Jump to content

Գործող ամենաերկար իշխող ոչ ազնվական, պետական առաջնորդների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Սա գործող պետական առաջնորդների ցանկ է, որտեղ անձինք իրենց երկրի կառավարության գլուխը կամ երկրի ղեկավարն են ավելի քան 10 տարի և չունեն ազնվական ծագում։ Ցանկը դասակարգված է ըստ կառավարման տարիների նվազման։

Ցանկում ներառված անձանցից ոչ բոլորն են իրենց երկրի ամենահզոր գործիչը։

Դիրք Պատկեր Անուն Երկիր Պաշտոն Կառվարման սկիզբ Կառավարման ժամկետ
1.
Փոլ Բիյա Կամերուն Կամերուն Վարչապետ, այնուհետև՝ նախագահ[1] Հունիսի 30, 1975 49 տարի, 10 օր
2.
Թեոդորո Օբիանգ Նգեմա Մբասոգո Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա Նախագահ Օգոստոսի 3, 1979 44 տարի, 342 օր
3.
Ալի Խամենեի Իրան Իրան Նախագահ, այնուհետև՝ գերագույն առաջնորդ[2] Հոկտեմբերի 13, 1981 42 տարի, 271 օր
4.
Նորսուլթան Նազարբաև Ղազախստան Ղազախստան Նախարարների խորհրդի նախագահ
այնուհետև՝ առաջին քարտուղար,
Ղազախական Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետության առաջնորդ,
նախագահ
Մարտի 22,1984 40 տարի, 110 օր
5.
Դենի Սասսու Նգեսսո Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն Նախագահ Փետրվարի 8, 1979 - օգոստոսի 31, 1992 (1-ին անգամ)
Հոկտեմբերի 25, 1997 - մինչ այժմ (2-րդ անգամ)
40 տարի, 98 օր
6.
Հուն Սեն Կամբոջա Կամբոջա Վարչապետ Դեկտեմբերի 31, 1984 39 տարի, 192 օր
7.
Յովերի Մուսեվենի Ուգանդա Ուգանդա Նախագահ Հունվարի 26, 1986 38 տարի, 166 օր
8.
Օմար ալ-Բաշիր Սուդան Սուդան Նախագահ Հունիսի 30, 1989 35 տարի, 10 օր
9.
Իդրիս Դեբի Իտնո Չադ Չադ Նախագահ Դեկտեմբերի 2,1990 33 տարի, 221 օր
10. Իսայաս Աֆեվերկի Էրիթրեա Էրիթրեա Նախագահ Ապրիլի 27,1991 33 տարի, 74 օր
11.
Էմոմալի Ռահման Տաջիկստան Տաջիկստան Պետության ղեկավարի պաշտոնակատար, այնուհետև՝
նախագահ
Նոյեմբերի 19, 1992 31 տարի, 234 օր
12.
Փոլ Կագամե Ռուանդա Ռուանդա Վարչապետ, այնուհետև՝ նախագահ Հուլիսի 19, 1994 29 տարի, 357 օր
13.
Ալեքսանդր Լուկաշենկո Բելառուս Բելառուս Նախագահ Հուլիսի 20, 1994 29 տարի, 356 օր
14.
Արթուր Ռասիզադե Ադրբեջան Ադրբեջան Վարչապետ Հուլիսի 20, 1996 - օգոստոսի 4, 2003 (1-ին անգամ)
օգոստոսի 6, 2003 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
27 տարի, 354 օր
15.
Դանիել Օրտեգա Նիկարագուա Նիկարագուա Պետության ղեկավարի պաշտոնակատար, այնուհետև
նախագահ
Մարտի 4, 1981 - ապրիլի 25, 1990 (1-ին անգամ)
Հունվարի 10, 2007 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
26 տարի, 234 օր
16.
Կիմ Յոն Նամ Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա Գերագույն ժողովրդական ժողովի նախագահ Սեպտեմբերի 5, 1998 25 տարի, 309 օր
17.
Թուիլապա Աիոնո Սաիլելե Մալիելեգաոի Սամոա Սամոա Վարչապետ Նոյեմբերի 23, 1998 25 տարի, 230 օր
18.
Աբդել Ազիզ Բութեֆլիկա Ալժիր Ալժիր Նախագահ Ապրիլի 27, 1999 25 տարի, 74 օր
