Իրանի հայկական վանքերի և եկեղեցիների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Իրանի հայկական վանքերի և եկեղեցիների ցանկ, հայ առաքելական, կաթոլիկ, ավետարանական կրոնական կառույցներ Իրանի Իսլամական Հանրապետությունում:

Իրանում հաշվվում են հայ առաքելական եկեղեցու երեք թեմեր՝ Ատրպատականի, Թեհրանի և Սպահանի: 1958 թվականից բոլորը պատկանում են Մեծի Տանն Կիլիկիո կաթողիկոսությանը:

Ատրպատականի հայոց թեմ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կենտրոնական Թավրիզ քաղաքում գտնվում են հետևյալ եկեղեցիները.

Խոյ քաղաքի հայկական գյուղերում եղել են՝

  • Սուրբ Խաչ Քրիստոսի եկեղեցի (Մահլազան, 1656)
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (Ղրիս, 16-րդ դար)
  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի (Ֆանաի, 16-րդ դար)
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (Դիզեհ, 18-րդ դար)
  • Սուրբ Սարգիս Զորավար եկեղեցի (Վար, 18-րդ դար)
  • Սուրբ Հակոբ եկեղեցի (Սաիդաբադ, 18-րդ դար)

Մարաղա քաղաքում վերանորոգվել է՝

Մակու քաղաքում և նրա շրջակայքում են՝

Սալմաստ քաղաքից ոչ հեռու են գտնվում՝

  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (18-րդ դար)
  • Սուրբ Հակոբ եկեղեցի (1886)
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի (Հաֆթվան, 1203)
  • Սուրբ Սարգիս Զորավար եկեղեցի (1400)
  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի (1806)
  • Սուրբ Պողոս-Պետրոս եկեղեցի
  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի (1189)
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (Հաֆթվան, 18-րդ դար)
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (Շեյթանաբադ, 1708)
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի (Փայաջուկ 1751)
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի (Կարաբուլաղ)
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի (Հոդար, 1813)
  • Սուրբ Հակոբ եկեղեցի (Քոհնեշահր, 1671)
  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի (Քոհնեշահր, 1671)
  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի (Քոհնեշահր, 1825)

Ուրմիա քաղաքի շրջակայքում կառուցվել են՝

  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի
  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի
  • Սուրբ Նշան եկեղեցի
  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի
  • Սուրբ Պետրոս եկեղեցի (1955)
  • Սուրբ Պողոս-Պետրոս եկեղեցի (18-րդ դար)
  • Սուրբ Ստեփանոս եկեղեցի

Թեհրանի թեմ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մայրաքաղաք Թեհրանում գտնվում են հետևյալ եկեղեցիները.

Սուրբ Մեսրոպ անունով ևս երեք եկեղեցի կա Իրանի հյուսիսում՝

Գիլանում, Ռաշթից բացի ևս մեկ եկեղեցի կա Բանդարե Անզալիում՝

Մեկական եկեղեցիներ կան Համադանում և Ղազվինում

Սպահանի թեմ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սպահան քաղաքում այժմ կանգուն են՝

Ժամանակի ընթացքում ավերվել են՝

  • Սուրբ Սարգիս (Օհանավանք) (Ղարագել թաղ, 1609)
  • Սուրբ Յակոբ (Բաղաթա) եկեղեցի (Մեղրուն թաղ, 1666)
  • Սուրբ Յովհաննէս եկեղեցի (Մեղրուն թաղ, 1666)
  • Սուրբ Թովմայ (զանգով ժամ) (Հակոբջան թաղ, 1695)
  • Սուրբ Յակոբ կամ Մուրատենց (1634)
  • Սուրբ Նազարէթ (Փառանշինի) եկեղեցի (1611)
  • Կաթոլիկաց եկեղեցի (Երևան թաղ, XVII դ.)

Սպահանի թեմին են ենթարկվում նաև՝

Այլ եկեղեցիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Դոմինիկեան վանք (Քոչեր թաղ, 1681-1705 թթ.)