Լճավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Լճավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 36 հուշարձան (6 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 13-17 դդ. գ. մ. 5.41/1 Տ Թադևոս Մովսիսյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.41/1.1 Հ կանգնեցված գետնին, 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.41/1.2 Հ կանգնեցված գետնին, 3 խաչքարերից կենտրոնինն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.41/1.3 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.41/1.4 Հ կանգնեցված գետնին, 3 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Գթաշեն» («Կարմիր Խարաբեք», «Ազատ քաղաք») 15-17 դդ. 1 կմ հվ-ամ 5.41/2 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-17 դդ. 5.41/2.1 Տ գյուղատեղիի հս-աե մասում, չպահպանված եկեղեցու շուրջը, 1979-1980 թթ. գերեզմանոցի տարածքում կատարվել են բարեկարգման և խաչքարերի ամրացման աշխատանքներ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գյուլջահանի 14-15 դդ. 5.41/2.1.1 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գյուլջահանի 15 դ. 5.41/2.1.2 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.41/2.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Թարխանի 1511 թ. 5.41/2.1.4 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Նարկիզի 1511 թ. 5.41/2.1.5 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գյուլմելիքի 1516 թ. 5.41/2.1.6 Հ կանգնեցված գետնին, պատվիրատու՝ Սուսայիչ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ամիրխոջի 1516 թ. 5.41/2.1.7 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաթունի 1516 թ. 5.41/2.1.8 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Տաղտանի և Գուլումի 1518 թ. 5.41/2.1.9 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Պեխանի, Գոհարի և Թարխանի 1518 թ. 5.41/2.1.10 Հ կանգնեցված գետնին պատվիրատու՝ Մանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 1519 թ. 5.41/2.1.11 Հ կանգնեցված գետնին պատվիրատու՝ Թարխան բեռնել պատկեր

Խաչքար Խալմիարի 1537 թ. 5.41/2.1.12 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1558 թ. 5.41/2.1.13 Հ կանգնեցված գետնին, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.41/2.1.14 Հ պատվիրատու՝ Խանապ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիքի 16 դ. 5.41/2.1.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.41/2.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.41/2.1.17 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 15-16 դդ. հս մասում 5.41/3 Տ հս եզրին, կիսավեր 1980 թ. տարածքում կատարվել են մաքրման և պեղման աշխատանքներ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 5.41/3.1 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.41/3.1.1 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սնիշատի 13 դ. 5.41/3.1.2 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.41/3.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.41/3.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1528 թ. 5.41/3.1.5 Հ թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Փաշազաթի 1537 թ. 5.41/3.1.6 Հ պատվիրատու՝ Աթամի բեռնել պատկեր

Խաչքար Արիստակեսի, Ալեքսանոսի և Անանիայի 1537 թ. 5.41/3.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ալեքսանոսի և Շամամի 1532 թ. գ. մ. 5.41/4 Հ լճափին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ուսէկուլթեզի 1551 թ. գ. մ. 5.41/5 Հ Ա. Ասատրյանի տնամերձում բեռնել պատկեր

Մատուռ «Սարի Սուրբ» 15-17 դդ. 3 կմ հվ 5.41/6 Տ կառուցված ավերակ եկեղեցու քարերով բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]