Ակունքի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Ակունքի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Ակունք գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 137 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակատեղի «Կլոր դար» մ.թ.ա. 4 դ. - մ.թ. 3 դդ., 10-17 դդ. 0,5 կմ հվ-ամ 5.8/1 Հ Բնակատեղի «Կլոր դար» մ.թ.ա. 4 դ. - մ.թ. 3 դդ.,.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 5.8/1.1 Հ բնակատեղիից 100 մ հվ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.8/1.1.1 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.8/1.1.2 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.8/1.1.3 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.8/1.1.4 Հ կանգնեցված գետնին, վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.8/1.1.5 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.8/1.1.6 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.8/1.1.7 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.8/1.1.8 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.8/1.1.9 Հ կանգնեցրած գետնին, աջ եզրը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.8/1.1.10 Հ պատվանդանին, աջ եզրը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.8/1.1.11 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրզաջանի 15-16 դդ. 5.8/1.1.12 Հ կանգնեցված գետնին, վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Կոլ Պալ» մ.թ.ա. 1 հզմ - վաղ մջնդ հս-աե մասում 5.8/2 Հ գյուղի հս-աե եզրի բարձունքին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-20 դդ. հս-աե մասում 5.8/3 Հ բլրալանջին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.8/3.1 Հ ընկած գետնին, կիսով գետնաթաղ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.8/3.2 Հ ընկած գետնին, վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Պայի, Սուլթանի 1551 թ. 5.8/3.3 Հ կանգնեցված անմշակ պատվանդանին, 3 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 1551 թ. 5.8/3.4 Հ կանգնեցված անմշակ պատվանդանին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1614 թ. 5.8/3.5 Հ կանգնեցված գետնին, թվակիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելքումի 1612 թ. 5.8/3.6 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Արփենի, Վելիբեկի, Խոջիլ աղի 17 դ. 5.8/3.7 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գոկչի, Մալայհի, Մարիանի 1705 թ. 5.8/3.8 Տ Ռոմիկ Թադևոսյանի տապանաքարի մոտ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հովհանի 1713 թ. 5.8/3.9 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Աղբրի Խարաբեք» 14-15 դդ. 2,5 կմ հվ-ամ 5.8/4 Տ գյուղի և «Հին գոմեր» գյուղատեղիի միջև ընկած տարածքում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 14-15 դդ. 5.8/4.1 Տ գերեզմանոցի կնտ-ում, հիմնավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-15 դդ. 5.8/4.2 Տ գյուղատեղիի հվ-աե մասում 1980 թ. կատարվել են խաչքարերի կանգնեցման աշխատանքներ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.8/4.2.1 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.8/4.2.2 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.8/4.2.3 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1455 թ. 5.8/4.2.4 Հ ընկած գետնին, վերնամասը` չի պահպանվել, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.8/4.2.5 Հ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղըզլարի 15-16 դդ. 5.8/4.2.6 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Դավիթ սարկավագի 16 դ. 5.8/4.2.7 Հ ցածր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.8/4.2.8 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.8/4.2.9 Հ ցածր պատվանդանին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Խոնցի 16 դ. 5.8/4.2.10 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.8/4.2.11 Հ պատվանդանին, ստորին մասը թաղված հողի մեջ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.8/4.2.12 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հին գոմեր» 13-18 դդ. 3 կմ հվ-աե 5.8/5 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. 5.8/5.1 Հ գյուղատեղիի աե մասում, ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-18 դդ. 5.8/5.2 Տ ավերակ եկեղեցու շուրջը 1980-1981 թթ. տարածքում կատարվել են խաչքարերի ամրացման աշխատանքներ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.8/5.2.1 Հ խրված հողի մեջ, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.8/5.2.2 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.8/5.2.3 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.8/5.2.4 Հ եկեղեցու հվ կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.8/5.2.5 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.8/5.2.6 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.8/5.2.7 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.8/5.2.8 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար` Թառլանի 14-15 դդ. 5.8/5.2.9 Հ եկեղեցու հվ կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.8/5.2.10 Հ եկեղեցու հս կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար` Մարգարի 14-15 դդ. 5.8/5.2.11 Հ եկեղեցուց աե, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար` Խաթունի 15 դ. 5.8/5.2.12 Հ եկեղեցուց աե բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.8/5.2.13 Հ եկեղեցու ամ պատի մոտ, կանգնեցված գետնին, քիվը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ուստիանի 15-16 դդ. 5.8/5.2.14 Հ եկեղեցու հս պատի մոտ, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.8/5.2.15 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.8/5.2.16 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին, ստորին ձախ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.8/5.2.17 Հ եկեղեցու հվ կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.8/5.2.18 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ավանեսի 1526 թ. 5.8/5.2.19 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մկրտիչի 1526 թ. 5.8/5.2.20 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1536 թ. 5.8/5.2.21 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Բաբաջանի 1536 թ. 5.8/5.2.22 Հ եկեղեցուց աե, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Արևի 1556 թ. 5.8/5.2.23 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննեսի 1557 թ. 5.8/5.2.24 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Հրետոնեց Աթանեսի 1564 