Գավառի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Գավառ քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 256 հուշարձան (42 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Աղի գյոլ» մ.թ.ա. 2-1 հզ, 10-17 դդ. 5 կմ ամ 5.1/1 Հ Գեղամա լեռների հս ստորոտին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Աղի գյոլ» 10-17 դդ. 5 կմ ամ 5.1/1.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13-14 դդ. 5.1/1.1.1 Տ գյուղատեղի կնտ-ում, բլրի գագաթին, ավերված բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 13-14 դդ. 5.1/1.1.2 Տ ջրամբարից հս` ավերված բեռնել պատկեր

Ջրամբար մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.1/1.1.3 Հ մեծ ջրբաժանում բեռնել պատկեր

Ամրոց «Դարի գլուխ» («Բերդի գլուխ») մ.թ.ա. 2-1 հզ հս-աե մասում 5.1/2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Դարի գլուխ» 15-20 դդ. 5.1/2.1 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Ստեփանոս 1374 թ. 5.1/2.1.1 Տ պատվիրատու՝ Ամիր Վահապ Gavar Saint Stepanos chapel (7).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Ավագի 14-15 դդ. 5.1/2.1.1.1 Հ բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարգարի 15 դ. 5.1/2.1.1.2 Հ բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.1/2.1.1.3 Հ բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/2.1.1.4 Հ բեմի ճակատին, քիվն՝ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/2.1.1.5 Հ բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Շամամի 1537 թ. 5.1/2.1.1.6 Հ մատուռի հվ պատին, մուտքից վեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.1/2.1.1.7 Հ ագուցված հվ պատին, վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.1/2.1.1.8 Հ հվ պատին, մուտքից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Թամամի 16-17 դդ. 5.1/2.1.1.9 Հ ագուցված խորանի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/2.1.1.10 Հ ագուցված խորանից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարգարի 16-17 դդ. 5.1/2.1.1.11 Հ բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարգարի 17 դ. 5.1/2.1.1.12 Հ մատուռի բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 5.1/2.1.1.13 Հ ագուցված բեմին բեռնել պատկեր

Խաչքար Կիրակոսի 17 դ. 5.1/2.1.1.14 Հ բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.1/2.1.2 Հ ամ մասում, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.1/2.1.3 Հ ընդհանուր պատվանդանին, կողքի խաչքարը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարգարիտի 12-13 դդ. 5.1/2.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/2.1.5 Հ Սբ. Ստեփանոս մատուռից հվ, երկաստիճան պատվանդանին, որին մատուռի կառուցման շինարարական արձանագրությունը բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաս Խաթունի, Դուժի և Հեղինի 1451 թ. 5.1/2.1.6 Հ ամ մասում, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սուրմա խաթունի 15-16 դդ. 5.1/2.1.7 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/2.1.8 Հ մատուռից 10 մ ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ստեփանոս եպիսկոպոսի 1513 թ. 5.1/2.1.9 Հ Սբ. Ստեփանոս մատուռից հվ բեռնել պատկեր

Խաչքար Աղուպշի, Ուսէբի, Աբրահամի 1516 թ. 5.1/2.1.10 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գալուստի, Խաթուն Խասի և այլոց 1521 թ. 5.1/2.1.11 Հ ամ մասում, բարձր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղուլիջանի 1524 թ. 5.1/2.1.12 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1530 թ. 5.1/2.1.13 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գոհարի 1531 թ. 5.1/2.1.14 Հ ամ մասում, բարձր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գուսթանի 1531 թ. 5.1/2.1.15 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Շահամելիքի 1531 թ. 5.1/2.1.16 բեռնել պատկեր

Խաչքար Շահսուլթանի 1534 թ. 5.1/2.1.17 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Շաղուպաթ աղի 1534 թ. 5.1/2.1.18 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի և այլոց 1534 թ. 5.1/2.1.19 Հ ամ մասում, բարձր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Մաթէոս քահանայի 1534 թ. 5.1/2.1.20 Հ ամ մասում, բարձր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգոր աբեղայի 1534 թ. 5.1/2.1.21 Հ իրար կողք կանգնեցված 3 խաչքարերից կենտրոնինը բեռնել պատկեր

