություն և Հայիթի
23 Սախալին 72 493 28 376 Flag of Russia.svg Ռուսաստան
24 Բանքս 70 028[3] 27 038 Flag of Canada.svg Կանադա
25 Շրի Լանկա 65 268[2] 25 200 {{{2}}} Շրի Լանկա
26 Թասմանիա 64 519[4] 24 911 {{{2}}} Ավստրալիա
27 Դևոն 55 247[3] 21 331 Flag of Canada.svg Կանադա (աշխարհի ամենախոշոր չբնակեցված կղզի)
28 Ալեքսանդր I-ի երկիր 49 070 18 946 Ոչ ({{{2}}} Արգենտինա (մասամբ), Flag of Chile.svg Չիլի և {{{2}}} ՄԹ ունեն տարածքային հավակնություն)
29 Իսլա-Գրանդե (ՀրոԵրկիր) 47 401 18 302 {{{2}}} Արգենտինա և Flag of Chile.svg Չիլի
30 Հյուսիսային կղզի (Նոր Երկիր) 47 079 18 177 Flag of Russia.svg Ռուսաստան
31 Բերկներ 43 873 16 939 Ոչ ({{{2}}} Արգենտինա, Flag of Chile.svg Չիլի (մասամբ) և {{{2}}} ՄԹ ունեն տարածքային հավակնություն)
32 Ակսել-Հեյբերգ 43 178[3] 16 671 Flag of Canada.svg Կանադա
33 Մելվիլ 42 149[3] 16 274 Flag of Canada.svg Կանադա
34 Սաութհեմպթոն 41 214[3] 15 913 Flag of Canada.svg Կանադա
35 Մարաժո 40 100[2] 15 483 {{{2}}} Բրազիլիա (խոշորագույն մերձափնյա կղզի աշխարհում)
36 Շպիցբերգեն 38 981 15 051 {{{2}}} Նորվեգիա
37 Կյուսյու 37 437 14 455 Flag of Japan.svg Ճապոնիա
38 Թայվան 35 883 13 855 {{{2}}} Թայվան
39 Նոր Բրիտանիա 35 145 13 570 {{{2}}} Պապուա Նոր Գվինեա
40 Ուելսի Արքայազնի կղզի 33 339[3] 12 872 Flag of Canada.svg Կանադա
41 Հարավային կղզի (Նոր Երկիր) 33 246 12 836 Flag of Russia.svg Ռուսաստան
42 Հայնան 33 210 12 822 {{{2}}} Չինաստան
43 Վանկուվեր 31 285[3] 12 079 Flag of Canada.svg Կանադա
44 Թիմոր 28 418 10 972 Արևելյան Թիմոր և Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
45 Սիցիլիա 25 662 9908 {{{2}}} Իտալիա

10 000 կմ²-ից մինչև 25 000 կմ² տարածք ունեցող կղզիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տեղադիրքը Կղզի Մակերեսը
(կմ²)
Մակերեսը
(քառ. մղոն)
Երկիր/Երկրներ
46 Սոմերսեթ 24 786[3] 9570 Flag of Canada.svg Կանադա
47 Կոտելնի (Նորսիբիրական կղզիներ) 24 000 9266 Flag of Russia.svg Ռուսաստան
48 Սարդինիա 23 949 9247 {{{2}}} Իտալիա
49 Բանանալ 20 000[2] 7722 {{{2}}} Բրազիլիա (աշխարհի ամենախոշոր գետակղզին)
50 Սիկոկու 18 545 7160 Flag of Japan.svg Ճապոնիա
51 Հալմահերա 18 040 6865 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
52 Սերամ 17 454 6621 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
53 Նոր Կալեդոնիա 16 648 6467 Նոր Կալեդոնիա, Ֆրանսիայի անդրծովյան ինքնիշխան տարածք
54 Բատերստ (Կանադա) 16 042[3] 6194 Flag of Canada.svg Կանադա
55 Պրինս Պատրիկ 15 848[3] 6119 Flag of Canada.svg Կանադա
56 Տերսոն 15 700[2] 6050 Չկա (Անտարկտիդայի տարածք, չի վիճարկվում)
57 Սումբավա 14 386 5965 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
58 Հյուսիսարևելյան Երկիր (Շպիցբերգեն) 14 247 5486 {{{2}}} Նորվեգիա
59 Հոկտեմբերյան Հեղափոխության կղզի (Հյուսիսային Երկիր) 14 204 5471 Flag of Russia.svg Ռուսաստան
60 Ֆլորես 14 154 5464 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
61 Քինգ Ուիլյամ 13 111[3] 5062 Flag of Canada.svg Կանադա
62 Նեգրոս 13 074 5048 Flag of the Philippines.svg Ֆիլիպիններ
63 Սամար 12 849 4961 Flag of the Philippines.svg Ֆիլիպիններ
64 Պալավան 12 189 4706 Flag of the Philippines.svg Ֆիլիպիններ
65 Պանայ 12 011 4637 Flag of the Philippines.svg Ֆիլիպիններ
66 Տուպինամբարանա (այժմ բաժանված է 4 կղզու) 11 850[2] 4576 {{{2}}} Բրազիլիա
67 Յոս Սուդարսո 11 742 4534 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
68 Բանգկա 11 413 4407 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
69 Էլլեֆ Ռինգնես 11 295[3] 4361 Flag of Canada.svg Կանադա
70 Բոլշևիկ 11 206 4327 Flag of Russia.svg Ռուսաստան
71 Ճամայկա 11 190 4320 {{{2}}} Ճամայկա
72 Բայլոտ 11 067[3] 4273 Flag of Canada.svg Կանադա
73 Սումբա 10 711 4135 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
74 Մինդորո 10 572 4082 Flag of the Philippines.svg Ֆիլիպիններ
75 Վիտի-Լևու 10 531 4066 Ֆիջի
76 Հավայան (Մեծ կղզի) 10 434 4029 ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ
77 Քեյփ-Բրետոն 10 311[3] 3981 Flag of Canada.svg Կանադա

