Աֆրիկայի երկրների և կախյալ տարածքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Աֆրիկան աշխարհի քարտեզին

Աֆրիկան բնակչության քանաքկով երկրորդ մայրցամաքն է Եվրասիայից հետո։ Ներառնելով կղզիներ Աֆրիկայի տարածքը կազմում է 30 221 532 կմ²։ Աֆրիկան զբաղեցնում է Երկիր մոլորակի մակերեսի (ջրային և ցամաքային) 6 %, իսկ և ցամաքիից միայն 20,4 %։ Աֆրիկայի բնակչությունը կազմում է 960 միլիոն մարդ (2005) և դա կազմում է համաշխարհային բնակչության 14 %։ Պետություններ և կախյալ տարածքների ընդհանուր թիվը[1] հասնում է 61, որոնցից միայն 53 անկախ։ Այդ թվում կան 10 կղզե պետություն, 14 պետություն, որոնք ծովին դուրս չեն գալի և 37 պետություն որոնց հողերը ողիղվում են օվկիանոսները և ծովերը։ Պայմանականորեն Աֆրիկան բաժանված է 4 մասերի՝ Հյուսիսային, Հարավային, Արևմտյան և Արևելյան։

Այս մայրացամաքը շրջապատված է Միջերկրային ծովով հյուսիսից, Սուեցյան ալիքով և Կարմիր ծովով հյուսիս-արևելքում, Հնդկական օվկիանոսով արևելքում և հարավ-արևելքում ու Ատլանտյան օվկիանոսի ջրերով հարավ-արևմուտքից, արևմուտքից և հյուսիս-արևմուտքից

Ներքևում ներկայացված է Աֆրիկայում գտնվող բոլոր երկրների և կախյալ տարածքների ցանկը։

Տարածաշրջանի անվանումը և

տերությունները իրենց դրոշներով

Տարածք(կմ²) Բնակչություն(Հուլիսի 1 2002 մոտ.) Մայրաքաղաք
Արևելյան Աֆրիկա:
Բուրունդի 27,830 11,890,784 Բուժումբուրա
Կոմորոս 2,170 869,601 Մորոնի
Ջիբութի 23,000 988,000 Ջիբութի
Էրիթրեա 121,320 3,546,421 Ասմարա
Եթովպիա 1,127,127 114,963,588 Ադիս Աբեբա
Քենիա 582,650 53,771,296 Նայրոբի
Մադագասկար 587,040 27,691,018 Անտանանարիվո
Մալավի 118,480 19,129,952 Լիլոնգվե
Մավրիկիոս 2,040 1,271,768 Փորթ Լուիս
Մոզամբիկ 801,590 31,255,435 Մապուտու
Ռուանդա 26,338 12,952,218 Կիջալի
Սեյշելներ 455 98,347 Վիկտորիա
Սոմալի 637,657 7,753,310 Մոգադիշո
Տանզանիա 945,087 59,734,218 Դոդոմա
Ուգանդա 236,040 45,741,007 Կամպալա
Զամբիա 752,614 18,383,955 Լուսակա
Զիմբաբվե 390,580 14,862,924 Հարարե
Միջին Աֆրիկա:
Անգոլա 1,246,700 10,593,171 Լուանդա
Կամերուն 475,440 16,184,748 Յաունդե
Կենտրոնական Աֆրիկյան Հանրապետություն 622,984 3,642,739 Բանգի
Չադ 1,284,000 8,997,237 Նջամենա
Կոնգո 342,000 2,958,448 Բրազավիլ
Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 2,345,410 55,225,478 Կինշասա
Հասարակածային Գվինեա 28,051 498,144 Մալաբո
Գաբոն 267,667 1,233,353 Լիբրևիլ
Սան Տոմե և Պրինսիպի 1,001 170,372 Սան Տոմե
Հյուսիսային Աֆրիկա:
Ալժիր 2,381,740 32,277,942 Ալժիր
Եգիպտոս 1,001,450 70,712,345 Կահիրե
Լիբիա 1,759,540 5,368,585 Տրիպոլի
Մարոկկո 446,550 31,167,783 Ռաբաթ
Սուդան 2,505,810 37,090,298 Խարթում
Թունիս 163,610 9,815,644 Թունիս
Արևմտյան Սահարա 266,000 256,177 Էլ-Այուն
Հարավային Աֆրիկա:
Բոթսվանա 600,370 1,591,232 Գաբորոնե
Լեսոտո 30,355 2,207,954 Մասերու
Նամիբիա 825,418 1,820,916 Վինդհուկ
Հարավ Աֆրիկյան Հանրապետություն 1,219,912 43,647,658 Պրետորի
Սվազիլենդ 17,363 1,123,605 Մբաբանե
Արևմտյան Աֆրիկա:
Բենին 112,620 6,787,625 Պորտո Նովո
Բուրկինա Ֆասո 274,200 12,603,185 Ուագադուգու
Կաբո Վերդե 4,033 408,760 Պրայա
Կոտ դ'Իվուար 322,460 16,804,784 Յամուսուկրո
Գամբիա 11,300 1,455,842 Բանջուլ
Գանա 239,460 20,244,154 Աքրա
Գվինեա 245,857 7,775,065 Կոնակրի
Գվինեա-Բիսաու 36,120 1,345,479 Բիսաու
Լիբերիա 111,370 3,288,198 Մոնրովիա
Մալի 1,240,000 11,340,480 Բամակո
Մավրիտանիա 1,030,700 2,828,858 Նուակշոտ
Նիգեր 1,267,000 10,639,744 Նիամեյ
Նիգերիա 923,768 129,934,911 Աբուջա
Սուրբ Հեղինեի կղզի(Մեծ Բրիտանիա) 410 7,317 Ջեյմսթաուն
Սենեգալ 196,190 10,589,571 Դակար
Սիերա Լեոնե 71,740 5,614,743 Ֆրիթաուն
Տոգո 56,785 5,285,501 Լոմե

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Այդպիսի երկրները աղյուսակում առանձնացված են երկնագույնով։