Խաչքար Վելարի, Միրանշի և Եղիսաբեթի 1535 թ. 5.1/2.1.22 Հ աե մասում, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սուլթանի, Մարանի 1536 թ. 5.1/2.1.23 Հ աե մասում, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ստեփանոսի և Պետրոսի 1536 թ. 5.1/2.1.24 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Չիչաքի, Մխիթարի, Շամամի ... 1536 թ. 5.1/2.1.25 Հ աե մասում, պատվանդանին, եզրերը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղարիպշի, պարոն Խաթունի ... 1537 թ. 5.1/2.1.26 Հ միջնամասում, ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Ովանես իրիցի 1551 թ. 5.1/2.1.27 Հ մատուռից հվ բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Աստվածատուրի 1577 թ. 5.1/2.1.28 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Աթանի 16 դ. 5.1/2.1.29 Հ հենած պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Աբրահամի 16 դ. 5.1/2.1.30 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Քաղպէկի 16 դ. 5.1/2.1.31 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.1/2.1.32 Հ Սբ. Ստեփանոս մատուռից հվ բեռնել պատկեր

Խաչքար Եղիս աբեղայի 16 դ. 5.1/2.1.33 Հ իրար կողք կանգնեցված 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.1/2.1.34 Հ արձանագիր, ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Եսայի, Մարմելիքի, Պողոսի և այլոց 16 դ. 5.1/2.1.35 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Դետա Խաթունի 16 դ. 5.1/2.1.36 Հ ամ մասում, երկատված, բեկորները իրար վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Ութանեսի 16-17 դդ. 5.1/2.1.37 Հ կոտրված, բեկորներն՝ իրար կողքի բեռնել պատկեր

Խաչքար Խանաղի 16-17 դդ. 5.1/2.1.38 Հ ամ մասում, երկատված, բեկորներն իրար վրա, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար Խոսրովին, Մարիանին 16-17 դդ. 5.1/2.1.39 Հ հվ մասում, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Տիլիճանի 16-17 դդ. 5.1/2.1.40 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Շահնազարի 16-17 դդ. 5.1/2.1.41 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Իսախանի 1707 թ. 5.1/2.1.42 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանը կազմող՝ Ավանէս բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի և Սառա խաթունի 1707 թ. 5.1/2.1.43 Հ ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը կազմող՝ Ավանէս բեռնել պատկեր

Ամրոց «Ժամի դար» մ.թ.ա. 2-1 հզ, 16-20 դդ. ամ մասում 5.1/3 Հ Արծվաքար թաղամասի հվ եզրին, Գավառագետի աջափնյա բարձր սարահարթի աե եզրին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.1/3.1 Հ ամրոցի հվ կողմում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Ժամի դար» 16-20 դդ. 5.1/3.2 Տ ամրոցի հվ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/3.2.1 Հ խիստ մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/3.2.2 Հ մեկ շարքով կանգնած 5 խաչքարերից աջից 1-ինը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/3.2.3 Հ մեկ շարքով կանգնած 5 խաչքարերից աջից 2-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/3.2.4 Հ մեկ շարքով կանգնած 5 խաչքարերից ձախից 2-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/3.2.5 Հ մեկ շարքով կանգնած 5 խաչքարերից ձախից 3-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/3.2.6 Հ արձանագիր, պահպանվել է կիսով բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղուկասի 15-16 դդ. 5.1/3.2.7 Հ արձանագիր, վերին և ստորին ձախ անկյունները` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Հոռումի 15-16 դդ. 5.1/3.2.8 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/3.2.9 Հ արձանագիր, ընկած, եզրերը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղարամանի 16-17 դդ. 5.1/3.2.10 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Իվանեի 16-17 դդ. 5.1/3.2.11 Հ վերին ձախ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/3.2.12 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խանտազարի 1671 թ. 5.1/3.2.13 Տ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Ժանգոյի աղըլ» մ.թ.ա. 2-1 հզ 5 կմ հս-ամ 5.1/4 Հ «Մեծ քռաներ» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.1/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Խաչեր» մ.թ.ա. 2-1 հզ ամ մասում 5.1/5 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.1/5.1 Հ ամրոցի ամ կողմում բեռնել պատկեր

Ամրոց Հացառատ («Առնեղ», «Բերդի գլուխ») մ.թ.ա. 2-1 հզ ամ մասում 5.1/6 Հացառատ թաղամասի հվ-ամ մասում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.1/6.1 Հ ամրոցից ամ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Ղամլուխ» մ.թ.ա. 2-1 հզ 7 կմ հվ-աե 5.1/7 Հ Արծվաքար թաղամասից 7 կմ հվ, Սևանա լճի ափին տարածվող 2 ավերակ միջնադարյան գյուղերն իրարից բաժանող բարձրունքին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.1/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Մշկոյի բերդ» մ.թ.ա. 2-1 հզ 4,5 կմ հս-ամ 5.1/8 Հ «Մշկոյի քռաներ» վայրում, Սբ. Խաչ մատուռի ճանապարհին բեռնել պատկեր