5000 կմ²-ուց մինչև 10 000 կմ² տարածք ունեցող կղզիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տեղադիրքը Կղզի Մակերեսը
(կմ²)
Մակերեսը
(քառ. մղոն)
Երկիր/Երկրներ
78 Պրինց-Չարլզ 9521[3] 3676 Flag of Canada.svg Կանադա
79 Բուգենվիլ 9318 3598 {{{2}}} Պապուա Նոր Գվինեա
80 Կադյակ 9293 3588 ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ
81 Կիպրոս 9234 3572 Flag of Cyprus.svg Կիպրոս и Ակորիա и Դեկելիա, {{{2}}} ՄԹ, ռազմական բազա[5]. Հյուսիսային Կիպրոսի Թուրքական հանրապետություն (մասնակի).
82 Պուերտո Ռիկո 9100 3435 {{{2}}} Պուերտո Ռիկո, միություն, զուգորդվում է ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ
83 Կոմսոմոլեց 8812 3402 Flag of Russia.svg Ռուսաստան
84 Կորսիկա 8741 3351 {{{2}}} Ֆրանսիա
85 Դիսկո կղզի 8612 3312 {{{2}}} Գրենլանդիա, ինքնիշխան պրովինցիա, {{{2}}} Դանիա
86 Կարնեյ 8500[2] 3300 Չկալ (առանց հավակնության Անտարկտիդայի կղզի)
87 Չիլոե 8478 3273 Flag of Chile.svg Չիլի
88 Բուրու 8473 3271 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
89 Կրետե 8312 3209 {{{2}}} Հունաստան
90 Անտիկոստի 7941[3] 3066 Flag of Canada.svg Կանադա
91 Ռուզվելտի կղզի 7910 3054 Նոր Զելանդիա, Չկա (Տարածքային հավակնութուն Անտարկտիդայում)
92 Վրանգելի կղզի 7866 3037 Flag of Russia.svg Ռուսաստան
93 Նոր Իռլանդիա 7404 2859 {{{2}}} Պապուա Նոր Գվինեա
94 Լեյտե 7368 2785 Flag of the Philippines.svg Ֆիլիպիններ
95 Զելանդիա 7180 2715 {{{2}}} Դանիա
96 Կորնուոլիս 6995[3] 2701 Flag of Canada.svg Կանադա
97 Արքայազն Ուելսի կղզի 6675 2577 ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ (Ալյասկա)
98 Կերգելեն (Անմարդաբնակ կղզի) 6617 2555 մերձծովյան տարածք, {{{2}}} Ֆրանսիա
99 Восточный Фолкленд 6605 2550 {{{2}}} Ֆոլքլենդյան կղզիներ, մերձծովյան տարածք, {{{2}}} ՄԹ (հավակնում է նաև {{{2}}} Արգենտինա)
100 Սիփլ 6390 2500 Չկա (Անտարկտիդայի կղզի,առանց տարածքային հավակնության)
101 Գրեյամ 6361[3] 2456 Flag of Canada.svg Կանադա
102 Նորսիբիրական 6201 2394 Flag of Russia.svg Ռուսաստան
103 Մելվիլ (կղզի, Ավստրալիա) 5765 2234 {{{2}}} Ավստրալիա
104 Արքայազն Էդուարդի կղզի 5620[3] 2170 Flag of Canada.svg Կանադա
105 Վանուա-Լևու 5587 2157 Ֆիջի
106 Վելինգտոն 5556 2145 Flag of Chile.svg Չիլի
107 Կոտս 5498 2123 Flag of Canada.svg Կանադա
108 Լոմբոկ 5435 2098 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
109 Բալի 5416 2091 Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա
110 Չիչագովի կղզի 5388 2080 ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ (Ալյասկա)
111 Գուադալկանալ 5353 2047 Սողոմոնի կղզիներ
112 Ամունդ-Ռինգնես 5255[3] 2029 Flag of Canada.svg Կանադա
113 Մեծ Լյախովի 5157 1991 Flag of Russia.svg Ռուսաստան (Նորսիբիրական կղզիներ)
114 Սուրբ Լավրենտիոսի 5135 1983 ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ (Ալյասկա)
115 Ռիեսկո 5110[2] 1973 Flag of Chile.svg Չիլի
116 Էջ 5073 1959 {{{2}}} Նորվեգիա (Շպիցբերգեն)
117 Մակենզի-Քինգ 5048[3] 1949 Flag of Canada.svg Կանադա
118 Տրինիդադ 5009 1864 Տրինիդադ

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Australia in Brief — Department of Foreign Affairs and Trade Archived 2003-08-20 at the Wayback Machine.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Joshua Calder’s World Island Info
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 3,23 3,24 Atlas of Canada
  4. Australian Government Geoscience Australia Archived 2008-07-30 at the Wayback Machine.
  5. Akrotiri and Dhekelia (3 % of the island) are not sovereign territory of the Republic of Cyprus (97 % of the island) — see Appendix A, Article 1 in the Cypriot constitution