Jump to content

Վարդենիսի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Անվան այլ կիրառումների համար տե՛ս՝ Վարդենիսի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Վարդենիս քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 34 հուշարձան (10 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 15-20 դդ. աե մասում 5.5/1 Տ քաղաքի աե եզրին, Մեծ Մասրիկ տանող ավտոճանապարհի 2 կողմերում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 5.5/1.1 Հ խրված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 5.5/1.2 Հ խրված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Մուրադի 1425 թ. 5.5/1.3 Հ կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15 դ. 5.5/1.4 Հ կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Մարգարի 1520 թ. 5.5/1.5 Հ խրված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Փանոսի և Ամիրբեկի 1548 թ. 5.5/1.6 Հ կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17-րդ դդ. 5.5/1.7 Հ կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Միրզախանի 1662 թ. 5.5/1.8 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Ակներ» 10-18-րդ դդ. աե մասում 5.5/2 Տ գարեջրի գործարանի մոտ, տեղացիներն այցելում են որպես Սբ. Վարդան սրբատեղի Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 7-5 դդ. աե մասում 5.5/3 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1903-1912 թթ. կնտ 5.5/4 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 14-16 դդ. 5.5/4.1 Տ եկեղեցու շուրջը բարեկարգված՝ 1980 թ. Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.5/4.1.1 Հ եկեղեցուց 4 մ հվ, ընկած գետնին, երկատված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14 դ. 5.5/4.1.2 Հ հենած հվ պատին, վարդյակը՝ կիսով կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Արիստակեսի 1451 թ. 5.5/4.1.3 Հ հենած եկեղեցու աե պատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15 դ. 5.5/4.1.4 Հ հենած եկեղեցու հվ պատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-16 դդ. 5.5/4.1.5 Հ եկեղեցու հվ կողմում, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Աստվածատուրի 15-16 դդ. 5.5/4.1.6 Հ ընկած եկեղեցուց հվ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1512 թ. 5.5/4.1.7 Հ եկեղեցուց 4 մ հվ, կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Ավաննեսի 1548 թ. 5.5/4.1.8 Հ ընկած եկեղեցուց 3 մ հվ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Շահում աղայի 1561 թ. 5.5/4.1.9 Հ եռատված, բեկորները եկեղեցու աե պատի մոտ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Հովհաննես քահանայի 1575 թ. 5.5/4.1. 10 Հ կանգնեցված գետնին, եկեղեցու հս պատի մոտ 10&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Հովհաննես վարդապետի 1598 թ. 5.5/4.1.11 Հ հենած եկեղեցու հս պատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Հովհաննես աղայի 16 դ. 5.5/4.1.12 Հ եկեղեցու հս պատի մոտ, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Զոհրապի 16 դ. 5.5/4.1.13 Հ եկեղեցու հվ կողմում, վարդյակը կոտրված կազմող՝ Մանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Հովհաննես աղայի 16 դ. 5.5/4.1.14 Հ եկեղեցու հվ պատի մոտ, կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Վարդի 16 դ. 5.5/4.1.15 Հ հենած եկեղեցու հվ պատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1988 թ. դեկտեմբերի 7-ի Սպիտակի երկրաշարժի զոհերին 1989 թ. հս-աե մասում 5.5/5 Տ քարգործ վարպետ՝ Ստ. Նալբանդյան Լուսանկար վերբեռնել


Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1967 թ. կնտ 5.5/6 Տ քաղաքի կենտրոնական հրապարակում Լուսանկար վերբեռնել


Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1970-ական թթ. ք. մ. 5.5/7 Տ Արմենակ Կարապետյանի անվան զբոսայգում Լուսանկար վերբեռնել


Հուշարձան Վիկտոր Համբարձումյանի 1978 թ. կնտ 5.5/8 Տ մշակույթի տան մոտ Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ Թուխ Մանուկ 15-16 դդ. հս մասում 5.5/9 Տ Ավան թաղամասում, ավերված Լուսանկար վերբեռնել


Քարայր-կացարան 16-18 դդ. 0,2 կմ հվ-աե 5.5/10 Տ ձորահովտի աե կողմում Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]