Հայկական տաճարների և եկեղեցիների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Ադրբեջան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]


ԱՄՆ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ավստրալիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ավստրիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արգենտինա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աֆղանստան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բանգլադեշ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բելառուս[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, Մինսկ (կառուցվող)

Բելգիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բրազիլիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բուլղարիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գերմանիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Հարություն տաճար, Հալլե
  • Սուրբ Սահակ Մեսրոպ եկեղեցի, Քյոլն

Եգիպտոս[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Եգիպտոսում մինչև 17-րդ դարը գործել է 30-ից ավելի եկեղեցի ու մատուռ։ Ներկայումս Եգիպտոսում գործում է 3 առաքելական, 3 կաթոլիկ ր 1 ավետարանական եկեղեցիներ։

Գործող[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, Կահիրե
  • Սուրբ Աստվածածին կաթողիկե եկեղեցի, Կահիրե
  • Սուրբ Թերեզա կաթողիկե եկեղեցի, Կահիրե
  • Սուրբ Պողոս-Պետրոս եկեղեցի, Ալեքսանդրիա
  • Սուրբ Գևորգ մատուռ, Ալեքսանդրիա
  • Սուրբ Մարիամ կաթողիկե եկեղեցի, Ալեքսանդրիա
  • Հայ Ավետարանական եկեղեցի, Ալեքսանդրիա

Ավերված[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • 5-րդ դարի եկեղեցի, Եգիպտոս
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի, Կահիրե
  • Սուրբ Մինաս եկեղեցի, Կահիրե
  • Սուրբ Մարտիրոս եկեղեցի, Կահիրե
  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի, Կահիրե
  • Սուրբ Մինաս մատուռ, Կահիրե
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի, Կահիրե
  • Սուրբ Մինաս եկեղեցի, Կահիրե
  • Սուրբ Կույս Մարիամ մաուռ, Կահիրե
  • Սուրբ Հովհաննես Մկրտիչ եկեղեցի, Զուեյլա
  • Սպիտակ վանք, Սոհակ
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի, Դուրա
  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի, Դուրա
  • Սուրբ Գրիգոր եկեղեցի, Դուրա
  • 7 հայկական եկեղեցիներ, Շինար
  • Եկեղեցի, Ալեքսանդրիա
  • Եկեղեցի, Իֆտիխ
  • Եկեղեցի, Գալուսանիա
  • Եկեղեցի, Ասյութ
  • Սուրբ Ստեփանոս եկեղեցի, Եգիպտոս

ևս մի քանի եկեղեցի։

Եթովպիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Էստոնիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, Տալլին

Թուրքիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ինդոնեզիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի, Սուրաբայա
  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի, Ջակարտա

Իտալիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Խաչ կաթողիկե եկեղեցի, Վենետիկ
  • Մխիթարյան միաբանություն, Սբ. Ղազարի կղզի, Վենետիկ
  • Սբ. Բարդուղեմիոսի կաթողիկե եկեղեցի, ք. Գենույա-Ջենովա
  • Սբ. Քառասուն նահատակների եկեղեցի (իտալ.՝ Santi Quaranta Martiri), գտնվում է Միլանում Via Jommelli 30 հասցեում և պատկանում է Մայր Աթոռ Սուրբ Էջմիածնին: Միակ Հայ Առաքելական եկեղեցին է Իտալիայում: Կառուցվել է 1958 թվականին՝ եղբայրներ Օննիկ և Սարգիս Դիարբեկիրյանի կողմից, ովքեր 1920 թվականից ապրել են Միլանում, այնուհետև տեղափոխվել են Արգենտինա[1]:
  • Սբ. Գրիգոր Լուսավորչի կաթողիկե տաճար, ք. Նեապոլ