Ամրոց «Մռթըբի ձոր» մ.թ.ա. 3-1 հզ 2 կմ հվ 5.1/9 Հ Արծվաքար թաղամաս, Մարտունի տանող ճանապարհի ձախ կողմում, Կարմիր գյուղից 50 մ հս բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ վրջ 5.1/9.1 Հ ամրոցի շրջակայքում բեռնել պատկեր

Ամրոց «Յոնջալուխ» մ.թ.ա. 2-1 հզ, 9-17 դդ. 5-6 կմ ամ 5.1/10 Հ «Գյոզեի կուչ» քարքարոտ բարձրունքին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Յոնջալուխ» 9-17 դդ. 5.1/10.1 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-13 դդ. 5.1/10.1.1 Տ գյուղատեղիի աե մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.1/10.1.1.1 Հ կանգնեցված հողի մեջ, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.1/10.1.1.2 Հ կանգնեցված գլխիվայր, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.1/10.1.1.3 Հ մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.1/10.1.1.4 Հ ընկած գետնին, խիստ մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/10.1.1.5 Հ հենած քարին, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/10.1.1.6 Հ կանգնեցված հողի մեջ, եզրերը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/10.1.1.7 Հ եզրերն ունեն անկանոն կտրվածք, մամռապատ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Ջաղացի դար» մ.թ.ա. 2-1 հզ հս մասում 5.1/11 Հ Արծվաքար թաղամաս, ամ եզրին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.1/11.1 Հ ամրոցի ամ կողմում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Ագարակ («Մանուչարի դոլակներ») 13-17 դդ. 5 կմ հվ-աե 5.1/12 Հ Արծվաքար թաղամասից 4,5 կմ հվ-աե բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 14-15 դդ. 5.1/12.1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գավիթ 14-15 դդ. 5.1/12.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.1/12.1.1.1 Հ պատվանդանին, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.1/12.1.1.2 Հ կիսով հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/12.1.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.1.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.1.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Ալոյի վանք» 1231 թ. 5.1/12.2 Հ գյուղատեղիի վրա իշխող բարձրունքին պատվիրատու՝ Ինայ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-18 դդ. 5.1/12.2.1 Հ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/12.2.1.1 Հ եկեղեցու մուտքից աջ, պատվանդաններին կանգնած 4 խաչքարերից ձախից 1-ինը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/12.2.1.2 Հ եկեղեցու մուտքից աջ, պատվանդաններին կանգնած 4 խաչքարերից ձախից 2-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/12.2.1.3 Հ եկեղեցու մուտքից աջ, պատվանդաններին կանգնած 4 խաչքարերից ձախից 3-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/12.2.1.4 Հ եկեղեցու մուտքից աջ, պատվանդաններին կանգնած 4 խաչքարերից աջից 1-ինը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/12.2.1.5 Հ եկեղեցու մուտքից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/12.2.1.6 Հ եկեղեցու մուտքից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/12.2.1.7 Հ եկեղեցու մուտքից ձախ, պատվանդանին, վերնամասը` թեքությամբ կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.2.1.8 Հ եկեղեցու մուտքից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գոհարի 16-17 դդ. 5.1/12.2.1.9 Հ եկեղեցուց հս-ամ, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-18 դդ. 5.1/12.3 Տ գյուղատեղիի հվ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.1/12.3.1 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/12.3.2 Հ հենած ժայռաբեկորին, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/12.3.3 Հ խրված հողի մեջ, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.1/12.3.4 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, արձանագիր, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/12.3.5 Հ ընկած գետնին, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/12.3.6 Հ գերեզմանոցի հս եզրին, կանգնեցված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/12.3.7 Հ գերեզմանոցի հվ եզրին, երկատված, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/12.3.8 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, արձանագիր, երկատված, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.3.9 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, արձանագիր, պատվանդանի մոտ ընկած 3 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.3.10 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, արձանագիր, պատվանդանի մոտ ընկած 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրումի 15-16 դդ. 5.1/12.3.11 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.3.12 Հ կանգնեցված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.3.13 Հ ամրացված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.3.14 Հ կանգնեցված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.3.15 Հ գերեզմանոցի կնտ-ում, երկատված, քիվը՝ ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.3.16 Հ գերեզմանոցի կնտ-ում, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.3.17 Հ պահպանվել է կիսով, վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.3.18 Հ կոտրված, պատվանդանին ամրացված է միայն վերնամասը`, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/12.3.19 Հ պատվանդանին, երկթեք ավարտով բեռնել պատկեր