թ. 5.8/5.2.25 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 16 դ. 5.8/5.2.26 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ամիրի 16 դ. 5.8/5.2.27 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ուլուխաթունի 16 դ. 5.8/5.2.28 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.8/5.2.29 Հ եկեղեցու հս կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.8/5.2.30 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Խադխաթունի 16 դ. 5.8/5.2.31 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Աղասաբեդի 16 դ. 5.8/5.2.32 Հ եկեղեցու հվ կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի 16-17 դդ. 5.8/5.2.33 Հ եկեղեցու աե կողմում, երկատված, բեկորներն իրար կողքի բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդանի, Եղիսաբեդի, Ավանի 1603 թ. 5.8/5.2.34 Հ եկեղեցու հվ կողմում, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-17 դդ. 5.8/5.3 Տ գյուղատեղիի հվ կողմում, բլրի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.8/5.3.1 Հ թեքությամբ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.8/5.3.2 Հ ընկած գետնին, վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 15-16 դդ. 5.8/5.4 Տ գյուղատեղիի ամ կողմում, կիսավեր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Քյալաֆա» 14-17 դդ. 3-4 կմ հվ-ամ 5.8/6 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. 5.8/6.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.8/6.1.1 Հ խրված հողի մեջ, վերնամասը` ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.8/6.1.2 Հ վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.8/6.1.3 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.8/6.1.4 Հ գետնին, վերին աջ կողմը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.8/6.1.5 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.8/6.1.6 Հ կանգնեցրած գետնին, ձախակողմյան եզրագոտին և ճակտոնը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղարի 15-16 դդ. 5.8/6.1.7 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ջահաբի և Գուլումի 1556 թ. 5.8/6.1.8 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաթունի 16 դ. 5.8/6.1.9 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ջարի 16 դ. 5.8/6.1. 10 Հ կանգնեցված գետնին 10&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրիջանի, Հասանգուլի 1630 թ. 5.8/6.1. 11 Հ կանգնեցված գետնին 11&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելիքսեթի 1699 թ. 5.8/6.1. 12 Տ 12&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պողոսի 1713 թ. 5.8/6.1. 13 Տ 13&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Մեսրոպ 15-17 դդ., վրկնգ.՝ 19-րդ դ. աե մասում 5.8/7 Տ աե եզրի բլրալանջին, կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-17 դդ. 5.8/7.1 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարուխանի և Աստվածատուրի 15 դ. 5.8/7.1.1 Հ եկեղեցուց 10 մ ամ, կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մաթոս քահանայի 15 դ. 5.8/7.1.2 Հ ագուցված հս պատի մկրտարանի խորշում բեռնել պատկեր

Խաչքար Արիչի 1568 թ. 5.8/7.1.3 Հ ընկած եկեղեցու հվ պատի տակ բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրիջանի 1590 թ. 5.8/7.1.4 Հ ընկած եկեղեցուց հվ-ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ակունքի կրկնահարկ Խաչքարը 17 դ. 5.8/7.1.5 Հ եկեղեցուց հս, պատվիրատու՝ Ալեքսանոս բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Վանք» 7 դ. 10 կմ հվ 5.8/8 Հ բլրի գագաթին, կիսավեր բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. 5.8/8.1 Հ քառակող կոթող, բեկոր բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 15-16 դդ. հվ մասում 5.8/9 Տ բլրի ստորոտին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. 5.8/9.1 Տ մատուռի շրջակայքում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.8/9.1.1 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.8/9.1.2 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.8/9.1.3 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հասանի և Վարդանի 1252 թ. 5.8/9.1.4 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1283 թ. 5.8/9.1.5 Հ մատուռից հս, կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.8/9.1.6 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.8/9.1.7 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.8/9.1.8 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 1614 թ. 5.8/9.1.9 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Վարդանի, Ղոշի 1693 թ. 5.8/9.1.10 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1551 թ. 5.8/9.1.11 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.8/9.1.12 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Զոհրապեկի 1602 թ. 5.8/9.1.13 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1612 թ. 5.8/9.1.14 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1656 թ. 5.8/9.1.15 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մարտիրոսի 1690 թ. 5.8/9.1.16 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Շեխումի 1695 թ. 5.8/9.1.17 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խեչումի 1710 թ. 5.8/9.1.18 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.8/9.1.19 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 19 դ. գ. մ. 5.8/10 Տ Ս. Թադևոսյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.8/10.1 Հ աե պատի շարվածքում, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.8/10.2 Հ աե պատի շարվածքում, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.8/10.3 Հ աե պատի շարվածքում, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գոհար խաթունի 1283 թ. 5.8/10.4 Հ մուտքի աջ կողմում, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. գ. մ. 5.8/11 Հ կանգնեցրած Հրաչիկ Ավետիսյանի բակում, գյուղամիջյան ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. գ. մ. 5.8/12 Հ կանգնեցրած գյուղամիջյան ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. գ. մ. 5.8/ Հ գյուղամիջյան ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. գ. մ. 5.8/14 Հ կանգնեցրած գյուղամիջյան ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գ. մ. 5.8/15 Հ Հայկարամ Պողոսյանի տան մոտ, պատվիրատու՝ Մաթոս և Գրիգոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. գ. մ. 5.8/16 Հ Չալիկ Հովհաննիսյանի տնամերձ հողամասում, «Դարբնի Թուխ Մանուկ» սրբատեղիում, խորանում, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]