Տաճարը կառուցվել է ութերորդ դարում, այն բանի պատճառով, որ մեծ թվով քրիստոնեական միաբանություններ փախչում էին Բյուզանդական կայսրությունից տարբեր երկրներ։ Եկեղեցին, նվիրված Սբ. Գրիգոր Լուսավորչի, Մեծ Հայքի առաջին կաթողիկոսին (257-332 թթ.), կառուցվել է Նեապոլում հին-հռոմեական տաճարի՝ Ցերերիի վայրում։ 1025 թ. այն երկու ուրիշ ժամատների հետ միավորվել է և ձևավորել կոմպլեքս։, Տաճարը գործում է մինչ օրս, պահպանելով իր բարձր պատերը և ընդարձակ բակը։

  • Սբ. Վլասի կաթոլիկ եկեղեցի, ք. Հռոմ
  • Սբ. Նիկոլայի կաթոլիկ եկեղեցի, ք. Հռոմ

Իսպանիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի, Կալոնժե
  • Սուրբ Հիսուս Նազովրեցի կաթողիկե եկեղեցի, Կադիս

Իրան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թավրիզ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Մարիամ Աստվածածին (Մայր եկեղեցի)
  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի
  • Սուրբ Բարդուղիմեոս
  • Մառալանի մատուռ

Թեհրան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի (Քարիմ Խան Զանդ պողոտա, 1970 թ.)
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (Նադերի թաղ)
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի (Շափուր պողոտա, 1790 թ.)
  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի (Շունզդահ Մեթրի Դովոմ պողոտա)
  • Սուրբ Վարդան եկեղեցի (Դահ Մեթրի Արամանե պողոտա)
  • Սուրբ Ամենափրկիչ եկեղեցի (Զարքեշ թաղ)
  • Սուրբ Մինաս եկեղեցի (Մահթաբ պողոտա)
  • Սուրբ Թադևոս եկեղեցի (Մոլավի բազար)

Սպահան[2][խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կանգուն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Բեթղեհէմ եկեղեցի (Մեծ Մեյդան թաղ, 1627 թ.)
  • Սուրբ Յակոբ Մծբնա Հայրապետ եկեղեցի (Մեծ Մեյդան թաղ, 1607 թ.)
  • Սուրբ Աստուածածին եկեղեցի (Մեծ Մեյդան թաղ, 1613 թ.)
  • Սուրբ Գէորգ եկեղեցի (Ղարիբենց թաղ, 1611 թ.)
  • Սուրբ Ամենափրկիչ վանք (Մեծ Մեյդան թաղ, 1655 թ.)
  • Սուրբ Գրիգոր Լուսաւորիչ եկեղեցի (Փոքր Մեյդան թաղ, 1633 թ.)
  • Սուրբ Ստեփաննոս եկեղեցի (Հակոբջան թաղ, 1615 թ.)
  • Սուրբ Յովհաննէս Մկրտիչ եկեղեցի (Շարսու թաղ, 1621 թ.)
  • Սուրբ Կատարինեան մենաստան (Շարսու թաղ, 1623 թ.)
  • Սուրբ Նիկողայոս եկեղեցի (Ղարագել թաղ, 1630 թ.)
  • Սուրբ Ներսէս Մեծ եկեղեցի (Քոչեր թաղ, 1666 թ.)
  • Սուրբ Մինաս եկեղեցի (Դավրեժ թաղ, 1655 թ.)
  • Սուրբ Ամենափրկիչ (Սարգիս) եկեղեցի (Երևան թաղ, 1659 թ.)
  • Դոմինիկեան վանք (Քոչեր թաղ, 1681-1705 թթ.)

Ավերված[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Սարգիս (Օհանավանք) (Ղարագել թաղ, 1609 թ.)
  • Սուրբ Յակոբ (Բաղաթա) եկեղեցի (Մեղրուն թաղ, 1666 թ.)
  • Սուրբ Յովհաննէս եկեղեցի (Մեղրուն թաղ, 1666 թ.)
  • Սուրբ Թովմայ (զանգով ժամ) (Հակոբջան թաղ, 1695 թ.)
  • Սուրբ Ամենափրկիչ (Սարգիս) եկեղեցի (Երևան թաղ, 1659 թ.)
  • Սուրբ Յակոբ կամ Մուրատենց (1634 թ.)
  • Սուրբ Նազարէթ (Փառանշինի) եկեղեցի (1611 թ.)
  • Կաթոլիկաց եկեղեցի (Երևան թաղ, XVII դ.)

