Հայրավանքի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Հայրավանք գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 32 հուշարձան (3 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակատեղի մ.թ.ա. 2-1 հզ - 18 դ. հս-աե մասում 5.59/1 Հ Հայրավանքից 200 մ հս-ամ ԲՆԱԿԱՏԵՂԻ.JPG բեռնել պատկեր

Վանական համալիր «Հայրավանք» 9-13 դդ. 40°25′58″ հս․. լ. 45°06′28″ ավ. ե. / 40.432728° հս․. լ. 45.107869° ավ. ե. / 40.432728; 45.107869 5.59/1.1 Հ Սևանա լճի ափին, ժայռեղեն հրվանդանի վրա Վանական համալիր «Հայրավանք»2.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 9 դ. 5.59/1.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 12 դ. վրջ 5.59/1.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.59/1.1.2.1 Հ ագուցված ամ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.59/1.1.2.2 Հ գավթի մուտքից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.59/1.1.2.3 Հ գավթի մուտքից աջ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 5.59/1.1.3 Հ վանքի շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.59/1.1.3.1 Հ պատվանդանին, վերին աջ անկյունը` կոտրված Խաչքար9.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.59/1.1.3.2 Հ կանգնեցված հողի մեջ, վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.59/1.1.3.3 Հ կանգնեցված հողի մեջ, խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1540 թ. 5.59/1.1.3.4 Հ պատվանդանին, քիվը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ակոբ Աղին 1541 թ. 5.59/1.1.3.5 Հ պատվանդանին, վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Գոհարի, Վարդի 1560 թ. 5.59/1.1.3.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Վարդանի 16 դ. 5.59/1.1.3.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարտիրոսի 16 դ. 5.59/1.1.3.8 Հ ցածր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.59/1.1.3.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Աղջիկ տղի քար» («Հազախաչ») 1274 թ. 1 կմ ամ 5.59/2 Հ Կաթի արտադրական համալիրի մոտ, կանգնեցված բարձր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Մատուռ 16 դ. աե մասում 5.59/3 Տ աե եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.59/3.1 Հ խորանի պատին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 5.59/3.2 Տ մատուռի շուրջը, ճանապարհով բաժանված 2 մասի բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.59/3.2.1 Հ ընկած գետնին, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.59/3.2.2 Հ կանգնեցված պատվանդանին, վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Մխիթարի և Աբիսողոմի 1235 թ. 5.59/3.2.3 Հ վերնամասը` չի պահպանվել, դրված գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար Քորդաշահի 1241 թ. 5.59/3.2.4 Հ կանգնեցված պատվանդանին, վերին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.59/3.2.5 Հ կանգնեցված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.59/3.2.6 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.59/3.2.7 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.59/3.2.8 Հ կանգնեցված հողի մեջ, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.59/3.2.9 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.59/3.2. 10 Հ ընկած գետնին 10&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.59/3.2. 11 Հ կանգնեցված պատվանդանին 11&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]