Վաղաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Վաղաշեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 72 հուշարձան (11 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Ալոյի կող» մ.թ.ա. 2-1 հզ 3 կմ հվ-աե 5.82/1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.82/1.1 Հ ամրոցի հվ մասում բեռնել պատկեր

Ամրոց «Քրդի կող» մ.թ.ա. 1 հզ 3 կմ հվ 5.82/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 5.82/2.1 Հ ամրոցի հվ մասում բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1828 թ. գ. մ. 5.82/3 Տ ալաշկերտցի Անտո Գրիգորյանի բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. աե մասում 5.82/4 Տ գյուղի աե եզրին, Վաղաշեն-Աստղաձոր ճանապարհի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ձոր» («Մանուշակաձոր») 10-17 դդ. 2 կմ հվ 5.82/5 Տ արոտատեղեր տանող ճանապարհի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Աստվածածին 11 դ. 5.82/5.1 Տ վրնրգ.՝ 2001 թ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10 դ. 5.82/5.2 Տ մատուռի շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.82/5.3 Հ մատուռի ներսում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 0,8 կմ հվ-աե 5.82/6 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1695 թ. գ. մ. 5.82/7 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.82/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.82/7.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.82/7.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.82/7.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.82/7.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.82/7.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1536 թ. 5.82/7.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1547 թ. 5.82/7.8 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1535 թ. 5.82/7.9 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 5.82/7.10 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.82/7.10.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.82/7.10.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.82/7.10.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.82/7.10.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.82/7.10.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1540 թ. 5.82/7.10.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1547 թ. 5.82/7.10.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.82/7.10.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.82/7.10.9 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1546 թ. 5.82/7.10.10 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1566 թ. 5.82/7.10.11 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1630 թ. 5.82/7.10.12 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1651 թ. 5.82/7.10.13 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1668 թ. 5.82/7.10.14 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1673 թ. 5.82/7.10.15 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1691 թ. 5.82/7.10.16 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1691 թ. 5.82/7.10.17 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1694 թ. 5.82/7.10.18 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1694 թ. 5.82/7.10.19 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1696 թ. 5.82/7.10.20 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17-18 դդ. 5.82/7.10.21 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17-18 դդ. 5.82/7.10.22 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1700 թ. 5.82/7.10.23 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1701 թ. 5.82/7.10.24 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1701 թ. 5.82/7.10.25 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1701 թ. 5.82/7.10.26 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1701 թ. 5.82/7.10.27 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1708 թ. 5.82/7.10.28 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.29 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.30 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.31 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.32 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.33 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.34 բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.35 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.36 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.37 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.38 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.39 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.40 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.41 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.42 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Վանք» (Սբ. Հռիփսիմե) 4-5 դդ. 1 կմ հվ-աե 5.82/8 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.82/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.82/8.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.82/8.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1539 թ. 5.82/8.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 5.82/9 Հ Մանվել Մարգարյանի տան մոտ, «Պապե խաչեր» նորակառույց սրբատեղիում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 5.82/10 Հ բեռնել պատկեր

Ձիթհան վրկնգ՝ 1926 թ. գ. մ. 5.82/11 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]