Մարաղա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Սարգիս (ավերված)

Իրաք[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, Բաղդադ


Լատվիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, Ռիգա

Հնդկաստան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գործող[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Նազարեթ եկեղեցի, Կալկաթա
  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, Կալկաթա
  • Սուրբ Մարիամ Աստվածածին եկեղեցի, Չեննայ
  • Սուրբ Պետրոս եկեղեցի, Մումբայ
  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի, չինսուրա
  • Սուրբ Մարիամ եկեղեցի, Սայդաբադ
  • Սուրբ Երրորդություն եկեղեցի, Տանգրա
  • Հայկական մատուռ, Դելի

Ավերված[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Եկեղեցի, Ագրա
  • Հայկական մատուռ, Սուրհաթ

Լեհաստան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Երորդություն կաթողիկե եկեղեցի, ք. Գլիվիցա
  • Սուրբ Վասիլ եկեղեցի, Վարշավա
  • Սուրբ Մաիրամ եկեղեցի, Զամոսց
  • Gloriosissimae Assumptionis Beatae Virginis Mariae (Zamosc)

Լիբանան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Մեծի Տանն Կիլիկիոյ Կաթողիկոսություն, Անթիլիաս
  • Սուրբ Պողոս եկեղեցի, Անջար
  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ մայր տաճար, Բեյրութ
  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, 1930 թ., Անթիլիաս

Կանադա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կիպրոս[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ղազախստան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ղրղզստան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մալթա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մյանմա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Հովհաննես Մկրտիչ եկեղեցի, Յանգոն

Մեծ Բրիտանիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մոլդավիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

ՄԱԷ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նիդերլանդներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, 2003 թ. ք. Ալմելո (Vriezenveenseweg 174)
  • Սուրբ Հոգու եկեղեցի, 1714 թ., ք. Ամստերդամ (Kromboomsloot 22)
  • Սուրբ Կարապետ եկեղեցի, Մաստրիխտ

Շվեդիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]


Շվեյցարիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ռումինիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Մարիամ Հրաշագործ մայր տաճար, Բուխարեստ
  • Սուրբ Մարիամ Աստվածածին եկեղեցի, ք. Ռոման
  • Սբ. Հարության եկեղեցի, ք. Սուչավա
  • Սբ. Աստվածածնի եկեղեցի, ք. Յասսի
  • Կաթոլիկ եկեղեցի (մեծ), ք. Գեռլա (Արմենոպոլիս)
  • Կաթոլիկ եկեղեցի (փոքր), ք. Գեռլա (Արմենոպոլիս)
  • Կաթոլիկ եկեղեցի, ք. Բուխարեստ
  • Կաթոլիկ եկեղեցի, Գեորգենիի շրջան
  • Կաթոլիկ եկեղեցի, Ֆռումոասի համայնք
  • Հագիգադար տաճար (Ցանկությունների տաճար), ք. Սուչավա
այնտեղ է գտնվում նաև։ Սբ. Խաչի եկեղեցին
  • Սբ. Աստվածածին եկեղեցի, ք. Ռոման
  • Սբ. Աստվածածին եկեղեցի, ք. Կոնստանցա
  • Սբ. Երրորդությունն եկեղեցի, ք. Բոտաշանի
  • Սբ. Աստվածամայր եկեղեցի, ք. Բոտաշանի

