Նորաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Նորաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Նորաշեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 46 հուշարձան (14 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ աե մասում 5.70/1 Հ գյուղի աե եզրին, Նորաշեն-Ծովազարդ գյուղամիջյան հին ճանապարհից աջ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.70/1.1 Հ ամրոցի ստորոտին բեռնել պատկեր

Ամրոց «Գյունե» մ.թ.ա. 2-1 հզ ամ մասում 5.70/2 Հ գյուղի ամ եզրին, քարքարոտ բլրին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.70/2.1 Հ ամրոցի ստորոտին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 8-17 դդ. 5.70/2.2 Տ ամրոցից հս, թեք սարալանջին բեռնել պատկեր

Ամրոց «Խաչեր» մ.թ.ա. 2-1 հզ, 13-14 դդ. 1,5 կմ հս-ամ 5.70/3 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-14 դդ. 5.70/3.1 Տ բեռնել պատկեր

Ջիթհան 13-14 դդ. 5.70/3.2 Տ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Վիգոն» մ.թ.ա. 2-1 հզ 7 կմ հվ-աե 5.70/4 Հ գյուղի անասնապահական ամառանոցի տարածքում բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.70/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.70/4.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խաչեր» 9-15 դդ. 1 կմ աե 5.70/5 Տ Նորաշեն-Ծովազարդ գյուղամիջյան հին ճանապարհի եզրերին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. 5.70/5.1 Տ գյուղատեղիի ամ եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.70/5.1.1 Հ հենած քարաբեկորինն բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.70/5.1.2 Հ կանգնեցված շարվածքի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.70/5.1.3 Հ կանգնեցված ժայռաբեկորին, ստորին եզրը` և վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2 կմ հվ-ամ 5.70/6 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 0,5 կմ հվ-աե 5.70/7 Հ «Խաչեր» գյուղատեղիի եզրին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 9 կմ հվ 5.70/8 Հ «Վիգոն» ամրոցից 1 կմ ամ, «Հաջի խասըմ» քարանձավի մոտ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 11-12 դդ. գ. մ. 5.70/9 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-17 դդ. 5.70/9.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 7-8 դդ. 5.70/9.1.1 Հ ընկած գետնին, եզրերը` ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.70/9.1.2 Հ հենած քարաբեկորինն բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.70/9.1.3 Հ ընկած գետնին, ունի լայնական ճաք բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.70/9.1.4 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.70/9.1.5 Հ բեկոր, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.70/9.1.6 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.70/9.1.7 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.70/9.1.8 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.70/9.1.9 Հ հենած քարաբեկորին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.70/9.1. 10 Հ ընկած գետնին 10&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.70/9.1. 11 Հ 11&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.70/9.1. 12 Հ հենած քարաբեկորին 12&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.70/9.1. 13 Հ հենած քարաբեկորին 13&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.70/9.1. 14 Հ հենած քարաբեկորին 14&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 1466 թ. 5.70/9.1. 15 Հ պահպանվել է միայն ստորին մասը 15&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.70/9.1. 16 Հ հենած քարաբեկորինն 16&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.70/9.1. 17 Հ հենած քարին, ստորին մասը կոտրված, արձանագիր 17&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Փանի 16 դ. 5.70/9.1. 18 Հ կանգնեցված 1952.՝ տեղաբնակ Ձյունիկ Մարգարյանի կողմից, այժմ առնված է ոմն Գոհարի գերեզմանի ցանկապատի մեջ 18&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 19 դ. 5.70/9.1. 19 Տ հենած քարաբեկորին 19&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար Կարոյի 1604 թ. 5.70/9.1. 20 Տ հվ կողմում, ճանապարհի մոտ 20&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 0,8 կմ ամ 5.70/10 Հ քարհանքի տարածքում, կանգնեցված զանգվածեղ քարակույտի գագաթին բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 13-14 դդ. հվ-աե մասում 5.70/11 Տ Նորաշեն-Ծովազարդ ճանապարհից ձախ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 13-14 դդ. հվ-աե մասում 5.70/12 Տ Նորաշեն-Ծովազարդ ճանապարհից աջ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 13-14 դդ. 14 կմ ամ 5.70/13 Տ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան «Հաջի Խասըմ» 13-14 դդ. 7 կմ ամ 5.70/14 Տ «Պոլփոշտ» տեղանքում բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]