Կարճաղբյուրի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Կարճաղբյուր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 71 հուշարձան (18 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Քարե դուռ» մ.թ.ա. 2 հզ վրջ - 3 դ., 9-17 դդ. հվ-աե մասում 5.55/1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Աստվածածին 10-15 դդ. 5.55/1.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 964 թ. 5.55/1.1.1 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.55/1.1.2 Հ ագուցված աե պատին, 2 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. 5.55/1.2 Տ Սբ. Աստվածածին մատուռի շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/1.2.1 Հ կանգնեցված ցածր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.55/1.2.2 Հ վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.55/1.2.3 Հ ստորին աջ անկյունից երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.55/1.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մխիթարի և Արևտիրի 1224 թ. 5.55/1.2.5 Հ բեկորված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.55/1.2.6 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.55/1.2.7 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հուռումսիմի 1666 թ. 5.55/1.2.8 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Եղիայի 1669 թ. 5.55/1.2.9 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս 10-15 դդ. 5.55/1.3 Տ Սբ. Աստվածածին մատուռի հվ-աե կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 991 թ. 5.55/1.3.1 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ, 3 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 1008 թ. 5.55/1.3.2 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ, 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 1302 թ. 5.55/1.3.3 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ, 3 խաչքարերից կենտրոնինն է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 5.55/1.4 Տ միջնաբերդի աե կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.55/1.4.1 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/1.4.2 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/1.4.3 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Աշտարակ մ.թ.ա. 2-1 հզ գ. մ. 5.55/2 Հ «Շմբոյի պալ» վայրում բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Հայրեի ավերակներ» մ.թ.ա. 3 հզ – մ.թ.ա. 1 դ. 1 կմ ամ 5.55/3 Հ Սևանա լճի հվ ափին, Մարտունի-Վարդենիկ հին և նոր ճանապարհների միջև բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 3 հզ – մ.թ.ա. 1 դ. 5.55/3.1 Հ բնակատեղիի հվ կողմում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-19 դդ. Հվ մասում 5.55/4 Տ Ստեփան Գրիգորյանի տնամերձի և հարևան այգիների տարածքում, գետի աջ ափին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.55/4.1 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.55/4.2 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.55/4.3 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/4.4 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/4.5 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/4.6 Հ խրված հողի մեջ, թեքությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/4.7 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/4.8 Հ կանգնեցված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.55/4.9 Հ խրված հողի մեջ, թեքությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.55/4.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.55/4.11 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. ամ մասում 5.55/5 Տ գյուղի գործող գերեզմանոցի հարևանությամբ բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 13 դ. 5.55/5.1 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.55/5.1.1 Հ մատուռի ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.55/5.1.2 Հ մատուռի ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/5.2 Հ խրված հողի մեջ, թեքությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/5.3 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/5.4 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/5.5 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Ճգնի դար» 15-17 դդ. 7 կմ հվ 5.55/6 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Չամռլու» 9-10 դդ. 4 կմ հվ 5.55/7 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.55/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.55/7.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.55/7.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.55/7.4 Հ կանգնեցված գետնին, բերված՝ Մարտունու շրջ. Վարդենիկ գյուղից բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ավանի 1708 թ. 5.55/7.5 Տ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ վրջ 2-3 կմ հվ 5.55/8 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 19 դ. կնտ 5.55/9 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Խարաբա Ժամ» 12-13 դդ. աե մասում 5.55/10 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. 5.55/10.1 Տ եկեղեցու շուրջը, ձորափին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.55/10.1.1 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննեսի 1533 թ. 5.55/10.1.2 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Տետխաթունի 16 դ. 5.55/10.1.3 իրար մոտ կանգնած 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Սքագոլի և Նոսի 16 դ. 5.55/10.1.4 Հ իրար մոտ կանգնած 3 խաչքարերից կենտրոնինն է բեռնել պատկեր

Խաչքար Ոլքի 16 դ. 5.55/10.1.5 Հ իրար մոտ կանգնած 3 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ստեփանոսի 16-17 դդ. 5.55/10.1.6 Տ իրար մոտ կանգնած 3 խաչքարերի մոտ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մովսեսի 1528 թ. 5.55/10.1.7 Տ կազմող՝ Դավիթ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. գ. մ. 5.55/11 Հ «Քարե դոըռ» ամրոց տանող ճանապարհին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. գ. մ. 5.55/12 Հ մատուռից հս, գերեզմանոցում, հենած քարաբեկորին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. աե մասում 5.55/13 Հ «Քարե դուռ» ամրոց տանող ճանապարհի ձախ կողմում, հենած քարե շարվածքին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 1005 թ. գ. մ. 5.55/14 Հ ձորի եզրին, եռատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գ. մ. 5.55/15 Հ ամրոց տանող ճանապարհի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար Էղսայի, Գոգոսի 1255 թ. գ. մ. 5.55/16 Հ ագուցված նորաշեն ս. Սարգիս մատուռի աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. գ. մ. 5.55/17 Հ կանգնեցրած գյուղամիջյան գերեզմանոցում պատվիրատու՝ Սարգիս վարդապետ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. գ. մ. 5.55/18 Հ գյուղամիջյան գերեզմանոցում, ընկած գետնին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]