Ռուսաստան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սբ. Պայծառակերպության մայր տաճար, ք. Մոսկվա
  • Սբ. Հարություն եկեղեցի, ք. Մոսկվա
  • Սբ. Կատարինե եկեղեցի, ք. Սանկտ Պետերբուրգ
  • Սբ. Հարություն եկեղեցի, ք. Սանկտ Պետերբուրգ
  • Սբ. Հարություն եկեղեցի, ք. Մայկոպ
  • Սբ. Հռիփսիմե եկեղեցի, ք. Աստրախան
  • Սբ. Գևորգ եկեղեցի, ք. Վոլգոգրադ
  • Սբ. Աստվածածին եկեղեցի, ք. Արմավիր
  • Սբ. Սարգիս եկեղեցի, ք. Սոչի
  • Սբ. Սարգիս եկեղեցի, ք. Սոչի
  • Սբ. Խաչ եկեղեցի, ք. Սոչի
  • Սբ. Սարգիս եկեղեցի, ք. Սլավյանսկ
  • Սբ. Լուսավորիչ եկեղեցի, ք. Նովոռոսիյսկ
  • Սբ. Խաչ եկեղեցի, ք. Դոնի Ռոստով
  • Սբ. Կարապետ եկեղեցի, ք. Դոնի Ռոստով
  • Սբ. Լուսավորիչ եկեղեցի, ք. Վլադիկավկազ
  • Սբ. Կարապետ եկեղեցի, ք. Եկատերինբուրգ
  • Սբ. Սարգիս եկեղեցի, ք. Կրասնոյարկ


Սինգապուր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սլովակիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սիրիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սվազիլենդ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սուդան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, Խարթում

Վրաստան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

    1rightarrow.png Հիմնական հոդված՝ Վրաստանի հայկական տաճարների ցանկ


Աբխազիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Հռիփսիմե մատուռ, Գագրա
  • Սուրբ Ամենափրկիչ եկեղեցի, Գագրա

Հարավային Օսիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ուզբեկստան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ուկրաինա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ուրուգվայ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թուրքմենստան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ֆրանսիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, Առնուվիլ-լե-Գոնես
  • Սբ. Խաչի ժամատուն, Առնուվիլ-լե-Գոնես
  • Սբ Պողոս-Պետրոս եկեղեցի, Այլֆորվիլ
  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, Բոմոն
  • Սբ. Սահակ եկեղեցի, Վալենս-Սյուռ-Ռոն
  • Սբ. Հակոբ եկեղեցի, Լիոն
  • Սբ. Սահակ և Մեսրոպ Մաշտոց եկեղեցի, Մարսել
  • Սբ. Թադեոս և Բարդուղեմիոս եկեղեցի, Մարսել
  • Սբ. Աստվածամայր եկեղեցի, Նիցցա
  • Սբ. Հովհաննես Մկրտիչ տաճար, Ելիսեյան դաշտեր, Փարիզ
  • Սբ. Աստվածածին եկեղեցի, Փարիզ
  • Սբ. Թադեոս և Բարդուղեմիոս եկեղեցի, Սենտ-Անտուան
  • Սբ. Սահակ և Մեսրոպ Մաշտոց եկեղեցի, Սենտ-Ժեռոմ
  • Սբ. Աստվածածին եկեղեցի, Սենտ-Մարգարետ
  • Սբ. Գևորգի և առյուծի եկեղեցի, Սենտ-Մարգարետ
  • Եկեղեցի, Սենթ-Էթյեն
  • Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի, Շավիլ

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղբյուրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Սուրբ Քառասուն նահատակների եկեղեցի
  2. Հրավարդ Հակոբյան և Ավո Հովհաննիսյան (2007). Նոր Ջուղա Խոջայական Ապարանքների Գեղարվեստական Հարդարանքը (XVII - XVIII ԴԴ.). Երևան: Հեղինակային հրատարակություն. էջ 98-99. ISBN 978-99930-4-690-5. 
  3. 3,0 3,1 Հյուսիսային Կիպրոսի վերահսկման տակ է։
  4. Монастырь Сурб Хач
  5. Армянская церковь в Ялте
  6. Армянская церковь в Евпатории
  7. Армянская церковь в Феодосии