Խաչքար 1536 թ. 5.1/12.3.20 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, պատվանդանի մոտ ընկած 3 խաչքարերից կենտրոնինն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.1/12.3.21 Հ կանգնեցված բնական մեծ ժայռաբեկորին բեռնել պատկեր

Խաչքար Բարսեղի 16 դ. 5.1/12.3.22 Հ գերեզմանոցի աե եզրին, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.1/12.3.23 Հ երկթեք ավարտով, կանգնեցված հողի մեջ, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/12.3.24 Հ մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար Եղումի 16-17 դդ. 5.1/12.3.25 Հ գերեզմանոցի հվ եզրին, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Աղամի և ծնողաց 17 դ. 5.1/12.3.26 Հ գերեզմանոցի հվ կողմում, մասնատված, կազմող՝ Քիրամ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 1602 թ. 5.1/12.3.27 Հ երկատված, կանգնեցված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Դոլակներ» 13-17 դդ. աե մասում 5.1/13 Տ Արծվաքար թաղամասից 7 կմ հվ-ամ, Գավառ - Մարտունի խճուղուց աջ, գոմերի մոտ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Արծվաթռիչ» («Ղամլուխի ժամ)» 13-14 դդ. 5.1/13.1 Տ վրկնգ՝ 1970-ական թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/13.1.1 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/13.1.2 Հ ագուցված ամ պատին, մուտքից աջ, արտաքաուստ, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/13.1.3 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/13.1.4 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.1/13.1.5 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/13.1.6 Հ մուտքից աջ, կիսով հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/13.1.7 Հ աե պատի մոտ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խարաբեք» 13-18 դդ. 1,5 կմ հվ-ամ 5.1/14 Տ Հացառատ թաղամասից 1,5 կմ հվ-ամ Հացառատ - Ծաղկաշեն ճանապարհից աջ բեռնել պատկեր

Մատուռ 15 դ. 5.1/14.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Խարաբեք» 13-18 դդ. 5.1/14.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/14..2.1 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գասպարի 1708 թ. 5.1/14..2.2 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ղազարի ձոր» 13-17 դդ. 5 կմ հվ-աե 5.1/15 Տ Արծվաքար թաղամաս, «Սալոյի վանք» եկեղեցուց 1 կմ ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.1/15.1 Հ հենած քարաբեկորին, վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/15.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/15.3 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Սառջլու» 10-17 դդ. 9 կմ ամ 5.1/16 Տ Սբ. Խաչ սարից 1 կմ հվ-ամ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Խարաբի դուրան» մ.թ.ա. 2 հզ կես 3 կմ հվ 5.1/17 Հ Հացառատ թաղամաս, Ծաղկաշեն տանող ճանապարհի աջ կողմում բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Հացառատի Սբ. Աստվածածին և Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցիները 7-19 դդ. հվ-ամ մասում 5.1/18 Հ Հացառատ թաղամասի կնտ-ում ԵԿԵՂԵՑԱԿԱՆ ՀԱՄԱԼԻՐ. ՀԱՑԱՌԱՏԻ Ս. ԱՍՏՎԱԾԱԾԻՆ ԵՎ Ս. ԳՐԻԳՈՐ ԼՈՒՍԱՎՈՐԻՉ ԵԿԵՂԵՑԻՆԵՐԸ 3.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 7 դ. 5.1/18.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ 19 դ. 5.1/18.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.1/18.2.1 Հ ագուցված հվ պատին, պատուհանի բացվածքից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.1/18.2.2 Հ ագուցված բեմի ճակատին՝ գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/18.2.3 Հ ագուցված հս պատին, մկրտարանի խորշի մոտ, վերին մասը՝ կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/18.2.4 Հ ագուցված հվ պատին, վերին և ստորին մասերը՝ տաշված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1531 թ. 5.1/18.2.5 Հ ագուցված բեմի ճակատին, վերին մասը՝ տաշված, ստորինը՝ հատած բեռնել պատկեր