19.
Իսմաիլ Օմար Գելե Ջիբութի Ջիբութի Նախագահ Մայիսի 8, 1999 25 տարի, 63 օր
20.
Վլադիմիր Պուտին Ռուսաստան Ռուսաստան Վարչապետ, այնուհետև՝ նախագահ Օգոստոսի 9, 1999 - մայիսի 7, 2000 (որպես վարչապետ 1-ին ժամկետ )
Մայիսի 8, 2000 - մայիսի 7, 2008 (որպես նախագահ 1-ին ժամկետ)
Մայիսի 8, 2008 - մայիսի 7, 2012 (որպես վարչապետ 2-րդ ժամկետ)
Մայիսի 7, 2012 - մինչև հիմա (որպես նախագահ 2-րդ ժամկետ)
24 տարի, 336 օր
21. Կիտ Միչել Գրենադա Գրենադա Վարչապետ Հունիսի 22, 1995 - հուլիսի 9, 2008 (1-ին անգամ)
Փետրվարի 20, 2013 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
24 տարի, 158 օր
22.
Հեջ Գենգոբ Նամիբիա Նամիբիա Վարչապետ, այնուհետև՝ նախագահ Մարտի 21, 1990 - օգոստոսի 28, 2002 (1-ին անգամ)
Դեկտեմբերի 4, 2012 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
24 տարի, 13 օր
23.
Բաշշար ալ-Ասադ Սիրիա Սիրիա Նախագահ Հուլիսի 17, 2000 23 տարի, 359 օր
24.
Ժոզեֆ Կաբիլա Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Նախագահ Հունվարի 17, 2001 23 տարի, 175 օր
25.
Ռալֆ Գոնսալես Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Վարչապետ Մարտի 21, 2001 23 տարի, 103 օր
26.
Բարնաբաս Սիբուսիսո Դլամինի Էսվատինի Էսվատինի Վարչապետ Հուլիսի 26, 1996 - սեպտեմբերի 29, 2003 (1-ին անգամ)
Հոկտեմբերի 23, 2008 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
22 տարի, 325 օր
27.
Դեսի Բաուտերսե Սուրինամ Սուրինամ Պետության դե ֆակտո առաջնորդ, այնուհետև
նախագահ
Փետրվարի 25, 1980 - հունվարի 25, 1988 (1-ին անգամ)
Օգոստոսի 12, 2010 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
21 տարի, 302 օր
28.
Ռեջեփ Թայիփ Էրդողան Թուրքիա Թուրքիա Վարչապետ, այնուհետև՝ նախագահ Մարտի 14, 2003 21 տարի, 118 օր
29.
Ֆիլիպ Վույանովիչ Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա Նախագահ Մայիսի 22, 2003 21 տարի, 49 օր
30.
Իլհամ Ալիև Ադրբեջան Ադրբեջան Վարչապետ, այնուհետև՝ նախագահ Օգոստոսի 4, 2003 20 տարի, 341 օր
31.
Պատկեր:Sh.Mirziyoyev.jpg
Շավկաթ Միրզիյոև Ուզբեկստան Ուզբեկստան Վարչապետ, այնուհետև՝ նախագահ Դեկտեմբերի 12, 2003 20 տարի, 211 օր
32.
Շեյխ Հասինա Բանգլադեշ Բանգլադեշ Վարչապետ Հունիսի 23, 1996 - հուլիսի 15 2001 (1-ին անգամ)
Հունվարի 6, 2009 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
20 տարի, 208 օր
33.
Ռուզվելտ Սկերիտ Դոմինիկա Դոմինիկա Վարչապետ Հունվարի 8, 2004 20 տարի, 184 օր
34.
Մահմուդ Աբբաս Պաղեստին Պաղեստին Վարչապետ, այնուհետև՝ նախագահ Մարտի 19, 2003 - սեպտեմբերի 6, 2003 (1-ին անգամ)
Հունավրի 15, 2005 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
19 տարի, 348 օր
35.
Լի Սյանլուն Սինգապուր Սինգապուր Վարչապետ Օգոստոսի 12, 2004 19 տարի, 333 օր
36.
Թոմի Ռեմենգեսաու Պալաու Պալաու Նախագահ Հունվարի 1, 2001 - հունվարի 15 2009 (1-ին անգամ)
