Գեղարքունիքի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Գեղարքունիք գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 34 հուշարձան (8 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գյուղատեղի «Մանուչարի գյոլ» 16-17 դդ. 1,5 կմ աե 5.25/1 Տ ջրամբարի ափին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Չոր ավերակներ» 14-17 դդ. 7 կմ հս-աե 5.25/2 Տ Գավառ-Մարտունի խճուղուց ձախ, Սևանա լճի ափին բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Գևորգ 15-16 դդ. 5.25/2.1 Տ գերեզմանոցի հվ եզրին վրկնգ.՝ 1970-ական թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրզայի 15-16 դդ. 5.25/2.1.1 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, վերին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.25/2.1.2 Հ ամ պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.25/2.1.3 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 1537 թ. 5.25/2.1.4 Հ բեմին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարկոսի 17 դ. 5.25/2.1.5 Հ ամ պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-18 դդ. 5.25/2.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1523 թ. 5.25/2.2.1 Հ մատուռից ամ, ամրացված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ուղուրի 1530 թ. 5.25/2.2.2 Հ մատուռի հվ պատի մոտ, մուտքից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար Թաթեոսի 1535 թ. 5.25/2.2.3 Հ մատուռից ամ, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ամիր աղայի 1595 թ. 5.25/2.2.4 Հ կազմող՝ Ովանէս (ենթադրաբար) բեռնել պատկեր

Խաչքար Համազիզ աղայի 1595 թ. 5.25/2.2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.25/2.2.6 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աղազարի 1546 թ. 5.25/2.2.7 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգիս աղայի 1551 թ. 5.25/2.2.8 Տ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ 1,5 կմ աե 5.25/3 Հ ջրամբարի աե կողմում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5 կմ հս-աե 5.25/4 Հ Գավառ-Մարտունի խճուղուց աջ, «Չոր ավերակներ» գյուղատեղիից 0,5 կմ հս, Սևանա լճի ափին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ հվ-աե մասում 5.25/5 Հ Սբ. Ստեփանոս մատուռից 1 կմ հս բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 16-17 դդ. աե մասում 5.25/6 Տ աե եզրին վրկնգ.՝ 1866 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.25/6.1 Հ աե պատի հս անկյան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարտոսի 15-16 դդ. 5.25/6.2 Հ ամ պատին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1501 թ. 5.25/6.3 Հ հս պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գալատոկի, Խաթունի և այլոց 1536 թ. 5.25/6.4 Հ ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.25/6.5 Հ բեմի ճակատին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-20 դդ. 5.25/6.6 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.25/6.6.1 Հ եկեղեցու ամ պատի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.25/6.6.2 Հ եկեղեցու հվ մուտքից 2 մ ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաչիկի 15-16 դդ. 5.25/6.6.3 Հ դրված է որպես տապանաքար բեռնել պատկեր

Խաչքար 1501 թ. 5.25/6.6.4 Հ դիմային մակերեսը ներկած բրոնզով, դրված է որպես տապանաքար բեռնել պատկեր

Տապանաքար 18 դ. 5.25/6.6.5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. կնտ 5.25/7 Հ փողոցի եզրին, բարձրադիր տեղում բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Ստեփանոս 13-14 դդ., վրկնգ.՝ 20 դ. հվ-աե մասում 5.25/8 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]