Խաչքար 1541 թ. 5.1/18.2.6 Հ ամրացված եկեղեցու հվ պատին՝ 2 մասով բեռնել պատկեր

Խաչքար Ատիպէկի 1546 թ. 5.1/18.2.7 Հ ագուցված հորիզոնական դիրքով հվ պատին, վերին մասը՝ տաշված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1550 թ. 5.1/18.2.8 Հ ագուցված հվ պատին, վերին մասի քանդակները՝ տաշված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.1/18.2.9 Հ ագուցված բեմի ճակատին, վերին և ստորին մասերը՝ հատած բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.1/18.2.10 Հ ագուցված բեմի ճակատին, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.1/18.2.11 Հ ագուցված բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.2.12 Հ ագուցված բեմի ճակատին, վերին մասը՝ տաշված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.2.13 Հ ագուցված հվ պատին հորիզոնական դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.2.14 Հ ագուցված հվ պատին, վերին և ստորին մասերը` հատած բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.2.15 Հ ագուցված հվ պատին, ստորին մասը՝ տաշված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.2.16 Հ ագուցված հվ պատին, մուտքից վեր, վերին և ստորին մասերը՝ տաշված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.2.17 Հ ագուցված խորանում՝ հորիզոնական դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.2.18 Հ ագուցված բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.2.19 Հ ագուցված բեմի ճակատին, քիվը՝ ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.2.20 Հ ագուցված խորանում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. 5.1/18.3 Հ եկեղեցիների շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.1/18.3.1 Հ Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց հվ, ստորին մասը հատած բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/18.3.2 Հ Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց հվ, ստորին մասը հատած, վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/18.3.3 Հ Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց ամ, կոտրված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1541 թ. 5.1/18.3.4 Հ Սբ. Գրիգոր եկեղեցու մոտ, քիվը և ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.3.5 Հ Սբ. Գրիգոր եկեղեցու մոտ, ընկած գետնին, արձանագիր, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/18.3.6 Հ հենած Սբ. Գրիգոր եկեղեցու հվ պատին, երկատված, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.1/18.3.7 Տ մամռապատ, եզրերը կոտրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ավանէս սարկավագի 16-17 դդ. 5.1/18.3.8 Տ Սբ. Աստվածածին եկեղեցու աե պատի մոտ, տեղահանված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 19 դ. հս մասում 5.1/19 Տ Արծվաքար թաղամասի ամ եզրին, «Ժամի դար» ամրոցի ստորոտին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.1/19.1 Հ եկեղեցու մուտքից աջ, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/19.2 Հ եկեղեցու բակում, քիվը` կոտրված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-19 դդ. 5.1/19.3 Տ եկեղեցուց 100 մ հեռու, ձորալանջին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1902-1905 թթ. կնտ 5.1/20 Տ պատվիրատու՝ Խորեն Մուրադբեկյան վրնրգ.՝ 1999 թ. Gavar Holy Mother of God church 03.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես Մկրտիչ ( Սբ. Կարապետ ) 1848 թ. Նալբանդյան փող. 5.1/21 Տ հյուրանոցի մոտ Gavar Saint Karapet (2).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.1/21.1 Հ հս պատի մոտ, վերին ձախ հատվածը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.1/21.2 Հ հս պատի մոտ, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարմոս եպիսկոպոսի 16 դ. 2-րդ կես 5.1/21.3 Հ ագուցված աե պատին կազմող՝ Մելիքսեթ բեռնել պատկեր

