Մարտունի գյուղի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Մարտունի գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 57 հուշարձան (13 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ 2 կմ հս-ամ 5.63/1 Հ Գետիկի աջ ափին, «Աղջաղալա» Ամրոց տանող ճանապարհին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.63/1.1 Հ ամրոցից ամ բեռնել պատկեր

Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ հս-աե մասում 5.63/2 Հ Մարտունի-Այգուտ ճանապարհից աջ, անասնագոմերի մոտ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.63/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Աղջաղալա» 10-13 դդ. 4 կմ հս-ամ 5.63/3 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Բերդի դոշ» մ.թ.ա. 2-1 հզ 3 կմ հվ-ամ 5.63/4 Հ Գետիկի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.63/4.1 Հ հվ կողմում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.63/4.2 Հ ամրոցից 700 մ աե, ամրոցից անջատվել է մելիորացման հետևանքով բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 16-18 դդ. հվ-աե մասում 5.63/5 Տ «Իլանլու» աղբյուրի մոտ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-18 դդ. 0,5 կմ ամ 5.63/6 Տ «Դարի թալա» վայրում, դեպի «Շլորաբակեր» ճանապարհից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 5.63/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Աղջաղալա» 12-18 դդ. 3 կմ հս-ամ 5.63/7 Տ համանուն ամրոցից 1 կմ հս-աե, Գետիկի աջ ափին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. 5.63/7.1 Տ գյուղատեղիի կնտ-ում, ավերակ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-18 դդ. 5.63/7.2 Տ գյուղատեղիի աե կողմում, բլրակին բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 17-18 դդ. 5.63/7.3 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Շլորաբակ» 11-18 դդ. 2 կմ հվ-ամ 5.63/8 Տ Գետիկի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-12 դդ, 17-18 դդ. 5.63/8.1 Տ գյուղատեղիի ամ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.63/8.1.1 Հ հենած ծառին, վերնամասը` կոտրված, տեղացիներն անվանում են «Սարգսի խաչ» բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. 5.63/8.2 Տ գյուղատեղիի հվ մասում, «Տանձուտ վայրում» բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Պետրոս բիձու խաչեր» 15-16 դդ. 1 կմ հվ 5.63/9 Տ Գետիկի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-16 դդ. 5.63/9.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.63/9.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր «Կարմիր եղցի» (Հին Գետիկ) 9-12 դդ. 5 կմ հս-ամ 5.63/10 Հ կիսավեր Hin Getik Monastery 3.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 9 դ. 5.63/10.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.63/10.1.1 Հ եկեղեցու պատի տակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.63/10.1.2 Հ եկեղեցու պատի տակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.63/10.1.3 Հ հենած ամ պատին, երկատված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 11-12 դդ. 5.63/10.2 Հ գլխավոր եկեղեցի բեռնել պատկեր

Գավիթ 12 դ. 5.63/10.3 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. 5.63/10.4 Հ գլխավոր եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.63/10.4.1 Հ եկեղեցուց 2 մ հս, հենած քարերին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1086 թ. 5.63/10.4.2 Հ եկեղեցուց 8 մ հվ-աե ատվիրատու՝ հայր Զաքար բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.63/10.4.3 Հ եկեղեցուց 10 մ հս, երկատված, ստորին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.63/10.4.4 Հ եկեղեցուց 7 մ հս, երկատված, վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար` Զարդեղի 11-12 դդ. 5.63/10.4.5 Հ եկեղեցուց 5 մ հս-աե, հենած քարերի, վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.63/10.4.6 Հ եկեղեցուվ 5 մ հս-աե, երկատված, ստորին մասը` վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.63/10.4.7 Հ եկեղեցու հս պատի մոտ, ստորին կեսը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.63/10.4.8 Հ հենած գավթի հս պատին, ներքուստ, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.63/10.4.9 Հ հենած գավթի հս պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.63/10.4.10 Հ եկեղեցուց հս, հենած պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.63/10.4.11 Հ եկեղեցուց 10 մ հս, վերին մասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.63/10.4.12 Հ հենած գավթի ամ պատին, ձախակողմյան եզրագոտին կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.63/10.4.13 Հ եկեղեցուց 10 մ հս, ընկած գետնին, եռատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.63/10.4.14 Հ եկեղեցուց հս, քառատված, բեկորներն իրար մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.63/10.4.15 Հ հնած գավթի ամ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.63/10.4.16 Հ հենած գավթի հս պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1289 թ. 5.63/10.4.17 Հ եկեղեցու հս պատի տակ պատվիրատու՝ հայր Զաքար բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.63/10.4.18 Հ եկեղեցուց հս, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.63/10.4.19 Հ եկեղեցուց հս, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.63/10.4.20 Հ եկեղեցուց հս, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.63/10.4.21 Հ եկեղեցուց հս, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.63/10.4.22 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.63/10.4.23 Հ եկեղեցուց 10 մ հվ, ընկած գետնին, ձախակողմյան եզրագոտին կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննես եպիսկոպոսի 15-16 դդ. 5.63/10.4.24 Հ պարսպի հս կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 1,5 կմ ամ 5.63/11 Հ կանգնեցված գետինին, դեպի «Շլորաբակեր» տանող դաշտամիջյան ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ստակիաին 16-17 դդ. գ. մ. 5.63/12 Հ հենած գյուղի նորակառույց եկեղեցու քարե ցանկապատին բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1970 թ. գ. մ. 5.63/13 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]