Ծաղկունքի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Ծաղկունքի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Ծաղկունք գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 89 հուշարձան (9 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 9-20 դդ. հս մասում 5.47/1 Տ գյուղի հս եզրին բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. 5.47/1.1 Տ ավերված, զույգ մատուռներից հյուսիսայինն է բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. 5.47/1.2 Տ ավերված, զույգ մատուռներից հարավայինն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.47/1.3 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.47/1.4 Հ կանգնեցված ցածր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.47/1.5 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.47/1.6 Հ ընկած գետնին, վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.7 Հ հենած քարաբեկորին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.8 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.9 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.10 Հ հենած քարաբեկորին, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.11 Հ հենած տապանաքարին, ստորին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.12 Հ հենած տապանաքարն, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.13 Հ հենած քարաբեկորին, բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.14 Հ հենած քարաբեկորին գլխիվայր, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.15 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.16 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.17 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.18 Հ հենած քարաբեկորին, բեկոր, պահպանվել է միջին հատվածը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.19 Հ հենած տապանաքարի բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/1.20 Հ խրված հողի մեջ, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/1.21 Հ խրված հողի մեջ, շարքով կանգնած 3 խաչքարերից կենտրոնինն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/1.22 Հ խրված հողի մեջ, շարքով կանգնած 3 խաչքարերից աջակողմյանը, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/1.23 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/1.24 Հ կանգնեցված գետնին, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/1.25 Հ հենած քարաբեկորին գլխիվայր, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/1.26 Հ հենած քարաբեկորի բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/1.27 Հ երկատված, մասերը իրարից 20 մ հեռու բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/1.28 Հ ամ եզրին, կանգնեցված գետնին, երկտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/1.29 Հ ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/1.30 Հ աղբյուրի մոտ, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.47/1.31 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.47/1.32 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.47/1.33 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.47/1.34 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.47/1.35 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.47/1.36 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.47/1.37 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.47/1.38 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գիրակոսի 15-16 դդ. 5.47/1.39 Հ աղբյուրի մոտ, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1623 թ. 5.47/1.40 Հ խրված հողի մեջ, թվակիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1582 թ. 5.47/1.41 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.47/1.42 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.47/1.43 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.47/1.44 Տ հվ եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1680 թ. 5.47/1.45 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աղպալու 1689 թ. 5.47/1.46 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. Աե մասում 5.47/2 Տ գյուղի գործող գերեզմանոցի տարածքում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/2.1 Հ հենած պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/2.2 Հ կանգնեցված գետնին, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/2.3 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. ամ մասում 5.47/3 Տ Ծաղկունք-Դդմաշեն ճանապարհի աջ եզրին, սարալանջին բեռնել պատկեր

Խաչքար Այրայդեղի 1294 թ. 5.47/3.1 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/3.2 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.47/3.3 Հ հենած ազատ պատվանդանին, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Գլխատուն 19 դ. հս-աե մասում 5.47/4 Տ Օհան Օհանյանի տունը բեռնել պատկեր

Գլխատուն 19 դ. գ. մ. 5.47/5 Տ Գերասիմ Աբազյանի տունը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հարություն 19 դ. գ. մ. 5.47/6 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/6.1 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, վերին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/6.2 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.47/6.3 Հ ագուցված հվ պատին, մուտքից աջ, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-19 դդ. 5.47/6.4 Տ տարածվում է եկեղեցուց հվ Sakonts-cemetery.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար մջնդ 5.47/6.4.1 Հ հենած տապանաքարի բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/6.4.2 Հ հենած քարաբեկորին, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/6.4.3 Հ եկեղեցուց հվ, շարքով կանգնած 3 խաչքարերից կենտրոնինն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/6.4.4 Հ եկեղեցուց հվ, շարքով կանգնած 3 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/6.4.5 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Բռնավորի և Հազարդեղի 1217 թ. 5.47/6.4.6 Հ եկեղեցուց հվ, շարքով կանգնած 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Բուտախի և Այգոնի 1549 թ. 5.47/6.4.7 Հ եկեղեցուց 1 մ հվ-աե բեռնել պատկեր

Խաչքար Արխէ աղին 1553 թ. 5.47/6.4.8 Հ կազմող՝ Մելիքսէթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.47/6.4.9 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աթանեսի 1606 թ. 5.47/6.4.10 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սարգիս 7 դ., 19 դ. 0,5 կմ աե 5.47/7 Տ վրկնգ.՝ 1984 թ. St-sargis-church.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.47/7.1 Հ հենած աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.47/7.2 Հ տեղադրված խորանի հվ խորշի վերնամասում, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-15 դդ. 5.47/7.3 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.47/7.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.47/7.3.2 Հ բարձր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.47/7.3.3 Հ եկեղեցուց 1 մ հս, հենած քարերին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.47/7.3.4 Հ եկեղեցու հս պատի մոտ, բարձր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.47/7.3.5 Հ ամ պատի մոտ, արտաքուստ, ամրացված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/7.3.6 Հ հենած ամ պատին, արտաքուստ, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/7.3.7 Հ եկեղեցուց ամ, հենած քարերին, վերին ձախ անկյունում քանդակները` վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.47/7.3.8 Հ եկեղեցուց հս, վերին աջ անկյունը` կոտրված, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.47/7.3.9 Հ մուտքից ձախ, արտաքուստ հենած պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.47/7.3.10 Հ հենած քարերին, զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. աե մասում 5.47/8 Տ բլրալանջին բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Հովհաննես 10-13 դդ. հս մասում 5.47/9 Տ ավերված, բարձունքին Saint-Hovhannes-chapel.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.47/9.1 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]