Խաչքար Բարեքի 16-17 դդ. 5.1/21.4 Հ ամ պատի մոտ, կազմող՝ Քիրամ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. հս մասում 5.1/22 Հ Արծվաքար թաղամասում, Լևիկ Բարսեղյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղիի մուտքի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. հս մասում 5.1/23 Հ Արծվաքար թաղամասում, Լևիկ Բարսեղյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղիի պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. հս մասում 5.1/24 Հ Արծվաքար թաղամասում, ագուցված Մերուժան Բդոյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղիի պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. հս մասում 5.1/25 Հ Արծվաքար թաղամասում, ագուցված Մերուժան Բդոյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղիի պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. հս մասում 5.1/26 Հ Արծվաքար թաղամասում, ագուցված Մերուժան Բդոյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղիի պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. հս մասում 5.1/27 Հ Արծվաքար թաղամասում, ագուցված Մերուժան Բդոյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղիի պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. հս մասում 5.1/28 Հ Արծվաքար թաղամասում, ագուցված Մերուժան Բդոյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղիի պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. հս մասում 5.1/29 Հ Արծվաքար թաղամասում, Լևիկ Բարսեղյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղիի պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. հս մասում 5.1/30 Հ Արծվաքար թաղամասում, ագուցված Մերուժան Բդոյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղիի պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարանի 1540 թ. քաղաքի մեջ (այսուհետև՝ ք. մ.) 5.1/31 Հ Խաչատուր Տանանյանի տան բակում գտնվող սրբատեղիում երկատված, բեկորները` դրված իրար վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Տիլիճանի 1544 թ. ք. մ. 5.1/32 Հ Արծվաքար թաղամասում, Գավառ - Արծվաքար ճանապարհի աջ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. Արծվաքար թաղամաս 5.1/33 Հ Գավառ - Արծվաքար ճանապարհի աջ կողմում, Սբ. Հովհաննես մատուռի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ք. մ. 5.1/34 Հ Խաչատուր Տանանյանի տան բակում գտնվող սրբատեղիում ստորին մասը և վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Կամուրջ. Գորոյենց կամուրջը 1867 թ. ք. մ. 5.1/35 Տ Գավառագետի վրա պատվիրատու՝ Գեորգ Գորոյանց բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1968 թ. կնտ 5.1/36 Տ Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց ամ, ճարտ.՝ Ռ. Իսրայելյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1981 թ. հս մասում 5.1/37 Տ Արծվաքար թաղամաս քանդ.՝ Բենիկ և Բաբկեն Պետրոսյաններ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Գևորգ 15 դ. հս-աե մասում 5.1/38 Տ Հացառատ թաղամասում, գերեզմանոց տանող ճանապարհին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.1/38.1 Հ մուտքից աջ կանգնած 5 խաչքարերից աջից 5-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/38.2 Հ մատուռի ներսում, գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/38.3 Հ մուտքից աջ կանգնած 5 խաչքարերից աջից 3-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար Սիրունի 16 դ. 5.1/38.4 Հ մատուռի ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Պողոսի 16-17 դդ. 5.1/38.5 Հ մատուռի ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար Մինասի 16-17 դդ. 5.1/38.6 Հ մատուռի ներսում բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 17-18 դդ. հս մասում 5.1/39 Տ Արծվաքար թաղամաս, «Ջաղացի դար» բլրի ստորոտին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.1/39.1 Հ ամ պատի շարվածքում, մուտքից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/39.2 Հ աե պատի շարվածքում, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 9-18 դդ., վրկնգ 19 դ. ամ մասում 5.1/40 Տ Հացառատ թաղամասի կնտ-ում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.1/40.1 Հ ագուցված աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/40.2 Հ ագուցված աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մաթոսի և Հուսինի 1531 թ. 5.1/40.3 Հ ագուցված աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Թուրվանդի 16 դ. 5.1/40.4 Հ ագուցված աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Թաթեոս իրիցի և Ուստիանի 16 դ. 5.1/40.5 Հ ագուցված աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Նազանի 16-17 դդ. 5.1/40.6 Հ ագուցված աե պատին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-18 դդ. 5.1/40.7 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Խաչ 13-17 դդ., 8 կմ հս-ամ 5.1/41 Տ Սբ. Խաչ սարի գագաթին, վրկնգ՝ 1969 թ.՝ տեղաբնակ Ժ. Աչիկյանի կողմից 5ՄԱՏՈՒՌ Ս. ԽԱՉ.jpg բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Հակոբ («Ավազան») 19 դ. ամ մասում 5.1/42 Տ Հացառատ թաղամասում, Հացառատի ամրոցի աե ստորոտին, ջրմուղի տարածքում բեռնել պատկեր

Խաչքար 1342 թ. 5.1/42.1 Հ երկատված, ագուցված խորանի աջ և ձախ կողմերում, կազմող՝ Սարգիս բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/42.2 Հ մատուռի ներսում, մեկ շարքով կանգնեցված 5 խաչքարերից աջից 2-րդն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.1/42.3 Հ ամ պատի տակ, ներքուստ, ստորին ձախ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Չիչագի 1534 թ. 5.1/42.4 Հ մատուռի ներսում, մեկ շարքով կանգնեցված 5 խաչքարերից աջից 4-րդն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.1/42.5 Հ մատուռի ներսում, մեկ շարքով կանգնեցված 5 խաչքարերից ձախից 1-ինը բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարգարի և Պահալունի 16 դ. 5.1/42.6 Հ բեմին բեռնել պատկեր

Խաչքար Պահալունի 16-17 դդ. 5.1/42.7 Հ մատուռի ներսում, մեկ շարքով կանգնեցված 5 խաչքարերից աջից 3-րդը, կազմող՝ Տրդատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.1/42.8 Հ մատուռի ներսում, մեկ շարքով կանգնեցված 5 խաչքարերից աջից 1-ինը բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]