Jump to content

Վաղաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Վաղաշեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 72 հուշարձան (11 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Ալոյի կող» մ.թ.ա. 2-1 հզ 3 կմ հվ-աե 5.82/1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.82/1.1 Հ ամրոցի հվ մասում Լուսանկար վերբեռնել


Ամրոց «Քրդի կող» մ.թ.ա. 1 հզ 3 կմ հվ 5.82/2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 5.82/2.1 Հ ամրոցի հվ մասում Լուսանկար վերբեռնել


Բնակելի տուն 1828 թ. գ. մ. 5.82/3 Տ ալաշկերտցի Անտո Գրիգորյանի Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 19-20 դդ. աե մասում 5.82/4 Տ գյուղի աե եզրին, Վաղաշեն-Աստղաձոր ճանապարհի ձախ կողմում Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Ձոր» («Մանուշակաձոր») 10-17 դդ. 2 կմ հվ 5.82/5 Տ արոտատեղեր տանող ճանապարհի ձախ կողմում Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ Սբ. Աստվածածին 11 դ. 5.82/5.1 Տ վրնրգ.՝ 2001 թ. Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 10 դ. 5.82/5.2 Տ մատուռի շուրջը Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 5.82/5.3 Հ մատուռի ներսում Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 0,8 կմ հվ-աե 5.82/6 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1695 թ. գ. մ. 5.82/7 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 5.82/7.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 5.82/7.2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 5.82/7.3 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11-12 դդ. 5.82/7.4 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 5.82/7.5 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 5.82/7.6 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1536 թ. 5.82/7.7 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1547 թ. 5.82/7.8 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1535 թ. 5.82/7.9 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 9-17 դդ. 5.82/7.10 Տ եկեղեցու շուրջը Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 5.82/7.10.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 5.82/7.10.2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 5.82/7.10.3 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.82/7.10.4 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 5.82/7.10.5 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1540 թ. 5.82/7.10.6 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1547 թ. 5.82/7.10.7 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16 դ. 5.82/7.10.8 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16 դ. 5.82/7.10.9 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1546 թ. 5.82/7.10.10 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1566 թ. 5.82/7.10.11 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1630 թ. 5.82/7.10.12 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1651 թ. 5.82/7.10.13 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1668 թ. 5.82/7.10.14 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1673 թ. 5.82/7.10.15 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1691 թ. 5.82/7.10.16 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1691 թ. 5.82/7.10.17 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1694 թ. 5.82/7.10.18 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1694 թ. 5.82/7.10.19 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1696 թ. 5.82/7.10.20 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 17-18 դդ. 5.82/7.10.21 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 17-18 դդ. 5.82/7.10.22 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1700 թ. 5.82/7.10.23 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1701 թ. 5.82/7.10.24 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1701 թ. 5.82/7.10.25 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1701 թ. 5.82/7.10.26 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1701 թ. 5.82/7.10.27 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1708 թ. 5.82/7.10.28 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.29 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.30 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.31 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.32 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.33 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.34 Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.35 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.36 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.37 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.38 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.39 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.40 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.41 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1713 թ. 5.82/7.10.42 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի «Վանք» (Սբ. Հռիփսիմե) 4-5 դդ. 1 կմ հվ-աե 5.82/8 Հ կիսավեր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 5.82/8.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 5.82/8.2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.82/8.3 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1539 թ. 5.82/8.4 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 5.82/9 Հ Մանվել Մարգարյանի տան մոտ, «Պապե խաչեր» նորակառույց սրբատեղիում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 5.82/10 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Ձիթհան վրկնգ՝ 1926 թ. գ. մ. 5.82/11 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]