Հունվարի 17, 2013 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
19 տարի, 189 օր
37.
Ֆոր Էսոզիմնա Գնասինգբե Տոգո Տոգո Նախագահ Փետրվարի 5, 2005 - փետրվարի 25, 2005 (1-ին անգամ)
Մայիսի 4, 2005 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
19 տարի, 87 օր
38.
Սալվա Կիիր Մայարդիթ Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան Նախագահ Հուլիսի 30, 2005 18 տարի, 346 օր
39.
Պիեր Նկուրունզիզա Բուրունդի Բուրունդի Նախագահ Օգոստոսի 26, 2005 18 տարի, 319 օր
40.
Անգելա Մերկել Գերմանիա Գերմանիա Կանցլեր Նոյեմբերի 22, 2005 18 տարի, 231 օր
41.
Էվո Մորալես Բոլիվիա Բոլիվիա Նախագահ Հունվարի 22, 2006 18 տարի, 170 օր
42.
Բենյամին Նեթանյահու Իսրայել Իսրայել Վարչապետ Հունիսի 18, 1996 - հուլիսի 6, 1999 (1-ին անգամ)
Մարտի 31, 2009 - միչև հիմա (2-րդ անգամ)
18 տարի, 118 օր
43.
Վիկտոր Օրբան Հունգարիա Հունգարիա Վարչապետ Հուլիսի 6, 1998 - մայիսի 27, 2002 (1-ին անգամ)
Մայիսի 29, 2010 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
18 տարի, 2 օր
44.
Փոլ Կաստրո Կուբա Կուբա Առաջին քարտուղար, Նախագահ Հուլիսի, 31, 2006 17 տարի, 345 օր
45.
Դորիս Լոյթհարդ Շվեյցարիա Շվեյցարիա Դաշնային խորհրդի անդամ, Նախագահ Օգոստոսի 1, 2006 17 տարի, 344 օր
46.
Ֆրանկ Բաինիմարամա Ֆիջի Ֆիջի Պետության ղեկավարի պաշտոնակատար, այնուհետև
Վարչապետ
Մայիսի 29, 2000 - հուլիսի 13, 2000 (1-ին անգամ)
Դեկտեմբերի 5, 2006 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
17 տարի, 263 օր
47.
Գուրբանգուլի Բերդիմուհամեդով Թուրքմենստան Թուրքմենստան Նախագահ Դեկտեմբերի 21, 2006 17 տարի, 202 օր
48.
Ահմեդ Ույահյա Ալժիր Ալժիր Վարչապետ Դեկտեմբերի 31, 1995 - դեկտեմբերի 15, 1998 (1-ին անգամ)
Մայիսի 5, 2003 - մայիսի 24, 2006 (2-րդ անգամ)
Հունիսի 23, 2008 - սեպտեմբերի 3, 2012 (3-րդ անգամ)
Օգոստոսի 16, 2017 - մինչև հիմա (4-րդ անգամ)
17 տարի, 38 օր
49.
Իբրահիմ Բուբակար Կեյտա Մալի Մալի Վարչապետ, այնուհետև՝ նախագահ Փետրվարի 4, 1994 - փետրվարի 15, 2000 (1-ին անգամ)
Սեպտեմբերի 4, 2013 - մինև հիմա (2-րդ անգամ)
16 տարի, 321 օր
50.
Բակո Սահակյան Արցախ Արցախ Նախագահ Սեպտեմբերի 7, 2007 16 տարի, 307 օր
51.
Էրնեստ Բաի Կորոմա Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե Նախագահ Սեպտեմբերի 17, 2007 16 տարի, 297 օր
52.
Ալասան Ուատարա Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար Վարչապետ, այնուհետև՝ նախագահ Նոյեմբերի 7, 1990 - դեկտեմբերի 9, 1993 (1-ին անգամ)
Դեկտեմբերի 4, 2010 - մինչև հիմա (2-րդ անգամ)
16 տարի, 251 օր
53.
Դին Բարոու Բելիզ Բելիզ Վարչապետ Փետրվարի 8, 2008 16 տարի, 153 օր

Ծանոթագրություններ

[խմբագրել | խմբագրել կոդը]
  1. 1975 թվականի հունիսի 30-ից եղել է Կամերունի վարչապետ
  2. 1981 թվականի հոկտեմբերի 13-ից մինչև 1989 թվականի օգոստոսի 2-ը եղել է Իրանի նախագահ, որից հետո՝ գերագույն առաջնորդ