Ճամբարակի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Ճամբարակ քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 54 հուշարձան (19 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Գալուստքար» մ.թ.ա. 2-1 հզ հս մասում 5.2/1 Հ Գետիկի աջ ափին, «Գետիկ» հյուրանոցից 600 մ հս բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-18 դդ. հս մասում 5.2/2 Տ Վերին Ճամբարակում, Գետիկի աջ ափին, Ճամբարակ-Թթուջուր ճանապարհից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.2/2.1 Հ կանգնեցված 6 խաչքարերից աջից 2-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.2/2.2 Հ կանգնեցված 6 խաչքարերից աջից 3-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.2/2.3 Հ կանգնեցված 6 խաչքարերից աջից 1-ինը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.2/2.4 Հ կանգնեցված 6 խաչքարերից ձախից 2-րդը է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.2/2.5 Հ կանգնեցված 6 խաչքարերից ձախից 1-ինը է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.2/2.6 Հ կանգնեցված 6 խաչքարերից ձախից 3-րդը է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-20 դդ. հս մասում 5.2/3 Տ սարալանջին, ավերված, գործող գերեզմանոցի հվ կողմում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 16-17 դդ. 5.2/3.1 Տ գերեզմանոցի հվ-աե մասում, ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.2/3.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.2/3.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ղուշի բակեր» 16-18 դդ. 0,5 կմ հս 5.2/4 Տ Ճամբարակ-Վահան ճանապարհից ձախ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-18 դդ. 5.2/4.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/4.1.1 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/4.1.2 Հ կիսով թաղված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.2/4.1.3 Հ ընկած գետնին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.2/4.1.4 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.2/4.1.5 Հ կիսով խրված հողի մեջ, թեքված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.2/4.1.6 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 5.2/4.1.7 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սերիճանի 1660 թ. 5.2/4.1.8 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր 1029 թ. ք. մ. 5.2/5 Հ Վերին Ճամբարակի հս եզրին Chambaraki sb Grigor (1).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Պողոս Երիցի 9-10 դդ. 5.2/5.1 Հ խորանի հվ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.2/5.2 Հ հվ ավանդատանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.2/5.3 Հ հվ ավանդատան մուտքի վերնամասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/5.4 Հ հվ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/5.5 Հ խորանի հվ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/5.6 Հ խորանի հվ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/5.7 Հ խորանի աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/5.8 Հ բեմի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/5.9 Հ հս ավանդաատան մուտքի վերնամասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/5.10 Հ հս ավանդատանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/5.11 Հ հվ ավանդատանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.2/5.12 Հ խորանի հս պատին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-19 դդ. 5.2/5.13 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.2/5.13.1 Հ եկեղեցուց հս, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1029 թ. 5.2/5.13.2 Հ եկեղեցու հվ կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.2/5.13.3 Հ եկեղեցու հվ կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.2/5.13.4 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. ք. մ. 5.2/6 Հ Վոլոդյա Զազյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Խաչքար` Մատթեոս երեցի 10 դ. ք. մ. 5.2/7 Հ Վերին Ճամբարակի կենտրոնում, աղբյուրի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1 կմ հվ-աե 5.2/8 Հ Ճամբարակ - Վահան խճուղուց ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ք. մ. 5.2/9 Հ Ներքին Ճամբարակում, Սամվել Բաբայանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ք. մ. 5.2/10 Հ Ներքին Ճամբարակում, Վերգուշ Բաբայանի տան ցանկապատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ք. մ. 5.2/11 Հ Ներքին Ճամբարակում, Հրաչ Հարությունյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ք. մ. 5.2/12 Հ Ներքին Ճամբարակում, Ռադիկ Վերդյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ք. մ. 5.2/13 Հ Ներքին Ճամբարակում, Հրաչիկ Մելքումյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. ք. մ. 5.2/14 Հ Վերին Ճամբարակում, Վարազդատ Ղազարյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Խաչքար 1455 թ. ք. մ. 5.2/15 Հ Մինասյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ք. մ. 5.2/16 Հ Ներքին Ճամբարակում, Հրաչ Հարությունյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1950- ական թթ. ք. մ. 5.2/17 Տ Վերին Ճամբարակում բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1960 թ. ք. մ. 5.2/18 Տ հյուրանոցի դիմաց բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1970-ական թթ. ք. մ. 5.2/19 Տ դպրոցի դիմաց բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]